Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
13-05-2010
Amerikanen hebben trek in extreem bier
Amerikaanse brouwerijen proberen een nieuw gamma van bieren op de markt te brengen. Het gaat om zogenaamde extreme bieren, met een alcoholpercentage tot 25 procent. Dat is een flink stuk hoger dan de sterkste bieren die bij ons bekend zijn. Hiermee willen ze de cocktaildrinkers verleiden. Het erg dure extreme bier wordt verkocht in een koperen kruik aan 100 dollar.
Het best bekende extreme bier is Utopias van de brouwerij Boston Beer, dat bedoeld is om de grenzen van bier te verleggen.
Weet je af en toe niet helemaal meer hoeveel biertjes je de afgelopen avond hebt gedronken? Gebruik dan de Beer Tracker die alles bijhoudt! Door middel van een LCD-schermpje kun je zien hoeveel flesjes er met de opener zijn geopend. Erg handig als je een wedstrijdje doet of gewoon wilt weten wat je nou per avond wegdrinkt. Hij werkt op meegeleverde knoopcelbatterij. Gelukkig kun je het ding ook resetten.
Er kwam geen volledig alcoholverbod voor Belgische militairen op buitenlandse missies. De maatregel zou per 1 maart 2009 ingaan, maar Defensieminister Pieter De Crem zette er op de valreep een streep door. Van de minister mogen zijn militairen in het buitenland twee blikjes bier per dag blijven drinken, zolang de omstandigheden dat toelaten. De legertop had de drooglegging van buitenlandse missies in december 2008 aangekondigd, omdat een toenemend aantal militairen naar België teruggestuurd werd wegens drankmisbruik. Maar met De Crem was over het alcoholverbod niet overlegd en de bewindsman vond het verbod ook niet nodig. Nederlandse soldaten in Uruzgan moeten het maar zien te redden met alcoholvrij bier.
Het beroemde café Trappisten in Wetsmalle heeft plaatsgemaakt voor een nieuw etablissement. Tegenover het trappistenklooster en de brouwerij van de paters bevond zich vroeger al een herberg waar reizigers tussen Antwerpen en Turnhout graag verbleven. Het nieuwe café is eigentijds en modern ingericht; de bruine sfeer is verdwenen. De architect vertaalde de pure en sobere leefwijze van de monniken in een gebouw dat is opgetrokken uit natuurlijke materialen als baksteen, hout en leien. De ruimte is opgedeeld in aparte vertrekken met eigen kleuren en hoge plafonds. Hoogtepunt van de feestelijke heropening was de plechtige zegening door de vader-abt van Westmalle.
Brugge is weer Brugge, nu de Straffe Hendrik weer is teruggekeerd op zijn thuisbasis. Het bier werd vroeger jarenlang in Brugge gebrouwen, maar verhuisde na allerlei problemen naar de brouwerij Riva in Dentergem. Die behield de naam, maar maakte er toch iets anders van. Daarna kwam het bier terecht bij Duvel-Moortgat in Breendonk. De terugkeer is te danken aan Xavier Venneste, de jonge eigenaar van de Brugse brouwerij De Halve Maan, die er weer een echte blonde tripel van 9% van maakte. Precies naar het recept zoals zijn moeder het ooit bedacht had.
De voorzitter van de vzw Lambikstoemper had een weddenschap afgesloten met de marketingdirecteur van Duvel Duvel Tripel Hop zou terugkeren indien 10.000 mensen op facebook voor augustus lid zouden worden van de groepWij willen Duvel Tripel Hop Vrijdag was het dan zover, de kaap van 10.000 leden werd overschreden.
Deze speciale Duvel werd enkele jaren geleden in beperkte hoeveelheid op de markt gebracht en werd meteen een groot succes, ondanks het dure prijskaartje... Het biertje wordt gebrouwen volgens de techniek van dry hopping met drie soorten hop, wat niet zo evident is om te maken
En nu goed uitkijken en er op tijd bij zijn, voor we wéér te laat zijn
Het is al een tijdje geleden dat Alfred Van Roy in Steenhuffel overleden is op 96 jarige leeftijd. Onder zijn leiding vergaarde Palm internationale faam en werd Palm Breweries de grootste brouwer van speciaalbier in België. Meneer Alfred leerde al op zijn vijftiende brouwen van zijn vader, terwijl hij liever wilde studeren. Dat mocht, maar dan wel op de brouwerijschool. Toen al produceerde de brouwerij haar vermaarde Palm-amberbier, dat toen nog gewoon bier van Steenhuffel heette. Een neef die priester was, bedacht de naam Palm. Meneer Alfred vond zon korte naam prima, want dat scheelde in de advertentiekosten. Met marktonderzoek had hij niet veel op. Liever ging hij s zondags na de mis op café om te horen wat ze daar van zijn Palm vonden
Meetjesland ligt tussen Gent en Brugge. De streek kwam aan zijn naam toen keizer Karel V er op doorreis was. Uit angst voor zijn seksuele appetijt verborgen de bewoners hun dochters. Daarom vond de keizer dit het land van oude vrouwen (meetjes). Meetjesland kent ook mooie bieren die in ambachtelijke brouwerijen worden gemaakt. De beroemste is Van Steenberge in Ertvelde, waar onder andere de Augustijnbieren vandaan komen. Minder bekend is brouwerij Den Tseut in Oosteeklo, die een echt winterbier maakt met de toepasselijke naam Den Drupneuze. Volgens brouwers Stefan De Decker en Ria Danneels is het een echt streekproduct. Elk jaar wordt het donkerblonde bier van 8,5% in december gebrouwen volgens een origineel recept. De vraag ernaar is groot.
Al in het jaar 640 woonden Engelse monniken op de plaats waar nu de brouwerij van de familie Van Honsebrouck in Ingelmunster staat. In 1075 bouwde de graaf van Vlaanderen, Robert de Fries, een versterkte burcht op de ruïnes van het voormalige klooster. Het was een ideale en strategische plek, langs de krijgsweg tussen Kortrijk en Brugge, ook wel de sleutel van Vlaanderen genoemd. In 1736 werd het kasteel herbouwd op de middeleeuwse fundamenten en er woonden verschillende families in de Heerlijkheid. In 1986 kocht de plaatselijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel, restaureerde het en stelde het open voor het publiek. Sindsdien draagt het bedrijf de naam Castle Brewey Van Honsebrouck en worden er heerlijke kasteelbieren gebrouwen.
Meer dan 20 Belgische bieren trekken naar wereldexpo 2010 in Shanghai
In Shanghai worden tijdens de Wereldtentoonstelling 2010 meer dan twintig Belgische bieren van tien verschillende brouwers geserveerd in het Belgian Beer Café (BBC). Naast bier promoot het BBC ook de culinaire tradities in een authentiek Belgisch decor.
De Belgian Beer Cafés (in 1998 ontwikkeld door AB Inbev) zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot de ambassadeurs van het Belgische bier, die ook voor kleine brouwers deuren openen. Vandaag promoten 63 BBCs de Belgische bieren in achttien verschillende landen.
Naast AB Inbev zijn Bosteels, Chimay, de Halve Maan, De Silly, Duvel Moortgat, Huyghe, Saint-Feuillien, Van Honsebrouck en Verhaeghe de brouwers die aanwezig zullen zijn in Sanghai.
Keulen heeft zijn Kölsch en Düsseldorf zijn Alt. Als je in Düsseldorf een Kölsch bestelt, bega je zowat een doodzonde. Waarom ze in Keulen Kölsch drinken, snappen de Düsseldorfers niet. Ze vinden hun Alt mooi donker en smaakvol en dat andere bier maar licht en waterig. Düsseldorf kent nog vier zelfstandige familiebrouwerijen. Veertig kilometer verder ligt Sünner Kölsch, de oudste zelfstandige brouwerij van Keulen, waar al zes generaties van een familie aan de roerstok staan. De vriendelijke rivaliteit tussen de twee steden houdt de biercultuur levend. Toch is er enige toenadering achter de schermen. In Keulen worden bijvoorbeeld de flessen gevuld voor de Alt-brouwer. Maar dat hangen ze liever niet aan de grote klok.
Een aantal Belgische brouwerijen is op de World Beer Cup in de VS opnieuw in de prijzen gevallen. De Belgische bieren sprokkelden vier gouden en drie zilveren medailles bijeen. Logischerwijs waren er goede resultaten in de categorie Belgian style, met goud voor Troubadour Blond van brouwerij The Musketeers uit Ursel (blond ale/pale ale) en Geuze Mariage Parfait van brouwerij Boon uit Lembeek (sour ale). Ook de Proefbrouwerij uit Lochristi kreeg goud voor de Witte Noire Imperial Amber Wheat Ale (dark strong ale), net als brouwerij Bockor uit Bellegem voor Omer (pale strong ale).
De World Beer Cup is één van de belangrijkste biercompetities ter wereld. Aan deze editie namen3.330 bieren van 642brouwerijen deel.
Voorafgaand aan het EK Voetbal in 2008 waarschuwde Bavaria voor bierflessen die ten onrechte van een rugsticker waren voorzien met de vermelding alcoholvrij bier. Tijdens het etiketteren van Bavaria Pilsener (alcoholpercenrage 5%) ging er iets mis. Hierdoor kregen de flessen per ongeluk rugetiketten met de verkeerde vermelding (0,0% alcohol) opgeplakt. Het gingom een beperkte aantal flessen in de kleine Bavaria-kratten met een houdbaarheidsdatum tot november 2008. Bovendien benadrukte Bavaria dat het uitsluitend ging om het blauwe EK Toto-rugetiket. De brouwer waarschuwde de consumenten dit product niet als alcoholvrij bier te consumeren. Veel klachten kwamen er niet..
Voor een avondje stappen hoefden de oude Grieken zelden hun huis uit. Veel woningen deden in de avonduren dienst als kroeg. In klassieke verhalen komen drinkhallen voor (kapeleia) maar tastbaar bewijs is nooit gevonden. Na het bestuderen van woonhuizen uit de vijfde eeuw voor Christus weten archeologen van de universiteit van Leeds waarom. In sommige huizen lagen honderden drinkbekers, veel meer dan nodig was voor gewoon gebruik. Waarschijnlijk bestonden er toen geen gebouwen die specifiek dienstdeden als kroeg, maar werden woningen gebruikt als kapeleia. Datzelfde gold voor sekshuizen. Veel huizen hadden meerdere ingangen en meerdere kleine kamertjes. Het werk van een prostituee wordt in oude teksten omschreven als zitten in een kleine kamer.
Wetenschappelijk onderzoek moet zorgen dat wij Belgen ons bier beter brouwen. Nieuwe technieken kunnen de duur van een brouwproces doen dalen van zes uur tot drie uur, waardoor de smaak van het bier nog een pak fijner zal worden en het bier ook langer houdbaar zal zijn. De resultaten van jarenlang onderzoek zullen over twee weken bekendgemaakt worden op het internationale congres Trends in brewing in Gent.
Dit weekend hingen enkele politici, met op kop Sven Gatz, en bierbrouwers aan de alarmbel. Volgens de Belgische bierfederatie worden onze bieren, één van de belangrijkste Belgische exportproducten, immers overal ter wereld gekopieerd door lokale brouwers. Maar misschien moeten we de copycats als een ode aan ons bier beschouwen en moeten we er alleen maar voor zorgen dat ons bier beter blijft.
Vlaanderen heeft daar al een pak geld tegen aangegooid, en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.
Wat de grote brouwers vooral zullen onthouden, nu dat het brouwproces zoveel sneller kan gaan, is dat het ook een pak goedkoper zal worden. Hopelijk zullen ze het geld dat ze zo besparen, gebruiken om betere grondstoffen, zoals hop, mout of gerst, aan te kopen Maar daar zijn de grote brouwers tot nog toe veel te laks in geweest, terwijl het toch o zo belangrijk is voor de smaak van het bier.
Het onderzoek spitste zich voornamelijk toe op de gewone pils, maar de technieken zijn ook bruikbaar voor de zwaardere bieren.
Werner Dupont en Bart Geraerts houden van gamen en bier. Maar van al dat bier moet je af en toe plassen. Om geen tijd te verliezen met het gamen, voorzagen ze het urinoir van sensoren waardoor het een gamecontroler werd. Door goed te richten met de straal op de sensoren voert de pisbak de acties uit. Het ding kreeg de naam The place to pee en je kunt er een skispel mee spelen en een spel waarin je aliens doodt door ze op te blazen. Het urinoir staat tevens toe om met twee spelers tegelijkertijd te spelen. Pittig detail: met een speciaal attribuut (de plastuit) kunnen ook vrouwen meespelen.
In de Europese steden waar het bier veel goedkoper is als in Groot-Brittannië, zijn de Britse vrijgezellen niet meer welkom. Velen menen dat de Britten het ongezondste, dikste volk zijn van Europa en dat ze de autoriteiten grote zorgen baren. Uit angst voor de bel voor de laatste ronde, werd zelfs het sluitingsuur afgeschaft om het snel veel drinken te beteugelen..., maar dat hielp dus niet. De roep om strengere straffen en duurdere prijzen neemt toe... Maar a good time staat voor veel Britten gelijk aan veel zuipen. De roddelbladen staan vol met beroemdheden in duidelijke dronken toestand... Zelfs de prinsen William en Harry gaven het goede(?) voorbeeld.
Veel mensen denken dat ge sneller dronken wordt als ge bier drinkt wanneer ge in de zon zit. Alhoewel er nooit echt onderzoek naar gedaan is, weten we dat door de warmte de bloedtoevoer in de bloedvaten toeneemt. Alcohol komt dan rapper via het maag-darmkanaal in het bloed terecht en wordt sneller door het lichaam verspreid. Op die manier nemen de hersenen de alcohol ook sneller op, waardoor het effect ervan eerder gevoeld wordt...
Maar of ge dronken wordt of niet in de zon, hangt natuurlijk vooral af van hoeveel biertjes ge drinkt...