- Bijvoeglijk naamwoord: Houthalens - Inwoner: Houthalenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Houthalenaars: luizenverkopers - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Helchterennaars: ? Buurgemeenten van Houthalen-Helchteren Hechtel-Eksel,Peer,Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Genk, Zonhoven, Heusden-ZolderenBeringen.
Wapenschild en Vlag van gemeente Houthalen-Helchteren.
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Limburg, Kempen, Houthalen-Helchteren
Leopoldsburg en deelgemeente
Leopoldsburgen deelgemeente Heppen
De huidigeKempenseGemeente Leopoldsburg is een fusie van de Gemeenten Leopoldsburg en Heppen in de Belgische provincie Limburg. Ze telt meer dan 15.000 inwoners. Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne en de uitgestrekte oefenterreinen van hetBelgisch leger. Deze terreinen werden ingericht in1835 als verdediging tegen de de troepen van de Nederlandse koning door koning Leopold I, die er in de beginjaren als graag geziene gast geregeld verbleef in zijn Koninklijke Villa.
Geschiedenis van Leopoldsburg Zowel Heppen als Leopoldsburg maakten historisch deel uit van Beverlodat samen met Oostham en Kwaadmechelen de heerlijkheid Hamvormde. Zo heette het militaire domein aanvankelijk Kamp van Beverlo. De burgers die in het kamp woonden werden vanaf 1842 verplicht het kampdomein te verlaten en zij mochten zich vestigen in een vanaf de tekenplank ontworpen (dambord)verkaveling (omheen de aanvankelijke site: kerkhof(1935), kerk(1842), pastorij(1844), postkantoor (1844), schooltje (1842) en afspanning met herberg. Deze verkaveling kreeg de naam die op de ontwerpen vermeld stond in 1842, namelijk Bourg. In 1850werd er uit dynastieke overwegingen de voornaam van de eerste Belgische vorst aan toegevoegd en kreeg deze nieuwe gemeenschap bij Koninklijk Besluiteen plaats op de lijst van de Belgische autonome gemeenten als Bourg-Léopold. De vernederlandsing werd een feit op 14 juni1932 wanneer de naam Leopoldsburg officieel werd bekrachtigd. De eerste burgers leefden van kleinschalige landbouwop de arme heidegrondenen de turfwinning. Daarnaast vormde ook de recuperatie van lodenkogels en paardenmest een interessante bijverdienste. Tegen 1850waren er in de gemeente meerdere bedrijven. Er stond een bergmolen (jaarlijkse maalgrondstof 400.000 kg), een jeneverstokerij (32.760 kannen van elk 1,5 liter) en een bierbrouwerij. 125 hl/jaar). Verder had men, naast kleine ambachten een kaarsenfabriek, een tabaksfabriek, een steenbakkerij en een kanaalhaven. Het Belgische sportwagenmerk Edran is te Leopoldsburg gevestigd. Op 9 december2005 onthulde Prins Filip er een borstbeeld van koning Leopold I aan het Albert-I plein. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Leopoldsburg (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Leopoldsburgs - Inwoner: Leopoldsburger - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Leopoldsburgers: ? ? ?
Maasmechelen heeft ook lossere samenwerkingsverbanden met volgende steden: Stein(Nederland) - aan de overzijde van de Maas gelegen. Tshwane (Zuid-Afrika) Ostuni(Italië) Triandria(Griekenland)
Klik op de onderstaande button en ga naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen.
Tags:Limburg, Voeren
Anderlecht
Anderlecht
Anderlecht is een plaats en Gemeentein het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Gemeente telt meer dan 115.000 inwoners. Zij ligt in het zuid-westen van de Brusselse agglomeratie en wordt bediend door verschillende haltes van de Brusselse metro (lijn 1B). De Gemeente is vrij uitgestrekt. De omgeving van het Zuidstationis dichtbevolkt en zeer verstedelijkt. Het uiterste westen van Anderlecht (ten noorden van het Erasmusziekenhuis) heeft dan weer een landelijk karakter. Anderlecht grenst met de klok mee aan Sint-Jans-Molenbeek, Brussel-stad,Sint-Gillis, Vorst (allemaal Brussels Hoofdstedelijk Gewest), een klein stukje Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek (allemaal Vlaanderen). De naam Anderlecht wordt voor het eerst vermeld in 1046. De plaats maakte in de Middeleeuwen oorspronkelijk deel uit van de meierij Rode, maar werd in 1394door een oorkonde van hertogin Johanna van Brabant, bij de Stad Brusselgevoegd, waartoe zij bleef behoren tot wanneer zij in 1796 een zelfstandige Gemeente werd. Anderlecht is inBelgië vooral bekend omwille van zijn voetbalclubRSC Anderlecht, die van alle Belgische voetbalploegen het grootste aantal titels in de wacht sleepte. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Anderlecht (www.google.be/maps) -Bijvoeglijk naamwoord: Anderlechts - Inwoner: Anderlechtenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Anderlechtenaars: Boeren van Sint-Wijen
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Anderlecht De drie parels van de oorspronkelijke middeleeuwse dorpskern liggen dicht bij elkaar, in de buurt van het Dapperheidsplein (metro: Sint-Guido): 1. De gotische Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk, hoofdzakelijk uit de 14e/15e eeuw, gebouwd op een Romaansecrypte uit de 10e eeuw (een van de oudste in België), met laat-gotische muurschilderingen (16e eeuw); Sint-Guido (feestdag 12 september) werd er vereerd als beschermheilige van het vee en vooral van de paarden 2. Het oude begijnhof, gesticht in 1252, voor slechts acht begijnen, maar in zijn huidige vorm daterend uit 1634 3. Het zgn. Erasmushuis, eigenlijk het voormalige kapittelhuis "de Swaene", van ± 1500, waar de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus in 1521 te gast was bij zijn vriend Pieter Wyckman; in 1932 werd het een museum (beschermd in 1938), waar historische uitgaven van Erasmus' werken en andere waardevolle documenten uit de 15e/16e eeuw bewaard worden. Bron: wikipedia.org
Wijken van gemeente Elsene De Elsense wijken zijn erg verscheiden. Tot de meest opmerkelijke behoren de volgende: + Naamsepoorten Gulden-Vlieslaan: de grote reclamepanelenen de luxueuze handelszaken wijzen er op zich al op dat deze buurt een van de drukste handels- en uitgaanswijken is van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; - Matonge: geliefd winkel- en uitgaanscentrum voor zwarte Afrikaanseimmigranten uit onder meer de Democratische Republiek Congo, de voormalige Belgische kolonie. De naam verwijst trouwens naar een volkswijk in de gemeente Kalamu, (Kinshasa); de Elsense wijk is echter niet unicultureel aangezien er onder meer via de winkeltjes ook een aanwijsbare aanwezigheid is van Aziatischegemeenschappen zoals de Indische en Pakistaanse; - Sint-Bonifatiuskerken omgeving: de uitgaanswijk rondom de kerk trekt vooral jongelui, studenten, jonge stedelingen en mensen uit artistiekekringen aan; - Flageyplein en vijvers van Elsene: omstreeks 1900en in het Interbellum een betere wijk; het voormalige Nationaal Instituut voor de Radio-omroep werd omgebouwd tot een trendy cultureel centrumdat grotendeels door de Vlaamse Gemeenschap wordt gefinancierd maar in het algemeen toch veeleer vlaams onvriendelijk functioneert; op het Flageyplein bevindt zich ook de (Franstalige) architectuurschool van Ter Kameren. De wijk kent onder zijn verscheiden allochtone bevolking ook een vanwege het Pessoa-monument en de bars in het oog springende Portugesekolonie; - Fernand Cocqplein: het plein waar het gemeentehuisstaat en zijn omgeving, tendeert ertoe in aansluiting op de Sint-Bonifatiuswijk uit te groeien tot een jeugdige, trendy wijk; - Kasteleinsplein en Baljuwstraat: de ambachtelijke winkeltjes, kruideniers- en reformzaken, boekhandelsen modieuze restaurants van de wijk rond dit plein en deze straat worden vooral gefrequenteerd door een Franstalig publiek; - Quartier latin: de wijk kent een druk studentenleven dat zijn uitdrukking vindt in tal van photocopy shops, bars en restaurants, en dankt haar naam vooral aan de nabijheid van een Franstalige universiteit; de naam wijst daarbij niet enkel op het Latijn als oude universiteitstaal maar evenzeer op raciaal onderscheidende en taalkundige verzuchtingen.
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Elsene Musea - Museum voor Schone Kunsten: stemmig museumpje met voornamelijk een verzameling beeldende kunst in een gebouwencomplex waarvan de kern een gebouw van omstreeks 1850 is dat een vroeger leven had als slachthuis voor het in 1892 werd omgebouwd om een museale functie te vervullen, (schilderijen,beelden en tekeningen van o.m. Dürer, Troost, Morisot, Rodin, Claus, Van Rysselberghe, Khnopff, Frédéric, Delville, Wouters, Picasso, De Smet, Permeke, Ernst, Miró, Magritte, Delvaux, Poliakoff en aanplakbiljetten van o.m. Toulouse-Lautrec). - MuseumConstantin Meunier: huis en atelier (1899-1900) van de schilder-beeldhouwer waar Constantin Meunier in 1905overleed. - Wiertzmuseum: museum gewijd aan de schilder en beeldhouwer Antoine Wiertz, ingericht in het atelier en woonhuis van de kunstenaar en de woning van de conservator (de eerste conservator die het huis bewoonde was Hendrik Conscience). Museum Camille Lemonnier: museum op de Waversesteenweg gewijd aan Camille Lemonnier, een Franstalige literator uit de kring van La Jeune Belgique, waar o.m. de werkkamer van de schrijver is wederopgebouwd, terzelfder tijd is het 19e eeuwse huis als Maison des Écrivains (huis der schrijvers) het hoofdkwartier van een schrijversvereniging; het museum heeft een mooie kunstverzameling, deels hebbende toebehoord aan Lemonnier zelf (met werk van RodinClaus, Ensor, Rodolphe en Juliette Wytsman, ...)
Etterbeek is een plaats en gemeentein het Brussels Hoofdstedelijk Gewestin België. De gemeente telt ruim 47.000 inwoners. Vaak wordt gedacht dat de hoofdcampus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek ligt, maar de hele campus Oefenplein (inclusief het gedeelte van de Université Libre de Bruxelles) ligt op het grondgebied van Elsene. Verwarrend genoeg heeft de universiteit het zelf altijd over de campus Etterbeek. Ook het NMBS-stationEtterbeekligt eigenlijk op het grondgebied van Elsene. Geschiedenis van gemeente Etterbeek Het bestaan van de Gemeente Etterbeek wordt voor de eerste keer vermeld in een document uit 1127, waarin haar naam Ietrebecca gespeld wordt. Die naam werd sindsdien herhaaldelijk gewijzigd: Itrebeek, Jetterbeke, enz. De specialisten geven aan de stam "Ett" de Keltische betekenis van "snelle beweging". Daardoor zou Etterbeek zoveel betekenen als "snel vliedende beek". De spelling "Etterbeek", de huidige naam van de Gemeente, verschijnt vanaf 1138. > Meer informatie op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Etterbeek (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Etterbeeks - Inwoner: Etterbekenaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnamen van de Etterbekenaars: Botermelkzakken (mensen die niet veel pit hadden, werden ‘botermelkzakken’ genoemd). Broebelaars (personen die onduidelijk spreken). De Broebelaar (of Broebelaer) is eveneens een waterbron in Etterbeek
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Etterbeek - HetJubelpark met zijn musea ligt op de grens van Etterbeek metBrussel. - HetCauchie-huis - Het Jean-Félix Happark Bron: wikipedia.org
-Bijvoeglijk naamwoord: Schaarbeeks -Inwoner: Schaarbekenaar -- Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Schaarbekenaars: Ezels; Ezelsgemeente. Schaarbeek de ezelsgemeente Vroeger kweekten de Schaarbekenaars 'kerselaren' of 'kriekelaren' (kersenbomen). Ze hadden het privilege om hun kersen op ezels naar de Brusselse markt te brengen om ze aan de brouwers van krieklambiek te verkopen. Wanneer de kersenverkopers aankwamen, riepen de Brusselaars: "Hei! Doë zên die êzels van Schoerebeik!" (Hee, daar zijn die ezels van Schaarbeek!) In Schaarbeek worden nu geen kersen meer gekweekt en geen ezels meer gehouden, maar de herinnering hieraan is niet verloren gegaan: er is een Kerselarenstraat, een cultureel centrum De Kriekelaar en Schaarbeek blijft bekend, ook bij de inwoners, als 'de ezelsgemeente'
Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen, cultuur en natuur gemeente Schaarbeek - Het gemeentehuis op het Collignonplein is een voorbeeld van de Italiaans-Vlaamse Renaissancestijl. Het is ontworpen door architect Jules Van Ysendijcken werd officieel geopend op 21 juli 1887 door de toenmalige KoningLeopold II. - Enkele andere oriëntatiepunten in Schaarbeek zijn het Josaphatpark, de Hallen en de koninklijke Sint-Mariakerk. Aan de Reyerslaan, waar nu de gebouwen van VRTen RTBF staan, bevond zich tot 1963 de Nationale Schietbaan, waar tijdens deEersteen Tweede Wereldoorlogverzetslieden werden gefusilleerd door de Duitse bezetters. Bron: wikipedia.org en blog vlaanderen informeert.
Ukkel (Frans: Uccle) is na Brussel de grootste Gemeente in oppervlakte van het Brussels HoofdstedelijkGewest en ligt ten zuiden van Brussel-centrum. De Gemeente telt ruim 81.000 inwoners. Ukkel is een van de groenere Gemeenten van Brussel, een deel van het Zoniënwoudvalt op haar grondgebied.
Geschiedenis van gemeente Ukkel Hoewel het noordelijke deel van de Gemeente onder impuls van de bankier en weldoener Georges Brugmannreeds vanaf 1860-1870 een toenemende woonfunctie kreeg, was het grootste deel van Ukkel omstreeks 1900 nog bijna volledig landelijk en Nederlandstalig. De landbouw verloor echter zienderogen terrein aan de tertiaire sector, waardoor Ukkel opging in de Brusselse hoofdstedelijke agglomeratie. Deze ontwikkeling had niet alleen een explosieve bevolkingsaangroei, maar ook een sterke verfransing tot gevolg. De belangrijkste groei-assen waren de Alsembergse- en Waterloosesteenweg, en de Brugmannlaan. In het zuiden en het zuidoosten van de gemeente liggen nog veel riante villawijken, en in dit meer landelijke deel zijn er nog verrassend mooie hoekjes en vergezichten. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Ukkel (www.google.be/maps) - Bijvoeglijk naamwoord: Ukkels - Inwoner: Ukkelaar - Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Ukkelaars: ‘Rattenfretters’
Stedenband De Gemeente onderhoudt een Stedenbandmet Neuilly-sur-Seine in Frankrijk. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) bevinden zich in Ukkel. Samen vormen die drie instituten de ruimtepool.