Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
14-07-2009
Wat is gisting?
Gist dat is een eencellig organisme dat zich voortplant door celdeling.
Er zijn talloze variëteiten, maar slechts enkele soorten zijn geschikt om bier mee te brouwen.
Als het bier gist, worden de vergistbare suikers uit de mout omgezet koolzuurgas, smaakstoffen en alcohol.
De niet-vergistbare suikers zorgen voor de eigen smaak van het bier.
Bij de hoofdvergisting van het wort worden koolzuur en alcohol gevormd
Het gistingsproces ontstaat niet altijd spontaan.
De brouwer kweekt vaak zelf een eigen (geheime) giststam.
Of het uiteindelijke bier van hoge of lage gisting is, wordt bepaald door de soort gist die wordt toegevoegd en de temperatuur waarbij deze gisting plaatsvindt.
Hop werd al in 736 verbouwd door kloosterlingen in Hallertau in Zuid-Duitsland
Hop is een rechtsdraaiende klimplant van ongeveer 3,60 meter hoog. Alleen de onbevruchte bloesem is geschikt voor het brouwen
Na het plukken en drogen bevat de hopbel olie voor de geur en harsen voor de smaak. Slechts een paar ambachtelijke brouwerijen gebruiken nog natuurlijke hopbellen. Meestal wordt tijdens het koken van het wort gedroogde hopbellen of geconcentreerde stroop van de hop toegevoegd. Dit zorgt voor de bittere smaak van bier, een stabiele schuimkraag en een betere conservering
In de brouwerij wordt de mout gekneusd (schroten noemen ze dat) en in etappes in water verwarmt, waardoor het zetmeel uit de graankorrel in suiker wordt omgezet en de suikers uit de mout oplossen in het water
Het bierbeslag dat zo ontstaat wordt maische genoemd. Dat wordt door een filter gescheiden en de vaste bestanddelen worden nagespoeld om alle suiker te verwijderen. Het vloeibare product dat overblijft, heet wort
Wort is dus de naam van de vloeistof die ontstaat na tien uur brouwen en het is een aftreksel van mout, gezoet en gehopt beslag. Daarna wordt het wort gefilterd en afgekoeld en gaat het richting gistkelder
Eesten dat is het stoppen van het kiemproces door groenmout te drogen.
Via gaatjes in een metalen vloer wordt lucht geblazen in het groenmout, waardoor het watergehalte van 45% tot ongeveer 4% daalt.
Dit proces duurt ongeveer achttien uur. De temperatuur tijdens het eesten bepaalt uiteindelijk de kleur van het bier en de smaak. Voor lichtgekleurde bieren mag de temperatuur niet hoger zijn dan 80 tot 90° C. Voor donkere bieren is dat ongeveer 105° C. Na het eesten worden de worteltjes verwijderd en wordt het groenmout opgeslagen in silos. Dit hele proces van mouten en eesten gebeurt in de mouterij.
Sinds er strengere straffen zijn ingevoerd voor rijden onder invloed, is de verkoop van alcoholvrij bier in de Tsjechische supermarkten met meer dan 80% gestegen
Volgens de nieuwe wettelijke regels krijgen automobilisten voor elke overtreding strafpunten. Wie te veel strafpunten heeft, is zijn rijbewijs kwijt
De Tsjechen behoren, met een gemiddelde consumptie van 157 liter per persoon per jaar, tot de grootste bierdrinkers ter wereld
Een woordvoerder van de Tsjechische associatie van bierbrouwers verwacht dat de consumptie van alcoholvrij bier (in 2007 nog goed voor 24 miljoen liter) binnen drie jaar verdrievoudigt.
Het is een misverstand dat ge met de punt van de tong het beste proeft, want het centrum en de zijkanten van de tongzijn veel gevoeliger. Kijk trouwens maar eens op het schema bij mijn Bierindex
Bier is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei soorten bier. Van pils tot witbier, rood bier, ales en alles wat daartussen zit
Om te bepalen of een bier van hoge of lage gisting is, hoeft ge niet eens te proeven. Een pilsje is altijd van lage gisting. Andere speciaalbieren zijn van hoge gisting. Er zijn echter uitzonderingen, zoals bockbieren die zowel van hoge als van lage gisting kunnen zijn,de lambicszijn dan weer van spontane gisting en tegenwoordig bestaan er zelfs bieren van gemengde gisting
Door de smaakverzoeting van de consumenten zijn veel biersoorten zoeter geworden waardoor authentieke smaken, zoals de zure gueuzebieren, verloren dreigen te gaan. Maar geen paniek, bitter is terug in
Andres Palop kan er weer volop tegenaan wat bier betreft. De doelman won met Sevilla op 16 mei 2007 de UEFA-cup. De speler eiste daarna de belofte van sponsor Cruzcampo op. De brouwerij had beloofd dat het winnende team zijn gewicht in liters bier zou krijgen. De keeper melde zich als eerste van zijn team bij de sponsor. Palop liet zich openbaar wegen waarna hij zomaar eventjes 85 liter bier mocht meenemen... Overigens is de meerderheid van Cruzcampo in handen van Heineken.
Volgens een Australisch onderzoek lopen vrouwen die veel drinken tijdens de eerste maanden van de zwangerschap wellicht voor zij weten dat ze zwanger zijn meer kans om voortijdig te bevallen.
Het onderzoek had betrekking op 4.719 vrouwen die veel dronken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, en daarna ermee stopten. Eenzelfde effect werd niet waargenomen bij vrouwen die slechts matig alcohol gebruikten.
De onderzoekers suggereren dat het plots stoppen met drinken een ontsteking kan veroorzaken die de ontwikkeling van de foetus kan schaden. Dit blijft echter een hypothese die verder onderzoek vereist. DR. Colleen OLeary, die het onderzoek leidde, meent toch dat de veiligste keuze er in bestaat geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap...
Bron: British Journal of Obstetics and Gynaecology / Bier en gezondheid
Wat gaan we nu krijgen?... Voor het eerst in tien jaar is de export van Belgisch bier gedaald. Er werd vorig jaar een kleine 7 procent minder gerstenat naar het buitenland verscheept Maar allee, dat is toch nog altijd goed voor 9,8 miljoen hectoliter bier, of meer dan de helft van de productie
Zelfs op onze eigen markt werd vorig jaar minder bier gedronken. De Belgische bierconsumptie daalde met 3,8 procent en blijft steken op 9 miljoen hectoliter, of 82 liter per Belg Als k goed kan tellen is dat ongeveer één pintje per dag de man (als de kids en de dames zouden mee drinken) en dat is inderdaad niet veel
Gelukkig verwacht de Belgische brouwersfederatie voor dit jaar een stabilisering van de export En dat hebben we te danken aan de brouwers van speciaalbieren Want die gasten geven niet af hé
De export naar de VS daarentegen boomt en is goed voor 10 procent. De VS zijn een groeimarkt gelijk ze dat zeggen. Ons kwaliteitsbier is daar origineel en erg in trek. Maar ook Japan doet het goed en in China ligt een enorm potentieel Dus zolang die Amerikanen, Jappen en Chinezen ons bier niet gaan namaken
Volgens deskundigen is de daling van het bierverbruik in ons land vooral te wijten aan drie maanden slecht weer, want t is pas als het 20 graden is dat de terrasjes open gaan en dan zie je het verbruik verdubbelen. De andere 2,5 procent is een gevolg van de crisis. November en december waren slecht.