Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
10-11-2009
Bier is het meest populaire drankje
Twee derde van de mannen drinkt het liefst bier in de avonduren waarbij de helft wacht tot na het avondeten. Thuis drinkt de man het liefst bier in de tuin of op het balkon, gevolgd door een plek voor de TV. Op vakantie is voor bijna twee derde een biertje onmisbaar. 81% drinkt graag met vrienden, bijna de helft met familie, 41% met partner, 38% met collegas en bijna een kwart drinkt met buren. Een vijfde drinkt alleen. 41% van de mannen vindt bier uit een thuistap het meest vers.
Heineken is eigenaar van de Roemeense brouwerij Bere Mures. Deze brouwerij werd opgericht in 1992 en is gevestigd in het stadje Targu Mures in Transsylvanië. Bere Mures brouwt het premium bier Neumarkt en ook nog kleinere merken als Dracula en Sovate.
Palm was zeer ambitieus met plannen om uit te breiden naar Oost Europa. Een kwart van de groepsomzet moest uiteindelijk daar vandaan komen Maar Palm moest, onder druk van de concurrentie haar Poolse dochter Browar Belgia verkopen aan SABMiller.
Ruim tien jaar geleden werd in Polen een nieuwe brouwerij opgestart met de verkoop van de eigen Belgische bieren zoals Palm, witbier, kersenbier en een heus Pools trappistenbier Frater. De Polen stapten weliswaar massaal over van Wodka naar bier, maar de Belgische biertjes vielen nauwelijks in de smaak, waardoor Browar Belgia fors verlies leed. Palmmanagers constateerden dat veel Poolse kroegbazen dikwijls een witbiertje in een Palmglas schonken wanneer er eigenlijk een kersenbier besteld was
Een beetje kunnen mikken is natuurlijk belangrijk. Nog belangrijker is het psychische spel dat zich afspeelt op het slagveld van de darter
De voorbereidingen beginnen thuis al Zonder ontbijt kom je er niet. Een meer fysieke sporter is gebaat bij een lichte spaghettimaaltijd, maar een darter komt daar niet ver mee. Darters doen dat anders. Een uurtje na het begin van de wedstrijden leert namelijk dat ze bijna allemaal met een glas bier in de hand staan en met een sigaret in de ander hand... Rust is belangrijk. Een kroegsfeer ook. Daar voelt de darter zich het meest thuis
Alleen biljarten komt qua cafésfeer een beetje in de buurt
Er zijn sporten die onder gezondere omstandigheden worden beoefend...
Een oefenduel tussen Vitesse en Athletico Bilbao werd in de tachtigste minuut afgefloten. De Basken stonden op dat moment met 1-0 voor. In een duel tussen Gill Swerts en Javi Martinez kreeg de laatstgenoemde een vuist in het gezicht van de Belg, waarna de Spanjaard op de grond bleef liggen. De Nederlandse scheidsrechter Kevin Blom floot echter in het voordeel van de Arnhemmers en dat was het begin van vechtpartijen tussen spelers en begeleiders. In de Spaanse krant Marca liet de teammanager van de Spaanse club weten het hier niet bij te laten zitten:de arbiters zaten met zijn allen in de kleedkamer vrolijk bier te zuipen en hamburgers te eten Heel opmerkelijk.
Fritz Maytag kocht zijn bijna failliete Anchor Brewery in 1965. Amerikanen dronken liever bier van grote merken als Bud en Miller. Maar Anchor was in San Francisco bekend om zijn Steam bier dat duidelijk anders smaakte dan de slappe pilsjes. Maytag verdiepte zich in traditionele Europese brouwmethodes en verbeterde zijn bier, totdat bierdrinkers bereid waren dezelfde prijs te betalen voor Anchor Steam als voor Guinness, Heineken, Stella en andere luxe importmerken. Anchor werd Amerikas eerste microbierbrouwerij. Ik houd het graag klein, verteld Maytag. Hij wil zijn bedrijf niet aan buitenstaanders verkopen om een grotere brouwerij te kunnen financieren. Hier kent iedereen elkaar. Dat heeft voordelen. Maar goed, hoe blijf je klein? Die vraag wordt nooit gesteld.
De Surinaamse brouwerij lanceerde voor haar Parbo-bier een sympathieke campagne met de slogan Drink, but dont drive! Daar zou de anti alcohollobby zich flink in verslikken als die hier opdook. De brouwerij is er best trots op. Dagblad Suriname meldde:Met deze campagne neemt de Surinaamse Brouwerij haar verantwoordelijkheid om verantwoord alcoholgebruik onder haat consumenten te stimuleren en hen hiervoor te informeren. Drie glazen bier is gewoon gezond voor u, zeggen ze daar (afhankelijk van leeftijd, geslacht en algemene gezondheidstoestand), want dan overheersen de positieve effecten.
Lol moet je niet verknallen, behalve voor Suribob.
De populaire clown Bassie had ooit eens om politiebegeleiding gevraagd, want hij had schrik dat zn pruik zou gestolen worden. Er was een prijs uitgeloofd van één meter bier voor diegene die Bassies pruik wist te bemachtigen...
t Was allemaal op de kermis begonnen... Een jongetje van 10 jaar had hard aan de pruik van Bassie getrokken, waarop Bassie enkele rake klappen aan de snaak had uitgedeeld. De ouders van het ventje hadden klacht ingediend tegen de clown, die op zijn beurt een aanklacht indiende wegens smaad aan zijn persoon... Waarop door onbekenden (met gevoel voor humor) een affiche werd verspreid:Wie het oranje haar van Bassie weet te bemachtigen, krijgt één meter bier
De vierjarige Stefanie mocht voor de eerste keer mee naar het TT-circuit en ze huppelde enthousiast voor haar vader uit richting entree. Op het laatste moment werd ze echter tegengehouden en werd, tot verbijstering van alle omstanders, haar roze prinsessenrugzakje gecontroleerd of er toch geen bier inzat.
Ook een politiepaard hield aan de TT een vervelende ervaring over... een jongen van zeventien goot vanaf het talud een glas bier leeg over het paard en ging er als een haas vandoor, maar de agenten konden hem toch te pakken krijgen. Hij vertelde hen dat hij het bier over her paard had gegooid vanuit een schrikreactie... hij was bang voor paarden...
De brouwer van Fosters wilde het alcoholpercentage van Victoria Bitter, een van de meest gedronken biermerken in Australië, terugbrengen van 4,9 naar 4,8% alc.vol.. Fosters heeft bijna de helft van de Australische biermarkt in handen. Volgens de brouwer zou de smaak hetzelfde blijven, maar Victoria Bitter-drinkers vreesden dat de authentieke smaak van het bier verdwijnt of verandert. Bovendien werd de prijs met 2% verhoogd vanwege inflatie en stijgende productiekosten. Victoria Bitter-drinkers zijn woest dat de brouwer de prijs verhoogde terwijl hij veel geld gaat besparen op de productie. De verlaging van het alcoholpercentage bespaarde namelijk twintig miljoen Australische dollar aan accijns (of bijna 12 miljoen euro)
Nederland kent een ingebeelde grens: de biergrens.
De biergrens is ontstaan uit een historisch onderscheid... In het gehucht Nieuw-Heeten staat aan de ene kant van de dorpskern Heineken op de tap, aan de andere kant wordt Grolsch geschonken. Hier ligt de biergrens die Overijssel splijt. Ten oosten van Nieuw-Heeten is Grolsch favoriet, aan de westkant wordt Heineken gedronken. Het gehucht van 1.300 inwoners ligt precies op de scheidslijn. Ook Haarle is deel van de biergrens. Die komt grofweg overeen met de historisch-geografische lijn die professor Hendrik Jacob Keuning (1904-1985) trok tussen Twente en Salland. In het kort komt het erop neer dat Salland Heineken drinkt, Twente wil Grolsch.
Alcohol ontstaat tijdens het vergisten van suiker. Hoe meer suiker er in het bier zit voor het vergist (wort), hoe hoger het alcoholgehalte... Maar er zijn beperkingen. Alcohol is voor biergist een afbraakproduct; de gist zal minder actief worden als het gehalte te hoog wordt en zal dan stilvallen rond de 12%.
Bier is de lichtst alcoholische van alle gegiste dranken (cider, wijn en bier)
De Engelse politie kan aan lastpakken directions to leave geven, vrij vertaald: een oprotorder. Iedereen die dronken overlast veroorzaakt, wordt gesommeerd het gebied voor een periode van achtenveertig uur te verlaten. Hoe groot dat gebied is, staat aangegeven op een speciale kaart die de politie uitdeelt. Ook personen van wie agenten denken dat ze van plan zijn om dronken te worden, moeten oprotten. Lastpakken die zich binnen achtenveertig uur weer in het beschreven gebied vertonen, worden gearresteerd en riskeren een boete van bijna vierduizend euro. Probleem is dat de oprotorders niet mogen worden gegeven aan personen die niet in staat zijn ze te begrijpen of op te volgen...
Zweedse onderzoekers hebben de samenhang onderzocht tussen de consumptie van verschillende soorten alcohol en het risico op nierkanker. Hiervoor werden 855 personen met nierkanker onderzocht en een controlegroep van 1204 personen zonder kanker. Professor Alicja Wolk ontdekte dat het risico op nierkanker 40% lager was bij mensen die 620 gram alcohol per maand consumeren, vergeleken bij mensen die geen alcohol drinken. Mensen die meer dan twee glazen wijn of bier (met normaal alcoholpercentage) per week dronken, hadden een kleiner risico op nierkanker. Andere alcoholischedranken hadden geen aantoonbare effecten. De link tussen het verlaagde risico op nierkanker en alcohol kan mogelijk verklaard worden door antioxidanten en antimutagenen in sommige dranken.
In 965 probeerde Britse Koning Edward de drankzucht van zijn onderdanen te beteugelen door te bepalen dat elk dorp slechts één alehouse mocht hebben. Tegenwoordig mag een dorp blij zijn als er nog een pub is, want met het verdwijnen van elke pub sterft ook een beetje de gemeenschap
Een impuls kwam van prins Charles, die begon met de campagne The Pub is the Hub, waarmee hij de plattelandskroegen steunt. Zijn stichting gaf inmiddels aan 350 pubs een toelage waarmee ze draadloos internet konden aanleggen of een hotelkamer inrichten. In enkele dorpen hebben de bewoners besloten om samen hun pub te kopen en om deze te behouden.
Vroeger werd veel bier gebrouwen op boerderijen. Niet alleen vanwege de grondstoffen, maar omdat het brouwafval (bostel of draf) als veevoer dienst deed. Heel wat koeien en ossen werden dan ook op draf gehouden.
Draf ontstaat na het pletten van de gerstemoutkorrels in een schrootmolen. De geplette mout wordt in een beslagkuip gestort en vermengd met water voor een mooi en glad beslag. Het warme beslag wordt en een grote kuip met dubbele bodem gepompt en gezeefd in de bovenste bodem. De dikkere, onopgeloste delen van het beslag vormen bostel of draf. Er zit nog veel gist in dat goed is voor het gestel en rijk aan vitamine B.
Er bestaan veel misvattingen over alcohol en gezondheid... Zo denken nog altijd drie op de vier mensen dat een glas wijn gezonder is dan een glas whisky en twee op de drie denken dat rode wijn beter is dan witte. Ook meent ruim de helft van de mensen dat er in een glas bier of wijn minder alcohol zit dan in een glas jenever Absoluut onwaar Of ge nu een glas bier of een borrelglas jenever drinkt, de alcohol is hetzelfde Er is nog steeds dat onderbuikgevoel dat een jenever gevaarlijker is dan een glas bier.
Zesduizend jaar geleden brouwden vrouwen al bier in Geobotanie, het huidige Irak. De recepten staan op kleitabletten van de Schemeriger in spijkerschrift, het oudste bekende schrift. Ze worden bewaard in het Lover in Parijs. De vrouwen weekten brood in schoon water, waarna het spontaan begon te gisten. De faraos dronken bier uit gouden bekers. De Grieken leerden 500 jaar voor Christus het brouwen van de Egyptenaren. Aristoteles kwam tot de volgende conclusie:Bier bezit de eigenschap de mensen die er te veel van drinken naar achteren te laten vallen, terwijl wijn een neerstorten naar alle kanten bewerkstelligt.Ook vond hij bier een uitstekend slaapmiddel. De Romeinen leerden het brouwkunstje weer van de Grieken.
Herfstbokbier is dikwijls al in augustus op zonovergoten terrassen te krijgen Commercie gaat dus boven traditie en zo kan de symboliek van een mooi seizoensproduct verloren gaan...
In 2006 werd zon zeven miljoen liter bokbier gedronken; dat zijn 28 miljoen glazen en 23 miljoen flesjes.
In Nederland worden zeker vijftig verschillende herfstbokbieren gebrouwen. Natuurlijk nemen de grote brouwers de grootste plas voor hun rekening, maar regionale en lokale brouwertjes zijn erg trots als ze het eerste glas proeven.
Het interessante is dat de smaken en aromas van al die bokken enorm verschillen. Van zoet tot volbitter en alle gradaties daartussenin. De kleuren lopen uiteen van licht robijnrood tot donkerbruin.
Tot de volgende chill Wikipedia, de vrije ecyclopedie... klik op de foto
Klanten in een supermarkt in Wisconsin USA schrokken zich dit weekend een hoedje toen ze plots een zwarte beer door de winkel zagen huppelen. De kolos ging regelrecht naar de drankafdeling, waar hij meer dan gewone aandacht toonde voor de frisse pintjes in de koeltoog. De beer bleef naar verluidt ruim een uur in de winkel. Intussen werden de klanten geëvacueerd in afwachting dat specialisten ter plaatse kwamen. Dierenartsen konden het dier verdoven, waarna het uit de supermarkt gehaald werd Winkelbedienden bevestigden dat de beer geen alcohol heeft gedronken.