Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Oud-Turnhoutenaar: Vanaf 1 januari 1859 werd Oud-Turnhout een zelfstandige gemeente waar zij voorheen deel uitmaakte van Turnhout. Onderstaande scheld en bijnamen zijn van toen Turnhout en Oud-Turnhout nog één gemeente was.
Muggenblussers Het is een zwoele zomeravond op 6 juni 1755. De zomerzon heeft een loden hitte over het land gelegd. “Brand! De toren van de Sint-Pieterskerk staat in brand!” Het onheilsbericht rolt over het marktplein. Alle weerbare mannen snellen toe. Ook de Bruine Paters, die dienst doen als brandweer, zijn er: ze hebben een waterpomp en emmers met water en zand bij. Er wordt een lange rij gevormd en er worden emmers doorgegeven…En dan zien ze het: het is een zwerm muggen; de toren brandt niet… ” Er werd ernstig werk van deze ‘brand’ gemaakt, want in de burgemeestersrekening van 1755 kan je lezen dat er een vergoeding diende betaald te worden van 31 gulden en 13 stuivers voor herstelwerken aan het dak van de kerk. De schade werd veroorzaakt door de ijverige “Muggenblussers” tijdens het blussen van hun ‘brand’. Talrijke gedichten en publicaties verhaalden smalend over deze ‘brand’ en de spotnaam “muggenblussers” was geboren.
Andere Turnhoutse spotnamen “Bink” is een andere spotnaam voor Turnhoutenaars Turnhoutenaars werden binken genoemd, (= Bargoens voor knoeiers, lomperds, botteriken). Scherper is de spotnaam “Christene Joden” en nog erger is het alom gekende gezegde dat “zelfs de beste Turnhouter nog een sezzie (= deken) heeft gepikt”. Dan nog liever “ne Muggenblusser'.
-Bijvoeglijk naamwoord: Oud-Turnhouts - Inwoner: Oud-Turnhoutenaar -Oud-Turnhout word uitgesproken: aut·turn·haut
Partnersteden Oud-Turnhout onderhoudt sinds 1989 een informele jumelage met Dumbrava, een deelgemeente van Cluj (Roemenië) die circa 450 inwoners telt. [1] Oosthovenis verbroederd met StadtOsthofen (Duitsland).[2]
Activiteiten te Oud-Turnhout Wekelijks is er op dinsdagnamiddag eenmarkt op het plein. Verder zijn er twee jaarmarktenwaar de middenstand acief in participeert en vele kooplustigen op afkomen. Meestal worden deze jaarmarkten gecombineerd met een kermis of kerstmarkt. Ook op sportief gebied is Oud-Turnhout zeer actief. De bekendste sportactiviteit is allicht Dwars door Oud-Turnhout. Dit loopevenement door de gemeente is ook zeer geliefd bij de sportliefhebbers van omliggende gemeenten.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Oud-Turnhout - De Sint-Bavokerk(Centrum). Het benedengedeelte dateert uit de 14de eeuw is sinds 1957 een beschermd monument. De kerk is een pseudobasiliek in baksteen met een driebeukig schip, een kruisbeuk met kruisingtorentje en een driezijdig gesloten koor. Op 10 februari 1766 werd de kerk zwaar beschadigd tijdens een wervelstorm: de toren werd afgerukt en kwam op de noordzijde van het gebouw terecht. De herstelling gebeurde nog datzelfde jaar. - Het gemeentehuis (Centrum) werd in 1907 gebouwd in neo-traditionele architectuur naar een ontwerp van Jules Taeymans. In mei 1940 werd het gebouw zwaar beschadigd door Duitse troepen, na WO II hersteld en in 1999 geklasseerd. - Hoeve Kuilend (Centrum) is enkel via een smal kasseipad bereikbaar en ligt volledig ingesloten achter de Koning Boudewijnlaan en de Steenweg Zevendonk. Het woonstalhuis heeft een bouwlaag verdeeld in zeven traveeën, onder een afgewolfd zadeldak en zou dateren uit de 18e eeuw. De hoeve werd in 1999 geklasseerd. - Het Hofke van Chantraine (Centrum), waarin nu onder andere het toerismekantoor is gehuisvest, was voorheen de pastorie van de Sint-Bavoparochie en werd in 1895 in neo-Vlaamse renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans. Sinds 1999 is het gebouw erkend als monument. De naam verwijst naar de Tempeliers die in 1212 een woning kregen in de gemeente van Hendrik, de hertog van Brabant. - De Sint-Antonius-Abtkerk(Oosthoven) uit 1893 in neo-romaansestijl, is een ontwerp van architect Pieter JozefTaeymans en sinds 1999 een beschermd monument. In de kerk staat een 16de-eeuws beeld van Sint-Anna-ten-Drieën. - De priorij Corsendonkis sinds 1970 een geklasseerd monument. Opmerking: het Onze-Lieve-Vrouwaltaar uit de priorij staat in de kerk van Sint-Job in Schoonbroek (Retie). - Landschap De Lieremanis 430 ha groot en heeft een eigen bezoekerscentrum (Schuurhovenberg 43). Het wordt beheerd door de vzw Natuurpunt. Geklasseerd monument sinds 1940. Bron: Wikipedia >Toerisme Oud-Turnhout (www.oud-turnhout.be) >Toerisme Pasar Oud-Turnhout (www.pasar.be) >Toerisme en Heemkunde Oud-Turnhout (www.oud-turnhout.be) >Hofke van Chantraine (www.hofkevanchantraine.be) > Cultuur Oud-Turnhout (www.oud-turnhout.be/cultuur) > Natuurpunt De Wulp Oud-Turnhout (www.natuurpunt.be) > Landschap De Liereman Oud-Turnhout (www.natuurpunt.be)
Toerisme, evenementen, bezienswaardigheden en cultuur gemeente Schoten - Wereldfestival vanFolklore Schotenof het Volksdansfestival ook Hello Schoten genoemd. - Eerste dag van het wereldfestival van Folklore Schoten is er een festivalmarkt op de dreef naar het park. - Aankomst Scheldeprijs ter hoogte van het marktplein. - Iedere tweede zondag van Mei de Vaart-koers met de dagen ervoor en erna de Vaart-kermis. - Laatste weekend van Juli is er een kermis op het marktplein. - Laatste zaterdag van Augustus is er de Parkhappening in het gemeentepark. Bron: Wikipedia
Westerlo is een plaats en Gemeentein de Provincie Antwerpen. De Gemeente telt ruim 24.000 inwoners. Reeds in de 10e eeuw wordt Westerlo in de geschriften vermeld. De naam van de Gemeente is onverbrekelijk verbonden met de adellijke familie de Merode, die er van de 15e eeuw tot aan de Franse Revolutie het gezag uitoefende. In 1625 werd het land van Westerlo door de Spaanse koning tot markizaat verheven. In de onafhankelijkheidsstrijd vanBelgië speelden verschillende leden van de familie de Merode een belangrijke rol. Het familieslot wordt nog steeds door de familie beheerd. Een andere opmerkelijke figuur uit geschiedenis van Westerlo is Jozef Van Gansen, een leider uit de Boerenkrijgvan 1798. Westerlo was één van de belangrijkste centra van de opstand tegen de Franse bezetter. Het Sint-Sebastiaansgilde wordt rond de 16de eeuw opgericht. Westerlo maakt deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Westerlo (www.google.be/maps)
Deelgemeenten en kernen van gemeente Westerlo De fusiegemeente telt naast Westerlo zelf nog 3 deelgemeenten:Tongerloen Zoerle-Parwijs die in 1971 bij Westerlo gevoegd werden en Oevel dat in 1977 bij Westerlo gevoegd werd. In het westen van deelgemeente Westerlo liggen nog de gehuchten Heultje en Voortkapel en in het noordwesten van deelgemeente Tongerlo ligt het gehucht Oosterwijk. Deze gehuchten vormen ook eigen parochies. De wijk Trienenkantdie hoofdzakelijk op het grondgebied van Tongerlo ligt, sluit aan op de bebouwde kern van Oevel. Het dorp grenst aan de oever van de Grote Nete. Partnersteden van Westerlo Oirschot(Nederland) Ottersweier(Duitsland), sinds 1962 Westerlo(Verenigde Staten) Bekende Westerlonaren > Zie lijst bekende Westelonaren op www.wikipedia.org
Steden en Gemeenten Provincie-Limburg *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Wapenschild en Vlag van provincie Belgisch Limburg.
Tags:Provincie-Limburg
Beringen en deelgemeenten
Beringenen deelgemeenten
Beringen is een Staden Gemeente in Belgisch-Limburg. De stad telt ruim 44.000 inwoners. Tijdens graafwerkzaamheden in oktober 1995vond men er een "torque" (halsring), twee fragmenten van "torques", een halve armband en 25 munten, allen van massief goud.Archeologisch onderzoek wees uit dat het hier ging om wat de munten betrof om zgn. 'regenboogschoteltjes'. De datering van dergelijke muntjes, overigens zonder opdruk, is ongeveer 90 v. Chr.. Opmerkelijk is dat vrijwel identieke "torques" zijn gevonden in Niederzier(bij Duren in de Eifel) in 1978. Mogelijk is in beide gevallen dezelfde goudsmid aan het werk geweest. Van belang is echter dat de Belgische vondst de meest noordelijke is van de goudvondsten uit de (late) ijzertijd op het Europese vasteland. Het bewijst bovendien dat er zeker Keltisch bloed stroomde door de aderen van Beringens oudste bewoners. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Beringen (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Berings - Inwoner: Beringenaar Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Beringenaar: Pintenvegers (drinkers)
Deelgemeenten en woonkernen De stad Beringen heeft 4 deelgemeenten die zelf nog een aantal woonkernen of gehuchten hebben: - Beringen zelf. - Beverlo met gehuchtKorspel - Koersel met gehuchtStal - Paal met de gehuchten Tervant en Brelaar-Heide - De woonkern Beringen-Mijn is vooral gelegen op het grondgebied van de deelgemeente Koersel en een stukje Beverlo maar ligt in het westen ook voor een klein gedeelte op het grondgebied van Beringen en Paal. - Uit een recente studie is gebleken dat in Limburg de 3 gemeenten waar de meeste mensen komen wonen Tessenderlo, Ham en Beringen zijn. Gelijk aan de politiezone dus. Vooral Paal is een zeer snel groeiend dorp. De nabijheid van een industriegebied van nationaal belang (Ravenshout) en de ligging nabij de E313/E314 zijn daar zeker niet vreemd aan. - Paal is samen met 4 andere Limburgse dorpen geselecteerd voor 'Dorp met Toekomst'. Dit is een project van de Vlaamse Overheid. Alle gemeenten konden zich kandidaat stellen met hun projecten. In Limburg zijn de verkozenen Paal, Eversel, Kuttekoven, Heppen en Mopertingen. Zij krijgen subsidies om verscheidene projecten uit te voeren.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Beringen - Vlaams mijnmuseumop de voormalige mijnterreinen. - Het grootste en belangrijkste industrieel erfgoed van Vlaanderen en tevens de grootste bewaarde mijnsite in Europa. - Millenium Golf is. én van de weinige golfterreinen in Limburg. Het is gelegen te Paal aan de Paalse Plas. - Het domein De Paalse Plas waar men kan zeilen, surfen en andere watersporten kan beoefenen. Men kan rond de Plas wandelen, fietsen, en andere sporten beoefenen. Hier is ook een fietsinrijpunt met kiosk gelegen van Toerisme Limburg. - De mijnterril. Steenkool die boven gehaald werd, moest door "wassing" gescheiden worden van stenen. Zo ontstond de steenberg of mijnterril. Na de sluiting van de mijnen werd de mijnterril bezaaid en werden er wandelwegen aangelegd. Op de top is er een panorama over de gehele mijncité en de terrils van de andere mijngemeenten. - De Sint-Theodarduskerk te Beringen-Mijn, de zogenaamde mijnkathedraal. De kerk is tussen 1939 en 1943 opgetrokken in Byzantijnse stijl. De donkere galerijen voor de ingang staan symbool voor de ondergrondse mijninfrastructuur. - De laatgotischedecanale Sint-Pieters-Bandenkerk te Beringen-Centrum waarvan de oudste delen dateren uit 1654 en opgetrokken zijn in Demergotiekmet Diestseijzerzandsteen. In 1839 stortte de toren in en beschadigde de kerk. Deze werd samen met de toren heropgebouwd in neogotische stijl. In 1949 werd het laatgotische deel van de kerk beschermd en in 1993 het neogotische deel. - Recreatiegebied "Het Kapelleke". Dit ligt in Koerselen is een recreatiegebied met een uitkijktoren en verschillende terrasjes. Het domein ligt langs het fietsroutenetwerk. - Het militair domein ligt half rond "Het Kapelleke". Er loopt een verhard fietspad door het militair domein dat u leidt van Koersel naar Hechtel. Er is ook een gratis speeltuin voor kinderen tot 12 jaar. Er zijn ook wandelingen door het bos uitgestippeld met kleuren. - Bezoekerscentrum de Watersnip kunt u ook bezoeken, er word daar tentoongesteld hoe de natuur daar in zijn gang gaat. Er is ook een bron die uitkomt aan de kappel zelf die centraal ligt. - De Fatih Moskee, één van de grootste moskeeënin België. Er is mogelijkheid tot rondleiding met informatie over de Islam en met de daar bijhorende architectuur van de moskee. - De mijncité Beringen-Mijn. Rondom de mijn ontstond een volledig dorp met woonwijken, winkels, sportvelden, een cultureel centrum en een wandelpark. Een rondleiding kan met een toeristisch treintje gebeuren. - Het Park van de Directeur. In 1912werd voor de toenmalige mijndirecteur een villa ("kasteeltje") ontworpen. Dit "kasteeltje" stond te midden Franse en Engelse tuinen, op een oppervlakte van 5 ha. Begin 2000 gebeurde er een grondige face-lift: het park werd gerenoveerd en opnieuw aangeplant waarna het werd opengesteld voor het publiek. - Er zijn een aantal fiets- en wandelroutes uitgestippeld doorheen de gemeente. Met als hoofdpunt het golfterrein in Paal. Hier kan men fietsen langs de Paalse Plas of aan watersport doen. >Zie meer bezienswaardigheden deelgemeenten op www.wikipedia.org
Wapenschild en Vlag van stad Beringen. Naast het bezit van de stadsrechten heeft Beringen al sinds lange tijd een eigen wapenschild. De tien horizontale dwarsbalken in de kleuren 'goud en keel' duiden op de afhankelijkheid van het graafschap Loon. De geringde rechtopstaande bruine beer op een zilveren achtergrond is eigenlijk het wapenschild van de stad. De geringde beer werd reeds voor 1362 verheven tot officieel wapenvan de stadBeringen.
Tags:Provincie-Limburg, Kempen, Beringen
Bree en deelgemeenten
Bree en deelgemeenten
Bree is een Staden gemeente in de ProvincieLimburg in België. De Stad telt bijna 15.000 inwoners en wordt ook wel de Parel der Kempen genoemd. Haar naam komt waarschijnlijk van bred wat houten nederzetting zou betekenen. Een andere mogelijkheid is dat Bree een verbastering is van 'broek', wat moeras betekent. Bree was destijds één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik. Ze verkreeg haar Stadsrechtenin 1386 van het prinsbisdom Luik. De Stad was vroeger volledig omwald en omgeven door een stadsgraaf of gracht van 7 m breed. Gedeeltelijk gerestaureerde verdedigingstorens verwijzen nog naar haar middeleeuws verleden. De Stad kreeg in 1604 te maken met een aanval van 6000 Spanjaarden die ze kon afslaan. Ook de Kroaten deden een vruchteloze aanval. De prins van Nassau moest tweemaal terugkomen vooraleer hij er in slaagde de stad binnen te trekken. Veel oude gebouwen zijn verdwenen door ettelijke branden (1601, 1616, 1697 en 1699) die de Stad hebben geteisterd. Katholieke orden zoals de Witheren van Postel, de Zusters van Liefde uit Tilburg en de Dames Ursulinen vonden onderdak in de dekenij van de Stad. Franciscanessenwaren in Bree aanwezig tot 1799. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Bree (www.google.be/maps)
- Naamwoord: Brees - Inwoner: Breeënaar
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Breeënaar:kwaartjeslimmers, langoren, stoepluipers. Breeënaars hebben twee bijnamen waarvan de eerste te maken heeft met een belangrijke voetbalwedstrijd die ze leverden tegen de buren uit Meeuwen. Die vonden er niet beter op dan het inkomgeld met kwartjes (25 centiemen van de Belgische frank) te betalen. Een stoepluipers is iemand die graag door de straten paradeert.
Deelgemeenten en kernen: Bree heeft naast het stadscentrum nog 4 deelgemeenten, namelijk:Beek, Gerdingen, Opitter en Tongerlo. Bree zelf heeft verder nog 2 gehuchten:'t Hasselt en Vostert.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Bree - De gotischeSint-Michielskerk - Het Oude stadhuis, aan Markt 2, werd gebouwd tussen 1587 en 1591, in zijn huidige vorm verbouwd in 1755. - Het Michielshuis, een der best bewaarde huizen in het centrum van Bree. Het huis werd gebouwd in de 17e eeuw, maar werd verbouwd door Jan Michiels in 1777. - Het Sint-Michielscollege, aan Vrijthof 10, is een voormalig Augustijnenklooster en is het huidige stadhuis van Bree. - Het stratenpatroon van Bree komt nog overeen met het middeleeuwse patroon. De stadswallen zijn in 1951 door een verkeersring vervangen, maar de plattegronden van de vier stadspoorten zijn zichtbaar gemaakt met behulp van kasseien. - De Verzusteringsfontein op het Stadsplein, een grote draaiende fontein met bewegende beelden, ontworpen door Stefan Bongaertsen de verzustering met diverse buitenlandse gemeenten verbeeldend. - Diverse beelden en beeldengroepen in het stadscentrum. - De Wandelfontein, geïnspireerd op het feit dat op het Vrijthof vanaf 1532 een waterput lag, die in de 18e eeuw door een pomp werd vervangen, welke ook weer verdween. Recentelijk werd een "waterstraat" aangelegd, die de Sint-Michielskerkmet het Vrijthof verbindt. Op het Vrijthof, vóór het Oud Stadhuis, is een cirkel aangelegd met fonteinen die 's avonds verlicht zijn. - Stadspark De Boneput, een recreatiepark aan Watertorenstraat 14. 0 >Toerisme en Evenementen Bree >Toerisme Limburg (www.toerismelimburg.be) > Cultuurcentrum De Breughel Bree (http://debreughel.bree.be) >Bioscoop Cinema Bree (www.cinenews.be) >Bibliotheek Bree (http://bibliotheek.bree.be)
Natuur en landschap Bree ligt op de rand van het Kempens Plateau. Ten zuiden van de kom bevindt zich een steilrand, waar de hoogte vrij abrupt toeneemt van 40 tot 60 meter. Deze steilrand komt overeen met de Feldbiss, een geologische breuklijn. Ten noordoosten van Bree loopt de Zuid-Willemsvaart, en verder naar het noordoosten strekt zich de Vlakte van Bocholt uit, overeenkomend met de Roerdalslenk. Door deze vlakte lopen diverse kleinere beken in oostelijke richting, waar ze uitmonden in de Abeek en de Lossing, die tussen 1865 en 1875 werd gegraven om de moerassen van het Grootbroek en omgeving te ontginnen. De ontginning verliep niet geheel succesvol. Uiteindelijk werden diverse gebieden onderdeel van het Natuurpark Kempen-Broek, en op het grondgebied van Bree vinden we het Hasselterbroek, de Sint-Maartensheide, een deel van het gebied De Luysen, en het Urlobroek. Bron: Wikipedia >Natuurpunt Limburg (www.natuurpuntlimburg.be)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Dilsen-Stokkem >Nationaal Park Hoge Kempenligt voor een gedeelte op het grondgebied van deze gemeente. - De diksteLibanoncedervanBelgiëstaat nabij Kasteel Ommerstein in Dilsen. - De Wissen, een bezoekerscentrum overde Maasen de mandenvlechterij. Bron: Wikipedia
Genk is een stad in Belgisch-Limburg gelegen naast Hasselt. In het jaar 2000 verwierf ze de titel van stad. De stad telt ruim 65.000 inwoners. Genk is ontstaan uit een Keltischenederzetting. Dit leren ons de vondsten van verschillende gebruiksvoorwerpen. Het dorp werd gekerstend in de vroege Middeleeuwen. Uit deze tijd werd een houten zaalkerkje teruggevonden. De naam Genk wordt voor het eerst vermeld in een schenkingsakte van 13 december1108("Geneche"). Genk bleef bijna 800 jaren lang een landelijk gehucht of dorpje ("in 't Latijns: vicus") met om en bij de 200 à 500 inwoners, pas begin 20 ste eeuwbegon de massale immigratie van buitenaf (en buitenland) op gang te komen. De rust en het onaangeroerde landschap zorgden ervoor dat verschillende kunstenaars, vooral landschapschilders, naar het dorpje afzakten. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Genk (www.google.be/maps)
Evenementen stad Genk - Genk on Stage is met ruim 100.000 bezoekers één van de grotereBelgische muziekfestivals. Het is een gratis en driedaags muziekevenement en het vindt plaats in het hartje van Genk. Het festival ontstond in 1982 onder impuls van de Genkse Jonge Economische Kamer (Jaycees) onder de benaming Swingin' Genk. - De jaarlijkse rommelmarkt, gekend onder de benaming Limburgse Zondagsmarkt, vindt elke zondag in de grote vakantie plaats en is tegenwoordig de grootste vanVlaanderen. Ook dit evenement vond in 1978 haar oorsprong bij de Genkse Jonge Economische Kamer (Jaycees). - Een derde evenement dat op initiatief van de Genkse Jonge Economische Kamer (Jaycees) ontstond, is Genk on Ice. Er wordt in de periode vanKerstmis enNieuwjaar een kunstijsbaan aangelegd in het centrum van de stad of in de Genkse Limburghal. Deze ijsbaan wordt omgeven door allerlei standjes waar dorstigen hun dorst kunnen laven en hongerigen hun honger kunnen stillen. - De jaarlijkse internationale karnavalstoet op de zaterdag van het karnavalsweekend, is één van de grootste van ons land en is bovendien de allereerste karnavalstoet van het karnavalsseizoen. - De 1-meistoet is een grote stoet waar niet zoals bij carnaval snoep maar wel bloemen uit de praalwagens worden gegooid. Tegelijkertijd is er dan de jaarlijkse kermis, die tegenwoordig de laatste dagen van april en de eerste van mei plaatsvindt. Ze is 1 van de grootste kermissen vanLimburg met tientallen foorkramen. Naast de 1-meistoet vindt op1 mei eveneens de jaarmarkt plaats, is er een grote Rommelmarkt, een schitterende bloemenstoet met voorstelling van de Genkse meikoningin, en in de avond is er ook altijd een groot vuurwerkspektakel. - In het weekend rond11 November (wapenstilstand)vindt jaarlijks de Sint-Martinusstoet plaats ter ere vanSint-Martinus, de patroonheilige van de stad.
Halen is een plaats en Stadin de Provincie Limburgin België. De Stad telt ruim 9.000 inwoners. Tijdens deEerste Wereldoorlog vond hier in 1914 de Slag der zilveren helmen plaats waarbij de Belgen een overwinning boekten op de Duitsecavalerie. In de gemeente vind je een museum dat herinnert aan die slag: De Gete en de Velp stromen door de gemeente. De graanwatermolen op de Velp werd in 1646 gebouwd in opdracht van de cisterciënzerinnenvan de abdijvan Rothem, een gehucht van Halen. Deze molen is alles wat er nog rest van de abdij. Halen behoort tot het Hageland en maakt tot voor de Franse bezetting deel uit van het Hertogdom Brabant. Net zoals Zoutleeuwis Halen een middeleeuwse vestigingsstad die de verdegingslinie vormde tegen aanvallen van het Graafschap Loon en het Prinsbisdom Luik. In Halen vloeien de Gete, Velp en Herk in de Demer. Tijdens de Middeleeuwen was Halen een overslagplaats waar de lading van de grotere binnenvaartschepen overgeladen werd op kleinere binnenvaartschepen die als bestemming Zoutleeuw, Tienenof Sint-Truiden hadden. Te Halen was de lakenhandel de grootste economische activiteit. Op de locatie van het huidige Gemeentehuis stond in de Middeleeuwen de Lakenhal. De verdediging van Halen bestond uit een slotgracht met 1 ringmuur gebouwd uit ijzerzandsteen. De kerk van Halen dateert uit de 11e eeuw. Het bovenste gedeelte van de toren werd na deEerste Wereldoorlog bijgebouwd. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Halen (www.google.be/maps)
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur stad Hamont-Achel - De Grevenbroekmolen, of 'Het Mulke', is een onderslag watermolenop de Warmbeekdie is gebouwd in 1770. Zij -diende voor het malen van graan en boekweit. In 1774 werd een oliemolen tegenover deze molen geplaatst. In 1920was ze reeds stilgelegd, terwijl in 1973de stuw werd verplaatst en een brug werd gebouwd. Het gebouw is nog aanwezig, hoewel het waterrad is verdwenen. - De Achelse Kluisis een Trappistenabdij op de grens tussen Nederland en België. - Vier gerestaureerde Grafheuvelsmet palenkrans vormen een getuigenis van de urnenveldenuit de Vroege IJzertijd, die duurde van 700-450 v.Chr. Ze zijn te vinden in het bosgebied van De Grote Haart. De Sint-Monulphus en Gondulphuskerk - De Monulfus- en Gondulfuskerkis een goeddeels neogotische kerk uit 1909. Het koor, een kruisbeuk en een deel der middenbeuk stammen echter uit het begin van de 16e eeuw. Deze zijn laatgotisch. De kerk bevat enkele oudere kunstwerken zoals een doopvont uit 1761, een rococo biechtstoel, enkele schilderijen uit de 17e eeuw, en op de begraafplaats enkele 17e eeuwse grafstenen. Een 15e eeuws beeld van Sint-Barbaraen een 18e eeuws beeld van Sint-Rochuswerden in2000 gestolen, maar in 2002 weer teruggevonden te Maastricht. Naast de kerk bevindt zich het graf van de Teutenfamilie Simons, en achter de kerk zijn een vijftal 18e eeuwse grafkruisen te vinden. In de muur van het koor zijn twee 17e eeuwse grafstenen ingemetseld. De grafheuvels van Hamont-Achel >Lees meer bezienswaardigheden van deelgemeente Achel op www.wikipedia.org Bron: Wikipedia
Hasselt is de hoofdplaats van deBelgische Provincie Limburg en telt ruim 75.000 inwoners. Hasselt is gelegen aan het Albertkanaal en de Demer, tussen de Kempenen Haspengouw, midden in de Euregio. Hasselt heeft partnersteden in Japan (Itami) en Duitsland (Detmold). De stad heeft als bijnaam "Hoofdstad van de smaak". Hasselt ontstond rond de zevende eeuw aan de Helbeek, een bijriviertje van de Demer. De naam Hasselt zou afgeleid zijn van Hasaluth hetgeen hazelarenbos betekent. Het was één van de Goede steden van het vroegere graafschap Loon, waarvan de grenzen ongeveer samenvielen met de huidige provincie Limburg. Hasselt werd voor het eerst vernoemd in 1165. Tegenwoordig is de stad vooral een handels- en dienstencentrum en trekt Hasselt hoog-technologische bedrijven aan, zeker met de nieuwe researchcampus. >Lees meer op www.wikipedia.org >Geschiedenis van Hasselt >Kaart van stad Hasselt (www.google.be/maps)
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Hasselaar: Hasselaren zijn lekkebaarders, vinstermikken, ossekoppen, jeneverdrinkers, dikkene Deze spotnamen wisten de buurgemeenten vroeger voor de Hasselaar te verzinnen. ,,Vandaag leven die bijnamenniet meer in Hasselt en weinig inwoners kennen nog de betekenis ervan''
Lommel is een plaats en een groene Stadin de Provincie Limburg in België. De Stad telt bijna 33.000 inwoners. Lommel heeft nog veel natuurschoon met o.a. prachtige duinen, de zandgroeven met het fijnste witte zand van Europa, het natuurgebied de Wateringen, de Sahara, met talrijke bossen en heidevlaktes. Als grensgebied kende Lommel een wispelturig politiek-staatkundig bestaan. Het was achtereenvolgens Frankisch (Merovingisch - Karolingisch), Bourgondisch, Spaans, Nederlands, Frans en uiteindelijk Belgisch in 1830. De officiële erkenning als Belgisch grondgebied volgde pas in 1839. In 1990 vierde Lommel zijn 1000-jarig bestaan. Op het marktplein staat een standbeeldje van een teut, een typisch historisch fenomeen uit de streek. Teuten waren rondreizende handelaars en ambachtslui die vanaf de 16e tot 20e eeuw met hun koopwaar (koperwaren, textiel, aardewerk, ...) op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg trokken. De stad Lommel ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas, en binnen deze stroomgebieden van Nete respectievelijk Dommel. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van stad Lommel (www.google.be/maps)
- De naam Lommel komt van Loemelo. Loem betekent vochtig, moerassig en Lo is woud of bos. - Bijvoeglijk naamwoord: Lommels - Inwoner: Lommelaar
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Lommelaar: Bezembinders - Boeren - Heikappers of Heikneppers
Bezienswaardigheden stad Lommel - De toeristische bezienswaardigheden zijn de neogotischekerk van St. Pieter, het oude gemeentehuis (1845), de Leyssensmolen te Kattenbos het Duits (bijna 40.000 graven) en Pools soldatenkerkhof (257 graven), het archeologisch museum Kempenland, het Wateringshuis, het bedevaartsoord Mariapark, de Groote Hoef, het burgemeestershuis met park, ... Daarnaast heeft Lommel een topevenementenhal de Soeverein, een stedelijk voetbalstation, een atletiekpiste, een sportcentrum en zwembad, een cinema-complex, verschillende culturele centra, een bungalowpark met subtropische zwembad, een passantenhaven aan de Kempische vaart, een motorcross terrein, een schaatsbaan, vele toeristische fiets- en wandelpaden, een gezellige dorpskern, een bruisend middenstandsleven, vele verenigingen en clubs, - De Sint-Pietersbandenkerk - Het oude stadhuis (1845) - De Leyssensmolen te Kattenbos - Duitse Militaire Begraafplaats(bijna 40.000 graven) te Kattenbos - Het Pools soldatenkerkhof(257 graven) - Het bedevaartsoord Mariapark te Lommel-Werkplaatsen - De Groote Hoef - Het Burgemeestershuismet park - De stad Lommel kent wel een dertigtal kapelletjesdie over de diverse gehuchten verspreid zijn.
Ontspanning te Lommel Lommel heeft heel wat mogelijkheden voor ontspanning en vrije tijd. Rondom het marktplein liggen tal van horecazaken, even verderop ligt het cultuur centrum De Adelberg en het bioscoopcomplex Utopolis(5 zalen). In het sportcentrum vind je o.a. de evenementenhal de Soeverein, het stedelijke sportstadion (de thuisbasis van 2de nationaler KVSK United), de atletiekpiste, de tennisvelden, het zwembad, het skatepark, de manege, de sporthal en het voetbaljeugdcomplex 't Gestelbos van KVSK United. Lommel heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk en heel wat wandelpaden. Zo kan je in de natuurgebieden Pijnven, Lommelse Sahara of De Watering genieten van de natuur en beschermde vogel- en plantensoorten. In Lommel is De Vossemeren gevestigd, één van de twee Belgische Center Parcs-vakantieparken.
Musea te Maaseik - De schatkamer van de Sint-Catharinakerk, met onder andere de Codex Eyckensis, het oudste evangelarium van de Benelux (8e eeuw), andere oude manuscripten, goud-, zilver- en kopersmeedwerk, reliekhouders en waardevolle textilia, waaronder liturgische gewaden vernoemd naar Harlindis en Relindis en Angelsaksisch goudborduurwerkuit de 9e eeuw. - Regionaal Archeologisch Museum (RAM), met archeologische vondsten en voorwerpen uit de geschiedenis van Maaseik en het Maasland. - Het Apotheekmuseum, de ouds te apotheek van België met een unieke collectie Delftse en tinnen potten en een kruidentuin. Gekoppeld met het RAM. - John Selbach Museum, een privémuseum gevestigd in het Minderbroedersklooster aan de Boomgaardstraat, gespecialiseerd in kunst en antieke poppen. - Het Minderbroedersklooster herbergt tevens een permanente tentoonstelling rond het leven en het werk van Jan en Hubert van Eyck. Daarnaast kan men er een virtuele stadswandeling maken en een maquette van de stad uit 1672zien. Ook vinden hier grote, tijdelijke tentoonstellingen plaats (o.a. in 2009 het Terracottaleger en in 2012 schatten uit de Tang-dynastie). Bron wikipedia.org
Peer is een Stad in de ProvincieLimburg in België. De Stad heeft ruim 16.000 inwoners. Het is een Mariastad en was ook één van deGoede Steden van het prinsbisdom Luik. De naam Peer is afkomstig van pirgus (betekent verharde weg). Peer is niet alleen de vermoedelijke geboorteplek van Pieter Breugel. Het stadje en de omgeving ademen nog de sfeer uit die de beroemde schilder in zijn werken toonde: een landelijk karakter, een gezellige historische stadskern. Dat Peer een fietsparadijs blijkt voor duizenden liefhebbers was al bekend, dat u voortaan ook Suske, Wiske, Lambik en Co. tegenkomt in de groene omgeving van de Bruegelstad is een absolute nieuwigheid. Voor een dagje uit kan je ook terecht in het museum Dulle Griet. De Dulle Griet is wereldberoemd geworden door haar opvallende verschijning in het gelijknamige schilderwerk van Pieter Bruegel. > rel="nofollow">Geschiedenis van Peer (www.wikipedia.org) > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Peer (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Peers, Peerder - Inwoner: Perenaar Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Perenaar: Muggenblussers.
Tessenderlo is een plaats en gemeente in de Belgischeprovincie Limburg. De gemeente telt 18.000 inwoners. Tessenderlo behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kantonBeringen. Historisch was het deel van de Luikse Kempen, bodemkundig en volkskundig behoort het tot de Zuiderkempen. De plaatsnaam werd voor het eerst vermeld in 1135 als Tessenderloz. Een vroegere interpretatie was de samentrekking van Taxandria (de Kempenin de Romeinse tijd) en het Latijnse locus of plaats. Tegenwoordig wordt de naam verklaard als: "(de open plaats in) het bos van de Taxandriërs". Plaatselijk spreekt men van "Looi" (in het Loois dialect uitgesproken als Loeëj) en de inwoners van deze gemeente worden "Looienaars" genoemd Tessenderlo maakt deel uit van hetEconomisch Netwerk Albertkanaal.
Ramp van Tessenderlo Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Tessenderlo is zeker deramp van Tessenderlo waarbij vele slachtoffers vielen. Op het einde van de 19e eeuw vestigde het chemisch bedrijf Tessenderlo Chemie zich in Tessenderlo. Op 29 april1942 vond er een zware ontploffing plaats in het bedrijf waardoor de hele fabriek en de ruime omgeving verwoest werden. Doordat het bedrijf vlakbij het centrum lag, was de impact enorm: er vielen 189 doden en meer dan 900 gewonden. Op vraag van de inwoners van Tessenderlo werd de nieuwe fabriek op identiek dezelfde plaats heropgebouwd. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Tessenderlo (www.google.be/maps)
Zonhoven is een Gemeentein de ProvincieLimburg (België). De Gemeente is gelegen ten noorden van Hasseltwaaraan ze grenst. Verder grenst Zonhoven aan Houthalen-Helchteren,Genk enHeusden-Zolder. Zonhoven is een verstedelijkte woon- en werkgemeente en is een stedelijke randgemeente van Hasselt. De gemeente telt ruim 21.100 inwoners. Geschiedenis van Zonhoven Zonhoven wordt voor het eerst vermeld als Sonuwe in1280. Hoogst waarschijnlijk betekent de naam: waterrijk, laag gelegen land dichtbij de waterloop de Son (de oude naam voor de Roosterbeek die dwars door het centrum loopt – in de buurgemeente nog steeds Zonderikbeek geheten). Pas in het midden van de 16e eeuw komt de naam Zonhoven voor het eerst voor. In tegenstelling tot wat velen denken slaat het eerste gedeelte in de naam dus niet op de zon. Zonhoven behoort tot de Kempen. Het noordoostelijk deel van de gemeente behoort tot het Limburgs Hoogplateau en bevat het hoogste punt van de gemeente (78 meter). Het niveau daalt in zuidwestelijke richting tot circa 30-35 meter in het vijvergebied dat tot de Demervalleibehoort. De schuinhellende zandbodemis doorsneden door drie valleien: deze van de Laambeek in het noorden, deze van de Roosterbeek in het midden en deze van de Slangbeek in het zuiden van de gemeente. Deze drie waterlopen monden allen in de Demer uit. >Geschiedenis van Zonhoven >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Zonhoven (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Zonhovens - Inwoner: Zonhovenaar
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Zonhovenaar: ‘Zon’
Deelgemeenten en kernen van zonhoven Gemeente Zonhoven heeft geen deelgemeenten. Naast het centrum zijn er nog drie gehuchtente Zonhoven. Termolen, Halveweg en Terdonk. Als gevolg van lintbebouwing zijn ze zo goed als volledig aan elkaar gegroeid.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Zonhoven - De classicistischeSint-Quintinuskerk, gebouwd tussen 1785 en 1788. De kerk is in haar geheel beschermd sinds 1983. De mooie voorgevel werd reeds in 1949beschermd. Het interieur is eveneens classicistisch. De kerk bevat verder: Een vroeg-gotische toren uit de eerste helft van de 15e eeuw. In de toren hangt een klok uit 1443. De toren is beschermd sinds 1949. Een romaansedoopvont uit de 12e eeuw in de doopkapel onderaan de toren. Een indrukwekkend Robustelly-orgel (2446 pijpen - 40 registers) waarvan het oudste gedeelte gebouwd werd in 1664. In het orgel zijn nog enkele originele registers te vinden. Dit orgel is afkomstig van de abdij van Val-Saint-Lambert en werd na de opheffing van de abdij in 1820 heropgebouwd in de kerk. - De gotische Onze-Lieve-Vrouwkapel van Ten Eikenen, gebouwd omstreeks 1483met uitbreidingen in het midden van de 16e eeuw en omstreeks 1900. De kapel werd volledig gerestaureerd in 1980en is sinds 1971 een beschermd monument. De kapel was vroeger een bekend bedevaartsoord. - Het Oud-Gemeentehuis, gelegen naast de kerk. Het gebouw heeft een dubbele bordestrap en driehoekig fronton met als reliëfversiering een vergulde zon en het jaartal 1788. Het gebouw is beschermd sinds 1983 en doet nu dienst als bezoekerscentrum en toeristisch informatiekantoor. - Het Huis De Franse Kroon, gebouwd in 1782. In dit huis werd priester-dichter Pieter Daniëls door de Fransen gevangen gehouden in 1799. Hij probeerde te ontsnappen maar werd neergeschoten. In 1833werd hier het Verdrag van Zonhoven afgesloten. Het huis is beschermd sinds 1985. - De Holsteen: verzamelnaam voor de acht enorme zandstenen uit de prehistorie. De meest noordelijke steen werd gebruikt voor het polijsten van stenen of benen messen en pijlen. Het is de enige vaste prehistorische polijststeen van Vlaanderen. - De Vrankenschans, een 17e eeuwse verdediging. Hiervan zijn de aarden wal en het omliggende grachtensysteem bewaard gebleven en beschermd sinds 1981. - De Paalsteen een grenspaal uit 1666 geplaatst naar aanleiding van de grenstwisten tussen Zonhoven en Hasselt. Deze staat als enige nog op zijn oorspronkelijke plaats. Een tweede exemplaar staat tegen de gevel van het Oud-Gemeentehuis en een derde exemplaar staat in het Provinciaal Domein Bokrijk. :
Natuurreservaten van Zonhoven Zonhoven telt meerdere natuurreservaten. - De Teut (450 hectare), opgericht en beschermd in 1976met een uitbreiding in 1979, wordt gevormd door de valleien van de Roosterbeek en de Laambeek, met ertussen het uiteinde van het Kempische plateau. Men vindt er vennen,heideveldenen dennenbossen met een typische plantengroei en talrijke broedvogels. De wandelpaden zijn vrij toegankelijk en er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. - De Platwijers (101 hectare), eveneens opgericht en beschermd sinds 1976, bestaat hoofdzakelijk uit vijvers en weilanden. Het is een geschikte pleister- en broedplaats voor watervogels. Bepaalde delen zijn afgesloten maar de wandelpaden zijn vrij toegankelijk en er zijn wandelroutes uitgestippeld. - Het Welleke (4 hectare), opgericht en beschermd in 1981 met de Wellekevijver en weidelandschappen. Dit reservaat is niet toegankelijk. - Ter Donk en Wijvenheide zijn twee reservaten die beheerd worden door de natuurgroep De Wielewaal en maken samen met de Platwijers deel uit van het grootste aaneengesloten vijvergebied van Vlaanderen dat sinds 2005 De Wijers wordt genoemd. (in totaal meer dan 500 hectare met zowat 3000 vijvers. >Natuur – Natuurpunt Hasselt – Zonhoven (www.natuurpunthasseltzonhoven.be)
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Herk-de-Stadnaar: ?
Vlaamse dialecten Herkse dialect Het Herkse dialect is een typisch Oostgetelands dialect met overwegend Limburgse kenmerken. Opvallend is het verschil tussen het 'Herkers' en het 'Skielens', het dialect van deelgemeente Schulen, dat meer aansluit met het Hasselts. Een kenmerk van het Herkers is de lange 'ui' klank. Verder kan men in het Herkers van oudere sprekers kenmerken terugvinden die erg aansluiten met kenmerken van het Oud-Nederlands, een stadium waaraan andere dialecten reeds lang voorbij zijn. Voorbeelden hiervan zijn de negatie met en/'n, en de verbuiging van het zelfstandig naamwoord na een voorzetsel. >Herks dialectdialect (dialectblog vlaanderen)
Deelgemeenten en kernen van Herk-de-Stad - Herk-de-Stad - Schakkebroek, een landelijk gehucht van Herk-de-Stad - Donk, een deelgemeente die in 1971 bij Herk-de-Stad werd gevoegd - Berbroek, een deelgemeente die in 1971 bij Schulen werd gevoegd - Schulen, een deelgemeente die in 1977 (samen met Berbroek) bij Herk-de-Stad werd gevoegd. Bekende inwoners van Herk-de-Stad >Zie lijst bekende Herkenaren op www.wikipedia.org
Haspengouw (in het Frans: La Hesbaye) is een landelijke regio in het zuidelijk deel van deBelgische Provincie Limburg alsmede het noordelijk deel van de provincie Luik. Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouwen veeteelt. Het zuidelijke deel, Droog Haspengouw dat bij de rivier de Maasovergaat in de Ardennen in ruime zin, is onderdeel van de leemstreek en een belangrijk akkerbouwgebied met suikerbieten en tarwe. In het noordelijke deel, Vochtig Haspengouw dat een overgangsgebied naar de Kempenvormt, wordt vooral fruiten zuivelgeproduceerd. Vanwege de talrijke fruitboomgaarden worden in de lente jaarlijks "bloesemfeesten" gehouden. Ook enkele van de meest noordelijk gelegen wijngaarden in Europabevinden zich in deze streek. >Lees meer op www.wikipedia.org Bijvoeglijk naamwoord: Haspengouws Inwoner: Haspengouwer
Steden en Gemeenten Haspengouw *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans