NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Morgen deel 2 van de Tourreeks: België - Holland
Inhoud blog
 • London 2012: olympische wegrit
 • Rob Goris
 • Tourreeks: Deel 4: De sprinters
 • Tourreeks: Deel 2: De outsiders
 • Tourreeks Deel 2: België - Nederland
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Wielergekte - Original
  Verslagen en commentaren uit het wielerwereldje
  17-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Docu over Bernard Hinault

   

   

  Docu over Bernard Hinault

  Enkele weken terug zond Canvas in de reeks Belga Sport een documentaire uit over Frank Vandenbroucke waarin teruggekeken werd op het seizoen '99. Nu maandag staat Bernard Hinault centraal, er wordt gefocust op zijn rampjaar 1980.

   

  Luik-Bastenaken-Luik van 1980 is wellicht de meest dramatische voorjaarsklassieker aller tijden. Toen de renners ’s morgens uit Luik vertrokken, leek er weinig aan de hand: er vielen wat regendruppels uit de grijze lucht en de matige noordoostenwind trok aan. Tot het weer na dertig kilometer dramatisch omsloeg en Luik-Bastenaken-Luik de allure van een overlevingstocht kreeg. Bernard Hinault, de uitgesproken patron van het peloton, greep de ongewone omstandigheden (sneeuw, gure zijwind) aan om zich de legende in te rijden. Met nog ruim tachtig kilometer te gaan liet hij zijn laatste metgezellen in de steek en richtte, aldus toenmalig Raleigh-ploegleider Peter Post, een ware slachtpartij aan. Slechts eenentwintig renners haalden de finish. Hennie Kuiper, de nummer twee, had bijna tien minuten achterstand op de ontketende Fransman. Kuiper: ‘Die dag greep Hinault zijn tegenstanders zo bij de keel dat aan het einde iedereen op sterven na dood was.’XML:NAMESPACE PREFIX = O />

  Luik-Bastenaken-Luik was voor Hinault nog maar de aanhef van wat een memorabel seizoen moest worden. Hij wou niet alleen in één jaar Giro en Tour winnen, maar zich in eigen land ook tot wereldkampioen laten kronen. Aangezien Hinault zich nog nooit op zelfoverschatting had laten betrappen, kon de tegenstand niet anders dan berusten. Maar, was hij in de Ardennen nog meester over de elementen, in de Tour werd Hinault plots met zijn eigen feilbaarheid geconfronteerd. Na een week, gedomineerd door tegenwind en slagregens, dwong een hardnekkige tendinitis het ontembare monster tot opgave. Als een dief in de nacht verdween gele trui Hinault uit de Tourkaravaan. Ploegleider Cyrille Guimard: ‘Voor het eerst in zijn carrière verloor Bernard de controle over de omstandigheden, waardoor zijn legendarisch zelfvertrouwen verkruimelde.’

  ‘Belga Sport’ reconstrueert het annus memorabilis van een onverzettelijke Breton die genadeloos was voor tegenstanders, maar er ook niet voor terug deinsde als stakingsleider van het peloton op te treden wanneer renners door hebzuchtige organisatoren om de tuin waren geleid.

  Een documentaire van XML:NAMESPACE PREFIX = ST1 />Guillaume Graux en Luc Kempen .

   

  Veel kijkplezier

  Maandag 18 februari om 22u10 op Canvas

   

  GiGiVéLo

  17-02-2008 om 19:18 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Documentaire over VDB

   

   

  Beste wielerfans, ik wil jullie bij deze graag warm maken voor de documentaire over Frank Vandenbroucke die Canvas aanstaande maandag uitzendt. In dit programma trekt  men samen met VDB terug naar Avila waar hij in de Vuelta van 1999 een rit won. Naast wielersucces, door er twee ritten te winnen, zorgde die bewuste Vuelta ook voor een grote wending in het privéleven van VDB. Hij liep er Sarah Pinacci tegen het lijf, de Italiaanse schone waarmee hij een jaar later in het huwelijksbootje zou stappen. Langzaamaan ging het echter bergaf met Vandenbroucke. Vanwaar die plotse ommekeer? In deze docu gaat men op zoek naar een antwoord. Er zullen getuigenissen zijn van onder andere Nico Mattan, Michele Bartoli en Lieven Maesschalck.

   

  Maandag om 22.10 op Canvas: Frank Vandenbroucke, Gevallen voor Sarah.

   

   

   

  GiGiVéLo

  16-01-2008 om 14:46 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-09-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK Stuttgart

  WK 2007

  zondag 30 september 2007

   

   

  Bettini antwoordt met de pedalen

  In Stuttgart werd vandaag het WK wielrennen op de weg gereden. De voorbije weken werd het sportieve vrijwel volledig op de achtergrond geplaatst vanwege de absurde beslisingen en uitspraken van de Duitse organisatie. Zo was Eddy Merckx niet welkom omdat hij tijdens zijn carrière van verboden middelen had geproefd en de deelname van Alejandro Valverde, Allan Davis en Paolo Bettini werd aangevochten. Het trio kon echter door gerechterlijke stappen te ondernemen toch van start gaan.

  Er stond vandaag één man minder aan de start dan gepland. De Portugees José Rodrigues bleek na een gezondheidscontrole een te hoge hematocrietwaarde te hebben en moet twee weken aan de kant blijven. Onze negen Belgen stonden wel paraat: Mario Aerts, Stijn Devolder, Philippe Gilbert, Björn Leukemans, Maxime Monfort, Greg Van Avermaet, Jurgen Van Goolen, Johan Van Summeren en Frederik Willems.

  Om halfelf werd het startschot gegeven. De allereerste aanvaller was de Kroaat Kiserlovski. Hij kreeg het gezelschap van de Slovaak Bronis en de Rus Kolesnikov. Al in de tweede ronde zat hun vlucht erop. Maar Kolesnikov wilde het niet bij die ene poging houden en reed naar het nieuwe kopduo Augé (Fra) en Perez Arango (Col) toe. De Rus werd geplaagd door enkele lekke banden, maar zijn kompanen wachtten hem telkens rustig op. De voorgift die het peloton hen had gegeven liet dat toe.

  In de vijfde ronde sleurde Tonti (Ita) aan de kop op de eerste helling, de Herdweg, en zijn landgenoot Bruseghin deed dat op de tweede helling, de Birkenkopf. Door het tempo de hoogte in te jagen kwam er een einde aan de vlucht van de drie koplopers. Een nieuwe kopgroep van zo'n 40 man werd gevormd. Daarbij zaten ook drie landgenoten: Aerts, Van Avermaet en Devolder. Voigt (Dui), Hushovd (Noo), Hincapie (Am), Cunego (Ita), Bertolini (Ita), Flecha (Spa) waren ook van de partij. De Oekraïner Pidgorny koos het hazenpad en zette een solo op. In de achtergrond waren het de Nederlanders die al het werk verrichtten ondanks de aanwezigheid van Tankink en Gesink bij de koplopers. Blijkbaar zetten ze alles op Boogerd. Hun harde werk werd beloond. De grote groep werd gegrepen. Even later kwam er ook aan het verhaal van Pidgorny een einde.

  Onder impuls van Voigt en Bertolini kwam een omvangrijke kopgroep tot stand. Alweer waren de Belgen goed vertegenwoordigd met Devolder, Gilbert en Van Summeren. Andere namen: Ballan (Ita), Burghardt (Dui), Flecha (Spa), Kroon (Ned), Cunego (Ita) en Kirchen (Lux). In het peloton was het alweer Nederland dat de achtervolging leidde. Na een paar rondes werden ze afgelost door de Australische ploeg. Langzaamaan dunde de kopgroep uit, ook voor Devolder en Van Summeren was het vooraan te lastig.

  Vlak voor het ingaan van de twaalfde ronde was er een hergroepering. Terwijl het WK er voor Devolder en Willems al opzat, ging Van Goolen mee in de aanval. Ver geraakte hij echter niet.

  Bij het ingaan van de voorlaatste ronde hield ook Van Summeren het voor bekeken. De Rus Kolobnev en de Italiaan Rebellin kleurden deze ronde door op kop te rijden. Iedereen liet het werk over aan Spanje om hen bij te halen. In de laatste ronde zette zelfs Valverde al zijn krachten in om Freire de kans te bieden wereldkampioen te worden. Op de Herdweg reden Wegmann (Dui), Boogerd (Ned), Elmiger (Zwi) en Leukemans naar Rebellin en Kolobnev. Even later sloten Schumacher (Dui), Pozzato (Ita), Bettini (Ita), Evans (Aus), Kroon (Ned), Dekker (Ned), Sanchez (Spa), Fränk Schleck (Lux) en Gilbert aan. Er was geen cohesie en dus besloot Sanchez de anderen even aan te zetten tot actie. Daarna was het Boogerd die de anderen op sleeptouw nam. Ondertussen dikte de voorsprong op het peloton aan. Vooraan kon Bettini een kloof slaan. Schleck en Schumacher waren de eersten om die te dichten. Enkele meters verder volgden ook Evans en Kolobnev. Op de Birkenkopf probeerde Bettini zijn medevluchters achter zich te laten, maar ze konden terugkeren. De vijf spurtten voor de wereldtitel. Kolobnev zette aan en maakte een sterke indruk, toch kon Bettini er nog over. Hij volgt zichzelf dus op. Na aankomst vloeiden de tranen rijkelijk bij de Italiaan. Kolobnev legde beslag op het zilver en Schumacher op brons. Gilbert werd knap achtste en Leukemans dertiende. De Belgen mogen zeker en vast tevreden zijn over hun WK. Gezien de jeugdigheid van deze ploeg wachten er ons nog mooie tijden.

   

  Bettini won de sprint

  Hij volgt zichzelf op als wereldkampioen

  Het podium (v.l.n.r.): Kolobnev (Rus) behaalde zilver, Bettini (Ita) goud en Schumacher (Dui) brons

  (foto's: www.vrtnieuws.net)

   

  Top 10  
  01.P.Bettini 267km in 6h44'43"
  02.A.Kolobnev z.t.
  03.S.Schumacher  
  04.F.Schleck  
  05.C.Evans  
  06.D.Rebellin op          6"
  07.S.Sanchez z.t.
  08.P.Gilbert 8"
  09.F.Wegmann z.t.
  10.M.Elmiger  

   

  GiGiVéLo

  30-09-2007 om 20:05 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Van Petegem zwaait af op 11 september

  dinsdag 28 augustus 2007

   

   

  Peter Van Petegem zwaait af op 11 september

  Ik stop m'n loopbaan aan het einde van dit seizoen. Dat is wat Peter Van Petegem (QuickStep) afgelopen vrijdag te vertellen had op een persconferentie vlak na de tweede rit in de Eneco Tour. Naar eigen zeggen liep de Peet al een hele tijd rond met het idee een punt achter zijn carrière te zetten, een gesprek met teammanager Patrick Lefèvre enkele dagen terug hielp hem de knoop definitief door te hakken. Voor Van Petegem was het moeilijkste aan deze beslissing het feit al na één jaar te moeten stoppen bij QuickStep. Maar stoppen na een carrière van 16 jaar is niet vreemd, ik heb immers geen zin in het jaar teveel. 

  Wanneer bij Van Petegem gepeild wordt naar het mooiste moment uit zijn loopbaan pikt hij er zijn eerste Ronde van Vlaanderen, in '99, en zijn overwinning in Parijs-Roubaix, in 2003, uit. In datzelfde jaar won hij zeven dagen eerder voor de tweede keer Vlaanderens Mooiste en droeg hij de Wereldbekertrui. De Zwarte van Brakel vindt het jammer dat een wereldtitel op zijn palmares ontbreekt, maar is uiteraard meer dan tevreden met zijn zilveren en bronzen medaille, respectievelijk in '98 na Camenzind en in 2003 na Astarloza en Valverde. 

  Wat bij Van Petegem ook nog lang in het geheugen gegrift zal blijven zijn de slotkilometers van het WK 2005 in Madrid toen hij samen met Mario Aerts berewerk verrichtte om Tom Boonen naar de wereldtitel te loodsen.

  Als aan Van Petegem gevraagd wordt hoe we hem moeten herrinneren antwoordt hij het volgende: Als iemand met een moeilijk karakter die gedreven trainde en er stond als het moest.

  Na zijn afscheid vertrekt Van Petegem op reis en zal hij rustig bekijken wat hij gaat doen. Ik wil het liefst in de wielersport blijven. Het is 16 jaar lang mijn dada geweest dus kan ik dat maar beter verlengen. Jongeren op een lijn krijgen is altijd m'n beste kwaliteit gebleken in alle ploegen waarin ik gereden heb. Misschien moet ik iets in de richting van de jeugd zoeken. Hieraan wilde Patrick Lefèvre het volgende toevoegen: Zonder de onverkwikkelijke affaire met Het Laatste Nieuws (zie Zware beschuldigingen aan het adres van Lefèvre) was de geboorte van een continentale ploeg al een feit geweest. Van Petegem en Baguet zouden er de ideale roergangers van geweest zijn. Dat plan van een miljoen euro zit nu in de koelkast, maar zeg nooit nooit in het leven.

  De Grote Prijs Briek Schotte in het West-Vlaamse Desselgem op 11 september wordt de allerlaatste koers van Peter Van Petegem, ook zijn ploegmaat Serge Baguet zal daar een punt zetten achter zijn carrière.

   

  Steekkaart Peter Van Petegem

  Geboortedatum: 18 januari 1970                                                    

  Bijnamen: De Peet, De Zwarte van Brakel                            

  Ploegen:                                                                                                                                               

  1992: PDM

  1993: Lotto

  1994: Trident

  1995-1999: TVM

  2000: Farm Frites

  2001: Mercury en Collstrop

  2002-2004:Lotto

  2005-2006: Davitamon-Lotto

  2007: QuickStep-Innergetic

  Belangrijkste overwinningen:

  1994: Scheldeprijs

  1997: Omloop Het Volk

  1998: Omloop Het Volk, Kampioenschap van Vlaanderen

  1999: E3 Prijs, Driedaagse De Panne, Ronde van Vlaanderen

  2001: Kuurne-Brussel-Kuurne, GP Isbergues

  2002: Omloop Het Volk, Driedaagse De Panne

  2003: Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix

  Van Petegem won in totaal 38 koersen.

  Foto's:

   

  In 1999 won Van Petegem voor het eerst de Ronde van Vlaanderen

  Hij was opnieuw de beste in Vlaanderens Mooiste in 2003

  Een week later won hij Parijs-Roubaix

  Op vrijdag 24 augustus 2007 kondigde Van Petegem zijn afscheid aan

  (foto's: www.vrtnieuws.net)

  Momenteel rijdt Van Petegem rondt in de Eneco Tour

   

  GiGiVéLo

  28-08-2007 om 12:46 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ballan wint nipt in Hamburg

  Vattenfall Cyclassics Hamburg

  zondag 19 augustus 2007

   

   

  Ballan wint nipt

  Amper na 12km wedstrijd was de vlucht van de dag al gevormd. Het ging om Luke Roberts (CSC), Gerben Löwik (Rabobank) en Floris Goesinnen (Skil-Shimano). Ze zouden met hun drieën op kop kunnen blijven tot 18,5km van de meet. Daarna moest het peloton nog over de Waseberg. Duits kampioen Fabian Wegmann (Gerolsteiner) sleurde aan de kop. Er ontstonden breuken in het peloton. Toch was er niet veel later een hergroepering. In volle finale gingen Simon Gerrans (AG2R) en Vladimir Gusev (Discovery Channel) er samen vandoor, maar ook zij werden ingehaald. De renners stevenden dus af op een massasprint. Zonder McEwen (Predictor-Lotto) en Tom Boonen (QuickStep) die uit de koers waren gestapt. Rabobank leidde alles in goede banen voor Oscar Freire totdat Alessandro Ballan (Lampre) het tempo de hoogte introk. Er onstond een kloof die niet meer gedicht zou worden. Wat begon als het aantrekken van de spurt voor ploegmaat Bennati resulteerde in een eigen zege. Ballan stak de armen al vrij vroeg de lucht in, waardoor Freire nog gevaarlijk dicht kwam. 

  U merkt het, het was een weinig spectaculaire editie op sportief vlak, wel waren er heel wat valpartijen. Het begon al vroeg in de race. Eén van de eerste slachtoffers was Gorka Verdgo (Euskaltel) die een sleutelbeen brak. In de slotfase viel ook Tom Boonen (QuickStep) letterlijk weg. Hij bezeerde zijn linkerelleboog en rechterknie, maar de schade bleef beperkt. Boonen stapte wel uit de wedstrijd. En ook in de laatste 2 kilometer, in volle voorbereiding voor de massasprint, smakten nog drie renners tegen het asfalt. Onder hen Claudio Corioni (Lampre).

   

  Ballan mag juichen in Hamburg

  (foto: www.vrtnieuws.net)

   

  Top 10

   
  01.A.Ballan 229km in 5h21'05"
  02.O.Freire z.t.
  03.G.Ciolek  
  04.D.Napolitano  
  05.E.Zabel  
  06.D.Rebellin  
  07.P.Bettini  
  08.G.Van Avermaet  
  09.P.Wrolich  
  10.O.Pollack  

   

   

  GiGiVéLo

  19-08-2007 om 19:59 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BK tijdrijden

  BK Tijdrijden

  donderdag 16 augustus

   

   

  Leif Hoste volgt zichzelf op

  Gisteren vond in het Oost-Vlaamse Maldegem het Belgisch kampioenschap tijdrijden plaats. De profs moesten twee ronden van 22,5km afleggen. Er stond slechts 16 man aan de start. Ze begonnen eraan omstreeks kwart over vijf. Topfavoriet voor de titel was thuisrijder Leif Hoste (Predictor-Lotto) die zichzelf kon opvolgen als titelhouder. 

  Het weer was gisteren zeer wisselvallig en er viel ook regen uit de lucht. Toch kon dit Hoste niet tegenhouden om voluit te gaan. Halfweg koers had hij al een mooie voorsprong bijeen gereden. Jurgen Van den Broeck (Predictor-Lotto) volgde op 49" en Philippe Gilbert (La Française des Jeux) volgde op iets meer dan een minuut. Gilbert was maar één minuut vroeger dan Hoste gestart en was dus ingelopen. Ook Hostes ploegmaat Dominique Cornu zou datzelfde lot moeten ondergaan. 

  Aan Hoste was duidelijk niets te toen, hij was gewoon de sterkste. Na 2001 en 2006 is het al zijn derde driekleur in het tijdrijden. Gilbert, die op het laatste stuk nog uit de bocht ging, werd knap en eerder onverwacht tweede op 1'35" en Jurgen Van den Broeck behaalde het brons op 1'53" van Hoste. Sébastien Rosseler (QuickStep) viel net naast het podium met een achterstand van 2'09". Dominique Cornu (Predictor-Lotto) bezette de vijfde plaats op 2'14". Bert Roesems (Predictor-Lotto), die het BK won in 2004, werd pas achtste.

   

  Het podium (v.l.n.r.): Gilbert wint het zilver, Hoste het goud en Van den Broeck het brons

  (bron:www.vrtnieuws.net)

   

  Uitslag

   
  01.L.Hoste 45km in 57'10"
  02.P.Gilbert op 1'35"
  03.J.Van den Broeck 1'53"
  04.S.Rosseler 2'09"
  05.D.Cornu 2'14"
  06.B.Vanheule 2'29"
  07.O.Kaisen 2'32"
  08.B.Roesems 2'34"
  09.A.Capelle 2'38"
  10.M.Streel 3'05"
  11.D.Devenyns 3'09"
  12.S.De Neef 4'01"
  13.R.Peeters 4'12"
  14.K.Barbé 6'03"
  15.S.Wijnands 6'28"
  16.S.Schets 8'26"

   

  GiGiVéLo

  16-08-2007 om 08:43 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discovery en Bruyneel houden het voor bekeken

  dinsdag 14 augustus 2007

   

   

  Discovery en Bruyneel houden het voor bekeken

  Discovery Channel stopt na dit seizoen met sponsoring. Aangezien er geen vervanging werd gevonden, is men genoodzaakt het team op te doeken. Op de vraag hoe het komt dat een topploeg als Discovery geen nieuwe sponsor vindt, gaf ploegmanager Johan Bruyneel volgend antwoord: De huidige situatie in het wielrennen was telkens de spelbreker. De instabiliteit speelt ons parten. Dan bedoel ik niet alleen de dopingverhalen, maar ook de wankele structuren (Pro Tour, ruzie ASO en UCI). Dit hield mogelijke investeerders van het kaliber dat wij zoeken tegen. Dit collectieve onstlag betekent dat niet alleen renners op straat zullen staan, maar bijvoorbeeld ook verzorgers en mecaniciens. Bruyneel liet weten dat hij die mensen zal aanprijzen bij andere ploegen. De Belg had ook nog ander nieuws te melden. Ook hij trekt zich terug. Na zeven keer de Tour te hebben gewonnen met Lance Armstrong (1999-2005) wilde hij nog één keer La Grande Boucle winnen met één van zijn renners. Dit jaar lukte dat dus met Alberto Contador. Dit wil echter niet zeggen dat Bruyneel op zijn lauweren gaat rusten, hij is bezig een boek te schrijven en wil jongeren opleiden in de VS.

  Dit zijn enkele reacties op het nieuws (bron: www.vrtnieuws.net):

  • Stijn Devolder: Dit is geen verrassing, maar leuk is anders. Dit is een ramp voor de sport. Ik denk vooral aan de mensen die op straat komen te staan en geen nieuw werk zullen vinden zoals mecaniciens en verzorgers. Er liggen zestig werknemrs buiten, dat is een fabriek die sluit. Aan mijn vierjarig verblijf bij deze ploeg heb ik schitterende herinneringen. Ik sta al ver in de onderhandelingen. De kans is groot dat het een Belgisch team wordt.

  • Alberto Contador: Dit is een verrassing voor mij. Ik wil er pas later commentaar bij geven.

  • Dirk Demol (ploegleider): Tijdens de Tour had Johan me verteld dat hij voor zichzelf een andere rol zag weggelegd, zoiets als Patrick Lefèvre bij QuickStep. Ik zou een rang opschuiven en de sportieve lijnen uitzetten. Het zegt wel veel over het wielrennen als een ploeg die alles wint geen nieuwe sponsor kan vinden. Maar ook al zitten we nu in een donkere tunnel, onze sport heeft wel degelijk een toekomst. Geef ons nog een jaar of twee.

  GiGiVéLo

  16-08-2007 om 08:43 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Kashechkin betrapt op bloeddoping

  donderdag 9 augustus 2007

   

   

  Nu ook Kashechkin betrapt op bloeddoping

  - Gisteren raakte bekend dat Andrei Kashechkin (Astana) op 1 augustus betrapt werd op het gebruik van bloeddoping. Tijdens een verblijf in Turkije kreeg de Kazach onverwacht het bezoek van dopingcontroleurs die een bloedstaal wilden afnemen. Uit dat staal bleek dat Kashechkin een homologe bloedtransfusie had ondergaan, wat betekent dat hij bloed van een donor met dezelfde resusfactor en bloedgroep kreeg ingespoten. Astana schorste de renner in afwachting van het resultaat van de tegenexpertise. Als die ook positief is, wat meer dan waarschijnlijk het geval zal zijn, volgt het ontslag van Kashechkin. Dat zal dan al de vierde renner van Astana zijn dat door het team onslagen wordt dit seizoen. De eerste was Matthias Kessler. Op de vooravond van de Waalse Pijl moest hij een urinestaal afgeven waaruit nadien bleek dat het een teveel aan testosteron bevatte. Later werd ook Eddy Mazzoleni de laan uitgestuurd vanwege zijn betrokkenheid in de Oil-for-Drug-affaire. De derde in het rijtje is Alexander Vinokourov die tijdens de Tour twee keer betrapt werd op bloeddoping. Astana laat weten dat de positieve test van Kashechkin de geloofwaardigheid van het team op de helling zet, maar dat het een stimulans is om de draconishe maatregelen verder te zetten.

  - Het wereldantidopingagentschap (WADA) heeft een onderzoek geopend naar Alberto Contador (Discovery Channel). De Duitse dopingjager Werner Franke diende een dossier in waarin verboden producten vermeld staan die Contador zou hebben gebruikt en andere zaken die hem zouden linken aan Fuentes. Vorig jaar mocht Contador niet starten in de Tour omdat zijn naam vermeld stond op de klantenlijst van dopingdokter Eufemiano Fuentes, later pleitte de UCI hem vrij. Zijn naam zou enkele opgedoken zijn omdat Fuentes wel eens trainingsschema's opstelde voor hem. Contador is de beschuldigingen aan zijn adres meer dan beu en zal morgen in Madrid een communiqué voorlezen. De aanwezige journalisten mogen wel geen vragen stellen aangezien het geen persconferentie is. De organisatie van de Cyclassics Hamburg liet weten dat het Contador niet aan de start wil omdat ze geen deelnemers willen die op de klantenlijst van Fuentes stonden. Dit is echter geen streep door de rekening van de Tourwinnaar, want zijn deelname was toch niet zeker.

  - Voormalig zeilcoach Henri van der Aat zal bij Rabobank voorlopig de taken van ex-manager Theo De Rooij op zich nemen. Die nam enkele dagen terug ontslag in de nasleep van de heisa rond Michael Rasmussen. Van der Aat was al coördinator bij Rabobank. Hij hoopt rust en stabiliteit te scheppen. Ondertussen probeert men de zaak rond Rasmussen helemaal uit te klaren. De Deen zelf blijft niet bij de pakken zitten en kwam maandag aan de start van het criterium van Charlottenlund. In zijn thuisland blijken velen nog achter hem te staan. Rasmussen kwam aan de start in een trui zonder publiciteit, aangezien hij nog geen ploeg heeft, maar de kleur was wel opvallend. Het was namelijk een gele trui. Nu reed hij dus rond zonder team, maar naar eigen zeggen zou dat binnenkort wel eens kunnen veranderen. Benieuwd welke ploeg bereid is hem in dienst te nemen. De afgelopen dagen deed het gerucht de ronde dat Rasmussen in 2002, toen hij voor CSC reed, abnormale bloedwaarden had laten optekenen. De ploeg ontkent dat er sprake was van dopinggebruik en zegt dat ze Rasmussen enkel uit de ploeg wilden omdat hij een eenzaat was. 

   

  GiGiVéLo

  09-08-2007 om 11:01 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopingnieuws

  dinsdag 31 juli 2007

   

   

  Dopingnieuws

  - Na Alexander Vinokourov (ex-Astana) en Christian Moreni (ex-Cofidis) is ook Iban Mayo (Saunier Duval) betrapt op het gebruik van doping tijdens de voorbije Tour de France. Mayo eindigde tweede na Rasmussen (Rabobank) in de achtste rit en werd zestiende in het eindklassement. Op de tweede rustdag kreeg hij bezoek van controleurs. Uit de stalen die zijn meegenomen blijkt nu dat hij epo had gebruikt. Saunier Duval schorst zijn renner voorlopig. De Spanjaard werd ook in de Giro van dit jaar al beschuldigd van dopinggebruik, maar legde een medisch attest voor om de verhoogde waarde aan testosteron te rechtvaardigen.

  - Astana, het team dat tot voor kort onderdak bood aan dopingzondaar Alexander Vinokourov, besliste om in augustus aan geen enkele Pro Tour-wedstrijd deel te nemen. In september willen ze de draad weer oppakken door van start te gaan in de Vuelta. Aan de Tour van Astana kwam vroeger dan verwacht een einde nadat Vinokourov betrapt werd op bloeddoping. Astana vertrok toen op algemene aanvraag uit de Tour. Zoals bekend bleek zowel uit bloedstalen na de 13de als de 15de rit, die Vinokourov beiden won, dat hij een homologe bloedtransfusie had ondergaan. Dat wil zeggen dat hij bloed kreeg van iemand met dezelfde bloedgroep en resusfactor. Toen dat bekend raakte, staken de geruchten de kop op dat Vino's donor wel een keer zijn bloedeigen vader zou kunnen zijn. Hij was voor het eerst in de Tour samen met zijn vrouw. Hoewel uit de tegenexpertise van het staal uit de 13de rit blijkt dat het resultaat van het A-staal correct was, blijft Vino zijn onschuld staande houden. Als gevolg van die tegenexpertise die een bevestiging gaf van Vinokourovs oplichterij zette Astana zijn sterrenner aan de deur. Het geloof in Vino blijft wel groot in Kazachstan. De Kazachen geloven dat het feit dat hun landgenoot en nationale held positief testte op bloeddoping te wijten is aan de gevolgen van zijn val in de vijfde rit. Dat is ook de mening van de Kazachse wielerbond en de minister van sport. Volgens hen is het nemen van doping beneden alle waardigheid van hun wielerheld.

  - Patrik Sinkewitz (ex-T-Mobile) liet vandaag weten geen tegenexpertise te willen van zijn positieve plas op 8 juni. Hij testte toen positief op testosteron. Dit werd wereldkundig gemaakt een dag nadat Sinkewitz noodgedwongen de Tour had moeten verlaten na een val na de achtste rit. De Duitser gaf nu toe dat hij zich op 7 juni insmeerde met een zalf om zijn testosterongehalte te doen stijgen. Hij geeft toe dat het een zeer domme zet was. T-Mobile onstloeg hem onmiddellijk.

  - Op 8 augustus moet Christian Moreni verschijnen voor het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Moreni werd na de elfde etappe in de Tour betrapt op het gebruik van testosteron.

  - De Duitse dopingjager Werner Franke noemde de Tourzege van Alberto Contador (Discovery Channel) de grootste oplichting uit de sportgeschiedenis. Volgens hem stond de jonge Spanjaard wel degelijk op de klantenlijst van dokter Fuentes, maar werd die geschrapt in ruil voor informatie. Volgens Franke behandelde Contador zich met insulinepreparaten, HMG-Lepori om het testosterongehalte te verhogen en TGN een geneesmiddel tegen astma. Franke wees eerder al met de vinger naar Ullrich. Hij beweerde te weten dat er geld van Ullrichs rekening op die van Fuentes was gestort. 

   

  GiGiVéLo

  31-07-2007 om 21:25 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 20: verslag

  Rit 20

  Marcoussis - Paris (Champs-Elysées) (146km)

  zondag 29 juli

   

   

  Bennati pakt bloemen op Champs-Elysées

  Omstreeks halftwee begonnen de renners aan de allerlaatste rit van deze 94ste Tour de France. In het geneutraliseerde stuk tussen officieuze en officiële start mochten de fotografen naar hartelust kiekjes trekken van de truien: Juan Mauricio Soler (Barloworld) in de bollen, Tom Boonen (QuickStep) in het groen, Amets Txurrruka (Euskaltel) in het wit aangezien de nummer 1 en 2 in dat klassement (Contador en Soler)al een trui aanhadden en tot slot natuurlijk Contador in het geel. Daarna was er tijd om rustig te keuvelen. Er was geen gekdoenerij op Fabian Wegmann (Gerolsteiner) na die even een masker van Bart Simpson op zijn hoofd zette. En blijkbaar waren ze bij Discovery Channel zeker dat Cadel Evans (Predictor-Lotto) niets meer zou proberen, want er werd al geklonken op de eindzege. Of dat met champagne was, is niet duidelijk. Later zou blijken dat ongerustheid ook voor niets nodig had geweest.  Evans probeerde op geen enkel moment zijn achterstand van 23" te verkleinen. Dit is het op één na kleinste verschil ooit na de Tour van '89 toen Greg LeMond won met amper 8" voorsprong op Laurent Fignon. Nog even dit: zonder bonificatieseconden zou het verschil tussen Contador en Evans slechts 3" zijn geweest.

  Zoals gebruikelijk reed het peloton in groep naar Parijs. Het waren vooral mannen van Quick Step en Predictor-Lotto die op kop fietsten. En Gert Steegmans (Quick Step) deed dat duidelijk met een doel, want op de twee enige hellinkjes van de dag, de Côte de Saint-Rémy-les-Chevreuse (4de cat.) en de Côte de Châteaufort (4de cat.), kwam hij telkens als eerste boven en graaide zo nog wat extra cash mee. Op het parcours lagen twee tussenspurten. Boonen stuurde met Barredo en De Jongh twee mannetjes voorop om punten weg te pakken aan de eerste tussenspurt. De enige die hen nog voorbijstak was Lilian Jégou (La Française des Jeux).

  Even voor het binnenrijden van Parijs zetten de Discoveryrenners zich op kop. George Hincapie, Amerikaans kampioen en superknecht, mocht als eerste de Champs-Elysées opdraaien en over de eindmeet passeren. Na zeven keer Armstrong was dit al de achtste keer dat Hincapie met de gele man in zijn team in Parijs arriveerde. Er moesten vervolgens 8 plaatselijke rondjes van 6,5km gereden worden.

  De eerste aanvaller was Freddy Bichot (Agritubel). Achter hem viel het niet stil en hij werd ingelopen door de achtervolgende meute. Nadien onstond een kopgroep van 10: Christian Knees (Milram), Mickael Delage (La Française des Jeux), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Simon Gerrans (AG2R), Alessandro Ballan (Lampre), Ronny Scholz (Gerolsteiner), Anthony Charteau (Crédit Agricole), Murilo Fischer (Liquigas), José Ivan Gutierrez en Nicola Portal (Caisse d'Epargne). Zouden deze mannen een massasprint kunnen ontlopen? 

  Barloworld wilde er alles aan doen om Robert Hunter de rit te laten winnen en nog een laatste gooi te doen naar het groen. Ondanks het mooi opgezette treintje bleef de voorsporng van de 10 hangen boven de 30". Goed nieuws voor Boonen was dat de kopgroep ondertussen voorbij de tussensprint passeerde en niemand van zijn concurrenten punten kon inlopen. Op drie ronden van het einde stak Crédit Agricole een handje toe in het achtervolgingswerk. Blijkbaar was hun vertrouwen in Hushovd groter dan het geloof in Charteau.

  In de voorlaatste ronde viel de cohesie vooraan weg. Gutierrez en Flecha voerden nog een wanhoopspoging uit, maar het mocht niet baten. Bij het ingaan van de slotronde werden ze ingehaald. De Lampres zetten zich in stelling. Boonen zocht een plaatsje achter Hunter en Zabel, want de groene trui was van groter belang dan de ritzege. Voor de overwinning kwam hij dan ook niet in aanmerking. De laatste ritzege in deze Tour was voor Daniele Bennati (Lampre). Na ritwinst vorige donderdag staat zijn teller dus op twee.

  Daarna was het tijd voor de ceremonie. Met de Arc de Triomphe als achtergrond mochten alle laureaten hun trofeeën en truien in ontvangst nemen. Onder hen natuurlijk Tom Boonen. Het is geleden van 1988 dat een Belg de groene trui won. Toen was die eer voor Eddy Planckaert weggelegd. Amets Txurruka kreeg de prijs voor de meeste strijdlust en mocht daardoor ook mee op het podium. Dat deed hij in het wit, blijkbaar kon hij geen afscheid nemen van die trui. Maar voor alle duidelijkheid: Contador is de beste jongere in deze Tour.

   

  Contador vierde al onderweg

  Bennati won de massasprint

  Tom Boonen mag het groen mee naar huis nemen

  V.l.n.r.: Soler pakt de bollen, Boonen het groen, Contador het geel en Txurruka de strijdlust

  Het podium (v.l.n.r.): Evans is 2de, Contador wint en Leipheimer is 3de

  Discovery Channel was de beste ploeg in deze Tour

  (foto's: www.sport.be)

  Top 10   Eindklassement  
  01.D.Bennati 146km in 3h51'03" 01.A.Contador 3553,9km in 91h00'21"
  02.T.Hushovd z.t. 02.C.Evans op          23"
  03.E.Zabel   03.L.Leipheimer 31"
  04.R.Hunter   04.C.Sastre 7'08"
  05.T.Boonen   05.H.Zubeldia 8'17"
  06.Sé.Chavanel   06.A.Valverde 11'37"
  07.F.Cancellara   07.K.Kirchen 12'18"
  08.D.Millar   08.Y.Popovych 12'25"
  09.R.Förster   09.M.Astarloza 14'14"
  10.M.Quinziato   10.O.Pereiro Sio 14'25"

   

  Eindklassement Belgen

   
  62.A.Merckx op 2h21'00"
  63.J.Vansummeren 2h21'57"
  70.M.Aerts 2h32'58"
  73.F.Willems 2h37'30"
  104.S.Rosseler 3h18'25"
  110.L.Hoste 3h23'02"
  119.T.Boonen 3h26'19"
  138.G.Steegmans 3h41'38"
  141.W.Vansevenant (rode lantaarn) 3h52'54"

   

  Puntenklassement

   

  Bergklassement

   

  Jongerenklassement

   
  01.T.Boonen 256 ptn 01.J.M.Soler 206 ptn 01.A.Contador  
  02.R.Hunter 234 ptn 02.A.Contador 128 ptn 02.J.M.Soler op 16'51"
  03.E.Zabel 232 ptn 03.Y.Popovych 105 ptn 03.A.Txurruka 49'34"

   

  Ploegenklassement

   

  Strijdlust

  01.Discovery Channel Team 3553,9km in 273h12'52"

  A.Txurruka

  02.Caisse d'Epargne op       19'36"  
  03.Team CSC 22'10"  

   

  GiGiVéLo

  30-07-2007 om 11:38 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 20: voorbeschouwing

  Rit 20

  zondag 29 juli 2007

   

   

  Rit 20 Marcoussis - Paris (Champs-Elysées) (146km)

  Nog 146km op de fiets en de Tour de France zit er op voor de renners. Marcoussis kreeg de allerlaatste startplaats van deze editie toegewezen. Elk jaar vindt hier en in andere gemeenten in de buurt het Carnaval de Bineau plaats. Dit feest is opgedragen aan Jean-Martial Bineau. Hij was een minister in de eerste helft van de 19de eeuw en is berucht vanwege enkele maatregelen die het volk niet ten goede kwamen. Gedurende het hele jaar zijn vele inwoners bezig met de voorbereidingen van de grote dag. Er is dan een grote parade door de hele gemeente die af en toe onderbroken wordt om de dorst te lessen. Het hoogtepunt is de rituele verbranding van een pop die Bineau voorstelt.

  Vanuit Marcoussis wordt de tocht verdergezet richting Franse hoofdstad. Ongetwijfeld zal er buiten de gebruikelijke fratsen van de renners niet veel gebeuren. Na 85,5km zullen ze Parijs binnenrijden, koers zetten naar de Place de la Concorde en vervolgens de Champs Elysées oprijden. Daarna moeten er acht plaatselijke rondjes gereden worden van 6,5km. Sinds 1975 ligt de aankomstplaats van de laatste rit steevast op de Champs-Elysées. De allereerste winnaar hier was Walter Godefroot. Vanaf 1905 tot en met 1967 lag de eindstreep van de Tour elk jaar in het Parc des Princes. Doordat het Tourcircus echter elk jaar steeds groter werd besloot men uit te wijken naar Vincennes even buiten Parijs. In 1975 gaf de toenmalige Parijse burgemeester Jacques Chirac de toestemming om de slotrit te laten eindigen op de Champs-Elysées. 

  Veelal liep de etappe met aankomst op de Champs-Elysées uit op een massasprint, maar toch mochten ook vrijbuiters hier al zegevieren. Zo won Vinokourov hier in 2005. Een nog straffer voorbeeld is dat van Bernard Hinault. Zowel in '79 als in '82 won hij in hartje Parijs in het geel. In '79 won hij de spurt voor Joop Zoetemelk die eveneens tweede was in het algemeen klassement. Dit kan misschien een inspiratie zijn voor Cadel Evans (Predictor-Lotto) om toch te proberen de gele trui te pakken.

  Waar veel Belgen naar uitkijken is het moment dat Tom Boonen (QuickStep) de groene trui mag aantrekken op het eindpodium. Zijn voorsprong op Robert Hunter (Barloworld) en Erik Zabel (Milram) bedraagt respectievelijk 24 en 28 punten. Onderweg zijn aan de twee tussenspurten telkens 6,4 en 2 punten te sprokkelen. Aan de aankomst is dat 35,30, 26, 24, 22, 20, 19 en zo verder tot één. Het kan dus nog dat Boonen de trui verliest, maar zoals hij de voorbije weken heeft bewezen is hij van dit drietal de sterkste spurter.

   

  (afbeelding: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  30-07-2007 om 09:31 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 19: verslag

  Rit 19

  Cognac - Angoulême (55,5km)

  zaterdag 28 juli 2007

   

   

  Contador behoudt het geel

  Op de voorlaatste dag van deze Tour stond nog een tijdrit van 55,5km op het programma. Onze landgenoot Wim Vansevenant (Predictor-Lotto) mocht als rode lantaarn de spits afbijten. En hij verdedigde zijn laatste stek met verve. Even later was het de beurt aan een andere Belg: Leif Hoste (Predictor-Lotto). Hij reed een uitstekende tijdrit. Lange tijd stond hij op een eerste plaats met 7" voorsprong op wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara (CSC). Uiteindelijk zou hij 9de worden op 2'48" van de winnaar. David Millar (Saunier Duval), ook een tijdrijdspecialist, kende bij zijn vertrek van het startpodium pech. Zijn achterband viel namelijk helemaal uiteen. Hij verloor daardoor kostbare tijd en mocht een mooie prestatie vergeten. Sébastien Rosseler (QuickStep) zette alweer een zeer goede prestatie neer door 18de te worden met een achterstand van 3'46".

  De eerste die beter deed dan Hoste was George Hincapie (Discovery Channel). Hij was 15" sneller. De Amerikaan was echter nog maar net aan het bekomen van de inspanning toen José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), Spaans kampioen in deze discipline, over de meet reed en zijn tijd verbeterde met 6". Vladimir Karpets, een ploegmaat van Gutierrez, reed een knappe tijdrit en stak hem voorbij met 31".

  Ondertussen was ook de top 10 van het klassement al onderweg. Na 17,5km was Levi Leipheimer (Discovery Channel) de beste voor Cadel Evans (Predictor-Lotto) en Alberto Contador (Discovery Channel). Evans stond op 14" en Contador op 36". Dat betekende dat Evans nog 1'28" achterstand had op Contador in het algemeen klassement. Leipheimer volgde op 45" van Evans. 

  Bij het tweede tussenpunt, dat was aangebracht na 35km wedstrijd, had Leipheimer nog steeds de beste tijd. Evans was alweer tweede, deze keer op 35". Leipheimer stond daardoor op nog maar 24" van de Australiër. Contador was een beetje teruggezakt en kwam uit op een vijfde plaats op 1'29". Dat betekende dat Evans naderde tot op 56".

  Het derde en laatste tussenpunt lag op 5,4km van de aankomst. Zoals verwacht bekleedde Leipheimer ook daar de eerste plaats voor Evans. Die had een achterstand van 51" wat wilde zeggen dat hij maar 8" voorsprong meer had op Leipheimer in het algemeen klassement. De vijfde plaats was alweer voor Contador. Zijn achterstand bedroeg 2'09". Zijn voorsprong op Evans was dus gezakt naar 32".

  Toen Leipheimer over de streep reed was het dus nog afwachten wat de definitieve verschillen tussen de top 3 zouden zijn. Voor de rest van de top 10 was duidelijk dat er geen grote verschuivingen waren, op één na. Juan Mauricio Soler (Barloworld), die aan de tijdrit begonnen was als negende, was weggezakt naar de elfde plaats. Dat was goed nieuws voor Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne) die de Tour zal afsluiten op een tiende plaats. Mikel Astarloza (Euskaltel) steeg naar de negende stek. 

  Na Leipheimer moest eerst nog Carlos Sastre (CSC) binnenkomen, want die had de Amerikaan onderweg ingehaald. Maar toen kwam Evans over de streep op 50" van Leipheimer. Die zou hij dus alleszins achter zich houden. De vraag was wat het verschil zou zijn met Contador. Net als bij de laatste twee tussenpunten strandde de jonge Spanjaard op de vijfde plaats. Zijn achterstand op zijn ploegmaat bedroeg 2'18" en op Evans dus 1'28" wat betekende dat hij zijn gele trui met 23" voorsprong had kunnen behouden. Dat wist hij en na de streep volgde de ontlading. Blijkbaar is hij er gerust in dat niemand hem op de laatste dag nog zal bedreigen.

  23" verschil tussen de nummer één en twee in de Tour de France is het op één na kleinste verschil ooit na de legendarische Tour van '89. Toen snoepte Greg LeMond op de laatste dag de gele trui af van Laurent Fignon en won hij de Tour met slechts 8" voorsprong. Dat gebeurde dus op de slotdag van de Tour, maar nu rest er de renners nog één volle dag. Toch geldt er nog steeds een erecode die zegt dat de gele trui de laatste dag niet meer aangevallen wordt. Maar het verschil is echter zeer klein. Er volgen morgen nog twee tussenspurten waar bonificatieseconden te rapen zijn en ook aan de streep is dat het geval. En een verrassingsuitval is ook altijd mogelijk. Blijkbaar is dat zelfs nog geen optie. De vraag is vanaf wanneer het verschil wel klein genoeg is om tijdens de slotrit nog een laatste gooi te doen naar de gele trui. Moet dat dan 15" zijn, 10" of nog minder? Aangezien de gele trui toch nog steeds een symbool blijft waarvoor in de loop van de geschiedenis al heroïsche gevechten zijn geleverd, verdient deze toch de eer om er tot op de laatste meter voor te vechten? 

  Leif Hoste werd knap 9de

  Evans strandt op 23" van Contador in het algemeen klassement

  Leipheimer reed een sterke tijdrit en won

  Contador in het geel naar Parijs

  (foto's: www.sport.be en www.vrtnieuws.be)

  Top 10 Algemeen klassement
  01.L.Leipheimer 55,5km in 1h02'44" 01.A.Contador in 87h09'18"
  02.C.Evans op        51" 02.C.Evans op          23"
  03.V.Karpets 1'56" 03.L.Leipheimer 31"
  04.Y.Popovych 2'01" 04.C.Sastre 7'08"
  05.A.Contador 2'18" 05.H.Zubeldia 8'17"
  06.J.I.Gutierrez 2'27" 06.A.Valverde 11'37"
  07.G.Hincapie 2'33" 07.K.Kirchen 12'18"
  08.O.Pereiro Sio  2'36" 08.Y.Popovych 12'30"
  09.L.Hoste 2'48" 09.M.Astarloza 14'14"
  10.M.Astarloza 2'50" 10.O.Pereiro Sio 14'25"

  Puntentrui: T.Boonen

  Bergtrui: J.M.Soler

  Beste jongere: A.Contador

  Beste ploeg: Discovery Channel

   

  GiGiVéLo

  29-07-2007 om 11:44 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 19: voorbeschouwing

  Rit 19

  zaterdag 28 juli 2007

   

   

  Rit 19 Cognac - Angoulême (55,5km)

  Het startpodium van de afsluitende tijdrit is opgesteld in Cognac. Al in de prehistorie zouden in deze streek de eerste mensen hebben gewoond. In 1553 dook Johannes Calvijn, de grondlegger van het Calvinisme, een protestantse stroming, onder in Cognac. Met de Vrede van Saint-Germain in 1570 kregen de protestanten vier vestingen toegekend, één daarvan was Cognac. Deze stad is natuurlijk het bekendst vanwege de alcoholische drank, verkregen uit destillatie van wijn, die haar naam draagt. Al in 1610 zou aan een zekere Jacques Roux een drank gelijkaardig aan de cognac die we nu kennen geserveerd zijn. Geleidelijk gingen enkele families zich verdiepen in het maken van deze drank, het waren vooral Engelsen. In 1870 werden hele wijngaarden verwoest door insecten, maar gelukkig kon de handel nadien al snel weer opgezet worden. De naam cognac dook voor het eerst op in 1891 en het mag alleen gegeven worden aan dit soort drank als die uit deze streek afkomstig is.

  De eindmeet is getrokken in Angoulême waar gisteren al de aankomst was. Angoulême is vooral bekend vanwege het stripverhalen- en tekenfilmmuseum en talrijke festivals. Jammer voor Cadel Evans (Predictor-Lotto) dat hij geen tijd zal hebben om even binnen te springen in het stripverhalenmuseum, hij is namelijk een grote fan van Kuifje.

  Vandaag moet niet alleen uitgekeken worden naar de winnaar van de rit, maar vooral naar de strijd om de gele trui. Door een scheurtje in het peloton verloor Alberto Contador (Discovery Channel) gisteren nog 3" op zijn grootste concurrent Cadel Evans. De Australiër staat nu 1'50" achter op de Spanjaard. Er wordt verwacht dat Evans alleszins tijd zal goedmaken op de Spanjaard, maar hoeveel dat zal zijn blijft een vraagteken. Misschien wacht ons morgen op de Champs Elysées nog wel een finale strijd om het geel. Levi Leipheimer (Discovery Channel) bekleedt voorlopig de derde plaats. Zijn achterstand op ploegmaat Contador bedraagt 2'49" en op Evans 59". De Amerikaan mag gerust zijn dat hij zonder ongelukken niet meer van het podium zal vallen, want Carlos Sastre (CSC) volgt op 3'13". Sastre moet opletten dat zijn landgenoot Haimar Zubeldia (Euskaltel) hem niet een plaats naar achteren duwt. Zubeldia staat 27" achter hem op de vijfde plaats. En er zijn nog enkele andere verschuivingen in de tweede helft van de top 10 mogelijk. Hier is nog een keer de top 10:

  Algemeen klassement
  01.A.Contador in 86h04'16"
  02.C.Evans op       1'50"
  03.L.Leipheimer 2'49"
  04.C.Sastre 6'02"
  05.H.Zubeldia 6'29"
  06.A.Valverde 10'18"
  07.K.Kirchen 11'36"
  08.Y.Popovych 12'47"
  09.J.M.Soler 13'31"
  10.M.Astarloza 13'42"

  Yaroslav Popovych (Discovery Channel) kan met zijn tijdrijderscapaciteiten nog over Kim Kirchen (T-Mobile) heen wippen. Juan Mauricio Soler (Barloworld) zal dan weer moeten opletten voor Mikel Astarloza (Euskaltel) die op slechts 11" volgt. De elfde in het klassement wil ik ook nog even meegeven. Dat is Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne) en hij staat op 14'07" van Contador. De twaalfde is David Arroyo (Caisse d'Epargne) en hij heeft al een achterstand van 3'51" op zijn ploegmaat.

  Wim Vansevenant (Predictor-Lotto) mag om twintig over elf de spits af bijten als rode lantaarn. Leif Hoste (Predictor-Lotto) vertrekt om tien voor twaalf en Sébastien Rosseler (Quick Step) om vierentwintig over twaalf. Zij zouden de beste prestaties van de Belgen moeten neerzetten. Fabian Cancellara (CSC) start om twee minuten over halfeen en David Millar (Saunier Duval) om achttien voor twee. De top 10 begint eraan vanaf vier voor vier. Vanaf de top 10 wordt om de drie minuten gestart anders is dat om de twee minuten. 

   

   

  (afbeeldingen: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  28-07-2007 om 08:43 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 18: verslag

  Rit 18

  Cahors - Angoulême (211km)

  vrijdag 27 juli 2007

   

   

  Gehavende Casar wint na vlucht

  Gisteren wilde Michael Boogerd (Rabobank) nog een toeschouwer te lijf gaan die hem bij start stond te uit te schelden, maar vandaag besloot hij zijn frustraties op een andere manier te verwerken. Samen met Laurent Lefèvre (Bouygues Télécom), Sandy Casar (La Française des Jeux) en onze landgenoot Frederik Willems (Liquigas) trok hij ten aanval. Een andere Belg, Axel Merckx (T-Mobile), trachtte hen te vervoegen. Op een gegeven moment liep een hond de straat op en vielen Casar en Willems. Ondanks schaafwonden kon Casar de tocht verder zetten samen met Boogerd en Lefèvre. Willems, die langer op de grond bleef zitten, kwam niet meer terug bij de koplopers. Dat was niet het geval voor Merckx die dankzij het geaarzel na de val aansloot bij de drie vooraan. Het peloton hield een snipperdag. De voorsprong van de vier liep uit tot meer dan 17'. Boogerd was de best geklasseerde met zo'n 27' achterstand op Contador (Discovery Channel). Door de ruime voorsprong bedreigde hij enkele klassementsrijders en daarom kwamen op iets meer dan 30km van de meet de mannen van Euskaltel naar voren om de vijfde plaats van hun kopman Haimar Zubeldia te vrijwaren. Ook Discovery Channel dreef het tempo wat op.

  De vluchters inhalen zat er in ieder geval niet in. 10km voor de finish opende Boogerd op een klein knikje de debatten. Lefèvre dichtte het gat. Enkele kilometers later ging de Fransman zelf en was het Boogerd die probeerde de achterstand te overbruggen. Dat lukte hem niet meteen waardoor Merckx even overpakte om het daarna opnieuw aan de Nederlander over te laten. Nadien probeerden zowel Boogerd als Merckx nog een keer weg te glippen van de anderen, Lefèvre dichtte echter telkens de kloof. Casar begon de sprint vanaf de kop en niemand reed hem nog voorbij. Jammer voor Boogerd en Merckx, want het is voor hen allebei de laatste Tour.

  Iets meer dan 8' na Casar kwam Tom Boonen (Quick Step) als eerste over de eindmeet voor Hunter (Barloworld) en Zabel (Milram). Hij mag nu wel heel zeker zijn van de groene trui. Over truien gesproken. Door een scheurtje in het peloton, dat onstond in de aanloop naar de spurt, verloor Alberto Contador (Discovery Channel) 3" op Cadel Evans (Predictor-Lotto). Dat betekent dat de Australiër nu slechts 1'50" achterstand heeft. Dit is allemaal van groot belang voor de tijdrit morgen. 

   

  De vluchters (v.l.n.r.): Boogerd, Lefèvre, Casar en Merckx

  Casar mocht zegevieren

  (foto's: www.sport.be)

   

  Top 10 Algemeen klassement
  01.S.Casar 211km in 5h13'31" 01.A.Contador in 86h04'16"
  02.A.Merckx op          1" 02.C.Evans op       1'50"
  03.L.Lefèvre z.t. 03.L.Leipheimer 2'49"
  04.M.Boogerd 04.C.Sastre 6'02"
  05.T.Boonen 8'34" 05.H.Zubeldia 6'29"
  06.R.Hunter z.t. 06.A.Valverde 10'18"
  07.E.Zabel 07.K.Kirchen 11'36"
  08.Sé.Chavanel 08.Y.Popovych 12'47"
  09.B.Eisel 09.J.M.Soler 13'31"
  10.T.Hushovd 10.M.Astarloza 13'42"

  Puntentrui: T.Boonen

  Bergtrui: J.M.Soler

  Beste jongere: A.Contador

  Beste ploeg: Discovery Channel

   

  GiGiVéLo

  27-07-2007 om 21:04 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 18: voorbeschouwing

  Rit 18

  vrijdag 27 juli 2007

   

   

  Rit 18 Cahors - Angoulême (211km)

  De startplaats van de 18de rit is Cahors. De allereerste inwoners waren Galliërs, zij noemden deze stad Uxellodunum. Het was in 51 v.C. één van de laatste vestingen die konden standhouden tegen Caesar. Tijdens de romanisering kreeg de stad de naam Divona Cadurcorum, later werd dat Cadurca en uiteindelijk Cahors. Nu kan je hier en daar nog overblijfselen vinden van Romeinse gebouwen. In 571 werd Cahors verwoest door een brand. Alsof dat al niet genoeg ellende was voor de inwoners volgden nadien nog plunderingen van Moren, Vikingen en Hongaren. In 1331 werd de universiteit van Cahors opgericht. Het was één van de allereersten in Frankrijk. Cahors is een stopplaats op weg naar Santiago de Compostella. En wie daar stopt zal zeker en vast kunnen genieten van het natuurschoon. Deze stad is namelijk één van de 201 Villes Fleuries die vier bloemen kregen toegekend. Het concept van de Villes Fleuries bestaat erin steden en dorpen een aantal bloemen toe te wijzen, naar het voorbeeld van hotels en restaurants die sterren krijgen. De beoordeling is gebaseerd op de toeristische toegankelijkheid, natuurbeheer en inspanningen van het bestuur om de levensomstandigheden aangenamer te maken. Het gebied rond Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk. Al tijdens de overheersing van de Romeinen dreven de bewoners handel in wijn. Ook nu produceert men hier nog wijn. Oorspronkelijk was het enkel rode wijn, maar nu is men ook begonnen met rosé en witte. In Cahors vindt u de Brug der Dapperheid terug. Deze brug met uitkijktorens bouwde men begin 14de eeuw boven de Lot. Om het bouwwerk op tijd af te krijgen sloot de architect een pact met de duivel. In ruil voor een vergoeding zou die meehelpen. Toen de brug bijna afgewerkt was, kreeg de architect wroeging. Als de duivel de opdracht niet afmaakte, zou hij zijn vel kunnen redden. Hij gaf de duivel een zeef om zo het water naar boven te brengen. De duivel probeerde dat enkele keren, maar slaagde daar niet in. Uit frustratie brak hij een stuk van de middelste toren. In 1879 tijdens een restauratie werkte men voor het eerst de toren af. Op de stenen hangt nu een gebeeldhouwd duiveltje dat probeert de toren af te breken.

  De streep is getrokken in Angoulême. Naast een centrum van de papier- en verpakkingsindustrie is het voornamelijk de stripstad bij uitstek. Elk jaar vindt hier in januari een internationaal stripfestival plaats en er is een stripverhalenmuseum. Daarnaast zijn er ook festivals gewijd aan de muziek, speelgoed, gastronomie en historische racewagens. 

  Net als gisteren liggen er in de beginfase van de etappe enkele hellingen. Het zijn er vier van vierde categorie: de Côte de Salvezou, de Côte de Lavercantière, de Côte de Saint-Martial-de-Nabirat en de Côte de Saint-Cyprien. Het is een uitgelezen kans voor sprinters, maar de vraag is welke ploegen nog zin hebben om het werk op te knappen. Misschien kunnen de vluchters weer zegevieren.

   

  (agbeelding: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  27-07-2007 om 10:59 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 17: verslag

  Rit 17

  Pau - Castelsarrasin (188,5km)

  donderdag 26 juli 2007

   

   

  Bennati rondt vlucht succesvol af

  Om kwart voor één vertrok het Tourpeloton zonder gele trui. Alberto Contador (Discovery Channel), de leider in het algemeen klassement na de uitsluiting van Rasmussen, fietste gewoon rond in de witte trui als beste jongere. De Raborenners stonden ook aan de start. Nadat de ploeg Rasmussen gisteren had ontslagen was het niet zeker of de renners hun Tour zouden verder zetten, maar dat deden ze dus toch. 's Morgens ondergingen ze op vraag van Rabobank een dopingcontrole. Vlak voor het vertrek van de rit, jouwde het publiek de renners uit. De vraag is waar dat goed voor was, want in deze zaak zijn zij eigenlijik slachtoffers. Ze verrichtten de laatste dagen berenwerk in functie van hun kopman en dat blijkt nu voor niets te zijn geweest.

  Maar goed, de koers ging dus verder. Al na 9km ontstond de ontsnapping van de dag: Jens Voigt (CSC), Marcus Fothen (Gerolsteiner), Manuel Quinziato (Liquigas), Matteo Tosatto (Quick Step), David Millar (Saunier Duval), Martin Elmiger (AG2R) en de ploegmaats Daniele Bennati en Daniele Righi (Lampre). Ze kregen een vrijgeleide van het peloton dat op minder dan 10 minuten volgde.

  Onderweg viel niet veel nieuws te rapen. In het peloton ging het er gemoedelijk aan toe. Wel was er de opgave van Denis Menchov (Rabobank). Hij was als kopman naar de Tour afgezakt, maar doordat Rasmussen het beter deed in het algemeen klassement knapte hij mee kopwerk op voor de Deen. Blijkbaar hoefde het voor hem niet meer.

  Op 25km van de streep reed Voigt lek, mits wat hulp van de volgwagen kon hij naar zijn vluchtmakkers terugkeren. Iets verder lag de Côte de la Montagnère (4de cat.) en dat was voor Millar het teken om te demarreren. De anderen konden makkelijk volgen, op Righi na. Nadien waren het Fothen en Voigt die elk een poging deden de anderen te verschalken. Quinziato werd daarvan het slachtoffer. Even later werden de inspanningen ook Millar en Tosatto fataal. De kopgroep was dus gehalveerd. Bennati, Elmiger, Voigt en Fothen streden nog om de overwinning. In de laatste vier kilometer probeerde Voigt het tot tweemaal toe. Toen het viertal de laatste twee kilometer inging, besloot Elmiger een demarrage te plaatsen, maar zoals bijna alle vorige keren dichtte Bennati het gaatje. 500 meter verder probeerde Fothen het nog een keer, echter zonder succes. Elmiger plaatste nog een schijnaanval op 500meter van de meet. Niemand kon een sprint ontlopen en daarin had Bennati de beste kansen. Gedurende de finale maakte hij bovendien de meest frisse indruk. Fothen zette aan vanuit laatste positie. Dat bleek geen enkel probleem voor Bennati die hem voorbijstak.

  Meer dan 9 minuten later arriveerde het peloton. Boonen (Quick Step) had het perfecte treintje voor zich enkel Steegmans had de kracht niet om voluit te gaan. Sébastien Chavanel (La Française des Jeux) probeerde Boonen te verschalken, maar dat lukte niet. Hij loopt hierdoor uit in het puntenklassement. Hunter (Barloworld) staat nu op 22 punten en Zabel (Milram) op 25 punten. De groene trui lijkt dus in handen van Boonen te blijven. De Colombiaan Juan Mauricio Soler (Barloworld) is al mathematisch zeker dat hij de bolletjestrui mag aantrekken op het podium in Parijs. En het is hem van harte gegund.

   

  Het peloton liet de vluchters begaan

  Bennati rondde de vlucht succesvol af

  Boonen won de pelotonssprint

  Alberto Contador mocht zijn allereerste gele trui aantrekken

  (foto's: www.sport.be)

   

  Top 10 Algemeen klassement
  01.D.Bennati 188,5km in 4h14'04" 01.A.Contador in 80h42'08"
  02.M.Fothen z.t. 02.C.Evans op 1'53"
  03.M.Elmiger 03.L.Leipheimer 2'49"
  04.J.Voigt 04.C.Sastre 6'02"
  05.D.Millar  op     2'41" 05.H.Zubeldia 6'29"
  06.M.Tosatto 2'43" 06.A.Valverde 10'18"
  07.M.Quinziato 3'20" 07.K.Kirchen 11'36"
  08.D.Righi  z.t. 08.Y.Popovych 12'50"
  09.T.Boonen 9'37" 09.J.M.Soler 13'31"
  10.Sé.Chavanel z.t. 10.M.Astarloza 13'42"

  Puntentrui: T.Boonen

  Bergtrui: J.M.Soler

  Beste jongere: A.Contador

  Beste ploeg: Discovery Channel

   

  GiGiVéLo

  26-07-2007 om 20:40 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 17: voorbeschouwing

  Rit 17

  donderdag 26 juli 2007

   

   

  Rit 17 Pau - Castelsarrasin (188,5km)

  Ondanks alle schandalen gaat de Tour verder. In Pau zal het peloton om kwart voor één vertrekken voor een etappe van 188,5km richting Castelsarrasin. Pau werd gesticht eind elfde, begin twaalfde eeuw aan de samenvloeiing van de Hédas en de Gave waar de burggraven van Béarn een kasteel lieten bouwen. In de buurt van Pau is heel wat natuurschoon aanwezig zoals het Parc Beaumont. Van hieruit vertrekt ook de Boulevard des Pyrenées, een weg naar het kasteel van Pau. Het was Napoleon die deze weg liet aanleggen. Doordat de weg in de hoogte ligt, is er van daaruit een prachtig uitzicht. Vanuit het centrum kan je er met een tandradbaantje naar toe. Een bekende wijn uit de streek is de madiran, een rode wijn gemaakt van de tannat druif. 

  De aankomstplaats is dus Castelsarrasin. Omstreeks 961 werd deze stad in het leven geroepen. In die tijd noemde het Castel Sarracenum. Sarracenum komt overeen met Sarrasins, dit waren moslims. Het kasteel was gebouwd in hun typische stijl. In 1560 braken in de streek godsdienstoorlogen uit. Castelsarrasin was één van de weinige katholieke vestingen dat zich kon handhaven in de strijd met de protestanten. De Eglise Saint-Saveur bleef recht tijdens de oorlogen. In de 19de eeuw was er een hoge economische activiteit dankzij de aanleg van een spoorweg en een fabriek. In 1875 kwam er een kazerne bij. Ook nu is Castelsarrasin nog een belangrijk economisch centrum van het departement Tarn-et-Garonne.

  In de eerste helft van de rit moet het peloton over één helling van derde categorie, de Côte de Baleix, en vier hellinkjes van vierde categorie: de Côte de Villecomtal, de Côte de Miélan, de Côte de Sainte-Dode-aux-Croix en de Côte de Theux. Op ongeveer 20km van de finish ligt alweer een helling van vierde categorie, de Côte de la Montagnère. Voor de sprinters mag dit geen enkel probleem zijn, maar toch lijkt het waarschijnlijker dat het nog een keer aan de vluchters is.

   

  (afbeelding: www.letour.fr)

   

  GiGiVéLo

  26-07-2007 om 13:19 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: Rabobank ontslaat Rasmussen

  donderdag 26 juli 2007

   

   

  Rabobank ontslaat Rasmussen

  De laatste dagen was er al heel wat te doen om Rasmussen. Hij had eerder dit jaar, en waarschijnlijk ook in 2006, enkele onverwachte dopingcontroles ontlopen en had daarvoor op 29 juni een officiële waarschuwing gekregen van de UCI. Dat gebeurde nog vlak voor de Tour, maar toch nam Rabobank hem op in de selectie. De Deen bleef erbij dat het enkel ging om een administratieve fout waardoor zijn trainingsschema's niet tijdig binnen waren gekomen bij de UCI. Eén van de controles had moeten plaastvinden in juni, op dat moment was Rasmussen naar eigen zeggen in Mexico om te trainen. Het team legde Rasmussen een boete op van 10.000 euro. De Deense bond weerde Rasmussen uit de nationale selectie en aanvankelijk leek dat ook het geval voor de Olympische Spelen, maar enkele dagen terug liet het Deens Olympisch Comité weten dat enkel zij dat mochten beslissen en dat ze nog even wilden afwachten. Het nieuws van de gemiste controles lekte uit tijdens de Tour, toen Rasmussen in het geel reed. Van de Tourorganisatie mocht hij blijven. Tourbaas Christian Prudhomme zei dat hij betreurde dat hij niet voor de Tour op de hoogte was gebracht en indien dat wel het geval had geweest zou hij hebben gevraagd de Deen thuis te laten. Rabobank maakte de voorbije dagen geen enkele keer aanstalte om zijn renner uit de Tour te zetten.

  Tot gisteren. Toen kwam manager Theo de Rooij via Davide Cassani, ex-renner en nu commentator voor de Italiaans televisie, te weten dat Rasmussen in juni niet in Mexico verbleef, maar in Italië. Cassani zag hem  rondrijden in de Dolomieten. De Rooij stapte op Rasmussen af en vroeg hem op de man af of dat verhaal klopte. Hij kon blijkbaar niet anders dan toegeven. Hierop werd hij onmiddellijk uit de Tour en ook uit de ploeg gezet omdat hij door te liegen over zijn verblijfplaats de UCI-regels overtrad. Naar alle waarschijnlijkheid wilde Rasmussen in de weken voor de Tour geen pottenkijkers tijdens zijn duistere voorbereidingsmethoden. Al is dat natuurlijk koffiedik kijken. De Deen werd nog geen enkele keer positief bevonden. Rasmussen was negen opeenvolgende dag leider in het algemeen klassement. Nadat hij de 8ste rit had gewonnen nam hij het geel over van Gerdemann (T-Mobile). Gisteren won hij de 16de rit bovenop de Aubisque.

  In het hotel van Rabobank stroomden de journalisten toe nadat het nieuws bekend was geraakt. Er waren enkel verslagen gezichten te zien. Het was natuurlijk een zware klap voor iedereen, maar vooral voor de ploegmaats van Rasmussen die zich al een hele tijd de ziel uit het lijf reden voor hun kopman. Er volgden heel wat gesprekken tussen renners en omkadering. Zelfs om half twee toefden de renners nog in de bar van het hotel. Of Rabobank in de Tour zou blijven liet men volledig aan de renners zelf over. Het bleef lange tijd onduidelijk, maar deze voormiddag raakte bekend dat ze doorgaan. De zeven renners (Freire gaf al op na de zesde rit) willen dus doorgaan tot Parijs. Het gaat om Michael Boogerd, Denis Menchov, Juan Antonio Flecha, Thomas Dekker, Pieter Weening, Bram De Groot en Grischa Niermann. Zij verrichtten de laatste dagen berenwerk voor Rasmussen. Dit is wat ploegleider Breukink had te melden: Het is een zware beslissing geweest en voor de renners de allermoeilijkste. Maar we denken dat het nu het beste is dat we als team samenblijven. Woensdagavond kon niemand helder denken en had iedereen al afscheid genomen. Maar nu hebben de renners in overleg beslist om toch te proberen doorgaan. 

  Net zoals het geval was bij de ploegen Astana en Cofidis na de positieve test van respectievelijk Vinokourov en Moreni, viel de gendarmerie ook binnen in het hotel van Rabobank. Er werd gezocht in de spullen van de renners en in elke vuilbak. Of ze iets bezwarends hebben gevonden, is niet bekend. Rasmussen was op dat moment al vertrokken. 

  Rabobank liet ondertussen weten dat het niet van plan is te stoppen met wielersponsoring, wellicht een opluchting voor de renners.

  Alberto Contador wordt nu dus leider in het algemeen klassement. Vandaag zal hij echter niet rondrijden in het geel.

  Dit zijn enkele reacties op het nieuws (bron: www.vrtnieuws.net)

  -Michael Boogerd (ploegmaat Rasmussen): Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken. ik wil meteen naar huis, als het aan mij ligt. Om nog vier dagen in deze Tour voor Jan Lul te rijden, daar pas ik voor. Ik weet niet wat ik de komende weken aan zal moeten. Zie je mij bijvoorbeeld al rondrijden in het criterium van Boxmeer? Ik hoor de mensen al roepen: Kijk daar, die kerel die zich al die weken voor Rasmussen het snot voor de ogen heeft gereden! Ik mag er niet aan denken. Dit is een klap, man. Dat hou je niet voor mogelijk. Dit was de allereerste reactie van Boogerd gisteravond. Ondertussen beslisten de renners toch door te gaan tot Parijs. Voor Boogerd is het zijn laatste seizoen en dus ook zijn laatste Tour.

  -Lid Raad van Bestuur Rabobank: Ik dacht we het ergste al gehad hadden met die waarschuwing, want dat was al niet fraai. Wat er gebeurd is maakt me sprakeloos, dit is een nachtmerrie. 

  -Christian Prudhomme (Tourbaas): We kunnen moeilijk zeggen dat Rasmussen heeft valsgespeeld, maar zijn leugens over zijn verblijfplaats waren niet langer aanvaardbaar. Het vertrek van Rasmussen is het beste wat de Tour de voorbije weken is overkomen. Het algemeen klassement is in elk geval geloofwaardiger dan gisteren.

  -Pat McQuaid (UCI-preses): Waarom hebben ze deze beslissing niet in juni genomen toen het nieuws al bekend was? Dat Rabobank hem nu uit de Tour haalt, kan ik alleen maar toejuichen. Dit is een wijze les voor de toekomst.

  -Patrick Lefèvre (manager Quick Step en voorzitter vereniginging van Pro Tour-ploegen): We hebben geen druk uitgeoefend op Rabobank. Ik zie dit met lede ogen aan, dit is heel erg voor het wielrennen. Ik weet niet wat er fout is gegaan, ik weet er het fijne niet van. Misschien heeft Rasmussen zijn team in de maling willen nemen, misschien heeft zijn team hem te veel vertrouwd. Maar als een renner van mijn team zo zou liegen, zou ik in elk geval dezelfde reactie hebben.

  Tot slot nog enkele woorden van Rasmussen zelf: Ik heb een fout gemaakt, ben gewaarschuwd door de UCI en heb een boete gekregen van de ploeg. Waarom moet ik nog een keer gestraft worden?

   

  GiGiVéLo

  26-07-2007 om 11:46 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-07-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: rit 16: verslag

  Rit 16

  Orthez - Gourette (Col d'Aubisque) (218,5km)

  woensdag 25 juli 2007

   

   

  Rasmussen eerste op Aubisque, Moreni betrapt

  Acht ploegen beslisten deze morgen een korte staking te houden als reactie op de positieve test van Alexander Vinokourov (Astana). Het ging om Cofidis, Crédit Agricole, La Française des Jeux, AG2R, Agritubel, Bouygues Télécom, T-Mobile en Gerolsteiner. Het enige wat ze deden was iets later vertrekken dan de anderen. Zij kregen wel applaus, de anderen niet. Rasmussen (Rabobank) werd zelfs onthaald op boegeroep. Het feit dat het peloton niet als één geheel handelde duidt erop dat er tweedracht is en dat is nooit goed als men op zoek moet gaan naar een duurzame oplossing. En die is er nodig. 

  Alsof er in deze Tour al niet genoeg opschudding was geweest, deelde de Franse sportkrant L'Equipe even na de middag mee dat een renner na de elfde rit betrapt werd op het gebruik van testosteron. Vlak na de aankomst werd bekendgemaakt dat het ging om Christian Moreni (Cofidis). Inderdaad, één van de renners die deze morgen nog meedeed aan het stil protest. In de elfde rit brak Moreni geen potten, hij finishte meer dan drie minuten na winnaar Robert Hunter (Barloworld). Hij liet zich wel opmerken in de achtste rit, niet alleen omdat hij mee in de aanval ging, maar vooral doordat hij in volle beklimming van de Cormet de Rosselend (1ste cat.) op de grond viel zonder enige zichtbare oorzaak. Moreni vraagt geen tegenexpertise aan en zegt dat hij op eigen houtje handelde. Meteen nadat de Italiaan over de streep was gereden, nam de gendarmerie hem mee. Het hotel waar Cofidis verbleef, werd ondertussen al uitgekamd door de gendarmerie. Cofidis verlaat net als Astana gisteren de Tour. Dat betekent dat ook de Belgen Staf Scheirlinckx, Nick Nuyens en Rik Verbrugghe huiswaarts mogen keren.  

  Moreni wordt meegenomen door de gendarmerie

  (foto: www.vrtnieuws.net)

  We zouden het bijna vergeten, maar er werd ook nog gekoerst vandaag. Vier renners kozen vrij vroeg het hazenpad: Vicente Garcia Acosta (Caisse d'Epargne), Gorka Verdugo (Euskaltel), Christophe Rinero (Saunier Duval) en Stéphane Augé (Cofidis). Op de Port de Larrau (buiten categorie), de eerste col van de dag, trok Juan Mauricio Soler (Barloworld) ten aanval. Hij tekende net voor twee seizoenen bij bij zijn huidig team. Samen met Soler gingen ook Carlos Sastre (CSC), de nummer vijf in het algemeen klassement, en Iban Mayo (Saunier Duval) op zoek naar de vier koplopers. Na de beklimming van de Port de Larrau bevond het peloton zich op Spaans grondgebied. Meer bepaald in Navarra. Ze moesten er over de Alto Laza (3de cat.). Hier namen de Spanjaarden Verdugo en Garcia Acosta voorsprong op Augé en Rinero, die werden ondertussen ingelopen door Sastre, Mayo en Soler. Op 109km smolten beide groepen samen. 

  Aan de voet van de Col de la Pierre Saint-Martin (1ste cat.) moesten de Fransen Augé en Rinero al lossen. In het peloton verkeerde Kim Kirchen (T-Mobile) snel in de problemen, in de afdaling kon hij terugkeren. Het peloton fietste dan al opnieuw in Frankrijk.

  Op de Col de Marie-Blanque (1ste cat.) moest Garcia Acosta vooraan enkele meters prijs geven. In de achtervolgende groep was dat alweer het geval voor Kirchen en ook voor Astarloza (Euskaltel).

  De aankomst van de 16de rit lag boven op de Aubisque (buiten cat.). Verdugo kreeg het al snel moeilijk. Dat was ook al het geval geweest op de vorige klim, maar nu moest hij voorgoed afhaken. Soler, Mayo en Sastre bleven als enigen voorop. Sastre deelde enkele prikken uit. Mayo kon steeds volgen, maar bij Soler brak de veer. Een select groepje haalde het kopduo in op iets minder dan 10km van de streep. Dat was voor Leipheimer (Discovery Channel) het teken om de aanval in te zetten. Enkel zijn ploegmaat Contador, Rasmussen (Rabobank) en Evans (Predictor-Lotto) konden volgen. Bij het uitgaan van een tunnel demarreerde Contador voor het eerst. Rasmussen bleef kalm en hield hetzelfde ritme aan wat hem tot bij de Spanjaard bracht. Die probeerde het nog enkele keren, maar telkens viel hij achteraf stil en kon de gele trui het gaatje dichtrijden. Leipheimer was de eerste die moest passen. Even later, toen Rasmussen versnelde, kon Evans niet langer mee en zakte hij weg. Leipheimer reed tot bij hem om hem nadien achter te laten en tot bij het kopduo te fietsen. In het algemeen klassement stond de Amerikaan maar 1'25" achter op Evans. Het was dus de uitgelezen kans om tijd goed te maken. Tijdens de beklimmingen maakte Rasmussen gedurig wegwerpgebaren gericht tot de horden toeschouwers langs de kant. De onduidelijkheden omtrent zijn persoon hebben hem namelijk niet populair gemaakt bij het publiek en daardoor zat bij de Deen de schrik er goed in. In de laatste kilometer plaatste hij een demarrage. Geen van de twee Discovery-renners kon volgen. Zo behaalde hij zijn tweede ritzege in deze Tour na de 8ste rit met aankomst in Tignes. Leipheimer kwam als tweede aan en enkele seconden later passeerde ook Contador de finish. De Colombiaan Soler reed een regelmatige beklimming en legde beslag op de vijfde plaats na Evans. Vanaf nu is hij ook de leider in het bergklassement met tien punten voorsprong op Rasmussen.

  Nog even dit. Zoals u weet, passeerde de Tour even in Spaans Baskenland. In Belagua ontplofte na de doortocht van de renners een bom aan de kant van de weg, gelukkig vielen er geen slachtoffers. Net voordien had de Baskische afscheidingsbeweging ETA de officiële instanties verwittigd. Op 5 juni jongstleden maakte de ETA een eind aan het staakt-het-vuren dat standhield sinds maart vorig jaar. 

   

  De protestactie van deze morgen

  Contador, Rasmussen en Leipheimer (v.l.n.r.) waren samen op pad

  Evans kon niet bij hen aansluiten

  Rasmussen won zijn tweede rit

  (foto's: www.sport.be)

   

  Top 10   Algemeen klassement  
  01.M.Rasmussen 218,5km in 6h23'21" 01.M.Rasmussen in 76h15'15"
  02.L.Leipheimer op        26" 02.A.Contador op 3'10"
  03.A.Contador 35" 03.C.Evans 5'03"
  04.C.Evans 43" 04.L.Leipheimer 5'59"
  05.J.M.Soler 1'25" 05.C.Sastre 9'12"
  06.H.Zubeldia 1'52" 06.H.Zubeldia 9'39"
  07.J.J.Cobo Acebo 1'54" 07.A.Valverde 13'28"
  08.C.Sastre 2'12" 08.K.Kirchen 14'46"
  09.O.Pereiro Sio 2'27" 09.Y.Popovych 16'00"
  10.A.Valverde z.t. 10.J.M.Soler 16'41"

  Puntentrui: T.Boonen

  Bergtrui: J.M.Soler

  Beste jongere: A.Contador

  Beste ploeg: Discovery Channel

   

  GiGiVéLo

  25-07-2007 om 21:41 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tour de France: Vinokourov betrapt op bloeddoping

  woensdag 25 juli 2007

   

  Vinokourov betrapt op bloeddoping

  Tijdens de tweede rustdag in deze Tour raakte bekend dat de Kazach Alexander Vinokourov (Astana) na de tijdrit van zaterdag met start en aankomst in Albi betrapt werd op bloeddoping. Vino won die tijdrit. Astana schorste zijn renner onmiddellijk en stapte op verzoek van de Tourorganisatie uit de Tour. Dat betekent dat er ook een einde is gekomen aan de Tour voor Andreas Klöden en Andrei Kashechkin, twee mannen die op dat moment in de top 10 van het algemeen klassement stonden. Ploegmanager Marc Biver gaf nog een in allereil opgezette persconferentie waarbij hij zei dat er twee mogelijkheden zijn om beroemd te worden, of de Tour winnen of uit de Tour stappen en dat zij kozen voor het tweede. 

  Uit het bloedstaal van Vinokourov bleek dat hij een homologe bloedtransfusie had ondergaan wat wil zeggen dat hij bloed kreeg van een donor met dezelfde bloedgroep en resusfactor. Het is niet gebruikelijk dat een renner na een wedstrijd een bloedstaal moet afgeven, dat kan erop wijzen dat Vinokourov extra in de gaten gehouden werd. Voor de start van de Tour raakte bekend dat de Kazach één van de Men in Black was, renners die niet in hun ploegoutfit trainen, maar met anonieme kledij.

  De Tour van Vinokourov was in elk geval zeer opmerkelijk. Hij ging van start als topfavoriet voor de eindoverwinning, maar in de vijfde rit kwam hij ten val en bezeerde beide knieën, rechterelleboog en rechterbil. Hij kon ondanks hulp van zijn ploegmaats niet terukeren in het peloton en verloor 1'20" op zijn concurrenten. De volgende dag kwam hij aan de start met in totaal 30 hechtingen die op speciale manier werden aangebracht, om hem zo comfortabel mogelijk op de fiets te laten zitten. De Kazch fietste rond met veel pijn en in de achtste rit met aankomst in Tignes moest hij de favorieten bergop laten gaan en vergrootte zo zijn achterstand. Ook de volgende dag, tijdens de derde Alpenrit, kon Vino niet met de besten mee. In de elfde rit kreeg Vinokourov een heropflakkering, hij zette zijn ploeg op weg naar Montpellier op kop en zorgde er zo voor dat Moreau (AG2R), die goed geklasseerd stond, op 3'20" volgde. En dan was er de tijdrit van zaterdag waar Vinokourov vriend en vijand verbaasde door die te winnen met een mooie voorsprong. Het leek erop dat de Kazach terug in de running was. Maar zondag, tijdens de eerste Pyreneeënrit, zakte hij alweer door het ijs en verloor maar liefst 28'50" om dan op maandag al van bij het begin van de rit actief te zijn, mee te gaan in de goede ontsnapping en uiteindelijk de etappe te winnen.

  Vinokourov ontkent dat hij bloeddoping heeft gebruikt en vraagt een tegenexpertise aan. Zoals meestal het geval is met een renner die betrapt is, heeft ook Vino een uitleg klaar. Volgens hem is de positieve uitslag te wijten aan de gevolgen van zijn val. Ter hoogte van zijn dij zou bloed zich hebben opgehoopt en zou zijn bloedcirculatie verstoord zijn. Hij zou nu verder uitleg vragen aan een hematoloog, een specialist. De Kazach zegt ook het slachtoffer te zijn van een heksenjacht.

  Gisteren viel de gendarmerie nog het hotel binnen waar de Astanaploeg verbleef en ook de teambus. Ze vertrokken met enkele vuilniszakken. Momenteel is nog niet bekend of ze iets bezwarends konden vinden.

  Tourbaas Christian Prudhomme zei op een persconferentie dat hij had gehoopt dat deze Tour een keerpunt kon zijn, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Toch zijn hij en de andere leden van ASO, dat de Tour organiseert, niet van plan de wedstrijd stil te leggen. Hij liet weten dat de renners Russische roulette aan het spelen zijn. Op de vraag of het zware parcours van de Tour renners aanzet tot dopinggebruik antwoordde Prudhomme dat atleten die de 100 meter lopen zich ook doperen.

  Gisteren en vandaag raakten aan de lopende band reactie bekend van mensen uit het wielermilieu (bron: www.vrtnieuws.net):

  -Jean-François Pescheux (ASO): De Tour is nog maar eens het grootste slachtoffer. Binnen vijf jaar zal iedereen zich herinneren dat Vinokourov zich heeft gedopeerd in de Tour. Maar het bewijst ook dat de controles werken en er geen plaats meer is voor valsspelers.

  -Theo de Rooij (Manager Rabobank): Ik ben sprakeloos. Er zijn krachten losgekomen die boven onze hoofden uitstijgen. het is bizar hoeveel uitslagen van dopingcontroles via de pers naar buiten komen. dat was ook al zo tijdens de Ronde van Italië. Vooral de Franse pers neemt in deze Tour een zeer agressieve houding aan.

  -David Millar (Saunier Duval): Dit maakt me zo triest. Ik denk dat ze het nooit zullen begrijpen. Vinokourov was dan nog één van mijn favoriete renners. Dit mag je het wielrennen, de propere renners en de Tour niet aandoen. Ik wil een voorbeeld zijn voor junioren en beloften, mijn collega's probeer ik niet te veranderen. Ik denk dat het nog wel vijf tot tien jaar zal duren voor er verandering is.

  -Erik Boyer (manager Cofidis): Dit is gewoon walgelijk. Ik hoop dat hij niet zo laf is om te ontkennen en dat hij aanduidt wie hem geholpen heeft, wie meegewerkt heeft aan deze smerigheid. Ik hoop ook dat Astana zo snel mogelijk het peloton verlaat.

  -Roger Legeay (Manager Crédit Agricole): Dit is gewoon afschuwelijk! Hoever zijn ze bereid te gaan? Nu moeten al die charters, al die ethische codes die de laatste jaren opgesteld zijn, toegepast worden. Nu moeten we hard optreden. Buiten met die smeerlappen!

  -Marc Madiot (Manager La Française des Jeux): Dit is niet eens een verrassing voor mij.

  -Patrick Lefèvre (Manager Quick Step): Ik kan me niet voorstellen dat er nog georganiseerd dopinggebruik is, maar er blijven wel dieven in de familie. Nu is het wel de kopman die steelt. Moeten we die mensen geen proces aandoen? Ik ben voorstander om één firma alle dopingcontroles te laten doen. Zeer streng dan wel. De pleoegdokters zijn het ook beu. Zij hebben dinsdagavond vergaderd en zijn voor nultolerantie. Ze willen ook niet dat renners andere dokters raadplegen.

  -Tom Boonen (Quick Step): Vinokourov is een smeerlap, hij moet levenslang geschorst worden! Ik heb hem zelf een aantal keer zien trainen in anonieme outfit. Steegmans zegt het ook. Test die mannen toch elke dag! Ik kan alleen maar hopen dat de fratsen van Vinokourov de mensen er niet toe aanzetten om iedereen over dezelfde kam te scheren. Hij zet ook de job van velen op de helling, vind maar een sponsor. Ook over Rasmussen wilde Boonen nog iets kwijt: Als hij ook maar een beetje verstand heeft , laat hij zich in de laatste bergrit lossen. Of Contador zuiver op de graat is weet ik niet, maar Rasmussen vertrouw ik absoluut niet. Toch kan je winnen zonder doping, kijk maar naar Evans. Je haalt de sjoemelaars er makkelijk uit. Gasten van wie je weet dat ze zich gaan verstoppen. kerels die maanden geen poot aan de grond krijgen en dan plots gaan vliegen. dat kan niet.

  -Walter Godefroot (ex-ploegmanager T-Mobile en ex-raadgever Astana): Dit is de nekslag voor het wielrennen. In mijn ogen was hij een correcte renner. Ik heb raad gegeven over het materiaal en de structuur van de ploeg. de medische staf heb ik niet samengesteld, maar het is nog maar de vraag of die mensen op de hoogte waren van Vino's activiteiten. Het enige positieve aan deze zaak is dat het bewijst dat de dopingcontroles werken. De nieuwe generatie heeft de les begrepen, de vorige moet nu maar inpakken.

  -Eddy Merckx (vijfvoudig winnaar van de Tour): Ik vind dit een catastrofe! Ik dacht iedereen het begrepen had na de zaak-Landis en volgde de Tour ook met die gedachte. Het is ontmoedigend vooral omdat de wedstrijd vervalst wordt met enerzijds bedriegers en anderzijds de zuivere renners, die er in de bergen worden afgereden, zonder dat ze het begrijpen. Mijn hart klopt niet meer voor de koers. Dat Vinokourov betrapt werd en opstapt, is misschien een goede zaak. de renners weten nu dat het moeilijk is om bedrog te plegen en dat wie de regels overtreedt, gepakt wordt. Voor mij is deze zaak het einde van het wielrennen zoals wij het kennen en hopelijk ook het begin van iets nieuws.

   

  GiGiVéLo

  25-07-2007 om 11:55 geschreven door GiGiVéLo

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per maand
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 07-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 01-2007
 • 11-2006
 • 10-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 01-2006
 • 03-2000
 • 02-2000

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!