BLOG MET MUZIEK
Geluid openzetten
Foto
Foto
Foto
Foto

Foto's
1: Germain Dierynck geb. 02.02.32
2. Mijn echtgenote: Versavel Mia 24.02.33
3. Mijn gezin:
    Hilde en Stefaan
    Lieve en Dirk
    Koen en Veerle
    Veerle en Kris
 4. Schoonvader (105jaar) met achterkleinkinderen


Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Nieuws Tijdnet
  • Luc Tuymans maakt fresco in het Louvre
  • Sotheby's veilt 'Le Banquet' van Magritte
  • Elvis Peeters, auteur: ‘Dichter bij de Nobelprijs gaan we niet komen’
  • Recensie | ‘Abel’, een filosofisch cowboyverhaal
  • Waarom Griekse tragedies nooit de kans krijgen om te verstoffen
  • De Nederlandse meester van het stilleven is weer in Antwerpen
  • De balans | Werner Loens, Michelin-inspecteur
  • Belgisch architect Xavier De Kestelier ontwerpt eerste echte maanbasis
  • Kim Oosterlinck, professor economie, wordt nieuwe baas Musea voor Schone Kunsten
  • Acteur-cineast Viggo Mortensen: 'Aan het einde weet je dat het nog verder gaat, daar hou ik van'
    Foto
    klik voor tv Roeselare
    Naar mijn  STAMBOOM
    DIERYNCK-VANDAMME
    Foto
    Een interessant adres?
    Laatste commentaren
  • Inderdaad (maarten)
        op Lang leve Lourdes
  • Ik wens je een!!! (lillianeb)
        op WEEK VAN DE VRIJWILLIGER
  • deelneming (maarten)
        op KORT VERBLIJF
  • Dag Gerdi (alfons)
        op KORT VERBLIJF
  • Germain en familie (marc verledens)
        op De Kraai van de Nacht
  • Foto

    GELUWE
    MIJN GEBOORTEDORP
    Klik op de foto
    voor website

    Foto
    ENKELE UIT MIJN VERZAMELING VAN 5OOO POSTKAARTEN UIT LOURDES
    KLIK OP POSTKAART HIERBOVEN
    Foto

             KEVELAER
    Derde grootste bedevaartsoord
    van Europa.
    Klik op prent voor méér foto's uit Kevelaer

    NAAR KEVELAER
    LINK NAAR MIJN LITERAIRE SCHOONZOON
    "Het schrijverke"
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rene35
    blog.seniorennet.be/rene35
    LINK naar Blog HET SCHRIJVERKE
    van mijn schoonzoon.


    Naar Roeselaars- en streek nieuws
    Fototelenet

    Foto
    Rhetoricaklas St. Aloysiuscollege Menen 1954
    GERDIBLOG
    Kroniek van een 70 plusser
    20-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LOURDES VOORSTELLING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    Powerpointvoorstelling over Lourdes

     

    Ten gerieve van de afdelingen bij de “Vrienden van Lourdes” en andere belangstellenden werd een reeks van 49 dia’s op powerpoint geplaatst met als théma: “Lourdes beleven in zijn symbolen en rituelen”.

    De voorstelling met Marialiederen toont de boodschap die Lourdes brengt in  afbeeldingen, glasramen , sfeertaferelen en heiligenbeelden uit het Heiligdom Lourdes nl. een rotsvast geloof, ons leven als een pelgrimstocht, de bron als teken van reiniging, de universele Kerk in de massa, de stad van het Licht in de wereld, de innerlijke genezing en caritas via de zieken…

     

    Je kan deze voorstelling dowloaden  (50 Mb in 21 minuten) door te klikken op de foto met de basiliek, rechterzijkant van het blog.

     

    Méér over de “Vrienden van Lourdes” vind je op de link www.vvlourdes.be waarop ook interessante links te vinden zijn naar Kerknet Vlaanderen, het Heiligdom Lourdes, Lourdesmagazine, Marypage en bovenvermelde diavoorstelling.

     

     

     

    20-12-2005 om 18:12 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTMANNETJES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









     




    Het is weer zover. Wij komen in de donkere zes weken. Overal wordt licht gemaakt met schitterende kerstversieringen in de straten en aan de huizen.  Kerstbomen schieten uit de grond met slingers en blinkende ballen, wat kleiner dan die van het Atomium.

     Straks zal in de winkelstraten het “Suza Nina” en minder gepast muziek  weerklinken

    De kerstmannetjes zijn geland in het land,. Je kan ze zien hangen in de bomen of uit de kamerramen, in de voortuin of in de kerstboom. Ze zijn te koop bij Blokker en andere warenhuizen voor een fluitje van een cent om ze op te blazen als een goedzakkige senior met een grijze baard van twee eeuwen en een met cadeautjes gevulde zak op zijn rug. 

     

    Wat beroert er zoveel mensen met deze rage ? Is het een heimelijke nostalgie naar de tijd van de kaboutertjes ? Is het een verheerlijking van de nog fitte en welstellende senior die voor zijn kleinkinderen nog goed genoeg is om na Sinterklaas de vrijgevige opa te spelen ?

     

    Het kerstmannetjes verdringt stilaan de heilige Sinterklaas.Of is het een uiting van een volks nihilisme,  een waardeloze verpauperde cultuur tegenover de beleving van een zinvol symbool en jaarlijks weerkerend ritueel van gelovige mensen ?

    Van mensen die geloven in een kerstverhaal, méér dan tweeduizend jaar geleden gebeurd en nu nog steeds aan het gebeuren: mensen op de vlucht zonder onderdak, asielzoekers, nestwarmte in een eenvoudig onderkomen en van de geboorte van een kind vol verwachting en hoop.

    Wij zoeken in stad tevergeefs naar kerststalletjes, nog zo raar te vinden. Van op de zolder halen wij ons zelfgemaakt kerststalletje naar beneden. En aan de kleinkinderen vertellen wij het verhaal van Maria, St.- Jozef, de zingende engeltjes, de herders en de drie wijzen die de ster volgden.Misschien zijn wij de wijzende ster aan het duistere firmament ?

    Straks komen er de wenskaarten aan per zwaarbeladen postbode of mail die als een schicht onze mailbox binnenvliegen. Het zullen maar wensen zijn, de verwachting vullen wij zelf in, gelovend in een echte kerst zonder kerstmannetjes..

    18-12-2005 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    06-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALLEMAAL SAM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Allemaal SAM

     

    Het zijn weer van die dagen vol nostalgie naar het sociaal leven van vroeger. Oorzaak daartoe is mijn scheurkalender. Amper gaan er een paar dagen voorbij als daar geen heilige op staat die mij er aan herinnert. Was daar niet St.-Elooi die ons het gewijd brood op tafel bracht om ons te behoeden van kwade beten en razernij ? Dan hadden wij St.- Maarten  die ons op de vooravond  met een uitgeholde biet als lantaarn de baan op zond om in groep van deur tot deur te gaan zingen en allerlei snoep binnen te rijven. Waar zie je nog van die glanzende sexy- verjaardagskaarten die jonge snaken met het St.- Catharinafeest naar hun “katrijntje” stuurden om haar er aan te herinneren dat zij nog ongehuwd, en misschien door hem aan de haak te slaan was ? En de muzikanten en koorzangers zagen St.- Cecilia komen, de boeren en smeden namen hun tijd voor St.-Elooi en de pompiers bliezen met St.-Barbara op hun klaroenen terwijl hun lever ferm geblust werd.

    Het was in de tijd dat kinderen nog lang geloofden in de goed heilige man die je niet in ieder groot en zelfs klein warenhuis zag maar die je af en toe maar eens als per mirakel tegen kwam.

    Het was een tijd van dikke pannenkoeken, grote en mooi gevormde klaaskoeken zoals “mans te peerde”, van vieringen in de kerk waarbij de gezellige meute bleef hangen in het dorpscafé tot na de vespers, van smakelijke banketten met ossenstaartsoep, koeientong in madeirasaus en veel ander schuimend nat en als toetje een grote crème-au-beurre taart .

     

    Aangespoord door deze SAM- heiligen waren het dagen van samenhorigheid en sociaal contact onder de gildeleden en dorpsgenoten lang vóór dat “TV één” en “Radio 2” het SAM- initiatief hadden uitgevonden.

     

    06-12-2005 om 14:52 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ware Vlaanderen een ei...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


                  








                " Heeft Gheluwe 'nen plompen torre
                  Al ware heel Vleaanderen een ei,
                  Gheluwe ware toch de dorre (dooier) ! "
                                     
    Oud gezegde uit de jaren 1800

    MIJN GELUWSE ROOTS

     

    Mijn geboortedorp heeft niet alleen een “slimste mens ter wereld” op TV maar ook een internetradio en een mooie site over het dorp op: www.geluwe.be.

    Dit was een gelegenheid voor “TV één” om op 23 november een interessante reportage uit te brengen over het  verenigingsleven en de sociale binding in het dorp. Bij de voorbereiding en de opnames stond Geluwe wat op stelten en waren heel wat verenigingen, Geluwnaren en prominenten er bij betrokken. Zo zag ik verschillende malen mijn broers dochter Claudine in beeld en voor de micro.

     

    Bij het openen van deze site was ik verrast door de professionaliteit, de mooie lay-out en de  brede informatie, mede de kwaliteit van hun creatieve en innoverende internetradio.

    Op de site zag ik vertrouwde foto’s zoals van de kerk, het oudstrijdersstandbeeld op de “platse” voor de deur van mijn ouders waar ik woonde, St.Denijsplein 24.

    Als gewezen Geluwnaar kon ik mij weer wat inleven in de “tijd van toen”. Ja, het deed mij iets het relaas te horen van mijn leeftijdsgenoot, buur en vriend Werner Vanneste en Lucien Couckuyt over de vreselijke bominslag .

    Ik voelde mij weer wat Geluwnaar en was een beetje fier over mijn Geluwse roots.  Daar heb ik van 1932 tot 1962 ook het sociale leven gedeeld op school, in de Chiro, de KSA, de H.Hartbond, de Missiekring met Meester Hugo Driessens, als secretaris van de Middenstandsbond en uitgever van het reclameblaadje “’t Gaperke”, bestuurslid van het Davidsfonds en van Vlaamse strijdverenigingen van die tijd tegen de talentelling, de marsen op Brussel, voor School en Gezin, voor een Vlaamse Expo’58 enz.

     

    Ik ging enthousiast op zoek in mijn stamboom sedert wanneer mijn Geluwse roots begonnen zijn.

    Mijn grootvader langs vaders zijde Bruno Dierynck, geboren in Langemark huwde op 25/6/1874 met Sylvia Malfait geboren te Geluwe op 6/5/ 1851.

    Langs moeders zijde huwde Vandamme Philippus te Beselare in 1785 met Lescouhier Johanna die op 15/2/1848 te Geluwe overleed zodat men in die tussentijd naar Geluwe was komen wonen.

    Van toen af tot nu woont het gros van mijn familie nog in Geluwe en zak ik er wel af en toe daarheen.

    24-11-2005 om 21:27 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REÏNCARNATIE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reïncarnatie.

    Met Allerzielen mijmeren velen wat over het hiernamaals. Niemand weet wat dat zal zijn. Sommigen geloven in een reïncarnatie. Zo zaten destijds Saten Bierbuyck en Dreeten Schinkelbeen in “Den Beiaard” na de Allerzielendienst nog een pint te pakken. Na de zesde pint zegt Dreeten “ Saten, veronderstel dat je in incarnatie gelooft, hoe zou je willen weerkeren : als een aap, een ezel of een kalf ?” – Saten denkt na, doet nog een slok aan zijn pint en zegt “ Als een ezel ”. “Maar Saten toch, zegt Dreeten, ge weet toch dat ge bij incarnatie nooit als dezelfden weerkeert ?”.

    Maar incarnatie of niet, toch geloven wij in heiligen die ons na hun dood nog kunnen van dienst zijn. Zo ook de jagers en de echte dierenvrienden die met 3 november Sint Hubert aanroepen. Op het Sint Hubertusfeest zijn wij naar St.- Hubert geweest. In de grootse en mooie basiliek (je moet die zeker eens bezoeken!) namen we deel aan de plechtige “Jagersmis” met de zegening der dieren en de St.-Hubertusbroden. Jachthoonblazers in kleurrijke uniform en vergezeld van hun jachthonden luisterden de mis op.Het plein voor de basiliek stond vol met paarden, honden en katten en hun baasjes te wachten om gezegend te worden.Ik weet niet of die folklore echt veel met religie te maken heeft. Ik was meer getroffen door de zendingsboodschap van de bisschop van Luik die in het Frans, het Nederlands en het Duits een mooie homilie hield over de Kerk als minderheidskerk op vandaag met zijn houding tegenover de staat, het openbaar leven en de medemensen. Hij stelde dat wij niet meer in een tijd zijn van godsdienstoverheersing maar niettemin van godsdienstbeleving waarbij onze religie zonder pretentie maar eenvoudig mag vertoond en “aangeboden” worden aan andersdenkenden. Dit, als moderne missionering in het spoor van Sint Hubertus, de missionaris van Europa.

    Een andere heilige die in de streek van Ieper concurrent is van Sinterklaas is Sint Maarten. Wij zagen hem in stoet op zijn paard met het muziek en de marionetten voorop, gevolgd door een schare kinderen met lantaarns. Voor de kinderen in die streek is deze heilige de geluksbrenger van snoep en speelgoed.
    Ik herinner mijI dat in mijn kinderjaren te Geluw , met een lantaarn uit een uitgeholde biet gemaakt, van deur tot deur gingen aanbellen en bedeeld werden met snoep of wat zakgeld. Het was ook een avond waarop er pannenkoeken gebakken werd. Hij was symbolisch aanzien en vereerd als de weldoener der armen. Wij zongen;
    Sinte Maarten’s avond
    De torre gaat mee naar Gent
    En als mijn moeder wafelkens bakt
    Dan zitten wij er omtrent.
    Waak vier, staak vier,
    Sinte Maarten komt alhier
    Met zijn bloten arme....

    Want hij was de sint die zelfs zijn bisschopsmantel aan de armen wegschonk. Als kleermakerszoon herinner ik mij dat hij zo gepromoveerd werd als patroon van de kleermakers.

    11.11.11. is ook de dag dat de deuren plat gelopen worden voor het goede doel.
    In die dagen stop ik voor een paar dagen mijn ronde voor de lidkaarten van de “ Vrienden van Lourdes”. Als er vers geld bij mijn slachtoffers binnen gekomen is zet ik mijn ronde weer verder. Ik moet zo een 75 lidkaarten aan 4 euro aan huis ophalen. Dit vergt wel meer dan 100 bezoeken want het is geen sinecure om sommigen thuis te vinden. Met mij zijn er te Roeselare zo een 75 ijveraars de baan op om in het geheel een 3200 lidkaarten aan de man of de vrouw te brengen. Dus na Sint Maarten en voor Sint Niklaas is het weer vollen bak.

    Zou de reïncarnatie misschien betekenen dat de geest van onze vereerde doden in ons herleeft ?

    18-11-2005 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOEDERS BORSTEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen















    Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen


    Er is een nieuw cultuurfenomeen gevonden om onze katholieke preutsheid en respect voor het sacrale in onze godsdienstbeleving geweld aan te doen.
    Waarvoor zou anders de affiche van Union Suspecte voor de toneelopvoering "O.L.Vrouw van Vlaan-deren" door de KVS dienen met de fel ontblote borst van de Heilige Moeder Gods tenzij  als een oneerbiedig lokaas voor een opvoering die niets te maken heeft met onze Lieve Vrouw van Vlaanderen

    Als deze voorstelling een overdreven preutsheid is dan vraag ik mij af wie dergelijke voorstelling van zijn vrouw of van zijn moeder zou appreciëren ?
    Waarom dan onze hemelse Moeder en toevlucht van nog steeds zoveel Vlaamse Mariavereerders zo voorstellen ?
    Zelfs ben ik niet akkoord met theoloog Robert Deburggraeve dat men de spot over onze religieuze
    symbolen moet kunnen verdragen om niet uit onze maatschappij ( van lichte zeden !) gesloten te worden.
    Zelfs in onze civiele maatschappij duldt men zelden dat men spot met een waardig symbool, een uniform, een vlag.
    Trouwens Maria is voor ons geen symbool maar een werkelijkheid.

    Dit beeld kan niet vergeleken worden met de voorstelling door onze Vlaamse Primitieven die paste in een "verhaal, een concept" zoals de Madonna van Rogier Van Der Weyden de perceptie in zich draagt van de "Moeder, voedster van Jezus en van de mensheid".
     Hier wordt dit gebruikt als chock-element en plat exhibitionisme. Oze middeleeuwse kunstenaars had-den méér feeling, talent en respect. Zie foto.

    De uitzending gisteren op BRT Eén in Canvas bracht over het onderwerp niets bij. Het werd weer eens eenzijdig verdraaid rond een reportage over een ultra-rechts katholiek gezin en niet over de discussie wat wel en niet beledigend is voor christenen, inzonder met betrekking tot deze voorstelling van de Madonna.

    Laten wij maar voor het misbruik van onze Mariale beleving in Vlaanderen eens onze Vlaamse tanden zien, zelfs al worden wij een minderheidskerk.



    08-11-2005 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste bloem in de herfst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als 1 novembermijmering dit gedicht van de Zweedse Edith Södergran, vertaald door Lisette Keustermans.

    De laatste bloem in de herfst.

    Ik ben de laatste bloem in de herfst.
    Ik werd gewiegd in de wieg van de zomer,
    ik werd op wacht gezet
    voor de wind uit het noorden,
    rode vlammen sloeger uit op mijn wang.

    Ik ben de laatste bloem in de herfst.
    Ik ben het jongste zaad van het dode voorjaar,
    het is zo gemakkelijk om als laatste te sterven:
    ik heb het meer gezien, sprookjesachtig blauw,
    ik heb het hart van de dode zomer horen kloppen,
    mijn kelk bevat geen ander zaad dan dat van de dood.

    Ik ben de laatste bloem in de herfst. Ik heb de diepe sterrenweelde van de herfst gezien,
    ik heb het licht van verre warme haarden aanschouwd,
    het is gemakkelijk om dezelfde weg te gaan,
    ik sluit de poorten van de dood.
    Ik ben de laatste bloem in de herfst.



    31-10-2005 om 10:56 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op het kerkhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn voorouders

    Genealogie is een veel beoefende bezigheid, eerder door speurders van middelbare leeftijd, zo niet senioren.

    Zich interesseren aan  zijn aan zijn familieverleden, op zoek gaan naar
    reeds lang overleden voorzaten en een beetje familiegeschiedenis schrijven is een vorm van piëteitsvorm memoriaal.
    In deze Allerzielen tijd doet het mij denken aan de kerkhofbewoners
    die weer, velen voor één keer in het jaar, zullen bezoek krijgen.

    Zo ook bezocht Jules Vanheuverzwijn op Allerheiligen het kerkhof om een bloemeke te plaatsen op het graf van zijn vrouw en een weesgegroetje te bidden.
    Een paar rijen verder ziet hij daar een vent staan te wenen en zijn armen in de lucht et smijten. Jules gaat er naar toe, leest stilletjes de naam op het graf en vraagt hem: "Was dat uw vader?".- " Neen 't"" zegt hij.- " Uw broer of uw zoon van u ?" - " Ook niet" - " Naaste familie misschien ?" - "Bijlange niet" snikte de vent " Had hij maar langer, veel langer geleefd" was het antwoord "'t was de eerste vent van mijn vrouw".

    In de jaren '75 was ik ook gebeten door de microbe om te spitten
    Naar de wortels van mijn bestaan. Ik begon met de voorouders langs moeder's zijde omdat de enige grootvader die ik gekend heb Jules Vandamme was. Het leidde mij zelfs er toe de " Familievereinging Vandamme" op te richten met drie grote familiereünies; 600 Vandammes te Geluwe in 1979, 2000  te Damme in 1980 en 750 te Damme in 1985.

    Wat later ben ik begonnen met de voorouders langs vader's zijde.
    Tot nog toe ontbrak mij voldoende tijd om verder te graven.

    In mijn nieuw blog
    http://blog.seniorennet.be/dierynckvandamme verneeem je hierover regelmatig méér en misschien krijg ik van de een of de ander een aanvulling.
    Voor vervolg kan je ook klikken op "MIJN STAMBOOM".

    28-10-2005 om 17:39 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder de ogen van de Graaf van Vlaanderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de ogen van de Graaf van Vlaanderen

     

    Zaterdag ll. was het de jaarlijkse algemene vergadering van de Hospitaliteit O.L.Vrouw van Groeninge of de ziekendienst van Vlaanderens Lourdesbedevaarten.

    Wij waren opgeroepen  naar Kortrijk waar de wieg van Vlaanderens bedevaarten stond. Vóór de lunch en de Algemene vergadering in de namiddag was er de eucharistieviering met inlijving van de nieuwe leden van de Hospitaliteit  in de Gravenkapel van de Onze  Lieve Vrouwekerk.

    De Gravenkapel was een bijzonder mooie ontmoetingsplaats. De kapel in de O.L.Vrouwekerk werd in 1369 opgericht in opdracht van graaf Lodewijk van Male. Zij kreeg de naam “Gravenkapel” omdat men in de 51 nissen de afbeeldingen vindt van de soevereinen van Vlaanderen met het monument van de zalige Karel de Goede, graaf van Vlaanderen van 1119 tot 1127. De glasramen stellen verschillende taferelen voor uit de geschiedenis van Vlaanderen met in het midden een ode aan Sint-Katharina ter wiens eer deze kapel oorspronkelijk werd opgericht.Een bezoekje waard. Ik vertoefde reeds dikwijls in Kortrijk zonder dat ik dit kende.

     

    Na de stemmige misviering had de inlijving plaats van vijf nieuwe leden die in het verleden reeds blijk hadden gegeven van hun inzet in de ziekendienst en het voornemen hadden in de toekomst zich verder te blijven engageren in dient van de zieken op bedevaart naar Lourdes.

    Tot mijn verrassing werd ik met twee collega’s vooraan geroepen om uit de handen van de directeur de onderscheiding opgespeld te krijgen met de zilveren medaille van St. Donatianus, verleend door de bisschop voor bewezen diensten in de Kerk, in het bijzonder wegens mijn 29 jaar lidmaatschap bij de Hospitaliteit, mijn dienst sinds 9 jaar als hoofdbrancardier en mijn inzet voor de ziekendienst.

    Deze gewaardeerde erkenning gebeurde zoals de directeur verklaarde in het eken van een “generatiepact” waarbij volgend jaar de fakkel wordt overgedragen aan een jongere en beloftevolle medewerker.

    Meteen  was het een officiële dienstoverdracht, geen brugpensioen denk ik, waarbij wij als senior de volgende generatie nog wat kunnen coachen en bijstaan.

    “Good Luck” aan onze opvolger !

     

     

     

    25-10-2005 om 10:25 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Allo, j'écoute"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “ Allo, j’écoute”

     

    Je begint te voelen dat het St.-Michielszomerke voorbij geraakt. Vanmorgen was het echt fris en wij zouden voor het eerst de verwarming aanleggen, onze mazoutleverancier komt vandaag toch onze tank vullen, profiterend van de afslag en de mazoutsubsidie. Wij moeten toch ergens iets recupereren van de door Verhofstadt beloofde belasting op mijn beveks.

     Maar …de verwarming wil niet aanslaan . Het doet mij denken aan die winterse oorlogstijd op school toen wij stampend met onze voetjes de ronde deden in klas en zuster Cecilia ons een liedje deed zingen van “ Oei, oei, oei, mijn voetjes hebben zo koud, de stove wil niet branden en we hebben geen hout”. Nu zouden we zingen: “De chaufage wil niet branden, want we sparen mazout”.

    Dus, maar wat harder tikken op mijn computerklavier en werken tot wij zweten.

    Van werken gesproken, het is deze morgen een hectische dag aan het worden: Een Lourdesvriend mailt mij om het adres te kennen van een verpleegster uit Meibedevaart.Een mail is teruggekeerd van een correspondente omdat haar mailbox vol zit, dus maar een gsm-bericht sturen om te zeggen dat ze de grote kuis in haar mailbox moet doen. Er belt iemand aan de deur ( een goede gepensioneerde ziel die zelf nooit thuis is) om zijn lidkaart bij de “Vrienden van Lourdes” te betalen en iemand (een vroege vogel) belt aan de telefoon om te vragen naar de bedevaartkalender van volgend jaar. Ik zou nog een zestal Lourdesijveraars dienen te bezoeken op de wijk De Tassche in Ardooie om hun voor hun medewerking aan te porrren. Morgen ontvangen wij Lourdesvrienden op tegenbezoek tegen de middag, het boodschappenlijstje ligt klaar voor de beenhouwer, de Delhaise en den Aldi.

    Donderdag gaan wij met de banksenioren naar Antwerpen op “Jodenwandeling” en ik moet nog uitzoeken en een collega verwittigen hoe en wanneer wij er kunnen geraken.

    Tegen 5 november moet mijn contactbladje van de Belgische Hospitaliteit verschijnen in twee talen op 600 exemplaren. Een goedwillige vrijwilliger uit Brugge vertaalt dit voor mij en dan stuur ik dat nog eens door naar een lid uit Luik om de vertaling na te zien.

    Ik bel hem nog eens op. Aan de andere kant van de lijn hoor ik: “Allo, ici Pierre, j’écoute”. Ik weet dat hij enkele woordjes Vlaams kent en denk bij mij zelf: oei, oei, ’t is daar in Luik ook niet te warm want hij zegt dat hij het koud heeft.

    Daar ik wat verkouden geweest ben zal ik nog wat vitamines nemen. De merels in mijn tuin doen het ook. Zij zitten te loeren naar mijn sierboompje met rode bessen om er van te snoepen. Er hangen drie afgediende C.D.Roms in het boompje maar er is te weinig wind om te draaien en schrikaanjagend te flikkeren.

    Je ziet het op de ene plaats in de wereld is er te veel wind en elders te weinig. De een zoekt werk en vindt geen. Een ander heeft werk en staakt omdat hij door het generatiepact bedreigd voelt om op rust te gaan en als gepensioneerde weten wij niet wat eerst gedaan.

    18-10-2005 om 14:47 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAARWEL ANDRE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Memoriam

     

    Vandaag namen wij afscheid van onze goede “Lourdesmaat” en collega brancardier André Christiaens in de mooie parochiekerk van Doomkerke met zijn vele antieke beelden en houtsnijwerk. De kerk zat bomvol, een blijk hoe de man in zijn omgeving geliefd was.

    Sedert hij als landbouwer op pensioen was is André en zijn vrouw Elza 14 maal mee geweest als brancardier naar Lourdes. Het ontroerde mij op de lijkkist zijn kenteken van de Hospitaliteit O.L.Vrouw van Groeninghe te zien liggen. Wij weten dat dit geen decoratie is maar het is toch een erkenning en bevestiging van zijn trouw in de ziekendienst. André was daar fier over. Hij had die nog niet zovele jaren ontvangen. Te laat wellicht, want slechts twee of drie jaar heeft hij deze gedragen.

    Kloek van gestalte was hij een “werkpaard”, gezellig in omgang en spraakzaam met iedereen, sociaal voelend en steeds bereid. De laatste keren hielp hij met Elza bij de bediening van de zieken aan tafel en zorgde voor de voorraad drank waarbij hij niet vergat een glaasje te schenken voor zijn collega’s brancardiers.

    Moge hij nu bij de Heer verder zorgen dat de inwendige mens van zieken, brancardiers en verpleegkundigen versterkt wordt.

    Op de begrafenis waren wij ( slechts)met acht, ik zelf en Mia, Paul Dupan, Marcella Storme, Christine Pattijn en haar moeder, Christiane en diaken Omer Buyse die de dienst assisteerde.

    Wellicht was het voor enkelen een slechte dag en was het niet genoeg geweten. Maar voor André mochten er méér zijn en….zou onze bedevaartvlag niet mogen aanwezig zijn op dergelijke gelegenheden ?
    Hierbij een tekst van mijn vriend priester-dichter Jan Coghe

     

             De dood is niet

    Voor goed voorbij

    Want na de eb

    Keert het getij

    En voel je

    Binnen je gemoed

    Dat elke mens

    Steeds leven moet.

     

    De dood is

    Daarom geen vaarwel,

    Geen einde zonder ommekeer

    Wat God vertelt

    Is dan van tel:

    We zien elkaar zo

    levend weer.

     

                              Jan Coghe
    Klik voor méér poëzie.


    12-10-2005 om 17:06 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder van Emmanuel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het ontbreekt niet aan Mariale feesten op de kalender,om er maar enkele te noemen: O.L.Vrouw ter sneeuw, O.L.Vr. van de goede raad, O.L.Vr. ter Slaven, O.L.Vr. van Vlaanderen en van Boonen, van de berg Karmel en Loreto, van Affligem en van Bissegem, O.L.Vr. Schreyboom , Maria Middelares, Maria Koningin en Maria van de 7 weeën enz. maar eris vooral bij ons O.L.Vrouw van Dadizele, niet alleen een bedevaartdorp maar ook een folkloredorp. Zie een filmpje als je klikt op "pompeschitter".
    Maria wordt nogal vereerd en er wordt noal wat gebeden voor voorspraak bij haar Zoon voor allerlei gunsten.
    Klik op  devotieprentjes van Mariale gebeds- en bedevaart-plaatsen en op Mariakapelletjes te Roeselare.

    Wie kan mij nog devotieprentjes of foto's van Roeselaarse kapelletjes bezorgen ?

    Maar eigenlijk steunt alle devotie tot Maria op het feest dat vandaag wordt gevierd.

     Vandaag herinnert de Kerk aan de dogmaverklaring van “Maria’s goddelijk moederschap”. Wij gedenken de woorden van profeet Isaias, VII,14 “ Zie, de Maagd zal  ontvangen en een Zoon baren, en zijn naam zal genoemd worden: Emmanuel”.

    Emmanuel betekent “God met ons”, een naam die aankondigt dat God mens wil worden en met ons wil zijn in vreugde en verdriet.

    Philippe en Mathilde hebben bij de geboorte van hun jongste zoon niet alleen een welluidende naam gekozen (zoals zij zeggen) maar een zinvolle bijbelse naam - Proficiat.


    Een ander tekst van dezelfde profeet verkondigt: “Een twijg zal uit de stam van Jesse ontspruiten, een bloem ontluiken uit zijn wortel. En op Hem zal rusten de Geest des Heren”. Het doet ons denken aan de “Virga Jesse” feesten
    te Hasselt  . Op reis in het Odenwald (Duitsland) zagen wij in een Maria bedevaartkerkje een hoogaltaar dat de“Virga Jesse” of stamboom van Jezus mooi voorstelde ( zie afbeelding).

    11-10-2005 om 17:42 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROZENKRANSFEEST
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Vandaag vieren wij het feest van de Rozenkrans

     

    Op 7 oktober 1571 overwonnen de christenen op de Turken in de zeeslag nabij Lepanto.

    Kort voordien had Paus Pius V, een dominikaan, overal de Broederschappen van de H.Rozenkrans in beweging gezet om de rozenkrans te bidden opdat de zo gevreesde vijanden van het Christendom zouden wijken. Deze overwinning werd dan ook toegeschreven aan de voorspraak van Maria. Zijn opvolger Paus Gregorius XIII stelde dan ook op 7 oktober het feest van de H.Rozenkrans in en paus Leo XIII die wel negen encyclieken schreef ter bevordering van het Rozenkransgebed riep de maand oktober uit tot  Rozenkransmaand.

    De rozenkrans herinnert aan de tijd dat ongeletterde monniken een snoer gebruikten om 15 x 10 Onze-Vaders ( pater noster) te bidden evenredig met de 150 psalmen van het Brevier.

    De rozenkrans is ook hét gebed te Lourdes met zijn Rozenkransbasiliek en de dagelijkse Lichtprocessie bij het bidden van de Rozenkrans.

    Rond het feest van de Rozenkrans is er dan ook de jaarlijkse grote Franse bedevaart, “le Rosaire”, een van de laatste van het seizoen.

    Op de foto diverse soorten paternosters uit onze Bedevaartexpo van januari ll. afkomstig uit de collectie Onzen Heertjes/Poperinge.
    Zie http://blog.seniorennet.be/OH

    07-10-2005 om 17:44 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EINDE LOOPBAAN

    Loopbaan

    Op mijn 10-12 jaar hielden wij in het straatje achter ons huis met burenvriendjes loopkoers. Wij namen een traject van ongeveer 800 meter.Na de eindspurt werd soms wel als premie een appel, peer of pruim uitgedeeld, geplukt uit de tuin van de buren.
     In mijn jeugdige overmoed dacht ik ooit een marathonloper te worden. Maar niets van, ik heb de sportievelingen laten lopen.

     

    De pers, de gesprekken, de discussies gaan over de eindeloopbaan en straks zullen ze het werk staken . Moet het een korte afstand zijn of een marathon en wie zal korte afstand en wie de marathon lopen? Zij hebben het niet over sport maar over werk. Hoelang van zijn levensweg moet men lopen en wat zal de prijs zijn?

     

    Wat mij betreft, ik heb mijn arbeidsloopbaan gelopen van mijn 26 jaar tot mijn 70 jaar.Maar hoe ? Nog niet ten einde asem maar wel het rondjes draaien moe, ben ik op 60 jaar gestopt met mijn loopbaan in de bank. Het kostte mij 25% minder pensioenpremie om mijn loopbaan niet volledig uit te lopen. Ik had wel de mogelijkheid om als mandataris van een kredietverzekering (assurance du credit de Namur), een uitloopfunctie half-time uit te oefenen op zelfstandige basis en min of meer op mijn eigen keuzeritme zodat ik dit met gemak nog tien jaren kon uithouden.

    Uw loopbaan uitlopen moet je immers doen met verstand.

     

    Maar versta mij goed.’t Is niet omdat je vroeg op pensioen gaat dat ge een luiaard bent zoals lange Louis uit de Leegaardsdijk in Oostende. Hij was rap moe en het gebeurde wel een keer dat hij goesting had om te lopen maar dan ging hij zitten en wachtte tot de goesting over was.

     Sommige doen niets van gans de dag en staan ‘s morgens te zessen op om nog langer niets te kunnen doen en zagen dat ze te weinig betaald zijn.
    Voor anderen zijn de dagen steeds te kort omdat ze nog zoveel te doen hebben voor het goede doel en pro deo.

    06-10-2005 om 18:07 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REÜNITIS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    REÜNITIS

    De dagen vliegen als destijds mijn vaders duiven van uit Clermont naar hun duivinneke.

    De virus van “reünitis” is weer in het land met startvergaderingen, planning voor ontmoetingen en activiteiten. Zo zijn weer twee drukke weken voorbij.

     

    Men zegt dat de liefde en dus ook de vriendschap door de maag komen.

    Na een geslaagde startvergadering van de medewerkers voor de “Vrienden van Lourdes” om hen enthousiast op wervingspad te zenden werd deze na de voordracht over “Paus Johannes Paulus II en Lourdes” beklonken met een glas en een smakelijk hapje.

     

     Deze week streken de “commilitones” van de retorica 1954 uit het college te Menen neer op  “Het Eilandje” te Ieper voor onze jaarlijkse klasreünie. 24 Benen strekten zich uit onder tafel voor een heerlijke menu “à la nouvelle cuisine”, maar niet zoals bij de kok Magermans in het restaurant “De Gieregaard”: enorm kleine porties op een groot bord en met een gepeperde rekening.

    Al waren wij maar met twaalf, toch waren wij volledig. In het laatste jaar Grieks-Latijnse waren wij met negen, een uitzonderlijke kleine klas, waarvan er inmiddels drie collega’s zijn overleden. Hierboven zie je onze klas op de laatste dag waarbij wij een bak bier hadden binnengesmokkeld.
    Maar, “Small is beautifull!”.

    In gezelschap van de eega’s zaten wij aan tafel zoals wij het geleerd hadden; mannen bij de mannen en vrouwen bij de vrouwen.

    Wij, mannen, konden naar hartelust herinneringen uit het verleden ophalen over lief ( een woord dat we niet mochten gebruiken en zeker niet mochten hebben in die tijd) en leed ( méér zweet over de Illias, Schakespeare en de wiskundige puzzels dan tranen over ons strafregister). Vriendschap komt ook door gedeeld lief en leed.

    Ook de geesten van onze profs zweefden als zorgzame engelen bewaarders boven ons hoofd; de mussche, de vlooie, krieke en Belga, zwaantje en de rosten,papa Lambert en de mama Anseeuw. Al moet gezegd dat hoe ouder wij worden wij met des te meer respect spreken over hun deskundigheid.

    De vrouwen hadden het over de tegenwoordige perikelen van hun echtgenoten en luisterden naar de anekdotes van vroeger of keurden het clubje naar slijtage, vergrijzing en verkaling.

    Wij wuifden mekaar uit tot volgend jaar.
    Eigenlijk mankeerde er nog een nieuwjaarsdrink zoals die pastoor die na de mis met Pasen voor de zegen zei:” Ik wil niet nalaten u een zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar te wensen, want ik weet dat ik er velen van u maar volgend jaar met Pasen terug zie.”.

    En dan nog… bij leven en welzijn. Wat ik ten zeerste hoop.

     

    Eind van de week ging mijn 29e “Seniorenkrantje” op de post naar de leden van de HBK-Seniorenclub. Als secretaris van deze club stuur ik een achttal keren per jaar een krantje.

    Iedere krantje bevat een uitnodiging voor een of andere activiteit en een verslag van de vorige bijeenkomst.. Deze keer was het een relaas over een bezoek aan Gent met zoals het gepensioneerden past weer een smakelijke menu  ( hoe kon het anders dan een Gentse waterzooi van kip) en een of meer gevulde glazen.

    .In tegenstelling met de klasreunie blijft meestal op dergelijke bijeenkomst het vorige leven onbesproken. Wellicht is dit nog niet lang genoeg geleden want senioren hebben meer een geheugen op lange dan op korte termijn.Toch is het een gezellige bedoening om vroegere collega’s, gelijken in het werk, hogere en lagere in rang, te leren kennen in een andere sfeer, een sfeer van niet-meer-moeten maar van nog-meer-mogen.

    Om dat meer-mogen gestalte te geven nodigt het krantje de collega’s uit naar Antwerpen voor bezoek aan het centraal station, een Jodenwandeling en Jodenmaal.

    Ja, er is nog leven na de bank.

     

    26-09-2005 om 08:23 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend van den IJzer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Als één van de tienduizend deelnemers aan de  vierdaagse van de IJzer genoot ik op zaterdag van de zon, de prachtige natuur in het Westvlaamse heuvelland en een fier groepsgevoel deel te nemen aan deze manifestatie.

    De vierdaagse van de IJzer is niet alleen een sportief gebeuren en voor sommigen waartoe ik behoor een test voor mijn conditie. Het is vooral een collectieve beleving van een memoriaal aan diegenen die voor de vrede gesneuveld zijn. Zo was dit tijdens het moment van bezinning op de kerkhof te Kemmel waar meer dan elfhonderd Engelse en Ierse soldaten ver van hun vaderland begraven liggen en tijdens de "Last Post" aan de Menenpoort te Ieper.

    Het was een waardige voorbereiding voor de IJzerbedevaart van ’s anderendaags met bovenop de IJzertoren de slogan “Nooit meer oorlog”.

     

    De ijzerbedevaart,  dit jaarwas, sinds vele jaren één van de mooiste en intiemste plechtigheden. Nu iedereen een zitplaatsje had was het rustig en stil zodat de plechtige Eucharistieviering stemmingsvol kon bijgewoond worden.

    Het ludiek karakter van het optreden van de spraakimitator Dirk Denoyelle viel in de smaak en lachend werd het toch maar eens gezegd.

     

    In de namiddag moest ik “full-speed” naar een bijeenkomstje met vrienden uit onze Lourdes- ziekendienst. Na  de koffie en de kippenbelletjes op de BBQ voelde ik mij nog steeds op ijzerbedevaart zodat wij bij menig glaasje Franse Merlot met enkele gelijkgestemde vrienden een “Vlaamse Cantus” hielden waarbij heel het repertorium uit volle borst de lucht in ging.

     Ik waande mij weer als dertig jaar geleden in een van de café’s op de markt te Diksmuide.

     

    Was het maar waar !

    30-08-2005 om 15:22 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRATIS OPROEPEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wij zijn in het digitaal communicatietijdperk. De tijd van de tamtam en de postkoets is reeds lang voorbij. Ik herinner mij nog de grote telex op ons bureel van het expopaviljoen “Civitas Dei” te Brussel in ’58. Het was  de voorloper van de fax die nu bijna automatisch bij elke telefoon thuis hoort. De gsm maakt je nu niet alleen overal bereikbaar maar ook kan je telefoneren even goed op straat, van uit een ver zuiders of oosters land als van uit je luie zetel. Een bijna dagelijks berichtje van uit uw vakantiebestemming vervangt het sturen van een zichtkaart. Jongeren zijn meesters in het chatten en sms-en en het bloggen is een nieuwe vorm van moderne communicatie.

    In mijn moderne brievenbus of maibox kreeg ik van een vriend, pater karmeliet, volgende communicatiewenk:

     

    Onze Lieve God ziet uit naar een gesprek met u.

     

     

    Zeven tips om Hem op te roepen:

     

    1. Vooraleer te spreken, vorm het nummer

        om u in Gods aanwezigheid te stellen.

     

    2. God bezit lijnen genoeg om u te onthalen.

        Als de lijn bezet is, hebt u het verkeerde nummer gevormd.

        Let op, als God opneemt, zegt Hij niets, maar Hij luistert.

     

    3. In geval van onderbreking, ga na

        of gij het niet zijt die het contact verbroken hebt.

     

    4. Een gesprek met God is geen monoloog:

        spreek niet voortdurend, maar luister naar wat

        gezegd wordt aan de andere kant van de lijn.

     

    5. Maak er geen gewoonte van

        alleen in geval van nood God op te roepen.

     

    6. Bel God niet alleen op tijdens de goedkope periodes

        en bijzonder op het einde van de week.

        Een korte oproep is elke dag mogelijk.

     

    7. De gesprekken met God zijn altijd gratis.

     

     

    “Heer God, Gij zijt zo groot, zo mooi.

    O levende God, Gij zijt zo liefdevol

    en overal aanwezig in het heelal.”

     

     

    Even proberen ? Doe maar.

     

    29-08-2005 om 17:55 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer terug van weg....

    Weer terug van weg geweest…

     

    Straks is het Roeselare-kermis en dan raakt het verlof haast voorbij. Na rust en stilzwijgen ben ik hier weer terug op de weblog.

    Mijn vader zei altijd de maandag na een zware uitgaansdag “ Een kermesse is een geeselinge weerd!” en na de leute komt het werk.

     

    Op 8 september’ begint het werkjaar van de “Vrienden van Lourdes” met een startbijeenkomst voor onze 75 ijveraars.

    Die moet voorbereid worden en dat betekent ; de propaganda voorbereiden met affiches, folders en lidkaarten, zesduizend etiketten afdrukken en op de lidkaarten kleven, nieuwe medewerkers aanspreken.

     

    De startbijeenkomst voorziet te 18 u. een korte werkvergadering, te 18u30 een mis aan de grot achteraan in de O.L.Vrouwekerk en te 19u30 voor een ruimer publiek is er een conferentie over “Paus Johannes Paulus II en Lourdes”door E.H. Philippe Hallein, Lic. Kerkelijk Recht, leraar,rechter bij de kerkelijke rechtbanken ziekenaalmoezenier te Lourdes.

    Nadien houden wij nog een drink met een hapje zodat onze medewerkers fit staan om straks aan het werk te gaan en de meer dan 3200 lidkaarten verkocht te krijgen …

     

    Van werken gesproken. Manten Spille was op reis in Italië en bezocht de Sixtijnse kapel onder begeleiding van een gids. Die gaf uitleg en zei: “Kijk daar hebben de schilders aan dit plafond 10 jaar aan gewerkt”. “Dedjie, zei Manten, ik ken dat. Ik heb ook schilders in mijn huis gehad”.

    25-08-2005 om 18:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTE JOBS - VAKANTIE JOBST
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vakante jobs – Vakantie jobs

    Tegenwoordig hebben de meeste studenten een of andere vakantiejob waarbij ze een goeie stuiver verdienen om in het beste geval hun studies te betalen maar ook nog om zich een extra luxe cadeau te veroorloven. Van jongs af worden ze gestimuleerd naar gewin en welvaart.
    Wij, jongeren van binst de oorlog of kort nadien hebben leren bijklussen om beter te overleven eerder dan voor eigen luxe.

    Op onze landelijke gemeenten diende onze vrije tijd om na het rooien van de aardappelen de door de machine niet verzamelde aardappelen handmatig te rapen, om erwten te plukken, om in de streek van Ieper op de vers geploegde velden ijzer te zoeken van bommen en granaten uit de eerste wereldoorlog dat als oud-ijzer verkocht werd.Mijn jeugdjaren situeerden zich te Geluwe in de tabaksstreek van Wervik. Een ander bezigheid tijdens de oorlog in september-october was het plukken van de onderste bruin geworden bietenblaadjes die dan per kilo verkocht werden aan de tabakkervers om ze voor de smokkelaars te mengen tussen de tabak. Om enkele kilo’s bijeen te scharrelen moest je er heel wat voor doen maar het bracht geld op. Je moest ook oppassen voor de komiezen want die lagen op de loer om de geheime tabakkervers te weten te komen.

    In deze tabakstreek trokken wij tijdens de vakantie in juli - augustus met onze picknick voor een ganse dag naar boerderij “De Roobaert” van mijn grootvader of bij boer Vanhaverbeke om tabak te naaien. Als de boer of zijn knechten de tabak geplukt hadden zaten wij in het stoppelveld op een strozak om de stengels op een lange naald te rijgen en deze door te schuiven op een koord; “een ranke”.
    Het was een werken in weer en wind en soms onder een stekende zomerzon .We werden betaald per ranke. Ik denk dat wij ongeveer 1BF kregen per ranke en dat je geen luiaard mocht zijn om meer dan 100 ranken per dag te naaien.
    Het naaien moest zo vlug mogelijk na de pluk gebeuren. Soms waren wij met 10 tot 20 naaiers en ieder avond werd per persoon het aantal opgetekend voor de eindafrekening maar ook om rekenschap te geven thuis dat we gewerkt hadden. Het gebeurde echter wel meer dat de jongens en meisjes onder mekaar de stoppels van het veld uitrukten om als projectielen naar mekaar te gooien of dat er meer getaterd dan gewerkt werd. Bij het eind van de werkperiode trakteerde de boerin dan gewoonlijk met… Koekenbrood en Cacao.

    De opbrengst van al dit bijklussen in onze vrije tijd of vakantie was niet voor ons persoonlijk. Het geld werd afgegeven aan moeder voor het huishouden. Misschien bezorgde zij ons wel eens een extraatje. Het gezin was één gemeenschap, een commune waarbij iedereen naar zijn vermogen bijdroeg en deelde met mekaar.
    Wellicht zo leerden wij werken voor de gemeenschap, voor het algemeen welzijn, voor een ander en niet onmiddellijk voor onszelf. Het was een school voor vrijwilligheidswerk.

    Hier en daar gebeurt het in gezinnen dat wil zoonlief of dochter iets presteren voor vader of moeder zij dienen betaald te worden: om het gras af te rijden, om de auto te wassen, om de tuin te verzorgen, de schoonmaak te doen enz.
    Niet alle werk is betaalbaar en niet alle betaald werk brengt voldoening wijl onbetaald werken soms toch vreugde schept. Er zijn nog veel vakante jobs voor onbetaald vrijwillig vakantiewerk.

    Mijn valies staat klaar. Morgen vertrek ik voor mijn jaarlijkse onbetaalde werkperiode van twee weken in dienst van de Hospitaliteit te Lourdes. Honderden vrijwilligers zullen er zijn.

    24-07-2005 om 18:43 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Memoriam

     

    Vandaag waren wij op de begrafenis van Anne-Marie Degryse.
    Juist twee maanden geleden was zij nog bij ons te Lourdes met “Vlaanderens Bedevaarten”. Het was haar wens nog eens naar Lourdes te reizen, haar laatste reis. Wij zijn verrast dat haar ultieme thuisreis zo vlug zou komen.

     

    Wij kenden Anne-Marie reeds lang. Zij was tweemaal mee met de Poliobedevaart en een paar keren met “Vlaanderens Bedevaarten”, nog toen zij op hotel kon logeren.

    Als jonge vrouw had zij veel talenten, hield van kunst, muziek en de natuur.In haar vroeg ziektestadium zagen wij haar in stad met haar gehandicaptenscooter op uitstap of boodschap.

    Zij kwam geregeld naar de St.-Jozefskerk als het Koninklijk St.-Jozefskoor de hoogmis opluisterde. De ziekte heeft haar mooie toekomstdromen gedwarsboomd en toch bleef zij als MS-patiënte  een lieve en moedige dame.

     

    Per E-mail en telefoon werden zoveel mogelijk de leden van de ziekendienst in de Meibedevaart verwittigd.Bij haar uitvaart waren aanwezig van “Vlaanderens Bedevaarten”: haar vaste verpleegster Claudine Kesteloot, de verpleegsters Christine Pattijn, Denise Pecceu, Simonne Deveeuw, Hilde Bellegeer met Joost Vanderheeren en zijn moeder, ik zelf en mijn vrouw.
    Het is fijn als leden van een hospitaliteit ook bij hun uiteindelijke afscheid als “gezondene” de afgestorven zieke nabij te zijn.

     

    Het evangelie en het thema van de uitvaart ging rond de tekst: “Kom tot mij, gij die belast en beladen zijn” ( Matt. 11,28) dat het Lourdesthema was van dit jaar.
    Prachtig klonk het “Ave Maria” van Gounod als tussenzang. Zou Anne-Marie nu meeluisteren ???

    In zijn homilie wees de priester erop dat Christus door zijn kruisdood alle kwaad en lasten op zich heeft genomen en wij na de dood één worden met de Goddelijke eeuwigheid, zonder tijd en ruimte, zonder pijn en verdriet in een volmaakt gelukkige liefde en vriendschap.

     

    Tijdens de mis dacht ik aan andere overleden zieken die Anne-Marie zijn voorgegaan en soms in andere uitvaartomstandigheden;
    aan die zieke die mij destijds 50.000 BF. toevertrouwde voor haar begrafenis omdat zij anders dat van haar familie niet zou krijgen, aan die zieke die haar lichaam afgestaan had aan de universtiteit en wij alléén als kennis aanwezig waren op de nadienst in de unief, aan die zieke wiens begrafenisstoet geen 10 mensen telde en aan nog andere…

     Zoals Anne-Marie hield van schoonheid had zij een waardige en sobere begrafenis, omringd door haar familie en vrienden van de MS-liga, Ziekenzorg, Banneux, “Vlaanderens Bedevaarten”.

     

    Op haar bidprentje kon men volgende tekst lezen.

    Zwaar werden de dagen

    En lang duurde elke nacht

    Hoe moeilijk is het vechten

    Bij ontbreken van kracht

    Ik heb de berg beklommen

    Die jullie nog moeten gaan

    Huil maar niet, God kent mij

    En roept mij bij mijn naam

    Ik wou zo graag naar huis

    Nu ben ik voor eeuwig thuis.

     

    Bidden wij:

    Laat deze laatste groet

    Dit moment van ongelijk

    En onvergelijkbaar samenzijn

    Ons sterken in de aarzelende hoop

    In het wankele geloof

    Maar vooral in de onbreekbare liefde die

    Vertellen van Leven- eeuwig en voorgoed

     

    ( uit funerariumgebed in “De doden leven..” van priester  en vriend Jan Coghe.


    Op de foto: Annemie en haar begeleidster Claudine tijdens de Ziekenzalving te Lourdes op 22 mei ll.

    22-07-2005 om 17:43 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 27/10-02/11 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Succes met uw blog.Nog altijd Vlaming in hart en nieren ?
  • zondag bezoekje van bompajack
  • fijne avond
  • ppsjes en nog wat
  • Hallo ik wens U een fijn weekend...liefs

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn websites
  • SeniorenNet.be
  • Diocesaan Comité
  • Vrienden van Lourdes te Roeselare
  • Mijn Ardennenhuisje
  • Lourdeshospitaliteit
  • Mijn stamboom

  • Foto

    Welkom op mijn websites
    Inhoud blog
  • Respect voor DOEL
  • Lang leve Lourdes
  • Bezorgde luisterijd
  • Lourdes en Guido Gezelle
  • Ingrid Betancourt in Lourdes
  • nN het Odenwald/Duitsland
  • Doen zoals Abraham
  • Civitas Dei op expo 58
  • WEEK VAN DE VRIJWILLIGER
  • KORT VERBLIJF

    Zoeken in blog


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • DAGBOEK VAN EEN VRIEND
  • MAARTEN'S BLOG
  • FOTOBLOG MICHIEL HENDRICKX
  • KALENDER MARIALE FEESTDAG
  • ROESELAARS- EN STREEK NIEUWS:Fototelenet
  • LOURDESHOSPITALITEIT

  •  


    Blog als favoriet !

     


    ONS VAKANTIEHUISJE
    Klik op foto voor meer info


    Foto

    Met gehandicapten en zieken naar Lourdes.
    Voor een diareeks met muziek en 49 sfeerbeelden over "Lourdes, zijn symboliek en rituelen" klik op de foto 
    51 Mb en 21 min. downloadtijd


    Foto

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • DAGBOEK VAN EEN VRIEND
  • MAARTEN'S BLOG
  • Roeselaars streeknieuws

  • Jaarlijkse trekking van 35 Lourdesbeurzen uit 3500 lidkaarten. Voor website Lourdesvrienden Roeselare klik op foto


    Foto

    Bezoek aan de Koningin n.a.v. 75 jaar "Belg. Hospitaliteit O.L.Vr.v.Lourdes" als ondervoorzitter.
    Foto

    Foto

     1992 -ADIEU HBK-SPAARBANK !


    Stichter - secretaris van de HBK-seniorenclub 1993
    op de jaarlijkse ASV. Klik op foto voor website

    Foto

    KLIK HIER VOOR MUZIEK
    "Vrienden van Lourdes"
    bisdom Brugge
    Klik op foto

    Foto


    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!