Wijken van Zeebrugge Zeebrugge is verdeeld in drie wijken: de strandwijk, de stationswijk en het centrum. In het centrum van Zeebrugge is de oude vismijn en de jachthaven gevestigd.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:West-Vlaanderen, Kust, Zeebrugge
Moerbeke-Waas
Moerbeke-Waas Wase Gemeente geannexeerd door de stad Gent.
Moerbeke is een plaats en gemeente in de provincieOost-Vlaanderen in België. De gemeente telt meer dan 6200 inwoners, waarvan 131 inwoners met de Nederlandse nationaliteit. Moerbeke is in de omstreken vooral bekend om zijn suikerfabriek, die deel uitmaakt van de groep Iscal Sugar. Op tweede kerstdag 2007 kondigde het bedrijf echter aan dat het de vestiging in Moerbeke-Waas sluit. De officieuze naam "Moerbeke-Waas" wordt soms gebruikt om onderscheid te maken met het andere Moerbeke, deelgemeente van Geraardsbergen. Elke gemeente heeft haar specifieke charmes. Moerbeke zal tot treurnis toe altijd vereenzelvigd worden met suiker. Moerbeke heeft weliswaar geen statussymbolen maar wie er vertoeft wordt wel telkens verrast door de rust die er heerst. Hier, tussen de bossen en de kreken, dwaalt ook de geest van Reinaert De Vos: welkom in Moerbeke-Waas. De charme van de Moervaart en het rustgevend decor van meersen en akkers, beminnelijke bruggetjes en de zo typische Waaslandse canadapopulieren, typeren Moerbeke. Het idyllische landschap, weelderig westen van het zoete Land van Waas en uniek natuurgebied lokken gans het jaar vele wandelaars en fietsers. De bruggetjes over de vaart, de knusse kunstwerken aan de Dam, Terwest en Koudenborm, leggen nog immer een link naar het vaak heroïsch verleden. De kreken en polders, sparren en heide, kenmerken nog steeds het Waas weemoeddorp, het stukje niemandsland in de allerbuitenste periferie van Gent. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Moerbeke (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Moerbeeks - Inwoner: Moerbekenaar Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Moerbekenaars: Smeerkoeketers.
Deelgemeenten en kernen van Moerbeke Waas Hoewel Moerbeke in tegenstelling tot de meeste andere nu overblijvende gemeenten geen extra territorium heeft bijgekregen bij de fusie van '77, bestaat het toch uit drie aparte woonkernen die voor de duidelijkheid geen deelgemeenten zijn omdat ze nooit zelfstandig geweest zijn. Moerbeke is van de drie het grootst en zo goed als alle diensten zijn dan ook daar gevestigd. Koewachtis een grensdorp dat deel uitmaakt van drie verschillende bestuurlijke eenheden: naast het deel op het grondgebied van Moerbeke bevinden er zich ook nog delen van het dorp in de buurgemeenteStekene en de Nederlandse gemeente Terneuzen. Als laatste is er Kruisstraat, een lintdorp gelegen langs de Oost- en Weststraat, beiden zijstraten van de Kruisstraat naar welke de woonkern vernoemd is. Koewacht als geheel is veel groter dan Kruisstraat maar als de delen van Stekene en Terneuzen buiten beschouwing worden gelaten zijn beide kernen ongeveer gelijkwaardig.
Landschap van Moerbeke Moerbeke-Waas is een karakteristiek landelijke gemeente en wordt begrensd door een gemengd landschap van weide, akkerland en bos. Samen met Wachtebekebiedt het ruimte voor het unieke natuurdomein Heidebos.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Oost-Vlaanderen, Waasland, Moerbeke-Waas
Waasmunster
Waasmunster
Waasmunster is een plaats en gemeente in de provincieOost-Vlaanderen in België, gelegen aan de Durme. De gemeente telt ruim 10.500 inwoners. De naam Waasmunster zou komen van Waas-monasterium, ofwel een klooster in het Waasland. Dit klooster "Roosenberg", dat behoorde tot de orde der Victorinnen, werd door de Doornikse bisschop Walter de Marvis in de loop van de 13e eeuw opgericht. Tijdens de negentiende eeuw verloor Waasmunster aan belang en de industriële revolutie ging ook aan deze gemeente voorbij, zodat ze haar landelijk karakter behield. Tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw en met de aanleg van de autoweg E 17, gingen de mensen met meer vrije tijd rust en ontspanning zoeken en werd Waasmunster een residentiële woongemeente met tal van horecazaken die zich op de ontspanning en rust zoekende toerist gingen toeleggen. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Waasmunster (www.google.be/maps)
Kernen van Waasmunster Waasmunster heeft geen deelgemeenten, maar telt naast het centrum wel enkele gehuchten. In het westen ligt het gehucht de Ruiter. In het oosten ligt het gehucht Sombekeop de weg naar Elversele. Net als het centrum hebben zowel de Ruiter als Sombeke een eigen parochie. Een stuk grondgebied ligt ten zuiden van de Durme en hier ligt het gehucht Rodendries, dat op het gehucht Sint-Annavan Hamme aansluit. Ten noordoosten van het dorpscentrum van Waasmunster ligt de Heide, een grote bosrijke residentiële buurt met vooral villa's en restaurants.
Wapenschild en Vlag van gemeente Waasmunster. Het wapenschild van Waasmunster stelt eenzeemeerminvoor die een raap omhoog houdt. Rapen werden in de streek van het Waasland reeds vanaf de 16e eeuw verbouwd, vooraleer ze als voedergewas verspreid geraakten in de rest van Vlaanderen. De vlag is verdeeld in twee verticale vlakken blauw-geel.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Oost-Vlaanderen, Waasland, Waasmunster
Belsele deelgemeente Sint-Niklaas
Belsele
Logo stad Sint-Niklaas
Belsele is een dorp dat thans een deelgemeente van de Stad Sint-Niklaas is in het Waasland, Provincie Oost-Vlaanderen. Belsele telde in 2010 bijna 10.000 inwoners en heeft een totale oppervlakte van 20,26 km2. Belsele ligt in het kanton Sint-Niklaas. In 1217 werd Belsele een autonome parochie. In 1217 werd Belsele bestuurlijk verenigd met Sinaai in een vierschaar, die ressorteerde onder de Keure van Waas. In 1795 werd Belsele kantonhoofdplaats in het Scheldedepartement, met als onderhorige gemeenten Daknam, Eksaarde, Elversele, Kemzeke, Sinaai, Sint-Pauwels, Tielrode en Waasmunster. Dit statuut verdween na de Belgische onafhankelijkheidin 1830. Tot de eerste helft van de twintigste eeuw behield Belsele zijn typisch karakter van Waas landbouwdorp. De productie bleef tot 1850 hoofdzakelijk afgestemd op vlas en graan. In de twintigste eeuw vond een bescheiden reconversie plaats naar voeding, bouw en textiel. Sinds de Tweede Wereldoorlog evolueerde Belsele tot een groene, residentiële woongemeente, waarvan het gros van de beroepsbevolking naar Sint-Niklaas en in mindere mate naar Antwerpenpendelt. DeBelselebeekstroomt door Belsele. De beek ligt op een cuestarug.
Het gehucht Puivelde vormt een afzonderlijke entiteit In 1414 werd er een kapel opgericht, die toegewijd was aan Sint Job. In 1801 werd de kapel een hulpkerk van Belsele. Pas rond 1900 werd Puivelde een zelfstandige parochie. René De Boom schreef een boek over Puivelde Info: tel. 0473-96.91.67
De oorsprong van de naam "Belsele" Er lag eertijds tussen de huidige gemeente Belsele en Waasmunster een diepe kuil, waarin rovers nestelden, die gans de omtrek onveilig maakten. Omdat geen enkele reiziger hun zou kunnen ontsnappen, hadden ze van de kuil tot de overkant van de weg een zeel gespannen en hieraan een bel vastgehecht. Wanneer iemand over de weg ging, schopte hij tegen het zeel, dat dicht tegen de grond gespannen was en op dat ogenblik rinkelde de bel, waarop de rovers te voorschijn kwamen en hun slachtoffer van kop tot teen uitschudden. 't Volk noemde weldra die onveilige plaats "het Belzeel" of "het Belzele", later dan Belsele. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Belsele (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Belselenaar De inwoners van Belsele heten "Klokkenlappers". Daniël Braem verklaart ons waarom in zijn kroniek "Kronologische verhaelen van den beginne des tijts tot heden door Mangods alias Daniël Braem inwoonder van de prochie genamt Thilrode in den lande van Waes. Thilrode, anno MDCCXL", lijvig foliant in het bezit van den Oudheidkundigen Kring van het Land van Waas sedert 1868. In 't jaar 1722 "is tot Belsele, in 't Landt van Waes, eene aerdighe cluchte voorgevallen van een vagabont, gebortich van Stekene, de wethouders wijs maeckende dat hij eenen grooten constenaer was, besonderlyck in het stuck van klocklappen; ende alsoo sy een klock hadden, die by ongeluck geborsten was, soo hebben sy hem deselve besteet te lappen; maer alsoo de vrouw van den greffier het bedrogh gewaer wiert, mits hy onder de klock twee maal 24 uren daer hout onder gestookt hadde, hebben sy geoordeelt, dat hy eenen guyt was; hy heeft hun met de gescheurde laeten sitten, en is al stillekens wech getrokken, met eene goede somme geldt, dat sy hem van te vooren, om gereedschap te koopen, op d'handt gegeven hadden; over welcken cluchtigen act dat sy van hun gebueren worden uytgelachen, ende worden nu voor altyt gedoopt met den naem van Klocklappers."
Radio Belsele Belsele kent een lange geschiedenis van vrije radio's, waaronder radio EXTREEM (van 12 september 1981 t.e.m. 1986, oorspronkelijk op 102.7 MHz) en Vrije Radio Belsele. > Radio Belsele (www.vrijeradiobelsele.be) Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen en natuur gemeente Belsele/Sint-Niklaas - Kerk van Belsele. De prachtige parochiekerk, toegewijd aan Sint-Andreas en Sint-Gislenus, is oorspronkelijk een Romaanse constructie. Ze dateert van het einde van de veertiende eeuw tot de zeventiende eeuw. Het kerkmeubilair is rijk aan houtsnijwerk. Zeer merkwaardig zijn de preekstoel (1682 door J.B. De Wree), de lambrisering en de biechtstoelen (1714-1717 door Michiel Verbanck), de beelden aan de biechtstoelen (Cornelis Struyf), het beschotwerk in het hoogkoor (1655-1657 door Gentenaar Boudewijn van Dickele) in de Lodewijk XIV-stijl. Ook de gotische doopvont (1375?) verdient uw aandacht. Verder zijn er enkele interessante schilderijen van H. Van den Heuvel (o.a. "De Kruisafdoening" van 1637). Naar Waasmunster toe kan u mooie landschappen doorwandelen. - Naast de kerk staat er ook een standbeeld om gesneuvelden te herdenken uit de oorlog. > Brouwerij Boelens, een ambachtelijke bierbrouwerij. > De Roomanmolen, een oude molen uit 1862 gebouwd door Pieter Weyn. Bron: wikipedia.org
Doel is een deelgemeentevan de Belgische Gemeente Beveren(Provincie Oost-Vlaanderen) en ligt aan de oever van de Schelde, in de Scheldepolders van het Waasland. In deWase dialecten heet het dorp "Den Doel". Doel raakte sinds de jaren '60 meermaals in heel het land bekend door uitbreidingsplannen voor de haven vanAntwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Doel was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 25,61 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners. De deelgemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Rapenburg, Saftinge en Ouden Doel. Net ten noorden van het dorp staat een kerncentrale, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland. Doel ligt in de Scheldepolders, aan de Nederlandse grens, op de linkeroever van de Schelde. Kerncentrales (Doel I - IV). Kleine vissers- en jachthaven. Het "Hooghuis" is een patriciërswoning uit 1615.De windmolen op de Scheldedijk dateert uit 1434 wat tevens de titel oplevert van oudste molen van het land. Het dorp staat nu reeds jaren in de belangstelling met de vraag: blijft Doel of gaat Doel weg? Voor de uitbreiding van de Antwerpse haven werden eerder op de rechter Scheldeoever de dorpen Oosterweel,Oorderen, Wilmarsdonk en Lillo van de kaart geveegd. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Doel (www.google.be/maps) Vlaamse dialecten > Dialect Beveren/Doel (dialectblog vlaanderen)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen en natuur gemeente Doel Doel heeft enkele opmerkelijke bezienswaardigheden, waarvan sommige uniek zijn in België - De dorpskern heeft een karakteristiek stratenpatroon in de vorm van een dambord, wat bijna nergens anders in België voorkomt. Het dambordpatroon gaat terug op de planmatige inpoldering en herinrichting van het dorp in de 17e eeuw na de oorlogsinundaties (zie onder geschiedenis) en is sindsdien ongewijzigd. - In de dorpskom staan verschillende burgerhuizen en boerderijen. Het oudste huis is het beschermde Hooghuis dat in 1614 is voltooid in Vlaamse renaissancestijl. Het gebouw was in de 17e eeuw ofwel zetel van het Polderbestuur, ofwel het buitenhuis van een rijke Antwerpse burger. - De molen op de Scheldedijk is uit het midden van de 17e eeuw en behoort tot de oudste stenen windmolens in Vlaanderen. Sinds 1927 is de molen buiten gebruik. - De parochiekerk is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwhemelvaart. Het is een opvallend gebouw in neoclassicistische stijl dat tussen 1851 en 1854 werd opgericht volgens een ontwerp van Lodewijk Roelandt, stadsarchitect van Gent. Het meubilair omvat oudere kunstwerken, o.a. beelden van de Antwerpse beeldhouwer H. F. Verbruggen (17e eeuw) en E. A. Nijs (18e eeuw). De kerk is tussen 1996 en 1998 grondig gerestaureerd na schade door verzakkingen. De vaste grondlaag in Doel ligt ca. 11 meter diep, terwijl de houten palen waarop de kerk rust slechts 7 meter diep zijn. - Ten noorden van het dorp in het gehucht Ouden Doel bevinden zich aan de Schelde de laatste brakwaterschorren van België. In de schorren bevinden zich het haventje van Prosperpolder en het natuurreservaat Schor Ouden Doel (51 ha). - In Doel is een jachthavengevestigd met een aanlegplaats voor het voetveer naar Lillo, dat in het weekend vaart van maart tot september. - Doel trekt vooral in de zomermaanden veel dagjestoeristen aan. Een hoogtepunt vormt de jaarlijkse Scheldewijding die begin augustus plaatsvindt. Bron: wikipedia.org > Toerisme in gemeente doel (www.doel2020.org) > Bezienswaardigheden dorpskom Doel (www.routeyou.com) > Doel Eco Route (www.routeyou.com) > Natuurpunt Waasland (www.natuurpunt.be) > Natuurpunt Schor Ouden Doel (www.natuurpunt.be) > Natuur Natuurpunt Waasland Noord (www.panneweel.be) Saeftinghedok Het Saeftinghedok is een gepland dokin de Antwerpse haven op de linker Scheldeoever op het grondgebied van Beveren-Waas. Het dok komt via de Beneden-Schelde rechtstreeks (zonder sluizen) in verbinding te staan met de Noordzee waardoor schepen veel sneller de haven kunnen bereiken. Het betekent ook dat het water in het dok onder invloed staat van de getijden. Het dok wordt genoemd naar de nabijgelegen verdronken plaats Saeftinghe. Het geplande dok krijgt een oppervlakte van 1073 hectare en zal 3700 meter lang en 600 meter breed zijn De aanleg van dit dok is zeer omstreden omdat hiervoor het polderdorpDoelmoet verdwijnen. Dit zorgt voor de nodige vertragingen van de realisatie van het Saeftinghedok. Het is zelfs nog niet zeker of dit dok er komt omdat er nog geen vergunning is verworven en er tevens een aanpassing van de gewestplannennodig is. Bron: wikipedia.org Doel informeert > Website gemeente Beveren (www.beveren.be) > Doel een polderdorpje om van te houden (http://home.scarlet.be) > Nieuws uit Doel (www.doel2020.org) > Nieuws uit het Waasland (waaskrant.be) > AVS Oost-Vlaamse televisie (www.avs.be) > Diensten en meer informatie bij gemeente Beveren (blog vlaanderen) Verdwijnt gemeente Doel? Is het nodig dat gemeente Doel verdwijnt? Zo ja waarom? Wat staat gemeente Doel en omliggende polders te wachten? > Erfgoedgemeenschap Doel & Polder (www.egdp.be) > Doel het dorpje dat veranderde in een spookstad (http://annelieshulshof.nl/doel)
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Oost-Vlaanderen, Waasland, Dorp-Doel
Bornem en deelgemeenten
Bornem en deelgemeenten
Bornem is een plaats en Gemeentein het arrondissement Mechelen van de Provincie Antwerpen. De gemeente telt ongeveer 21.000 inwoners. Ze is gelegen aan de rechteroever van de Schelde, tegenover de gemeente Temsewaarmee ze door een brug verbonden is, stroomopwaarts van Antwerpen. Samen met de gemeenten Puursen Sint-Amands vormt Bornem de streek Klein-Brabant. Bornem (oudste schrijfwijze Burnehem - 1100) is snelst tot een gemeenschap van enig formaat uitgegroeid en de parochie die daaruit ontstaat, mag gerekend worden tot een der oudste en grootste moederparochies van Vlaanderen. Bornem bezit een industriepark voor lichtere industriële producten. Geschiedenis van Bornem Het ontstaan van Bornem kan teruggaan tot de 7de eeuw. Een onlangs verschenen studie zegt dat in 642 de Heilige-Reinhildis in Bornem is geboren en meer bepaald in de omgeving van de Kruisberg en het Dilftdomein. Het Dilftdomein met zijn "motte", is wellicht het oudste centrale punt van de gemeente. Van daaruit is de rest uitgewaaierd langs de oude kronkelende wegen. Naar aanleiding van de gemeentelijke herinrichting (1977) werden de Scheldedorpen Hingene, Wintam en Eikevliet (ten oosten), Bransten Mariekerke(ten westen) en Weert(ten noorden) mee opgenomen in de gemeente Bornem. Ook het gehucht Buitenland (tussen Bornem en Hingene) maakt er deel van uit. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Bornem (www.google.be/maps)
Uitspraak van de gemeentenaam Bornem: Beurm -Bijvoeglijk naamwoord gemeente Bornem: Bornems - Inwoner gemeente Bornem: Bornemnaar - Bijvoeglijk naamwoord deelgemeente Weert: Weerts, Weerter - Inwoner deelgemeente Weert: Weertenaar, Weerter Bijnaam spotnaam of scheldnaam van de Bornemnaars:Boskrabbers; Messenvechters; Ratten. Vliegenstovers Boskrabbers Zandstuivers (dit was te verklaren. doordat een groot gedeelte van Bornems gehucht Branst bestond uit mul zand).
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Weertenaar:Slijkneuzen; Rogstekkers; Heksen. De Schelde en de Oude Schelde ,,omarmen'' de kleine Bornemse deelgemeente Weert. Om de wijmen of wilgentwijgen voor de mandenmakerij te kappen, zaten de Weertenaren vaak tot aan hun neus in het slijk te ploeteren. Vandaar de spotnaam 'Slijkneuzen'. Al mag alleen wie gedoopt is bij de Orde van de Slijkneuzen, zich een échte Slijkneus noemen. Vlaamse dialecten > Dialect provincie Antwerpen (dialectblog vlaanderen)
Deelgemeenten en kernen van gemeente Bornem Naar aanleiding van de gemeentelijke herinrichting (1977) werden de Scheldedorpen Hingene, Wintam en Eikevliet(ten oosten), Branst en Mariekerke(ten westen) en Weert(ten noorden) mee opgenomen in de gemeente Bornem. Ook het gehucht Buitenland (tussen Bornem en Hingene) maakt er deel van uit.
Partnersteden van Bornem Bornheim(Duitsland) Gordes(Frankrijk) Nquthu(Zuid-Afrika)
Film en TV opnames te Bornem - In Bornem zijn ook enkele scènes van bekende films en tv-series opgenomen: Voor de film 'Iedereen Beroemd' van Dominique Deruddereis er een kort telefoongesprek gefilmd in een plaatselijk café, Sint-Vadde. - Het kasteel in de 2 films van 'Blinker' is het kasteel van graaf Marnix de Saint-Aldegonde, de graaf van Bornem. - Voor Team Spirit 2 van Jan Verheyenis er ook in Bornem gefilmd. Onder meer werd het voetbalterrein van voetbalclub FC Mariekerke gebruikt als vaste locatie. - De bekendste reeks die in Bornem gefilmd is, is de TV1-reeks'Stille Waters'. Het café Sint-Vadde werd dit maal opnieuw gebruikt als locatie, deze keer had het café zelfs een belangrijkere rol. 'De Notelaer', dat vroeger het buitenverblijf van graaf d'Ursel van Hingenewas, werd gebruikt als woning van Alex Vorlat. De overzetdiensten van Mariekerkeen Sint-Amands, een buurgemeente van Bornem, kregen een belangrijke rol in de serie. Het café "Koningsrek" te Branst, ter plaatse beter bekend als "Zates", dat aan de overzetdienst van Mariekerke gelegen is, werd ook gebruikt als locatie. - Voor de film 'Windkracht 10 - Koksijde Rescue'van Hans Herbotswerd het kasteel van Hingene, dat gelegen is in het park van Hingene, gebruikt als locatie voor een leger-feestje. - Chris Van Den Durpelging met zijn typetje 'Kamiel Spiessens'ook naar Mariekerkeom het dorpje te verkennen. - Urbanus modelleerde als 'Placide' op een catwalk voor het kasteel van Hingene, gelegen in het park van Hingene, in de film Koko Flanel. - De VTMserie "Nonkel Jef" werd ook opgenomen in Bornem en zijn deelgemeentes. Zo is de boerderij van Jef te vinden in Weert, andere scènes zijn ook hier opgenomen, zo is er een scène bij de visvijver "de wiel" in Hingene
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Provincie-Antwerpen, Klein-Brabant, Bornem
Hemiksem
Hemiksem
Hemiksem is een Gemeente inBelgië, gelegen aan de Schelde ten zuiden van Antwerpen. De gemeente heeft geen deelgemeenten en telt ongeveer 10.000 inwoners. In Hemiksem staan enkele historische gebouwen, de belangrijkste is de 13e eeuwseSint-Bernardusabdij. De gemeente maakt deel uit van de Rupelstreek en ligt in het kanton Boom. > Lees meer op www.wikipedia.com > Kaart van gemeente Hemiksem (www.google.be/maps) - Bijvoeglijk naamwoord: Hemiksems - Inwoner: Hemiksemnaar - Uitspraak van gemeentenaam Hemiksem: Aemisse - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Hemiksemnaar: ?
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Provincie-Antwerpen, Scheldeland, Hemiksem
Kontich en deelgemeente
Kontichen deelgemeente
Kontich is eenBelgischeGemeente en plaats in de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 20.000 inwoners. Ongeveer halfweg tussen de twee grote centraAntwerpen enMechelen, bevindt zich de Gemeente Kontich. Voor wie het traject Antwerpen-Mechelen met de trein aflegt, wekt de naam Kontich dadelijk een beeld van het station en gehucht Kontich-Kazerne op. Voor wie de oude rijksweg N1 gebruikt en de Koningin Astridlaan volgt, is Kontich de steeds meer uitbreidende en tevens industrialiserende moderne agglomeratie, met meerdere verkavelingen voor industrie, sociale woningbouw en andere voor residentiële villa's. De gemeente heeft 5 (noemenswaardige) waterlopen, zijnde de Babbelkroonbeek, de Bautersemsebeek, de Hessepoelbeek, de Mandoersebeek en de Edegemsebeek. De drie eerste wateren af in het Netebekken, de twee andere behoren tot het Benedenscheldebekken.
Geschiedenis van Kontich De naam Kontich (Kontich-City) komt waarschijnlijk van het Romeinse woord Condacum, wat zoveel betekent als "de plaats bij de samenvloeiing". Dit duidt op de samenvloeiing van de Rupel en de Schelde. Dit grondgebied was veel groter dan de huidige gemeente Kontich en omvatte ook de huidige gemeenten Aartselaar, Rumst, Hemiksem, Niel, Schelle en Lint. Sporen van bewoning uit de Romeinse tijd zijn gevonden op verscheidene punten van het huidige Kontich: urnen, houten waterputten, Romeinse tegels, munten en scherven. > Meer informatie op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Kontich (www.google.be/maps)
-Bijvoeglijk naamwoord: Kontichs - Inwoner: Kontichenaar - Uitspraak van de gemeentenaam Kontich: Kontech - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Kontichenaar: ?
Deelgemeenten en kernen van Kontich De gemeente Kontich bestaat uit twee deelgemeenten, zijnde Kontich en Waarloos. Waarloos ligt nog enigszins in landelijk gebied, Kontich zelf daarentegen is opgegaan in de rand van Antwerpen. De deelgemeente Kontich kan daarnaast nog opgedeeld worden in drie wijken. Centraal ligt Kontich-Centrum, ten oosten daarvan ligt de wijk Kontich-Kazerne, dat vergroeid is met buurgemeente Lint. In het westen ten slotte ligt het kleine gehuchtje Sint-Rita.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Provincie-Antwerpen, Kontich
Niel
Niel
Niel is een plaats en gemeentein de provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 9000 inwoners. De gemeente Niel situeert zich ten zuiden van Antwerpenaan de noordelijke rechteroever van de Rupelen wordt begrensd door de Rupelrivier, de Wullebeek en de Niels-Boomse beek. Niel is gelegen aan spoorlijn 52, die loopt van Dendermondenaar Antwerpen. Niel profileert zich als culturele en groene gemeente en gebruikt als sloganNiel, bijouke aan de Rupel. Geschiedenis van Niel Door haar oude geschiedenis, die teruggaat tot 1150, heeft Niel een rijk verleden. Tot midden de jaren zeventig was Niel economisch zeer actief in de baksteen- en schoennijverheid. De teloorgang van de industriële activiteiten was het begin van het herstel van de natuur op de vele verlaten plekken en kleiputten. Het natuurgebiedWalenhoek is hierdoor bijvoorbeeld ontstaan. Veel wandelaars en natuurliefhebbers bezoeken dit natuurgebied. In de omgeving zijn ook veel visvijversaanwezig, die als zeer goed staan aangeschreven. Mensen die Niel bezoeken of zich er komen vestigen kunnen niet anders dan toegeven dat Niel een aangename Gemeente is om te vertoeven, te leven en te wonen. Het Nielderbroeck Het Nielderbroeck, ook wel het Broek, is een landelijk gebied dat al vernoemd werd in 1298, maar het zou ook ouder kunnen zijn. Het werd gebruikt als turfwinningsgebied, waarbij gebruik werd gemaakt van de sloten om de turf te vervoeren naar de steenbakkerijen. Nabij het Nielderbroeck is het kleinere Broecklyn gelegen. Van oudsher viel het Broek onder het leenhof van Befferen in de Heerlijkheid Mechelen, waarvan het een apart leen was. Het laagste punt ligt onder zeeniveau en moet dan ook door hoge dijken beschermd worden. Die dijk, gelegen naast de Rupel, wordt Ziedijk genoemd, terwijl de lagere dijk langs de Wullebeek Korte Hameldijk heet. In de 10de-11de eeuw was aan deze Korte Hameldijk een kleine kade voor het overslaan van goederen op kleine schepen. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Niel (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Niels - Inwoner: Nielnaar - Uitspraak gemeentenaam: Niel - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Nielenaar: ?
Geschiedenis van Sint-Katelijne-Waver De naam Waverwoud werd voor het eerst vermeld in een akte daterend uit 1008. De naam van het dorp is hiervan afgeleid Vandaag is Sint-Katelijne-Waver tot ver buiten de gemeentegrenzen bekend als tuinbouwgemeente. Meer dan veertig soorten groenten worden er in commerciële hoeveelheden gekweekt. De talrijke serres vallen onmiddellijk op. De "Mechelse Veilingen" is de grootste coöperatieve groenteveiling vanEuropa. In Sint-Katelijne-Waver bevinden zich bovendien het Proefstation voor de Groenteteelt met weerstation, de Frugro (een centrum voor distributie, export en import voor groenten en fruit) en talrijke nevenbedrijven uit de tuinbouwsector. Sint-Katelijne-Waver kan zich terecht het hart van deMechelse groentestreek noemen, zowel wat de productie, de verkoop, de distributie als wat het wetenschappelijk onderzoek en innovatie betreft. Bron:Sint-Katelijne-Waver
- Bijvoeglijk naamwoord: Sint-Katelijne-Wavers, Sint-Katelijns - Inwoner: Sint-Katelijne-Waveraar, Sint-Katelijnenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Sint-Katelijne-Waveraar: Onversaagde Jan Kadodders.
Deelgemeenten van Sint-Katelijne-Waver Deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver wordt door zijn inwoners trots "Torekenswaver" genoemd. Het Instituut van de Ursulinen (onder meer met oogverblindende wintertuin in art nouveau), de dorpskerk, het raadhuis en de kloosterkerk domineren inderdaad het uitzicht.
Geschiedenis van gemeente Nijlen De eerste bewoning van Nijlen gaat terug tot in de Romeinse tijd. In 1770 werd er een aarden pot met Romeinse gouden munten gevonden met beeltenissen van Julius Caesar tot Keizer Domitianus. Er zou volgens sommige bronnen een Romeinse heirweggelegen hebben die leidde naar de Romeinse nederzetting teGrobbendonk. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Nijlen (www.google.be/maps) De naam Nijlen Reeds zeer vroeg bezat de abdij van Tongerlo vele gronden in Nijlen en ook de Norbertijnen hadden hier een rechtsgebied. De plaatsnaam Nijlen vinden we voor de eerste keer terug in een bulle, gedateerd op maart 1145, waarin Eugenius III Hendrik, abt van de abdij van Tongerlo, het bezit van een aantal goederen, waaronder het ganse vrijgoed "Nile", bevestigt. En zo treden de Nijlense zandboeren wellicht voor de eerste keer de geschiedenis binnen. In 1286 doen ze dat opnieuw, als ingezetenen van de bijvang van Lier (later meer hierover) deelnamen aan de slag van Woeringen op 17 juli. Zij strijden aan de zijde van hertog Jan I van Brabant, die een overwinning behaalt op de Limburgers. De Nijlenaars houden er twee dingen aan over: de Woeringenstraat en vooral het mooie wapenschild met de 4 leeuwen. > Bron: gemeente Nijlen (www.nijlen.be)
- Bijvoeglijk naamwoord: Nijlens - Inwoner: Nijlenaar - Uitspraak van gemeentenaam in dialect: Naale - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Nijlenaar: Sparrijders.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Provincie-Antwerpen, Kempen, Nijlen
Zoersel en deelgemeente
Zoerselen deelgemeente
Zoersel is een plaats en Gemeente in de Kempen Provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 21.000 inwoners. De huidige gemeente Zoersel ontstond op1 januari1977 door de fusie van de kerngemeente Zoersel met de toen opgeheven gemeenteHalle. Tevens werd de woonkern Sint-Antonius van de gemeente Brechtafgesplitst en bij de nieuwe gemeente gevoegd. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Zoersel (www.google.be/maps) Geschiedenis van gemeente Zoersel Eigenlijk komen er drie geschiedenissen aan bod, want tot de fusie in 1977 leidden Zoersel, Halle en Sint-Antonius een apart bestaan. Elke deelgemeente heeft dus zijn eigen historie: Zoersel als dubbeldorp met West-Malle, Halle als eeuwenoude heerlijkheid en Sint-Antonius als gehuchtje van Brecht. Zowel de verscheidenheid als eenheid van de drie deelgemeenten vormen de charme van de fusiegemeente. > Geschiedenis van Zoersel (www.zoersel.be)
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Provincie-Antwerpen, Noorderkempen, Zoersel
Zwijndrecht en deelgemeente
Zwijndrecht en deelgemeente
Zwijndrecht is een plaats en gemeentein de provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 19.000 inwoners. De huidige gemeente Zwijndrecht ontstond op 1 januari1977 door de fusie van de kerngemeente Zwijndrecht met de toen opgeheven gemeente Burcht. Zwijndrecht en Burcht maken pas sinds 31 maart1923deel uit van de provincie Antwerpen. Daarvoor was de Schelde de grens en behoorden beide toenmalige gemeenten tot de provincie Oost-Vlaanderen. In het zelfde jaar werden ook de voormalige Borgerweertpolder en de Sint-Annaparochie op het Vlaams Hoofd (Sint-Anneke) van Zwijndrecht losgemaakt en het geheel onder de naam Linkeroever bij de stad Antwerpengevoegd. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Zwijndrecht (www.google.be/maps) Geschiedenis van gemeente Zwijndrecht De parochie Zwijndrecht zou ontstaan zijn rond 660. Historisch en geografisch behoort Zwijndrecht tot hetLand van Waas en kerkelijk tot het bisdom vanGent. Vanaf 1923 maakt Zwijndrecht deel uit van de provincie Antwerpen Burcht en Zwijndrecht liggen op zandruggen aan de rand van een krekengebied. De naamgeving verwijst hiernaar. Zowel het begrip 'zwijn' als 'drecht' betekenen kreek. Burcht is afgeleid van het Germaanse 'burgipja' wat als berk kan vertaald worden. In 1281 werden beide dorpen in één heerlijkheid ondergebracht. Dit bleef zo tot 1667 toen Jacomo Antonio Carenna de heerlijkheid onder zijn twee zonen verdeelde. De fusie van gemeenten in 1977 bracht na 300 jaar beide gemeenschappen terug bij elkaar. Het wapenschild van de gemeente is trouwens dat van de familie Carenna. > Parochie Zwijndrecht (http://users.telenet.be/ronny.de.wolf1)
- Uitspraak gemeentenaam: Zwindrecht -Bijvoeglijk naamwoord: Zwijndrechts - Inwoner: Zwijndrechtenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Zwijndrechtenaars: Machuten.
Kernen De huidige gemeente Zwijndrecht ontstond op 1 januari1977door de fusie van de kerngemeente Zwijndrecht met de toen opgeheven gemeenteBurcht. Zwijndrecht en Burcht maken pas sinds 31 maart1923 deel uit van de provincie Antwerpen. Daarvoor was de Schelde de grens en behoorden beide toenmalige gemeenten tot de provincie Oost-Vlaanderen. In hetzelfde jaar werden ook de voormalige Borgerweertpolder en de Sint-Annaparochie op het Vlaams Hoofd (Sint-Anneke) van Zwijndrecht losgemaakt en het geheel onder de naam Linkeroever bij de stad Antwerpen gevoegd. Op kerkelijk gebied behoort Zwijndrecht nog steeds bij het bisdom Gent. Daarmee onderscheidt Zwijndrecht zich op kerkelijk gebied van de Antwerpse Linkeroever, die uit één parochie bestaat (Sint-Anna-ten-Drieën) en integraal tot het bisdom Antwerpenbehoort.
22 Belgische enclavesliggen verspreid in en om het dorp. In enkele van deze enclaves liggen weer 7 Nederlandse exclaves. Bij het Belgische dorpje Zondereigen ligt ook nog een Nederlandseonbewoonde enclave wat het totaal op 8 brengt. In 1995 heeft een tweede grenscommissie de grenzenofficieel vastgesteld. Hierbij is onder andere een tot dusver neutraal stukje grasland toegewezen aan België, waarmee Baarle-Hertog sindsdien 22 enclaves kent. De grenzen in Baarle volgen meestal de erfgrenzen. In sommige gedeelten van het dorp loopt de grens grilliger en kan de keuken zich in een ander land bevinden dan de woonkamer. Zo loopt de grens bijvoorbeeld dwars door een filiaal van 'Zeeman'. Daarom is afgesproken dat de voordeur de nationaliteit van het huis (en de inwoners) bepaalt. Voor het gemak is er bij alle huisnummers in het dorp een Nederlands of een Belgisch vlaggetje afgebeeld. > Geschiedenis van Baarle (wikipedia.org) > Geschiedenis van de enclavekwestie in Baarle (wikipedia.org) > De Enclaves van Baarle (www.grenspalen.nl)
Baarle-Nassau is een Gemeentein de ProvincieNoord-Brabant. De gemeente telt ruim 6.700 inwoners (bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 76,36 km² (waarvan 0,02 km² water). Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het dorpje Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en 8 exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormen weer enclavesbinnen de Belgische enclaves in Nederland.
Baarle-Hertog is een Belgische Gemeente behorend tot de Provincie Antwerpen maar deels gelegen binnen de NederlandseprovincieNoord-Brabant. De gemeente telt ruim 2.600 inwoners. Samen met het Nederlandse Baarle-Nassau vormt Baarle-Hertog het dorp Baarle. De gemeente Baarle-Hertog bestaat behalve uit 22 enclaves in Nederland ook uit een strook die direct aan Belgisch grondgebied grenst en waarin het gehucht Zondereigen ligt. De gemeente is niet de enige Belgische gemeente die uit meerdere, niet aan elkaar grenzende, delen bestaat: dit is ook het geval voor de gemeentes Elsene en Mesen.
Mijnsluitingen Van 1923 tot 1992 ontgon men in de mijn van Zoldersteenkool. Het was hier dat op 30 september1992 de laatste steenkoolmijnvan de Benelux definitief de deuren sloot. De komst van vele buitenlandse werkkrachten in de mijn gaf de gemeente op korte tijd een multiculturele bevolking.
Geschiedenis van gemeente Heusden In de 8ste eeuw was Heusden nog een woeste streek met weinig beschaving. In het begin van die eeuw predikte St.-Willibrordus in onze streek. Heusden vormde toen nog geen parochie maar behoorde samen met Beringen en Paal tot de bezittingen van St.-Adelardus (753-827), abt van de abdij van Corbie. Van 929-962 werd de plaats Husdinio genoemd, wat gasthuis of hospitium betekent. De benaming werd Hoesden (1098-1138), Heusden (1371), Huysden (1386) en later weer Heusden. Geschiedenis van gemeente Zolder In de oertijd werden onze contreien herhaaldelijk overstroomd door de zee. De Bolderberg vormde de duinen. De bevolking woonde in de uitgestrekte wildernis achter de Bolderberg. De vroegste benaming was Sueire (zure zandgrond), nadien werd het Suylre. Tijdens de Franse overheersing werd het Soire, om dan uiteindelijk Zolder te worden. - Inwoner Heusden: Heusdenaar - Inwoner Zolder: Zolderenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van Heusdenaars of Zolderenaars: ?
- Bijvoeglijk naamwoord: Houthalens - Inwoner: Houthalenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Houthalenaars: luizenverkopers - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Helchterennaars: ? Buurgemeenten van Houthalen-Helchteren Hechtel-Eksel,Peer,Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Genk, Zonhoven, Heusden-ZolderenBeringen.
Wapenschild en Vlag van gemeente Houthalen-Helchteren.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Limburg, Kempen, Houthalen-Helchteren
Leopoldsburg en deelgemeente
Leopoldsburgen deelgemeente Heppen
De huidigeKempenseGemeente Leopoldsburg is een fusie van de Gemeenten Leopoldsburg en Heppen in de Belgische provincie Limburg. Ze telt meer dan 15.000 inwoners. Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne en de uitgestrekte oefenterreinen van hetBelgisch leger. Deze terreinen werden ingericht in1835 als verdediging tegen de de troepen van de Nederlandse koning door koning Leopold I, die er in de beginjaren als graag geziene gast geregeld verbleef in zijn Koninklijke Villa.
Geschiedenis van Leopoldsburg Zowel Heppen als Leopoldsburg maakten historisch deel uit van Beverlodat samen met Oostham en Kwaadmechelen de heerlijkheid Hamvormde. Zo heette het militaire domein aanvankelijk Kamp van Beverlo. De burgers die in het kamp woonden werden vanaf 1842 verplicht het kampdomein te verlaten en zij mochten zich vestigen in een vanaf de tekenplank ontworpen (dambord)verkaveling (omheen de aanvankelijke site: kerkhof(1935), kerk(1842), pastorij(1844), postkantoor (1844), schooltje (1842) en afspanning met herberg. Deze verkaveling kreeg de naam die op de ontwerpen vermeld stond in 1842, namelijk Bourg. In 1850werd er uit dynastieke overwegingen de voornaam van de eerste Belgische vorst aan toegevoegd en kreeg deze nieuwe gemeenschap bij Koninklijk Besluiteen plaats op de lijst van de Belgische autonome gemeenten als Bourg-Léopold. De vernederlandsing werd een feit op 14 juni1932 wanneer de naam Leopoldsburg officieel werd bekrachtigd. De eerste burgers leefden van kleinschalige landbouwop de arme heidegrondenen de turfwinning. Daarnaast vormde ook de recuperatie van lodenkogels en paardenmest een interessante bijverdienste. Tegen 1850waren er in de gemeente meerdere bedrijven. Er stond een bergmolen (jaarlijkse maalgrondstof 400.000 kg), een jeneverstokerij (32.760 kannen van elk 1,5 liter) en een bierbrouwerij. 125 hl/jaar). Verder had men, naast kleine ambachten een kaarsenfabriek, een tabaksfabriek, een steenbakkerij en een kanaalhaven. Het Belgische sportwagenmerk Edran is te Leopoldsburg gevestigd. Op 9 december2005 onthulde Prins Filip er een borstbeeld van koning Leopold I aan het Albert-I plein. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Leopoldsburg (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Leopoldsburgs - Inwoner: Leopoldsburger - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Leopoldsburgers: ? ? ?
Maasmechelen heeft ook lossere samenwerkingsverbanden met volgende steden: Stein(Nederland) - aan de overzijde van de Maas gelegen. Tshwane (Zuid-Afrika) Ostuni(Italië) Triandria(Griekenland)