Uit met de kinderen in Nederland >Uit met de kinderen Geef aan de linkerkant in de geopende site bij ‘Vrij Zoeken' naam van stad of gemeente op. Kermissen in België en Nederland >Kermissen (www.kermisland.be) Geef aan de linkerkant in de geopende site bij ‘Vrij Zoeken' naam van stad of gemeente op.
CAW - Hulpverlening Het CAW staat open voor mensen met vragen en problemen. Contact opnemen is zeer eenvoudig, want het CAW heeft een lage drempel, het is vlot bereikbaar, er zijn geen wachtlijsten en de eerste hulp is gratis. U kan bij het CAW terecht met elke vraag over welzijn: relaties, persoonlijke problemen, financiële of materiële problemen en vragen naar aanleiding van een misdrijf. Het CAW kan u helpen met informatie, advies, opvang, praktische hulp, crisishulp en begeleiding. >CAW Hulpverlening (caw.be)
Zelfhulpgroepen - Hier kan u op zoek gaan naar een zelfhulpgroep. - U kan kijken of er rond een bepaalde aandoening of probleem een zelfhulpgroep in Vlaanderen bestaat. - Telkens wordt een korte uitleg over de aandoening gegeven, gevolgd door de verschillende groepen die bestaan met hun adressen, telefoonnummers, faxnummers, hun werking en doelstellingen. - Indien de groep een website of een e-mail adres heeft, dan is er een link voorzien >Zelfhulpgroepen (www.zelfhulp.be) >Zelfhulpgroep voor ouders van een overleden baby (www.metlegehanden.be)
Noodnummers en meldpunten
klik op logo voor andere landen die dit noodnummer gebruiken
eCops eCops is een online Belgisch meldpunt waar je als internetgebruiker misdrijven in verband met België op of via het internet kan melden. >Belgisch online meldpunt (www.ecops.be)
Meld voetbalvandalisme Heb je met betrekking tot voetbalvandalisme informatie over incidenten die hebben plaats gevonden of die nog plaats moeten gaan vinden kun je dit melden bij de politie op de nummer 0900-8844 of anoniem op het nummer 0800-7000. Lees meer op:>Voetbalvandalisme (www.civ-voetbal.com)
InBelgië zijn er 251 brandweerkorpsen waar 11.000 vrijwilligers en 5.000 beroepsmensen actief zijn. Deze mensen zetten zich in voor de veiligheid van hun medemensen. Momenteel zijn er veranderingen op til in brandweerland. Sedert enige maanden is men achter de schermen bezig met het voorbereiden van de hervorming van de brandweer. Er is dus een heleboel nieuws te verwachten voor de brandweer. Brandbestrijding behoort al tot het takenpakket van bij het ontstaan van de brandweer. In de loop der jaren zijn daar een heleboel zaken bijgekomen. Tegenwoordig is de brandweer een moderne organisatie die een heleboel taken voor zijn rekening neemt. In dit onderdeel vind je een overzicht van de mogelijke opdrachten van de brandweer. > Lees verder op www.first-response.be
Consumentenklachten Je vind dat je woekerprijzen aangerekend word! Laat het er niet bij en formuleer een klacht. > Formuleer je klacht (economie.fgov.be) - Kies je taal - klik vervolgens op: Bescherming consument (vind je bovenaan de site) klik door op inhoud vervolgens klik je op klachten . Je bent nu bij Klachten, rechten en verplichtingen Bel me niet meer De bel-me-niet-meer-lijst zorgt ervoor dat je geen ongewenste reclame meer ontvangt via de telefoon. Bedrijven en organisaties halen je telefoonnummer en naam uit hun belbestanden en zullen je niet meer bellen voor hun producten, diensten of speciale promoties. >Bel me niet meer (www.bel-me-niet-meer.be)
Consumentenlijn Voor al je vragen en klachten bel gratis telefoonnummer:0800/12033
ICE Bij een ongeval of een ander noodgeval hebben hulp- en veiligheidsdiensten het vaak moeilijk om te weten welk familielid of welke bekende van het slachtoffer ze moeten contacteren. Daarom willen we graag ICE, een systeem dat al helemaal ingeburgerd is in Groot-Brittannië, ook bij ons introduceren. Het principe is heel eenvoudig. Zo goed als iedereen heeft bijna altijd een GSM bij zich. Het zou dan ook handig zijn als er een standaardnaam terug te vinden zou zijn in de contactgegevens van de GSM.De hulp- en veiligheidsdiensten vragen om het woord ICE op te slaan in het adresboek van je GSM, met daarbij het telefoonnummer van de persoon die in geval van nood verwittigd kan worden. Let er wel op dat je het internationaal kenteken +32 en dan het zonenummer (zonder de 0) vermeld als je ICE-nummer een vast telefoonnummer betreft. Het is wel belangrijk dat deze persoon hiervan op de hoogte is! Verschillende personen kunnen zo opgeslagen worden in je GSM: ICE1, ICE2, ICE3, .Als je wilt dat de naam en/of het nummer van jouw ICE-persoon op het schermpje van je GSM blijft verschijnen als die jou opbelt, tik dan een * achter het telefoonnummer bij de ICE-naam. ICE is eenvoudig te realiseren, het kost niets en het kan zeker het verschil maken als het snel moet gaan. Besef wel dat het ICE-nummer geen garantie is dat de juiste persoon gecontacteerd zal worden. Je kunt je gsm immers verliezen in een ongeluk, of hij kan vergrendeld zijn door een code. Dan helpt het ICE-nummer niet. Je kan daarom ook een ICE-kaartje met je ICE-contacten in je portefeuille steken. Het is overigens ook een goed idee om in je portemonnee of portefeuille een kaartje met je bloedgroep bij je identiteitskaart te bewaren. Of een First Help Info-kaartje met al jouw medische informatie. Bel nooit zelf het ICE-nummer uit iemand anders gsm! Zie je iemand in nood, doe dan eerst al het nodige om die persoon te helpen en waarschuw de hulpdiensten. Zij zullen dan eventueel contact opnemen met diens ICE-persoon. > Lees meer op wikipedia.org
OMNIO-statuut Het OMNIO-statuut geeft sinds 1 juli 2007 recht op betere vergoeding van medische kosten (arts, tandarts, kinesitherapeut, apotheker, hospitalisatie, …) voor gezinnen met een laag inkomen. De persoonlijke bijdrage (remgeld) die u voor die prestaties betaalt, is dan merkelijk lager. Het nieuwe statuut geeft recht op dezelfde terugbetalingen als voor de rechthebbenden op de verhoogde (verzekerings)tegemoetkoming (RVV). > Omnio-statuut (riziv.fgov.be) Maximumfactuur De maximumfactuur - of MAF - is een maatregel die erop gericht is de financiële toegankelijkheid van de geneeskundige verzorging te vergroten. > Maximumfactuur (inami.fgov.be) > Vaak gestelde vragen maximumfactuur (oud.frankvandenbroucke.be)
Zorginspectie Deze inspecteert de Vlaamse welzijns- en gezondheidsvoorzieningen. De kwaliteit van zorg die deze voorzieningen aanbieden aan hun gebruikers, patiënten of cliënten staat hierbij centraal. Zorginspectie maakt deel uit van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. > Zorginspectie (www4wvg.vlaanderen.be)
Gezondheidstest Ga na of je voldoende vezels, groenten en fruit neemt, niet te veel vet eet, genoeg drinkt, een gezonde BMI (body mass index) hebt en gevarieerd eet. Op basis van het resultaat krijgt je een kort advies over wat goed is en wat beter kan. Bron: gezondheidstest.be > Doe een test! Klik in de geopende site op ‘Doe een snelle test’. > Gezondheidsite voor Vlaanderen (gezondheid.be) Samenlevingsopbouw Vlaanderen De sector Samenlevingsopbouw organiseert maatschappelijk kwetsbare groepen. Samen met hen pakken buurtwerkers en opbouwwerkers gemeenschappelijke problemen aan die te maken hebben met grondrechten of met de leefbaarheid in hun buurt, stad, dorp of streek. De focus ligt op de verbetering van de kwaliteit van het leven en het samenleven. Samenlevingsopbouw werkt aan een beleid dat afgestemd is op de noden en behoeften van maatschappelijk kwetsbare groepen. > Samenlevingsopbouw Vlaanderen (www.samenlevingsopbouw.be)
Anders lezen Vlaams internetplatform voor het e-boek van de toekomst: hybride boeken, tijdschriften en kranten. "Anders" lezen betekent andere leesvormen dan het klassieke gedrukte boek. "Hybride" boeken zijn e-boeken en luisterboeken in één. Belangrijk is dat alle publicaties toegankelijk zijn voor mensen met een leesbeperking. > Anders lezen (www.anderslezen.be) > Zorg en Welzijn (www.youtube.com)
Leifkaarten Op de Leifkaart staan de wilsverklaringen vermeld rond het levenseinde. Leifkaarten Op de Leifkaart staan de wilsverklaringen vermeld rond het levenseinde. > Leif - Levenseinde informatie forum (www.leif.be)
Er waren inBelgië 1.247 honderdjarigen bij de laatste telling waarvan 143 mannen (11,5%) en 1.104 vrouwen (88,5%) Gemiddeld worden de Belgische mannen 76,5 jaar, de vrouwen 82,4 jaar. De Vlaamse man en vrouw doen het nog beter met respectievelijk 77,6 en 82,9 jaar. Waarom leven vrouwen langer dan mannen? Er zijn verschillende theorieën: Vrouwen zouden beter slapen dan mannen, waardoor ze veel minder de negatieve effecten van te kort aan slaap ondergaan. Vrouwen zouden naar verluid gezonder leven, alhoewel ook vrouwen minder en minder gezond gaan leven, met andere woorden, zij gaan de levenswijze van de man op termijn wellicht evenaren. Vrouwen zouden op een vlottere manier door het leven gaan. Een positieve ingesteldheid laat mensen langer leven. Veel mannen sterven al op jonge leeftijd door roekloosheid zoals b.v. in het verkeer, het mannelijk hormoon testosteron zou hier aan de basis liggen van het roekeloos gedrag. Mannen verrichten doorgaans meer zware lichamelijke arbeid waardoor ze vroeger versleten zijn. In culturen waar de vrouw doorgaans de zwaarste arbeid verricht leven de mannen het langst. Testosteron doet de slechte cholesterol toenemen bij mannen wat de kans op herseninfarcten en hartkwalen verhoogd. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt er dan weer voor dat herseninfarcten en hartkwalen veel minder vrouwen treft. Vrouwen hebben een sterker hart, de hartcapaciteit zou bij mannen 20 tot 25 % afnemen tussen de leeftijd van 18 en 70 jaar, terwijl die bij vrouwen gemiddeld onveranderd blijft.
Levensverwachting in jaren op verschillende leeftijden
Van wie gaat 'Fit in je hoofd - goed in je vel' uit? De website gaat uit van de Vlaamse Overheid. Ze werkt uitgewerkt door een werkgroep van deskundigen en veldwerkers. De website werd voor het eerst gelanceerd in 2006. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie(VIGeZ) heeft deze website in 2008 herwerkt. ISW-Limits stond in voor de test. Deze campagne is gebaseerd op een buitenlandse campagne 'Positieve steps for mental health' en op literatuur en onderzoek over 'beschermende factoren' voor de geestelijke gezondheid. > Fit in je hoofd (www.fitinjehoofd.be) > Geheugen problemen bij ouder worden (powerpoint)
Verlegenheid Verlegenheid komt meer voor dan we denken. In feite is elke mens in meer of mindere mate verlegen, elk op zijn manier. > Verlegen zijn (gezondheid.be)
Veel genoemde situaties die verlegen mensen moeilijk vinden zijn: 1. Binnenkomen in een volle kamer, bijvoorbeeld bij een feestje. 2. Voor een kassa in de rij staan. 3. Een groepje mensen dat lacht als je voorbij loopt. 4. Omgaan met collega's. 5. Als je hulp nodig hebt daar om vragen. 6. Een sollicitatiegesprek. 7. Een functioneringsgesprek met de baas. 8. Kennismaken met iemand van het aantrekkelijke geslacht. 9. Een conflict. 10. Tijdens een vergadering iets vragen of je mening geven. > Vereniging voor verlegen mensen in Nederland (www.verlegenmensen.nl)
♥ Test de werkelijke leeftijd van je hart Cardiovasculaire ziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in ons land. Eenvoudige maatregelen zoals een evenwichtige voeding en meer beweging kunnen het risico nochtans met 80 procent doen afnemen. Dagelijks sterven in België 110 mensen aan hart- en vaatziekten en worden er 550 mensen omwille van dezelfde problemen opgenomen in een ziekenhuis. Nochtans berekende de Wereldgezondheidsorganisatie in 2005 dat in 80 procent van de gevallen het overlijden vermeden had kunnen worden door eenvoudige preventiemaatregelen. Bron: Hou van je hart
Denk je wel eens dat je verslaafd bent aan seks? Wanneer spreekt men eigenlijk van te veel seks? En ken jij het verschil tussen regelmatig seksueel contact en een verslaving? Of is het voor iedereen anders? Internet zou een groeiende seksobsessie veroorzaken. De opvallende stijging van het aantal mensen dat obsessioneel met seks bezig is, heeft inderdaad veel te maken met het brede aanbod van pornografie en pikante chatrooms op het internet.
Seksverslaving
Seksverslaving is een verslaving aan seks, een toestand waarin men afhankelijk is van hetzij het hebben van seks of het verrichten van seksuele handelingen, een obsessieve manier van omgaan met verliefdheid en relaties maar ook een dwangmatige vorm van het vermijden van seksualiteit en intimiteit kan daar in meespelen. Deze verslaving vindt plaats op een wijze die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld gokverslaving. Een seksverslaving is over het algemeen moeilijk om overheen te komen. > Lees meer op wikipedia.org
Masturbatie - Zelfbevrediging
Masturbatie, zelfbevrediging of onanie is het stimuleren van de geslachtsdelen om seksuele opwinding te bereiken, meestal tot er een of meerdere orgasmen op volgen. De term masturbatie wordt ook gebruikt voor het met de hand stimuleren van het geslachtsorgaan van de partner (wederzijdse masturbatie), maar meestal wordt bedoeld het stimuleren van het eigen geslachtsorgaan. Masturbatie en geslachtsgemeenschapzijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten, maar men schaamt zich cultureel bepaald dikwijls voor het masturberen. Bij seksuele voorlichting wordt vaak alleen op de technische kanten ingegaan van masturbatie, zonder te vermelden welke gevoelens ze teweeg kan brengen. > Lees meer (http://nl.wikipedia.org)
Aseksualiteit is, in de breedste zin van het woord, het gebrek van seksuele aantrekking. Omdat aseksualiteit aangeboren of in elk geval diepgeworteld is, is het vergelijkbaar met een seksuele voorkeurof geaardheid. Door sommigen wordt het ook wel gezien als het gebrek aan een seksuele geaardheid. Een vaak aangehaalde studie stelt het percentage aseksuelen op 1% van de bevolking. >Lees meer op https://nl.wikipedia.org > Wat is Aseksualiteit? (www.allesoverseks.be)
Vreemdgaan is het hebben van een seksueel contact of een seksuele relatie met een ander dan de vaste partner. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag. Hoewel veel mensen met een vaste relatie wel eens zin hebben in seks met een ander zonder dat dat voor hun gevoel betekent dat de liefde voor hun partner op het spel staat, ervaren partners dit wel snel als een bedreiging voor de relatie. Bij seksueel contact wordt al snel een seksuele relatie gevreesd. Kenmerkend is dat het woord vreemdgaan zowel het eenmalig contact en de seksuele relatie omvat, omdat daarmee de suggestie wordt versterkt dat het een automatisch uit het andere volgt. Vaak wordt gedacht dat vreemdgaan vaak een reden is voor echtscheiding, maar dit wordt niet door onderzoek bevestigd. Uit onderzoek komen zeer wisselende cijfers naar voren over het percentage mensen dat wel eens vreemdgaat. Dit is een logisch gevolg van het feit dat er geen duidelijke definitie is van wanneer er sprake is van seks. Het ene onderzoek vindt kussen voldoende, het andere onderzoek beperkt de definitie van vreemdgaan tot geslachtsgemeenschap. Ook zijn mensen veelal niet erg open over hun seksuele activiteiten, waardoor de resultaten van enquêtes sterk afhangen van de manier waarop de respondent bevraagd is. Wanneer iemand die getrouwd is vreemdgaat spreken we ook wel van een buitenechtelijke relatie of echtbreuk. > Lees meer op wikipedia.org > Buitenechtelijke relatie (http://nl.wikipedia.org) > Echtbreuk of Overspel (http://nl.wikipedia.org) Bron: wikipedia.org
Polyamorie (Engels: Polyamory), staat voor een levenswijze waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meer dan een persoon tegelijk te houden. Deze liefde uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit ingrediënten zijn. Polyamorie doet zich voor in verschillende vormen, waaronder het samenleven met meerdere partners (triorelaties waarbij alle personen van elkaar houden en samenleven bijvoorbeeld), maar vaak is er ook een situatie waarin een hoofdrelatie wordt aangevuld met een andere relatie, waarbij een persoon dus meerdere partners heeft, zonder dat deze partners ook met elkaar een relatie hebben. De relaties zijn dan aanvullingen op elkaar. Er zijn binnen de definitie van polyamorie veel verschillende relatievormen mogelijk, maar ze hebben gemeenschappelijk dat deze gebaseerd zijn op liefde, openheid, eerlijkheid en respect.Goedkeuring van alle betrokkenen is een belangrijk aspect. Het zal duidelijk zijn dat een goede, open communicatie hierbij onmisbaar is. Personen die op deze wijze leven worden ook wel polyamoreus of polyamorisch genoemd, meestal afgekort tot poly. Poly zijn betekent dat men ervoor openstaat om meerdere relaties tegelijkertijd aan te gaan. Wanneer men poly is, betekent dat niet vanzelfsprekend dat je ook daadwerkelijk meerdere intieme relaties onderhoudt. Men kan zelfs poly zijn en geen enkele intieme relatie hebben. Bron: (www.wikipedia.org) > Lees meer op www.wikipedia.org
Polygamie of veelwijverij
Polygamie (πολυ (poly) = veel; γαμος (gamos) = huwelijk) is een echtelijke verbintenis van één mens met meerdere partners tegelijk. Indien er sprake is van meerdere vrouwenbij één man dan spreekt men van polygynie of veelwijverij. Polyandrieis de situatie van meerdere mannen bij één vrouw. Polygynie komt vaker voor dan polyandrie. Van bigamie wordt gesproken als er een tweede echtgenoot of echtgenote is; het is een bijzondere vorm van polygamie. Bron: www.wikipedia.org > Lees meer op www.wikipedia.org
Seksuele uitbuiting Ik zeg STOP U kunt helpen in de strijd tegen de seksuele uitbuiting van kinderen in het toerisme. >Ik zeg STOP (http://ikzegstop.be)
Borst Met de borst wordt meestal de vrouwelijke borst aangeduid: elke vrouw heeft twee borsten waarmee zij borstvoedingkan geven aan haar baby. Borsten zijn een secundair geslachtskenmerk van de vrouw, en hebben ook seksuele functies. Het Latijnse woord voor borst is mamma (meervoud: mammae), deze term wordt nu in de medische wereld nog gebruikt. Soms wordt m et "de borst" ook de borstkas bedoeld, als in de zin "borst vooruit" of "ter hoogte van de borst". Andere zoogdieren hebben ook borsten, waaruit zij hun jongen zogen, al worden deze vaker melkklieren genoemd. >Borst omschrijving (wikipedia.org)
Tepel Elke borst heeft één tepel die omgeven wordt door de tepelhof (ofwel areola). De kleur van de tepelhof verschilt tussen vrouwen onderling van lichtroze tot donkerbruin. De tepelhof bevat enige kliertjes, de sebaceuze klieren, ook kliertjes van Montgomery genoemd, die vaak te zien zijn als kleine ronde bultjes rondom de tepel. Dit artikel behandelt verder de vrouwelijke borst. > Lees verder op wikipedia.org
Cupmaat Belgische vrouwen .% van de Belgische vrouwen hebben cupmaat: Cup: A of B 37 % Cup: C of D 46 % Cup: E o meer 17 % Kleine borsten > Medisch Forum te kleine borsten (https://danau.be/l) Borstcorrectie Bij veel vrouwen leeft het verlangen naar grotere en/of stevigere borsten. Aan dit verlangen kunnen verschillende redenen ten rondslag liggen. De borsten kunnen vanaf jongsaf aan onderontwikkeld zijn of zij kunnen in de loop der jaren kleiner en slapper zijn geworden, bijvoorbeeld na zwangerschap(pen). Wat een vrouw als een juiste grootte van haar borsten ziet is een zeer persoonlijke zaak. De ene vrouw kan een bepaalde grootte als te klein ervaren, terwijl een ander dit misschien als normaal ervaart. > Borstreconstructie (www.e-gezondheid.be) Met video voorstelling
De vagina, schede, gleuf of kut is het inwendige deel van hetgeslachtsorgaandat bij vrouwelijke dieren (waaronderde mens) debaarmoedermet de buitenkant van het lichaam verbindt. Het uitwendige deel wordt vulvagenoemd. De vagina is geschikt om depenisin te brengen bij degeslachtsgemeenschapof coïtus. Als daar een zwangerschapuit voorkomt, is de vagina een deel van hetgeboortekanaalbij debevalling. Vagina is eenLatijnswoord dat onder andere de schedevan een zwaard betekent. > Lees meer op wikipedia.org
Zich schamen! Hou je vast: 90% van de vrouwen schaamt zich over haar vagina, 46% is ervan overtuigd dat ze er te weinig over weet, 25% heeft moeite om erover te praten, 24% van de vrouwen heeft haar eigen vagina nog nooit met een spiegeltje bekeken... Dat betekent dat één op vier vrouwen niet eens weet hoe het er daar beneden uitziet! En wij die dachten dat alle taboes de wereld uit waren! Vergeet het, een groot taboe betreft blijkbaar een deel van ons eigen lichaam. En dan nog een deel waar we dagelijks mee omgaan, en dat ons genot oplevert. Geef toe, hier is werk aan de winkel.
Geslachtsverminking bij vrouwen Vrouwelijke genitale verminking (VGV) is het zonder medische noodzaak gedeeltelijk of volledig wegsnijden van de schaamlippenen de clitorisvan meisjes en vrouwen. Deze praktijk is in alle westerse landen expliciet verboden, strafbaar is als misdrijf en wordt in de meeste westerse landen ook actief vervolgd. VGV stond in het verleden bekend als vrouwenbesnijdenis en wordt in het Engels female genital mutilation (FGM) of female genital cutting (FGC) genoemd. > Vrouwelijke geniale verminking (wikipedia.org)
Menopauze
De menopauze (Grieks: μεν: maand παυσις: ophouden) is een stadium van de menselijke menstruatiecyclus dat optreedt op het moment dat de eierstokken niet langer oestrogenen kunnen produceren, waardoor het voorplantingssysteem langzamerhand zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie optreedt. Omdat het vrouwelijk lichaam zich moet aanpassen aan deze natuurlijke verandering in de hormoonhuishouding kunnen vasomotorische symptomen zoals opvliegersen hartkloppingenoptreden. Bij een opvlieger voelt de vrouw zich opeens zeer warm worden, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst en concentratiegebrek en van urogenitale klachten, zoals atrofische vaginitis, dysurie en urge-incontinentie. De term menopauze refereert meestal aan het ophouden van de menstruatie, terwijl het langzame proces ruimer genomen rondom dit moment bekend staat als climacterium, of overgang. Dit proces dat duurt vanaf enkele jaren voor tot en met enkele jaren na de menopauze. Tijdens het climacterium raken de eicellen, die bij de geboorte al in aanleg aanwezig zijn, op. Ook verandert de hormonale balans van het lichaam. Ten slotte verandert de menstruatie, maar de manier waarop verschilt; hij kan zomaar van het ene op het andere moment stoppen of geleidelijk afnemen. Dat tweede is te merken aan het feit dat het interval tussen twee menstruaties langer wordt of de bloeding langzaam afneemt. De menopauze ontstaat meestal natuurlijk, maar kan ook als gevolg van chirurgische interventie (het verwijderen van de eierstokken) of door het gebruik van bepaalde medicatie worden geïnduceerd. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt is 50,5 jaar, maar bij sommige vrouwen treedt zij veel eerder op, met name als deze vrouwen een ovariëctomie (eierstokverwijdering) hebben ondergaan of radio- of chemotherapie hebben gekregen. Deze zogenoemde premature menopauze wordt gedefinieerd als menopauze die optreedt voor het 40e levensjaar en komt voor bij 1% van de vrouwen. Postmenopauzale vrouwen, met name van Europese afkomst, hebben een verhoogd risico om botontkalking en de ziektevan Alzheimer te krijgen. > Leest meer op wikipedia.org
Welk risico loop je Niemand houdt zich bezig met de erectie als alles goed werkt. Maar het kleinste teken dat er iets hapert, leidt meestal tot een zeer grote angst. Daarom is het beter te voorkomen dan genezen... of in elk geval snel te reageren als u zich zorgen maakt. Ga na hoe groot het risico is dat u loopt, zodat u voorzorgsmaatregelen kunt nemen om een probleem te voorkomen. > Erectieproblemen (gezondheid.be)
Penopauze is een stadium van 'instabiliteit' in het leven van de man, net als bij vrouwen (menopauze) komt dit voor zo rond de leeftijd van ongeveer veertig à vijftig. Vaak ontstaan er lichamelijke klachten en depressies, in deze periode scheiden de meeste stellen. Het is grotendeels te vergelijken met de menopauze, die bij de vrouw ontstaat, het heeft uiteraard niets te maken met de menstruatiecyclus, maar de klachten die ontstaan, komen redelijk met elkaar overeen. Op seksueel vlak zijn er een vaak een aantal wijzigingen. De hoeveelheid spermadie wordt uitgestoten tijdens een orgasme vermindert. Mannen ouder dan 50 jaar ejaculeren twee tot drie milliliter sperma (voorheen drie tot vijf). Ook de hoeveelheid voorvocht vermindert, of het vocht verdwijnt helemaal. De contracties die tijdens het orgasme het zaad naar buiten stoten verliezen hun kracht, zodat het sperma eerder naar buiten sijpelt in plaats van spuit. Andere veranderingen die kunnen optreden zijn: het langer duren eer er een erectiekomt, minder stevige erecties, het sneller verdwijnen van een erectie na de zaadlozing en een langere tijd tussen opeenvolgend erecties. Deze symptomen kondigen echter geenszins het einde van het seksueel functioneren van het lichaam aan, het gaat er enkel wat trager aan toe. > Lees meer op wikipeia.org