Waarschoot is een plaats en gemeente in de provincieOost-Vlaanderen in België. Deze gemeente in de regio Meetjesland telt ruim 7500 inwoners. De gemeentenaam Waarschoot vindt zijn oorsprong in het Frankische ward (wacht, hoede) en het Germaanse skauto (spits toelopend stuk grond, meestal bebost, opduikend uit moerassig gebied) wat verwijst naar een Merovingische of Karolingische nederzetting. Waarschoot werd voor het eerst vermeld in een oorkonde van 1244 waarin de bisschop van Doornik de parochie "Warscot" opricht. Waarschoot was lange tijd omgeven door bossen en moerassen waardoor het afgelegen lag van de omringende dorpen. Het gebied was dunbevolkt en was afhankelijk van Zomergem. In de 13e eeuw begonnen de graven van Vlaanderen met de ontginning van de woeste gronden en werden er een wegen aangelegd. In die periode werden grote pachthoven opgericht zoals het nog bestaande Goed ter Beke of Wenemaersgoed, het Grote Goed te Voorde, te Brakel of Breebroek. Deze 13de eeuwse ontginningen hebben het landschap aanzienlijk gewijzigd. Waarschoot werd verder ontsloten door de Lieve. In 1444 werd in de bossen van Waarschoot een priorij van Cisterciënzers opgericht die er tot 1649 een bloeiende gemeenschap hadden. Deze gemeenschap ging teloor door de vernielingen door de Calvinisten en de verhuis naar Gent. In de 16e eeuw en de 17e eeuw had Waarschoot veel te lijden van langdurige bezettingen. Zo werd de parochiekerk verwoest in 1580 en werd het dorp in 1683 door de Fransen volledig in brand gestoken. Land- en bosbouw en handweefnijverheid vormden tot in 19de eeuw de belangrijkste bron van inkomsten van de gemeente. De aanleg van de spoorlijn Gent-Eeklo in 1859-61 betekende de ontsluiting van het gebied. In 1981 werd echter de laatste textielfabriek gesloten. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Waarschoot (www.google.be/maps)
Kernen Waarschoot is slechts opgebouwd uit één deelgemeente en telt buiten het centrum nogBeke als woonkern. Oorspronkelijk was er ook nog het gehucht Oostmoer maar door nieuwbouwwijken is deze helemaal met Waarschoot vergroeid.
De gemeente Waarschoot grenst aan volgende deelgemeenten > Eeklo > Lembeke(deelgemeente van Kaprijke) > Sleidinge(deelgemeente van Evergem) > Lovendegem > Zomergem > Oostwinkel(deelgemeente van Zomergem)
Bijnaam, scheldnaam of spotnaam van de Zelzatenaars De 'Polkaheertjes' is een van de mooiste bijnamen in Oost-Vlaanderen, maar heel weinig inwoners van Zelzate weten dat die naar hen verwijst. Carnaval en de organiserende Gilde der Polkaheertjes zijn er uitgestorven en daarmee lijken de inwoners ook hun eigen roepnaam vergeten. Vlaamse dialecten > Zelzaats dialect ( dialectblog vlaanderen) Kernen van gemeente Zelzate Zelzate heeft geen deelgemeenten. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen (wel enkele typische wijken: De Katte, waar EricVerpaele woonde en waarover hij schreef, en de in de jaren twintig door Huib Hoste ontworpen woonwijk Tuinwijk Klein Rusland.). de Sint-Laurentiusparochie, ligt ten oosten van het kanaal Gent-Terneuzen. Ook het westelijk deel heeft zijn eigen parochie en kerkje, gewijd aan Sint-Antonius van Padua.
Verbroedering met andere steden en gemeenten Zelzate is verbroederd met 5 andere steden/gemeenten. Eerste verbroedering dateert van 1955. Elk jaar wordt er een verbroederingsfeest georganiseerd, telkens in een andere gemeente, om de zes jaar is dit in Zelzate. Bezoekers uit de verbroederingsgemeenten verblijven dan in gastgezinnen. Aubenas(Frankrijk Sierre (Zwitserland) Cesinatico (Italië) Aubenas (Frankrijk) Schwarzenbeck (Duitsland)
Gemeente Zelzate in beeld > Gemeente Zelzate in beeld (www.google.be) > Postkaarten Zelzate (http://cartes-postales.delcampe.be) Jaarlijks terugkerende evenementen te Zelzate > Vlaanderen Feest 11 juli > Open Monumentendag - De Paasfoor - Halfoogstfoor - Peterschap Zelzate over het de Tweede Gidsen. - Verbroedering met vijf Europese gemeenten die in 2005 al vijftig jaar bestond. - De katse feesten begin augustus. Toerisme, bezienswaardigheden, evenementen en natuur gemeente Zelzate - In het centrum van Zelzate staat de neogotische Sint-Laurentiuskerk, ontworpen door de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny en ingewijd in 1879. Deze kerk vervangt een veel kleinere voorganger die gelokaliseerd was op het huidige kerkhof. De oude kerk was al meermaals verbouwd en niet meer op maat van het door industrialisering sterk toegenomen inwonertal. Bij de Duitse inval in België in mei 1940 heeft het Belgische leger de toren uit voorzorg gedynamiteerd, waarbij het puin op het dak van de kerk terechtkwam en de gewelven deed instorten. Pas in 1952 was de schade hersteld. De neogotische toren werd niet herbouwd, maar vervangen door een nieuwe in moderne stijl. Het moderne concept en de heldere baksteenkleur laten de toren scherp afsteken tegenover het 19e-eeuwse schip en de zijbeuken. - In het westelijke deel van Zelzate staat de Sint-Antonius van Paduakerk, waarvan het orgel als monument is beschermd. - Het Goed ter Looveren, een oud hoevecomplex. - Het beschermde voormalig tolkantoor uit 1910. - tKlooster, vroeger van de zusters, is nu een centrum van cultuur en vermaak. Bron: wikipedia.org
Herzele is een plaats en Gemeentein de ProvincieOost-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 17.000 inwoners en ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Het is er een landelijke 'voorbode' van. Het grondgebied van Herzele wordt doorkruist door twee beken: de Molenbeeken de Molenbeek-Ter Erpenbeek. Als kleine gemeente heeft Herzele toch een vrij rijk verleden. In de zevende eeuw al werd in het centrum van de gemeente een Burcht opgericht, die het midden zou worden van heel wat politiek gewoel, o.m. gevechten tussen Gentenaars en de Graaf vanVlaanderen. De Burcht werd definitief in de as gelegd tijdens de Spaanse bezetting. In de deelgemeente Ressegemvindt men nog een dorpsmotte en vermoedt men Frankische of Romeinse nederzettingen. Ook in Steenhuizestaat een kasteel. Een drietal windmolens accentueren het landelijke karakter. In de gemeente functioneren nog twee brouwerijen: Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse en De Ryck in Herzele zelf. Verschillende initiatiefnemers werkten een tiental wandel- fiets- en menroutes uit, die gedeeltelijk voorbij verblijfstoeristische initiatieven lopen. In het Zuiden van de gemeente is er een Natuurreservaat, het Duivenbos. Op Cultureel vlak vind je in Herzele enige muzikanten (DobroJean, Erik De Wolf, Groove Grocery, Wigbert), dichters (EH Amedé Suenaert, Carla Cosyns) en schilders (Dirk De Middeleer, Jan Florin) die soms (inter)nationale bekendheid verwierven. Er zijn behoorlijk wat culturele voorzieningen (bibliotheek, cultureel centrum). Rond vzw 't Uilekot groepeerden zich een aantal progressieve bewegingen die er samen een veertiendaagse programmatie van cultuur, discussie, vorming en actie opzetten. De vzw houdt ook een boekencafé open op vrijdag en zaterdagavond. Ook vzw Gamma brengt heel wat initiatieven, o.m. een eigen filmprogrammatie naar de gemeente. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van gemeente Herzele (www.google.be/maps)
De Vlaamse Ardennen zijn een streek in het Zuiden van de Belgische ProvincieOost-Vlaanderen. De streek is niet duidelijk omlijnd, maar meestal bedoelt men hiermee het arrondissement Oudenaarde en de gemeente Zottegem. De naam werd voor het eerst gebruikt door de schrijver Omer Wattez. De streek is een officieel erkend regionaal landschap en wordt toeristisch ondersteund door Toerisme Oost-Vlaanderen. De toeristische troeven van de streek zijn het open glooiend landschap met unieke vergezichten, de vele pittoreske dorpskernen, de kronkelende kasseiwegen, de knotrijen, vele holle wegen, culturele stadjes. De heuvelachtige streek is populair onder wandelaars, maar vooral bij wielerliefhebbers. Getuige hiervan zijn de verschillende wielerwedstrijden die de hellingen van de streek in hun parcours hebben opgenomen (zoals de Ronde van Vlaanderen). De streek heeft niets te maken met de Ardennenin Wallonië maar is slechts zo genoemd vanwege haar licht heuvelachtige karakter.
Steden en Gemeenten van de Vlaamse Ardennen *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Geraardsbergen is een Stadin de Provincie Oost-Vlaanderen. De Stad telt meer dan 31.000 inwoners en de Heilige Bartholomeus is haar patroonheilige. Geraardsbergen is gekend om zijn Manneken Pis, een standbeeldje aan de voet van het stadhuis, dat enigszins lijkt op het Manneken Pis van Brussel. Oude stadsrekeningen bewijzen dat het Geraardsbergse kereltje ouder is dan dat vanBrussel. Ook demattentaart(een gebak bereid op basis van verzuurde melk) en de muur van Geraardsbergen zijn heinde en ver bekend. Het Geraardsbergen van vandaag is ontstaan uit een fusie van niet minder dan 16 gemeenten. In 1971 was er een eerste fusie tussen de toenmalige Stad Geraardsbergen en landelijke gemeenten Onkerzele, Overboelare, Goeferdinge en Nederboelare. Tijdens een tweede fusieoperatie in 1977 breidde het grondgebied van Geraardsbergen nog verder uit met de gemeenten Schendelbeke, Idegem, Moerbeke, Viane, Zarlardinge, Ophasselt, Smeerebbe-Vloerzegem, Grimminge, Zandbergen, Nieuwenhove en Waarbeke. Vóór de fusie was de stad Geraardsbergen niet groter dan 191 ha, vandaag bedraagt zijn oppervlakte 7.971 ha. De muur is de koninginnenhelling van verschillende wielerwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen. De stad werd in 2004 eenmaal aangedaan door de Ronde van Frankrijk. De Muur is vooral een kuitenbijter doordat de kasseien met hun loopvlak horizontaal liggen en dus eigenlijk trapjes vormen, waardoor hij heel moeilijk te beklimmen is met de fiets. De muur is een helling van de Oudenberg, die op de top plaats biedt aan de Kapel van OLV van de Oudenberg, een bedevaartsoord. Een andere helling die wielertouristen ook niet onbekend in de oren zal klinken is de Bosberg die op de grens tussen Geraardsbergen en Galmaardenligt. Jaarlijks wordt in de maand februari het einde van de winter gevierd met de krakelingenworp en de visjesdronk. Deze traditie wordt vanuit sommige kringen hevig bestreden daar men ze beschouwt als regelrechte dierenmishandeling. Ze bestaat erin dat jaarlijks een aantal prominenten uitgenodigd worden om een glas wijn te drinken, waarin een levend visje, dat alzo moet doorgeslikt worden. Hoe dan ook, de traditie is vooralsnog sterker dan de tegenstand. Geraardsbergen is de geboortestad van kannunik Constant Van Crombrugghe (1789 - 1865), stichter van de religieuze orden de Dochters van Marie, de Dames van Maria en de Paters Jozefieten. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van Geraardsbergen (www.google.be/map Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Geraardsbergenaren: De Tusjkiesj van Giezbaargen, Mastelleneters, Huidevetters, Bergkruiers, Bergkruipers De inwoners van Geraardsbergen sleuren de vreemdste spotnamen met zich mee; alleen hebben die van Giezbaargen daar zelf vaak geen flauw benul van.
Bezienswaardigheden De basilicale neogotische Sint-Bartholomeuskerk Het neogotisch stadhuis Manneken Pis, een standbeeldje aan de voet van het stadhuis, dat enigszins lijkt op het Manneken Pis van Brussel. Oude stadsrekeningen bewijzen dat het Geraardsbergse kereltje 160 jaar ouder is dan dat van Brussel. De Muur van Geraardsbergen is de koninginnenhelling van verschillende wielerwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen. De stad werd in 2004 eenmaal aangedaan door de Ronde van Frankrijk. De Muur is vooral een kuitenbijter doordat de kasseien met hun loopvlak horizontaal liggen en dus eigenlijk trapjes vormen, waardoor hij heel moeilijk te beklimmen is met de fiets. De muur is een helling van de Oudenberg, die op de top plaats biedt aan de Kapel van OLV van de Oudenberg, een bedevaartsoord. Een andere helling uit het wielrennen is de Bosberg op de grens tussen Geraardsbergen en Galmaarden ligt. De Marbol is een fontein en bron op de grote markt, voor het stadhuis. Het is een replica van de oorspronkelijke fontein die in 1930 werd verhuisd. Reeds in de 14de eeuw wordt een bron vermeld. Geraardsbergen heeft tevens een historisch reuzenkoppel, Goliath en Agnes, met als dochter Kinneke Baba. Kinneke Baba is eveneens de benaming van een vereniging van Geraardsbergse en Oost-Vlaamse studenten aan de VUB. De studenten aan deUniversiteit Gent en de Gentse hogescholen verenigden zich sinds 1973 in de studentenclub De Geeraard.
Deelgemeenten en kernen van gemeente Oosterzele Oosterzele bestaat uit zes deelgemeenten. Geografisch en volgens grootte kunnen er twee groepen onderscheiden worden. In het noorden de kleinere deelgemeenten Gijzenzele, Landskouter en Moortsele, in het zuiden het grotere Balegem, Scheldewindeke en Oosterzele. Verder zijn er nog een relatief groot aantal gehuchten/woonkernen verspreid over de gemeente. In alfabetische volgorde zijn dit Anker, Heet, Houw, Kalle, Langemunte, Meerstraat, Smissenbroek, Steenberg en Walzegem., in het zuiden het grotereBalegem, Scheldewindeke. en Oosterzele. Verder zijn er nog een relatief groot aantal gehuchten/woonkernen verspreid over de gemeente. In alfabetische volgorde zijn dit Anker, Heet, Houw, Kalle, Langemunte, Meerstraat, Smissenbroek, Steenberg en Walzegem.
De gemeente Oosterzele grenst aan volgende gemeenten en deelgemeenten > Wetteren > Westrem (deelgemeente van Wetteren) > Bavegem(deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem) > Letterhoutem(deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem) > Sint-Lievens-Houtem > Elene (deelgemeente van Zottegem) > Velzeke-Ruddershove (deelgemeente van Zottegem) > Dikkelvenne (deelgemeente van Gavere) > Baaigem (deelgemeente van Gavere) > Munte (deelgemeente van Merelbeke) > Bottelare(deelgemeente van Merelbeke) > Lemberge(deelgemeente van Merelbeke) > Gontrode (deelgemeente van Melle) > Melle
Oudenaarde is een Stad inOost-Vlaanderen ten zuiden van Gent, gelegen aan de Schelde. De Stad telt ruim 30.000 inwoners. Oudenaarde wordt ook wel de parel van de Vlaamse Ardennengenoemd. Oudenaarde heeft een prachtig stadhuis in Brabantse laatgotische stijl, gebouwd door de Brusselse architect Hendrik van Pede in de jaren 1527-1530, en is wereldberoemd om zijn Verdures, de Oudenaardse wandtapijten. Op de officiële website van de Stad kan men een interessante studie van de tapijten en hun restauratie bekijken. Oudenaarde is ongeveer 1000 jaar oud en kan een geschenk van de Schelde genoemd worden. DeSchelde was de goedkoopste weg voor de handel. Ze verbond de zee en de latere metropolen met de veel vroeger opbloeiende steden van haar Zuiderbekken, waaronder Arras. Steden als Oudenaarde lagen op de grote weg van de invasies, waardoor ze door de eeuwen heen van strategisch belang waren. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van stad Oudenaarde (www.google.be/maps)
- Bijvoeglijk naamwoord: Oudenaards - Inwoner: Oudenaardenaar, Oudenaardist Spotnaam of Scheldnaam van de Oudenaardenaar: Boneklakkers; brillendragers; Kiekens.
Streektaal en dialect van Oudenaarde Het Oudenaards is een Oost-Vlaamsdialect. In de buurt van Oudenaarde loopt een isoglosse tussen de „zuiver” Oost-Vlaamsedialecten en de overgangsdialectentussen Oost- en West-Vlaams. Het hoeft dan ook weinig betoog dat Oudenaards dichter bij het West-Vlaamsstaat dan bijvoorbeeld het Gents. Zoals in de meeste Oost-Vlaamsedialecten is ook de invloed van het Frans bijzonder groot. Typerend voor het Oudenaards zijn onder meer de verkleinwoordenop -ie, zoals in bientjie (beentje), kiekie (kipje) of petie (ventje). De dialectsprekers gebruiken de uitgang -ie ook als augmentatief of 'vergrootwoord' (zoals Brabanders 'de Jan' en West-Vlamingen 'Berten' gebruiken): Dierkie, Geertie, Wiemie, Jotie. Zo is de voornaam in de artiestennaam van de Oudenaardse dichter Jotie T’Hooftin wezen zo'n 'vergrootwoord'. De Brakelse auteur Isidoor Teirlinck(1851-1934) tekende veel van de Oudenaardse dialectwoordenschat op in zijn Zuid-Oostvlaandersch Idioticon (1908-1924). Zie ook: > Oudenaards dialect (dialectblog vlaanderen)
Kernen Naast de stad Oudenaarde zelf behoren ook de deelgemeenten; Bevere, Edelare, Eine, Ename, Heurne, Leupegem, Mater, Melden, Mullem, Nederename, Volkegem en Welden tot de fusiegemeente Oudenaarde. Verder is ook het landelijke gedeelte van de vroegere gemeente Ooike nu een onderdeel van de stad. De dorpskern van Ooike is weliswaar bij de gemeente Wortegem-Petegemgevoegd. Eine, Bevere, Ename, Nederename, Edelare, Leupegem en Volkegem werden al in de fusie van 1964 met Oudenaarde samengevoegd. Heurne, Mater, Melden en Welden volgden in 1971. Ten slotte werden in 1977 ook Mullem en een deel van Ooike met de stad gefuseerd.
Toerisme, bezienswaardigheden en evenementen te Oudenaarde - Oudenaarde is in de eerste plaats befaamd om zijn stadhuis, dat bekendstaat als schoolvoorbeeld van Brabantse laatgotiek. Het stadhuis en de belendende lakenhal werden opgetrokken tussen 1525en 1536 door de Brusselse bouwmeester Hendrik van Pede. Als bouwsteen diende Balegemse steen, maar bij recente restauratie zijn de sculpturen op de torens vervangen door replica’s in een Noord-Franse steen, die beter bestand zou zijn tegen luchtvervuiling doorzure regen. Op de spits van het stadhuis staat een bronzen beeld van de plaatselijke volksheld Hanske de Krijger. Binnenin het gebouw is tegenwoordig een museum ondergebracht, waar wandtapijten en zilverwerkworden tentoongesteld. - De gotische Sint-Walburgakerkwerd herbouwd rond het jaar1150nadat een eerdere kerk in 1126deels verwoest werd bij een brand. Aan de oorspronkelijke kerk herinnert thans alleen nog het koor in Scheldegotiek, dat van de ramp gespaard bleef. Omstreeks 1620 bouwde meester Simon de Pape een barokke kapconstructie aan de gotische torenspits. De kooromgang werd uit Doorniksezandsteen vervaardigd, terwijl voor de recentere delen ook Balegemse steen werd gebruikt. De kerk is rijk aan beeldhouwwerken, schilderijen en verdures. - Tegenover de Sint-Walburgakerk ligt de stadsbibliotheek. Dit classicistische bouwwerk dateert uit de achttiende eeuw en wordt soms het „Vleeshuis” genoemd, omdat de Oudenaardse slagersgilde er eertijds haar onderkomen had. Het Vleeshuis werd gebouwd ter vervanging van een oudere overdekte vleesmarkt uit de veertiende eeuw. - Verderop aan de rechteroever van de Schelde staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, die tussen 1234 en 1300 werd opgetrokken door Arnulf van Binche. Het bouwwerk geldt als typevoorbeeld van Scheldegotiek; exemplarisch zijn onder meer de nog zeer romaans aandoende vensters en kooromgang, terwijl de zuilengalerij boven het middenschip al duidelijk gotische kenmerken vertoont. Zeer kunstig zijn ook de hoektorentjes van deze dertiende-eeuwse kerk. - Verder telt de stad vier bruggen over de Schelde. De meest opmerkelijke daarvan is de Ohiobrug tussen Eine en Nederename. Ze werd gebouwd in opdracht van de Amerikaanse staatOhioals compensatie voor de oorspronkelijke brug, die verwoest werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan weerszijden van het bouwsel staan twee gebeeldhouwde bizons. Daarnaast herinnert in de binnenstad ook een herdenkingszuil voor gevallen Amerikaanseinfanteriesoldaten nog aan de Eerste Wereldoorlog. Het monument van Tacámbarowerd dan weer opgericht ter nagedachtenis aan Oudenaardse strijders die sneuvelden tijdens de Franse interventie in Mexico. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het geboortehuis van Margaretha van Parmaen de aanpalende negende-eeuwse Boudewijntoren, het middeleeuwse begijnhof van Oudenaarde, de abdij van Maagdendale, het Bisschopskwartier, het Huis de Lalaing, het neoclassicistischeKasteel Liedtsen het spoorwegstation in belle époquestijl.
Natuur te Oudenaarde Oudenaarde telt vier natuurgebieden die beheerd worden door Natuurpunt. - Het bos t'Ename is de grootste van de vier. Het ligt op grondgebied van de deelgemeentes Ename, Mater en Volkegem. Je vindt er twee bewegwijzerde wandelpaden. het Mariette Tielemanspad (5,5km) en het Aardgas Natuurpad (6,2 km). - Op de grens van de Oudenaardse deelgemeentes Heurne met Einevinden we de Heurnemeersen. Dit gebied is goed te overzien van langs het jaagpad. Ook lopen er enkele wandelpaden langs de binnenkant van enkele meanders. - Op de grens met Wortegem-Petegem vinden we de Langemeersen terug. Dit gebied is enkel toegankelijk met gids, maar het kan wel overschouwd worden van op de dijk langsheen de Schelde, het fietspad langs de industriezone De Coupure en van op de Meersstraat in Petegem-aan-de-Schelde. - De Rooigemsebeekvallei strekt zich uit langs de vallei van de Rooigem(se)beek op het grondgebied van de Oudenaardse deelgemeente Mullem. Door het gebied heen loopt de bewegwijzerde wandelroute 'Rooigemsebeek' (5,5 of 12,3 km). Ze start op het dorpsplein van Mullem. Bron: wikipedia.org > Natuur Oudenaarde (www.natuurpunt.be)
Wapenschild Op het Oudenaardse wapenschildstaat een afbeelding van een bril. Volgens een zestiende-eeuwse legende zou keizer Karel V hebben opgedragen om die bril er te zetten, omdat de stadswachter de keizer niet had zien aankomen. De stadswachter, die de geschiedenis zou ingaan als Hanske de Krijger, maar die volgens Charles De CosterThyl Ulenspiegel was, zou toen in slaap zijn gevallen, omdat hij te veel had gedronken. In werkelijkheid is het embleem in het wapenschild geen bril maar een gotische letter A van Audenaerde.
Ronse (Frans: Renaix) is een Staden faciliteitengemeentein de ProvincieOost-Vlaanderen. De Stad telt bijna 24.000 inwoners. Sint-Hermes is haar patroonheilige. Ronse was vanaf de 13e eeuw een belangrijk centrum van lakenindustrie. Door de troebelen van de Tachtigjarige oorlog geraakte het in verval. In de 19e eeuw hernieuwde bloei van de textielindustrie, dit maal hoofdzakelijk katoen. Deze tak van nijverheid geraakte omstreeks 1960 in grote moeilijkheden. De maatschappelijke elite van de Stad was sedert de 19e eeuw zeer sterk verfranst geraakt. De Flamingante burgemeester Leo Vindevogel (1941-1944) heeft veel gedaan om de positie van het Nederlands te versterken. Hierdoor maakte hij zich veel vijanden. Dit kan hebben bijgedragen tot de dubieuze aanklacht, op grond waarvan hij in september 1945 ter dood veroordeeld en geëxecuteerd werd. > Lees meer op www.wikipedia.be >Kaart van Ronse (www.google.be/maps) Bijnaam of scheldnaam van de Ronsenaar: slekkentrekkers, (in verband met de Fiertel), zotten. De Ronsenaars zouden de laatsten moeten zijn om met ,,zotten'' te worden aangesproken, ware het niet dat een kleine disfunctie in de beschermingskrans van hun patroonheilige daar anders over heeft beslist. Sint-Hermes, die in Ronse al eeuwen letterlijk en figuurlijk op handen wordt gedragen, geneest immers alleen de geesteszieken van buiten de stad ,,et laisse les Renaisiens comme ils sont''. Of niet?
Ken je nog een andere groene regio die deVlaamse Kust en een wereldberoemde kunststad tot zijn buren mag rekenen? Inderdaad, alleen het Brugse Ommeland gaat met die eer lopen. Het zou dus maar al te gek zijn om die befaamde buren niet met een bezoekje te vereren. KunststadBrugge en deVlaamse kust zullen je graag bewijzen hoe innig ze door de eeuwen heen met het Brugse Ommeland verbonden bleven. Het Brugse Ommeland strekt zich uit in het noorden vanWest Vlaanderen en omvat 21 gemeenten, waarvan er 6 langs de kust liggen. Bron: wikipedia.org >Brugse Ommeland (www.brugseommeland.be)
Steden en gemeenten van het Brugse ommeland *Stad info op deze site. *Uitgebreide info op dez site. Andere gemeenten op https://www.wikipedia.org/ Deelgemeenten klik eerst op Stad of hoofdgemeente.
Deelgemeenten en kernen van Beernem De gemeente bestaat naast Beernem zelf nog uit de deelgemeentenOedelem en Sint-Joris (ook wel Sint-Joris-ten-Distel genoemd). Beernem zelf is de grootste deelgemeente, maar Oedelem telt slechts een grote 1000 inwoners minder. Op het grondgebied van Oedelem ligt nog een klein afzonderlijk gehucht en parochie, Oostveld. Het centrum van Beernem bestaat uit de oude dorpskern ten noorden van het kanaal Gent-Brugge, en een nieuwer gedeelte ten zuiden van dit kanaal nabij de snelweg A10/E40. De gemeente Beernem grenst aan de volgende dorpen en gemeenten >Ruiselede (gemeente Ruiselede) >Wingene, met gehucht Wildenburg (gemeente Wingene) >Hertsberge (gemeente Oostkamp) >Oostkamp, met gehucht Moerbrugge (gemeente Oostkamp) >Assebroek(stad Brugge) >Sint-Kruis (stad Brugge) >Sijsele (stad Damme) >Maldegem(gemeente Maldegem) >Knesselare (gemeente Knesselare) >Aalter, met gehucht Maria-Aalter (gemeente Aalter)
Bekende Beernemnaars >Zie lijst bekende Beernemnaars op www.wikipedia.org
Brugge (Fransen Engels: Bruges,Duits: Brügge) is de hoofdstad van de Vlaamse ProvincieWest-Vlaanderen en het arrondissementBrugge. Het ligt in het noordwesten vanBelgië. De binnenstad, of historische kern, is eivormig en ongeveer 430 hectare groot. De volledige gemeente heeft een oppervlakte van ruim 13.840 hectare, waaronder 193,7 hectare in zee bij Zeebrugge. De stad telt ruim 118.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historische centrum. Oudste tastbare bron zijn enkele munten uit de 9e eeuwwaarop voor het eerst de naam van de stad wordt gebruikt. Ze vermelden: Bruggas of Bruccia. Alhoewel dit lijkt te duiden op een oorsprong uit het woord brug is dit taalhistorisch niet correct aangezien er dan eerder sprake zou zijn van Brigge (vergelijk met het Engelse bridge, Oud-Engelse brycg, Friese brigge of bregge, Gallische briva). Waarschijnlijk komt de naam Brugge van het Oudnoorse bryggja wat aanlegsteiger of haven betekent, mogelijk als verbastering van Rogia(Reie). De contacten met Scandinavië waren ontstaan via handel over de Noordzee en de invallen van de Noormannen(vanaf 800). Het vertrek van de wielerkoers Ronde van Vlaanderen voor profs heeft plaats te Brugge >Lees meer op www.wikipedia.org >Historische bronnen Brugge >Kaart van Brugge (www.google.be/maps) Spot of Scheldnaam van de Bruggelingen:Brugse zotten, hanze.
Damme is een plaats en Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen, België. De Stad is een toeristische trekpleistermet veel oude gebouwen. De Stad telt bijna 11.000 inwoners. Vanaf midden 11e eeuw verzandde de waddenzee voor Brugge geleidelijk, maar in de eerste helft van de 12e eeuw kreeg Brugge nogmaals een directe verbinding met de Noordzee: overstromingen hadden een diepe en brede geul achtergelaten, het Zwin. Aan het Zwin ontstond de haven van Letterswerve (toltarief Diederik van Elzas circa 1160). Op het einde van de vaargeul werd later ter beveiliging van het hinterland door Filips van de Elzas een dwarsdamgebouwd in het jaar 1168. Achter de dam ontstond een nieuwe haven, Damme (Stadsrechtencirca 1180). In plaats van getijdevaart konden de grotere schepen, vooral de kogge, nu tot dicht bij Brugge varen. Mits overlading in Damme op binnenschepen was Brugge nog steeds bereikbaar. In de 13e eeuw werd de Lieve, een kanaal dat Damme met Gentverbond, gegraven.Langs het Zwin ontstonden geleidelijk ook kleinere havens: Monnikerede (al lang verdwenen), Hoeke, Muide (nu Sint-Anna-ter-Muiden) en tenslotte Sluis. Door verdere verzanding van het Zwin verloor Damme haar rol als haven die werd overgenomen door Sluis. Het huwelijk tussen Karel de Stoute en Margaretha van York werd in 1468hier ingezegend. In de 16e eeuw was Damme een versterkte Stad, met een typisch stervormig grondplan. Het was een belangrijke verdedigingsplaats met garnizoen tot de 19e eeuw. De vestingwerken zijn nu gedeeltelijk verdwenen, maar het grondplan is in de omliggende polders nog duidelijk zichtbaar vanop de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hier werd ook Tijl Uilenspiegel geboren, de held uit de roman van Charles de Coster. > Lees meer op www.wikipedia.org >Geschiedenis van Damme (www.damme-online.com) >Kaart van Damme (www.google.be/maps)
Bezienswaardigheden Prachtige middeleeuwse Stadhuis. De middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk waarvan de bouw in de dertiende eeuw in vroeggotische stijl werd opgestart. Door het toenemend belang van Damme werd in de volgende eeuw de huidige hallenkerk aangebouwd. In 1578werd de kerk geplunderd door de geuzen. Herstelling volgde tussen 1621 en 1626. Transept, zijbeuken en middenbeuk werden in 1725, samen met de bouwvallige spits afgebroken omdat de onderhoudsfactuur onbetaalbaar werd. Men moest hiervoor wel toelating vragen aan de Grote Raad van Mechelen. De kerk werd opnieuw gerestaureerd, eerst tussen 1890 en 1895 en later tussen 1902 en 1904. Het pleister werd van de baksteen verwijderd. Het standbeeld van Jacob van Maerlant voor het stadhuis. De Damse Vaart, afgelijnd met bomen, verbindt Damme metBrugge loopt verder naar Sluis. Het werd onder Napoleon uitgegraven. De vaart heeft nu geen enkele economische betekenis meer. De boot Lamme Goedzak, naar een karakter uit de roman over Tijl Uilenspiegel, brengt toeristen van Brugge naar Damme. Wanneer de vaart in de winter dichtvriest, is het mogelijk vanBrugge naar Sluis te schaatsen wat dan ook door vele toeristen wordt gedaan. De Stad profileert zich sinds een aantal jaren als boekenstad. Bron: Wikipedia
Gistel is een plaats en Stadin de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De Stad telt ruim 11.000 inwoners. Belangrijk evenement is de jaarlijkse Godelieveprocessie, rond de Heilige Godelievevan Gistel. De hagiograaf "Drogo" beschrijft een verhaal uit de 11e eeuw over Bertolf van Gistel ( een machtige man) die huwde met een zekere mooie zwartharige Godelieve uit het graafschap Boonen (Boulogne). De moeder van Bertolf -Iselinde- door jaloersheid gedreven, had haar zoon zodanig in haar macht , dat Bertolf zijn vrouw begon te minachten, ze verstootte, en tenslotte liet wurgen in 1070. Later zou hij zich bekeren. Godelieve van Gistel werd tenslotte heilig verklaard in 1084. Zij wordt vereerd in de Benedictessenabdij "Ten Putte" in Gistel, en de eeuwenoude vermaarde Godelieveprocessie trekt door de Gistelse straten op de eerste zondag na 5 juli. >Lees meer op www.wikipedia.org >Kaart van Gistel (www.google.be/maps)
Deelgemeenten van Gistel Naast de stedelijk hoofdgemeente Gistel zijn ook de landelijke dorpen Moere, Snaaskerke en Zevekotedeelgemeenten van Gistel. Moere en Zevekote waren voor 1971 zelfstandige gemeenten terwijl Snaaskerke in 1977 bij Gistel werd gevoegd.
Bijnaam of Scheldnaam van de Gistelnaars: Hovelingen - Bijvoeglijk naamwoord: Gistels - Inwoner: Gistelnaar
Oostkamp is een plaats en Gemeentein de ProvincieWest-Vlaanderen in België. De Gemeente telt 22.500 inwoners. Oostkamp is in het verleden steeds gekenmerkt geweest door zijn groene karakter met vele bosgronden, open landschappen en aangename dorpskern. In recente jaren gaat het aangename karakter van de Gemeente geleidelijk aan verloren en vinden we steeds meer beton en industriebouw in de kern van de Gemeente. > Lees meer op www.wikipedia.org > Kaart van gemeente Oostkamp (www.google.be/maps)
Naamgeving van gemeente Oostkamp Oostkamp komt van de naam "orscamp" (paardenplaats). Het oude woord "ors" is identiek met het oude Engelsewoord "Horse".
Bijnaam, spotnaam of scheldnaam van de Oostkampenaars: ?
Deelgemeenten en kernen van gemeente Oostkamp Naast Oostkamp zelf liggen in de gemeente nog de deelgemeentenHertsberge, Ruddervoorde en Waardamme. Daarnaast liggen nog enkele kleinere kernen en gehuchten in de gemeente. Moerbrugge ligt in het noordoosten van de gemeente, een kilometer te noordoosten van het centrum van Oostkamp. In het uiterste noorden ligt een uitloper van Steenbrugge, een wijk van Assebroek in Brugge. De wijk sluit aan op de stedelijke kern de stad Brugge. In het uiterste zuidwesten, op grondgebied Ruddervoorde, ligt het gehucht Baliebrugge, op de weg tussen Ruddervoorde en Torhout.
- Het is belangrijker om geïntreseerd te zijn dan om intressant te doen.
- Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en een wereld gaat voor je open.
- Als je een pad zonder indernissen vindt leidt het waarschijnlijk nergens naartoe.
- Liefde is wat je bent, je hoeft er dus nooit naar op zoek.
- Kiezen vanuit het hart geeft energie.
- Je bent maar één keer slachtoffer, daarna ben je vrijwilliger.
- Bekijk oude zaken altijd door een nieuwe bril.
- Voor dat je iets kunt veranderen zal je het eerst moeten erkennen.
- Elk voordeel dat je loslaat maakt je leven gelukkiger.
- Eenzaamheid is een herinnering hebben en er met niemand over kunnen praten.
- Alles wat je behoefte verhoogt, vermindert je geluk.
- Hoe minder je wilt, hoe gelukkiger je bent.
- Om waarheid te vinden moet je jezelf aanvaarden, een krachtiger instrument bestaat er niet.
- Er zijn veel dingen die we zouden weggooien als we niet bang waren dat anderen ze zouden zien.
- Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij aan anderen van slechtheid te verdenken.
- Als je - je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je - je in slecht gezelschap.
- Je kunt alleen vreugde beleven door trouw te blijven aan de waarheid in je eigen hart.
- Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is.
- Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg.
- Neem eens afstand, 't geeft meer zicht !
- De mens word vaak wat hij denkt.
- Werk en vreugde komt vanzelf.
- Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties.
- Een correct antwoord geven is als een kus van genegendheid.
- Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent.
- Smart voelt zich best in gezelschap van smart.
- rijkdom is als zeewater: hoe meer men ervan drinkt, hoe dorstiger men wordt.
- Niemand is rijk genoeg om zijn verleden terug te kunnen kopen.
- Vrouwen worden nooit ontwapend door complimentjes, mannen altijd.
- Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf gaat denken.
- Onze twijfels zijn veraders.
- Het lot schud de kaarten, en wij spelen.
- Probeer het leven te zien met een glimlach.
- Niets ter wereld is sterker dan zachtheid.
- Gelukkig zijn twee vrienden die genoeg van elkaar weten om samen te zwijgen.
- Laat de teleurstellingen van vandaag nooit dromen van morgen overschaduwen.
- Als je het geluk gevonden hebt kan het zich moeilijk verstoppen, het keert steeds weer.
- Het komt er niet op aan wat we zijn, maar hoe we zijn.
- Gelukkig is een mens die op eenzame wegen van het leven iemand naast zich weet staan.
- Er schuilt dikwijls meer geluk in kleine genoegens dan in grote gebeurtenissen.
- Droom je leven niet... Maar beleef je dromen.
- Indien u 'smorgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 'savonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.
- Het leven zou oneindig veel leuker zijn als je op je tachtigste wordt geboren en langzaam achttien zou worden.
- Ach waren alle mensen wijs en daarbij wel, dan was d'aard een paradijs. Nu is het vaak een hel.
- Aan je vrienden hoef je geen uitleg te geven, ze begrijpen je wel. Aan je vijanden hoef je ook geen uiteg te geven, zij willen je niet begrijpen.
- Als je niet weet waar de klepel hangt moet je de klok niet luiden.
- Aan hardlopers heb je niets, je moet op tijd vertrekken.
- Het is beter dat iemand zegt "Je bent een deugniet", dan dat men zegt "je deugt niet"
- Wie de dag plukt als een bloem oogst het boeket.
- Men maakt regels voor een ander, en uitzonderingen voor zichzelf.
- We realiseren pas goed hoe ons geheugen is, als we iets proberen te vergeten.
- Wie anderen niet kan vergeven, maakt de brug kapot waar hij zelf nog overheen moet.
- Als je zonder spanningen samen kunt zwijgen is ware vriendschap geboren.
- Als iemand hulp komt zoeken, toon je dan een echte vriend.
- Vergeten is zo belangrijk als onthouden.
- Tuur slechts zelden naar de top van je levensberg maar geniet bij elke stap van het uitzicht.
- Wees niet wat je niet bent.
- Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
- Als je minder van iemand verwacht, kan die meer van zichzelf geven.
- Je kunt beter drinken van een kleine bron met zacht water, dan van de zoute zee.
- Een rechtvaardige balans hangt af van de weger.
- Er zijn twee soorten vrienden, de eersten kan men kopen, de anderen zijn onbetaalbaar.
- Gezondheid is wat men verliest tewijl men er op drinkt.
- Optimisten zijn jong want ze geloven in de toekomst. Pesimisten zijn oud want vroeger was alles beter.
- Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
- Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
- Mischien ben je in de wereld maar een pion maar voor sommigen ben je de wereld.
- Spendeer geen tijd aan mensen die nooit tijd hebben voor jou.
- Huil niet omdat iets eindigt, maar wees blij omdat het je gelukkig maakte.
- Er zullen steeds mensen zijn die je bekritiseren maar heb vertrouwen in zij die het goed met je menen.
- Sommige lieden zou je tweemaal willen begraven om zeker te zijn ...
- Wanneer je de draad kwijt zijt is er maar een oplossing, de knoop doorhakken.
- Als een persoon een leugen verteld, zijn er talloze anderen die haar als waarheid doorvertellen.
- Als men bedenkt dat ook de mindere dingen bij het leven behoren, dan is het grootste leed geleden.
- Zelf handelen en niet ondergaan, dat is de kern van alles dat aangenaam is.
- Vertrouwen is niet iets dat je hebt en vervolgens ga je zitten wachten. Wanner je vertrouwen hebt, kan je in beweging.
- Als je niet helemaal tot het einde wil gaan, waarom ga je dan eigenlijk.
- Iedereen handeld naar zijn vermogen en daarop moeten we elkaar beoordelen.
- Liefde mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxeartikelen, maar eerste levensbehoeften.
- Wist je dat iemand die de indruk geeft van mentaal sterk te zijn, eigenlijk kwetsbaar is…
- Wist je dat diegenen die hun tijd doorbrengen met anderen te beschermen, zij zijn die het meest nood hebben aan beschermd te worden…
- Wist je dat de 3 zaken die het moeilijkst te zeggen zijn zijn… “Ik hou van je” “Sorry” “Help me”
- Wist je dat wanneer je iemand helpt, die zelfde hulp je ooit teruggeboden wordt?
- Wist je dat het veel gemakkelijker is om zaken te schrijven dan te zeggen? Nochtans hebben gesproken woorden veel meer waarde.
- Wist je dat wanneer je iets eerlijk vraagt, je wensen vervuld zullen worden? Je kan doen alsof je dromen waar worden zoals de liefde vinden, rijk worden en gezond zijn. Wanneer je ze vraagt en er werkelijk in gelooft, zal je verbaasd zijn wat je allemaal aankan.
- Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand denken intelligenter te zijn.
- Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dan je meent waard te zijn.
- Wacht niet tot iedereen vriendelijk voor je is om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand jaloers op je zijn.
- Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, wan altijd maak je ergens een grote of kleine blunder.
- Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek op je hebben.
- Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je bekommernis geven.
"Veel mensen zijn eenzaam. Daar is niets op tegen, het mag. Maar kom je ze tegen, zeg dan op zijn minst even : Dag" Toon Hermans