- Onderstaande bloginhoud dialect-linken zijn geklasseerd volgens Provincie en eventueel gewest, alfabetisch de steden en gemeenten met daaronder de deelgemeenten waarvan het dialect is opgenomen. - Ken je het dialect van je stad, gemeente of dorp? Laat het ons eventueel geworden. Hoe beperkt in omvang het ook is! Mailen klik hier Dank bij voorbaat!
<De hoofdpunten van deze site vind je aan de linkerkant!
Klik op onderstaande buttons voor dialect per Provincie of Gewest ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Aalter - Aalters dialect
Bellem - Bellens
Lotenhulle - Loods dialect
Poeke - Poeks dialect
Aalter Bellem - Lotenhulle - Poeke
De naam Aalter dook, door de schenking van een deel van de Villa Haleftra (het landgoed Haleft(e)ra) door graaf Diederik van West-Friesland aan de Sint-Pietersabdij van Gent, voor het eerst op in het jaar 974. Deze naam is mogelijk afgeleid van het Germaansehalahdrja, wat jeneverbessenstruik betekent. Villa Haleftra zou zich op de huidige markt hebben bevonden, vlak naast de huidige kerk. Het landgoed werd omringd door velden (campis), akkers (agris), meersen (pratis), weiden en bossen. In 840 en in 1112 komt de naam Haltra voor. Haeltere (1634) Andere schrijfwijzen: Altera, Aeltre. Spot of scheldnaam van Aalter: gekkers (= spotters) >Diverse informatie aangaande gemeente Aalter (blog vlaanderen)
De naam kan gesplitst worden in twee delen: eke en lo. Het eerste deel verwijst naar de eik, terwijl lo een bosje dat op zandgrond gelegen is aanduidt. De naam Eeklo verwijst dus naar een op zandgrond gelegen eikenbos, of dat gekenmerkt werd door een opvallende eik. Gelegen langs de weg boven op de zandrug die de streek doorkruist van west naar oost, vormde dit een duidelijk herkenningspunt voor de reizigers. Zo werd de benaming eke-lo een plaatsaanduiding. Vorige plaatsnaam Eclo/Eeclo 1219. Scheld of spotnaam van Eeklo: dobbelgebakkenen of herbakkers, greppeschijters. >De legende van de Bakker van Eeklo (wikipedia.org). >Algemene informatie aangaande stad Eeklo (blog vlaanderen)
Eekloos dialect
Het gesproken Eekloos dialect heeft een iets meer specifieke tongval dan het algemeen Meetjeslands. De gelijkenis van den verlorenen zoon in den tongval van de stad Eeklo. 'K goa ik ik weere noar mij voadere en 'k zal ik ik em zeggen: voadere! 'k en misdoan veur ê in veur God! 'K en ben nie wèèrd da' 'k ewwen zeune genoem worde; pak mij veur ieënen van ê diensboo'n! In ij stond op in ij giink noar zij voaders. In as-t-ij er nog al en ende va' was, zag zij voader em, in ij krieëg zijne moe vul, in ij vloog em an den als, in ij kustege 'm. In de zeune zei: voader! 'k en misdoan veur ê in veur God; 'k en ben ik ik nie wèèrd da' 'k ewwen zeune genoem worde! In toens zei zij voadere tegen zijn diensboo'n: briingt ier al gewwe zijn beste diingen, in doege 't em an, in stek em 'ne riink an zijne viingere, in schoens a' zij voeten. In briingt 't vet kalf in sloage 't, in loat ons eten in leute moaken! Wan mijne zeune was duet, in ij is weere in 't leven gekomen; ij was verloren in ij is weerom gevonden. In ze begoesten ulder al te verzetten. Moar binst was zijnen ewste zeune in den akkere, in os den dienen weere kieërdege in an uis kwamp, in uerdege ziingen in laweit ewwen, riept ij 'ne knecht in ij vroeg wa' dat er omme giink. In den dienen zei em: ê broere is t' uis gekommen in ê voadere eet 't vet kalf geslegen, omdat ij em frisch in gezond weere gekregen eet. In den ewsten zeune nam da' kwoalijk in ij wildeg' in uis nie goan, zoet ij wel? Moar zij voadere kwam buite in sprak em schuene om binne te kommen. Moar de zeune zei: bè', 'k en doe! 'k en goane nie binnen, o! zoe 'k wel? 'k diene ik ik ê nê zue lange in g'en ê me nog va' z' leven gee' geetje gege'en om mij me' mij vrienden 'ne kieër wel te doen in e lijf te moaken. Moar as doar den dienen 't uis gekommen is die ê goed mee slech vrewwevolk opgemoakt eet, ei je veur em 't vet kalf geslegen. In zij voader zei: toet, toet, mij kind! g'ê gij altijd bij mij geweest, in al da' ik ik ê, is 't ewwe! Ge moest liever blije zijn, wan ê broere was duet en ij is weere in 't leven gekommen, in ij was verloren in ij is weerom gevonden. Bron: http://www.dbnl.org/ >Eeklo – Eekloos dialect (www.mijnwoordenboek.nl) >Meetjeslands dialect (op deze site) >Oost-Vlaams dialect (op deze site)
Luister naar het gezongen Meetjeslands/Eekloos dialect.
In 1220 wordt Sleidinge voor de eerste keer genoemd in het archief van St.-Veerlekaptittel als Scleidingha. Later zijn nog andere varianten terug te vinden: Scleidingka, Sleydinghen of zelfs Sleyne zoals het nu nog in het lokale dialect heet. De naam komt van het Germaanse slaeido, wat 'glibberige plaats' betekent. Sleidinge is ontstaan uit een aanvankelijk bebost en woest gedeelte van Evergem, waarmee het nog tot omstreeks het midden van de13e eeuwwas verbonden. Sleidinge was overigens een uitgesproken lage en moerassige streek. Sleidinge word in het dialect Sleyne, Slenne of Sleine uitgesproken. De naam komt van het Germaanse slaeido wat glibberige plaats betekent. >Kaart van Sleidinge (www.google.be) > Diverse informatie aangaande gemeente Sleidinge (wikipedia.org)
De oorsprong van de benaming "Ursel" is minder duidelijk, wellicht is het afkomstig van "oeros-bos", een bos op hoge zandgronden, waar oerossen leven, ofwel van "oud kasteel" of een oude verblijfplaats. De plaatsnamen van Ursel waren voorheen Ursele1147, Orsele1190. Scheld of spotnaam van Ursel: ? >Diverse informatie aangaande gemeente Ursel (Wikipedia.org)
Uitspraak van de gemeentenaam Lovendegem: loo·ven·də·gem. Het eerste deel van de naam (lovende) is een verbastering van de familienaam 'Lubantos', die zich later 'Luvand' ging noemen. Het tweede deel (gem) betekent heem of woning. Lovendegem betekent dus vestiging of vaste verblijfplaats van een zekere Luvand. De naam kwam in de 12e eeuwal voor in de vorm van Lovendeghem. Scheld of spotnaam van Lovendegem: ? > Kaart van gemeente Lovendegem (www.google.be) > Diverse informatie aangaande gemeente Lovendegem (wikipedia.org)
De oudste geschreven vermelding van Nevele luidt Niviala (eind 9e eeuwin een kopie van 941). In deze naam schuilt naar alle waarschijnlijkheid het Keltischenevia-ialo wat "nieuwland", of "nieuw ontgonnen land" betekent. De inwoner van Nevele wordt Nevelaar genoemd. Spotnaam van Nevele: moordenaars. OokKnesselareenVelzeke hebben deze spotnaam, de naam is ontstaan door de talrijke bloedige vechtpartijen in het verre verleden. >Diverse informatie aangaande gemeente Nevele (wikipedia.org)
Voor de naamsverklaring gaat men uit van de vorm Hamsebeke (1237) met de betekenis de beek naar of bij Hamme. Hamme is een wijk in het noorden van de gemeente, palend aan de Brugse Vaarten ham betekent landtong uitspringend in een overstromingsgebied van rivieren. In 1995 vierde Hansbeke zijn 850e verjaardag, want de naam Ansbeke werd voor het eerst vernoemd in een oorkonde die dateert van 1145. > Dorp Hansbeke (wikipedia.org)
De oorspronkelijke naam van Assenede was in 1199'Hasnetha'. Etymologisch bestaat over de herkomst van de naam "Assenede" geen consensus. Bepaalde bronnen opperen dat de naam "essen aan de Ede" betekent. (de es is een kleine en waterminnende boomsoort) - De Ede zou een toenmalige middelgrote beek zijn geweest die er nu niet meer voorkomt onder die naam. Assenede wordt als "Asnee" uitgesproken. Spotnaam van Assenede:kasseibijters, saluuts (= vissoort). > Kaart van gemeente Assenede (www.google.be/maps) >Diverse informatie aangaande Assenede (wikipedia.org)
Assenees dialect
Het dialect van Assenede wordt gekenmerkt door karakteristieke verschillen met zelfs meest nabije buurgemeenten en is zelfs voor provinciegenoten soms moeilijk verstaanbaar.
Woorden in Assenees dialect ben je, bent u: zijde bessen: bezekes boodschappentas: kaba gaan: goan halen, ophalen: oallen het zien zitten: zie je he zitten meenemen: mee melken,( b.v. koe melken): molken moeder: moedere neen: niem smorgens: snuchtings tractor: trekteur samen: teupe, tegoarre van jullie: ulderen
De gemeentenaam Waarschoot vindt zijn oorsprong in het Frankische ward (wacht, hoede) en het Germaanse skauto (spits toelopend stuk grond, meestal bebost, opduikend uit moerassig gebied) wat verwijst naar een Merovingische of Karolingische nederzetting. Waarschoot werd voor het eerst vermeld in een oorkonde van 1244 waarin de bisschop van Doornik de parochie "Warscot" opricht.In 1307 was de plaatsbenaming Waerschoet. Scheld of spotnaam van Waarschoot: brouweters (koeksoort), geitenpoepers. >Diverse informatie aangaande gemeente Waarschoot (blog vlaanderen)
De naam Sumaringahem betekent "woonplaats van Sumar en de zijnen". Waarschijnlijk kreeg een zekere Sumar rond 500 het grondgebied van zijn vorst in bruikleen voor bewezen diensten. Andere verklaringen menen dat Zomergem niets anders betekende dan "zomerverblijf" of brengen het eerste deel van de naam terug op een Keltisch woord voor "vergaderen" zodat Zomergem een vergaderplaats zou geweest zijn. Het woord Sumaringahem 815 evolueerde later tot Sumeringhem, Somerengem en Somerghem. tot in de jaren 1900 werden nog de namen Somerghem, Zomerghem, Somergem dooreen gebruikt. Scheld of spotnaam van Zomergem:? >Diverse informatie aangaande gemeente Zomergem (wikipedia.org) > Kaart van gemeente Zomergem (www.google.be/maps)
Op zijn West-Vlaams - Up zien Westvlaems Wie kent er niet die tale van onze Gezwelle Guido. Een tale nog door zovelen gesproken. Maak u die westvlaamsche tale uzelve. Wastoaterier? 1. Kontraksies 2. Utdrukkingn 3. Vervoegingn 4. Verdubblinge 5. Woardnschat
Int Westvlams kujje dikkenst gjeelle zinn vervangn deur 1 woord , zo een bitje glik int duts moa ton nog ekstremer. 'k Goa ne kjeeh een simpel vwoarbeeltje geevn omt e bitje duddelikker te moakn. Oej int ABN wil zeggn "Ik kan U verzekeren dat ik de door U zopas aangehaalde acties niet ondernomen heb", ton kundje gjeel die zinne in ene kjeeh int Westvlams zegn: "Jammojakkundoe". Zo simpel ez dadde dus, ge ziedet, Westvlams is zo simpel lik dat tgroot is, en lik of damme getoagd ihn: wulder zeggn olles korter, dus tes nie dammet stif groot doen!
Nog een paar voorbeelden - Nog un poar vwoarbeeldn Hoatgoanjoat: Gelieve in de actuele omstandigheden van kalm te blijven Geziegiezekerzot:U vergist zich schromelijk Belangelanstnnie:Ik kan U met aandrang verzekeren dat hetgeen U beweert geheel en al uit de lucht gegrepen is.
Tes ni omdatter int ABN zuknen hoop skoane utdrukkingn bestaon, damme widder moetn achterbluvn. Mjeer nog: kgoa dirrekt nekjeeh toagn damme widder superieure utdrukkingn en, vele shoander, welspreeknder en brjeedsproakiger dan ol dreste. Kiek moa nekjeeh noa wukdatter ier onder stoat. Voe de poar sukkeloars die nog gjeen Westvlams verstoaneek er ton moa de vertoalinge bie gezwiereld. Ge ziedet: me zin widder noch de slichtste ni!
- De kiekens zittn deur den droad: dat meisje daar draagt geen beha - Ge zid dran glik mette skitte: welke truuks je ook uit je mouw schudt gedurende het verdere spelverloop, ik ga winnen. - De shoane smitn ze weg, mo de kut houdn ze: pas op dat je niets weg werpt dat je nog nodig zou kunnen hebben. - 'Da meen dje nie': dat meen je nu toch niet? - Giv moa pulle: zorg er maar voor dat het snel vordert. - Tis ol gin oar snien: het is niet allemaal even triviaal. - Kuust mo joen shuppof: maak maar dat je weg komt. - 'k goa daddier nekjeeh rap goan doen: ik zorg er wel voor dat het zo snel mogelijk in orde komt. - Te dom voer ooi teetn: zo dom als t achterste van een koe. - 't Finste es wok zen oar: hij is niet erg slim, doet nogal vreemde dingen. - De lucht dwoad doen: het licht uitdoen. - 't Rint mollejoengn: het regent echt heel hard. - Een viez meubel: een onaangenaam vrouwelijk persoon. - 't Woajd lik de vroede bjeestn: het waait heel erg. - Een stoet ransel: vrouw die niet op haar mond gevallen is. - Jeehd een twien binn buk gedoan: hij heeft iemand beetgenomen. - Giv moa sjette/pulle//goaze/: begin er maar snel aan. - 't Rint dat zikt: ,'t rint mollejoengn: het regent heel hard. - Ge kundem deur 't ghootegat trekkn: hij is graatmager. - tsjakuut tsjakin: in alle richtingen, chaotisch. - Ol da pwootn en oorn eeht: iedereen. - Een besheetn commissie: iets wat je niet graag doet maar waarvoor men je in t gat gestoken heeft. - De mwoard steekn: sterven. - Mullepat: zeer dronken zijn. - Brokkelaire: sukkel, nietsnut. Waarom een West-Vlaming heel wat tijd bespaard tijdens vergaderingen - dit behoort tot de mogelijkheden: dakan. - hieromtrent kunnen wij u geen enkele zekerheid bieden: ge wit noois. - Zou u dat eens willen herhalen a.u.b.: wuk? - iets degelijks ben ik nu niet van plan: ‘k peinze vannie. - ligt dan in de lijn der verwachtingen?: zoe tadde? - dit vindt ik bijzonder jammer: tes spietig. - het geen u mij nu voorstelt verbaast mij ten zeerste: tis voe omverre te voln. - deze informatie is totaal nieuw voor mij: wuk daj nu zegt. - ligt dat binnen het kader van uw bevoegdheden?: meugje da? - ik heb hier een enigszins afwijkende mening over: da nie ee.
Bij het kaarten - Bie 't koarten Oej med oes wil koarten moej wel weetn oe daj de vier soartn troef moed utspreekn int Westvlams: Ertns, Piekns, Koekns en Kloavers.
Der zin ne gjeelleboel persoann, zowel in 't inkelvoud glik int mjeervoud, mo ge moe nie peizn dan ze doar int ABN een twuk mee doen. Dat moe nekjeeh gedoan zin, en wuk ister nu beter dant Westvlams voe doa een eindan te moakn! Me goan der direkt ne kjeeh invliegn med een poar klassiekers:
Ja - 1e persoon enkelvoud: Joak - 2e persoon enkelvoud: Joaj/Joag - 3e persoon enkelvoud: Joaj (mannelijk), Joas (vrouwelijk) en Joat (onzijdig) - 1e persoon meervoud: Jom/Jow - 2e persoon meervoud: Joag/Joaj - 3e persoon meervoud: Joahns
Nee - 1e persoon enkelvoud: Nink / Njennek - 2e persoon enkelvoud: Njeig/Neije - 3e persoon enkelvoud: Njeinnie / Nein (mannelijk), Nins (vrouwelijk) en Nint (onzijdig) - 1e persoon meervoud: Njiem / Nimm - 2e persoon meervoud: Njeig/Neije - 3e persoon meervoud: Nihns
Gihtadde overre overolstnt, oej een tale begunt te klappn, moej de vervoeginge van 'zin' en 'eehn' ljirn. Int Westvlams es da wok ezoa. Mo bie oes es dadde nog een bitjen anders; meehn wulder nog de dubble vormn:
Eehn - 1e persoon enkelvoud: keeh nik - 2e persoon enkelvoud: geih(t) gie - 3e persoon enkelvoud: jeehd em (mannelijk) zeeh sie(vrouwelijk) theet tet (onzijdig) - 1e persoon meervoud: weehn wiedder - 2e persoon meervoud: geih giedder - 3e persoon meervoud: zeehn ziedder
Zin - 1e persoon enkelvoud: kzin nik - 2e persoon enkelvoud: ge zih gie - 3e persoon enkelvoud: jis em (mannelijk) zis sie (vrouwelijk) tis tet (onzijdig) - 1e persoon meervoud: me zin wiedder - 2e persoon meervoud: ge zih giedder - 3e persoon meervoud: ze zin ziedder
Veel gebruikte West-Vlaamse dialectwoorden De klapnasje bie oes, lik Damme t wider zeggen .. Ne formidoabele woardnschat Oster 1 toale vor olles en nogentwa goeklinknde woordn eeht, est ollik wel 't Westvlams zekers! Of wuk peisdjiervan: A aangangwagen: de remor, een remorke ; aangetekende zending : ne rekmandee ; allemaal samen : oltegare, oltope ; alles : hjeel de ruttemetut, hjeel de santeboetiek, hjeel den battaklang, hjeel den annekesnest; ajuin:andjoen ; alles ligt overhoop: t ligt ool onvrende ; aambeien: t speen ; aardappelmesje: skelmes, skeldersmes ; apetrots : preus lik veertig ; asbak: sandriejee ; autonummerplaat: t plak ; averechts : konterkjere aafs ; B babbelzieke vrouw : babette ;bang, skuw ; bange figuur: nen broekskitter ; batterij : n pille ; batterijtje:pielle ;bazige man of vrouw : n,e gendarm ; boze vrouw : dullekonte ; beerkar:oalkartjeel ; behoorlijk : sebwoort ; bewegen:wikkeln, Roern ; bewustzijn verliezen: van zinnen orgel droaien, van zinnen sies voaln ; bezig baasje: nen doendigoard ;bier van minderwaardige kwaliteit: fluutjesbier ; bij benadering : ip of nante ; bijna : abie, biekans, tewege ; bij jullie thuis : tuut tulders ; bij ons thuis : tuut toezens ; bij uitzondering: ne kjeer ip en weg ;binnensmonds praten, mompelen : konkelfoezn ; blijven praten om gelijk te halen : klappen tuut dat ne frang effen is ; bloedworst: bloelink ;stuttn ; boodschappen doen: commissies doen ; boodshappentas: buzze, kaba ; bolvormig (soep) kommetje: spoelkom ; bontjas: velne frak ; bonen opgegroeid langs een stok: persebonen ; boterhammen:boete: een proces ; boterhammenbedelaar:stuteshooijer ;boodschbord: talloare ; borstel op lange steel waarmee men spinnenwebben verwijdert: ne kobbejoaegre ; boterhamdoos: stuuttedoze ; boterhammen: stuutn, stuutjes ; bovenste deel van fietskader:de buuzze ; braderie, koopjesdagen: de batjes ; bumper:den barsjok ; C clown: ne pooijas ; cuttermes:keunesniederke ; D dakgoot:cornisje ;dat houdt risico in: t is riskierlik ; dat staat als een paal boven water: t gapt gelik nen oven ; damesschoenen met hoge hakken: talloengs ;dat zet allemaal niks op: t is oal gin avanse ; de appel valt niet ver van de boom: jn eit van de meur nie geskreept ; deksel:ulle ;deken:sarze, soaze ;de mogelijkheid hebben om : d okkoazje ein van een twadde ; deugniet: pietje stek ; deur:door, deure ;de vaat doen:sk(e)uttels was'n, de shuttels doen ; diarree: de vliegende spetter, de schitte, den ofagank, den afloop ;dolverliefd: puutonnozle ; de volksmond, de praat van mensen: klapnansje, koetnansje ; dik: moozevet ; dikkenek:geistekakker ; dienster: de moarte ; direct:tefeite ;doen alsof zijn neus bloedt: van pikkens geboaren ; doe niet flauw: goa je dunne doen? ; domme figuur: ne potuul ; dooier van een ei: de dorre van t ei ; door het hevig aandringen : deur t eeuwig pramen ; doorregend: smuuk ; doos schoensmeer: blinkdoze ; dorpel: zulle ; drankhandelaar: den biermesjang ;drinkbus: nen bidong , n pulle ; drogegrappenmaker:pallullewuppre ; drukkend warm: is laaf ; drukknop: presjoeng ; dwars:van tweistn ; E echt waar : biechte woarheid ; een maat voor niets : een skete ip ne stok ;
elleboog: elletuutje ; er werkt iets niet: dr is nen défoo an ; elegant man: ne lompe kloef ; emmer:seule, keetle ; ergens geen handeling van hebben : t is d antoave die niet deugt ; ergens op een afgelegen plek : n twoarten in t ol van fluutool ; er is iets begonnen : 't is gangk, t spel zit ip de karre ; evenzeer : vanselikke ; F fietsstuur: giedoeng ; fietsvoorvork: foerse ; flemen:frottn ;fluiten, ook vogelzang:shufln ; fluitje: skuflette ; fluisteraar: vezelaar ; fluitketel: moor ; Franse typische pet, vaak door oudere mannen gedragen: alpingske ; G ga eens uit de weg: gerte ne kjeer ; ga maar door: teure moar deure ; ga niet met iedereen om: olle hout een is geen temmerhout ; gatlekker : boaznpoeper ; gat, kier:gerre, bv. de deure stoat up e gerre ; gas geven:buzze geevn, lutte geevn ; gebakken aardappeltjes: gebruneerde patatjes ; gebrekkig mens:fikke ; geef de moet niet op: houd j an t ges ; geen geluk hebben : ot pap regent zit ie met zn tallore in t droge ; geen ellebogen hebben, niets aanvoelen : t finste is zn oar ; geestrijke drank: nen dreupel ; gehakt: gekapt ; gediend als een hond met vlooien : gediend gelik nen here ; geduld:passensje ;geleidelijk aan : pioanewis ; geniepig vertrekken: joen puste sheurn ;gevaarlijk, geweldig (let op het verschil in betekenis):shuw ; geveinsde ziekte: t is ool begoaringe ;gezond achterwerk : n kachtelgat ; goederen van bedenkelijke kwaliteit: smeerlaprie ;goed doorwerken: zjere ; goed gas geven : ip zinne steirt duwen ; goedkoop en duurkoop: kamelot ; gootsteen: watersteen ; gor: jaloezie ; gouden zaak doen: batje doen ; grafdelver : de putmoaker ; grijs herfstig weer: adrilligenwere ; groenten: groensels ; grote kom: bassing ; H half om half : tussen olf en eblik ;halve gare : ne wieten ; handvol: n poote ; hartelijk lachen: lachen gelik n paptoarte ; heel erg vermoeid: tenden olle stroaten ; heel dat zaakske:geel die santeboetik ; heel groot: t is indliks groot ; heel erg dom: zo dom of t achterste van een koe ; heel erg vermoeid: tenden olle stroaten ; heel hard: koppekei hard ; heel hard regenen: t rint dat zikt - t spuugt kattejoengn, t rint mollejoegn ; heel slappe koffie: nunnekaffie : slappe koffie, deuregeute ; heel vettige voeding: t is slekke vet ; helder, open weer: t is fel geluchte ; helemaal uit elkaar vallen: brokkeverskjeen ; herberg stamnee ; herhaalde malen: tefrente kjeeren ; affeseren ; het is een mislukking : t is een flutse ; het is besmettelijk: t Is betraaplik ; hij is er van door: jis skampavie ; het is lekker: t is van lekmelippe ; het is niet lekker: t is zwinneteetn ; hij is stilletjes binnengekomen : jis ip zijn slissen ; het is helemaal beschadigd: t is heel gakmandeerd, t is heel gabimeerd ; heupwiegend, preuts stappen: stikt nen bustelstil in eur gat en geel t stroate is gevoagd ; hinken: petjikkeln ;hij die fel studeert: blokzwijn ; hij die fluistert: vezelaar ; hij die onnauwkeurig werkt: ne klutser ; hij die vuile praat vertelt: n vullemulle ; hij die zijn voeten sleept: slifsavatte ; hij heeft me iets misdaan: j eit in min roapen gesketen ; hij heeft een zware fout gemaakt: j eit den ippergoai afgeskootn ; hij heeft last van jicht: j eit overkomste ; hij heeft niets te zeggen: jeit nie te piepn ; hij is vertrokken:jis t gat in ;hij hield de lippen stijf op elkaar: jeit den top van zn toenge ofgebeetn ; hij is dronken: jis enen hoed, jis canard, peiredelam droenke, jeit een vlére ip ; hij is niet goed wijs: jeit ne slag van de meulne get ; hij is stilletjes binnengekomen: jis ip zijn slissen ;hij is totaal gek: jis kloar zot ; hij is traag: jis nie van nen hoaze gepoept ; hij heeft last van jicht: j eit overkomste ; hij kan zeer veel eten: ie kan eten gelik nen dikkedelver ; hij kijkt boos : ie trekt n vieze gespe ; hij loopt nerveus rond:ie loopt rond gelik n inne die moet legn ;hij is er van door: jis skampavie ; hij is niet goed wijs: Jis ip zinne kop gestekt en bluuvn bokn ; hij kan zeer goed praten: j et een toenge lintjes ; hij kent er niets van: ile kent t er even ville van of n zwin van koesn stoppen ; hij ligt in ruzie: ie ligt in t skeis ; hij plast om de haverklap: j eit een keunebloaze ; hij verveelt zich, weet niet wat doen: ie weet nie woar me zn ende gevoaren ; het is ieder voor zich: t is elk voor zijn skelle ; het spijt me: t deirt mie ; hij heeft serieus kennis:Ie vrijt dat zijn imde wikkelt ;hij werd heel erg bedrogen: jis bedrogen dat den doom uut zin oren komt ; hoeveelheid, bv: mayonnaise of boter: ne klak ; hooghartige man: ne prethere ; hoogstwaarschijnlijk : van tiene neegne ; huid is verbrand: vel is verskoeperd ; huis: doeninge ; huls van remkabel: gaine ;
Vervolg van:> West-Vlaams dialect deel 1 en deel 2A I iedereen is vrij om te doen wat hij wil: elk is libber van zn kalibber ; ieder doet wat hij wil: elk zn meuge zei de zeuge en zat stront ; iemand die op cafe blijft hangen:pekker ;iemand die weent voor een kleinigheid:trunte ;iemand uithoren: t ei ut zin gat vroagen, den oorm ut zn neuze kootrn ; iets in het schild voeren : een t wadde bekokstoven ; iets ontwijken maar nog iets ergers tegenkomen: ne puut ontvluchten voor een padde tegemoet te komen ; ijskoud is het: t is issebitte koud ; ijzig koud: bjeeste koud ; in een kolerieke bui: in een vroete lokeire ; ik ben doodop: min bobinne is of, min pille is of ; ik ben duizelig: k draoie gelik nen top ; ik ben niet goed te been: k ben slicht te poote ; ik gloei heel erg: k gloeie gelik n kolevier ; ik voel me niet goed: k benne lik oardig ; ik voel me niet goed, slapjes: k ben gin en kluute weird ; ik ga mijn best doen:k goa minne crayong skerpen ;ik heb veel werk: k ben verloan ; ik moet eens naar het toilet: k moete ne kjeer noar bachten, k : moete ne kjeer noar de koer, k moete ne kjeer noar t vertrek ;iemand die aardig bloost: nen bleuzoard ; iemand die alles aandurft en ongeoorloofde risicos neemt: nen baron riskon toe ; iemand die doorzet, hoe moeilijk het ook is: nen deural ; iemand die grappig uit de hoek kan komen: soepkieken ; iemand die heel erg op de zenuwen werkt: nen hertefretter ; iemand die hoogmoedig is: n pretentiestik ; iemand die onnauwkeurig schildert: klakpottre ; iemand die veel werkt, ook arme persoon: tjoolder ; iemand die zn hoedje naar de wind zet: nen tootetrekker ;iemand met grote oren: jeit oren gelik talloren ; iemand met veel zwier en zwaai: een fakke wind ; iemand met uitzonderlijke grote handen: jeit anden gelik koolscheppen ; iemand waarop men het niet echt begrepen heeft: klunten, klunten oliebrood ; iets opdringen : een twadde ipsulfern ; iets waarop men apetrots is: ne preusslag ; ik ben benieuwd:kwetzoender, wihstje ; in de gang: ip den allee ; in de massa : In de foele van t volk ; in het voorjaar: in volle vaart: in vulle galloo ; een t wadde in t gotgat gieten ; ten uutkomn ;injectie: pikuure ; integendeel, tegendraads:kontroarie ;iets mooier maken dan het in werkelijkheid is: ne stront ne strek andoen ; iets opdringen:n t wadde ipsulfern ; J jas: frak ; je ziet er vermoeid uit: ge kunt het sop uut uw ogen scheppen ; jazeker:Jattetoet ;je boos maken: van je tap moaken ; je moet geen lessen willen geven aan ouderen: ge goat nen uoden aap gin tootn leern trekn ; jicht: de kozientjes ; K kaarsrecht: pilleboutrechte ; kinesist: masseur ; klap in t gezicht (muilpeer):mullepeehre, mot ;karnemelk: keiremelk ; karnemelkstampers: tetjespap ; kauwgom: sjieklitte ; kippenhok: t innebluuk ; klaaspaarden (zachte broodjes): mantepeirden ; kleingeld:kluttergelt, klutters ;klein mannetje: ne kleine wup ;knikker:bollekette ;knikkers, met knikkers spelen:marbels, marbeln ; kom eens terug:kjere kjeer were ; kop koffie: n zjatte kaffie ; kreunen van pijn: kriepen ; kroontjeswipper, flesopener:ullewuppre ;kruiwagen:kortwoagn, puppegoale, bakwoagn ; L lange figuur: nen talloreterter : lelijke vrouw: lelijk skermik, skermienkel ; lerares: n skoolieffrouwe ; leeg draaierig gevoel hebben: Iele van oofde ; lijkt er op als twee druppels water: t is em gesketen en gespogen ; lompe, weinig, traag sprekende man: dreiteloare ; luister eens: hort ne kjeer ier ; M mals: smoutzochte ; materiaal:stoffoasje ; mager figuur, man met groot gestalte: ne lange zwierel ; ne mageren harink ; man met veel zwier en zwaai:een woaie ;mauwveger:n zjeemtote ; melktand, melktanden: ne kaktand, de kaktanden ; met lange tanden eten: teeweln ; mesthoop:messink ;met een stevige tred: stapnolf ; meisjes: meisjoengs ; middagmaal: gekooksel, noeneteetn ; mistig: t smoort ; misser:flutse ; mooi meisje: n snelle mokke ; mooie vrouw, wat opgetut: prente ;moestuin:lochtink ;mooie (grote) wagen: sjieke slee, sjieke feteure ; morsen:sturtn ;motregen (motregenen):Smuk (Smukk'n), slekkenat ;mug:meezje ;muggenzifter: ne pezewevre ;muts: toupetje ; N naar binnen toe: ne weuglienk, een weggetje innewoarts ; najaarsmoeheid: t voaln van t blad ; nauwlijks vooruitgaan: affeseren lik ardunzoagen ; nerveus rondlopen: rondloopn gelik n kieken zonder kop ; neusvocht: snottekeise ; nietsnut met grote mond:kalisheklutser ;nijdig ventje: ne neetebuk ; nieuwjaarswafeltjes: lukken ;nochtans:pertanks ; nonnetje: masseurke ; noeste, harde werker: nen vroete werker ; nutteloos werk verrichten: lege zakken rechte zetten ; O onbeduidend, klein mannetje: pernikkel ; ogenblikkelijk: in nen oai en nen droai ; ongedurig: onpessentig ; ongehuwde vrouw: n ouderschejoenge dochtre, n kweene ; ongewenst zwanger: gepakt van de vliegend sigare ; onmiddellijk: sebiets ; onmiddellijk vertrekken zonder op- ofonnauwkeurig, slordig werken: moosten en brielen ;onaangename taak : bescheten commissie ; ondertussen : binstdien ; onderwijzer: ne skoolmjeestre ; ongedierte (bij insecten):furnin ; ongeveer zo: ip on nante ; onhandig mens:kluntn ; onhandige inhoudloze man: ne kalessieklutser ; onnozelaar:wietn ; onsympathieke dame: n vies keun ; onsympathieke heer: ne vieze perluit ; onsympathieke, sluwe vrouw: eksevel ;om de twee dagen: overanderedag ; om de twee jaar: overanderejoar ; om de twee maanden: veranderemoand ; omslag van een herenbroek: de parmang ;omkijken: anzetten gelik nen hond van zijne stront ; oog om oog, tand om tand: ketje mie, ketje were ; om iets te bekomen moet je inspanningen doen: de gebroadte kiekens vliegen nie in je mond ; ontsmettingsmiddel: tenterdjot ; ontstoken endeldarm: n appandesiet ; onveilig rijden: rein en rotsen ; open hoofdwonde: gabbe ; op de werf: ip den travoo ; opeens ; oolmetekeer ;op goed geluk: Ip t goe riskier ; op overschot: ten iptelle ; op stap gaan: drillen, ip den dril zijn ; op pad met de fiets of de auto: onderboane met de veloo of met de feteure ; oud worden brengt wel wat ongemakken met zich me: de joaren komen, nie olene ;oud vehikel:kariot ; oud voertuig: n oud karjot ; overal: salopette ; over heel de lijn: van ensentens ; P pannenkoek:pallulle ;pantoffels: slissen, savatten ; peperkoek:zoetekoeke, peintepies ;persoon die veel mag eten zonder te verdikken: nen deurejager ; persoon met rond, dik gezicht: paptote, paptoarte ; pet: klakke ; postbode: t bootje ; prei: pret ; preisoep: pretsoepe ; pudding: pootienk ;
Vervolg van:> West-Vlaams dialect deel 1, 2A en 2B Q R rap voortdoen, verderdoen:sjette geevn, goaze geevn ;rare kerel:ne menten ;recht in zijn gezicht:flak in zn wezen ; regenvlaag op komst: t goat n bizze doen ; regenworm:tettink ;rolluiken:lattestoors ; reflectoren: katogen ; remmen: freings ; rits: tieritte ;roddelaarster:ommeere ;roekeloos persoon:shurdug, shurdegoard ; rolluik: persjeene, lattestorze ; rolluiken: lattestorzen ; rommel: fiekfak, fietjefak ; rook je?:smoordje gie? ;roos-wit zacht snoepgoed: nunnebillen ; rot:plokke vort ; reuze honger hebben: oenger gelik n peird ; rubberen schoeisel, gebruikt bij schoonmaak: galoschen ; ruzie maken: in kwestie zin ; S schoensmeer: skoeblienk ;schorseneren: sesneeln ; schommel:renne ; schotelvod: scheuteldoek ; schoorsteen: kave ;seut: n subbedutte ;slappe pop, ook slecht geklede vrouw:slunsepuppe ;slaapkleed: taboart ; sjaal voor een vrouw: ne foelaar ; slappe figuur:veie ;slecht aardappel: glazen patatten ; slechthorend: pottedoof ; slijmbal:zjeemtette ;slok: een zeupe ;sloor,arme vrouw:sloare ;smaakloos: fleeuw ; smakelijk eten: moefeln ; snel vooruitgaan:affeceern,goaze geevn ;snoepen: sneukeln ; snoep met muntsmaak: een mente ; snoeper: sneukeloar, sneukelgat ; spatbord: gardeboe ;spatadres: varizn ; spatel: schuimspa ; spek: vers geregeld ;sportief wagentype: sportkarre, sportfeteure ; sommige zaken kunnen toch, al lijken ze onmogelijk:ge wit nooit hoe da een koe nen oaze vangt ;soms: ottemets ;staande lamp: lampedair ; stam bonen: huttebonen ; stande pede:te vierklauwe ;stapelgek:zo zot of een achterdeure ;steeds; olsan ; sterke, stoere man, macho:nen busbing ;sterven: zn skippe afkuusn - zn pupe uutklopn ; stikster, naaister:naaistringe ;stotteraar:nen akkeloare ;stofjas: schabbe, ne saroo, na kiel ; stoppen:utskjein ;storm in een glas water: een skete in nen netzak ;stoutmoedige man:ne geassreerden bing;stoutmoedige vrouw:franke bette ; struikelen: tjaffeln ; T teil:teehle ; treuzelaar: trunte ;terwijl: te binst ; te ver gaan: over de skreve goan ; tevredenheid:contentement ; thermoskan: kaffiepulle ; tierlantijntjes:Fietjefatjerie ; t is nog een groentje: de skulpe hangt nog an zn gat ; t is ongeveer middag: oolverre noene ;t is wisselvallig, op en afgaan: t goat an en of ;tot de volgende keer: tuut noaste kjeer ; trots, enorm trots zijn:preus, preus lik tveertih ; trui: baai ;tuin: logtingk ;t zijn erge dingen:t zin toeren met de boeren die met de pollepel oale voeren ; U
uitlaat auto: de sjar szebuze ; uitschreeuwen van de pijn: kaieten ; uitvliegen : ut zn kramme skietn ; V vallen: een tumbleite moaken, een tumemperte moaken, n peire skeln ; van een mug een olifant maken: van n skeete nen dunderslag moaken ; vangtros:flosj ; van zn melk zijn : de kluts kwijt zijn ; veel bidden : lezen da je lippn beevn ; veel eten: eten buik stao bie ; ventiel: sepappe ; veters: riekoorden ;vettigaard:kissak ; venster:rutte ;vleugel:vlerke, vleire ;vertrekken:voartgoan, de puuste skeirn; vervangmiddel van mindere kwaliteit:ersatz ; verzworen, ontstoken: t is verkwoad ; vierkant brood: een bakske ;vieruurtje: eten voor viere ;vieze kust-min-kloten, norse man: nen dubble joengne, puber ; vliesje dat zich vormt op warme melk (melkroom): t stoan zoane ip de melk ; voddenhandelaar, iemand die slordig gekleed gaat: ne slunsevint ; vogel, ook figuurlijk, vandaar het werkwoord:veugl, veugln ;vroeg:antidns, tielik ;vod,vrouw met lichte zeden:slunse ; vod: slunse ;vrouw:vrouwmins ; voorjaarsmoeheid: t skietn van t blad ; vork: fersjette ; vreemd, onbetrouwbaar figuur: nen oardigoard ;vroeg: tiellik ; vroeg in de morgen: tiellik op zn stikken ; vroeg tijdig: antiddens ; vrouw die gek doet: zottekonte ; vrouwspersoon dat meestal in de struiken gevonden wordt:gês-oere ;vrouw die uit dommigheid iets verkeerd deed: dommekonte, slimmekonte ; vrouw met de intelligentie van de gesoere maar met minder succes bij de mannen: gês-geete ; vrouw met volle boezem: goe voorzien van pootn en oorn ; vuil iemand: luuszak, luzzigoard ; W warempel: mezienke ! ; waarschijnlijk: verzekers ;wagenvering: amortiseurs, ophanging ; warme maaltijd: poteten ; wasmachine: waskeirne ; we amuseren ons: we geneirn oes ier ; we hebben eens : menne ne kjeer ; weinig:lettre ; wol: sjette ; weinig elegante man : ne kloefkapper ;we kijken er naar uit: we verkneukkeln d r oes ip ; wentelteefjes: klakoards ; werk doen dat traag vooruit gaat: water puttn met n peirdemande ; we zien er tegen op: w ontzient oes ; we zijn weg: me zin ribbebedie ;wie meest durft bekomt meest: de stoutste wezels zuipen de schoonste eiers ; wijd staande haardos: ne kobbejoagre ;wijkagent, politieagent : de garde ; windstil: t een is gin spiere wind ; wijd staande haardos: ne kobbejoagre ; witloof: sjiekoengs ; wordt gezegd tegen iemand die heel vuil is: zo zwart of moorkens gat ; X Y Z zachtdraaiende motor: den moteur droait zoete ; zagevent:Zeemtette,slijmbal, pispater ;zaklamp :ne pillelucht ; zeef: versip ; zeer gekend : gekend gelik slicht geld ; ze is in verwachting: z is in positie, z is an t spoaren ; ze heeft o-benen: ze loopt met n kot ; ze laat zich goed gelden: zeit nogoal wel kak an eur gat ; ze spelen allemaal onder één hoedje : ze skittn ool in dezelfste zak ;ze valt wel mee: zis nie controarie ; zetpil: lavement, ne suppositoir ; zeurkous:ertefretter ;zeveren:miern zjihkn ;zich amuseren:jeunn ; zinloos gepalaber :klap tegen de voak ; zich heel slecht voelen: Peirdeslicht ; zijn hoofd slaat op hol: jeit t zot in de kop ; zijn partner, zijn vriendin:z n koeketiene ; zlder: t ipperste ; zoete geestrijke drank, meestal door vrouwen gedronken: een zoetje ; zolder:t upperste ;zoethout: kallissiestok ;zolder boven stallen (dient om hooi, stro te stockeren):dilte ; zondebok: den buf van t spel ; zon die schijnt voor het gaat regenen: nen blek voor ne lek ; zonwering: zunnestorze ; zuurpruim: zurkeltrutte ; zure snoepjes: smoeletrekkers ; zwaar geladen: gepakt en gezakt ;zwaar stram, stijf gevoel: stokkestif ;zwaar vallen: pakt nogoal ne post ; zwaarlijvige persoon: ie smeirt ze zelve ; zware, droge hoest: spoahoeste ; >Typisch West-Vlaams dialect (wikipedia.org) > Vergadering op zijn West-Vlaams (tekstafbeelding)
West-Vlaamse liedjes, gedichten, grappen en belevenissen
Kerstwensen in West-Vlaams Och menschen van vlees en bloed een scheve splette een verfrommelde gazette stovers met frieten een krampe in je kieten een zatte kaffie met een koekstje den open hèèrd en een boekstje La Esterella die ziengt een lampe die spriengt een vat ütgegoten een stik in je kloten spügen in een zakstje 't kleur van een kakstje een belastiengsbrief een gewillig lief noois de pille vergeten j'n eigen name nog weten een büle in j'n otto zesse jüste met de lotto zeven dagen ip zeven een indeliks geweun moar gelukkig leven.
Nieuwjaarswenschen ip zen westvlams 't Is were zoverre de deure van (jaar......) stoat ip a gerre een hèèl nieuw joar voor te leven met malkoar liefde in 't ménage tussen de vint en de vrouwe en is ter ol è keer miserie of boel smiet olleszins met gèn meubels moar zet j'ip ne stoel en laat het moar overwaaien da rottig gevoel want oe da je 't ook kèèrt of oe da je 't ook droait 't is dedju stille woar dat 't nooit een kèr woait. Zie je momenteel nog nie van de straote gèn paniek, t' is ip da vlak noois nie te loate want wa zeggen ol die tupperware demonstranten oen ze geconfronteerd worden met under klanten ' een dikke, een kromme, een schele of een dulle ip ieder potje past er een ulle'. Moar 'k wille ook nog teen en 't ander wenschen : 'k wensche julder wat da 'k zelve betrachte, bij dage een bitje werk, en ruste by nachte. Als g' honger hebt, een bete brood; als dorst u kwelt, geen watersnood; geen schulden tenzij deze dat ge efnan kunt betalen met gepaste munt. En heel 't joar , lik of dat goat en stoat, geen pijn noch smerte aan je tanden of an 't herte. Godje Here zij dank, voe teetn en den drank Kortom, 'k wensche joen 't beste voar noaste jare En 'k goa daarbie laten voor vandjare.
Het West-Vlaams wordt verdeeld in het Kust-West-Vlaams in het noorden en het westen van de provincie (de Polders, het Houtland en de streek van Veurne-Ieper-Poperinge) en het Continentale West-Vlaams in het zuidoosten van de provincie (Kortrijk, Roeselare, Tielt). Sprekers van het West-Vlaams kunnen gemakkelijk Vlaemsch of Zeeuws verstaan. Het in Frans-Vlaanderen gesproken Vlaemsch, een andere variëteit van het West-Vlaams, wordt echter met uitsterven bedreigd; slechts enkele duizenden ouderen op het platteland spreken het nog. Deze dialecten gebruiken allemaal voor het overgrote deel dezelfde grammatica, maar verschillen in het gebruik van (leen)woorden, waar in het Zeeuws meer woorden uit het Standaardnederlandsworden verdialectiseerd of overgenomen, terwijl Frans-Vlaams dit met Franse woorden doet. Bron: wikipedia.org > West-Vlaams dialect (op deze site) > Westhoek dialect (op deze site) > Haven en Scheepvaartjargon (op deze site) > De Zee in West-Vlaams (powerpoint)
Oostendse dialectliedjes gezongen door Lucy Loes We zitten weer in d'ambiance / Onk' s' avonds noar me bedje goan De tsjoeke-tsjoeke-tring / 'k zoen willen een tot hên M'n eerste lief / Je moe kunnen vergeven Lucy van de staminee / Kom, zet je bie! 'n Visscherslief / In de goeien oeden tied De Vlaamse hukkelbuk / De bierbuuk De majoretjes / Ikke en m’n zeune 't Is gedaan met de dikke madam! M'n zeekapiting Naar San José
De naam Koksijde komt vanaf 1150 in geschreven documenten voor als ‘Coxhyde’. Voor deze naam zijn er een aantal etymologische verklaringen. De meest gangbare theorie is dat ‘Cox’ verwijst naar dekokkel of hartmossel en ‘Yde’ staat voor ankerplaats of kreek. Pastoor Geerebaert vermeldt in zijn publicatie ‘Geschiedenis van Koksijde’ nog 2 andere theorieën waarbij ‘Kok’ zou verwijzen naar een persoonsnaam ofwel naar een barbaarse volksstam, de Chauci. Spotnaam of scheldnaam van Koksijde: Brassers = doorbrenger, vreetzak, zuiplap. >Diverse informatie aangaande gemeente Koksijde (blog vlaanderen)
Op zijn Lokers gezegt - Pootjes worden bomen! Opgepast, je kan die niet blijven tergen als hij volwassen wordt slaat hij terug! - Wie de boom plant, velt hem niet! logisch de gemiddelde boom word 100 jaar. - Wie wil vind gemakkelijk een stok! Wie iemand wil kwetsen, zelfs ten gronde richten, heeft snel een reden gevonden. - Wie verder springt dan zijn stok lang is, valt in de gracht! Je mogelijkheden niet te buiten gaan. - Leun niet op een gebroken stok! Reken daar niet te veel op, je zal daar geen steun vinden! - Stokken in de wielen steken ! Dwarsbomen in een of ander plan. - Op mijn staak draait de meulen ! Ik heb het zwaarste te torsen, ik ben verantwoordelijk! - Ze zitten op onze staak ! Wanneer de eerste in rij van neven of nichten overleden is. - Bomen komen elkaar niet tegen, maar mensen wel! m. a. w.: wij zullen elkaar wel vinden, want wij hebben nog ee eitje te pellen. - Hoge klemmers diepe zwemmers sterven niet op hun bed! Hier bedoeld men het gevaar waaraan roekelozen zich blootstellen. - Een oude boom mag men niet verplanten! Een bejaarde die men uit zijn vertrouwde omgeving losrukt en een nieuwe levenswijze opdringt, kan dit niet aan! - Ge moet de boom buigen wanneer hij jong is! De vormgeving van de mens begint reeds op prille leeftijd! - Een man lijkt een boom! m. a. w. rijzig, breed geschouderd! - Hoge bomen vangen veel wind! zij die dagelijks in de kijker staan, een hoge plaatsbekleden in de maatschappij, ondervinden veel kritiek! Bron:Tijdschrift - De Souvereinen - Heemkring Lokeren. >Lokeren Waas dialect
Op zijn West-Vlaams op het toilet Osje no tvertrek goat, moeje op tvolgende letten: Ist voere kart of voere neure, Doet oltied de grendel op de deure,... Broek omleeghe, of je rok omooghe Azo bluft de bril oltied droge Ist voer e pisje of voe te kakken, Tis in de pot dat tmoet zakken En ejje nie vele gin tied, Ziet daje tpapier der nie neffens smiet, En pakjet tlatste blatje, Peinst ook op een ander zen gatje, Hier moeje nie lezen of de tied rekken Mor osghe vors goat an de sjas trekken, En otter e bitje an de pot bluft plakken Mag je grust de bustel pakken Zieje kleiren in orde en perfekt Osje ut thuzetje vertrekt, Vodaje vors goat, gepist of gescheten, Je nanden waschen nie vergeten, Oje gieder dus peist op ol die wenschen, Zieje gieder ook propere menschen!
Boetes in West-Vloanderen
Komme kik gistern ut het "Krutvat" in Ieper en stoat er do ne fliekk e boete te schrieven. ’k Zeggen tegen em: awel ist ol daje te doen et? Sukkels pakken die stille stoan in platse van die die te rap rien ? Woarop dat ie een nieuw brieftje pakt en were begint te schrieven. Smaad aan de politie zeker ? En ne stikt da brieftje tuschen de rutewaschers. ’k zeggen tegen em: gaon we dadde azo spelen, kleingjeestig vintje??? Wie peizje gie wel dajje zied???? Woarop dat ie were een brieftje pakt en begint te schrieven en were tussen de rutewascher stikt. 'k Zegge tegen em: 't is niet om dajje e blow uniformtje draagt dajje moe peizen daj gie olles meugt doen é, scheve lavabo, strandjanette, onderkruper... En were pakt ie een brieftje en begint te schrieven en were stikt ie dat tussen de rutenwascher. Pffffffffffffffff , kzin mien karre gedroaid , ie mochte schrieven zo vele dat ie wilde, 't was toch mien oto niet ......'k wosse kik met de velo.
Ostens toiletgedicht Voer ut t' ang in 't kleinste kam er tje. Ist voor e kart of voor e neure, doe de grendel op de deure Broek om leige, rok om oge, azo bluf j' overal droge Iste pisje of zient drollen, 't is int potje dan ze m oetn rollen Ook al i je gin tied, zorg da je 't papier ni der neffens sm iet Trek je a 't latste bladje, peist ook op de volge nden ze gatje Ier m oe je den tied nie rekken, m oa osje vord goatan de chasse trekken En ost achter 't chassen nog bluuf pla k k n, m eug je gerust de burstel pakken Zie je kléren wel perfect voa da je were vertrekt Voa da je vors goad nie vergeten ja nanden in te ziepen Dus o je peist op al die menschen, zie junder propere m enschen. >Oostends dialect
Tetten int westvlaamsch Zoon: "Moedre, oe skrievje tetten?" Moeder: "Emoa jongne, wuk nen parlee; Woa voarn ejje gie da noadig?" Zoon: "Voar in mien ipstel van 't schole, kwille skrievn: Voadre e nen nieuwn trekteur gekocht en tetten nog niemand gezien".
Westvlaams Och menschen van vlees en bloed een scheve splette een verfrommelde gazette stovers met frieten een krampe in je kieten een zatte kaffie met een koekstje den open hèèrd en een boekstje La Esterella die ziengt een lampe die spriengt een vat ütgegoten een stik in je kloten spügen in een zakstje 't kleur van een kakstje een belastiengsbrief een gewillig lief noois de pille vergeten j'n eigen name nog weten een büle in j'n otto zesse jüste met de lotto zeven dagen ip zeven een indeliks geweun moar gelukkig leven. > West Vlaams dialect
Nieuwjaarswenschen ip zen westvlams 't Is were zoverre de deure van (jaar…..) stoat ip a gerre een hèèl nieuw joar voor te leven met malkoar liefde in 't ménage tussen de vint en de vrouwe en is ter ol è keer miserie of boel smiet olleszins met gèn meubels moar zet j'ip ne stoel en laat het moar overwaaien da rottig gevoel want oe da je 't ook kèèrt of oe da je 't ook droait, 't is dedju stille woar dat 't nooit een kèr woait. Zie julder momenteel nog nie van de straote gèn paniek, t' is ip da vlak noois nie te loate want wa zeggen ol die tupperware demonstranten oen ze geconfronteerd worden met under klanten 'een dikke, een kromme, een schele of een dulle ip ieder potje past er een ulle'. Moar 'k wille ook nog teen en 't ander wenschen : 'k wensche julder wat da 'k zelve betrachte, bij dage een bitje werk, en ruste bie nachte. Als g' honger hebt, een bètje brood; als g’durst é, geen watersnood; geen schulden tenzij deze dat ge efnan kunt betalen met gepaste munt. En heel 't joar, lik of dat goat en stoat, geen pijne noch smerte aan je tanden of an 't herte. Kortom, 'k wensche julder 't beste voar noaste jare En 'k goa daarbie laten voor vandjare >West Vlaams dialect
Brugse dakwerkers
Twee Brugse dakdekkers tijdens de schafttijd : " Hebde gij da ook da uwen thermos lekt als ie in uwe kaba zit..? De kaffie zit weer tussen mijn boterhammen, verdoeme..!" "Ik heb daar entwad’op gevonden - kijk wat da ‘k ik over m'n kaffiepulle trekke...!!" (Hij toont een thermos met een condoom erover ) "Waar haalde gij da, zo ne kajoetsjoe...?" vraagt de andere. "Gewoon bij den apotheker.." "Aja.., dadde... Prakties hé, ik moe da ook hebben.." Na het werk gaat hij vlug naar de apotheker en zegt :"Madam, ik zoek een kajoetsjoe voor over mijn pulle.." De apothekeres zegt : "Ik vermoed dat ik begrijp wat u bedoelt. En hoe groot moet dat ongeveer zijn..?" De dakdekker toont met zijn handen hoe groot zijn thermos is en zegt : "Dertig centimeter lengte, tien centimeter diameter.." "Amai.., da's groot..!!" zegt de apothekeres verwonderd. "Ja, madammeke..," zegt de man," je moe weten, als wij gaan dekken, dan is da voor ne helen dag héé...!!"
Boetes in West-Vloanderen Komme kik gistern ut het "Kruutvat" in Ieper en stoat er do ne fliekk e boete te schrieven. ’k Zeggen tegen em: awel ist ol daje te doen et? Sukkels pakken die stille stoan in platse van die die te rap rien ? Woarop dat ie een nieuw brieftje pakt en were begint te schrieven. Smaad aan de politie zeker ? En ne stikt da brieftje tuschen de rutewaschers. ’k zeggen tegen em: gaon we dadde azo spelen, kleingjeestig vintje??? Wie peizje gie wel dajje zied???? Woarop dat ie were een brieftje pakt en begint te schrieven en were tussen de rutewascher stikt. 'k Zegge tegen em: 't is niet om dajje e blow uniformtje draagt dajje moe peizen daj gie olles meugt doen é, scheve lavabo, strandjanette, onderkruper... En were pakt ie een brieftje en begint te schrieven en were stikt ie dat tussen de rutenwascher. Pffffffffffffffff , kzin mien karre gedroaid , ie mochte schrieven zo vele dat ie wilde, 't was toch mien oto niet ......'k wosse kik met de velo
Pastoors Vier pastoors zitten samen een pint te drinken: een Brusseleir, een West-Vlaming, een Limburger en een Sinjoor. Ze klagen over het weinig volk dat nog naar de kerk komt. Zegt de Ket : wij hebben iets gevonden. In Jette zeggen we de Mis af en toe in het Brussels dialect en dan zit de kerk bomvol. Zegt de West-Vlaming : da doe me widder olle doage, mo ’t elpt nie. Zingt de Limburger : daaar kuuunen we niiiet aan deeenkne, waant daan duurt de miiis te laaang. Tenslotte den Antwerpeneir : spaaiteg da waai gien dialect emme.
Twee Brabanders Zegt de een tegen de ander: Zeg, lette gij ?gelijk wel us op oewn cholesterol? Zegt de ander: Zekers wel, agg ik op de plee zit. Aggij op de plee zit? Joa, dan zit ik op de plee, k?k een bietje umme heen, zie k gin pleepapier en dan denk k, goh... leste rol ... >Brabants dialect
Op zijn Gents Nen Gensche coiffeur es vrie fier op zijne poppegoi en zet hem in de zomer op nen statief voor zijn zoake. Moar iedere kier ois Jeanine, een schuun meiske van 20 joar, veurbij komt, roept diene poppegoi: "Doar zie, een hoere!"... Achter een tijtse begint ze da moe te worden en goa z'eur beklag goan doen bij diene coiffeur. Hij begrijpt de situose en beslist zijne poppegoi te straffen deur hem ghielegans zwart te schilderen. "Vwala" zegt hij, "neu zieder uit gelijk een lieleke kroije, en da blijft ezuu, zulange dadde nie broave zijt.". Ois Jeanine de volgende dag passeert, zwijgt diene poppegoi in alle toalen! Natuurlijk es ze verwonderd over die verandereinge, en ze zegt tegen diene poppegoi: "Awel moatje, neu edde wel veel minder proat hé ?" En de poppegoi replikeert: "Ois’ek mijne smoking aan hen, tons klap ik nie tegen hoeren"!..
Gents dialect
Main Kate 'k é veur de mainse , al tien en tander gedoin moir achteraf, zien ze eu nie mier stoin ik probeer ze in te schate moir ké mier vriendschap van maain kate ik ben giene rechter, en 't és uuk giene wains want tenslotte, ben ik zailve moir ne mains moir 'k é ma gister weest bezate in 't gezailschap van maain kate soms ben 'k triestig, en toens kaaikt ze noir ma mee die grute oranje ugen in toens spin ze der nog ba gelaak veur te zegge "moir boiske toch, ge't ma toch nog" z'é ma nog nuunt of nuunt of nuunt bedroge in ge begraaipt wel, z' é ma nog nuunt beloge dus ik leg eur in de wate ik leg eur in de wate soms slope'k ba eur op de mate ik in main kate Bron: Gus Roan - www.euro-support.be/langbel/gent3.htm >Gents dialect
Antwerps bejaard koppel
Een hoogbejaard koppel Antwerpenaren komt binnen bij de plaatselijke apotheker in de wijk Seefhoek. De stokoude dame, “Goeiendag menier den apotheiker, verkoepte ga hier Viagra?” “Ja natuurlijk mevrouw” “En hedde gaaj incontinentiemateriaal voor volwassen vraauwen” “Uiteraard mevrouw” “En voer venten?” “Tuurlijk da!” “Medicamenten tegen jicht” “Ja” “Tegen reuma”!?” “Ja!!” “Pillekkes tegen aderverkalking?” “Ja!!!” “Medikamentjes tegen cholesterol, aawerdoemsdiabetes, cataract, slechten bloedsomloop, oerapparaten…!?” “JA,JA,JA,JA EN NOG EENS JA!! Mevrouw, vanwaar deze vragen allemaal!?” “Tja menier; Welle verbleiven in ’touwemannekeshuis, hier aan ‘tStuivenberg, gon binnen een maand mé mekaander traawen, en vroegen ons af of wij eventueel onze huwelijkslijst hier meuge leggen..?”
Vlamsch over de schreve 't Is schoone, Vlamsch te klappen! Vlamsch klappen of horen klappen is lyk een oud spelding Uut ekomt van een doze in ’n kelder of in 'n zolder 'T is een lytje oude mode maer oek een lytje schonder Nie diere ni gekoop de tale van 'n Vlaming. 'N maendag op mets e keer 'k gaen te voete op mart 'T is beter in 'n zomer 't is schoon were om te klappen Me drinken een teugsje kaffie eten brood nieuw ebakt Mee oude kennissen in d'herberge me lachen. Me klappen van 'n ouden tyd van 'n prys van de groenselen An me kwaam in velo van Steenvoorde of Kassel Alleman in dien tyd kunste in ’n Vlamsch zeggen: "A't je blieft Meneer een kilo schoone wettels!". Docteurs en notaeris pasters en cholekosters Klapste dikkers goe Fransch maer kunde Vlamsch verstaen Ze waeren van 'n Westhoek en kwaam were in 'n zomer Vare van groote scholen nulder Latin verloren! Bron: www.sip.be/dialect/scholen/ >West Vlaams dialect
Zeeuws dialect
Verjaerdag De doôze mee gebak stae al een uure op een koele plekke in de schuure klam te worren deu ’t wachten op de gasten ’t is keurig gesorteerd zonder mokka en zonder schuum vuuftien stuks da’s lekker ruum de mist trekt in dunne slierten over ’t pas gespitte ’of kael is ’t wachten op de gasten mae lank za ’t nie meer dure vor een feêstje tussen moorkop, romoorn en appelpunt: de muzen bin d’r eerder as de buren Bron: Arie de Viet - http://people.zeelandnet.nl/evenhuis/noe8.htm >Zeeuws dialect
Dialect versje
Charelken Vereecken Ik ben Charelken Vereecken, en ik kan goed speken. Dat komt ik ben gezond met mijn sjieksken in mijne mond. Laatst geleden kwam ik langs een dam, k'had moeie benen en ik nam de tram. Pas gezeten op een houten banket, las ik op een houten planchet,"Défense de cracher sur le plancher". En daar ik nog wat frans verstond dacht ik ,wat ik hier niet speken mogen en ik spikte op de grond , juist toen de conducteur kwam rond Hela, riep die bleke, t'is hier verboden te speken! 'k zal a pakken zelle kapoen, en k 'spikte op zijne schoen. Kerel, dat zal ik u beletten, en ik spikte op zijn trambiljetten. 'T is e schandaal riep een maske, en ik spikte in haar kabasken. Smijt hem buiten riep een cherie en ik spikte in hare misenplie. Toen kwam de gardevil, en 'kspikte op zijnen bril maar dan vloog ik natuurlijk naar buiten, maar in de gauwte spikte ik nog ne keer goed op de ruiten. In het bureau gekomen had ik het lol, 'kspikte gans den directeur zijnen inktpot vol, maar toen deze kwam en zei: Kerel doe dat nog eens voor mij! Pardon mijnheer ken hem geen sjiksken of geen speeksel ni meer.
Beste bezoeker als je weet uit welke streek Stad of Gemeente het dialect van dit versje komt wil je dan zo goed zijn een mailtje te sturen naar: andreotte@hotmail.com
Beverse gezegdes - Als iemand geweldig aan het bluffen is over b.v. zijn inkomsten of eigendom! Geef de stoefer eeb brood, de klager heeft geen nood! - Ge moet niet altijd geloven wat men u probeert wijs te maken! Ver van de deur liegt schoon! - Een werkje van lange duur! Het gaat vooruit gelijk bonen knopen! - Als men een aardsluiaard beschrijft. Hij draagt een revolver.... om diegene dood te schietn die nog luier is! - Iemand voorbij lopen zonder te spreken! Die loopt mij voorbij zoals de Schelde door Antwerpen - Ge moet niet klagen als je gelukkig bent! Ge moet ons Heer niet slaan tewijl hij zalft. - Liever ne mutten dan nen ezel want da blijfde mor één joar !!! Bron:Gisela - seniorennet.be/kantklossen/ >Beveren Waas dialect
Limburgs og minse va vleejs en blood een sheef plooat een verfroemelde gezet frit me stoofvleejs krampen in oer keite medecamente beursaccedenten een sjat kaffee met ee keekske de'n oope hééd en ee beekske la estrella dei zingt een vat ootgesjet en e sték in ur kloete kotse in e zekske de kleer van e kakske een belastingbrief e gewilig lieef nog noeit de pil vergeete oere éége noam nog wééte een bléts in oere ooto zes juste op de lotto zeve doag op zeve en in de wéék mer gelekig leeve >Limburgs dialect