< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Teek- Tekenbeten
Teek - Tekenbeten
.
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Teken (Acarina of Acari) zijn achtpotige geleedpotigendie als parasietenleven van het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen soms ziekten overbrengen. Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vrij vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten. Bron: Wikipedia.org >Teken – Ziekte van Lyme (www.google.be)
De mens als slachtoffer Een teek kan tijdens een natuurwandeling worden opgelopen. Vooral als men zich daarbij door struiken of onder bomen en begroeiing begeeft. Daarbij is de teek in staat om onder de kleding te kruipen. Preventie: niet met korte broek of onbedekte lichaamsdelen in bos of struikgewas wandelen, broekspijpen in de sokken, jezelf na het verlaten van het bos of 's avonds controleren op teekjes, en de voor jezelf niet zichtbare delen van de huid door een ander laten inspecteren. Jonge tekenlarven zijn slechts ca. 1 mm groot! De teek alleen met een speciale tekentang of tekenlepel verwijderen, aangezien er anders een risico is dat de teek zichzelf leeg maakt en het risico op de Lymeziekte verhoogt.
Teek Verwijdering Een verpleegster ontdekte een veilige, gemakkelijke manier om teken te verwijderen, waardoor ze automatisch terugtrekken als je haar eenvoudige instructies volgt. Het is een goede manier om teken allemaal van je af te krijgen, van jezelf, je kinderen, of je huisdieren. Dit is geweldig, want het werkt op die plaatsen waar het soms moeilijk is om aan te komen met een pincet: tussen de tenen, in het midden van een hoofd vol donker haar, enz. Probeer het eens. Breng een klodder vloeibare zeep aan op een prop watten. Bedek de teek met de zeep doordrenkte prop watten en dep het 15 a 20 seconden, de teek zal zich spontaan losmaken en zichzelf vasthouden aan de watten wanneer u de prop weg neemt. Deze techniek werkt en het is veel minder traumatisch voor de patiënt. Tenzij iemand allergisch is voor zeep is deze techniek onschadelijk op enigerlei wijze.
Tekenziekten bij dieren Daarnaast kunnen teken ziekten overbrengen op dieren. De belangrijkste ziekte bij runderen en honden veroorzaakt door teken isbabesiose, veroorzaakt door de Babesia-bloedparasiet (Babesia canis). Deze parasiet dringt de rode bloedcellen binnen. Ziekteverschijnselen zijn kortademigheid, koorts, rode urineen plotselinge sterfte. Babesiose komt voornamelijk voor in Zuid-Europa, maar kan ook in Nederland voorkomen. In 2004 zijn enkele gevallen gerapporteerd. Voor zover bekend komt de overbrengende teek van deze ziekte (Dermacentor sp.) niet in Nederland voor. Ook wel pyroplasmose of piroplasmose genoemd. > Lees meer op Wikipedia.org >Eerste hulp bij een tekenbeet (www.gezondheid.be) > Ziekte van Lyme in België (www.gezondheid.be)
Luizen zijn zogeheten ectoparasieten, parasieten die op de oppervlakte, op de huid van andere dieren leven. Het zijn vleugelloze insecten die al minstens 5 miljoen jaren onze aarde bevolken. De best gekende soort is de hoofdluis of Pediculis capitis die leeft op het behaarde hoofd en soms ook in de baard. Het is deze soort die met de regelmaat van een klok scholen teistert. >Luizen (wikipedia.org) > Hoofdluizen (www.gezond-lichaam.com)
Schaamluizen zijn parasieten die de mens gebruiken als gastheer en leven van bloed. Ze veroorzaken jeuk, vooral aan schaamhaar en oksels, maar kunnen voorkomen op elk harig deel van het lichaam (behalve het hoofd). >Lees meer op gezondheid.be>Scrol in de geopende site naar beneden !
De schaamluis (Pthirus pubis, synoniem: Phthirus pubis) is een ongevleugeld, zeer klein insect uit de familie Pthiridae en is vooral bekend door de parasiterende levenswijze op de mens. Een andere naam voor schaamluis is platje. De medische term voor de door deze luis veroorzaakte aandoening is pediculosispubis. > Lees meer op wikipedia.org
Bedwants rukt op in Europa Aangenomen werd dat bedwantsen in de westerse wereld, onder andere als gevolg van het gebruik van DDT, uitgeroeid waren. De laatste jaren lijkt het insect echter bezig aan een comeback. In Europa was de soort zeldzaam maar de aantallen stijgen. De bedwants (Cimex lectularius) is een parasitair insect dat behoort tot de onderorde wantsen (Heteroptera). De bedwants is een zeer klein insect en wordt 5 tot 6 millimeter lang. De kleur is roodbruin tot bruin, net vervelde exemplaren zijn lichter maar kleuren bij. Het lichaam is breed en sterk afgeplat. Net als vlooien, waar bedwantsen overigens niet aan verwant zijn, hadden bedwantsen ooit vleugels, maar hebben deze in de loop der tijd weer grotendeels verloren. De restanten zijn zichtbaar als twee kleine 'flapjes' achter het halsschild. Op het achterlijf zijn verticale rijen haren aanwezig, waardoor de wants gestreept lijkt. De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens, en dankt de naam aan de plek in huis waar doorgaans de meeste bedwantsen zich bevinden, namelijk in en rond het bed. De bedwants prikt met zijn steeksnuit door de huid, deze bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een tweede dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. Hierdoor voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel wat de stroom op gang houdt tot de wants genoeg heeft. De wants is eenmaal volwassen een goede overlever die maanden zonder voedsel kan. Door het afgeplatte lichaam kunnen de smalste spleten worden betreden, zoals de vele plooien in het beddengoed. Uitgeademde CO2 en lichaamswarmte trekken de dieren aan. De bedwants kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten; kleine, rode bultjes. Soms zijn rijen bultjes aanwezig, deze zijn veroorzaakt door een bedwants die gestoord werd tijdens het voeden en meerdere malen kort na elkaar geprikt heeft. De wondjes genezen over het algemeen snel, soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabt waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten als sommige muggen en vlooien, kan de bedwants geen ziektes overbrengen. De wijfjes leggen enkele tot ongeveer 10 eitjes per dag en in totaal ongeveer 200 gedurende hun leven. Uit een ei komt na ongeveer 2 weken de nimf tevoorschijn, die uiterlijk al op de ouders lijkt. De nimf ondergaat een aantal vervellingen en is na zes weken volwassen. > Lees meer op wikipedia.org
Een blaasontsteking of cystitis is een infectie van de blaas. In de (normaal steriele) urine in de blaas vermenigvuldigen zich bacteriën, die ook het slijmvliesvan de blaas aanvallen. Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat zij een kortere urinebuis hebben. >Blaasontsteking (Wikipedia)
Kanker is een aandoening die gekenmerkt wordt door de volgende verschijnselen: - Er zijn cellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en dit blijven doen. - De woekerende cellen breiden zich uit in omliggend weefsel en richten hier schade aan (invasieve groei of infiltratie). De woekerende cellen verspreiden zich ook naar ver weg gelegen plaatsen in het lichaam (metastasering ofwel uitzaaiing). Dit geschiedt via de lymfevaten (lymfogene metastasering), via het bloed (hematogene metastasering) en in aanwezige lichaamsholten (bijv. buikholte).>Lees verder op wikipedia.org Diagnose kanker Kanker overvalt u. Als de dokter u vertelt dat u kanker heeft, is het alsof de grond onder uw voeten wegzakt. Alle beloften die uw leven nog in petto leek te hebben, verdwijnen als sneeuw voor de zon. In de plaats komen angst en onzekerheid. Angst voor de behandeling: 'Zal ik kunnen blijven werken?', 'Zal ik voor de kinderen kunnen blijven zorgen?', 'Zal ik mijn haar verliezen?' En onzekerheid over de toekomst: 'Hoe erg is het?', 'Zal ik het halen?' Als er één ziekte is die meteen het beeld oproept van het naderende einde, dan is het wel kanker. De diagnose wordt vaak ervaren als een doodvonnis. En inderdaad, kanker is een ernstige ziekte. Maar lang niet iedereen gaat er aan dood. Steeds meer mensen - intussen al meer dan de helft van alle kankerpatiënten - genezen. >Ken de negen signalen van kanker (www.gezondheid.be) Bevolkingsonderzoek van de Vlaamse overheid Vlaams bevolkingsonderzoek naar Dikkedarmkanker. >Dikkedarmkanker (www.dikkedarmkanker.be)
Sensibiliseringscampage Darmkanker Darmkanker is de op een na dodelijkste kanker in Europa, elk jaar wordt bij meer dan 400.000 Europeanen de diagnose gesteld en de helft daarvan overlijdt. Maar de huidige aanpak schiet te kort. Daarom is een sensibiliseringscampage opgestart zodat het dodental teruggeschroefd kan worden. In België tellen we jaarlijks 4.000 nieuwe gevallen van dikke darmkanker. De verdeling tussen mannen en vrouwen is vrijwel gelijk. Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende bij mannen. > Lees meer over darmkanker op gezondheid.be Darmkanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten kanker van de dunne darm, dikke darm en de endeldarm (rectum). Bron: Wikipedia Dikke darmkanker Kanker van de dikke darm is een veel voorkomende vorm van kanker. > Darm kanker – Dikke darm kanker (wikipedia.org)
Stop darmkanker Vlaams bevolkingsonderzoek naar Dikkedarmkanker.
Melanoom is de snelst stijgende vorm van kanker in België! Genieten van de zon doe je dus best mét verstand. En leer hoe je de huid best beschermt tegen de zon. >Veilig zonnen (www.kanker.be)
Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm vankanker die uitgaat van het melkklierweefselin de borst. Het is één van de meest voorkomende soorten van kanker in vrouwen. Er wordt geschat dat in Nederland één op de negen vrouwen borstkanker zal krijgen gedurende haar leven. Omdat mannen ook een kleine hoeveelheid borstklierweefsel bezitten, kunnen zij ook borstkanker krijgen, al komt dat wel veel minder vaak voor. >Lees verder op wikipedia.org >Diverse informatie over Borst en Borsten (op deze site)
Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom is een van de weinige vormen van kanker waarvan met vrij grote zekerheid bekend is dat die veroorzaakt wordt door een virus, te weten HPV (Humaan papillomavirus), en dan nog uitsluitend door bepaalde subtypen hiervan. Er zijn meer dan 100 soorten van het virus. In het geval van baarmoederhalskanker is er vooral sprake van HPV 16 en HPV 18. >Lees verder op wikipedia.org
Wanneer men het heeft over CVS of "chronisch vermoeidheidssyndroom", worden heel wat verschillende benamingen door elkaar gebruikt. Dit heeft alles te maken met de onduidelijkheid die nog bestaat over de oorzaken, diagnose en behandeling van de ziekte. >Bron: www.gezondheid.be
Over deze complexe, mysterieuze en controversiële aandoening blijven meer vragen dan antwoorden. Het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS) is zeker geen nieuwe ziekte: er zijn aanwijzingen dat CVS eeuwen geleden ook reeds voorkwam. Over het algemeen is de aandoening nog onvoldoende bekend, wordt ze niet snel genoeg herkend, en krijgt ze niet voldoende erkenning. Deze ziekte is pas sinds 1 april 2003 door het RIZIV in ons land erkend als ziekte. Patiënten met het CVS hebben nochtans evenveel recht op steun en wetenschappelijke inzet als mensen met andere ziektes. >Chronische vermoeidheidssyndroom (Wikipedia.org) >Chronisch vermoeidheidssyndroom (www.google.be) >ME-CVS-Stichting (me-cvs-stichting.nl) >ME-CVS-Vereniging (me-cvsvereniging.nl)
Op zoek...! CVS Evenwicht is op zoek naar personen die in het verleden te kampen kregen met energieverlies, eventueel met een diagnose CVS, maar die nu een stuk beter geworden zijn. Wat heeft hen geholpen ? >CVS Evenwicht (cvs-society.be)
Leven met Fibromyalgie Chronische vermoeidheidssyndroom
Pijn is een onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam is een verwonding of dreigt er een te ontstaan. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak. >Pijn (Wikipedia) - Pijn verlamt je mobiliteit - Hoe ga je met pijn om? >Lees verder op www.uzgent.be
Migraine Migraine (van hemicrania: 'half hoofd') is een neurovasculaire aandoening gekenmerkt door aanvallen ontstaan door neurale prikkelingen die na een plotse tijdelijke vernauwing, een verwijding van de bloedvaten tot gevolg heeft. Dit geeft aanleiding tot verschillende symptomen, meestal een kloppende hoofdpijn en verdere stimulatie van het centrale zenuwstelsel. Onderzoek met scannen heeft aangetoond dat de hersenstam geactiveerd wordt tijdens een migraineaanval. De typische hoofdpijn die vaak gepaard gaat met een migraineaanval komt meestal aan één kant van het hoofd voor (vandaar de naam) maar kan dubbelzijdig optreden. Verder hoeft de pijn ook niet altijd aan dezelfde kant op te treden. Mensen die aan migraine lijden kunnen dikwijls slecht tegen fel licht en geluid. Dikwijls komen in een familie verscheidene migrainepatiënten voor. Onderzoek na een aanval brengt doorgaans geen fysieke oorzaak aan het licht. Bij herhaalde aanvallen is medisch advies raadzaam, al was het alleen al omdat er geneesmiddelen bestaan die preventief werken of een aanval bekorten. De gemiddelde prevalentie van migraine in Westerse landen ligt op 11%. Opvallend is dat de prevalentie van migraine als percentage van de totale bevolking in Nederland aanmerkelijk hoger ligt dan in elk ander Europees land. Migraine moet worden onderscheiden van clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. > Lees meer op wikipedia.org
In België zijn er meer dan 300.000 kinderen met een langdurige of chronische ziekte. Er zijn meer dan 200 pediatrische afdelingen of zorginstellingen waar deze kinderen (voor langere tijd) verblijven. Simon & Odil wil het isolement van deze kinderen doorbreken. > Chronische ziekte (wikipedia.org) > Bevolkingsonderzoek (www.bevolkingsonderzoek.be)
Griepseizoen Het griepseizoen begint met de eerste rijm en eindigt in de lente. In die periode kan de griep fel te keer gaan. Men krijgt griep na contact met een besmette persoon. Er bestaan meerdere griepvirussen (influenzavirussen). De griepvirussen veranderen bijna elk jaar, zodat de antilichamen die vorig jaar werden gevormd, de infectie van dit seizoen niet kunnen bestrijden. > Test jezelf: Heb je griep of verkoudheid? (e-gezondheid-be) > 12 vragen over griep – Waarom vaccinatie (www.gezondheid.be)
De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd door medisch personeel in Wuhan, hoofdstad van de provincieHubei in China, bij patiënten die eenlongontstekingontwikkelden zonder een duidelijke oorzaak. Het was dokterLi Wenliangdie op 30 december 2019 zijn collega's waarschuwde voor een mogelijke uitbraak van deze ziekte. Door het ontbreken vanimmuniteitin de bevolking in combinatie met veel besmette internationale reizigers verspreidde de ziekte zich razendsnel, zodat op 11 maart 2020 deWereldgezondheidsorganisatie(WHO) bekendmaakte dat er officieel sprake was van eenpandemie. > Lees meer op wikipedia.org
BE-Alert Dit is een alarmeringssysteemwaarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Zie of jouw Stad of Gemeente dit initiatief ondersteunen en schrijf je in. > BE-Alert (www.be-alert.be)
Snurkers en gesnurk Snurken is een onderwerp dat sommige mensen doet glimlachen, terwijl het voor anderen iets is wat hun dagelijks leven behoorlijk bemoeilijkt. De lawaaihinder zou voorkomen bij bijna 40% van volwassenen ouder dan vijftig jaar. Wat moeten snurkers en partners van snurkers weten? >Wat is snurken (gezondheid.be) >Oordopjes tegen snurken (gezondheid.be)
Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt is door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Angst kent verschillende gradaties. Voorbeelden van mildere vormen zijn: je niet op je gemak voelen, onrust en bezorgdheid. Voorbeelden van meer extreme vormen zijn paniek, de paniekstoornis en de gegeneraliseerde angststoornis.
Symptomen Hevige angst gaat vaak gepaard met lichamelijke verschijnselen als een verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, droge mond, pijn in de borst, misselijkheid, kortademigheid en hoofdpijn. Ook kan er sprake zijn van een bleke gelaatskleur, zweten, een verhoogde productie van adrenaline in het bloed, en stoornissen in de spijsvertering. Psychologisch gezien gaat angst gepaard met een vaag gevoel van dreiging of gevaar. Soms kan angst een symptoom zijn van stress. De lichamelijke symptomen van angst worden wel gezien als een manier waarop het lichaam zich voorbereidt op bedreiging van buitenaf. Angst kan ook gepaard gaan met depressiviteit. Angst kan ook blijken uit gelaatsexpressies. >Lees meer op wikipedia.org > Angst (www.youtube.com)
Paniekaanval Een paniekaanval is een uiting van intenseangst die meestal plotseling begint en niet erg lang duurt (doorgaans enkele minuten tot een half uur). De symptomen zijn onder andere beven, sterkzweten, pijn in de borst,hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel (meestal in handen of benen), benauwdheid enhyperventilatie. Verder treden mogelijk sterkevecht- of vluchtreactiesendepersonalisatieop. Een paniekaanval gaat vaak gepaard met de angst om flauw te vallen of dood te gaan. >Lees meer op wikipedia.org
tStress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Omgaan met stress 'Ik weet dat ik meer tijd voor mezelf moet nemen, maar ik kom er zo moeilijk toe... ' 'De laatste tijd vind ik geen rust meer... ' 'Hoe ga ik om met al die emoties en gedachten ... ?' Het leven is niet altijd als een rustig riviertje dat door een bekende bedding kabbelt. Het kan onvoorziene en ongewenste wendingen nemen en in een maalstroom veranderen. Op zulke ogenblikken vraagt het leven het uiterste van je. Stress is onvermijdelijk. Niet alleen ziekte maar ook andere gebeurtenissen kunnen een belangrijke oorzaak zijn van stress. De enige stressdetector waarover je beschikt is je eigen lichaam. Op die manier kan stress zelf klachten veroorzaken of doen toenemen. Wat de psychologische en lichamelijke gevolgen zijn van stress, wordt vooral bepaald door de manier waarop je er mee omgaat. Dit heb je voor een groot gedeelte zelf in handen. Bron: levenindemaalstroom.be Stressstoornissen Als een mens te lang stress ervaart of als deze te intens is (bij eenpsychotrauma), kan dit nadelige gevolgen hebbenvoor lichaam en geest. Klachten die daarbij kunnen optreden zijn: jachtige gevoelens,hoofdpijnen spierpijn, slaapproblemen, maagzwerenen hart- en vaatziekten. Teveel stress kan ook verantwoordelijk zijn voornervositeit, overspannenheid,klinische depressie, burn-outenangststoornissen. Eenposttraumatische stressstoornisis het gevolg van ingrijpendegebeurtenissen zoals gijzeling, oorlog of marteling. Deze stoornis kan pas later na de gebeurtenissen aan het licht komen, en maanden voortduren. Eenacute stressstoornisiseen heftige en korter durende reactie op een stressvolle gebeurtenis, zoals mishandelingof een ernstig ongeluk. De kans op het krijgen van een stresstoornis blijkt mede afhankelijk te zijn van persoonlijkheidsfactoren, gezins- of jeugdproblematiek, en mogelijk ook erfelijke factoren.
Schadelijke effecten van stress Langdurige stress en verhoging van de cortisolspiegels in het bloed kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn, omdat het gepaard gaat met een verminderde werking van hetimmuunsysteem. Ook kan een chronisch verhoogd cortisolniveau leiden tot beschadiging van neuronen in dehippocampusen geheugenproblemen. Vooral bij oudere personen met verhoogde cortisolniveaus blijkt een kleinere hippocampus in combinatie met geheugenproblemen voor te komen. > Lees meer op wikipedia.org
Depressie is één van de meest voorkomende aandoeningen. Volgens de meeste internationale studies ligt de kans op het doormaken van een depressie tijdens een gans mensenleven op 10 à 17 %. Wanneer men deze gegevens extrapoleert, kan men aannemen dat 1.000.000 tot 1.700.000 Belgen tijdens hun leven een depressie zullen doormaken. Niemand kan er zeker van zijn tegen depressie bestand te zijn. Zelfs al treft zij vooral vrouwen (twee vrouwen voor één man) en jonge volwassenen (25 à 35 jaar), toch kan depressie voorkomen in alle lagen van de bevolking en op eender welke leeftijd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal depressie in het jaar 2020 de ziekte zijn die het meest voorkomt in de geïndustrialiseerde wereld. >Depressie Test jezelf (gezondheid.be) >Kan iedereen aan depressie lijden? (gezondheid.be) > Depressie (www.google.be)
Persoonlijkheidsstoornis Instabiele of Labiele persoonlijkheid
Persoonlijkheidsstoornissen is een categorie van psychische aandoeningen in de DSM-IV-TR (tekstrevisie) die gekenmerkt wordt door een star en duurzaam patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen die binnen de cultuur van de betrokkene duidelijk afwijkt van de verwachtingen. Om bij een patiënt de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis te kunnen stellen, moet volgens het DSM-IV-TR aan de volgende criteria worden voldaan: A. Een duurzaam patroon van innerlijke ervaringen en gedragingen die duidelijk binnen de cultuur van betrokkene afwijken van de verwachtingen. Dit patroon wordt zichtbaar op twee (of meer) van de volgende terreinen: 1. cognities (dat wil zeggen de wijze van waarnemen en interpreteren van zichzelf, anderen en gebeurtenissen) 2. affecten (dat wil zeggen de draagwijdte, intensiteit, labiliteit en de adequaatheid van de emotionele reacties) 3. functioneren in het contact met anderen 4. beheersing van de impulsen
B. Het duurzame patroon is star en uit zich op een breed terrein van persoonlijke en sociale situaties.
C. Het duurzame patroon veroorzaakt in significante mate lijden of beperkingen in het sociaal en beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen.
D. Het patroon is stabiel en van lange duur en het begin kan worden teruggevoerd naar ten minste de adolescentie of de vroege volwassenheid.
E. Het duurzame patroon is niet eerder toe te schrijven aan een uiting of de consequentie van een andere psychische stoornis.
F. Het duurzame patroon is niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld schedeltrauma).
Naast bovengenoemde persoonlijkheidsstoornissen krijgt een grote groep ook de diagnose:Persoonlijkheidsstoornis Niet Anderszins Omschreven. Deze stoornis krijgen de mensen die niet binnen de criteria van een bepaalde persoonlijkheidsstoornis vallen, maar wel 'trekken' hebben van 2 of meer persoonlijkheidsstoornissen, dat wil zeggen: nét niet voldoen aan de criteria ervan. In de DSM-III werden ook de passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis en de zelf kwellende persoonlijkheidsstoornis vermeld. Deze zijn in het DSM-IV echter verwijderd, omdat vooralsnog niet duidelijk is of dit afzonderlijke persoonlijkheidsstoornissen zijn. In het ICD-10 staan ze vermeld als varianten van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (F60.7). Bron: Wikipedia >Persoonlijkheidsstoornis (psyonline.nl) >Persoonlijkheidsstoornissen (www.youtube.com)