< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Lo-Reninge en deelgemeenten
Lo-Reninge en deelgemeenten
Lo-Reninge is een Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen. De Stad telt ruim 3.000 inwoners, en is daarmee na Mesende kleinste stad van België. Lo-Reninge, Luilekkerstad vanVlaanderen, is een vredig Middeleeuws Stadje, gelegen in het vlakke land van Bachten de Kupe en deWesthoek. Lo-Reninge is een oase van rust waar het heerlijk is te verpozen en te kuieren midden een prachtige natuur. Lo-Reninge, waar de stilte nog hoorbaar is, ligt als een bloem in het weidse Polderlandschap. Lo-Reninge werd in 1985 opnieuw verheven tot Stad, nadat Lo in het verleden haar Stadsrechten verloor die ze verkregen had van Graaf Filips van de Elzas. Nog steeds getuigt Lo van een rijk historisch verleden. Het riante Stadhuis, het stemmige Vateplein met het klooster, de prachtige hallekerk met haar rijke kunstschatten, de Duiventoren en de Westpoort met de legendarische Caesarsboom, maken van Lo een schat van een Stadje. Lowas een klein middeleeuws stadje. Bij degemeentelijke herindelingenvan 1977 ontstond de fusiegemeente Lo-Reninge, die in 1985 de stadstitel verkreeg. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Lo-Reninge (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Lonaar:composteters Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Reningenaar: ? Uitspraak Lo-Reninge: Loo ree·ning·a
Deelgemeenten en kernen van Lo-Reninge De gemeente Lo-Reninge bestaat uit vier kleine kernen. Loen Reningezijn de grootste met ruim 1000 inwoners. Noordschote enPollinkhove zijn twee kleinere dorpjes in de gemeente.
Kortemark is een plaats en Gemeente in de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 12.000 inwoners. Kortemark is gelegen in de vallei van de Handzamevaart, een vertakking van deIJzer. In de deelgemeente Handzame verandert de naam in Krekebeek. Kortemark is, naast een onderwijscentrum, bekend om zijn (voormalige) brouwerij en steenbakkerij. In Brouwerij Louwaege werden tot voor kort de bieren Akila, Hapkin en Flandriengebrouwen. Steenbakkerij Desimpel is één van de marktleiders van bakstenen in België. Het Margareta-Maria-Instituut, een secundaire school ASO/TSO/BSO, huisvest 1200 leerlingen. Verder is er in de gemeente vooral landbouwactiviteit en verwerkt men diepvriesgroenten. Kortemark heeft een relatief belangrijk treinstation. De rechtstreekse NMBS-verbinding metGent, Brussel en Leuvenzorgt ervoor dat heel wat pendelaars en studenten van dit station gebruikmaken. Op zondagavonden wemelt dit station dan ook van de kotstudenten die vertrekken richting hun respectievelijke studentensteden. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Kortemark (www.google.be/maps) Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Kotemarkenaars: ?
Deelgemeenten en kernen van gemeente Kortemark Kortemark bestaat naast de hoofdgemeente Kortemark nog uit de deelgemeentesWerken,Zarrenen Handzame. Tot Handzame behoort ook de kleine parochie Edewalle. In het oosten van Kortemark-centrum ligt het gehucht Kortemark-Elle. De gemeente Kortemark grenst aan volgende dorpen Torhout (Stad Torhout) en zijn gehucht Sint-Henricus Gits (Gemeente Hooglede) Hooglede(Gemeente Hooglede) en zijn gehucht Sint-Jozef Staden(Gemeente Staden) Houthulst (Gemeente Houthulst) Klerken (Gemeente Houthulst) Esen (Stad Diksmuide) Vladslo (Stad Diksmuide) Bovekerke(Gemeente Koekelare) Koekelare (Gemeente Koekelare) Ichtegem (Gemeente Ichtegem)
Mesen (Frans: Messines) is een Staden faciliteitengemeente in de Westhoekvan de ProvincieWest-Vlaanderen. De Stad telt bijna 1000 inwoners en is daarmee de kleinste Stad van België. Binnen de Stadsgrenzen liggen geen andere kernen. Mesen is een van de drie Belgische Gemeentes die uit meerdere, niet aan elkaar grenzende delen bestaat. De andere twee zijn Elseneen Baarle-Hertog. Het Stadje was op het hoogtepunt van zijn macht in de 11de-12de eeuw. Toen was het - met zijn jaarmarkt - een knooppunt in de lakennijverheid, samen met Steden als Rijsel, Ieper en Brugge. De brandweer van de Stad Mesen bezit het oudste nog actieve brandweervoertuig van België: een Dodgeuit het jaar 1942. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Mesen (www.google.be/maps) Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Mesenaar: Dikkoppen
Kernen van Mesen De gemeente Mesen heeft slechts één kern, het stadscentrum zelf. Deze kern ligt tegen de noordgrens van de gemeente, en een deel van de bebouwing spreidt zich wat verder uit op het grondgebied van Wijtschate in de gemeente Heuvelland. Ten westen van het grondgebied rond de stadskern ligt een afgezonderd stuk grondgebied. Deze exclave ligt tussen Wijtschate en Ploegsteert in. Mesen is een van de drie Belgische gemeentes die uit meerdere, niet aan elkaar grenzende delen bestaat. De andere twee zijn Elsene en Baarle-Hertog. De zuidgrens van Mesen wordt gevormd door de Douvebeek. De gemeente Mesen heeft door zijn kleine oppervlakte weinig buren, en ligt geprangd tussen volgende dorpen: Wijtschate (gemeente Heuvelland) Waasten (stad Komen-Waasten) Ploegsteert (stad Komen-Waasten)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Mesen De Sint-Niklaaskerk heeft een opvallende koepelvormig toren. Deze is van ver buiten het centrum zichtbaar en omwille van de vorm spreekt men van de "dikkop" van Mesen. De basis van de kerk dateert van 1057, maar werd in de loop van de tijd ernstig verbouwd. Na de totale vernietiging in de Eerste Wereldoorlog werd ze pas in 1928 heropgebouwd. De huidige kerk was aanvankelijk de abdijkerk van een klooster van de vrouwenorde van Sint-Benedictus, opgericht door Gravin Adela van Mesen. Ze was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Onder impuls van het stijgende aantal handelaars stond de abdis de bouw van een bijkomende parochiekerk toe. Deze was toegewijd aan de heilige Nicolaas, patroon van de handelaars. Die kerk werd in 1685 afgebroken. Dan werd het oude kanunnikenkoor in de Onze-Lieve-Vrouwekerk als parochiekerk gebruikt. Na de afschaffing van de abdij in 1776 werd de oude abdijkerk als parochiekerk gebruikt onder het patronaatschap vanSint-Niklaas. Na de Eerste Wereldoorlog werd alleen nog maar de kerk wederopgebouwd zonder de oude abdijgebouwen die sedert 1776 gebruikt werden door het Koninklijk Gesticht van Mesen. Het Gesticht verhuisde dan naar Lede. Onder het koor van de kerk bevindt zich eenromaansecrypte uit de 11de eeuw. Dit is het enige geklasseerde monument in de stad. De crypte is de begraafplaats van Adela van Mesen. De stad telt verschillende aandenkens aan de Eerste Wereldoorlog. Er is een vredesbeiaard die om het kwartier muziek speelt van de naties die in de oorlog betrokken waren. Mesen telt ook verschillende militaire kerkhoven voor gesneuvelden uit de oorlog. Adolf Hitler zou hier in Mesen tijdens de Slag om Ieper gewond zijn geraakt aan zijn voorhoofd door een kogelschampschot. Daarom droeg hij zijn haar met een bles om het litteken op zijn voorhoofd te verbergen. Bron: wikipedia.org >Bezienswaardigheden en toerisme Mesen (www.routeyou.com) >Geschiedkundig museum Mesen (www.tento.be/musea/geschiedkundig-museum) >Iers vredespark met vredestoren te Mesen (wikipedia.org) >Westhoek toerisme (www.toerismewesthoek.be) >Eerste wereldoorlog - Slag om Mesen (blog vlaanderen informeert) > Cultuurhuis Mesen (www.erfgoedhaltes.be) > Kikkersymphonie in park van Mesen (www.natuurpunt.be)
Poperinge is een plaats en Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De Stad telt ruim 19.500 inwoners. Pupurninga villa is de oudste schrijfwijze en dateert van omstreeks 850. Vondsten uit het neolithicumbewijzen dat de locatie toen al bewoond was. Tijdens de Romeinsetijd werd een zijweg van een heerwegaangelegd die Kassel verbond met Poperinge en Aardenburg. Al in de vroege Middeleeuwenspeelde de Sint-Bertinusabdij in Sint-Omaars een belangrijke rol in het kerkelijke en economische leven van de Poperingenaars. De abten van de abdij bleven leenheer van Poperinge tot aan de Franse Revolutie. Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderenschonk Poperinge in 1147 een eerste keure, die nog eens door zijn opvolger Filipswerd bevestigd. De grote motor achter de bloeitijd voor Poperinge in de 13e eeuw was delakenindustrie. De Stad breidde uit en kreeg in 1290toelating van de bisschop van Terwaanom, naast de bestaande Sint-Bertinuskerk, (zie bezienswaardigheden) twee nieuwe kerken te bouwen. Er schakelden zoveel landbouwers over naar de nieuwe industrie dat landbouwers van elders werden gevraagd om de akkers te bewerken. Toen de lakenindustrie in de 16e eeuw begon te tanen vond men nieuwe inkomsten in de hopteelt. In 1630 was de abt van de Sint-Bertinusabdij in Sint-Omaars nog steeds de leenheer van Poperinge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge, samen met Veurne, de enige Belgische Stad die niet door de Duitsers werd bezet. De Lijssenthoek Military Cemetery is de tweede grootste Britse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog (10.800 zerken). Ze lag vlak bij een groot veldhospitaal en dat verklaart waarom men hier graven aantreft van een Britse verpleegster, Chinezen, Amerikanen, Fransen en Duitsers. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Poperinge (www.google.be/maps)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Poperinge Het stadscentrum van Poperinge telt drie grote kerken: - De Sint-Bertinuskerk is de decanale hoofdkerk. - Een oorspronkelijke Romaansekruiskerk uit 1147 werd in 1419 door een brand vernield, en als laat-gotische hallenkerkheropgebouwd. - De Onze-Lieve-Vrouwkerk, waarvan de bouw startte in 1290, maar die pas in 1490 haar uiteindelijk uitzicht kreeg, is een gotische hallenkerk. De spitse toren is 70 meter hoog. - De Sint-Janskerk uit 1300 is overwegend in gotische stijl opgetrokken - Het Stadhuis in neo-gotische stijl uit 1911 - Talbot House - In de omgeving wordt veel hopgeteeld. Het Nationaal Hopmuseum illustreert deze teelt en industrie. - Het Weeuwhof. Deze huisjes, opgetrokken rond een binnenplein, doen sterk denken aan een begijnhof. Ze waren echter bedoeld om alleenstaande vrouwen en weduwen (weeuwen) onderdak te geven. Ze kwamen vroeger aan de kost met kantklossen. Kanunnik Proventier liet het hof tussen 1769 en 1782 bouwen. De pomp op het binnenplein vermeldt de namen van de stichters. Nu heeft het hof een sociale woonfunctie. - Station Poperinge is het kopstation van spoorlijn 69 vanaf Kortrijk. Vroeger liep deze spoorlijn door naarFrankrijk. - Het landschap rond Poperinge wordt sterk bepaald door de Eerste Wereldoorlog: Het Talbot House, een voormalige ontmoetingscentrum voor Britse soldaten. - Dodencellen en executiepaal aan het stadhuis. - In Poperinge liggen meerdere Britse militaire begraafplaatsen in de verschillende deelgemeente, maar ook in Poperinge zelf liggende volgende begraafplaatsen: > Abeele Aerodrome Military Cemetery >Gwalia Cemetery >Lijssenthoek Military Cemetery >Nine Elms British Cemetery >Poperinghe New Military Cemetery >Poperinghe Old Military Cemetery Bron: wikipedia.org
Veurne is een Staden arrondissementshoofdplaatsin de ProvincieWest-Vlaanderen inBelgië. De Stad telt bijna 12.000 inwoners. Veurne is vooral bekend van de Boeteprocessie, bestaande uit groepen die het lijden van Jezus Christusuitbeelden, en penitenten of boetelingen. De processie trekt ieder jaar door de stad, op de laatste zondag van juli. Al in de 9e eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14e eeuw werd omwald. Vaubanlegde versterkingen aan, die door keizer Jozef II in 1783 werden ontmanteld. De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zovele andere Vlaamse steden, rijkdom bracht. De 17e eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijlwerden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 augustus1831 mocht Veurne als eerste Belgische Stad de nieuwe vorst, Koning Leopold I, verwelkomen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de Stad het hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd. In 1906verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne; Paul Delvaux woonde meer dan twintig jaar in de Stad, waarvan hij in 1978ereburger werd. Karel Cogge is een geboren Veurnaar.
Veurne vandaag Vandaag is Veurne een typisch provinciestadje en, ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkusten Westhoek, samen met steden als Ieperen Poperinge. Er zijn vier middelbare scholen in het stadscentrum en nog veel meer lagere scholen en kleuterscholen in de hele gemeente Veurne. Er is ook een streekziekenhuis (Sint-Augustinus), een 'gewone' rechtbanken een handelsrechtbank. Door de functie als regionaal centrum heeft Veurne vrij goede verkeersaansluitingen. Het is een knooppunt van hoofdwegen en de stad wordt gedeeltelijk omringd door de E40-snelweg. Daarnaast is Veurne een lokaal knooppunt van buslijnen, enerzijds naar kustplaatsen en anderzijds naar dorpen in het agrarische hinterland, en er is een rechtstreekse treinverbinding met Gent, Brussel, de nationaleluchthaven en Leuven. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Veurne (www.google.be/maps)
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Veurnenaar: 'Veurnse slapers' Rond 1270 kwam de lakenhandel tussen Engeland en Vlaanderen stil te liggen. Ook Veurne deelde in de klappen. De stad beleefde een dode periode en werd alleen nog bevolkt door renteniers. De spotnaam 'Veurnse slapers' was geboren.
Antwerpen (Stad) is de tweede Stad van Belgiëen de grootste van het Vlaams Gewest. De Stad heeft 162.087 (2005) inwoners, de gemeente 455.713 (2005) en de totale agglomeratie circa 800.000. Het is de hoofdstad van de Provincie Antwerpen en de belangrijkste plaats in de Gemeente Antwerpen. De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en is bekend voor zijn uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Antwerpen huisvest een grote Joodsegemeenschap waarvan velen streng orthodox zijn. Zij gaan dienovereenkomstig gekleed en daarom zijn zij een opvallende verschijning in het Antwerpse straatbeeld. Antwerpen is het hart van de diamantindustrie, zowel op het gebied van handel als van slijpen. In omringende landen staat Antwerpen bovendien bekend als een Rooms-katholiek centrum (Jezuïeten). Vanaf de jaren 1990 staat de stad ook bekend vanwege modeontwerp, door enkele succesvolle studenten van de Mode-Academie. Antwerpen staat ook bekend om zijn dierentuin, die één van de oudste ter wereld is. De Antwerpse 'Zoo' bevindt zich midden in de stad en huisvest meer dan 4000 dieren. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde houdt het welzijn van talloze dieren in de gaten en helpt al meer dan 100 jaar bedreigde diersoorten te beschermen. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Antwerpen (www.google.be/maps)
Gemeentelijk herindeling Op 1 januari 1983 werd de toenmalige gemeente Antwerpen fors uitgebreid met zeven randgemeenten (Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk) . De nieuwe gemeente Antwerpen is sindsdien veruit de grootste gemeente van België. De voormalige randgemeenten zijn nu districten binnen de gemeente Antwerpen. De gemeente Antwerpen telde op 31 januari 2004 455.713 inwoners. Hieronder een overzicht met het aantal inwoners (2005) per kern:(* Voor alle duidelijkheid: Het achtste district Berendrecht-Zandvliet-Lillo behoorde al voor de gemeentelijke herindeling van 1983 tot de toenmalige gemeente Antwerpen.
Bijnaam of scheldnaam van de Antwerpenaren: De inwoners van Antwerpen worden Sinjorengenoemd.
Antwerpen heeft in het kader van de ontwikkelingssamenwerking eveneens een 'stedenband' met de volgende steden: Paramaribo(Suriname) Deze lijst maakt geen melding van de vriendschapsbanden met buitenlandse steden en gemeenten van de districten van Antwerpen. Zie hiervoor de artikelen over de verschillende districten (o.a. EkerenenWilrijk). Bron: wikipedia.org
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad en districten Antwerpen De stad is rijk aan bezienswaardigheden. De volgende geven een beeld van deze stad: - Het Steen, met het scheepvaartmuseum - Brabo - Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen-Zuid - Het voormalig Koninklijk Paleis op de Meir - De Zoo - Het Hof van Liere, waar een campus van de Universiteit Antwerpen gevestigd is - Ook het Antwerpse Centraal Station aan het Astridplein is de moeite waard - Het nieuwe Antwerpse justitiepaleis in het uiterste zuiden oogt nu reeds heel modern - Het Rubenshuis - De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal - De Cogels-Osylei, en andere straten met Art Deco en Jugendstil - Het Schoonselhof, begraafplaats van de beroemde Antwerpenaren. - Antwerpen heeft sinds 15 mei2000 zelfs een museumpje dat aan friet gewijd is. Het is welgeteld één kamer groot. Het heet het frietkotmuseum en bevindt zich boven frituur Max aan de Groenplaats - De Carolus-Borromeuskerk - Plantin-Moretusmuseum - Van Wesenbekestraat, het Chinatown van Antwerpen - Boerentoren, de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland - De Meir, de lange winkelstraat met oude grote en zeer mooie gebouwen - De Keyserlei , die nu wat minder belangrijk is dan vroeger maar het is een straat waar je de sfeer van Antwerpen ook kan opsnuiven.
Deelgemeenten en kernen van Mechelen Mechelen, Walem, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen. De deelgemeente Mechelen telt ongeveer 63.000 inwoners, de andere deelgemeenten tellen samen ongeveer 15.000 inwoners. Van de andere deelgemeenten is Muizen de grootste met ongeveer 5000 inwoners.
Toerisme, evenementen, cultuur en natuur stad Mechelen > De Nekkerhalmet zijn beurzen, festivals, rommelmarkten, concerten. >Cultuur: Cultuurcentrum Mechelen CC Mechelen >Toerisme: stadswandelingen, geleide bezoeken, rondvaarten op de Mechelse Binnendijle Bron: wikipedia.org
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Bomenaars: Zowel tijdens de1ste als tijdens de 2de wereldoorlog werd er in Boom, wegens de heersende hongersnood, hondenvlees gegeten, men noemde de Bomenaars dan ook hondenfrètters. -Bijvoeglijk naamwoord: Booms - Inwoner: Bomenaar
Mortsel is eenStad en Gemeente in de Provincie Antwerpen. De Stad telt bijna 25.000 inwoners. Binnen de stadsgrenzen liggen geen andere kernen. In Mortsel is de multinational Agfa-Gevaert gevestigd, een van de wereldspelers op het gebied van analoge en digitale beeldvorming, reprografie en dergelijke meer. Mortsel is ontstaan rond 2 woonkernen: Mortsel-Dorp en Oude God. Mortsel-Dorp is de oorspronkelijke woonkern van het oude landelijke Mortsel. De toren van de kerk (St.-Benedictuskerk) is het oudste gebouw van Mortsel; de toren dateert uit de 15de eeuw. De tweede woonkern ontstond op de plek waar de verbindingsweg Antwerpen-Mechelen opsplitst naar Antwerpen-Lier. Op 5 april 1943 tijdens detweede Wereldoorlog werd per vergissing door een Amerikaans Bombersquad een bombardement uitgevoerd op de gemeente. Verschillende openbare gebouwen werden geraakt. Er waren meer dan 1000 slachtoffers.Overledenen van de luchtaanval op Mortsel. Mortsel kreeg nooit een oorlogskruis omdat het om "friendly fire" ging. Het bombardement was eigenlijk bedoeld voor de fabrieken van "ERLA" waar vliegtuigen en vliegtuigmotoren werden gemaakt. In 2004 kreeg Mortsel van deBelgische regering eindelijk de erkenning die het voor dit oorlogsleed verdient. Een echt "oorlogskruis" kreeg Mortsel niet! >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Mortsel (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Mortselaars: zotten.
Willebroek is een plaats enGemeente in de Provincie Antwerpen. Het vermoeden bestaat dat Willebroek ontstaan is omstreeks de 11de en zeker in het begin van de 12de eeuw nadat het door indijking geschikt voor ontginning gemaakte land was gevormd. Oorspronkelijk was het gebied een moerasgebied waarvan de naam van de gemeente ook is van afgeleid : broek (moerassig gebied). Willebroek ligt nabij de Rupel en wordt doorsneden door het Zeekanaal Brussel-Schelde. De Gemeente telt bijna 23.000 inwoners. In de gemeente ligt het fort Breendonk. Gemeente Willebroek heeft ook de alom bekende dancingCarré op haar grondgebied. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Willebroek (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Willebroekenaars: Vaartkapoenen, Lijkenpikkers.
De Kempen zijn een gebied in Brabantdat gelegen is in de BelgischeProvincies Antwerpen, Limburg en het uiterste noorden van de provincie Vlaams-Brabant, en in het zuiden van de Nederlandse Provincie Noord-Brabant. Het is gelegen ten oosten van de Stad Antwerpenen ten westen van Eindhoven. Verder naar het oosten gaat de Kempen over in de Groote Peel, een streek die geografisch aan de Kempen verwant is. De zuidgrens wordt gevormd door de rivier de Demer. De oostgrens door de Maasvallei. Aangezien het een streek was met arme zandgronden, vindt men er weinig oude of grote steden; die liggen eerder aan de rand: Hasselt, Diest, Aarschot, Lier ("de poort der Kempen", zij het dat ook het Noord-Brabantse Oirschot zich graag met die titel siert), Breda, Tilburg, Eindhoven, Maaseik, Maastricht. Turnhoutmaakt hierop uitzondering, en wordt wel eens de "hoofdstad van de Kempen" genoemd. Ten westen van Turnhout werd van oudsher klei ontgonnen voor de productie van bakstenen, een van de redenen waarom er een "noord-Kempens" kanaal naar Antwerpen gegraven werd. De streek was dunbevolkt, daarom gekozen door monniken die stilte zochten (onder meer in de abdijen van Achel, Zundert, Postelen Westmalle), maar ook door vervuilende industrie zoals de metaalverwerkende nijverheid in Balen-Overpelt-Lommel en de eerste nucleaireinstallatie in België te Mol, 1962. Mede door de ontginning van het Kempens steenkoolbekken, vooral na de Tweede Wereldoorlog, ontstonden er wel nieuwe (industriële) kernen, zoals Geel, Beringen en Genk. De Kempen zijn in feite een groot natuurgebied, met bossen, vennen, heide en groene weilanden, met daartussen gelegen gezellige stadjes en dorpen. In vele dorpen zijn nog de typische Kempense langgevelboerderijen te bezichtigen, hoewel vele hiervan tegenwoordig volledig als woonhuis in gebruik zijn. Veel van het Kempens erfgoed wordt bewaard in het openluchtmuseum van Bokrijk. Het kan er 's zomers de warmste plek van Vlaanderen zijn. Zo werd er eens 37°C gemeten in Kleine Brogel. De inwoners van de Kempen worden Kempenaars genoemd. Het gebied is rijk aan verhalen over onder andere de Bokkenrijders en Kabouterkoning Kyriëen zijn kaboutervolkje. In de Romeinse tijd werd de streek Taxandria genoemd. >Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van de Kempen (www.google.be/maps)
Steden en Gemeenten Antwerpse Kempen *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
N = Noorderkempen Z = Zuiderkempen N & Z = Noorder- en Zuiderkempen
Bezienswaardigheden - De Sint-Gummaruskerk (Brabants-gotische stijl, uit de 14e, 15e en 16e eeuw) - De Zimmertoren(voorheen Cornelistoren genoemd) - De Grote Markt met middeleeuws belfort, 18e-eeuws stadhuis en oude gildehuizen - Het riviertje de Nete, waar de Kleine Nete en de Grote Nete samenkomen - Het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly (schilderijen, zilver- en beeldhouwwerk) - Het Timmermans-Opsomerhuis (museum gewijd aan verschillende Lierse kunstenaars) - Het begijnhofmet de Sint-Margaretakerk - De woonplaats van Felix Timmermans (De Heyderstraat 30) - Het standbeeld van Pallieter - Het belfort en het begijnhof zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijstvan de UNESCO.
Toerisme, evenementen, cultuur en natuur stad Lier - De Novemberfoor, de jaarlijkse grote kermis die 3 weken duurt, beginnende de zondag na Allerheiligen. - Lier kermis, verscheidene kleine kermissen van enkele dagen. Eerst enkel in juni, nu verspreid over het hele jaar. - De Sint-Gummarusprocessie, jaarlijkse processie die de eerste zondag na 10 oktober rond gaat ter ere van de Lierse patroonheilige Sint-Gummarus waarbij diens schrijn doorheen de binnenstad gedragen wordt. Als het slecht weer is gaat de processie rond in de href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Gummaruskerk_(Lier)">Sint-Gummaruskerk - De Pallieterjogging, een jaarlijkse loopwedstrijd door de straten van Lier. - Lier Centraal, gratis muziekevenement tijdens de zomer op de Grote Markt. Het vervangt sinds 2012 de voormalige Vestconcerten. Bron: wikipedia.org
Kapellen is een plaats en gemeentein de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente ligt in de Kempen, in het noorden van de provincie. Kapellen ligt in de Kempen ten noorden van Antwerpenen grenst verder aan de gemeenten Stabroek, Woensdrecht (Nederland), Kalmthout,Wuustwezel en Brasschaat. Kapellen telt ruim 26.400 inwoners. De leefgemeenschappen die thans deel zijn van de gemeente Kapellen dateren van de 13de eeuw. Hoogboom vinden we terug als Hobonia op documenten uit 1267. Hoghescote, het huidige centrum volgt tien jaar later samen met Ertbrand, ofwel het huidige Putte. De wijk Zilverenhoek, pas sinds 1983 bij Kapellen, verschijnt pas in 1844 voor het eerst op een kadasterplan. De opeisingen door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep zorgden voor sterft onder de bevolking. Na de oorlog was er een korte herstelperiode tot 1930 wanneer de crisis neerdaalde over de gemeente. Pas na de Tweede Wereldoorlog kon de gemeente terug beginnen aan het herstel. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Kapellen (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Kapellenaars:De neus, Randgevallen.
Deelgemeenten en kernen van Kapellen Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere deelgemeenten. Kapellen centrum, een deel van Putte, Kapellenbos,Hoogboomen Zilverenh
Brasschaat is een plaats en Gemeentein de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 37.000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Geschiedenis De geschiedenis van Brasschaat begint al heel vroeg. Waarschijnlijk hadden de Kelten er al nederzettingen. Zij werden verdreven door de Oude Belgen en later werd dekempen samen met Brasschaat ingenomen door de romeinen. Na archeologisch onderzoek is gebleken dat de miksebaan waarschijnlijk vroeger een Romeinse heirbaanwas. De Laarse Beek, nu nog de grens met Schoten, was de vanuit de Romeinse tijd daterende grens tussen het bisdom Luik en het bisdom Kamerijk.
Militair verleden Brasschaat heeft een rijk militair verleden waar nu nog altijd sporen van zijn te zien: het antitankkanaal, het fort van brasschaat, het kamp van brasschaat, de vele bunkers,... Vele van deze dingen hebben tegenwoordig een andere functie gekregen. Het fort van brasschaat dient nu als oefenplaats voor de militairen en is een overwinteringplaats voor vele vleermuizen. Sommige bunkers dienen tegenwoordig ook als overwinteringplaats voor vleermuizen, terwijl andere dichtgemetseld zijn en vergeten worden. Brasschaat is ook wel bekend als de gemeente der parken. Hoewel de hoeveelheid bossen en parken tegenwoordig al hard verminderd is kan nog steeds gezegd worden dat Brasschaat er rijk aan is. Enkele grote en noemenswaardige bossen, natuurgebieden en parken: het Park van Brasschaat, het klein schietveld, het groot schietveld, De inslag, De uitlegger, het Peerdsbos en Domein de Mik. >Lees meer op wikipedia.org >Kaart van gemeente Brasschaat (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Brasschatenaars: kapittelmakers.
Deelgemeenten en kernen van Brasschaat Gemeente Brasschaat heeft geen deelgemeenten. Brasschaat heeft verschillende wijken, die vaak samen lopen met deparochies.
Wijken Brasschaat heeft verschillende wijken, die vaak samen lopen met de parochies. Bethanië Centrum Donk (Vriesdonk, ligt gedeeltelijk in Ekeren) Driehoek Kaart Mariaburg (Sint-Mariaburg, ligt gedeeltelijk in Ekeren) Maria-ter-Heide (ook Polygoon) Buurtgemeenten van gemeente Brasschaat >Wuustwezel >Brecht >Schoten >Antwerpen (stad) >Kapellen Partnesteden van Brasschaat Bad Neuenahr-Ahrweiler (Duitsland), verbroederd sinds 1982 Tarija (Bolivia),Stedenband sinds 2003, steunend op drie pijlers: veiligheid en preventie, jeugd en sport, capaciteitsopbouw Bekende personen uit Brasschaat De bekendste inwoner is voormalig voetbalkeeperJean-Marie Pfaff, de held van het WK voetbal in 1986 in Mexico.
Wapen en Vlag van Brasschaat Op 18 november1913 werd in een oorkonde het wapen van Brasschaat beschreven: In rood, een zilveren zalm, recht gelegd, vergezeld in het hoofd van twee ruiten vn't zelfde, alles omringd van acht zoomsgewijze geplaatste Sintandrieskruisen, insgelijks van zilver: het schild links gehouden door een Sint-Antonius aan de voet van de heremijt liggende, insgelijks links, een geklokt varken, alles van zilver. Het wapen is een verwijzing naar de Heren van Breda, de familie de Lailang en de Prins van Salm-Salm, heren van de heerlijkheid Ekeren, waartoe Brasschaat behoorde. Aanvankelijk waren de Brasschaatse kleuren blauw en geel. Maar ze waren nooit officieel erkend. Het waren de kleuren van de belangrijkste familie: de Baillet. Het koninklijk besluit van 12 oktober1979stelde de kleuren van de vlag vast op rood en wit. Drie banen van rood en wit en van rood, hoogte der verhouding 1, 3, 1, met op de witte baan het gemeentewapen.
Wapenschild en Vlag van gemeente Brasschaat.
Tags:Provincie-Antwerpen, Kempen, Brasschaat
Brecht en deelgemeenten
Brechten deelgemeenten
Brecht is een plaats en Gemeente in de Provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt ruim 28.000 inwoners. De eerste vermelding van de naam Brecht werd teruggevonden in een akte afkomstig van de abdij van Postel uit het jaar 1173. In deze akte komt de naam ‘Berta de Brecte’ voor. Ze handelt over het feit dat als zij in het klooster van Eeuwen wou binnentreden, haar goederen in Bladel schonk aan den prelaat van Tongerloo. Vanaf deze datum komt in verschillende documenten zowel de vermelding ‘Brechte’ als ‘Brecht’ voor. Over de betekenis van de naam is er nog geen eenduidigheid. Misschien zou Brecht afkomstig zijn van ‘brec’, ‘braec’ of ‘brakti’, dat braakland of omgehakt bos betekent. Maar ‘brakti’ kan ook ‘breken’ betekenen, wat kan duiden op een breking van het reliëf, met andere woorden bijvoorbeeld een heuvel of hoogte. Naast deze twee mogelijkheden kan ‘Brecht’ ook van een persoonsnaam afkomstig zijn en ‘machtig man’ betekenen.
Het rustige en landelijke element van de gemeente is teruggedrongen door de aanleg van de E19 (de vroegere E10), die een verbinding maakt tussen Antwerpen en Breda. In 1969 begonnen deze werken, die afgerond werden in 1972. Brecht heeft twee op- en afrittencomplexen, in Sint-Job-in-‘t-Goor en Brecht-centrum. Ook de hogesnelheidstrein rijdt doorheen de gemeente Brecht. In het station Noorderkempen kunnen de treinreizigers in Brecht (nog) niet op de hsl stappen, maar wel reizen richting Antwerpen >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Brecht (www.google.be/maps)
Geel, bijgenaamd "Barmhartige Stede", is een Gemeente en Stadin de Provincie Antwerpen. De stad telt ruim 39.000 inwoners en haar beschermheiligeis de Heilige Dymphna van Geel. Geel vervult verschillende functies: een agrarische, een industriële en ook een handelsfunctie. Ruim 250 vestigingen, waarvan het merendeel geconcentreerd ligt rond de vier centrumparochies, zijn hiervan het beste bewijs. Ook de centrumfunctie is van groot belang. Dit komt tot uiting langs de diensten van de brandweer, de politie, de ziekenhuizen en het onderwijs. Mede dankzij deKatholieke Hogeschool Kempen is Geel uitgegroeid tot een onderwijscentrum waar vele jongeren de door hen gewenste studierichting kunnen volgen. Geel is ook tot ver over zijn grenzen bekend om zijn gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. Deze verplegingsvorm bestaat erin dat geesteszieken worden opgenomen in een pleegfamilie en er zo vrij en ongedwongen mogelijk deelnemen aan het familieleven. Aan de basis hiervan ligt de heilige Dimpna, die volgens een oude legende in de vroege middeleeuwenin Geel de marteldood is gestorven. Geel maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Geel (www.google.be/maps)
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Gelenaar:Zotten Er werd een spreekwoord aan de stad ontleend : "Naar Geel gaan" of "Van Geel komen", wat betekent : "gek worden".
Kermissen in stad Geel - Holven: 1ste zondag in mei - Geel-centrum: 2de Sinksendag - Kapellekeskermis: 14 dagen na Sinksen - Heibloem kermis: zondag voor St. Pieter - Larum: 1ste zondag na 2 juli, op 2 juli wanneer het zondag is op 2 juli - St.-Dimpna: 3de zondag van juli - Elsum: 1ste zondag van augustus - Zammel: zondag na St. Laurentius, 10 augustus. - Op 10 augustus wanneer op die datum zondag is - Hadschot: 2de zondag na 15 augustus - Oosterlo: laatste zondag van augustus - Geel-centrum: zondag na 8 september
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans