Over mijzelf
Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
P(rogressief) A(leternatief) T(olerant)
Foto
Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Welkom in mijn gastenboek
  • zaterdag weekendbezoek
  • Goedemorgen
  • Fijne Vrijdag toegewenst blogmaatje
  • Een fijne Donderdag toegewenst maatje
  • Wens je een aangename vrijdag blogmaatje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Gelukkig Nieuwjaar blogmaatje (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Wens je een fijne Woensdag lieve vriend (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Een fijne Dinsdag gewenst (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Kom even op bezoek (Dirk)
        op I'm only human after all
  • Foto
    Foto
    Bompapatje's schrijfsels

    Hier se, hier se een bezoeker se..... Welkom in mijn nederige blog... Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch bier populairder (25/01/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De export van Belgisch bier steeg in 2006 met 15%, maar de Belgen dronken zelf 1,1% minder bier vooral door de afname van het horecabezoek door het rookverbod en nieuwe consumptiegewoonten. De bierproductie steeg echter met 6%. De Federatie van Bierbrouwers was dik tevreden en wees erop dat de toekomst van Belgisch bier in het buitenland ligt. Vooral de buitengewone diversiteit van de bieren is uniek in de wereld. De gemiddelde Belg drinkt elk jaar 89 liter bier, waarmee het gerstenat veruit de favoriete alcoholhoudende drank is. Meer dan de helft (55%) van de Belgische bierproductie wordt geëxporteerd. Samen produceren de Belgische brouwers in 2006 meer dan acht miljoen hectoliter.

    Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom

    Tot de volgende chill…

    25-01-2009 om 14:01 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mobiele bierbrigade (21/01/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Drie studenten uit Groningen konden na een avondje stappen geen afscheid nemen van het gerstenat en gingen er met de mobiele biertap van het etablissement vandoor. Ooggetuigen zagen de heren met de Grolschtap op straat zeulen, waarbij ze ook nog met het apparaat een auto raakten. Een taxischauffeur lichtte de politie in die de ‘mobiele bierbrigade’ voor het Universitair Medisch Centrum in Martinistad aantrof. De studenten werden meegenomen voor verhoor…en ter ontnuchtering.

    Bron: Bier scheurkalender 2009 van Bert van Zuilekom

    Tot de volgende chill…

    21-01-2009 om 22:02 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is tripel (18/01/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tripel, dat is een goudgeel bier met een hoog alcoholgehalte, variërend tussen 7 en 9,5 volumepercent alcohol, met een sterke moutsmaak en nogal zoet. Dit bier is vooral geliefd in Nederland en België, waar het in 1934 voor het eerst gebrouwen werd in  Westmalle (de moeder van alle tripels). Het is een bovengistend bier wat betekent dat tijdens het gistingsproces de gist niet neerslaat, maar boven komt drijven. De gisting vindt plaats in drie stadia: de hoofdgisting, de verdere gisting en tenslotte de hergisting in de fles. Vandaar de benaming tripel.

    Gezondheid en tot de volgende chill…

    18-01-2009 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binge-drinkers riskeren dementie (14/01/2009)

    Overdadig alcohol drinken veroorzaakt verlies van hersenweefsel. Dr. Susan Gupta van het Chelsea and Westminster Hospital (Londen) vreest dat er een dementie epidemie op komst is, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar de binge-drinking cultuur snel om zich heen grijpt. Binge drinken is op korte tijd zoveel mogelijk alcohol drinken met de bedoeling dronken te worden.

    Tussen het begin van de jaren ’60 en het jaar 2000 verdubbelde in het VK het alcoholgebruik. Indien deze trend wordt verder gezet, zal er in het Verenigd Koninkrijk meer alcohol gedronken worden dan in enig ander Europees land, aldus de onderzoekers. Overdreven alcohol verbruik zou verantwoordelijk zijn voor een kwart van alle gevallen van Alzheimer dementie.

    Gegeven het neurotisch effect van alcohol en de bestendige toename van de consumptie per hoofd van de bevolking, zouden de toekomstige generaties een gevoelige verhoging van dementie kunnen beleven.

    Bron: British Journal of Psychiatry, 2008 -193 en WWW.bierengezondheid.be

    Aldus kan ik enkel herhalen: “Kunnen drinken, is weten wanneer ge moet stoppen!”...

    Tot de volgende chill…





    14-01-2009 om 21:01 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (09/01/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bompapatje’s bierindex

     

    Laatste update:

    -         Totaal aantal bieren = 1484

    -         Totaal aantal etiketten = 3748

    o       3441 losse etiketten

    o       307 flessen/vatjes

     

     

    -         vandaag bijgevoegd van n° 1461 t/m 1479

    -         geen steekkaarten aangepast

     

    Klik op de foto rechts bovenaan om de index te lezen

     

    09-01-2009 om 22:08 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse nonnen dronken bier (09/01/2009)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om erachter te komen welke invloed gematigd bierverbruik heeft op de stofwisseling en de cholesterolspiegel, dronken vijftig Spaanse nonnen dagelijks een halve liter bier.

     In de eerste fase aten de nonnen wat ze altijd aten, maar dronken ze geen bier.

    Daarna kregen ze dagelijks een halve liter alcoholvrijbier bij hun normale dieet.

     In de derde fase slikten ze daar dagelijks twee hopcapsules bij, maar dronken ze geen bier meer.

     Het bleek dat matig bierverbruik de stofwisseling bevordert en de cholesterolspiegel doet dalen. Alcoholhoudend of alcoholvrij maakt niet uit.

    Nonnen zijn voor wetenschappers ideale proefkonijnen: ze hebben verantwoordelijkheidszin, leven regelmatig en eten evenwichtig...Of dat nog zo zou geweest zijn als ze die nonnen zwaar alcoholhoudend bier hadden laten drinken, weet ik zo nog niet...

    Tot de volgende chill

    09-01-2009 om 13:04 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigenaardige bieren 06/01/2009
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rauchbier (of rookbier)

    van huisbrouwerij” De Dochter van de Korenaar” in Baarle- Hertog… Bravoure is de naam…Neen, het bier bevat geen nicotine, maar de naam komt van de Duitse mout die gerookt wordt boven een vuurtje van turf. Ook in Frankrijk en Schotland en naar ’t schijnt ook in Alaska wordt een soortgelijk rookbier gebrouwen. Bravoure is een bier van 6,5% alc.vol. met een zoet-bittere smaak…echt een biertje voor de koude winterdagen.

    Canabisbier  

    Een biolandbouwer uit Leuven brouwde het eerste Belgische hennepbier “Canabier” van 6% alc.vol.. Stoned zal je er niet van worden, want er zit geen THC in zoals in joints. Den Hopperd uit Westmeerbeek wou snel met de productie starten, maar moest wachten op een toelating van de Belgische regering…en dat heeft een tijdje geduurd natuurlijk. Trouwens in België is hennepbier niet legaal in tegenstelling tot in Frankrijk en Duitsland.

    Oesterbier en tomatenbier

    In 2007 werd in Zeeuwse Vlaanderen de beste amateurbieren van Nederland gekozen. Er werden zo’n 391 bieren getest in zes verschillende klassen. In de vrije klasse mocht dus alles, zelfs oesterbier en tomatenbier…maar die hebben bij mijn weten niet gewonnen…gelukkig maar…

    Bron: Bierscheur kalender 2009 van Bert van Zuilekom

    Tot de volgende chill…

    06-01-2009 om 22:28 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ben gelukkig mens (21/12/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben een gelukkig mens, want ik heb meer dan één passie…En da’s niet aan iedereen gegeven.

    ’t Is daarom dat het soms wat stil is op mijnen blog. Met meerdere passies moet g’ uwen tijd een beetje verdelen, anders komt er van ’t één niks en van ‘t ander teveel…

    Dus niet panikere, want af en toe kom ik nog wel eens iets schrijven of mijn index verder aanvullen…

    Maar nu eerst en vooral werken aan onze eerstvolgende toneelproductie, waarvoor ik de regie in handen heb genomen…

    Tot chillens...

    21-12-2008 om 15:34 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AB InBev mag de naam Bud niet gebruiken in Europa (19/12/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is al de zoveelste episode in een lange juridische strijd om de merknamen Bud en Budweiser. Eerst had de brouwer toelating gekregen van het Europese merkenbureau OHIM  om het merk in de EU te registreren, maar na verzet van de Tsjechische brouwer Budvar heeft het Europees Hof van Justitie in eerste aanleg beslist om de goedkeuring van het OHIM ongedaan te maken.

    En dat is dus een dikke tegenslag voor AB InBev. Eén van de speerpunten in de strategie van de groep, die ontstond na de overname van Anhauser-Busch, is juist om te groeien door internationale ontplooiing van de oer-Amerikaanse merken Budweiser en Bud Light.

    Op basis van een uitspraak van het Europese Hof in 2007, heeft AB InBev in de EU wel al de rechten op de naam Budweiser. Voor de naam Bud Light zal dat misschien dus niet lukken en dat is niet onbelangrijk, want Bud Light is in volume belangrijker dan Budweiser. AB InBev heeft nog twee maanden om in beroep te gaan, maar of ze dat zullen doen, is niet duidelijk.

    Ja Stella, ’t is niet om dat ge nu First Lady bent, dat de kleintjes geen rechten hebben hé...

     

    19-12-2008 om 19:59 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwers en bijgeloof 12/12/2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als de brouwer vroeger elementaire kennis tekort kwam, dan nam hij nogal eens zijn toevlucht tot magie ter bestrijding van onverklaarbare processen, zoals bijvoorbeeld het plotseling zuur worden van een brouwsel.

    Tegen het indringen van boze machten trachtte men zich zoveel mogelijk te beschermen. Zo werd het voor vele brouwers een traditie om tijdens het gistingsproces een kruis te hangen boven de gistkuip, terwijl ook het duivelbannende zout niet werd vergeten. Brandnetels, hoe fel ook als onkruid bestreden, stonden in hoog aanzien en in 1759 werd nog in volle ernst aanbevolen een flinke bos ervan op de rand van de kuip te leggen, waardoor het brouwsel zou worden beschermd tegen onweerschade.

    In Duitsland geloofde men zelfs dat allerlei fabelachtige dieren het de brouwers lastig konden maken. In de omgeving van Würtenberg was “Biermolch” zeer gevreesd. Men wist te vertellen dat het “dier” ongemerkt in de gelagerde vaten drong, om ze leeg te drinken en dan terug te vullen met een zuur, vergiftigd drab…

    Tot chillens?... er komt nag van dat…

     

    12-12-2008 om 16:23 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (06/12/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bompapatje's bierindex

    Laatste update 06 december 2008 – 1600 uur

     

    Voorlopig totaal aantal bieren = 1.439

    Voorlopig totaal aantal etiketten = 3.626

     

    Om de index te openen moet je gewoon op de foto klikken rechts bovenaan onder de datum.

     

    Groetjes en tot chillens…

    07-12-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas voor de bierliefhebbers (06/12/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja hoor, er bestaat een biertje speciaal voor Sinterklaas…SAMICHLAUS BIER…

    Dit is een speciaalbier van 14% alc.vol., alhoewel het van lage gisting is… geen watje dus…Samichlaus bier is één van de sterkste bieren ter wereld en staat zelfs vermeld in het Guinness Book of Records.

     In 1980 brouwde de Hürlimann brouwerij in Zwitserland dit bier voor het eerst, als gelegenheids-bier, nu brouwt de brouwerij het elk jaar op 6 december ter gelegenheid van het sinterklaasfeest. Voor het resultaat moet men dan tot het volgend bezoek van Sinterklaas wachten, want Samichlaus bier wordt een jaar lang gelagerd.

    Er werden aanvankelijk een blonde en een donkere versie van gebrouwen, maar nu brouwt men slechts nog de donkere versie. Het is een roodbruin bier, moutig zoet van smaak, maar die smaak wordt overheerst door de alcohol. Het uiteindelijk resultaat verschilt van jaar tot jaar en ook de periode waarin deze krachtpatser de tijd krijgt om te liggen, bepaalt een groot deel van de smaak... Ik heb nog het geluk gehad de blonde versie te proeven…

    Het gerucht gaat echter dat Samichlaus binnen de nieuwe agressieve groep niet langer meer gebrouwen wordt of zal worden… Maar mocht u echter de kans krijgen er toch nog ééntje op de kop te tikken, schenk het dan in een ijsgekoeld cognacglas…maar wees voorzichtig:”dit is heavy spul!!”

    Het staat nog niet in mijn bierindex, maar dat zal niet lang meer duren. To chillens…

    06-12-2008 om 16:03 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (01/12/2008)

    Voorlopige stand:

    Totaal aantal bieren = 1433

    Totaal aantal etiketten = 3608

                        Losse etiketten = 3314

                        Flessen of vatjes = 294

    Nieuwsgierig ? Klik dan gewoon op de foto rechts bovenaan...

    01-12-2008 om 16:11 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwen in vroegere tijden (30/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeger hé, dan  zorgde elk huishouden zelf voor z’n eigen bier. Iedereen gebruikte zowat z’n eigen procedé en specifieke producten, waarvan ze uiteraard de geheimen niet prijsgaven. Dat geheim werd mondeling van vader op zoon doorgegeven.

    De oude Belgen, die brouwden een soort bier uit graangewassen en ze deden daar dan Kumijn bij voor de smaak. In de middeleeuwen brouwden ze nog altijd gelijk toen, alleen het kruiden gebeurde dan met gruit en grute. De handel in Grute kwam alleen de vorst toe – of wat hadde gedacht - en het “gruterecht” bepaalde dat ge alleen maar bier mocht brouwen als ge het grute gekocht had bij een erkend gruuthuis van de Heer. Straffer nog; er mocht zelfs geen bier ingevoerd worden dat niet voldeed aan het gruterecht.

    Ge ziet dat het kruiden van bier al heel oud is. De brouwers van toen wilde er hun product duurzamer en “hoofdiger” mee maken. Later, zowat in de 14de eeuw werd gruut langzaamaan vervangen door hop, waardoor het bier er een aangename, licht bittere smaak van kreeg en duurzamer werd omdat hop bederfwerende bestanddelen bevat. Maar nog steeds mocht niemand bier laten brouwen in een andere brouwerij dan één van de kasteelheer.

    Brouwerijen werden toen “Kam” genoemd. Vandaar de naam Kammenstraat in Antwerpen, omdat er zoveel brouwerijen gevestigd waren. Ook herbergen noemde men “Kammen”. Zij brouwden voor hun eigen zaak en voor particulieren, vooral dan herenboeren en burgers.

    Er waren wel streng voorschriften voor de kwaliteit en de maten van het bier, maar ook voor de tijd dat brouwen toegelaten was, want ’s zondags brouwen dat was ten strengste verboden. Ook op het innen van de accijnzen werd scherp toegekeken, want daarmee werden de financiële rechten van de stad, gemeente of land gediend.

    Het ligt voor de hand dat de toenmalige brouwerijen zeer eenvoudig, zeg maar primitief waren. In de kelders van deze vroege brouwerijen ademde men veel koolzuur in door het gistende bier. De lucht was er doortrokken van gist en biergeuren. De ondoorgrondbare natuur bleef meester over de versuikering en de gisting. Door de eeuwen heeft het brouwen, afhankelijk van zoveel atmosferische invloeden en van het onberekenbaar gedrag van de elementen plaats gehad in een geheimzinnig milieu, dat door de brouwer voor de buitenwereld zo mysterieus mogelijk werd gehouden.

    Wordt vervolgd…Tot dan…

    30-11-2008 om 16:58 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belgisch bier op Thanksgiving (27/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens de Amerikaanse krant Republican-American zouden alle Amerikanen in de plaats van wijn Belgisch bier moeten drinken met Thanksgiving.

    Vooral de trappistenbieren Chimay, Orval en Westmalle worden aangeraden, omdat die zeker zo goed smaken bij de traditionele Thanksgivingmaaltijd als een glas wijn.

    Zo zou het bruine trappistenbier Chimay Grand Réserve zeer goed passen bij de traditionele kalkoen.

    Bij de kalkoenvulling en de yams zou dan weer de Trappist Tripel het beste smaken.

    De Orval kan het beste bewaard worden voor bij visgerechten.

    Maar ook andere Belgische bieren worden aangeraden, zoals Duvel dat uitstekend zou staan bij een Thanksgivingdinner met Italiaanse ingrediënten.

    Voila, nu hoort ge’t ook eens van een ander…Belgisch bier kan best de concurrentie met wijn aan…

    Tot nog eens.

    27-11-2008 om 21:49 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.InBev moet Labatt USA verkopen (17/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu dacht ik toch dat Inbev zowat klaar was met de overname van Anheuser-Busch, maar niet dus…

    De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer moet nu van het Amerikaanse ministerie van justitie eerst zijn filiaal Labatt USA afstoten en een onafhankelijke derde partij een licentie verlenen om het biermerk Labatt (blue en light) in de VS te brouwen en te verkopen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de groep anders veel te groot worden en valt er een stuk concurrentie weg waardoor de kans groot is dat de consument z’n biertje duurder zal moeten betalen.

    Ondertussen hebben de aandeelhouders van AB op 12 november met een overweldigende meerderheid hun goedkeuring gegeven voor de transactie, dus staat er zo goed als niets meer in de weg, op een paar formaliteiten na, voor de definitieve afronding van de deal. Volgens de nieuwszender CNBC worden de laatste horden in de loop van volgende week genomen en zou de overname zelfs vervroegd afgerond worden…nog voor eind 2008…goed hé!?

    First lady worden is dus niet zo eenvoudig dan gedacht, maar ons Stellake is goed bezig…

    Tot chillens…

    17-11-2008 om 15:12 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier vanaf de middeleeuwen (11/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de middeleeuwen stonden de brouwers al in hoog aanzien en hun gilden bleken zo belangrijk, dat voorname ingezetenen en poorters blij waren er lid van te kunnen worden. Dit was onder meer het geval met Jacob van Artevelde, voor hij Ruwaard van Vlaanderen werd. De aangesloten leden van deze gilden moesten zich echter houden aan strenge regels. Hun macht verschilde wel van stad tot stad, al naargelang hun ledenaantal.

    In 1487 vaardigde hertog Albecht IV van Beiëren in München de beroemde “wet op de zuiverheid van het bierbrouwen” uit (niet te verwarren met het Rheinheitsgebot van 1516). De brouwers moesten zweren uitsluitend gerst, hop, water en gist te gebruiken…Bedriegers en vervalsers werden gestraft. De straffen varieerden van het in beslag nemen van het bier en het brouwmateriaal, of het te kijk stellen van de overtreder aan de schandpaal (de kaak), tot zelfs - en geloof het of niet - een gruwelijk doodvonnis; namelijk levend verbrand worden in hetzelfde vat waarin het vervalste bier was gebrouwen.

    Anno 1571 wilde men voor de brouwers en herbergiers de belastingen verhogen tot 1/10° van de verkoopprijs. Het brouwersgilde besloot prompt alle leveringen te staken. Het ‘gemene’ volk (Jan met de pet dus), beroofd van zijn drank, begon te morren, zodat binnen de tien dagen de gewraakte maatregel werd ingetrokken.

    Een goed ingelichte beschermer van de brouwers was Keizer Karel, naar het schijnt een beproefd liefhebber van het gerstenat. Hij eiste: “dat de arbeiders, die eigenhandig aan de bereiding van Cervoise werkten, zich met nauwlettende naarstigheid aan de zorg overgeven.” Hij schiep zelfs keizerlijke domeinen waar beroepsbrouwers in dienst werden genomen.

    Blijkbaar waren vele groten der aarde echte bierliefhebbers…

    Hendrik VIII van Engeland schonk dagelijks zomaar eventjes 24 pinten bier aan elk van zijn hofdames. Zijn dochter Elizabeth I, speelde het zelfs klaar om tijdens het ontbijt in haar eentje een grote kan bier leeg te drinken.

    Lord Parson bracht de stout binnen aan het Franse hof. Lodewijk XV, die er dadelijk op verlekkerd was, noemde hem “le champagne noire”.

    Aan de andere kant van Europa kon de ‘aal’ zich verheugen in de bijzondere aandacht van de tsaren van Rusland. Peter de Grote en ook Catharina II lieten dit bier speciaal voor hen brouwen in Burton-on-Trent.

    Frederik de Grote, koning van Pruisen, bleek evenzeer een voorstander van het edele nat. Hij zei telkens tot wie het horen wilde: “Ik ben met biersoep grootgebracht, dat is beter voor de gezondheid.”

    Het bier kende een grote opbloei na 1876, toen Pasteur zijn “Etude sur la Bière” publiceerde. Rond dit tijdstip ontstonden zowat overal in Europa studiekringen en brouwerijscholen. Bij ons was dit al het geval in respectievelijk 1882, 1885, en 1892.

    Weldra maar zeker ontgroeide de brouwerij zijn statuut van familiale onderneming. Een nieuwe nijverheid ontstond…

    Wordt vervolgd…

    Tot de volgende?...

    12-11-2008 om 22:08 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    02-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier in het prille begin (02/11/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat in onze gebieden de wijngaarden geen al te grote kans maakten om te overleven door al te grote temperatuur-schommeling, kon het ook niet anders dan dat er een andere drank dan wijn meer succes had, namelijk “BIER”

    De Babyloniërs zouden ermee begonnen zijn, maar later in de geschiedenis leren we dat de Egyptenaren ook al goed gewoon waren om bier te gebruiken. Het gewone bier noemde zij toen “zythum” en het dubbelbier “dizytum”. In de piramide van koning Oenas (15de eeuw vC) werden zelfs teksten achtergelaten die wijzen op het bestaan van bier: “Sta op Koning Oenas! Neem uw hoofd, raap uw gebeente op, vergaar uw ledematen, schudt de aarde van uw vlees! Ontvang brood, dat niet kan schimmelen, uw bier, dat niet kan verschralen!...en verder…hij wordt door de onvergangkelijken gekleed en heeft brood en bier, die eeuwig duren!”… Brood en bier waren dus twee behoeften, die de Farao nodig had om naar een bovenaards leven op te stijgen.

    Nog later bereikte het bier Spanje onder de naam “Celia” of “Ceria”, waarna ook de Kelten begonnen met bier brouwen, maar zij noemden het dan weer “Cervoise”. Het schijnt zelfs dat het brouwsel van de Kelten beter moet geweest zijn dan dat van de Oud-Germanen, die hun bier brouwden onder rituele ceremoniën. Het bierverbruik werd ook door de Angelsaksers en de Denen overgenomen. De Noormannen namen zelfs gerst en hop in grote ketels mee op hun veroveringstochten om er zeker van te zijn dat zij in de verre vreemde gebieden toch bier konden brouwen.

    De oudst gekende geschreven oorkonde over het brouwen van bier dateert uit het jaar 820, door ene Ekkehard, die abt was van de St. Gall abdij, waar het zware en alcoholrijke “patersbier” bestemd was voor de monniken en hun bezoekers, terwijl de lichtere soort bestemd was voor de nonnenkloosters... In de Bull van 1 april 1435 werd de benaming “bier” voor het eerst officieel gebruikt, om de drank, waaraan ondertussen hop was toegevoegd, te onderscheiden van “Cervoise”…Het woord “bier” zou ofwel afkomstig zijn van het oud-Germaanse woord voor gerst, ofwel van het Hebreeuwse “bre”, wat graan wil zeggen. De Saksers maakten er “beer” van en de Duitsers op hun beurt “bier”.

    Wordt zeker nog vervolgd…

    Tot de volgende?...Oh ja, de index is ook nog een beetje aangepast...we zitten nu aan 1400 bieren

    02-11-2008 om 16:25 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf wanneer ben je alcoholicus? (26/10/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanaf wanneer je alcoholicus bent, kan je niet in hoeveelheden uitdrukken. Er is geen kwalitatieve grens. Niet zozeer de hoeveelheid alcohol speelt een rol, wel je persoonlijkheid. Van zodra je de indruk hebt dat je vrijheid beperkt is door je alcoholconsumptie is er een probleem. Wanneer je snakt naar alcohol en het gevoel hebt je drinkgedrag niet meer onder controle te kunnen houden, dan zit je duidelijk in een gevarenzone. Er zijn tal van symptomen die erop wijzen dat iemand ten prooi is gevallen aan alcoholisme. Hier volgen er een paar:

    -         blijven drinken ook als er niets meer valt te treuren of te vieren,

    -         meer drinken dan anderen in het gezelschap,

    -         drinken op tijden dat er gewerkt zou moeten worden,

    -         niet meer weten wat er de avond voordien is gebeurd (black-outs),

    -         ’s morgens drank nodig hebben om een beetje ‘mens’ te worden,

    -         uitkijken naar het moment dat je kunt drinken,

    -         stiekem drinken, drank verstoppen,

    -         stuurloos, verbitterd en eenzaam worden.

    Als alcohol je gedragingen gaat bepalen in plaats van omgekeerd, dan moet je afremmen en je alcoholconsumptie verminderen. Als dat moeilijk lukt, kan je terecht in de hulpverlening.

    Bron: Bier en gezondheid (MF en Dr. Stan Amsons, voorzitter VAD)

    Of zoals ik altijd al zeg: “kunnen drinken is weten wanneer je moet stoppen!”…Zorg er aub steeds voor dat een goed biertje (of een andere drank) blijft smaken, het moet een genotsmiddel blijven en geen noodzaak worden…

    Ik weet het, het klinkt misschien een beetje belerend van mij, maar als je bezig bent met zulk een hobby, moet je af en toe eens stil durven staan bij de eventuele gevaren…Af en toe eens lekker feesten en uit de bol gaan is OK, maar het “ ” heeft zo rap toegeslagen… ik heb er zelf al te veel zien aftakelen door een verkeerd gebruik van drank … daarom…

    Voor één keer eens serieuze groetjes…

    26-10-2008 om 11:57 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (24/10/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eens bezig geweest om de index te updaten. We zitten nu aan 1380 bieren en er zijn nog een massa bieren te gaan…

    Echt goed vooruit gaat het niet… dat hebt ge nu als ge meer dan één passie hebt…Ik heb namelijk de regie aanvaard voor een toneelproductie van ons theatergezelschap in het voorjaar en dat vraagt ook de nodige aandacht en tijd natuurlijk…

    Maar tussendoor wordt er natuurlijk ook aan bier gedacht nietwaar…

    Voor iedereen nog een dikke knuffel op deze Vlaamse knuffeldag…

    24-10-2008 om 15:56 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)




    Kom binnen, kom binnen; welkom op mijn blog! Ga toch zitten... moet u iets drinken?...

    Laatste update Bompapatje’s Bierindex op donderdag 12 maart 2015 = 2250 biertjes... en er volgen er nog!!!... Gezondheid!!
    Foto


    Mijn favorieten
  • seniorennet
  • Eliene's Blog
  • Bierblog
  • Rozemarijn
  • Tom's Blog
  • Paperclip
  • Pat. Probleim
  • Meeuw
  • dekijkvanKenza
  • Athea

    Inhoud blog
  • Wie kent nu niet dit gevoel
  • Als de storm is gaan liggen
  • Onrust en twijfels
  • Een biografisch schrijfseltje
  • Het dagdagelijkse leven van een gepensioneerde
  • Alweer een fijne dag met de kids
  • Herpakken
  • Waar word ik nu echt week van?
  • Vreugde is de sleutel tot geluk
  • ik kan niet slapen

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 10-2012
  • 05-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!