Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
06-01-2009
Eigenaardige bieren 06/01/2009
Rauchbier (of rookbier)
van huisbrouwerij De Dochter van de Korenaar in Baarle- Hertog Bravoure is de naam Neen, het bier bevat geen nicotine, maar de naam komt van de Duitse mout die gerookt wordt boven een vuurtje van turf. Ook in Frankrijk en Schotland en naar t schijnt ook in Alaska wordt een soortgelijk rookbier gebrouwen. Bravoure is een bier van 6,5% alc.vol. met een zoet-bittere smaak echt een biertje voor de koude winterdagen.
Canabisbier
Een biolandbouwer uit Leuven brouwde het eerste Belgische hennepbier Canabier van 6% alc.vol.. Stoned zal je er niet van worden, want er zit geen THC in zoals in joints. Den Hopperd uit Westmeerbeek wou snel met de productie starten, maar moest wachten op een toelating van de Belgische regering en dat heeft een tijdje geduurd natuurlijk. Trouwens in België is hennepbier niet legaal in tegenstelling tot in Frankrijk en Duitsland.
Oesterbier en tomatenbier
In 2007 werd in Zeeuwse Vlaanderen de beste amateurbieren van Nederland gekozen. Er werden zon 391 bieren getest in zes verschillende klassen. In de vrije klasse mocht dus alles, zelfs oesterbier en tomatenbier maar die hebben bij mijn weten niet gewonnen gelukkig maar
Bron: Bierscheur kalender 2009 van Bert van Zuilekom
Ik ben een gelukkig mens, want ik heb meer dan één passie En das niet aan iedereen gegeven.
t Is daarom dat het soms wat stil is op mijnen blog. Met meerdere passies moet g uwen tijd een beetje verdelen, anders komt er van t één niks en van t ander teveel
Dus niet panikere, want af en toe kom ik nog wel eens iets schrijven of mijn index verder aanvullen
Maar nu eerst en vooral werken aan onze eerstvolgende toneelproductie, waarvoor ik de regie in handen heb genomen
AB InBev mag de naam Bud niet gebruiken in Europa (19/12/2008)
Dit is al de zoveelste episode in een lange juridische strijd om de merknamen Bud en Budweiser. Eerst had de brouwer toelating gekregen van het Europese merkenbureau OHIMom het merk in de EU te registreren, maar na verzet van de Tsjechische brouwer Budvar heeft het Europees Hof van Justitie in eerste aanleg beslist om de goedkeuring van het OHIM ongedaan te maken.
En dat is dus een dikke tegenslag voor AB InBev. Eén van de speerpunten in de strategie van de groep, die ontstond na de overname van Anhauser-Busch, is juist om te groeien door internationale ontplooiing van de oer-Amerikaanse merken Budweiser en Bud Light.
Op basis van een uitspraak van het Europese Hof in 2007, heeft AB InBev in de EU wel al de rechten op de naam Budweiser. Voor de naam Bud Light zal dat misschien dus niet lukken en dat is niet onbelangrijk, want Bud Light is in volume belangrijker dan Budweiser. AB InBev heeft nog twee maanden om in beroep te gaan, maar of ze dat zullen doen, is niet duidelijk.
Ja Stella, t is niet om dat ge nu First Lady bent, dat de kleintjes geen rechten hebben hé...
Als de brouwer vroeger elementaire kennis tekort kwam, dan nam hij nogal eens zijn toevlucht tot magie ter bestrijding van onverklaarbare processen, zoals bijvoorbeeld het plotseling zuur worden van een brouwsel.
Tegen het indringen van boze machten trachtte men zich zoveel mogelijk te beschermen. Zo werd het voor vele brouwers een traditie om tijdens het gistingsproces een kruis te hangen boven de gistkuip, terwijl ook het duivelbannende zout niet werd vergeten. Brandnetels, hoe fel ook als onkruid bestreden, stonden in hoog aanzien en in 1759 werd nog in volle ernst aanbevolen een flinke bos ervan op de rand van de kuip te leggen, waardoor het brouwsel zou worden beschermd tegen onweerschade.
In Duitsland geloofde men zelfs dat allerlei fabelachtige dieren het de brouwers lastig konden maken. In de omgeving van Würtenberg was Biermolch zeer gevreesd. Men wist te vertellen dat het dier ongemerkt in de gelagerde vaten drong, om ze leeg te drinken en dan terug te vullen met een zuur, vergiftigd drab
Ja hoor, er bestaat een biertje speciaal voor Sinterklaas SAMICHLAUS BIER
Dit is een speciaalbier van 14% alc.vol., alhoewel het van lage gisting is geen watje dus Samichlaus bier is één van de sterkste bieren ter wereld en staat zelfs vermeld in het Guinness Book of Records.
In 1980 brouwde de Hürlimann brouwerij in Zwitserland dit bier voor het eerst, als gelegenheids-bier, nu brouwt de brouwerij het elk jaar op 6 december ter gelegenheid van het sinterklaasfeest. Voor het resultaat moet men dan tot het volgend bezoek van Sinterklaas wachten, want Samichlaus bier wordt een jaar lang gelagerd.
Er werden aanvankelijk een blonde en een donkere versie van gebrouwen, maar nu brouwt men slechts nog de donkere versie. Het is een roodbruin bier, moutig zoet van smaak, maar die smaak wordt overheerst door de alcohol. Het uiteindelijk resultaat verschilt van jaar tot jaar en ook de periode waarin deze krachtpatser de tijd krijgt om te liggen, bepaalt een groot deel van de smaak... Ik heb nog het geluk gehad de blonde versie te proeven
Het gerucht gaat echter dat Samichlaus binnen de nieuwe agressieve groep niet langer meer gebrouwen wordt of zal worden Maar mocht u echter de kans krijgen er toch nog ééntje op de kop te tikken, schenk het dan in een ijsgekoeld cognacglas maar wees voorzichtig:dit is heavy spul!!
Het staat nog niet in mijn bierindex, maar dat zal niet lang meer duren. To chillens
Vroeger hé, dan zorgde elk huishouden zelf voor zn eigen bier. Iedereen gebruikte zowat zn eigen procedé en specifieke producten, waarvan ze uiteraard de geheimen niet prijsgaven. Dat geheim werd mondeling van vader op zoon doorgegeven.
De oude Belgen, die brouwden een soort bier uit graangewassen en ze deden daar dan Kumijn bij voor de smaak. In de middeleeuwen brouwden ze nog altijd gelijk toen, alleen het kruiden gebeurde dan met gruit en grute. De handel in Grute kwam alleen de vorst toe of wat hadde gedacht - en het gruterecht bepaalde dat ge alleen maar bier mocht brouwen als ge het grute gekocht had bij een erkend gruuthuis van de Heer. Straffer nog; er mocht zelfs geen bier ingevoerd worden dat niet voldeed aan het gruterecht.
Ge ziet dat het kruiden van bier al heel oud is. De brouwers van toen wilde er hun product duurzamer en hoofdiger mee maken. Later, zowat in de 14de eeuw werd gruut langzaamaan vervangen door hop, waardoor het bier er een aangename, licht bittere smaak van kreeg en duurzamer werd omdat hop bederfwerende bestanddelen bevat. Maar nog steeds mocht niemand bier laten brouwen in een andere brouwerij dan één van de kasteelheer.
Brouwerijen werden toen Kam genoemd. Vandaar de naam Kammenstraat in Antwerpen, omdat er zoveel brouwerijen gevestigd waren. Ook herbergen noemde men Kammen. Zij brouwden voor hun eigen zaak en voor particulieren, vooral dan herenboeren en burgers.
Er waren wel streng voorschriften voor de kwaliteit en de maten van het bier, maar ook voor de tijd dat brouwen toegelaten was, want s zondags brouwen dat was ten strengste verboden. Ook op het innen van de accijnzen werd scherp toegekeken, want daarmee werden de financiële rechten van de stad, gemeente of land gediend.
Het ligt voor de hand dat de toenmalige brouwerijen zeer eenvoudig, zeg maar primitief waren. In de kelders van deze vroege brouwerijen ademde men veel koolzuur in door het gistende bier. De lucht was er doortrokken van gist en biergeuren. De ondoorgrondbare natuur bleef meester over de versuikering en de gisting. Door de eeuwen heeft het brouwen, afhankelijk van zoveel atmosferische invloeden en van het onberekenbaar gedrag van de elementen plaats gehad in een geheimzinnig milieu, dat door de brouwer voor de buitenwereld zo mysterieus mogelijk werd gehouden.
Volgens de Amerikaanse krant Republican-American zouden alle Amerikanen in de plaats van wijn Belgisch bier moeten drinken met Thanksgiving.
Vooral de trappistenbieren Chimay, Orval en Westmalle worden aangeraden, omdat die zeker zo goed smaken bij de traditionele Thanksgivingmaaltijd alseen glas wijn.
Zo zou het bruine trappistenbierChimay Grand Réserve zeer goed passen bij de traditionele kalkoen.
Bij de kalkoenvulling en de yams zou dan weer de Trappist Tripel het beste smaken.
De Orval kan het beste bewaard worden voor bij visgerechten.
Maar ook andere Belgische bieren worden aangeraden, zoals Duvel dat uitstekend zou staan bij een Thanksgivingdinner met Italiaanse ingrediënten.
Voila, nu hoort get ook eens van een ander Belgisch bier kan best de concurrentie met wijn aan
Nu dacht ik toch dat Inbev zowat klaar was met de overname van Anheuser-Busch, maar niet dus
De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer moet nu van het Amerikaanse ministerie van justitie eerst zijn filiaal Labatt USA afstoten en een onafhankelijke derde partij een licentie verlenen om het biermerk Labatt (blue en light) in de VS te brouwen en te verkopen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de groep anders veel te groot worden en valt er een stuk concurrentie weg waardoor de kans groot is dat de consument zn biertje duurder zal moeten betalen.
Ondertussen hebben de aandeelhouders van AB op 12 november met een overweldigende meerderheid hun goedkeuring gegeven voor de transactie, dus staat er zo goed als niets meer in de weg, op een paar formaliteiten na, voor de definitieve afronding van de deal. Volgens de nieuwszender CNBC worden de laatste horden in de loop van volgende week genomen en zou de overname zelfs vervroegd afgerond worden nog voor eind 2008 goed hé!?
First lady worden is dus niet zo eenvoudig dan gedacht, maar ons Stellake is goed bezig
Tijdens de middeleeuwen stonden de brouwers al in hoog aanzien en hun gilden bleken zo belangrijk, dat voorname ingezetenen en poorters blij waren er lid van te kunnen worden. Dit was onder meer het geval met Jacob van Artevelde, voor hij Ruwaard van Vlaanderen werd. De aangesloten leden van deze gilden moesten zich echter houden aan strenge regels. Hun macht verschilde wel van stad tot stad, al naargelang hun ledenaantal.
In 1487 vaardigde hertog Albecht IV van Beiëren in München de beroemde wet op de zuiverheid van het bierbrouwen uit (niet te verwarren met het Rheinheitsgebot van 1516). De brouwers moesten zweren uitsluitend gerst, hop, water en gist te gebruiken Bedriegers en vervalsers werden gestraft. De straffen varieerden van het in beslag nemen van het bier en het brouwmateriaal, of het te kijk stellen van de overtreder aan de schandpaal (de kaak), tot zelfs - en geloof het of niet - een gruwelijk doodvonnis; namelijk levend verbrand worden in hetzelfde vat waarin het vervalste bier was gebrouwen.
Anno 1571 wilde men voor de brouwers en herbergiers de belastingen verhogen tot 1/10° van de verkoopprijs. Het brouwersgilde besloot prompt alle leveringen te staken. Het gemene volk (Jan met de pet dus), beroofd van zijn drank, begon te morren, zodat binnen de tien dagen de gewraakte maatregel werd ingetrokken.
Een goed ingelichte beschermer van de brouwers was Keizer Karel, naar het schijnt een beproefd liefhebber van het gerstenat. Hij eiste: dat de arbeiders, die eigenhandig aan de bereiding van Cervoise werkten, zich met nauwlettende naarstigheid aan de zorg overgeven. Hij schiep zelfs keizerlijke domeinen waar beroepsbrouwers in dienst werden genomen.
Blijkbaar waren vele groten der aarde echte bierliefhebbers
Hendrik VIII van Engeland schonk dagelijks zomaar eventjes 24 pinten bier aan elk van zijn hofdames. Zijn dochter Elizabeth I, speelde het zelfs klaar om tijdens het ontbijt in haar eentje een grote kan bier leeg te drinken.
Lord Parson bracht de stout binnen aan het Franse hof. Lodewijk XV, die er dadelijk op verlekkerd was, noemde hem le champagne noire.
Aan de andere kant van Europa kon de aal zich verheugen in de bijzondere aandacht van de tsaren van Rusland. Peter de Grote en ook Catharina II lieten dit bier speciaal voor hen brouwen in Burton-on-Trent.
Frederik de Grote, koning van Pruisen, bleek evenzeer een voorstander van het edele nat. Hij zei telkens tot wie het horen wilde: Ik ben met biersoep grootgebracht, dat is beter voor de gezondheid.
Het bier kende een grote opbloei na 1876, toen Pasteur zijn Etude sur la Bière publiceerde. Rond dit tijdstip ontstonden zowat overal in Europa studiekringen en brouwerijscholen. Bij ons was dit al het geval in respectievelijk 1882, 1885, en 1892.
Weldra maar zeker ontgroeide de brouwerij zijn statuut van familiale onderneming. Een nieuwe nijverheid ontstond
Omdat in onze gebieden de wijngaarden geen al te grote kans maakten om te overleven door al te grote temperatuur-schommeling, kon het ook niet anders dan dat er een andere drank dan wijn meer succes had, namelijk BIER
De Babyloniërs zouden ermee begonnen zijn, maar later in de geschiedenis leren we dat de Egyptenaren ook al goed gewoon waren om bier te gebruiken. Het gewone bier noemde zij toen zythum en het dubbelbier dizytum. In de piramide van koning Oenas (15de eeuw vC) werden zelfs teksten achtergelaten die wijzen op het bestaan van bier: Sta op Koning Oenas! Neem uw hoofd, raap uw gebeente op, vergaar uw ledematen, schudt de aarde van uw vlees! Ontvang brood, dat niet kan schimmelen, uw bier, dat niet kan verschralen!...en verder hij wordt door de onvergangkelijken gekleed en heeft brood en bier, die eeuwig duren! Brood en bier waren dus twee behoeften, die de Farao nodig had om naar een bovenaards leven op te stijgen.
Nog later bereikte het bier Spanje onder de naam Celia of Ceria, waarna ook de Kelten begonnen met bier brouwen, maar zij noemden het dan weer Cervoise. Het schijnt zelfs dat het brouwsel van de Kelten beter moet geweest zijn dan dat van de Oud-Germanen, die hun bier brouwden onder rituele ceremoniën. Het bierverbruik werd ook door de Angelsaksers en de Denen overgenomen. De Noormannen namen zelfs gerst en hop in grote ketels mee op hun veroveringstochten om er zeker van te zijn dat zij in de verre vreemde gebieden toch bier konden brouwen.
De oudst gekende geschreven oorkonde over het brouwen van bier dateert uit het jaar 820, door ene Ekkehard, die abt was van de St. Gall abdij, waar het zware en alcoholrijke patersbier bestemd was voor de monniken en hun bezoekers, terwijl de lichtere soort bestemd was voor de nonnenkloosters... In de Bull van 1 april 1435 werd de benaming bier voor het eerst officieel gebruikt, om de drank, waaraan ondertussen hop was toegevoegd, te onderscheiden van Cervoise Het woord bier zou ofwel afkomstig zijn van het oud-Germaanse woord voor gerst, ofwel van het Hebreeuwse bre, wat graan wil zeggen. De Saksers maakten er beer van en de Duitsers op hun beurt bier.
Wordt zeker nog vervolgd
Tot de volgende?...Oh ja, de index is ook nog een beetje aangepast...we zitten nu aan 1400 bieren
Vanaf wanneer je alcoholicus bent, kan je niet in hoeveelheden uitdrukken. Er is geen kwalitatieve grens. Niet zozeer de hoeveelheid alcohol speelt een rol, wel je persoonlijkheid. Van zodra je de indruk hebt dat je vrijheid beperkt is door je alcoholconsumptie is er een probleem. Wanneer je snakt naar alcohol en het gevoel hebt je drinkgedrag niet meer onder controle te kunnen houden, dan zit je duidelijk in een gevarenzone. Er zijn tal van symptomen die erop wijzen dat iemand ten prooi is gevallen aan alcoholisme. Hier volgen er een paar:
-blijven drinken ook als er niets meer valt te treuren of te vieren,
-meer drinken dan anderen in het gezelschap,
-drinken op tijden dat er gewerkt zou moeten worden,
-niet meer weten wat er de avond voordien is gebeurd (black-outs),
-s morgens drank nodig hebben om een beetje mens te worden,
-uitkijken naar het moment dat je kunt drinken,
-stiekem drinken, drank verstoppen,
-stuurloos, verbitterd en eenzaam worden.
Als alcohol je gedragingen gaat bepalen in plaats van omgekeerd, dan moet je afremmen en je alcoholconsumptie verminderen. Als dat moeilijk lukt, kan je terecht in de hulpverlening.
Bron: Bier en gezondheid (MF en Dr. Stan Amsons, voorzitter VAD)
Of zoals ik altijd al zeg: kunnen drinken is weten wanneer je moet stoppen! Zorg er aub steeds voor dat een goed biertje (of een andere drank) blijft smaken, het moet een genotsmiddel blijven en geen noodzaak worden
Ik weet het, het klinkt misschien een beetje belerend van mij, maar als je bezig bent met zulk een hobby, moet je af en toe eens stil durven staan bij de eventuele gevaren Af en toe eens lekker feesten en uit de bol gaan is OK, maar het heeft zo rap toegeslagen ik heb er zelf al te veel zien aftakelen door een verkeerd gebruik van drank daarom
Nog eens bezig geweest om de index te updaten. We zitten nu aan 1380 bieren en er zijn nog een massa bieren te gaan
Echt goed vooruit gaat het niet dat hebt ge nu als ge meer dan één passie hebt Ik heb namelijk de regie aanvaard voor een toneelproductie van ons theatergezelschap in het voorjaar en dat vraagt ook de nodige aandacht en tijd natuurlijk
Maar tussendoor wordt er natuurlijk ook aan bier gedacht nietwaar
Voor iedereen nog een dikke knuffel op deze Vlaamse knuffeldag
De Half Moon Bay Brewing Company in San Francisco pikt handig in op de strijd tussen Barack Obama en John McCain. Ze heeft twee speciale biertjes op de markt gebracht: Obama Ale en McCain Ale, die beide meedingen voor wat het bedrijf de alection heeft gedoopt. De Obama Ale is volgens brouwer Wayne Meyer een jong bier, dat licht verteert en de McCain Ale is gerijpt en ligt zwaarder op de maag.
In werkelijkheid gaat het om dezelfde bieren, maar in een ander flesje. De winnaar van de alection is Obama. Er zijn vier keer meer bestellingen voor zijn flesje dan voor dat van McCain. McCain zou nochtans iets van bier moeten kennen. Zijn echtgenote Cindy is de erfgename van een Anheuser-Bush-distributiebedrijf...
De ideale bewaartemperatuur voor bier is ergens tussen 4 en 6 granden. Nog lagere temperatuur brengt niet noodzakelijk schade aan het bier, maar ge riskeert wel dat het aroma wordt aangetast.
Wat ge vooral moet vermijden, is een te veel te bruuske temperatuursverandering, want bij een thermische schok van meer dan 10 graden wordt de smaak van het bier gebroken en riskeert ge zelfs dat het bier troebel wordt.
Ook bij het verbruik moet ge er op letten dat de temperatuur geen te plotse verandering ondergaat. Wanneer de bewaartemperatuur niet overeenstemt met de verkozen drinktemperatuur, kunt ge best het bier even laten acclimatiseren.
Binnen het normale temperatuurbereik kunt ge stellen dat de smaak verbetert naarmate de temperatuur hoger is
Dus ge moet een beetje voorzichtig zijn met de temperatuur van uw lekker biertje OK?!
Waarom bier schuimt?... Awel omdat onder invloed van de koolstofdioxide die ontsnapt er bellekes worden gevormd waarvan de wanden bestaan uit verschillende eiwitten en koolhydraten. Die dingen komen in het bier voor zoals dextrines, eiwitten van gerstenmout, ionen uit het water en bittersoffen uit hop. Die stoffen verlagen de oppervlaktespanning van het water, en beletten zo dat er waterdruppelkes gevormd worden.
De wanden van de bellekes zijn echter niet overal even dik. Door de zwaartekracht, de oppervlaktespanning en de beweging van het bier worden de dikkere gedeelten van de bellekes nog dikker zodat ze kapot springen...en dat maakt dus schuim...
Zaols ge weet, is na ne zekere tijd is de dikte van de schuimkraag gehalveerd; dat noemen ze de halfwaardetijd. Een halfwaarde- tijd van 110 seconden wordt door deskundigen als heel goed omschreven...Maar pas op, Brouwers gebruiken soms ook schuimstabilisatoren om die tijd te verlengen.
Weet ge trouwens hoe de schuimring heet die in een proper glas na elke slok achterblijft? Dat noemen ze in een kling. Waarschijnlik is dat afkomstig van het Engelse cling, wat kleven betekent.
Enfin, dat weten we dan ook weeral...spannend hé...tot nog eens?...
Spijtig, maar geen tijd gehad om te bierbloggen en indexen ik ben voor de 25ste herdenking van mijn 30ste verjaardag gaan eten met mijn dierbaarste vrienden en familieleden in de 15de eeuw, dus we waren even onderweg en hadden nogal wat last van een stevige jetlag Maar t was tof, gezellig, lekker, speciaal, origineel, fijn, om te koesteren, maar vooral warm en dankbaar
In twee winkels in Mount Plezant, een gemeente in de Amerikaanse staat South Carolina, is het Belgische bier Satan uit de rekken gehaald omdat er klanten aanstoot aan namen
De General manager van de Piggly Wigglywinkels beweert dat m verontwaardigde klanten verliest en als m één sixpack verkoopt er tegelijkertijd 10 klanten kwaad worden en dat vindt m de investering niet waard t Is tenslotte in het zuiden van de Verenigde Staten, waar dat volgens den importeur - Noble Union Trading - achter elke boom ne Christelijke fundamentalist verstopt zit.
Ook op andere plaatsen in de VS zou het Satan bier omstreden zijn. In Houston heeft de kerkgemeenschap zelfs betoogd om het bier uit de rekken te laten nemen Zo niet zou de kerk de winkels boycotten.
Brouwerij De Block maakt zich voorlopig nog geen zorgen. Het zijn plaatselijk problemen en ze doen voor de rest goei zaken in de VS... Trouwens ze zijn niet de enige hé...er zijn ook nog Duvel en Lucifer en het Franse Bière du Diable
Al goe dat wij er hier een andere, lossere mentaliteit op nahouden; stel u voor
Wist ge trouwens dat de naam Satan eigenlijk verwijst naar het harde labeur bij de stookketels in de brouwerij dat de werknemers vroeger al eens de hel durfden te noemen
Allee, de herfst is begonnen, maar niet getreurd, dit is een goede tijd om aan de index te werken. Ondertussen zijn we aan 1340 bieren gekomen.
De herfst is niet alleen een goede tijd om aan de hobby te besteden, het is een zeer goede tijd voor nogal wat bieren maar daarover gaan we misschien later nog eens chillen we zien wel
Nu ga ik eerst genieten van een Oude Gueuze van brouwerij De Koninck uit Dworp.