Over mijzelf
Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
P(rogressief) A(leternatief) T(olerant)
Foto
Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Welkom in mijn gastenboek
  • zaterdag weekendbezoek
  • Goedemorgen
  • Fijne Vrijdag toegewenst blogmaatje
  • Een fijne Donderdag toegewenst maatje
  • Wens je een aangename vrijdag blogmaatje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Gelukkig Nieuwjaar blogmaatje (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Wens je een fijne Woensdag lieve vriend (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Een fijne Dinsdag gewenst (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Kom even op bezoek (Dirk)
        op I'm only human after all
  • Foto
    Foto
    Bompapatje's schrijfsels

    Hier se, hier se een bezoeker se..... Welkom in mijn nederige blog... Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is gisting?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gist…dat is een eencellig organisme dat zich voortplant door celdeling.

     

    Er zijn talloze variëteiten, maar slechts enkele soorten zijn geschikt om bier mee te brouwen.

    Als het bier gist, worden de vergistbare suikers uit de mout omgezet koolzuurgas, smaakstoffen en alcohol.

    De niet-vergistbare suikers zorgen voor de eigen smaak van het bier.

     

    Bij de hoofdvergisting van het wort worden koolzuur en alcohol gevormd

    Het gistingsproces ontstaat niet altijd spontaan.

    De brouwer kweekt vaak zelf een eigen (geheime) giststam.

     

    Of het uiteindelijke bier van hoge of lage gisting is, wordt bepaald door de soort gist die wordt toegevoegd en de temperatuur waarbij deze gisting plaatsvindt.

     

    Tot de volgende chill…

    14-07-2009 om 21:20 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is hop?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hop werd al in 736 verbouwd door kloosterlingen in Hallertau in Zuid-Duitsland…

     

    Hop is een rechtsdraaiende klimplant van ongeveer 3,60 meter hoog. Alleen de onbevruchte bloesem is geschikt voor het brouwen…

     

    Na het plukken en drogen bevat de hopbel olie voor de geur en harsen voor de smaak. Slechts een paar ambachtelijke brouwerijen gebruiken nog natuurlijke hopbellen. Meestal wordt tijdens het koken van het wort gedroogde hopbellen of geconcentreerde stroop van de hop toegevoegd. Dit zorgt voor de bittere smaak van bier, een stabiele schuimkraag en een betere conservering…

     

    Tot de volgende chill…

    12-07-2009 om 21:44 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat wordt wort?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de brouwerij wordt de mout gekneusd (schroten noemen ze dat) en in etappes in water verwarmt, waardoor het zetmeel uit de graankorrel in suiker wordt omgezet en de suikers uit de mout oplossen in het water…

     

    Het bierbeslag dat zo ontstaat wordt ‘maische’ genoemd. Dat wordt door een filter gescheiden en de vaste bestanddelen worden nagespoeld om alle suiker te verwijderen. Het vloeibare product dat overblijft, heet ‘ wort’…

     

    Wort is dus de naam van de vloeistof die ontstaat na tien uur brouwen en het is een aftreksel van mout, gezoet en gehopt beslag. Daarna wordt het wort gefilterd en afgekoeld en gaat het richting gistkelder…

     

    Tot de volgende chill…

    12-07-2009 om 20:58 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is eesten?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Eesten… dat is het stoppen van het kiemproces door groenmout te drogen.

     

    Via gaatjes in een metalen vloer wordt lucht geblazen in het groenmout, waardoor het watergehalte van 45% tot ongeveer 4% daalt.

    Dit proces duurt ongeveer achttien uur. De temperatuur tijdens het eesten bepaalt uiteindelijk de kleur van het bier en de smaak. Voor lichtgekleurde bieren mag de temperatuur niet hoger zijn dan 80 tot 90° C. Voor donkere bieren is dat ongeveer 105° C. Na het eesten worden de worteltjes verwijderd en wordt het groenmout opgeslagen in silo’s. Dit hele proces van mouten en eesten gebeurt in de mouterij.

     

    Tot de volgende chill…

    12-07-2009 om 20:46 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjechen massaal aan alcoholvrij bier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sinds er strengere straffen zijn ingevoerd voor rijden onder invloed, is de verkoop van alcoholvrij bier in de Tsjechische supermarkten met meer dan 80% gestegen…

     

    Volgens de nieuwe wettelijke regels krijgen automobilisten voor elke overtreding strafpunten. Wie te veel strafpunten heeft, is zijn rijbewijs kwijt…

     

    De Tsjechen behoren, met een gemiddelde consumptie van 157 liter per persoon per jaar, tot de grootste bierdrinkers ter wereld…

     

    Een woordvoerder van de Tsjechische associatie van bierbrouwers verwacht dat de consumptie van alcoholvrij bier (in 2007 nog goed voor 24 miljoen liter) binnen drie jaar verdrievoudigt.

     

    Tot de volgende chill…

    09-07-2009 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    08-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is een misverstand dat ge met de punt van de tong het beste proeft, want het centrum en de zijkanten van de tong  zijn veel gevoeliger. Kijk trouwens maar eens op het schema bij mijn Bierindex…

     

    Bier is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei soorten bier. Van pils tot witbier, rood bier, ales en alles wat daartussen zit…

     

    Om te bepalen of een bier van hoge of lage gisting is, hoeft ge niet eens te proeven. Een pilsje is altijd van lage gisting.  Andere speciaalbieren zijn van hoge gisting. Er zijn echter uitzonderingen, zoals bockbieren die zowel van hoge als van lage gisting kunnen zijn,  de lambics  zijn dan weer van spontane gisting en tegenwoordig bestaan er zelfs bieren van gemengde gisting…

     

    Door de smaakverzoeting van de consumenten zijn veel biersoorten zoeter geworden waardoor authentieke smaken, zoals de zure gueuzebieren, verloren dreigen te gaan. Maar geen paniek, bitter is terug in…

     

    Tot de volgende chill…

    08-07-2009 om 22:39 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewicht in bier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Andres Palop kan er weer volop tegenaan wat bier betreft. De doelman won met Sevilla op 16 mei 2007 de UEFA-cup. De speler eiste daarna de belofte van sponsor Cruzcampo op. De brouwerij had beloofd dat het winnende team zijn gewicht in liters bier zou krijgen. De keeper melde zich als eerste van zijn team bij de sponsor. Palop liet zich openbaar wegen waarna hij zomaar eventjes 85 liter bier mocht meenemen...
    Overigens is de meerderheid van Cruzcampo in handen van Heineken.

    Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom

    Tot de volgende chill...

    07-07-2009 om 20:54 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortijdige bevalling door stevig drinken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens een Australisch onderzoek lopen vrouwen die veel drinken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap – wellicht voor zij weten dat ze zwanger zijn – meer kans om voortijdig te bevallen.

    Het onderzoek had betrekking op 4.719 vrouwen die veel dronken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, en daarna ermee stopten. Eenzelfde effect werd niet waargenomen bij vrouwen die slechts matig alcohol gebruikten.

    De onderzoekers suggereren dat het plots stoppen met drinken een ontsteking kan veroorzaken die de ontwikkeling van de foetus kan schaden. Dit blijft echter een hypothese die verder onderzoek vereist. DR. Colleen O’Leary, die het onderzoek leidde, meent toch dat de veiligste keuze er in bestaat geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap...

    Bron: British Journal of Obstetics and Gynaecology / Bier en gezondheid

    Tot de volgende chill...

     

    05-07-2009 om 16:44 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische bierkraan sputtert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat gaan we nu krijgen?... Voor het eerst in tien jaar is de export van Belgisch bier gedaald. Er werd vorig jaar een kleine 7 procent minder gerstenat naar het buitenland verscheept… Maar allee, dat is toch nog altijd goed voor 9,8 miljoen hectoliter bier, of meer dan de helft van de productie…

    Zelfs op onze eigen markt werd vorig jaar minder bier gedronken. De Belgische bierconsumptie daalde met 3,8 procent en blijft steken op 9 miljoen hectoliter, of 82 liter per Belg… Als ‘k goed kan tellen is dat ongeveer één pintje per dag de man (als de kids en de dames zouden mee drinken) en dat is inderdaad niet veel…

    Gelukkig verwacht de Belgische brouwersfederatie voor dit jaar een stabilisering van de export… En dat hebben we te danken aan de brouwers van speciaalbieren… Want die gasten geven niet af hé…

    De export naar de VS daarentegen boomt en is goed voor 10 procent. De VS zijn een groeimarkt gelijk ze dat zeggen. Ons kwaliteitsbier is daar origineel en erg in trek. Maar ook Japan doet het goed en in China ligt een enorm potentieel… Dus zolang die Amerikanen, Jappen en Chinezen ons bier niet gaan namaken…

    Volgens deskundigen is de daling van het bierverbruik in ons land vooral te wijten aan drie maanden slecht weer, want ’t is pas als het 20 graden is dat de terrasjes open gaan en dan zie je het verbruik verdubbelen. De andere 2,5 procent is een gevolg van de crisis. November en december waren slecht.

    Bron: De Morgen 25/06/2009

    Tot de volgende chill...

    02-07-2009 om 20:59 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)




    Kom binnen, kom binnen; welkom op mijn blog! Ga toch zitten... moet u iets drinken?...

    Laatste update Bompapatje’s Bierindex op donderdag 12 maart 2015 = 2250 biertjes... en er volgen er nog!!!... Gezondheid!!
    Foto


    Mijn favorieten
  • seniorennet
  • Eliene's Blog
  • Bierblog
  • Rozemarijn
  • Tom's Blog
  • Paperclip
  • Pat. Probleim
  • Meeuw
  • dekijkvanKenza
  • Athea

    Inhoud blog
  • Wie kent nu niet dit gevoel
  • Als de storm is gaan liggen
  • Onrust en twijfels
  • Een biografisch schrijfseltje
  • Het dagdagelijkse leven van een gepensioneerde
  • Alweer een fijne dag met de kids
  • Herpakken
  • Waar word ik nu echt week van?
  • Vreugde is de sleutel tot geluk
  • ik kan niet slapen

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 10-2012
  • 05-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!