Musea te Maaseik - De schatkamer van de Sint-Catharinakerk, met onder andere de Codex Eyckensis, het oudste evangelarium van de Benelux (8e eeuw), andere oude manuscripten, goud-, zilver- en kopersmeedwerk, reliekhouders en waardevolle textilia, waaronder liturgische gewaden vernoemd naar Harlindis en Relindis en Angelsaksisch goudborduurwerkuit de 9e eeuw. - Regionaal Archeologisch Museum (RAM), met archeologische vondsten en voorwerpen uit de geschiedenis van Maaseik en het Maasland. - Het Apotheekmuseum, de ouds te apotheek van België met een unieke collectie Delftse en tinnen potten en een kruidentuin. Gekoppeld met het RAM. - John Selbach Museum, een privémuseum gevestigd in het Minderbroedersklooster aan de Boomgaardstraat, gespecialiseerd in kunst en antieke poppen. - Het Minderbroedersklooster herbergt tevens een permanente tentoonstelling rond het leven en het werk van Jan en Hubert van Eyck. Daarnaast kan men er een virtuele stadswandeling maken en een maquette van de stad uit 1672zien. Ook vinden hier grote, tijdelijke tentoonstellingen plaats (o.a. in 2009 het Terracottaleger en in 2012 schatten uit de Tang-dynastie). Bron wikipedia.org
Peer is een Stad in de ProvincieLimburg in België. De Stad heeft ruim 16.000 inwoners. Het is een Mariastad en was ook één van deGoede Steden van het prinsbisdom Luik. De naam Peer is afkomstig van pirgus (betekent verharde weg). Peer is niet alleen de vermoedelijke geboorteplek van Pieter Breugel. Het stadje en de omgeving ademen nog de sfeer uit die de beroemde schilder in zijn werken toonde: een landelijk karakter, een gezellige historische stadskern. Dat Peer een fietsparadijs blijkt voor duizenden liefhebbers was al bekend, dat u voortaan ook Suske, Wiske, Lambik en Co. tegenkomt in de groene omgeving van de Bruegelstad is een absolute nieuwigheid. Voor een dagje uit kan je ook terecht in het museum Dulle Griet. De Dulle Griet is wereldberoemd geworden door haar opvallende verschijning in het gelijknamige schilderwerk van Pieter Bruegel. > rel="nofollow">Geschiedenis van Peer (www.wikipedia.org) > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Peer (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Peers, Peerder - Inwoner: Perenaar Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Perenaar: Muggenblussers.
Tessenderlo is een plaats en gemeente in de Belgischeprovincie Limburg. De gemeente telt 18.000 inwoners. Tessenderlo behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kantonBeringen. Historisch was het deel van de Luikse Kempen, bodemkundig en volkskundig behoort het tot de Zuiderkempen. De plaatsnaam werd voor het eerst vermeld in 1135 als Tessenderloz. Een vroegere interpretatie was de samentrekking van Taxandria (de Kempenin de Romeinse tijd) en het Latijnse locus of plaats. Tegenwoordig wordt de naam verklaard als: "(de open plaats in) het bos van de Taxandriërs". Plaatselijk spreekt men van "Looi" (in het Loois dialect uitgesproken als Loeëj) en de inwoners van deze gemeente worden "Looienaars" genoemd Tessenderlo maakt deel uit van hetEconomisch Netwerk Albertkanaal.
Ramp van Tessenderlo Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Tessenderlo is zeker deramp van Tessenderlo waarbij vele slachtoffers vielen. Op het einde van de 19e eeuw vestigde het chemisch bedrijf Tessenderlo Chemie zich in Tessenderlo. Op 29 april1942 vond er een zware ontploffing plaats in het bedrijf waardoor de hele fabriek en de ruime omgeving verwoest werden. Doordat het bedrijf vlakbij het centrum lag, was de impact enorm: er vielen 189 doden en meer dan 900 gewonden. Op vraag van de inwoners van Tessenderlo werd de nieuwe fabriek op identiek dezelfde plaats heropgebouwd. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Tessenderlo (www.google.be/maps)
Zonhoven is een Gemeentein de ProvincieLimburg (België). De Gemeente is gelegen ten noorden van Hasseltwaaraan ze grenst. Verder grenst Zonhoven aan Houthalen-Helchteren,Genk enHeusden-Zolder. Zonhoven is een verstedelijkte woon- en werkgemeente en is een stedelijke randgemeente van Hasselt. De gemeente telt ruim 21.100 inwoners. Geschiedenis van Zonhoven Zonhoven wordt voor het eerst vermeld als Sonuwe in1280. Hoogst waarschijnlijk betekent de naam: waterrijk, laag gelegen land dichtbij de waterloop de Son (de oude naam voor de Roosterbeek die dwars door het centrum loopt – in de buurgemeente nog steeds Zonderikbeek geheten). Pas in het midden van de 16e eeuw komt de naam Zonhoven voor het eerst voor. In tegenstelling tot wat velen denken slaat het eerste gedeelte in de naam dus niet op de zon. Zonhoven behoort tot de Kempen. Het noordoostelijk deel van de gemeente behoort tot het Limburgs Hoogplateau en bevat het hoogste punt van de gemeente (78 meter). Het niveau daalt in zuidwestelijke richting tot circa 30-35 meter in het vijvergebied dat tot de Demervalleibehoort. De schuinhellende zandbodemis doorsneden door drie valleien: deze van de Laambeek in het noorden, deze van de Roosterbeek in het midden en deze van de Slangbeek in het zuiden van de gemeente. Deze drie waterlopen monden allen in de Demer uit. >Geschiedenis van Zonhoven >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Zonhoven (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Zonhovens - Inwoner: Zonhovenaar
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Zonhovenaar: ‘Zon’
Deelgemeenten en kernen van zonhoven Gemeente Zonhoven heeft geen deelgemeenten. Naast het centrum zijn er nog drie gehuchtente Zonhoven. Termolen, Halveweg en Terdonk. Als gevolg van lintbebouwing zijn ze zo goed als volledig aan elkaar gegroeid.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Zonhoven - De classicistischeSint-Quintinuskerk, gebouwd tussen 1785 en 1788. De kerk is in haar geheel beschermd sinds 1983. De mooie voorgevel werd reeds in 1949beschermd. Het interieur is eveneens classicistisch. De kerk bevat verder: Een vroeg-gotische toren uit de eerste helft van de 15e eeuw. In de toren hangt een klok uit 1443. De toren is beschermd sinds 1949. Een romaansedoopvont uit de 12e eeuw in de doopkapel onderaan de toren. Een indrukwekkend Robustelly-orgel (2446 pijpen - 40 registers) waarvan het oudste gedeelte gebouwd werd in 1664. In het orgel zijn nog enkele originele registers te vinden. Dit orgel is afkomstig van de abdij van Val-Saint-Lambert en werd na de opheffing van de abdij in 1820 heropgebouwd in de kerk. - De gotische Onze-Lieve-Vrouwkapel van Ten Eikenen, gebouwd omstreeks 1483met uitbreidingen in het midden van de 16e eeuw en omstreeks 1900. De kapel werd volledig gerestaureerd in 1980en is sinds 1971 een beschermd monument. De kapel was vroeger een bekend bedevaartsoord. - Het Oud-Gemeentehuis, gelegen naast de kerk. Het gebouw heeft een dubbele bordestrap en driehoekig fronton met als reliëfversiering een vergulde zon en het jaartal 1788. Het gebouw is beschermd sinds 1983 en doet nu dienst als bezoekerscentrum en toeristisch informatiekantoor. - Het Huis De Franse Kroon, gebouwd in 1782. In dit huis werd priester-dichter Pieter Daniëls door de Fransen gevangen gehouden in 1799. Hij probeerde te ontsnappen maar werd neergeschoten. In 1833werd hier het Verdrag van Zonhoven afgesloten. Het huis is beschermd sinds 1985. - De Holsteen: verzamelnaam voor de acht enorme zandstenen uit de prehistorie. De meest noordelijke steen werd gebruikt voor het polijsten van stenen of benen messen en pijlen. Het is de enige vaste prehistorische polijststeen van Vlaanderen. - De Vrankenschans, een 17e eeuwse verdediging. Hiervan zijn de aarden wal en het omliggende grachtensysteem bewaard gebleven en beschermd sinds 1981. - De Paalsteen een grenspaal uit 1666 geplaatst naar aanleiding van de grenstwisten tussen Zonhoven en Hasselt. Deze staat als enige nog op zijn oorspronkelijke plaats. Een tweede exemplaar staat tegen de gevel van het Oud-Gemeentehuis en een derde exemplaar staat in het Provinciaal Domein Bokrijk. :
Natuurreservaten van Zonhoven Zonhoven telt meerdere natuurreservaten. - De Teut (450 hectare), opgericht en beschermd in 1976met een uitbreiding in 1979, wordt gevormd door de valleien van de Roosterbeek en de Laambeek, met ertussen het uiteinde van het Kempische plateau. Men vindt er vennen,heideveldenen dennenbossen met een typische plantengroei en talrijke broedvogels. De wandelpaden zijn vrij toegankelijk en er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. - De Platwijers (101 hectare), eveneens opgericht en beschermd sinds 1976, bestaat hoofdzakelijk uit vijvers en weilanden. Het is een geschikte pleister- en broedplaats voor watervogels. Bepaalde delen zijn afgesloten maar de wandelpaden zijn vrij toegankelijk en er zijn wandelroutes uitgestippeld. - Het Welleke (4 hectare), opgericht en beschermd in 1981 met de Wellekevijver en weidelandschappen. Dit reservaat is niet toegankelijk. - Ter Donk en Wijvenheide zijn twee reservaten die beheerd worden door de natuurgroep De Wielewaal en maken samen met de Platwijers deel uit van het grootste aaneengesloten vijvergebied van Vlaanderen dat sinds 2005 De Wijers wordt genoemd. (in totaal meer dan 500 hectare met zowat 3000 vijvers. >Natuur – Natuurpunt Hasselt – Zonhoven (www.natuurpunthasseltzonhoven.be)
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Herk-de-Stadnaar: ?
Vlaamse dialecten Herkse dialect Het Herkse dialect is een typisch Oostgetelands dialect met overwegend Limburgse kenmerken. Opvallend is het verschil tussen het 'Herkers' en het 'Skielens', het dialect van deelgemeente Schulen, dat meer aansluit met het Hasselts. Een kenmerk van het Herkers is de lange 'ui' klank. Verder kan men in het Herkers van oudere sprekers kenmerken terugvinden die erg aansluiten met kenmerken van het Oud-Nederlands, een stadium waaraan andere dialecten reeds lang voorbij zijn. Voorbeelden hiervan zijn de negatie met en/'n, en de verbuiging van het zelfstandig naamwoord na een voorzetsel. >Herks dialectdialect (dialectblog vlaanderen)
Deelgemeenten en kernen van Herk-de-Stad - Herk-de-Stad - Schakkebroek, een landelijk gehucht van Herk-de-Stad - Donk, een deelgemeente die in 1971 bij Herk-de-Stad werd gevoegd - Berbroek, een deelgemeente die in 1971 bij Schulen werd gevoegd - Schulen, een deelgemeente die in 1977 (samen met Berbroek) bij Herk-de-Stad werd gevoegd. Bekende inwoners van Herk-de-Stad >Zie lijst bekende Herkenaren op www.wikipedia.org
Haspengouw (in het Frans: La Hesbaye) is een landelijke regio in het zuidelijk deel van deBelgische Provincie Limburg alsmede het noordelijk deel van de provincie Luik. Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouwen veeteelt. Het zuidelijke deel, Droog Haspengouw dat bij de rivier de Maasovergaat in de Ardennen in ruime zin, is onderdeel van de leemstreek en een belangrijk akkerbouwgebied met suikerbieten en tarwe. In het noordelijke deel, Vochtig Haspengouw dat een overgangsgebied naar de Kempenvormt, wordt vooral fruiten zuivelgeproduceerd. Vanwege de talrijke fruitboomgaarden worden in de lente jaarlijks "bloesemfeesten" gehouden. Ook enkele van de meest noordelijk gelegen wijngaarden in Europabevinden zich in deze streek. >Lees meer op www.wikipedia.org Bijvoeglijk naamwoord: Haspengouws Inwoner: Haspengouwer
Steden en Gemeenten Haspengouw *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Borgloon is een Stad en Gemeente in de VlaamseprovincieLimburg en van het arrondissement Tongerenin België. De huidige Stad is in1976 ontstaan door fusie van 12 oude gemeenten, en telt ruim 10.000 inwoners op een oppervlakte van 5.111 ha. De officiële taal is Nederlands. Vele, vooral oudere inwoners gebruiken het lokale dialect Loon is afgeleid van het Germaanse Lauhun dat beboste heuvel betekent. Het verschijnt voor het eerst in 1078 in teksten. Vanaf de 12e eeuw is ook de Romaanse vorm Looz bekend. Borgloon betekent dus burcht op een beboste heuvel en de plaats lag binnen het woongebied van de Eburonen. Die heuvel verheft zich 30m boven de omgeving en werd daarom door de graven van Loon uitgekozen om er hun burchten hun residentie te bouwen. Strategisch en economisch was de plek interessant omdat hij langs de weg van het Heilige Roomse Rijk naar Brabant lag. Hij werd dan ook de hoofdstad van hun graafschap. De Romeinen waren de middeleeuwers vóór geweest. Bij de sloop van de burchtresten tussen 1870 en 1877 waren heel wat indicaties van een Romeinse aanwezigheid teruggevonden. Vrij vlug ontstond rond de burcht een eerste en rond 1200een tweede omwalling. Loon krijgt rond die tijd ook Stadsrechten waarvan hetperron nog altijd getuigt. Loon werd daardoor één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik. Als bestuurlijk en geestelijk centrum wordt Loon echter vlug voorbijgestoken door Hasseltdat centraler ligt. Na de verwoesting in 1180 van de burcht door Rudolf van Zähringen, Prins-bisschop van Luik verbleven de graven in hun burcht in Kuringen. Ze werden begraven in de abdij van Herkenrode. De heer van het kasteel van Rullingenwas een leenman van de graaf van Loon. In de 19e eeuw werd de fruitteelt belangrijk en het maken van stroopvan peren en appelen; vandaar de aanleg van een spoorlijn tussen Sint-Truiden en Tongeren. Momenteel is Borgloon het verzorgingscentrum van de streek. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Borgloon (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Loons - Inwoner: Lonenaar
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Lonenaar: strooplekkers, appelvreters, appelstoters, appelstokers.
Sint-Truiden is een plaats enStad in Belgisch-Limburg die niet ver van Hasseltgelegen is. De stad telt 40.000 inwoners. Sint-Truiden werd gesticht in 693 door de H. Trudo. Hij stichtte er een abdij die nog steeds het huidige centrum van de stad markeert. Sint-Truiden was één van de 23 Goede Steden van het Prinsbisdom Luik. Sint-Truiden ligt in Haspengouw, een landstreekdie zich uitspreidt over de Belgische provincies Limburg,Luik, Namen,Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw en veeteelt. Sint-Truiden ligt in het noordelijke deel van Haspengouw, in het vochtige deel van de streek, met rijke leemgrond, die zeer geschikt is voor fruitteelt. Het licht golvend reliëf loopt op tot een maximale hoogte van 52 m. Er lopen geen grote waterwegen door de stad. De Cicindriabeekloopt ondertunneld door het centrum van Sint-Truiden. De stad ligt 18 km ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Hasselt.
Tongeren is de oudste Stad (15 v. Chr.) van België en is ontstaan uit de Romeinse vesting Atuatuca Tungrorum. De stad telt ruim 30.600 inwoners. Gelegen in zuidelijk Limburgop ongeveer 15 km ten noorden van Luik, 15 km ten westen van Maastricht en op ongeveer 20 km ten zuiden van Hasselt, tussen de Jekervallei en de vallei van de beek van Rooy - de bijrivier van de Demerin het noorden. Het centrum van de stad is gelegen op 105 m boven de zeespiegel. De zuidelijke deelgemeenten van Tongeren behoren tot droog-Haspengouw, de noordelijke gemeenten liggen in vochtig-Haspengouw. Ook de waterscheidingskam tussen Maas- en Scheldebekken loopt dwars door de Gemeente. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Tongeren (www.google.be/maps)
Markten te Tongeren Tongeren telt twee wekelijkse markten. De wekelijkse buurtmarkt gaat door op donderdag van 8u tot 13u op en rond de Grote Markt. De andere wekelijkse markt is de antiek- en brocantemarkt op zondag van 6u tot 13u. Deze markt vindt al meer dan dertig jaar plaats en is uitgegroeid tot de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Naast de twee wekelijkse markten worden ook drie jaarlijkse markten gehouden; op de vooravond van Hemelvaartsdagwordt tussen 18u en 22u een avondmarkt gehouden, elke tweede zondag van augustus wordt van 10u tot 18u een boekenmarktgehouden in het begijnhof en tijdens de septemberkermis wordt op donderdag een braderie georganiseerd.
Vlaams-Brabantse Regio's >Het Hageland (op deze site) >Pajottenland (opdeze site) Steden en Gemeenten Provincie Vlaams-Brabant *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Geschiedenis van gemeente Grimbergen Grimbergen was van oudsher het kerngebied van de Berthouts. Het Land van Grimbergen was toen een gebied dat zich uitstrekte tot deSchelde, de Rupelen de Dender. Op vraag van de Berthouts werd rond 1126de Norbertijnerabdijgesticht. Dit was deels ingegeven om hun moreel gezag ten opzichte van de Hertogen van Brabantte versterken. Hun expansiepoltiek gaf echter aanleiding tot verschillende conflicten waaronder de Grimbergse Oorlog (begonnen in 1139) en de Slag van Ransbeek (1142), waarin de Berthouts het onderspit moesten delven. De macht van de Berthouts werd uiteindelijk in 1159 door Godfried III van Brabant definitief gebroken. Grimbergen was tot in de tweede helft van de negentiende eeuw een echt landbouwdorp, maar daar kwam stilaan verandering in. Een eerste aanzet was de aanleg van de Provincieweg rond 1830tussen Vilvoorde en Aalst. Het traject liep door het abdijgoed. Er kwamen ook nieuwe bedrijven langs het kanaal Brussel-Willebroek. In 1887kwam er een stoomtramverbinding tussen Grimbergen en Brussel. In 1939werd het vliegveld aangelegd dat door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werd uitgebreid. Bij hun vlucht in 1944 staken ze het Prinsenkasteel in brand. In de jaren 1960 evolueerde Grimbergen van een landbouwdorp naar een residentiële Gemeente. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Grimbergen (www.google.be/maps)
Deelgemeenten en kernen van Grimbergen Bij de Gemeentefusies van 1977werd Grimbergen met de verstedelijkte Gemeente Strombeek-Bever en de landelijke dorpen Beigem en Humbeek samengevoegd.
Gastronomie Grimbergen - Vlaams Brabant Grimbergen staat bekend om het gelijknamig abdijbier (Grimbergen bier) dat sinds 1958door de firma Alken-Maes wordt gebrouwen. Sinds 1997is aan de abdij een interessant abdijbiermuseum verbonden. Bron: wikipedia.org
Deelgemeenten en kernen van Meise De fusiegemeente Meise telt naast het gelijknamige dorp nog twee andere deelgemeenten met name Wolvertemen Oppem (deel van de voormalige gemeente Brussegem).
Vriendschapsband Meise heeft sinds 1980 een vriendschapsband met Waalre(Noord-Brabant). Jaarlijks bezoekt een delegatie uit Meise het carnaval te Waalre (zaterdag vóór Aswoensdag).
Bezienswaardigheden van gemeente Meise - Rond het kasteel van Bouchout, een voormalige burcht van het huis Arenberg, bevindt zich deNationale plantentuin van België De Nationale Plantentuin van België, in de BelgischegemeenteMeise, is een van de grootste plantentuinen in de wereld. De tuin heeft twee onderzoeksafdelingen, het herbarium(ongeveer 3.000.000 specimens), een bibliotheek en uitgebreide levende verzamelingen.De levende planten, 18.000 soorten, zijn ondergebracht in een kassencomplex met 13 publieke broeikassen, verschillende deeltuinen en diverse collecties coniferen, heesters en bomen. Er is een afdeling geneeskrachtige planten. De kassen tonen onder meer: - Het tropisch regenwoud, de plantengroei in de moessonbossen en de savannes, de kokospalmmet vruchten, de bananenplant, de papaja, de guaveboom en de tjampedak (Artocarpus integer). Het domein, 92 hectaren groot, bevat de landerijen van het kasteel van Meise en het kasteel van Bouchout, een vroegere burcht van het huis Arenberg. De Wollemiaden De Wollemia nobilis of Wollemiaden, die enkel bekend was uit fossielen die 90 miljoen jaar oud was, werd in 1994 ontdekt in Australië. Wetenschappers werden er geblinddoekt naar toe gebracht om de plaats geheim te houden. De tuin bezit er een exemplaar van. Toerisme, evenementen, cultuur en natuur gemeente Meise Imde - Boskapel:Processieter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Behoudenis der Kranken: eerste zondag van juli. Meise - Wekelijkse markt: zaterdagmorgen - Volleybaltornooi VC Knødde Meise: 1 mei - Beiaardfeesten: laatste zondag van mei - Jââz in Mââz: vrijdag vóór de Beiaardfeesten - Beiaardconcerten: elke zondagmiddag van juni en augustus te 11.15 uur. - Het eerste weekend van augustus: vrijdag: Honolulu Bar, zaterdag: Hawaifuif. - Het volksfestival Krotrock Sint-Brixius-Rode - Lindefeesten: laatste weekeinde van augustus Westrode - Gurdilo beachvolley: laatste zaterdag van juli Wolvertem - Avondmarkt: voorlaatste vrijdag van juni - Gemeentelijke Jaarmarkt: derde zaterdag van juni
Vilvoorde is een plaats en stadin de ProvincieVlaams-Brabant direct ten noorden Brussel. De stad telt ruim 43.600 inwoners. ilvoorde dat gelegen is aan de Zenne en het Zeekanaal Brussel-Schelde was traditioneel een industriestad en droeg de overeenkomstige reputatie, zoals bezongen door Kris De Bruyne in zijn liedje Vilvoorde-City. De oude vervuilende industrieën zijn ondertussen echter grotendeels verdwenen, een laatste opdoffer kwam er in 1997met de sluiting van de Renaultfabriek. Met de komst van de VTM in 1989 kreeg Vilvoorde een nieuwe impuls. Verschillende mediabedrijven volgden in het kielzog, (o.a. de regionale TV omroep Ring-tv). Vilvoorde in België vooral bekend voor zijn bijna 2km lange viaduct van Vilvoorde op de R0ringweg rond Brussel dat op een hoogte van zowat 30 meter het Zeekanaal Brussel-Schelde en de oude Renaultfabriek overspant, en van Living Tomorrow hetzogenaamde huis van de toekomst. Ondanks zijn beperkte grootte kent Vilvoorde toch verschillende wijken die elk een specifiek karakter hebben. Behalve de "Far-West" zijn er nog "Het Kassei", de "Faubourg" en "Het Voor". Deze laatste wijk, ook wel ""Beauval" genoemd is een buitenbeentje omdat ze uitsluitend residentieel is, helemaal op Brusselgericht, en ook erg verfranst is. Vilvoorde is verbroederd met volgende zustersteden in het buitenland: Maubeuge (F), Middelburg(NL), Ennepetal (D), Penarroya(E) en Komatsuin Japan. Deelgemeente Peutie is vooral bekend omwille van zijn grote kazerne. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Vilvoorde (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van Vilvoordenaars:Pjeierefrettersen daar zijn ze trots op. De 'Pjeierefretters' zijn hun naam ook vandaag nog altijd meer dan waard: paardenbiefstuk staat er op de menukaart van zowat elk restaurant.
Deelgemeente en kernen van Vilvoorde > Peutie Kernen > Houtem, > Koningslo Wijken van Vilvoorde Ondanks zijn beperkte grootte kent Vilvoorde toch verschillende wijken die elk een specifiek karakter hebben. Behalve de "Far-West" zijn er nog "Het Kassei", de "Faubourg" en "Het Voor". Deze laatste wijk, ook wel ""Beauval" genoemd is een buitenbeentje omdat ze uitsluitend residentieel is, helemaal op Brussel gericht, en ook erg verfranst is.
Het Hageland is een regio inVlaanderen, genoemd naar de vele hagenen houtkanten die traditioneel voorkomen in het landschap. Ruwweg wordt het Hageland gevormd door de vierhoek Aarschot, Diest, Landen en Bierbeek. De regio is erg heuvelachtig. Al deze heuvelruggen zijn getuigenheuvels. Typische producten van de streek zijn het witbier van Hoegaarden en de suikerklontjes van Tienen. In het Hageland wordt ook wijnverbouwd: de Hagelander. Diest, Aarschot, Tienen, Halenen Zoutleeuw zijn historische stadjes. Enkele bezienswaardigheden zijn de abdij van Averbode, debasiliek van Scherpenheuvel en het kasteel van Horst. Nieuwe toeristische initiatieven zijn het Suikermuseum in Tienen, en Hoegaardenheeft zijn mooie Toontuinen. In de boeken van Ernest Claes vind je typische verhalen over het leven in het Hageland van het begin van de 20eeeuw. Onder het Franse bewind werd een klein deel van het Hageland afgescheurd van de Provincie Brabant en bij Limburg gevoegd. Dit deel vormt de huidige stad Halen. Hageland wordt in het oosten begrensd door de loop van de Gete. >Lees meer op www.wikipedia.org
Steden en Gemeenten van Hageland *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Bezienswaardigheden Diest, Aarschot,Halen enZoutleeuw zijn historische stadjes. Enkele bezienswaardigheden zijn de abdij van Averbode, de basiliek van Scherpenheuvelen het kasteelvan Horst. In de boeken van Ernest Claes vind je typische verhalen over het leven in het Hageland van het begin van de 20eeeuw. De regio is erg heuvelachtig. Al deze heuvelruggen zijn getuigenheuvels. In tegenstelling tot het Haspengouwse land, is de Hagelandse bodem tamelijk onvruchtbaar. In het Hageland wordt een witte wijn verbouwd: de Hagelander. Bron: Wikipedia
Aarschot is eenVlaamseStad in de ProvincieVlaams-Brabant. De stad telt nagenoeg 30.000 inwoners. Aarschot ligt langs de rivier de Demer. Haar patroonheilige is Sint-Rochus. De naam Aarschot zou komen van Arendschot. Het verhaal gaat datAurelianus een arend neerschoot, en op de plek waar die vogel neergekomen is, zou Aarschot, of Arendschot, gesticht zijn. De plaats waar de bek van de vogel neergekomen zou zijn heet nu Bekaf. Aarschot is vooral bekend voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk in bruine ijzerzandsteen, gebouwd in Demergotiek-stijl, typisch voor de streek. Ook het prachtig gerestaureerde Begijnhof, en de - al jarenlang op restauratie wachtende - Molens op de Demer zijn de moeite waard. Andere bezienswaardigheden zijn de Aurelianustorenen het kasteel van Schoonhoven. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Aarschot (www.google.be)
Diest is een plaats en Stadin de ProvincieVlaams-Brabant in België. De Stad telt ruim 23.000 inwoners. Diest was een graafschap van het Karolingische rijk. De Stad dankte haar opkomst aan haar gunstige ligging: Diest lag langs de handelswegBrugge-Keulen en aan de rivier de Demer. In 1229kreeg Diest Stadsrechtenvan Hendrik I, hertog van Brabant. In de 14e en 15e eeuw leefden de inwoners in grote welstand door een drukbezochte landbouwmarkt, graan- en veemarkten, maar vooral door de lakennijverheid en -handel. Het Diestse lakenwas op bijna alle grote West-Europese markten te koop. In 1499 kwam Diest door ruil in het bezit van Engelbrecht IIvan Nassau, graaf van Nassau. Een van zijn opvolgers, René van Châlon, voerde ook de titel Prins van Oranje. Zo bleef Diest eigendom van het huis Oranje-Nassau tot 1795, toen de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht. De oudste zoon van Willem van Oranje, Filips-Willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Door haar ligging bij de Demer, op de grens van het Brabanten het prinsbisdom Luik en de connecties met Oranje-Nassau werd de Stad vaak belegerd, geplunderd en verwoest. Tussen 1701 en 1705 kreeg ze te maken met Franse, Hollandse en Spaanse bezetting. Onder de Oostenrijkers (1713-1790) herstelde de stad zich. Er werd weer volop handel gedreven en bier gebrouwen. Ook hier waren de Oostenrijkers niet populair en zag men de Fransen in 1792 als bevrijders. Zij gingen nog veel verder dan de Oostenrijkers met de repressie van het katholicisme, het invoeren van de conscriptieen het afschaffen van het Ancien Régime. Als gevolg hiervan brak de Boerenkrijguit in 1798. Het boerenleger bezette vier dagen de Stad die de Fransen omsingeld hielden. Het grootste deel van het boerenleger kon via een noodbrug over de Demer ontsnappen en het onverdedigde Stadje werd nog maar eens, ditmaal door de Sansculotten, geplunderd. Tussen 1815 en 1830 volgde de Hollandse periode. Tussen1837 en 1853 werd Diest voorzien van nieuwe wallen en versterkingen, gericht tegen een mogelijke Hollandse inval. Deze fortificaties waren al verouderd bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Pas in 1929 kreeg de Stad zeggingsschap over de vroegere fortificaties. TijdensWOII werd een groot deel van het nog resterende gedeelte afgebroken. BeideWereldoorlogen veroorzaakten geen verdere grote schade. Diest maakt samen met Breda(Nl), Dillenburg(D) en Orange(F) deel uit van de Unie van de Oranjesteden. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Diest (www.google.be/maps)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Diest - De Sint-Sulpitiuskerk - De Onze-Lieve-Vrouwekerk - Het begijnhof - De Fortificaties van Diestuit de 19e eeuw, waaronder de citadel, het Leopoldfort en de Schaffense poort. - De Warande, nu een wandelpark, waar de in 1512 afgebroken burcht van de baanderherenvan Diest stond. - Het Hof van Nassau, 16e-eeuwse residentie van de Prinsen van Oranje, gebouwd door Hendrik III van Nassau-Breda. Het Hof ligt vlak bij de Warande, die de prinsen als dierentuin hadden ingericht. - De Lindenmolen, op de stadswallen. - Het gebouw van het zwembad van Diest is het oude paviljoen van chocoladefabrikant Jacques van Expo 58. Provinciaal Recreatiedomein De Halve Maan, met het grootste openluchtzwembad van de Benelux. - Het stedelijk museum, op de grote markt in de kelders van het stadhuis. - Cultureel Centrum 'Den Amer'. - Toeristisch infokantoor in de Koning Albertstraat, gevestigd in een gerestaureerd klooster. Van hieruit vertrekken verschillende wandeltochten doorheen de prachtige, middeleeuwse binnenstad. - Vlakbij de stadskern ligt het natuurgebied Webbekoms Broek, dat vrij toegankelijk is. - De dagmarkt in Diest gaat door op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat op woensdag van 08.00u tot 12.00u. Evenementen - Elke eerste zondag van de maand is er boekenbeurs op het begijnhof. - Op Hemelvaartsdag gaat er op het Begijnhof een antiek- en curiosamarkt door. - Op 1 november jaarmarkt en Allerheiligenbegankenis. - Op 11 november opendeurdag van het Fort Leopold.
Landen is een Gemeente en Stadin de ProvincieVlaams-Brabant. Landen behoort tot Haspengouw:en word ook wel tot het Hageland geciteerd wellicht omdat het een Vlaams-Brabantse Stad is. De Stad telt ongeveer 16.000 inwoners. De huidige Stad Landen kwam tot stand op 1 januari 1977 ingevolge een fusie van 14 dorpen die op hun beurt, voordien reeds, samengevoegd waren: Attenhoven(deelgemeenten Attenhoven en Neerlanden), Landen (deelgemeenten Landen en Rumsdorp), Neerwinden(deelgemeenten Eliksem, Ezemaal, Laar, Neerwinden,Overwinden, Wange) en Walshoutem (deelgemeenten Waasmont, Walsbets, Walshoutem en Wezeren) Landen ligt op de spoorlijn van Brussel naarLuik (aan het gedeelte tussen Tienen en Ansdat geopend werd in 1838) en aan het begin van de spoorlijn Landen-Hasselt-Genk (geopend in 1839). Andere spoorverbindingen vanuit Landen naar Statteen Tamineswerden rond ca. 1960 afgeschaft en vervangen door busdiensten. Voor het wegverkeer is Landen te bereiken via de afrit nr. 28 (Walshoutem) van de A3-E40 autosnelweg.
Naast deze zustersteden worden er ook vriendschapsbanden met steden in diverse landen onderhouden. Een officieel vriendschapspact werd metTainan(Taiwan) enStellenbosch (Zuid-Afrika) afgesloten. Tenslotte is er sinds 1989 het adoptiedorpCristian (Roemenië) en wordt er informatie verspreid over, en decoördinatie verzekerd van, de hulpacties die het stadsbestuur op het getouw zet of waaraan de stad anticipeert.
Evenementen te Leuven - Er worden verschillende jaarlijkse evenementen georganiseerd in Leuven, waaronder: - Afrika Filmfestival (jaarlijks, april-mei) - Leuvens Wereldfeest (jaarlijks, eind mei of begin juni) - Beleuvenissen: Muziekfestival op elke vrijdag van de maand juli. - Marktrock:Een van de grootste stedelijke muziekfestivals van Europa met verschillende optredens van nationale en internationale artiesten op 2 pleinen in het centrum van de stad: de Oude Markt en het Ladeuzeplein. - Hapje-Tapje: eet- en drinkfestival in het centrum van Leuven (Grote Markt, Oude Markt, Muntstraat, 'sMeiersstraat, Hogeschoolplein, Naamsestraat, ...) (jaarlijks, begin augustus) - GP Jef Scherens: Een jaarlijksewielerwedstrijddie begin september wordt gereden. - Internationaal Kortfilmfestival Leuven (begin december, jaarlijks) - Leuven in Scène (Leuven in Scène 2003, Leuven in Scène 2006) - Paasfeesten Leuven: folklorefestival met internationale groepen, tijdens het Paasweekend. - Music For Life van Studio Brussel op het Martelarenplein Bron: wikipedia.org
Vlag en Wapenspreuk De Leuvense vlag bestaat uit drie horizontale banden: rood, wit en rood. Volgens de legende zou dit verwijzen naar de slag tegen de Vikingenin 891. Arnulf van Karinthië bracht de Vikingen toen een verpletterende nederlaag toe. Tijdens de veldslag zou er zoveel bloed gevloeid hebben dat de twee oevers van de Dijle rood kleurden (de twee rode banden), waartussen de Dijle stroomde (de witte band). In werkelijkheid draagt de Leuvense vlag eigenlijk de kleuren van Neder-Lotharingen en is heraldisch wellicht niet ouder dan de 13e eeuw.
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans