Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
28-01-2009
Vlaamse tienertermen (28/01/2009)
Via een internetenquête peilde Variaties, de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed Vlaanderen, het taalgebruik onder de Vlaamse jongeren voor eten, drinken en uitgaan. Een biertje wordt vaak omschreven als pintje of glazen boterham, maar ook als jupke, drieëndertiger, iebele en goudgele pretcilinder. Naar de kroeg gaan heet in tienertaal: gaan klieven, eentje blazen, met de benen gaan zwieren en de zinnen verzetten. Een beetje tipsy wordt aangeduid met: scheef, melk, wiii, flapigeol en hoog in de bol. Behoorlijk dronken: poepeloere, zat, canard en: gemarineerd, dood, de vogels zien vallen. Op je bakkes, kwetsing en schol zijn andere woorden voor proost!
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Met chocolade worden veel meer geintjes uitgehaald, zoals pralines met rode pepers of chocolade met sigarentabak erin verwerkt. Nieuw is een chocolade gemaakt met biobier van 5,4%. De maker en de bedenker ervan is een Oostenrijkse producent met de toepasselijke naam Zotter in Riegersburg. Behalve bier zitten er ook nog ingrediënten in als chocoladelikeur, suiker, cacaoboter, fructoseglucosesiroop, chocopoeder, hazelnoten en soja. Zotter Biobier chocolade mag de logos Fair Trade en Max Havelaar voeren.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
De pest in de Middeleeuwen kostte miljoenen mensen het leven en werd gezien als een gesel Gods voor de vele, vele zonden van de mensheid. De doopsgezinde leraar Pieter Janszoon Twisck (1565-1636) omschreef het zo: Het vreten, suypen, drincken, klincken, slempen, dobbelen, spelen, gasten, proncken, pralen is sonder eynde ofte mate. Toch kon je in die tijd beter gezond bier drinken dan het vieze en besmette water.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Alcohol schenken aan Amerikaanse tieners is link (28/01/2009)
Een moeder van twee zoons en hun stiefvader moesten voor 27 maanden achter de tralies omdat ze vijf jaar geleden bier en wijn serveerden tijdens het verjaardagsfeestje van hun toen zestienjarige zoon. De meeste bezoekers waren minderjarig. De politie was getipt. De moeder verklaarde dat alle jongeren bleven slapen en dat ze alle autosleutels had ingenomen. In Virginia, war het incident plaatsvond, mag een jongere al vanaf 15,5 jaar een rijbewijs halen. Maar alcohol drinken mag pas als je 21 bent. De ouders kregen aanvankelijk acht jaar, maar ze gingen in beroep en kregen strafvermindering.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Wegens de bezigheden voor mijn andere passie voor toneel
Wegens de bezigheden voor mijn andere passie amateurtoneel, zal ik mij voorlopig vooral beperken tot sitaten uit de bierscheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom...maar wees gerust...bier blijft een passie...en lees de onderstaande blogberichten met evenveel plezier als alle andere
Oh ja, voor ik het vergeet, iedereen is uitgenodigd op mijn 120ste verjaardag op 2 oktober 2073. BE THERE!
De export van Belgisch bier steeg in 2006 met 15%, maar de Belgen dronken zelf 1,1% minder bier vooral door de afname van het horecabezoek door het rookverbod en nieuwe consumptiegewoonten. De bierproductie steeg echter met 6%. De Federatie van Bierbrouwers was dik tevreden en wees erop dat de toekomst van Belgisch bier in het buitenland ligt. Vooral de buitengewone diversiteit van de bieren is uniek in de wereld. De gemiddelde Belg drinkt elk jaar 89 liter bier, waarmee het gerstenat veruit de favoriete alcoholhoudende drank is. Meer dan de helft (55%) van de Belgische bierproductie wordt geëxporteerd. Samen produceren de Belgische brouwers in 2006 meer dan acht miljoen hectoliter.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Drie studenten uit Groningen konden na een avondje stappen geen afscheid nemen van het gerstenat en gingen er met de mobiele biertap van het etablissement vandoor. Ooggetuigen zagen de heren met de Grolschtap op straat zeulen, waarbij ze ook nog met het apparaat een auto raakten. Een taxischauffeur lichtte de politie in die de mobiele bierbrigade voor het Universitair Medisch Centrum in Martinistad aantrof. De studenten werden meegenomen voor verhoor en ter ontnuchtering.
Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom
Tripel, dat is een goudgeel bier met een hoog alcoholgehalte, variërend tussen 7 en 9,5 volumepercent alcohol, met een sterke moutsmaak en nogal zoet. Dit bier is vooral geliefd in Nederland en België, waar het in 1934 voor het eerst gebrouwen werd in Westmalle (de moeder van alle tripels). Het is een bovengistend bier wat betekent dat tijdens het gistingsproces de gist niet neerslaat, maar boven komt drijven. De gisting vindt plaats in drie stadia: de hoofdgisting, de verdere gisting en tenslotte de hergisting in de fles. Vandaar de benaming tripel.
Overdadig alcohol drinken veroorzaakt verlies van hersenweefsel. Dr. Susan Gupta van het Chelsea and Westminster Hospital (Londen) vreest dat er een dementie epidemie op komst is, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar de binge-drinking cultuur snel om zich heen grijpt. Binge drinken is op korte tijd zoveel mogelijk alcohol drinken met de bedoeling dronken te worden.
Tussen het begin van de jaren 60 en het jaar 2000 verdubbelde in het VK het alcoholgebruik. Indien deze trend wordt verder gezet, zal er in het Verenigd Koninkrijk meer alcohol gedronken worden dan in enig ander Europees land, aldus de onderzoekers. Overdreven alcohol verbruik zou verantwoordelijk zijn voor een kwart van alle gevallen van Alzheimer dementie.
Gegeven het neurotisch effect van alcohol en de bestendige toename van de consumptie per hoofd van de bevolking, zouden de toekomstige generaties een gevoelige verhoging van dementie kunnen beleven.
Om erachter te komen welke invloed gematigd bierverbruik heeft op de stofwisseling en de cholesterolspiegel, dronken vijftig Spaanse nonnen dagelijks een halve liter bier.
In de eerste fase aten de nonnen wat ze altijd aten, maar dronken ze geen bier.
Daarna kregen ze dagelijks een halve liter alcoholvrijbier bij hun normale dieet.
In de derde fase slikten ze daar dagelijks twee hopcapsules bij, maar dronken ze geen bier meer.
Het bleek dat matig bierverbruik de stofwisseling bevordert en de cholesterolspiegel doet dalen. Alcoholhoudend of alcoholvrij maakt niet uit.
Nonnen zijn voor wetenschappers ideale proefkonijnen: ze hebben verantwoordelijkheidszin, leven regelmatig en eten evenwichtig...Of dat nog zo zou geweest zijn als ze die nonnen zwaar alcoholhoudend bier hadden laten drinken, weet ik zo nog niet...
van huisbrouwerij De Dochter van de Korenaar in Baarle- Hertog Bravoure is de naam Neen, het bier bevat geen nicotine, maar de naam komt van de Duitse mout die gerookt wordt boven een vuurtje van turf. Ook in Frankrijk en Schotland en naar t schijnt ook in Alaska wordt een soortgelijk rookbier gebrouwen. Bravoure is een bier van 6,5% alc.vol. met een zoet-bittere smaak echt een biertje voor de koude winterdagen.
Canabisbier
Een biolandbouwer uit Leuven brouwde het eerste Belgische hennepbier Canabier van 6% alc.vol.. Stoned zal je er niet van worden, want er zit geen THC in zoals in joints. Den Hopperd uit Westmeerbeek wou snel met de productie starten, maar moest wachten op een toelating van de Belgische regering en dat heeft een tijdje geduurd natuurlijk. Trouwens in België is hennepbier niet legaal in tegenstelling tot in Frankrijk en Duitsland.
Oesterbier en tomatenbier
In 2007 werd in Zeeuwse Vlaanderen de beste amateurbieren van Nederland gekozen. Er werden zon 391 bieren getest in zes verschillende klassen. In de vrije klasse mocht dus alles, zelfs oesterbier en tomatenbier maar die hebben bij mijn weten niet gewonnen gelukkig maar
Bron: Bierscheur kalender 2009 van Bert van Zuilekom
Ik ben een gelukkig mens, want ik heb meer dan één passie En das niet aan iedereen gegeven.
t Is daarom dat het soms wat stil is op mijnen blog. Met meerdere passies moet g uwen tijd een beetje verdelen, anders komt er van t één niks en van t ander teveel
Dus niet panikere, want af en toe kom ik nog wel eens iets schrijven of mijn index verder aanvullen
Maar nu eerst en vooral werken aan onze eerstvolgende toneelproductie, waarvoor ik de regie in handen heb genomen
AB InBev mag de naam Bud niet gebruiken in Europa (19/12/2008)
Dit is al de zoveelste episode in een lange juridische strijd om de merknamen Bud en Budweiser. Eerst had de brouwer toelating gekregen van het Europese merkenbureau OHIMom het merk in de EU te registreren, maar na verzet van de Tsjechische brouwer Budvar heeft het Europees Hof van Justitie in eerste aanleg beslist om de goedkeuring van het OHIM ongedaan te maken.
En dat is dus een dikke tegenslag voor AB InBev. Eén van de speerpunten in de strategie van de groep, die ontstond na de overname van Anhauser-Busch, is juist om te groeien door internationale ontplooiing van de oer-Amerikaanse merken Budweiser en Bud Light.
Op basis van een uitspraak van het Europese Hof in 2007, heeft AB InBev in de EU wel al de rechten op de naam Budweiser. Voor de naam Bud Light zal dat misschien dus niet lukken en dat is niet onbelangrijk, want Bud Light is in volume belangrijker dan Budweiser. AB InBev heeft nog twee maanden om in beroep te gaan, maar of ze dat zullen doen, is niet duidelijk.
Ja Stella, t is niet om dat ge nu First Lady bent, dat de kleintjes geen rechten hebben hé...
Als de brouwer vroeger elementaire kennis tekort kwam, dan nam hij nogal eens zijn toevlucht tot magie ter bestrijding van onverklaarbare processen, zoals bijvoorbeeld het plotseling zuur worden van een brouwsel.
Tegen het indringen van boze machten trachtte men zich zoveel mogelijk te beschermen. Zo werd het voor vele brouwers een traditie om tijdens het gistingsproces een kruis te hangen boven de gistkuip, terwijl ook het duivelbannende zout niet werd vergeten. Brandnetels, hoe fel ook als onkruid bestreden, stonden in hoog aanzien en in 1759 werd nog in volle ernst aanbevolen een flinke bos ervan op de rand van de kuip te leggen, waardoor het brouwsel zou worden beschermd tegen onweerschade.
In Duitsland geloofde men zelfs dat allerlei fabelachtige dieren het de brouwers lastig konden maken. In de omgeving van Würtenberg was Biermolch zeer gevreesd. Men wist te vertellen dat het dier ongemerkt in de gelagerde vaten drong, om ze leeg te drinken en dan terug te vullen met een zuur, vergiftigd drab
Ja hoor, er bestaat een biertje speciaal voor Sinterklaas SAMICHLAUS BIER
Dit is een speciaalbier van 14% alc.vol., alhoewel het van lage gisting is geen watje dus Samichlaus bier is één van de sterkste bieren ter wereld en staat zelfs vermeld in het Guinness Book of Records.
In 1980 brouwde de Hürlimann brouwerij in Zwitserland dit bier voor het eerst, als gelegenheids-bier, nu brouwt de brouwerij het elk jaar op 6 december ter gelegenheid van het sinterklaasfeest. Voor het resultaat moet men dan tot het volgend bezoek van Sinterklaas wachten, want Samichlaus bier wordt een jaar lang gelagerd.
Er werden aanvankelijk een blonde en een donkere versie van gebrouwen, maar nu brouwt men slechts nog de donkere versie. Het is een roodbruin bier, moutig zoet van smaak, maar die smaak wordt overheerst door de alcohol. Het uiteindelijk resultaat verschilt van jaar tot jaar en ook de periode waarin deze krachtpatser de tijd krijgt om te liggen, bepaalt een groot deel van de smaak... Ik heb nog het geluk gehad de blonde versie te proeven
Het gerucht gaat echter dat Samichlaus binnen de nieuwe agressieve groep niet langer meer gebrouwen wordt of zal worden Maar mocht u echter de kans krijgen er toch nog ééntje op de kop te tikken, schenk het dan in een ijsgekoeld cognacglas maar wees voorzichtig:dit is heavy spul!!
Het staat nog niet in mijn bierindex, maar dat zal niet lang meer duren. To chillens
Vroeger hé, dan zorgde elk huishouden zelf voor zn eigen bier. Iedereen gebruikte zowat zn eigen procedé en specifieke producten, waarvan ze uiteraard de geheimen niet prijsgaven. Dat geheim werd mondeling van vader op zoon doorgegeven.
De oude Belgen, die brouwden een soort bier uit graangewassen en ze deden daar dan Kumijn bij voor de smaak. In de middeleeuwen brouwden ze nog altijd gelijk toen, alleen het kruiden gebeurde dan met gruit en grute. De handel in Grute kwam alleen de vorst toe of wat hadde gedacht - en het gruterecht bepaalde dat ge alleen maar bier mocht brouwen als ge het grute gekocht had bij een erkend gruuthuis van de Heer. Straffer nog; er mocht zelfs geen bier ingevoerd worden dat niet voldeed aan het gruterecht.
Ge ziet dat het kruiden van bier al heel oud is. De brouwers van toen wilde er hun product duurzamer en hoofdiger mee maken. Later, zowat in de 14de eeuw werd gruut langzaamaan vervangen door hop, waardoor het bier er een aangename, licht bittere smaak van kreeg en duurzamer werd omdat hop bederfwerende bestanddelen bevat. Maar nog steeds mocht niemand bier laten brouwen in een andere brouwerij dan één van de kasteelheer.
Brouwerijen werden toen Kam genoemd. Vandaar de naam Kammenstraat in Antwerpen, omdat er zoveel brouwerijen gevestigd waren. Ook herbergen noemde men Kammen. Zij brouwden voor hun eigen zaak en voor particulieren, vooral dan herenboeren en burgers.
Er waren wel streng voorschriften voor de kwaliteit en de maten van het bier, maar ook voor de tijd dat brouwen toegelaten was, want s zondags brouwen dat was ten strengste verboden. Ook op het innen van de accijnzen werd scherp toegekeken, want daarmee werden de financiële rechten van de stad, gemeente of land gediend.
Het ligt voor de hand dat de toenmalige brouwerijen zeer eenvoudig, zeg maar primitief waren. In de kelders van deze vroege brouwerijen ademde men veel koolzuur in door het gistende bier. De lucht was er doortrokken van gist en biergeuren. De ondoorgrondbare natuur bleef meester over de versuikering en de gisting. Door de eeuwen heeft het brouwen, afhankelijk van zoveel atmosferische invloeden en van het onberekenbaar gedrag van de elementen plaats gehad in een geheimzinnig milieu, dat door de brouwer voor de buitenwereld zo mysterieus mogelijk werd gehouden.
Volgens de Amerikaanse krant Republican-American zouden alle Amerikanen in de plaats van wijn Belgisch bier moeten drinken met Thanksgiving.
Vooral de trappistenbieren Chimay, Orval en Westmalle worden aangeraden, omdat die zeker zo goed smaken bij de traditionele Thanksgivingmaaltijd alseen glas wijn.
Zo zou het bruine trappistenbierChimay Grand Réserve zeer goed passen bij de traditionele kalkoen.
Bij de kalkoenvulling en de yams zou dan weer de Trappist Tripel het beste smaken.
De Orval kan het beste bewaard worden voor bij visgerechten.
Maar ook andere Belgische bieren worden aangeraden, zoals Duvel dat uitstekend zou staan bij een Thanksgivingdinner met Italiaanse ingrediënten.
Voila, nu hoort get ook eens van een ander Belgisch bier kan best de concurrentie met wijn aan