< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
De Ecologische voetafdruk
De Ecologische voetafdruk
Onze dagelijkse manier van leven heeft een grote impact op de natuur en milieu. Voor alles wat we consumeren en het produceren is er een hoeveelheid land nodig is om dit voort te brengen of te verwerken. De Ecologische Voetafdruk geeft de oppervlakte aarde weer die nodig is om in de levensstijl van een persoon, stad of land te voorzien. Die voetafdruk wordt uitgedrukt in hectaren. De totale oppervlakte van de aarde bedraagt 51 miljard hectare. Daarvan is ongeveer 14,5 miljard hectaren land, maar grote delen daarvan bestaan uit woestijnen, ijsvlakten, ... Voor de huidige 6,5 miljard mensen blijkt dat er 2,10 hectare land en visgrond is om van te leven. Daarvan is 0,26 hectare echter gereserveerd voor het behoud van de natuur, van dieren- en plantenleven. Dat wil zeggen dat er per persoon ongeveer 1.84 hectare beschikbaar is om van te leven, het eerlijk aarde-aandeel . De gemiddelde Belg heeft een voetafdruk van 6,59 hectaren. Iemand uit Senegal heeft een voetafdruk van 1,2 hectare terwijl een inwoner uit de VS een voetafdruk bezit van 12,46 hectare! Niet echt rechtvaardig, want voor elke Belg die ruim drie keer zijn eerlijk aarde-aandeel consumeert, zijn er drie andere mensen die maar een derde van dat eerlijk aarde-aandeel ter beschikking hebben. We kunnen ons alvast engageren om onszelf en het Zuiden dezelfde kansen geven voor een duurzame en ecologische ontwikkeling. Dit kan door onze eigen voetafdruk te verlagen, ondermeer door preventief te zijn naar afval toe en door zuinig om te springen met energie en water, door bijvoorbeeld de wagen eens te laten staan en de fiets te nemen, door hemelwater te hergebruiken, door een energiezuinige woning. >Ecologische voetafdruk (www.wikipedia.org)
Gifongevallen Een beduidend aantal ongevallen in de privé-sfeer ontstaat door vergiftiging. Het aantal ongevallen met giftige tuin- en kamerplanten neemt toe.
Taxussnoeisel Breng je taxussnoeisel naar het containerpark!
Taxus Taxus is een geslacht van coniferen, meestal ingedeeld in de taxusfamilie (Taxaceae). Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. De hoogte kan variëren van 1 tot 40 m en de boomstammen kunnen een doorsnede tot maar liefst 4 m bereiken. Ze hebben een roodachtige schors en lancetvormige, vlakke, donkergroene, lange naalden van 1-4 cm bij 0,2-0,3 mm. >Lees meer op www.wikipedia.org
Kankerbestrijding en Taxus Taxussnoeisel word aangewend in de strijd tegen kanker. 30 % van alle mensen krijgt ooit te maken met kanker. Eén vierde daarvan wordt behandeld met een geneesmiddel op basis van taxus. Dus 7,5% van de bevolking krijgt ooit een behandeling met taxus. >Meer informatie op (https://www.taxustopper.nl/)
Vegetarische voeding Decennia aan onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een voornamelijk plantaardig voedingspatroon tot de mogelijkheden behoort en niet schadelijk is voor onze gezondheid. Mits voldoende gevarieerd en van een juiste samenstelling biedt plantaardige voeding alles wat de mensnodig heeft voor een gezond lichamelijk en geestelijk leven.
Cholesterol (van het Grieksecholè, gal en stereos, vast) is een organische verbindingen een vetachtige stof. Cholesterol hoort tot de groep van de sterolen (gemodificeerde steroïden). Het is een essentiële bouwsteen in de opbouw van dierlijkecelmembranenwaar het een celverstevigend element is en in belangrijke mate bijdraagt aan de permeabiliteit van de celmembraan. >Lees meer op www.wikipedia.org
Streekproducten zijn voedingsmiddelen die met een specifieke naam in een bepaalde streek gemaakt worden. Sommige streekproducten in de Europese Unie worden wettelijk beschermd: De beschermde oorsprongsbenaming (PDO) zorgt ervoor dat producten alleen in een bepaalde streek en volgens een bepaald proces gemaakt mogen worden. Er zijn zo'n 600 wettelijk beschermde streekproducten in de EU. Andere producten zoals de FrieseBeerenburg en ook Goudse kaaszijn niet beschermd. Deze producten hebben bijvoorbeeld qua receptuur onvoldoende onderscheidend vermogen of worden in meerdere regio's of in een te groot gebied geproduceerd.
Voorbeelden Deze streekproducten worden niet noodzakelijk beschermt. >België: mattentaart, Liers vlaaike >Nederland: Beerenburg, Limburgse vlaai >In Frankrijkzijn deze producten samengevat onder de noemer: "apellation d'originecontrôlée". champagne, cognac >Italië: gorgonzola >Duitsland: Spreewald-augurken >Griekenland: Kalamata-olijven >Engeland: Whitstable-oesters Bron: www.wikipedia.org Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Van lokale streekbiertjes tot heerlijk streekgebak, van Griekse olijven tot een Schotse zalm. Ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden. Zoals de naam "streekproduct" suggereert, zijn ze op een of andere manier verbonden aan een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Kortom, heerlijke producten met een rijke geschiedenis of traditie. Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn er verschillende labels in het leven geroepen. Zij geven de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten, én zorgen ervoor dat u ze (h)erkent als een eerlijk streekproduct. Aan welke criteria moeten al deze producten als erkende producten voldoen? 1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking. 2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ... 3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden. 4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek. 5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen. > Lees meer op www.streekproduct.be >Vlaamse streekproducten, je herkent ze aan hun logo (www.nice-info.be) > Vlaamse steekproducten (www.lekkervanbijons.be) > Alleen met een label ben je zeker van de herkomst (www.streekproduct.be)
Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniekwordt ook wel barbecueën genoemd. Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren. Bron: Wikipedia
Oorsprong van de Friet Volgens een legende komen patates frites uit Dinant, in de provincie Namen van België. De traditie bestond erin om visjes te frituren. Door onvoldoende beschikbaarheid van de kleine riviervisjes die men traditioneel gebruikte, is men aardappelen gaan gebruiken, gesneden op het formaat van de kleine visjes, wat algemene inslag heeft gevonden. Verkeerdelijk spreken de Engelstaligen dus over French fries, een gewoonte die dateert van de EersteWereldoorlog. Canadese en Amerikaanse soldaten ontdekten de patates frites aan het front achter de IJzer. Maar aangezien de voertaal in het leger Frans was, werd de herinnering aan 'French fries' mee naar huis genomen. Een andere lezing over herkomst gaat ervanuit, dat "French" te maken heeft met het Engelse "frenched" wat wil zeggen gesneden. Dit is in ieder geval de Belgische versie van de geschiedenis van de patates frites. De Fransen eisen evenzeer de creatie van de patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste frituur' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan. >Lees verder op www.wikipedia.org
Koffie Het is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zadenvan de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Botanisch gezien is de vrucht van de koffieplant echter geen boon maar een steenvrucht, en het zaad dus een pit. >Lees meer op www.wikipedia.org
Ei als voedingsmiddel Een ei is een voedingsmiddel, dat vanouds veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten. Vogels waarvan deeieren gegeten worden zijn voornamelijk dekip. >Lees meer op www.wikipedia.org
Kippenei Al sinds enkele jaren staat het kippenei weer in een positief daglicht. Dit goedkope natuurlijke basisproduct verdient opnieuw aandacht dankzij het veelzijdige culinaire gebruik en het besef dat het een enorm grote voedingswaarde heeft. Een ei bevat met name water, eiwit en vet. Uit 100 gram voedingseiwit van een kippenei kan 96 gram lichaamseigen eiwit worden gevormd in het menselijk lichaam. Een ei bevat circa 6 gram vet, waarvan meer dan 2/3 onverzadigde vetten zijn. Tevens komen er in eieren verschillende vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden voor. De belangrijkste vitamines in ei zijn vitamine A (0,1 mg), verschillende B-vitamines (waaronder foliumzuur), vitamine D (1 mcg) en vitamine E (0,4 mg). Eieren zijn een goede bron van de mineralen fosfor (115 mg), kalium (75 mg), natrium (84 mg) en ijzer (1,2 mg). De eidooier bevat cholesterol. Omdat vermoed werd dat het eten van veel cholesterol tot hart- en vaatziekten zou kunnen leiden, kregen eieren een slechte naam. Inmiddels is ontdekt dat een te hoog cholesterolgehalte weliswaar ongezond is, maar niet alleen veroorzaakt wordt door de voeding, maar vooral door de aanleg, en bovendien meer wordt veroorzaakt door het eten van te veel (verzadigde) vetten dan door het eten van cholesterol, dat in betrekkelijk geringe mate wordt opgenomen. Bron: www.vlam.be >Hoe vers is een ei? (www.gezondheid.be) >Eieren gezonde of niet? (www.gezondheidsnet.nl)
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben een zelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels. >Lees meer over diverse kruiden op wikipedia.org
Geneeskrachtige Kruiden In de kruidengeneeskunde gebruikte plantaardige middelen noemt men kruidengeneesmiddelen of fytotherapeutica. > Geneeskrachtige kruiden (wikipedia.org)
Voor meer verdraagzaamheid Verdraagzaamheid is het geven en het krijgen van respect. Verdraagzaamheid is leren dat andere mensen ook gevoelens hebben. Iedereen is mooi zolang hij zichzelf maar respecteert. Voor je iets over een ander zegt, leg eerst eens je hand boven je eigen hoofd. Iedereen is anders, iedereen is zichzelf, en zo moet je ook gerespecteerd worden! >Tolerantie - Verdraagzaamheid (wikipedia.org)
Reinaert de Vos (ook wel Reynaert of Reynairt geschreven) Verplaatst naar Waasland bericht, klikhier
Landkaarten
Gemeentekaarten
Routeplanners
- Landkaart - Routeplanners - Kaart - Stad of Gemeentekaart - Plan Stad of Gemeenteplan - Plattegrond van Stad of Gemeente - Stratenplan enz...
Stadswegplan van de 25 grootste Belgische Steden -Klik op het gewenste Stadsplan en ga daarna met de muiscursor over het plan tot rechts onderaan 4 pijltjes ontstaan, klik daarop om de kaart te vergroten