Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
14-04-2010
Belgische bieren in de prijzen in de VS
Een aantal Belgische brouwerijen is op de World Beer Cup in de VS opnieuw in de prijzen gevallen. De Belgische bieren sprokkelden vier gouden en drie zilveren medailles bijeen. Logischerwijs waren er goede resultaten in de categorie Belgian style, met goud voor Troubadour Blond van brouwerij The Musketeers uit Ursel (blond ale/pale ale) en Geuze Mariage Parfait van brouwerij Boon uit Lembeek (sour ale). Ook de Proefbrouwerij uit Lochristi kreeg goud voor de Witte Noire Imperial Amber Wheat Ale (dark strong ale), net als brouwerij Bockor uit Bellegem voor Omer (pale strong ale).
De World Beer Cup is één van de belangrijkste biercompetities ter wereld. Aan deze editie namen3.330 bieren van 642brouwerijen deel.
Voorafgaand aan het EK Voetbal in 2008 waarschuwde Bavaria voor bierflessen die ten onrechte van een rugsticker waren voorzien met de vermelding alcoholvrij bier. Tijdens het etiketteren van Bavaria Pilsener (alcoholpercenrage 5%) ging er iets mis. Hierdoor kregen de flessen per ongeluk rugetiketten met de verkeerde vermelding (0,0% alcohol) opgeplakt. Het gingom een beperkte aantal flessen in de kleine Bavaria-kratten met een houdbaarheidsdatum tot november 2008. Bovendien benadrukte Bavaria dat het uitsluitend ging om het blauwe EK Toto-rugetiket. De brouwer waarschuwde de consumenten dit product niet als alcoholvrij bier te consumeren. Veel klachten kwamen er niet..
Voor een avondje stappen hoefden de oude Grieken zelden hun huis uit. Veel woningen deden in de avonduren dienst als kroeg. In klassieke verhalen komen drinkhallen voor (kapeleia) maar tastbaar bewijs is nooit gevonden. Na het bestuderen van woonhuizen uit de vijfde eeuw voor Christus weten archeologen van de universiteit van Leeds waarom. In sommige huizen lagen honderden drinkbekers, veel meer dan nodig was voor gewoon gebruik. Waarschijnlijk bestonden er toen geen gebouwen die specifiek dienstdeden als kroeg, maar werden woningen gebruikt als kapeleia. Datzelfde gold voor sekshuizen. Veel huizen hadden meerdere ingangen en meerdere kleine kamertjes. Het werk van een prostituee wordt in oude teksten omschreven als zitten in een kleine kamer.
Wetenschappelijk onderzoek moet zorgen dat wij Belgen ons bier beter brouwen. Nieuwe technieken kunnen de duur van een brouwproces doen dalen van zes uur tot drie uur, waardoor de smaak van het bier nog een pak fijner zal worden en het bier ook langer houdbaar zal zijn. De resultaten van jarenlang onderzoek zullen over twee weken bekendgemaakt worden op het internationale congres Trends in brewing in Gent.
Dit weekend hingen enkele politici, met op kop Sven Gatz, en bierbrouwers aan de alarmbel. Volgens de Belgische bierfederatie worden onze bieren, één van de belangrijkste Belgische exportproducten, immers overal ter wereld gekopieerd door lokale brouwers. Maar misschien moeten we de copycats als een ode aan ons bier beschouwen en moeten we er alleen maar voor zorgen dat ons bier beter blijft.
Vlaanderen heeft daar al een pak geld tegen aangegooid, en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.
Wat de grote brouwers vooral zullen onthouden, nu dat het brouwproces zoveel sneller kan gaan, is dat het ook een pak goedkoper zal worden. Hopelijk zullen ze het geld dat ze zo besparen, gebruiken om betere grondstoffen, zoals hop, mout of gerst, aan te kopen Maar daar zijn de grote brouwers tot nog toe veel te laks in geweest, terwijl het toch o zo belangrijk is voor de smaak van het bier.
Het onderzoek spitste zich voornamelijk toe op de gewone pils, maar de technieken zijn ook bruikbaar voor de zwaardere bieren.
Werner Dupont en Bart Geraerts houden van gamen en bier. Maar van al dat bier moet je af en toe plassen. Om geen tijd te verliezen met het gamen, voorzagen ze het urinoir van sensoren waardoor het een gamecontroler werd. Door goed te richten met de straal op de sensoren voert de pisbak de acties uit. Het ding kreeg de naam The place to pee en je kunt er een skispel mee spelen en een spel waarin je aliens doodt door ze op te blazen. Het urinoir staat tevens toe om met twee spelers tegelijkertijd te spelen. Pittig detail: met een speciaal attribuut (de plastuit) kunnen ook vrouwen meespelen.
In de Europese steden waar het bier veel goedkoper is als in Groot-Brittannië, zijn de Britse vrijgezellen niet meer welkom. Velen menen dat de Britten het ongezondste, dikste volk zijn van Europa en dat ze de autoriteiten grote zorgen baren. Uit angst voor de bel voor de laatste ronde, werd zelfs het sluitingsuur afgeschaft om het snel veel drinken te beteugelen..., maar dat hielp dus niet. De roep om strengere straffen en duurdere prijzen neemt toe... Maar a good time staat voor veel Britten gelijk aan veel zuipen. De roddelbladen staan vol met beroemdheden in duidelijke dronken toestand... Zelfs de prinsen William en Harry gaven het goede(?) voorbeeld.
Veel mensen denken dat ge sneller dronken wordt als ge bier drinkt wanneer ge in de zon zit. Alhoewel er nooit echt onderzoek naar gedaan is, weten we dat door de warmte de bloedtoevoer in de bloedvaten toeneemt. Alcohol komt dan rapper via het maag-darmkanaal in het bloed terecht en wordt sneller door het lichaam verspreid. Op die manier nemen de hersenen de alcohol ook sneller op, waardoor het effect ervan eerder gevoeld wordt...
Maar of ge dronken wordt of niet in de zon, hangt natuurlijk vooral af van hoeveel biertjes ge drinkt...
Het biersmijten in feesttenten is begonnen bij de fans van de Nederlandse rockband Normaal uit Achterhoek. Groepen als de Band Zonder Banaan en de dialectrocker De Richards en Mooi Wark willen hier een einde aan maken met de campagne Zinloos Besteld... Probleem is echter dat de fans er van uitgaan dat het er gewoon bij hoort. Maar de muzikanten waarderen het hoegenaamd niet evenals 95% van het overige publiek. Om het vervelende biersmijten op een ludieke manier te doen stoppen en de fans erop te wijzen dat bier vooral bedoeld is om te drinken, worden buttons verdeeld met de slagzin: ik ben top want ik drink hem op...
Met bierCarré van het 400 jaar oude Ankerbrau in het Beierse Nödrlingen kan bier uit dozen getapt worden. Het principe is eenvoudig; in de dozen zit plat Ankerbrau-bier, waaraan tijdens het tappen exact de juiste hoeveelheid koolzuur wordt toegevoegd door een carbonator. Het resultaat is een heerlijk schuimend bier van topkwaliteit dat (volgens de brouwer) niet te vergelijken is met bier uit fusten. Bovendien is BierCarré financieel aantrekkelijker, kent het geen opslagprobleem, is het ruimtebesparend, langer houdbaar, makkelijker in gebruik, geen statiegeld en geen bierverlies bij het aanslaan van de doos. Pure winst. Er is al een BierCarré voor 750 euro. Op Horecava 2009 kreeg het onder de naam Beer-in-Box een onderscheiding als innovatief concept.
Professor Denis De Keukeleire van de Ghent Hop School bestudeert al veertig jaar hop...
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen die in de hopoogst werken na een paar dagen spontaan beginnen te menstrueren en na enkele weken zie je zelfs hun borsten groter worden. De professor en zijn team hebben een hopmedicijn kunnen ontwikkelen dat helpt tegen opvliegers in de menopauze. Ze hebben ook ontdekt hoe ze via een kleine bewerking van de hop kunnen voorkomen dat bier in de zon snel schraal wordt en naar kattenpis gaat stinken...
In de toekomst zal er zelfs pils kunnen gebrouwen worden met mannelijke hopzaadjes die bijna niet gebruikt worden omdat ze slecht zijn voor de schuimkraag. Bij vrouwelijke hopzaadjes is dat niet zo...
Eigenlijk is bier al eeuwenlang een damesdrankje.
De brouwerij La Chouffe vierde in 2007 haar 25-jarig jubileum. Met veel vallen en opstaan hadden de twee schoonbroers (toevallig een Waal en een Vlaming) van de kabouter een sterk merk gemaakt. En ze gingen samenwerken met Heineken, maar dat heeft niet te lang geduurd... Het was een pure zakelijke overeenkomst met de nodige arrogantie en zonder gevoel of emotie, wat zo typisch is voor grote brouwerijen.
Toen de schoonbroers het contract opzegden, hadden zij een terugval verwacht van 10% op de Nederlandse markt... maar dat viel al bij al nogal mee en ze gingen in zee met de brouwerij Moortgat... Sindsdien staat de kabouter sterk naast Duvel
De trappistenbrouwerij van Chimay doet haar uiterste best om de meest groene brouwerij van België te zijn
Voor dit jaar hebben ze alvast 300 vierkante meter zonnepanelen besteld.
Inmiddels hebben ze ook al één miljoen euro geïnvesteerd. Over de hele brouwerij werd nagekeken waar men zo rationeel mogelijk kon besparen op energie door bijvoorbeeld snelheidsregelaars aan de pompen en motoren, kleine compressors en een speciale spoelmachine voor nieuwe flessen. Zo ook spaarlampen en lichtkoepels in de magazijnen. Bovendien werd er een nieuwe energiebesparende brouwketel geplaatst. Deze brouwketel bevat een warmtewisselaar, die de warmteoverschotten recupereert om de volledige abdij te verwarmen. Het rijdend personeel werd zelfs opgeleid tot ecorijden om zo minder te verbruiken met de vrachtwagens en autos
Al deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat de brouwerij de helft minder CO2 uitstoot dan in 2001.
Maar op personeel wordt niet bespaard, want werk is in deze armste streek van België o zo belangrijk
Goed bezig daar in de Walen! Reden te meer om nog eens zon lekker blauwe Chimay Grande Réserve te openen.
Met carnaval liggen de besmettingsgevaren op de loer. Tilburger en reclamehater Henk Kuiper gaf een paar waarschuwingen:
-Kijk uit met het zogenaamde haandeschudde. Die haande zijn gevaarlijke infectiebronnen.
-Mijd cafés en kroegen of zet dan een masker op. En drink in zon café vooral geen bier. De ontsmetting van de bierglazen is belabberd.
-Helemaal uitkijken moet je met carnavalsvereniging De Spiersmènnekes. Om te voorkomen dat een ander hun glas leegdrinkt, spugen ze erin! Maar ze vergissen zich wel eens! Net als de Vattebieren. Die vatten het bier van een ander, waardoor je even later ook zelf een glas hebt met andermans toegevoegd bierschuim.
SABMiller heeft in vijftien verschillende Europese landen een onderzoek gedaan naar de drinkgewoontes. Hieruit blijkt dat in Denemarken het borreluurtje begint omstreeks 16.41 uur. In Engeland is dat maar om 18.14 uur en de Fransen beginnen er pas aan om20.33 uur, terwijl men in Duitsland met drinken stopt omstreek 22.59 uur
Bij de lunch combineert slechts één op de tien van de Britten een biertje; een kwart van de Denen doet dat wel maar het zijn de Italianen die het meeste bier drinken op restaurant
In veel landen blijft bier een belangrijke sociale rol spelen. De Tsjechen zijn het meest loyaal aan hun eigen biermerken, maar bier maakt er wel 64% uit van de alcoholconsumptie
Op de grote markt van Brussel vestigde de Vlaamse brouwersgilde zich in de zestiende eeuw in het huis De Gulden Boom. Het barokke brouwershuis dateert van circa 1700 In de kelders bevindt zich sinds 1952 het prachtige brouwmuseum. Aan de hand van een gereconstrueerde brouwerij uit Hoegaarden leert men er hoe bier vroeger gemaakt werd en hoe geavanceerd en technologisch het er vandaag aan toe gaat
Het ruiterstandbeeld (een kopie uit 1901) op het gebouw is van een weldoener van de gilde: de Oostenrijkse gouverneur-generaal Karel van Lotharingen.
Algemeen werd aangenomen dat de Mayas (die leefden tussen 300 en 900 na Christus) als eersten een drankje maakten uit cacaobonen. Experts dateerden de ontdekking echter 500 jaar voor Christus. Volgens Amerikaans wetenschappers kan het zelfs nog vroeger geweest zijn. Archeologische vondsten in Honduras werden chemisch bestudeerd op hun inhoud en vooral op de stoffen die in het aardewerk waren getrokken. De conclusie was dat de indianen de pulp rond de cacaobonen fermenteerden tot een soort bier. Ook de vorm van de potten zouden hierop kunnen wijzen. Volgens de wetenschappers zouden de Mesoamericans bij toeval ontdekt hebben dat er een lekkerder drankje van te maken was
Wij vieren dit jaar met onze toneelgroep ons 25 jarig jubileum en bovendien heb ik een belangrijke rol aanvaard in onze volgende productie. Vandaar dat er voorlopig nog weinig tijd zal zijn om te chillen of om uitgebreid op blogbezoek te gaan. Wat niet wil zeggen dar er niets meer zal verschijnen, t zal alleen maar ergens tussen de plooien door zijn en bezoekjes zullen slechts sporadisch kunnen gebeuren
Lees ondertussen het hieronder laatstverschenen chilletje maar (als get al niet gelezen hebt)
:
Tot de volgende chill
Meer weten over het Bananentejater? Klik dan op de foto