< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
^Je bevind zich nu hier ^
^ Wekelijks nieuwe evenementen Informatie! ^
Vogelgriep - Vogelpest
Vogelgriep - Vogelpest
Vogelpest, vogelgriep of aviaire influenza is een ziekte die voorkomt bij vogels, voornamelijk hoenderachtigen, die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, met sufheid, tranende ogen en opgezette kelen. Ook verkleurt de kam van de vogel. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting. De incubatietijdbedraagt drie dagen tot twee weken. De ziekte is dodelijk voor kippen, kalkoenen en eenden. >Lees meer op wikipedia.org
Momenteel worden diverse gemeenten in Limburg en Vlaams Brabant geteisterd door een overvloed van processierupsen, meer bepaald de eikenprocessierupsen, rupsen die zich waarschijnlijk de komende weken massaal zullen verspreiden over meerdere Gemeenten inVlaanderen. De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is de rups van een nachtvlinderdie in Nederland rond 2004 vooral in Noord-Brabant en Limburg en soms in Gelderland voorkomt. InVlaanderen komt de rups overal voor. De vlinder heet eikenprocessierupsvlinder. Het is een bladvretende rups die zoals de naam al zegt vooral op eiken voorkomt. De eitjes van de rups komen uit in het voorjaar, zodra de eerste jonge eikenbladen te voorschijn komen. In Nederland enVlaanderen ontwikkelt de rups zich af en toe in zulke grote aantallen dat van een plaag gesproken kan worden. De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in eikenlanen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. De rups wordt vooral gesignaleerd in zomereiken langs lanen in steden en dorpen, erfbeplantingen op campings en landgoederen in bosrijke omgeving. In bosgebieden zelf wordt de rups ook waargenomen, maar hier lijkt er een biologisch evenwicht te bestaan met zijn natuurlijke vijanden (de sluipwesp,sluipvlieg en de grote poppenrover). Hierdoor leidt de eikenprocessierups in bosgebieden nauwelijks tot problemen. De rupsen verplaatsen zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij kruipen in lange stroken dicht bij elkaar, wat doet denken aan een processievan mensen. Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. De rupsen eten eikenbladeren, met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen. De soort is in Nederland niet inheems maar hoort thuis in Oost- en Zuid-Europa.
Brandharen De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. Zonder behandeling kunnen de haren als ze het oog binnendringen blindheid veroorzaken. Dit komt echter niet vaak voor. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen half mei tot eind juni op de rupsen. De brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig, die aan de stammen en dikke takken hangen. Jaren later kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups. De behandeling van brandharen begint met het zo goed mogelijk afspoelen van de huid, en het uitspoelen van geïrriteerde ogen. Krabben of wrijven verspreidt de haren, wat de klachten nog verergert. Ook kleding moet goed worden gewassen en uitgespoeld.
Levenscyclus De eitjes komen in april of mei uit, tegelijk met de eerste bladeren van de waardplant, de eik. De rupsen zijn dan oranjeachtig gekleurd. De kleur van de rupsen verandert in een grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Na de derde vervelling krijgen de rupsen de donkere brandharen op de rug. De rupsen zijn tot 3,5 cm lang. De rupsen vervellen wel zes of zeven keer voordat ze een onopvallende nachtvlinder worden. Begin september zetten de vrouwtjesvlinders hun eitjes af in de toppen van eikenbomen. Natuurlijk vijanden van de rups zijn de sluipwesp en desluipvlieg. Ook een kever, de grote poppenrover is een natuurlijke vijand. Deze kever is in Nederland in de jaren 50 van de twintigste eeuw uitgestorven.
Plaag bestrijden De plaag van de eikenprocessierups begon in 1991 in Nederland met de ontdekking van enkele nesten in een wegbeplanting bij Hilvarenbeek. De soort verspreidde zich daarna over de zuidelijke provincies. De populaties bereikten hun hoogtepunt in 1996. Een jaar later kwam de instorting en menigeen dacht dat dit uitheemse insect wel weer uit Nederland zou verdwijnen. Dit bleek niet het geval en jaarlijks komen de meldingen over de rups weer terug. De komst van de eikenprocessierups naar Nederland wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de temperatuurstijging die samenhangt met het broeikaseffect. Droge winters en droge, warme zomers, stimuleren de ontwikkeling van de rups. Door vroegtijdig de rups te bestrijden wordt een plaag voorkomen. Dit gebeurt door een bestrijdingsmiddel in de toppen van eikenbomen te spuiten, waar de nesten van de rups zijn aangetroffen. In 2004 wordt hiervoor in Nederland als proef Xentari WG gebruikt. Dit middel bevat een bacterie, Bacillus thuringiensis var. aizawai. De bacterie produceert in het darmstelsel van de rups eiwitkristallen. Bij de afbraak van deze kristallen in het darmkanaal komt een toxine vrij, dat de darmwand van de rups aantast. Een uur na opname van de bacterie stopt de rups met eten, omdat de kaakspieren verlammen. Geïnfecteerde rupsen bewegen zich langzaam, ze verkleuren en tenslotte verschrompelen ze. 2 tot 5 dagen na de bestrijding zijn de rupsen dood. De dode rupsen blijven met hun voorpoten aan de eikenbladeren hangen. Een andere manier van bestrijding van de rups is het wegzuigen van de rupsen, waarna ze begraven, verbrand of verdronken worden. Bron: >Processierups – Eikenprocessierups (www.wikipedia.org) > Wat kan je doen bij irritatie door eikenprocessierups (www.gezondheid.be)
De zwarte weduwe (Latrodectus mactans) is een spindie oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten, maar zich inmiddels over alle werelddelen heeft verspreid. Het allereerste exemplaar in Europa dook op in Tervuren (België) in 1967. In Nederland en België is het klimaat, naar men aanneemt, echter niet geschikt voor de spin om zich blijvend te vestigen. De spin, die behoort tot de kogelspinnen en ongeveer 1,5 cm groot kan worden, is vooral bekend omdat het vrouwtje ervan lelijk kan bijten met soms ernstige gevolgen.
Voortplanting Het mannetje is polygaam en paart dus met verschillende wijfjes. Voor hij op zoek gaat naar een partner, spint hij een klein web en bevrucht dit met een beetje sperma door het tegen zijn buik te wrijven. Vervolgens pakt hij dit spermapakketje beet met zijn pedipalpen (dit zijn de pootvormige organen nabij de bek) en gaat op zoek naar een wijfje. Wanneer hij een geschikt wijfje gevonden heeft, baltst hij voor haar door haar web te laten resoneren met zijn poten om aan te geven dat hij wil paren. Dit houdt in dat hij het spermapakketje overbrengt op het lichaam van het wijfje. Na de paring eet het wijfje in sommige gevallen het mannetje op, waaraan de spin haar naam dankt. Eén paring is voor het wijfje voldoende om verscheidene nesten met eieren te leggen, omdat zij het sperma in haar lichaam opslaat en het een aantal maanden kan gebruiken. Het wijfje legt de eieren in een grote, beige zijden cocon, die ze van tevoren heeft gesponnen. Ze heeft soms verschillende van die cocons en bewaakt ze zorgvuldig. Ten slotte komen er drommen jonge spinnetjes tevoorschijn, die ondanks het feit dat ze piepklein zijn, al geheel onafhankelijk van de moeder zijn zo gauw ze uit het ei komen.
Beten van zwarte weduwe De spin is niet agressief en mensen worden meestal gebeten omdat ze de spin onbedoeld in het nauw brengen, bijvoorbeeld door op een toiletbril te gaan zitten waar de spin haar web heeft gesponnen. De beet wordt aanvankelijk nauwelijks gevoeld maar gaat na enige minuten hevig pijn doen en kan dan gepaard gaan met andere ziekteverschijnselen. Een fatale afloop is wel beschreven hoewel dit geenszins zo vaak voorkomt als in sensatiebeluste media wordt gesteld. In de hele VS zijn tussen 1950 en 1959 (voor de ontwikkeling van een antiserum) bijvoorbeeld slechts 63 fatale gevallen gemeld. Bij toediening van antiserum in ernstige gevallen trad in een ziekenhuisserie van meer dan 2000 beten geen enkele fatale afloop op. In een Australisch onderzoek naar 63 gevallen waarbij de roodrugspin (nauw verwant aan de zwarte weduwe) gevangen was en dus eenduidig kon worden geïdentificeerdtrad pijn op in alle gevallen; hevige pijn bij 61% van de gevallen en pijn die meer dan 24 uur aanhield in 66% van de gevallen. In 35% van de gevallen traden systemische verschijnselen op (algemeen onwelzijn, zweten, verlammingsverschijnselen in tegenstelling tot plaatselijke verschijnselen). De pijn duurde gemiddeld 48 uur (maximaal 96 uur). Slechts 6 patiënten hoefden met antigif te worden behandeld. Bij beten van de verwante L. Hasselti was er meer kans op systemische verschijnselen dan bij L. mactans. Er waren geen gevallen met fatale afloop. De LD50 voor Latrodectusgif voor muizen wordt opgegeven als 0,9 mg/kg. Ter vergelijking: voor wespengif is dit ongeveer 2,5 mg/kg.
Samenstelling van het gif Het gif bevat een aantal actieve bestanddelen, waaronder simpele organische stoffen zoals purine en inosine; kleinere polypeptidendie een directe invloed hebben op calciumkanalen in de celmembraan en eiwitten die selectief het vrijkomen van neurotransmitters in de synapsen en bij de motorische eindplaat beïnvloeden, waardoor verlammingsverschijnselen ontstaan.
Zwarte weduwe aangetroffen in België Op 19 augustus2009 waarschuwde de Belgische Arachnologische Vereniging, ARABEL, voor het gevaar van blijvende vestiging van de zwarte weduwe in België. Onderzoek wees uit dat de spinnen het land binnenraken via de handel in oldtimers vanuit de Verenigde Staten.Dit bericht kwam er nadat opvallend meer meldingen binnenkomen van zwarte weduwen en eicocons.
Zwarte weduwe aangetroffen in Nederland De zwarte weduwe is een aantal keer in Nederland aangetroffen. De spinnen worden veelal overgebracht naar reptielentuin Serpo te Delft. Een recent geval deed zich voor in Nederland waar de spin werd ontdekt in een uit de Verenigde Staten geïmporteerde auto. Een medewerker van het importbedrijf werd gebeten. Na een paar uur traden er onregelmatige spieraanspanningen op, waardoor spoedeisende ziekenhuisopname noodzakelijk was. Na enkele dagen genas de betrokkene geheel. Veelal duidt dit op een allergische reactie, zoals iemand deze ook kan hebben bij bijvoorbeeld een wespensteek. Na onderzoek in Amerika werd duidelijk dat iedereen anders reageert op een beet van deze spin. Bij een verlaagde weerstand kun je er meer last van hebben, of zoals bovenstaand geval, als je er allergisch voor bent. Een persoon met een gemiddelde weerstand en conditie heeft vaak jeuk, uitslag of koorts. Er zijn ook gevallen bekend waar de gebeten persoon er totaal geen last van had en er enkel een rode plek op de bijtplek zichtbaar was. Bron: >Zwarte weduwe (spin) www.wikipedia.org
Als we aan een kat denken dan stellen de meeste mensen zich een lief schattig beestje voor. Hoe lief en mooi ze ook zijn, sommige tuinliefhebbers hebben op sommige momenten een ander beeld van katten. Katten kunnen in kleine tuinen vaak een doorn in het oog zijn. Hun putjes graven, omgraven of vernielen van planten, opeten of wegjagen van mooie vogeltjes; het kunnen allemaal redenen zijn om zich te ergeren aan poeslief. Verder moet men er ook rekening mee houden dat indien katten in de moestuin hun ontlasting nalaten en dat hierdoor een aantal ziektes op mensen kunnen worden overgebracht.
Na de winter komen zijn ze er terug. De volwassen slakken en hun eieren die de vorst hebben weten te overleven. Ze komen dan van onder grote stenen of uit grondspleten gekropen en kunnen zich dan tegoed doen aan het verse groen dat overal verschijnt. Spijtig genoeg is dat groen juist de sierwaarde van onze tuin of de jonge zaailingen uit de groentetuin. Ze laten de planten achter met gaten in de bladeren en als je dan nog eens de resten van de glinsterende slijmsporen ontdekt, dan weet je zeker dat je niet met rupsen te maken hebt. Het zijn vooral de naaktslakken die de meeste schade zullen toebrengen aan ons planten. De huisjesslakken zijn minder schadelijk en leven vooral van plantaardig afval. Soms durven ze de jonge naaktslakken of naaktslakken hun eieren te verorberen.
Vlaanderen geteisterd door ratten! Vlaanderen wordt geteisterd door bruine ratten. ,,Ze zitten overal''. In huizen, in stallen, in composthopen, in tuinen, in bedrijven... Niemand weet hoe je die plaag nog kan bestrijden. Bruine ratten laten zich niet vangen en ze worden stilaan immuun voor het rattenvergif dat we overal rijkelijk strooien.'' Het is al lang geen boutade meer: inVlaanderen leven meer ratten dan mensen en hun aantal neemt explosief toe. Wie in zijn tuin enkele kippen heeft, kan ervan meespreken: de ratten graven gangen onder muurtjes en afsluitingen naar het kippenvoer en zodra ze een warm en droog plaatsje vinden beginnen ze te kweken als konijnen. Van de tuin - via rioleringen en afvoerbuizen - naar de keuken is dan maar een kleine stap meer. De bruine rat is in Vlaanderen in opmars. Deze rat is steeds meer resident tegen gif, de bestrijding word er niet eenvoudiger op. Elk jaar word er tussen 8 en 12 ton rattenvergif langs de waterlopen gestrooid. De gemeenten doen daar nog eens tientallen tonnen bovenop. Veel gemeentebesturen geven gratis rattenvergif als hun inwoners klagen over ongedierte, maar dat haalt nauwelijks nog iets uit. De ratten zijn stilaan immuun voor het gif: we geven ze nu te eten in plaats van ze uit te roeien. >Preventieve maatregelen tegen ratten (www.zonderisgezonder.be)
De zwarte rat (Rattus rattus) is een knaagdier van het geslacht Rattus uit de onderfamilie Murinae (muizen en ratten van de Oude Wereld). De zwarte rat is ook wel bekend onder de namen scheepsrat, huisrat, dakrat en pestrat. De soort bijna volledig verdrongen door de bruine ratten. >Lees meer op www.wikipedia.org
Bruine Rat
De bruine rat (Rattus norvegicus) is eenzoogdier, behorende tot de orde van de knaagdieren. De soort is ook wel bekend onder de namen Noorse rat, rioolrat, waterrat, stadsrat, laboratoriumrat, tamme rat en gewoon als rat. Met de naam "waterrat" wordt echter vaker de woelratbedoeld. De bruine rat is één van de meest succesvolle zoogdieren ter wereld en komt tegenwoordig over bijna de gehele wereld voor. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied was waarschijnlijk een deel van Noord-China. Zijn nauwste verwanten zijn de Aziatische soorten Rattus pyctoris en Rattus nitidus. De wetenschappelijke naam norvegicus, die in het NederlandsNoorsbetekent, heeft niets te maken met de oorsprong van de bruine rat. Sommige wetenschappers zeggen dat de naamgeving te maken heeft, met de bewering dat in Noorwegenvoor het eerst begonnen was met wetenschappelijk onderzoek naar dit knaagdier. De soort werd pas in 1790 voor het eerst in Noorwegen waargenomen (de naam norvegicus werd al in 1769 gegeven). >Lees meer op www.wikipedia.org >Bestrijding ratten in Vlaanderen (https://www.vmm.be/water/beheer-waterlopen/rattenbestrijding)
De naam muis wordt gebruikt voor allerlei kleine zoogdieren, in het bijzonder de huismuis (Mus domesticus), maar ook vele andere soorten, vooral knaagdieren. In de taxonomie worden "muizen" en "ratten" niet als aparte groepen gezien, hoewel ze wel vaak zo ingedeeld worden. Over het algemeen wordt de naam gebruikt voor kleinere dieren met een lange staart. >Muis [dier] (www.wikipedia.org)
Bestrijding van Ratten en Muizen
Rattengif is een verzamelnaam voor verschillende vergiftendie bedoeld zijn ter verdelging van ratten. Een bruikbaar hedendaags rattengif is smaak- en reukloos en heeft een uitgestelde werking. Ratten zijn lastig te doden met vergif, dit komt door hun eetgewoonten. Ze eten kleine beetjes, wachten even, en eten pas verder als ze niet meteen ziek worden. De eerste dosis moet dus onvoldoende zijn om het dier meteen te doden. Zou de rat wel na één dosis gif-opname doodgaan dan treedt er bij de andere ratten aasschuwheid op. Om deze reden wordt er sinds de jaren '60alleen nog met multi-dosis middelen gewerkt. De rat zal na ongeveer 4 tot 14 dagen (2 á 3 opnames) doodgaan door inwendige bloedingen. >Lees meer op www.wikipedia.org >Ratten en muizen bestrijden (www.google.be)
Onze dagelijkse manier van leven heeft een grote impact op de natuur en milieu. Voor alles wat we consumeren en het produceren is er een hoeveelheid land nodig is om dit voort te brengen of te verwerken. De Ecologische Voetafdruk geeft de oppervlakte aarde weer die nodig is om in de levensstijl van een persoon, stad of land te voorzien. Die voetafdruk wordt uitgedrukt in hectaren. De totale oppervlakte van de aarde bedraagt 51 miljard hectare. Daarvan is ongeveer 14,5 miljard hectaren land, maar grote delen daarvan bestaan uit woestijnen, ijsvlakten, ... Voor de huidige 6,5 miljard mensen blijkt dat er 2,10 hectare land en visgrond is om van te leven. Daarvan is 0,26 hectare echter gereserveerd voor het behoud van de natuur, van dieren- en plantenleven. Dat wil zeggen dat er per persoon ongeveer 1.84 hectare beschikbaar is om van te leven, het eerlijk aarde-aandeel . De gemiddelde Belg heeft een voetafdruk van 6,59 hectaren. Iemand uit Senegal heeft een voetafdruk van 1,2 hectare terwijl een inwoner uit de VS een voetafdruk bezit van 12,46 hectare! Niet echt rechtvaardig, want voor elke Belg die ruim drie keer zijn eerlijk aarde-aandeel consumeert, zijn er drie andere mensen die maar een derde van dat eerlijk aarde-aandeel ter beschikking hebben. We kunnen ons alvast engageren om onszelf en het Zuiden dezelfde kansen geven voor een duurzame en ecologische ontwikkeling. Dit kan door onze eigen voetafdruk te verlagen, ondermeer door preventief te zijn naar afval toe en door zuinig om te springen met energie en water, door bijvoorbeeld de wagen eens te laten staan en de fiets te nemen, door hemelwater te hergebruiken, door een energiezuinige woning. >Ecologische voetafdruk (www.wikipedia.org)
Gifongevallen Een beduidend aantal ongevallen in de privé-sfeer ontstaat door vergiftiging. Het aantal ongevallen met giftige tuin- en kamerplanten neemt toe.
Taxussnoeisel Breng je taxussnoeisel naar het containerpark!
Taxus Taxus is een geslacht van coniferen, meestal ingedeeld in de taxusfamilie (Taxaceae). Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. De hoogte kan variëren van 1 tot 40 m en de boomstammen kunnen een doorsnede tot maar liefst 4 m bereiken. Ze hebben een roodachtige schors en lancetvormige, vlakke, donkergroene, lange naalden van 1-4 cm bij 0,2-0,3 mm. >Lees meer op www.wikipedia.org
Kankerbestrijding en Taxus Taxussnoeisel word aangewend in de strijd tegen kanker. 30 % van alle mensen krijgt ooit te maken met kanker. Eén vierde daarvan wordt behandeld met een geneesmiddel op basis van taxus. Dus 7,5% van de bevolking krijgt ooit een behandeling met taxus. >Meer informatie op (https://www.taxustopper.nl/)
Vegetarische voeding Decennia aan onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een voornamelijk plantaardig voedingspatroon tot de mogelijkheden behoort en niet schadelijk is voor onze gezondheid. Mits voldoende gevarieerd en van een juiste samenstelling biedt plantaardige voeding alles wat de mensnodig heeft voor een gezond lichamelijk en geestelijk leven.
Cholesterol (van het Grieksecholè, gal en stereos, vast) is een organische verbindingen een vetachtige stof. Cholesterol hoort tot de groep van de sterolen (gemodificeerde steroïden). Het is een essentiële bouwsteen in de opbouw van dierlijkecelmembranenwaar het een celverstevigend element is en in belangrijke mate bijdraagt aan de permeabiliteit van de celmembraan. >Lees meer op www.wikipedia.org
Streekproducten zijn voedingsmiddelen die met een specifieke naam in een bepaalde streek gemaakt worden. Sommige streekproducten in de Europese Unie worden wettelijk beschermd: De beschermde oorsprongsbenaming (PDO) zorgt ervoor dat producten alleen in een bepaalde streek en volgens een bepaald proces gemaakt mogen worden. Er zijn zo'n 600 wettelijk beschermde streekproducten in de EU. Andere producten zoals de FrieseBeerenburg en ook Goudse kaaszijn niet beschermd. Deze producten hebben bijvoorbeeld qua receptuur onvoldoende onderscheidend vermogen of worden in meerdere regio's of in een te groot gebied geproduceerd.
Voorbeelden Deze streekproducten worden niet noodzakelijk beschermt. >België: mattentaart, Liers vlaaike >Nederland: Beerenburg, Limburgse vlaai >In Frankrijkzijn deze producten samengevat onder de noemer: "apellation d'originecontrôlée". champagne, cognac >Italië: gorgonzola >Duitsland: Spreewald-augurken >Griekenland: Kalamata-olijven >Engeland: Whitstable-oesters Bron: www.wikipedia.org Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Van lokale streekbiertjes tot heerlijk streekgebak, van Griekse olijven tot een Schotse zalm. Ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden. Zoals de naam "streekproduct" suggereert, zijn ze op een of andere manier verbonden aan een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Kortom, heerlijke producten met een rijke geschiedenis of traditie. Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn er verschillende labels in het leven geroepen. Zij geven de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten, én zorgen ervoor dat u ze (h)erkent als een eerlijk streekproduct. Aan welke criteria moeten al deze producten als erkende producten voldoen? 1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking. 2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ... 3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden. 4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek. 5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen. > Lees meer op www.streekproduct.be >Vlaamse streekproducten, je herkent ze aan hun logo (www.nice-info.be) > Vlaamse steekproducten (www.lekkervanbijons.be) > Alleen met een label ben je zeker van de herkomst (www.streekproduct.be)
Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniekwordt ook wel barbecueën genoemd. Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren. Bron: Wikipedia
Oorsprong van de Friet Volgens een legende komen patates frites uit Dinant, in de provincie Namen van België. De traditie bestond erin om visjes te frituren. Door onvoldoende beschikbaarheid van de kleine riviervisjes die men traditioneel gebruikte, is men aardappelen gaan gebruiken, gesneden op het formaat van de kleine visjes, wat algemene inslag heeft gevonden. Verkeerdelijk spreken de Engelstaligen dus over French fries, een gewoonte die dateert van de EersteWereldoorlog. Canadese en Amerikaanse soldaten ontdekten de patates frites aan het front achter de IJzer. Maar aangezien de voertaal in het leger Frans was, werd de herinnering aan 'French fries' mee naar huis genomen. Een andere lezing over herkomst gaat ervanuit, dat "French" te maken heeft met het Engelse "frenched" wat wil zeggen gesneden. Dit is in ieder geval de Belgische versie van de geschiedenis van de patates frites. De Fransen eisen evenzeer de creatie van de patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste frituur' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan. >Lees verder op www.wikipedia.org
Koffie Het is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zadenvan de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Botanisch gezien is de vrucht van de koffieplant echter geen boon maar een steenvrucht, en het zaad dus een pit. >Lees meer op www.wikipedia.org
Ei als voedingsmiddel Een ei is een voedingsmiddel, dat vanouds veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten. Vogels waarvan deeieren gegeten worden zijn voornamelijk dekip. >Lees meer op www.wikipedia.org
Kippenei Al sinds enkele jaren staat het kippenei weer in een positief daglicht. Dit goedkope natuurlijke basisproduct verdient opnieuw aandacht dankzij het veelzijdige culinaire gebruik en het besef dat het een enorm grote voedingswaarde heeft. Een ei bevat met name water, eiwit en vet. Uit 100 gram voedingseiwit van een kippenei kan 96 gram lichaamseigen eiwit worden gevormd in het menselijk lichaam. Een ei bevat circa 6 gram vet, waarvan meer dan 2/3 onverzadigde vetten zijn. Tevens komen er in eieren verschillende vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden voor. De belangrijkste vitamines in ei zijn vitamine A (0,1 mg), verschillende B-vitamines (waaronder foliumzuur), vitamine D (1 mcg) en vitamine E (0,4 mg). Eieren zijn een goede bron van de mineralen fosfor (115 mg), kalium (75 mg), natrium (84 mg) en ijzer (1,2 mg). De eidooier bevat cholesterol. Omdat vermoed werd dat het eten van veel cholesterol tot hart- en vaatziekten zou kunnen leiden, kregen eieren een slechte naam. Inmiddels is ontdekt dat een te hoog cholesterolgehalte weliswaar ongezond is, maar niet alleen veroorzaakt wordt door de voeding, maar vooral door de aanleg, en bovendien meer wordt veroorzaakt door het eten van te veel (verzadigde) vetten dan door het eten van cholesterol, dat in betrekkelijk geringe mate wordt opgenomen. Bron: www.vlam.be >Hoe vers is een ei? (www.gezondheid.be) >Eieren gezonde of niet? (www.gezondheidsnet.nl)
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben een zelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels. >Lees meer over diverse kruiden op wikipedia.org
Geneeskrachtige Kruiden In de kruidengeneeskunde gebruikte plantaardige middelen noemt men kruidengeneesmiddelen of fytotherapeutica. > Geneeskrachtige kruiden (wikipedia.org)
Voor meer verdraagzaamheid Verdraagzaamheid is het geven en het krijgen van respect. Verdraagzaamheid is leren dat andere mensen ook gevoelens hebben. Iedereen is mooi zolang hij zichzelf maar respecteert. Voor je iets over een ander zegt, leg eerst eens je hand boven je eigen hoofd. Iedereen is anders, iedereen is zichzelf, en zo moet je ook gerespecteerd worden! >Tolerantie - Verdraagzaamheid (wikipedia.org)