Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
24-05-2009
Laatste update bierindex
Ik heb bezoek gekregen op mijn bescheiden blogje helemaal vanuit de Filipijnen Tof Hé?! Dus ge ziet dat seniorennet internationaal gaat t was van een Belg die al jarenlang daar woont en er over denkt zn eigen bier te brouwen. Hij is op zoek naar de nodige info om er aan te beginnen
Voor de rest heb ik mij tussen de toneeldrukte door wat bezig gehouden en mn Bompapatjes bierindex nog een beetje bijgewerkt:
Laatste update:
-Totaal aantal bieren = 1575
-Totaal aantal etiketten = 3970
o3599 losse etiketten
o311 flessen/vatjes
-vandaag bijgevoegd van n° 1566 t/m 1575
-steekkaarten aangepast van 1106 t/m 1115
Klik op de foto rechts onder de datum om de index te lezen
Los van alles is er maar één echte passie in mijn leven: paps zijn van de kids
Dit weekend hebben de zonen voor een fantastische prestatie gezorgd namelijk broers zijn
Onze Tom liep zijn eerste marathon en onze Pjotr, die al aan zn vijfde zit, ging voor haas spelen. Samen hebben zij de marathon van Zeeuws Vlaanderen afgelegd in een mooie tijd van 4 uur en 14 minuten.
De rest van de dag mocht ik doorbrengen in het aangename gezelschap van de al even geweldige dochter en schoondochter en de twee schatten van kleindochters zaaaaalig
Ho ja, ik zou het nog bijna vergeten, maar dit is mijn bierblog hé dus mocht je ooit in het gezellige stadje Terneuzen komen, moet je zeker een bezoekje brengen aan Café de vriendschap en aan café restaurant De Graanbeurs de moeite waard.
Sorry voor t stoefen, maar het voelde zo warm aan
Nogal wat Vlaamse bierliefhebbers houden van een ijskoud rood kriekenbier. En dat is in het Brusselse absoluut geen modetrent, zoals sommige rosébieren in Nedereland, want hat kriekenbier wordt al ruim honderd jaar gebrouwen starffer nog, het lambikbier dat als basis dient, stamt reeds vanuit de Middeleeuwen.
Belle-Vue bijvoorbeeld voegt ieder jaar ruim 80.000 kilo versgeplukte krieken aan haar jonge brouwsel toe, dat daarna in stokoude wijn- en portvaten moet gisten De kersen die daarvoor gebruikt worden zijn niet dezelfde als de malse kersen in de winkel. Ze zijn minder zoet, vergisten daardoor beter en geven een betere smaak aan het bier. Het grootste geheim zit echter in de kersenpitten die mee inhet vat gaan. Die pit is cruciaal voor de smaak.
Bierliefhebbers dokteren op www.pintprice.com uit waar je het goedkoopste pintje ter wereld kunt bestellen (het gaat dan wel om een Engelse pint, wat overeen komt met een halve liter bier).
Voor amper 0,06 eurocent wordt je al bediend in het Arabische Jemen. Ook Kongo, Ethiopië, Birma en in Noord Korea kun je zonder zorgen de hele tent trakteren. De duurste bars staan in Monaco; gevolgd door Guadeloupe, Noorwegen en Frankrijk.
De tien goedkoopste bierlanden zijn: 1) Yemen 2) Kongo 3) Ethiopië 4) Myanmar (Birma) 5) Noord- Korea 6) Wit-Rusland 7) Vietnam 8) Filippijnen 9) Bhoetan 10) Madagaskar
De tien duurste bierlanden zijn: 1) Monaco 2) Guadeloupe 3) Noorwegen 4) Frankrijk 5) IJsland 6) Iran 7) Zweden 8) Finland 9) Bermuda 10) Italië
In de zomer van 2007 maakten negen vrijwilligers van de organisatie Osez Nivelles uit het Waals-Brabantse Nijvel op de grote Mark het oudste café na van de stad met bierkratten - le Pèlerin
Met de hulp van een architect bouwden ze met 14.500 lege bierkratten een gebouw van twaalf meter hoog en een oppervlakte van 10 bij 13,7 meter. En dat zijn exact dezelfde afmetingen als van het origineel café. Ze deden er ongeveer 72 uren over.
Nadat in de thuishaven Groenlo het doek was gevallen voor de plaatselijke Grolsch-brouwerij, werd het terrein rijp gemaakt voor woningbouw. Daarbij kwam nogal wat glas aan het licht. Langs de doorgaande weg bij Groenlo verrees een heus glaskerkhof met daarin een schat aan lege bierflesjes uit vervlogen tijden. Reden voor souvenirjagers om te speuren en te wroeten in de grond. Vooral de vermaande Grolsch beugelflessen waren zeer in trek. Zeldzame flesjes zijn populaire verzamelobjecten.
Café De Paas werd meerdere keren door vakgenoten uitgeroepen tot Beste café van Den Haag. Waar die naam vandaan komt is minder bekend. Nog niet zolang geleden waren de Dunne Bierkade en het Groenewegje het exclusieve domein van Haagse prostituees. De ongekroonde koningin was Ria de Strik, alias het Paasei of de Paashaas. Ria woonde en werkte pal tegenover het café. Ze was zeer geliefd in de buurt en een bezienswaardigheid. Toen de gemeente in de jaren tachtig prostitutie verbood, mocht Ria als enige blijven werken, omdat ze als levend monument werd gezien. Toen ze 63 was ging ze naar her bejaardentehuis, maar ook daar kon ze het lonken niet laten.
Wie in een Britse pub een biertje bestelt, zal ook in de toekomst een pul krijgen waarin precies 0,568261 liter schuimloos bier gaat. Dus niet een halve liter, maar 6,8261 centiliter meer. De Engelsen reageerden opgelucht toen de Europese Commissie bekendmaakte dat ze hun eeuwenoude maten mogen blijven voeren. Dus geen Europese nieuwlichterij met liters, kilos en meters, maar gewoon Imperial pints, mijlen (1609,344 meter) en troy ounces (31,1034768 gram). De versoepeling geldt echter alleen voor bier en cider van de tap, melk in herbruikbare flessen, voor afstanden en snelheden in het verkeer en voor het wegen van goud. In 2010 moet wel degelijk op een flesje bier de inhoud in centiliter staan.
In Cambodja belagen biermeisjes van verschillende biermerken de klanten in restaurants en bars. Ze komen aan tafel zitten, vullen de glazen bij en drinken mee uit angst de klant te verliezen. De ruim vierduizend biermeisjes krijgen te maken met geweld en worden vaak gedwongen tot seksueel contact. De Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame ontwikkeling riep Heineken op daar iets aan te doen. Heineken wil wel, maar dan neemt een concurrent als InBev of Carlsberg meteen de plaats in.
Nu worden de meisjes met een busje gehaald en gebracht en is hun kleding minder pikant geworden. Heineken geeft voorlichting over hygiëne en condoomgebruik. Seksueel contact met de gasten is verboden. Ook werden de salarissen verhoogd. Maar de problemen nemen nauwelijks af.
In Frankrijk gelden strenge wetten voor reclame voor alcoholische dranken. Zelfs de verstokte Franse rugbyfans gingen overstag en ruilden hun wijnfles massaal voor sixpacks van Heineken. De Franse rechter zag dat anders: alcohol en sport gaan niet samen. Heineken hoorde dus niet thuis bij het wereldkampioenschap rugby en moest binnen 48 uur al zijn reclame-uitingen weghalen op straffe van 5.000 euro per overtreding.
De rechtszaak was gespannen door de Franse vereniging tegen alcoholisme en verslaving die vond dat Heineken en de organisatie de wet hadden overtreden.
De NMBS werdt ervan beschuldigd dat ze met een reclamecampagne jongeren zouden aanzetten tot het drinken van alcohol. De klachten sloegen op een foto van een bierglas met daarbij de slogan Neem de trein en een pintje meer. De reclame maakte deel uit van een campagne die 50% korting beloofde op schoolabonnementen en campuskaarten. De NMBS had begrip voor de klachten en verwijderde de reclame van hun website.
Nadat InBev gelukkig was terug gekomen op haar rampzalig besluit om brouwerij De Kluis in Hoegaarden te sluiten, wordt er nu weer fors geïnvesteerd. Om te beginnen werd er door een kraan een honderd ton wegende flessenspoelmachine op de binnenplaats van de brouwerij aan de Stoopkensstraat gedeponeerd. Dat was tevens de eerste zichtbare financiële injectie van InBev in Hoegaarden van in totaal zestig miljoen euro. Er komt niets terug van Jupille waar de oude machines van Hoegaarden naartoe verhuisden. Alle apparatuur is splinternieuw
De Belgische brouwerijgroep Palm Breweries gaat bier exporteren naar de Verenigde Staten. Het bedrijf sloot daarvoor een distributieovereenkomst met de Amerikaanse importeur Latis. Palm was daarvoor vooral actief in België en Nederland. Behalve het originele Palm-biertje gaan ook de abdijbieren van Steenbrugge, de Brugse Tripel en de Brugge Blond naar Amerika. De bieren worden verkocht in steden als New York, Seattle en San Diego.
Op steeds meer flesjes Belgisch speciaalbier in de Nederlandse schappen staat een logo met daarop een zwangere vrouw met een rode streep erdoor. Dit is een gevolg van de Franse regelgeving. De Unie van Belgische Brouwers is er niet blij mee en is bang dat straks de bieretiketten vol staan met waarschuwingen uit allerlei landen. Polen wil een tekst als waarschuwing en de Finnen willen weer een eigen pictogram. Bovendien blijkt uit studies dat die logos weinig effect hebben. Ook brouwerij Moortgat ziet zon waarschuwing op zn Duvel niet zitten. Dan kun je er net zo goed waarschuwingen op zetten waarop staat dat je niet mag drinken en autorijden, vinden ze. Tja
De Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwer (SNAB) maakt Ijsbok van Ezelsbok dat licht wordt bevroren. Binnenin zit een vloeibaar restant dat tevoorschijn komt na het wegtikken van de ijskristallen. Ijsbok is dus eigenlijk een geconcentreerd bier. Van twaalfhonderd liter blijft slechts negenhonderd liter Ijsbok over. Het procedé werd ontdekt door de beroemde ontdekkingsreizigers Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk tijdens hun overwintering op Nova Zembla in 1596. (Heemskerkers werden ezels genoemd) De vaten bier aan boord waren bevroren, maar toen ze de buitenlaag ij weghakten, kwam er een staartje vloeibaar bier tevoorschijn dat uitstekend smaakte. Alle kracht van het bier zat in dat kleine beetje schreef bemanningslid Gerrit de Veer in zijn reisverslag Om de Noord.
De Deense brouwer Carlsberg, het nummer vier ter wereld, breidt zijn samenwerking met zijn Mexicaanse sectorgenoot Grupo Modelo uit. De Denen zullen Modelos Coronabier nu exclusief verdelen in negen extra landen, waaronder Rusland en Oekraïne, Het Mexicaanse Grupo Modelo wordt voor de helft gecontroleerd door de Amerikaanse groep Anheuser-Bush, die onderdeel is van het Leuvense bierconcern AB InBev. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke markten voor AB InBev, met respectievelijk een tweede en eerste positie op de markt.
Even wou ik mij los rukken van mijn passie voor toneel. De repetities van onze nieuwe productie lopen vrij goed alhoewel we nu op het punt staan dat iedereen beseft dat er moet geblokt worden actiescènes inoefenen met de brochure in de hand is nogal moeilijk, dus Enfin tijd voor de acteurs om te studeren en even tijd voor de regisseur om zich eens even te ontspannen op zn bierblog en ik heb mij eens goed laten gaan...veel leesplezier met de onderstaande blogberichtjes...
De Ieren vieren elk jaar op 17 maart St. Patricks Day. Verschiet dus niet dat ge ze zult tegen komen met een groene hoed op of met een klaverblad, want de brouwerij Guinness heeft ze in massa ter beschikking gesteld.
Zowat 4 miljoen Ieren, over heel de wereld, gaan vanavond uit de bol.
Guinness is voor de Ieren wat voor ons de Stella is en voor de Hollanders Heineken. Het is een nationaal icoon dat ge zowat overal ter wereld vindt.
Guinness is tevens het meest verkochte speciaalbier ter wereld. Er wordt zomaar eventjes 10 miljoen hectoliter van gedronken in 135 landen en wordt in vele landen onder licentie gebrouwen. De John Martin Group die bij ons de Guinness bouwt wordt dit jaar trouwens100 jaar.
Maar we zouden geen Belgen zijn als we niet iets apart met Guinness zouden doen Wij hebben twee Guinness-bieren op de markt;
-de klassiek pekzwarte Guinness in een fles, welke speciaal voor de Belgische consument werd ontworpen: Guinness Special Export (8% alc.vol.)
-De andere is de Guinness on draught(4% alc.vol.), welke niet alleen op vat voor de pubs wordt gebrouwen, maar sinds enige tijd ook in blik wordt verkocht.
Als je zin hebt om St. Patricks Day eens van dichtbij mee te maken, hoef je niet per se naar Dublin. In elke Ierse pub in dit land wordt straks de tapkraan opengezet en vloeit de Guinness rijkelijk. In bijna elke pub is er ook één of andere bard aan de gang en zingen allen Ieren en andere Patricken uit volle borst mee
Tussen de perikelen van de toneelrepetities door (22/02/2009)
De repetities voor onze volgende toneelproductie zijn volop aan de gang, maar ik wou toch even tussendoor nog aan deze passie toegeven...
Eenmalige Duvel:
Brouwerij Moortgat verwende liefhebbers van Duvel met een eenmalig brouwsel: Duvel Tripel Hop. Het brouwsel van slechts 200 hectoliter was goed voor zon 22.000 flessen en dreigde meteen een collectors item te worden. Het bier (9,5%) was geïnspireerd op een oude reclame van Moortgat Hopbier en op een recenter hopbier van zusterbrouwerij Achouffe. Voor deze Duvel werden drie soorten hop gebruikt: Saaz, Styrian Goldings en de Amerikaanse Amarillo. Ook werd er dry hopping toegepast. Michel Moorthgat sprak over een exclusief hopkarakter voor ongekende Duvels kracht
33.OOO kratten:
Tijdens de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van de eerste wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel trok Jupiler de aandacht met her Paviljoen van het Tijdelijk Geluk. Het paviljoen stond in de schaduw van het beroemde Atomium en bevatte ondermeer een tentoonstellingsruimte en een videoruimte. Voor het bouwwerk leverde Jupiler maar liefst 33.000 bierkratjes.
Einde Liefmans:
Het was over en uit voor Liefmans in Oudenaarde, bekend om zijn typische bruine en zijn heerlijke kriekbier. Slecht nieuws voor de liefhebbers van de goudenband. In café t Eiland vlak bij de brouwerij kwam het faillissement hard aan. Daar dronken ze al vier generaties lang Liefmans. Volgens de stamgasten ging Liefmans failliet door managers die zich blindstaarden op export en voor de kleine cafés geen belangstelling meer hadden. De eigenaars van Liefmans verzetten zich met hand en tand tegen de overname door Duvel/Moortgat en maakten gewag van onwettige praktijken. Ze vreesden dat Duvel de productie zou overbrengen naar de thuisbrouwerij in Breendonk.
Weg met die kater:
Hoe kom je zo snel mogelijk van je kater af? Vitaminepreparaten, extracten van cactus- en andere planten, veel water drinken, aspirines en Alka-Selzers helpen allemaal niet. Er is nooit iets uitgevonden wat een kater bestrijdt of voorkomt. Het is ook niet bekend wat precies een kater veroorzaakt. Misschien helpen sommige middeltjes je wel van je hoofdpijn af, maar ze doen niets tegen andere katerverschijnselen zoals sufheid, depressie, concentratieproblemen, misselijkheid of slome reacties. Wat je de avond ervoor gedronken hebt, heeft wel invloed op de ochtendziekte. Een tekort aan slaap helpt ook niet echt.
Britten en bier:
De verruiming van de openingstijden van Britse pubs in 2003 leidde niet tot een verstandiger alcoholgebruik. The Independent schreef cynisch:Vreemd genoeg heeft het verruimen van de openingstijden niet meer gesprekken over het werk van Jean Paul Sartre opgeleverd. Openbare dronkenschap in Italië is bijna een schande, maar voor de Britten de gewoonste zaak van de wereld. De aan alcohol gerelateerde misdaad is volgens de politie met 22% toegenomen. Vooral tussen zes uur s avonds en zes uur s morgens. De Alcohol en Gezondheid Alliantie meldde een toename van het aantal leverziektes. Wellicht moet de bel voor de laatste ronde weer om tien voor elf klinken?
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom