Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
17-03-2009
St Patrick's Day
De Ieren vieren elk jaar op 17 maart St. Patricks Day. Verschiet dus niet dat ge ze zult tegen komen met een groene hoed op of met een klaverblad, want de brouwerij Guinness heeft ze in massa ter beschikking gesteld.
Zowat 4 miljoen Ieren, over heel de wereld, gaan vanavond uit de bol.
Guinness is voor de Ieren wat voor ons de Stella is en voor de Hollanders Heineken. Het is een nationaal icoon dat ge zowat overal ter wereld vindt.
Guinness is tevens het meest verkochte speciaalbier ter wereld. Er wordt zomaar eventjes 10 miljoen hectoliter van gedronken in 135 landen en wordt in vele landen onder licentie gebrouwen. De John Martin Group die bij ons de Guinness bouwt wordt dit jaar trouwens100 jaar.
Maar we zouden geen Belgen zijn als we niet iets apart met Guinness zouden doen Wij hebben twee Guinness-bieren op de markt;
-de klassiek pekzwarte Guinness in een fles, welke speciaal voor de Belgische consument werd ontworpen: Guinness Special Export (8% alc.vol.)
-De andere is de Guinness on draught(4% alc.vol.), welke niet alleen op vat voor de pubs wordt gebrouwen, maar sinds enige tijd ook in blik wordt verkocht.
Als je zin hebt om St. Patricks Day eens van dichtbij mee te maken, hoef je niet per se naar Dublin. In elke Ierse pub in dit land wordt straks de tapkraan opengezet en vloeit de Guinness rijkelijk. In bijna elke pub is er ook één of andere bard aan de gang en zingen allen Ieren en andere Patricken uit volle borst mee
Tussen de perikelen van de toneelrepetities door (22/02/2009)
De repetities voor onze volgende toneelproductie zijn volop aan de gang, maar ik wou toch even tussendoor nog aan deze passie toegeven...
Eenmalige Duvel:
Brouwerij Moortgat verwende liefhebbers van Duvel met een eenmalig brouwsel: Duvel Tripel Hop. Het brouwsel van slechts 200 hectoliter was goed voor zon 22.000 flessen en dreigde meteen een collectors item te worden. Het bier (9,5%) was geïnspireerd op een oude reclame van Moortgat Hopbier en op een recenter hopbier van zusterbrouwerij Achouffe. Voor deze Duvel werden drie soorten hop gebruikt: Saaz, Styrian Goldings en de Amerikaanse Amarillo. Ook werd er dry hopping toegepast. Michel Moorthgat sprak over een exclusief hopkarakter voor ongekende Duvels kracht
33.OOO kratten:
Tijdens de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van de eerste wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel trok Jupiler de aandacht met her Paviljoen van het Tijdelijk Geluk. Het paviljoen stond in de schaduw van het beroemde Atomium en bevatte ondermeer een tentoonstellingsruimte en een videoruimte. Voor het bouwwerk leverde Jupiler maar liefst 33.000 bierkratjes.
Einde Liefmans:
Het was over en uit voor Liefmans in Oudenaarde, bekend om zijn typische bruine en zijn heerlijke kriekbier. Slecht nieuws voor de liefhebbers van de goudenband. In café t Eiland vlak bij de brouwerij kwam het faillissement hard aan. Daar dronken ze al vier generaties lang Liefmans. Volgens de stamgasten ging Liefmans failliet door managers die zich blindstaarden op export en voor de kleine cafés geen belangstelling meer hadden. De eigenaars van Liefmans verzetten zich met hand en tand tegen de overname door Duvel/Moortgat en maakten gewag van onwettige praktijken. Ze vreesden dat Duvel de productie zou overbrengen naar de thuisbrouwerij in Breendonk.
Weg met die kater:
Hoe kom je zo snel mogelijk van je kater af? Vitaminepreparaten, extracten van cactus- en andere planten, veel water drinken, aspirines en Alka-Selzers helpen allemaal niet. Er is nooit iets uitgevonden wat een kater bestrijdt of voorkomt. Het is ook niet bekend wat precies een kater veroorzaakt. Misschien helpen sommige middeltjes je wel van je hoofdpijn af, maar ze doen niets tegen andere katerverschijnselen zoals sufheid, depressie, concentratieproblemen, misselijkheid of slome reacties. Wat je de avond ervoor gedronken hebt, heeft wel invloed op de ochtendziekte. Een tekort aan slaap helpt ook niet echt.
Britten en bier:
De verruiming van de openingstijden van Britse pubs in 2003 leidde niet tot een verstandiger alcoholgebruik. The Independent schreef cynisch:Vreemd genoeg heeft het verruimen van de openingstijden niet meer gesprekken over het werk van Jean Paul Sartre opgeleverd. Openbare dronkenschap in Italië is bijna een schande, maar voor de Britten de gewoonste zaak van de wereld. De aan alcohol gerelateerde misdaad is volgens de politie met 22% toegenomen. Vooral tussen zes uur s avonds en zes uur s morgens. De Alcohol en Gezondheid Alliantie meldde een toename van het aantal leverziektes. Wellicht moet de bel voor de laatste ronde weer om tien voor elf klinken?
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Er bestaan vier types van gisting: hoge, lage, spontane en gemengde gisting.
Bier dat van hoge gisting is, wordt bekomen met gist die op relatief hoge temperatuur en gedurende een korte tijd gaat gisten.
Tot deze groep behoren de Speciale, Trappist, Stout en Ale types.
Bier van lage gisting daarentegen, gist gedurende een langere periode op lage temperatuur. Pils en Export types.
Wat het bier van spontane gisting betreft: dit is bier dat zonder toevoegingen gaat gisten. Het heeft een eerder zure smaak. Dit komt door de melkzuur- en azijnzuurgisting, die het natuurlijkerwijze ondergaat: Geuze, Lambiek, Faro.
Bieren van gemengde gisting (de Zuid-Vlaamse rode bieren) tenslotte, zijn het resultaat van een combinatie van hoge gisting en bacteriële flora, die organische zuren en hogere alcoholen omzetten naar esters.
Tussen 2002 en 2007 was er een jaarlijkse groei in het bierverbruik van 4,3%, maar met de huidige crisis zou dat wel eens kunnen tegenslagen
SABMiller, AB InBev en Carlsberg hebben veel geïnvesteerd in de nieuwe biermarkten van het Verre Oosten, Centraal- en Oost Europa en Latijns Amerika, want de vooruitzichten waren veel belovend Zeker tot 2015 zou er een globale groei van 3% gehaald kunnen worden. Ondanks de populaire wijsheid dat bier en sigaretten geen last hebben van een crisis, zou dat nu wel eens anders kunnen zijn, want 2008 zal waarschijnlijk afgesloten worden met een nulgroei en de vooruitzichten voor 2009 zijn weinig bemoedigend.
Vooral in Rusland, jarenlang een van de grootste groeiers, lijkt het voor het ogenblik barre ellende voor de brouwers. Ook het bierverbruik in Westerse landen VS en Duitsland staat onder druk. Brazilië, de laatste van de top vijf van de grootste biermarkten, lijkt voorlopig nog stand te houden afwachten maar
Zelfs de mouterijen voelen de crisis, omdat er steeds minder mout besteld wordt. Mout is nochtans een van de belangrijkste bestanddelen voor het maken van bier. Sommige brouwers maken nu al bier met minder mout om de prijs te drukken en de consument een goedkoper bier aan te bieden, wat kan leiden tot een ander consumptiepatroon.
Ik ga er mijn traditioneel biertje toch niet voor laten staan da-aag.
InBev heeft een prijsstijging aangekondigd van 3,5%
Sinds 2004 is de bierprijs met zon 20 procent gestegen, terwijl de index van de consumptiegoederen in dezelfde periode steeg met maar 13%.
InBev beweert dat de kosten gestegen zijn. Maar die uitleg klopt niet, want de meeste grondstoffen om bier te brouwen zijn zelfs sterk in prijs gedaald
De gerstprijs is op de internationale markt sinds begin vorige zomer met bijna de helft gedaald.
Ook de olie om ketels te verwarmen en het bier te transporteren is flink goedkoper geworden.
InBev wil alleen maar meer winst maken (om de grote fusie te kunnen financieren zeker?)... Maar met een marktaandeel van 55 procent in ons land dicteert InBev de wet.
De concurrenten laten voorlopig niet in hun kaarten, kijken
Volgens de auteursrechtenvereniging Sabam zal de verhoging van de bierprijs financiële gevolgen hebben voor de organisatoren van fuiven. Bij de berekening van de verplichte bijdrage houdt de vereniging ook rekening met de gemiddelde prijs van een drankje. Gaat de prijs van een pintje de hoogte in, dan moeten de organisatoren meer auteursrechten betalen. Sabam verwacht een terugloop van het aantal fuiven.
En wij waren nog zo trots op onze First Lady en nu flikt ze ons dat
Via een internetenquête peilde Variaties, de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed Vlaanderen, het taalgebruik onder de Vlaamse jongeren voor eten, drinken en uitgaan. Een biertje wordt vaak omschreven als pintje of glazen boterham, maar ook als jupke, drieëndertiger, iebele en goudgele pretcilinder. Naar de kroeg gaan heet in tienertaal: gaan klieven, eentje blazen, met de benen gaan zwieren en de zinnen verzetten. Een beetje tipsy wordt aangeduid met: scheef, melk, wiii, flapigeol en hoog in de bol. Behoorlijk dronken: poepeloere, zat, canard en: gemarineerd, dood, de vogels zien vallen. Op je bakkes, kwetsing en schol zijn andere woorden voor proost!
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Met chocolade worden veel meer geintjes uitgehaald, zoals pralines met rode pepers of chocolade met sigarentabak erin verwerkt. Nieuw is een chocolade gemaakt met biobier van 5,4%. De maker en de bedenker ervan is een Oostenrijkse producent met de toepasselijke naam Zotter in Riegersburg. Behalve bier zitten er ook nog ingrediënten in als chocoladelikeur, suiker, cacaoboter, fructoseglucosesiroop, chocopoeder, hazelnoten en soja. Zotter Biobier chocolade mag de logos Fair Trade en Max Havelaar voeren.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
De pest in de Middeleeuwen kostte miljoenen mensen het leven en werd gezien als een gesel Gods voor de vele, vele zonden van de mensheid. De doopsgezinde leraar Pieter Janszoon Twisck (1565-1636) omschreef het zo: Het vreten, suypen, drincken, klincken, slempen, dobbelen, spelen, gasten, proncken, pralen is sonder eynde ofte mate. Toch kon je in die tijd beter gezond bier drinken dan het vieze en besmette water.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Alcohol schenken aan Amerikaanse tieners is link (28/01/2009)
Een moeder van twee zoons en hun stiefvader moesten voor 27 maanden achter de tralies omdat ze vijf jaar geleden bier en wijn serveerden tijdens het verjaardagsfeestje van hun toen zestienjarige zoon. De meeste bezoekers waren minderjarig. De politie was getipt. De moeder verklaarde dat alle jongeren bleven slapen en dat ze alle autosleutels had ingenomen. In Virginia, war het incident plaatsvond, mag een jongere al vanaf 15,5 jaar een rijbewijs halen. Maar alcohol drinken mag pas als je 21 bent. De ouders kregen aanvankelijk acht jaar, maar ze gingen in beroep en kregen strafvermindering.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Wegens de bezigheden voor mijn andere passie voor toneel
Wegens de bezigheden voor mijn andere passie amateurtoneel, zal ik mij voorlopig vooral beperken tot sitaten uit de bierscheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom...maar wees gerust...bier blijft een passie...en lees de onderstaande blogberichten met evenveel plezier als alle andere
Oh ja, voor ik het vergeet, iedereen is uitgenodigd op mijn 120ste verjaardag op 2 oktober 2073. BE THERE!
De export van Belgisch bier steeg in 2006 met 15%, maar de Belgen dronken zelf 1,1% minder bier vooral door de afname van het horecabezoek door het rookverbod en nieuwe consumptiegewoonten. De bierproductie steeg echter met 6%. De Federatie van Bierbrouwers was dik tevreden en wees erop dat de toekomst van Belgisch bier in het buitenland ligt. Vooral de buitengewone diversiteit van de bieren is uniek in de wereld. De gemiddelde Belg drinkt elk jaar 89 liter bier, waarmee het gerstenat veruit de favoriete alcoholhoudende drank is. Meer dan de helft (55%) van de Belgische bierproductie wordt geëxporteerd. Samen produceren de Belgische brouwers in 2006 meer dan acht miljoen hectoliter.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Drie studenten uit Groningen konden na een avondje stappen geen afscheid nemen van het gerstenat en gingen er met de mobiele biertap van het etablissement vandoor. Ooggetuigen zagen de heren met de Grolschtap op straat zeulen, waarbij ze ook nog met het apparaat een auto raakten. Een taxischauffeur lichtte de politie in die de mobiele bierbrigade voor het Universitair Medisch Centrum in Martinistad aantrof. De studenten werden meegenomen voor verhoor en ter ontnuchtering.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Tripel, dat is een goudgeel bier met een hoog alcoholgehalte, variërend tussen 7 en 9,5 volumepercent alcohol, met een sterke moutsmaak en nogal zoet. Dit bier is vooral geliefd in Nederland en België, waar het in 1934 voor het eerst gebrouwen werd in Westmalle (de moeder van alle tripels). Het is een bovengistend bier wat betekent dat tijdens het gistingsproces de gist niet neerslaat, maar boven komt drijven. De gisting vindt plaats in drie stadia: de hoofdgisting, de verdere gisting en tenslotte de hergisting in de fles. Vandaar de benaming tripel.
Overdadig alcohol drinken veroorzaakt verlies van hersenweefsel. Dr. Susan Gupta van het Chelsea and Westminster Hospital (Londen) vreest dat er een dementie epidemie op komst is, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar de binge-drinking cultuur snel om zich heen grijpt. Binge drinken is op korte tijd zoveel mogelijk alcohol drinken met de bedoeling dronken te worden.
Tussen het begin van de jaren 60 en het jaar 2000 verdubbelde in het VK het alcoholgebruik. Indien deze trend wordt verder gezet, zal er in het Verenigd Koninkrijk meer alcohol gedronken worden dan in enig ander Europees land, aldus de onderzoekers. Overdreven alcohol verbruik zou verantwoordelijk zijn voor een kwart van alle gevallen van Alzheimer dementie.
Gegeven het neurotisch effect van alcohol en de bestendige toename van de consumptie per hoofd van de bevolking, zouden de toekomstige generaties een gevoelige verhoging van dementie kunnen beleven.
Om erachter te komen welke invloed gematigd bierverbruik heeft op de stofwisseling en de cholesterolspiegel, dronken vijftig Spaanse nonnen dagelijks een halve liter bier.
In de eerste fase aten de nonnen wat ze altijd aten, maar dronken ze geen bier.
Daarna kregen ze dagelijks een halve liter alcoholvrijbier bij hun normale dieet.
In de derde fase slikten ze daar dagelijks twee hopcapsules bij, maar dronken ze geen bier meer.
Het bleek dat matig bierverbruik de stofwisseling bevordert en de cholesterolspiegel doet dalen. Alcoholhoudend of alcoholvrij maakt niet uit.
Nonnen zijn voor wetenschappers ideale proefkonijnen: ze hebben verantwoordelijkheidszin, leven regelmatig en eten evenwichtig...Of dat nog zo zou geweest zijn als ze die nonnen zwaar alcoholhoudend bier hadden laten drinken, weet ik zo nog niet...
van huisbrouwerij De Dochter van de Korenaar in Baarle- Hertog Bravoure is de naam Neen, het bier bevat geen nicotine, maar de naam komt van de Duitse mout die gerookt wordt boven een vuurtje van turf. Ook in Frankrijk en Schotland en naar t schijnt ook in Alaska wordt een soortgelijk rookbier gebrouwen. Bravoure is een bier van 6,5% alc.vol. met een zoet-bittere smaak echt een biertje voor de koude winterdagen.
Canabisbier
Een biolandbouwer uit Leuven brouwde het eerste Belgische hennepbier Canabier van 6% alc.vol.. Stoned zal je er niet van worden, want er zit geen THC in zoals in joints. Den Hopperd uit Westmeerbeek wou snel met de productie starten, maar moest wachten op een toelating van de Belgische regering en dat heeft een tijdje geduurd natuurlijk. Trouwens in België is hennepbier niet legaal in tegenstelling tot in Frankrijk en Duitsland.
Oesterbier en tomatenbier
In 2007 werd in Zeeuwse Vlaanderen de beste amateurbieren van Nederland gekozen. Er werden zon 391 bieren getest in zes verschillende klassen. In de vrije klasse mocht dus alles, zelfs oesterbier en tomatenbier maar die hebben bij mijn weten niet gewonnen gelukkig maar
Bron: Bierscheur kalender 2009 van Bert van Zuilekom
Ik ben een gelukkig mens, want ik heb meer dan één passie En das niet aan iedereen gegeven.
t Is daarom dat het soms wat stil is op mijnen blog. Met meerdere passies moet g uwen tijd een beetje verdelen, anders komt er van t één niks en van t ander teveel
Dus niet panikere, want af en toe kom ik nog wel eens iets schrijven of mijn index verder aanvullen
Maar nu eerst en vooral werken aan onze eerstvolgende toneelproductie, waarvoor ik de regie in handen heb genomen
AB InBev mag de naam Bud niet gebruiken in Europa (19/12/2008)
Dit is al de zoveelste episode in een lange juridische strijd om de merknamen Bud en Budweiser. Eerst had de brouwer toelating gekregen van het Europese merkenbureau OHIMom het merk in de EU te registreren, maar na verzet van de Tsjechische brouwer Budvar heeft het Europees Hof van Justitie in eerste aanleg beslist om de goedkeuring van het OHIM ongedaan te maken.
En dat is dus een dikke tegenslag voor AB InBev. Eén van de speerpunten in de strategie van de groep, die ontstond na de overname van Anhauser-Busch, is juist om te groeien door internationale ontplooiing van de oer-Amerikaanse merken Budweiser en Bud Light.
Op basis van een uitspraak van het Europese Hof in 2007, heeft AB InBev in de EU wel al de rechten op de naam Budweiser. Voor de naam Bud Light zal dat misschien dus niet lukken en dat is niet onbelangrijk, want Bud Light is in volume belangrijker dan Budweiser. AB InBev heeft nog twee maanden om in beroep te gaan, maar of ze dat zullen doen, is niet duidelijk.
Ja Stella, t is niet om dat ge nu First Lady bent, dat de kleintjes geen rechten hebben hé...