BLOG MET MUZIEK
Geluid openzetten
Foto
Foto
Foto
Foto

Foto's
1: Germain Dierynck geb. 02.02.32
2. Mijn echtgenote: Versavel Mia 24.02.33
3. Mijn gezin:
    Hilde en Stefaan
    Lieve en Dirk
    Koen en Veerle
    Veerle en Kris
 4. Schoonvader (105jaar) met achterkleinkinderen


Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Nieuws Tijdnet
  • Zo wonen we straks op de maan
  • Kim Oosterlinck, professor economie, wordt nieuwe baas Musea voor Schone Kunsten
  • Acteur-cineast Viggo Mortensen: 'Aan het einde weet je dat het nog verder gaat, daar hou ik van'
  • Drie keer zwart-wit op Art Brussels
  • Daniel Dennett, filosoof en uitgesproken atheïst (1942-2024)
  • Taylor Swift breekt records op Spotify met nieuw album
  • Ikraaan zingt mentale kwetsbaarheid van zich af
  • Betalen om Venetië te zien: ‘Wat is 5 euro voor wie uit Amerika komt?’
  • Border Buda geeft kleur aan grijze industriezone
  • Bernaerts veilt nalatenschap kunstkenner André de Ridder
    Foto
    klik voor tv Roeselare
    Naar mijn  STAMBOOM
    DIERYNCK-VANDAMME
    Foto
    Een interessant adres?
    Laatste commentaren
  • Inderdaad (maarten)
        op Lang leve Lourdes
  • Ik wens je een!!! (lillianeb)
        op WEEK VAN DE VRIJWILLIGER
  • deelneming (maarten)
        op KORT VERBLIJF
  • Dag Gerdi (alfons)
        op KORT VERBLIJF
  • Germain en familie (marc verledens)
        op De Kraai van de Nacht
  • Foto

    GELUWE
    MIJN GEBOORTEDORP
    Klik op de foto
    voor website

    Foto
    ENKELE UIT MIJN VERZAMELING VAN 5OOO POSTKAARTEN UIT LOURDES
    KLIK OP POSTKAART HIERBOVEN
    Foto

             KEVELAER
    Derde grootste bedevaartsoord
    van Europa.
    Klik op prent voor méér foto's uit Kevelaer

    NAAR KEVELAER
    LINK NAAR MIJN LITERAIRE SCHOONZOON
    "Het schrijverke"
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rilatine
    blog.seniorennet.be/rilatin
    LINK naar Blog HET SCHRIJVERKE
    van mijn schoonzoon.


    Naar Roeselaars- en streek nieuws
    Fototelenet

    Foto
    Rhetoricaklas St. Aloysiuscollege Menen 1954
    GERDIBLOG
    Kroniek van een 70 plusser
    24-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirakelbedrog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    OP de website van consumentenbedrog.be vond ik volgend verhaal. Ik weet niet wat is waar maar het is toch maar raar.

     Van een mirakelbedrog

    Op die morgen van 18 september 1912 heeft Armand Lambert, kruidenier in de buurt van Dijon, in zijn winkel een ongeval. Het was een klant die - ongewild - aan de basis lag van het ongeval. Toen die om een pak rietsuiker vroeg, moest Armand op een ladder klimmen om dat pak van het rek te kunnen nemen. Maar hij verloor zijn evenwicht en viel van de ladder. Daarbij kwam hij slecht neer en bleek hij door die val verlamd te zijn aan beide benen. De artsen stelden als diagnose: een zenuwschok. En Armand kwam in een rolstoel terecht. De verzekeringsmaatschappij betaalde de premie uit die voorzien was voor verlamming aan beide benen: 100.000 Franse francs. Die som kwam goed van pas om de boetiek naast de winkel op te kopen. Maar waar schuilt hierin het bedrog? Wel, Armand Lambert is niet echt verlamd. Hij doet de hele dag alsof in zijn rolstoel. Dus is het hele opzet eigenlijk één grote oplichterij ten opzichte van de verzekeringsmaatschappij.
    Maar na enkele maanden is Armand het beu om die rol van invalide te spelen. Het verdraagt het niet meer om de hele dag lang aan zijn rolstoel gekluisterd te zitten en te moeten aanhoren hoe de klanten hun medeleven (of medelijden) betuigen. De oplossing die hij daarvoor bedenkt is een pelgrimstocht naar Lourdes te ondernemen om de verlamming als bij wonder te doen verdwijnen. En het werkt! Op 15 augustus 1913 wordt Armand Lambert in de bron ondergedompeld en staat hij daarna langzaam recht en begint te stappen. Resultaat: algemene euforie onder de menigte.

    Er is een waar mirakel gebeurd.

    Enkele dagen later verlaten Armand Lambert en zijn vrouw Lourdes om naar huis terug te keren. Het hele land volgt hun wedervaren op de voet, want een mirakel gebeurt nu eenmaal niet elke dag. Armand en zijn vrouw denken al na over een nieuwe naam voor hun kruidenierszaak: Het Mirakel? Bij de Heilige Bernadette? Maar dan gebeurt er nog iets onvoorzien: een goederentrein rijdt in op de trein waarmee Armand en zijn vrouw reizen. Armand wordt ernstig verwond door een gebroken ruit en moet in allerijl naar het ziekenhuis worden overgebracht. En daar verneemt zijn vrouw van de dokters dat er maar één ingreep was waarmee ze Armand konden redden en die ingreep was: zijn beide benen amputeren.

     

    24-09-2007 om 19:56 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straks wordt het herfst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Straks wordt het herfst….

     

    Ze zijn voorbij de rustgevende zomerdagen. De kleinkinderen zijn weer met hun zware boekentassen naar school en het werkvolk bij hun bezigheid. Wij, gepensioneerden zouden nu kunnen profiteren van een St.-Michielszomertje maar die is er niet of genieten van een goedkoop hotelletje, een Spaans zonnetje of een weekje in ons verblijf in de Ardennen maar wij hebben daarvoor geen tijd.

     

    De meer dan drieduizend lidkaarten voor de “Vrienden van Lourdes” zijn de deur uit om door onze 65 ijveraars aan de man te worden gebracht.

    Bij het printen van de zesduizend etiketten heeft mijn printer het begeven. Gelukkig, juist wanneer er een koopje te doen was in de Aldi.

    Op de vooravond van Maria’s geboortefeest hadden wij een mooi geslaagde startvergadering met een 50tal medewerkers. Er was weer een stemmige misviering aan de grot in de O.L.Vrouwekerk opgeluisterd door onze twee nachtegaaltjes en de bemoedigende woorden van onze proost. Na de mis volgde een boeiende conferentie door de directeur van Vlaanderens Bedevaarten waarna 140 smakelijke koffiekoeken werden verorberd.

    Straks worden in stad nog 200 mooie affiches verspreid met het logo van het Jubileumjaar 2008. Er worden al plannen gemaakt voor nog acties waaronder een supertrekking op 10 februari e.k. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken om voor deze gelegenheid de bisschop te vragen voor een conferentie. En deze week kreeg ik een vriendelijke brief met zijn toezegging. Dank u Monseigneur.

     

    Zelfs al 15 jaar gepensioneerd ben ik nog steeds in ban van mijn vroegere werkgever en benieuwd over het lot van mijn ex-collega’s. Als secretaris van de seniorenclub besteedde ik de laatste weken heel wat uren aan het opmaken van een website voor de club (www.hbk-seniorenclub.be) . Die is nu goed operationeel. Vandaag wordt dan ook het 41e clubkrantje gepost met een uitnodiging voor een dagje Roeselare. Wij maken er een korte wandeling met een knipoog naar het olijke vrolijke en energieke Roeselare. Wij steken onze voeten onder tafel in Restaurant Cloet ( die voedt goed) en bezoeken het bedrijf Roularta Group.

     

    Nu vlug wat tijd maken voor de organisatie van een klasreünie waarvan het grootste probleem is om ze alle zonder uitzondering bijeen te krijgen.

     

    De weerman heeft voor volgende week herfstweer beloofd.Dat is goed ook. Dan kan ik binnen blijven en verder werken aan mijn collectie “5000 postkaarten” uit Lourdes. Zopas verscheen in het septembernummer “Lourdesmagazine” , een luxe uitgave van het Heiligdom in Lourdes( in het Frans, Italiaans, Spaans, Duits en nog niet in het Nederlans) een aankondiging daarover.

    Zie foto en klik er op.

     

    Ziedaar de reden waarom mijn blogtekst  soms achterwege blijft.

     

     

    23-09-2007 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 jaar geleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    IJZERBEDEVAART

     


    Met deze 80e ijzerbedevaart is het vijftig jaar geleden dat ik voor het eerst er aan deelnam zonder veel keren op de weide te mankeren. Zeker een reden te meer om er dit jaar weer op post te zijn.

    Wij waren er eerst als student met tientallen in groep per fiets, later met het Davidsfonds en andere Vlaamse verenigingen en uiteindelijk individueel in familieverband. .

    Wij maakten de glorietijd mee van de bedevaarten met aanvoer van camions stenen voor de opbouw van de nieuwe toren waarvoor wij ook geld ingezameld hadden, zwepend in de massa met luidruchtige slogans dat we ’s anderen daags er hees van waren, getooid met leeuwenvlaggen en lonkend naar frisse Nele’s in gele T’shirts met zwarte corseletjes.

    Voorbij die tijd.Nu, rustig per wagen, haast alleen uit mijn kennissenkring en omgeving.
    Onder de  nog vier à vijfduizend deelnemers zijn jongeren zeer schaars geworden. “ Waar is der ouderen fierheid nu gevaren ? ”.

    In deze consumptiemaatschappij zijn mensen en in het bijzonder jongeren nog moeilijk aan te spreken of warm te maken voor geestelijke en morele waarden. Dit is ook zo in de Kerk.

     

    Toch heeft onze Vlaamse bewustmaking  reeds veel bereikt, bijna alles. Er is nog wat werk aan de afwerking.

    Van een strijdmotief is de bedevaart nu meer een waardevolle herdenking, een fiere culturele beleving geworden en een zelfzekere belofte, zo niet een eed, van verdraagzaamheid en vrede jegens alle volkeren, ook het Waalse volk, niet vergetend wel vergevend, het onrecht dat het België ons heeft aangedaan.
    In Hertoginnedal moet men nog proberen op rechtvaardige wijze zelfstandigheid te verdelen voor Vlaanderen en Wallonië naar meer welvaart voor beiden.

     

    Tot volgend jaar weer de blauwvoet vliegt..

    01-09-2007 om 17:07 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.testjoenendienste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    TESTJOENENDIENSTE

    Mijn moeder had een “buurtwinkel”, één van de vele die er toen na de tweede oorlog veel bestonden en volgens Unizo nu tot een 6.000 in ons land geslonken zijn.

    Men verkocht er algemene voedingswaren, huishoudgerief, klederen, lingerie en naaigerief.Een groot deel van haar klanten kwamen dagelijks over de vloer. Haar klanten kende ze van buiten en van binnen. Zij was soms voor hen een raadgever, een biechtvader en wist al “het nieuws” van de gemeente, de “goe en kwa maren”.

    ’s Zondags moesten wij langer in bed blijven. Dan kwamen de klanten van te lande naar de vroegmis, stalden er bij ons hun fiets en bleven na de mis nog wat hangen om er een koffie te drinken. De stalling, het toilet, de koffie was gratis service. Probeer het maar eens in van onze moderne grootwarenhuizen.

    Een woord klinkt nog altijd in mijn oren. Juist voor dat de deurbel klonk en dat een klant wegging was het: “Merci, testjoenendienste”d.w.z. dank u, 't is tot uwen dienst..

    Dienstbaarheid in al wat je doet, voor het plezier en het nut van uw klant, uw vriend, uw collega, uw medemens, niet voor het gewin, niet voor een wederdienst. Dat heeft mijn moeder aan de toog mij onbewust meegegeven 3à à 50 keer per dag met de duerbel van haar winkel..

    De buurtwinkel van mijn moeder is als een inspiratiebron voor mijn vrijwilligerswerk.

    Van vrijwilligerswerk gesproken. Rachelle van bij de buren had het op zich genomen om de kindjes van de buren van school af te halen met haren auto.Zij had een auto vol, tot wel acht kindjes. Verstrooid door al dat jong geweld achter haar in den auto reed ze door het rode licht.

    De garde, enkele meters verder, hield haar tegen, keek eens in de auto en snauwde haar toe: " madameke, weet je niet wanneer je moet stoppen ? “.- “ Pardon meneere, hakkelde Rachelle, ’t zijn niet al de mijne, er zitten er vijf bij van de geburen”.

    Doet dan eens vrijwilligerswerk….

    13-08-2007 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moi, j'écoute...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    Om trouw te dienen.....

     

    Morgen zijn we de nationale feestdag ter herinnering aan onze eerste koning der Belgen die zijn eed aflegde van trouw aan de grondwet om het land te dienen. Dit land dat momenteel heel wat landgenoten zijn ontvlucht naar vermeende betere oorden: Italië, Spanje, Zuid-Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije en zo meer.

    Straks verhuis ook voor ik voor twee weken naar Lourdes om er, sedert reeds 28 jaar, trouw mijn jaarlijkse dienstplicht te vervullen als vrijwilliger in de Hospitalité Notre Dame de Lourdes. Het worden weer bezige dagen. Vroeg op, want om half zes dienen de vroege bezoekers in de Grot te worden verwijderd om de misviering van 6u voor te bereiden. Nadien bieden wij assistentie in vizer violgende misvieringen, soms mert 2000-3000 of meer gelovigen voor het goed verloop. Daarna volgt de ganse dag een stroom van pelgrims voorbij de Grot. en staan wij in voor het onthaal en de begeleiding van zieken en gehandicapten, groepen en het in het ontvangst nemen van smeek- en dankoffers in de vorm van kaarsen, bloemen,geld, intenties enz.  
    Er zullen weer intieme momenten zijn, soms dankbare soms emotionele en zelfs tragische.
    Zo ontving ik eens van een Spaanse geneesheer twee jaar naeen een mooi kijkboek over Gaudi en Barcelona uit dank voor bewezen diensten met dit compliment :     
    " Again, I am sending to your attention German-language books abaout Barcelona, which I hope you will enjoy. I have nice memories of your attention to me and of your task in Lourdes as a brancardier as well.".
    Hoe of wat weet ik niet . Hij had destijds mijn adres gevraagd, was het twee jaar kwijt en had het weer teruggevonden.

    Tragisch was het toen ik, als vermeende Duitser geroepen werd naar de Baden. Een Duitser had een beroerte gekregen. De dokter kwam mij zeggen dat hij overleden was en of ik in mijn Duits zijn vrouw niet kon inlichten en bijstaan. Samen hebben wij dan op een bank bij de Baden het "Vater Unser" gebeden en zijn dode lichaam op een brancard over de Esplanade naar het Dispensarium gevoerd in afwachting dat hij naar een dodenhuisje kon weggevoerd wotrden.

    Het is wel nuttig als je mekaar goed verstaat. 

    Zoals Jules uit Vlamertinge die 's avonds op een terras in Lourdes met nog enkele boeren van ginderachter een picon zat te drinken. Zij zitten te klappen en te roepen ondereen terwijl echter hen een Fransman zit hen af te luisteren. Opeens zegt Jules, die den Olijkaard wil uithangen, er tegen . “Awel, voel je je niet goed misschien ? Ge zegt lijk niets.” De Fransvlaming die al een beetje Vlaams verstaat lacht en zegt “Moi, j’écoute”. “ Awel, antwoordt Jules, nu dat ge ’t zegt, ik heb het ook niet te warm”.

    20-07-2007 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LOURDESPREMIE 13.000 EURO
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    LOURDESPREMIE 13.000 Euro

     

     

    Er is een nieuw woord uitgevonden:“Lourdespremie”. Het stond dit weekeind in De Standaard. Als ik deze titel las was ik bijzonder benieuwd.

    Met onze afdeling “Vrienden van Lourdes” keren wij jaarlijks ruim 13.000 Euro uit aan beurzen om naar Lourdes op bedevaart te reizen. Ik dacht ; Zou de nieuwe regering dan ons werk sponsoren ?

     Niets van. Het was een zinspeling op de royalty die ambtenaren zich aan het eind van hun carrière toe-eigenen door ongebruikte ziektedagen op te sparen en zich bij brugpensioen van een volle wedde trakteren, wat zou uitkomen op een cadeau van 13000 Euro.

    Ik laat in het midden of ik het daarmee eens ben of niet maar ik vind het wel ver gezocht om Lourdes te betrekken in die benaming.

     

    Deze woordspeling zinspeelt op de miraculeuze.genezingen te Lourdes zoals dit te pas en te onpas  in sommige kluchten aangehaald wordt.

    Je kent die wel. Een vrouw kon geen kinderen krijgen en trok naar Lourdes om er een kaars aan te steken. Nadien moest zij terug om die kaars uit te blazen omdat ze ieder jaar weer zwanger was.

     Het is alsof men naar Lourdes gaat om een genezing af te kopen of om Lourdes aan te doen om gezond en fit zoals na een therapie terug te keren. Weet men dan nog niet dat ,na straks 150 jaren Lourdesbedevaarten , dit niet het motief is om naar Lourdes te gaan ?

    Er zijn weliswaar in de loop der jaren wonderbare genezingen geweest. De Kerk heeft er 67 officieel erkend. Niet zoveel als er jaarlijks circa vijf miljoen mensen het heiligdom bezoeken.

    Jaarlijks ben ik ongeveer drie weken met zieken op bedevaart naar Lourdes. De meeste zieken zijn er reeds meermaals geweest en ziek gebleven. Alhoewel niet genezen, hebben zij op een andere wijze er deugd van gehad en houden zij er aan er terrug te keren. Vooral hebben zij er geleerd hun ziek zijn te dragen.

     Heel wat gezonden en wel het merendeel komen ook naar Lourdes met de intentie van een dankbaarheid voor gezondheid en welvaren of  voor een gunst, bekomen door bemiddeling van Maria.

    Wij ,“gezondenen”, bedevaartorganisators, dokters en verpleegkundigen, brancardiers en helpers die Lourdespelgrims begeleiden weten dat wij het wonder zijn van Lourdes die er voor zorgen dat al 150 jaar lang mensen komen en terugkeren zonder lichamelijk genezen te zijn maar toch innerlijk gesterkt.

     

    Na het verlof beginnen wij de wervingscampagne om door verkoop van lidkaarten van 4 Euro bij de “Vrienden van Lourdes” een fonds samen te stellen van ruim 13.000 Euro om tijdens de “Jubileumtrekking van 150 jaar Lourdes” te Roeselare 35 of meer Lourdesbeurzen van 400 Euro uit te keren.

    09-07-2007 om 09:42 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensen op weg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Mensen op weg…


    Het is volop vakantietijd. Na de batjes en de soldenkoopjes wordt het  stil in de straten te Roeselare. Familie, vrienden, buren zijn op weg, ver weg op zoek naar betere oorden waar het klimaat misschien nog niet zo opgewarmd is, waar zij genieten van stortvlagen uit douches van de zwembaden in dure hotels. waar niets meer moet van de bazen maar alles mag van hun geliefden.

     

    Wij zijn thuis gekomen uit het mooie Neckar- en Rijngebied om er in mijn tuin een overvloed te vinden van welig tierend onkruid, patatten die al hun kop uitstaken om verlost te worden uit hun natte grond, rabarber om in confituur gepot te worden, sla om in soep gedraaid te worden en venkelknollen voor de diepvries.


    Het was een week om er eens uit te zijn, uit die auto langs een drukke autostrade met Duitsers die u aan 180-200 p.u. voorbij snorren.

     

    Daar het weder niet erg meeviel voor lange wandelingen zonder regenscherm maakten wij in het mooie Odenwald rondritjes .

    Wie tijdens de eerste vijf weken na Sinksen in de streek van Walldürn is moet het bedevaartsoord van het “Heilig Blut” eens bezoeken met zijn prachtige basiliek en waar men het schrijn van.het wonder  van het H.Bloed van Christus komt vereren.

    Deze bedevaartplaats gaat terug tot het bloedwonder in 1330. Een pastoor tijdens een slordige misviering stootte tijdens de consecratie zijn kelk omver en veegde met het kelkdoekje de wijn weg.Tot zijn ontsteltenis vond hij op het kelkdoekje in bloed een gekruisigde Christus met twaalf “ecce homo’s”.

    Slechts voor zijn dood heeft de pastoor het kenbaar gemaakt. Het is nog steeds dit kelkdoekje in en schrijn dat men daar vereert.

    In de streek vindt men dan ook talrijke afbeeldingen van het schrijn van het H.Bloed. op “Bildstock” ,gemetst in natuursteen, Tijdens deze vijf weken komen duizenden bedevaarders naar Walldürn, per wagen, per fiets en te voet. Jaarlijks is er een voettocht van zeven dagen met pelgrims uit Keulen die zeven dagen lang 35 Km stappen naar Walldürn.

     

    Wij bezochten en deel van de “Frankischer Mariënweg”, een soort bedevaartroute. In Vlaanderen zingen wij van “Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen” en van “..daarbij die veldkapel…” maar wij ontdekten ook daar talrijke barokke kerken en kapellen met glasramen en kunstvolle beelden gesierd. Veel van die kleine kunstvolle heiligdommetjes zijn een overblijfsel van een klooster of een herinnering aan moeilijke tijden zoals de oorlog, de pestepidemie, overstromingsrampen of brandhaarden .

    Op de foto bovenaan zie je het mooie retabel uit de St Martinuskerk van Steinbach, anno 1514. Klik op de foto voor kerken en kapellen op de Frankischer Mariënweg.
     

    Men zegt soms dat “Bedevaarten” eigenlijk een “op weg zijn” is. Maar als men op weg is kan men ook van zijn reisroute een bedevaartweg maken.

    En langs die weg de Heer danken voor het goede dat wij mogen ervaren; gezondheid, gezelligheid, het onbekommerd zijn.

     

    Voor wie nog op reis gaat, vaarwel en kom uitgerust, met meer wetenschap en vreugde terug.

    06-07-2007 om 21:30 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG VAN KEVELAER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

    Terug van KEVELAER

    klik op foto voor nog meer foto's over Kevelaer.

     

    Zij zijn voorbij twee mooie dagen op pelgrimstocht naar Kevelaer. Wij waren met 32 in een fijn gezelschap om kennis te maken met dit mooie Maria bedevaartsoord.

    Met een luxe car van “Reizen Sercu” vetrokken wij van uit Roeselare  Wij waren gewapend met een bedevaartgids en een tekstboekje voor de avondmis waarin E.H. Jan Coghe een gepast reisgebed voorlas.

     

    Onze eerste stop was aan de kathedraal van Antwerpen voor een bezoek ofwel aan de kunstwerken in de kerk ofwel aan de bijgebouwen en toren van de kathedraal. De 279 trappen naar de toren bezorgde ons een wijds stadszicht over Antwerpen.

     

    In het restaurant Karbol deed een lekker en goed geserveerd broodje, crocque madame of crocque Hawaienne onze honger stillen.Aan tafel  was het een eerste gelegenheid om met onbekenden kennis te maken en ons “samen ondereen” te voelen.

     

    Na een laat middagdutje werd bij  het naderen van Kevelaer de Rozenkrans gebeden rond de Glorievolle Mysteries ,spiritueel gecommentarieerd door onze proost E.H.Michel Goeman .

     

    Rond vier uur arriveerden wij in het  “Parkhotel Kevelaer”, gelegen op een 200m. van het bedevaartdomein; een prachtig modern hotel met ruime kamers en …“uitzonderlijk goed van de kost..” zouden we in Vlaanderen zeggen.Méér kon dat niet zijn.

    In het hotel wachtte een gids van het “Verkehrsverrein” ons reeds op voor een verkenning van het bedevaartsoord: de Genadekapel, Kaarsenkapel, Forum, Basiliek, en via een winkelstraatje werd de toch afgesloten bij de parochiekerk of de St. Antoniuskerk.

    Een koude wind belette ons  niet om aandachtig te luisteren naar de uitgebreide uitleg en verwijzing naar tal van kunstvolle en bijbelse beelden.Vooral de basiliek met zijn in vele kleuren geschilderde taferelen en goudbelegde ornamenten en met de mooie glasramen wekte onze bewondering op.

     

    Na de rondleiding kwamen wij bijeen in de Kaarsenkapel voor een eigen groepsmis.

    E.H. Jan Coghe die voorging in de Eucharistieviering had gezorgd voor mooie teksten en … voor een originele zinvolle homilie met als thema “ "Een pleidooi voor de file".
    ’s Anderen daags woonden we de plechtige hoogmis bij in de goed gevulde basiliek. Een ganse reeks bedevaartgroepen werden er verwelkomd en wij waren een beetje fier, in het Nederlands  onze groep “Vrienden van Lourdes” uit Roeselare aus Belgën” te horen noemen terwijl aan het altaar onze twee begeleidende priesters met vier andere concelebreerden.

    De gezangen begeleid door een machtig orgel in een enig mooi religieus kader brachten ons in een hemelse stemming.

    Een machtig orgel ( 14/9m) met zijn 128 registers en meer dan 10.000 pijpen deed de basiliek muzikaal trillen.
    Na de mis was een mooi en warm zonnetje van de partij die uitnodigde tot  winkelen, een kaarsje aansteken bij de Genadekapel,een souvenirke kopen, op een bank een kaartje schrijven, een fotootje maken, een aperitiefje drinken op een terras.Zalig…

     

    Na een lekker middagmaal was er geen nood aan een siësta. In groep trokken wij naar het Forum waar E.H. Michel Goeman de Kruisweg leidde op een zo originele manier. Diepzinnig en uit zijn ervaring als hospitaalaalmoezenier wist hij zijn publiek zo te boeien dat zij haast aan zijn lippen hingen en na de laatste statie hem spontaan een staande ovatie brachten.

     

    Te 16u30 vertrokken wij met de bus naar Scherpenheuvel. In de basiliek baden wij een tientje van de Rozenkrans, zongen er “Liefde gaf u duizend namen” en een “Lief Vrouwke…”. Na een slotwoordje, de zegen over ons en onze religieuze voorwerpen die wij als souvenir mee hadden konden we vooraleer naar huis te vertrekken  nog een "snack" nemen.

     

    Het was een mooie, Mariaal leerrijke en deugddoende bedevaart in goed gezelschap, naar een mooi bedevaartstadje waar Maria als “troosteres der bedroefden” vereerd wordt

    Nu geloof ik dat, wie er één keer geweest is, er nog wil terug komen. Dat was ook de wens van vele tochtgenoten.

    Wie niet mee was, had pech of ongelijk.

     

    Bedankt E.H. Richel Goeman en E.H. Jan Coghe voor uw beide rijke geestelijke inbreng op deze bedevaart.



    Voor FOTOALBUM zie  http://www.pixagogo.be./9941664192

     Ontvangen Reacties van deelnemers:

    dank u

                  Germain voor uw gewaardeerde bijdrage op dit blog, maar vooral om de uitnodiging, het meegaan, mee-denken en danken, het meebidden.
    Dank de priesters die het op een originele manier hebben gebracht. Ik was van plan nog iets uit te schrijven over Kevelaer, maar jij hebt he hier gedaan. Ik heb bij mij enkel een aanzet gegeven met de belofte er nog op terug te komen, misschien als uitnodiging naar anderen!
    Nogmaals van ganser harte DANK!


    Vanwege Martin Vanhee


    Bericht:
          Hartelijk dank ,voor de bedevaart naar Kevelaer,ik hoop nog vele bedeaarten te kunnen meegaan.Dank u en gegroet
     
    Marie Therese Brewaeys



    Mia en Germain


     
    Proficiat met het Kevelaer-initiatief en met de zeer geslaagde uitwerking.
    Wij hebben er deugd aan beleefd (ook Agnes, ondanks toenemend
    geheugen-probleem).
    Graag nodigen wij jullie, met Christiane en Omer, uit naar Leuven, in
    vervulling van een oude belofte. Welke data passen voor jullie in juni,
    juli of augustus?
     
    Kevelaerse groet
     
    agnes-raf De Keyser

     



     Op het blog van Maarten    http://blog.seniorennet.be/maarten1955

     

    Beste,
    In de biechtkapel las ik op een muur volgend gebed en dan nog in het Nederlands. Wie goed leest zal meteen begrijpen waarom dit gebed me heeft getroffen. Ik heb het dan ook ter plaatse overgepend en er ook op dat moment een persoonlijk gebed van gemaakt voor verschillende mensen,hier uit blogland.




    HEER, NEEM MIJN LIJDEN EN OUDER WORDEN
    OP IN HET LIJDEN VAN UW ZOON
    WAARDOOR GIJ DE WERLELD
    HEBT VERLOST.

    Misschien een avondgebed om op je nachttafel te leggen.


    31-05-2007 om 21:04 geschreven door maarten

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    01-06-2007 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrienden van de poëzie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de redactie van ons senioren krantje vond ik voor mijn lezers, “vrienden van de poëzie” volgend passend maar daarom nog niet toepasselijk gedicht

     

     

                                           Senior,

    Maar ik voel me nog best…

    Welnee, er is niks met me mis,

    Ik voel me echt waar zo gezond als een vis.

    Nou ja, ik heb reuma, vooral in mijn handen,

    en ik lispel een beetje, dat komt door mijn tanden,

    en mijn vel zit hier ruim en dar zit het strak,ù

    maar geloof me m’n beste, ik ben nog geen wrak!

     

    Eens,…heel lang geleden, was ik anders, gezond.

    Toen sprong ik op rood leren schoentjes in t’ rond,

    Toen zwom ik en schaatste en zwaaide aan de ringen

    En liep op mijn handen en meer van die dingen.

    Je zou ’t nu niet zeggen, maar ’t is echt gebeurd.

    Maar daarover dus niet langer gezeurd.

     

    Die rood leren schoentjes, die zette ik opzij,

    Voor blauwe, meer passend voor toen, en voor mij.

    Toen werden ze zwart en toen werden het sloffen!

    Maar ze zitten zo heerlijk, een mens moet maar boffen.

    Mijn jeugd is voorbij,ik ben oud zo je ziet,

    Dus maak ik ‘t me gemakkelijk, ach waarom niet.

     

    Nee, werkelijk, ik heb het nog steeds naar m’n zin,

    Overdag dut ik wel om de haverklap in,

    Maar ’s nachts hoef ik daarom ook minder te slapen,

    En houd me onledig met het tellen van de schapen.

    Soms lees ik een beetje,ik haak of ik brei,

    En voor ik het weet is de nacht weer voorbij.

     

    Wat zeg je ? Op reis gaan ? Dat kan ik niet meer,nee,

    Maar ik heb wat gezien, mens je hebt geen idee!

    En dat houd ik vast, dat kan niemand me ontstelen.

    En zou ik ooit van mijn leven vervelen,

    Dan denk ik aan wat ik heb meegemaakt, toen,

    En ben zo dankbaar dat ik dat toen kon doen.

     

    Ik haal mijn boodschappen zelf, ook al heb ik geen zin,

    Ik beweeg me behoedzaam de supermarkt in,

    Laad mijn wagentje vol… en draai omslachtig,

    (mijn beurs beurs en mijn breekbare botten indachtig)

    met mijn net en mijn tassen ( een heksentoer hoor)

    op steunzolen voeten de draaideur door.

     

    Naar bed ga ik zo om een uur of elf,

    (daarvoor heeft geen enkele zin, zeg nu zelf)

    dan gaat mijn gebit in een kommetje water,

    mij gehoorapparaat in het laatje, en later,

    mijn bril op het nachtkastje. Dan denk ik na,

    wat moet er eindelijk nog meer in die la ?

     

    Maar ’s morgens doe ik alles weer op en weer aan,

    Zodat ik compleet voor de melkboer kan staan,

    Dan neem ik mijn flesje, mijn half pakje boter,

    (voor mijn gevoel worden ze elke dag groter)

    en… als ie dat heeft, een lekkere koek,

    misschien… je weet het nooit, kruijg ik straks bezoek.

     

    Sanne van Havelte

     

    28-04-2007 om 18:18 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoop op de oogst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoop op de oogst….

     

     Dit is mijn eerste blog van de maand. Hert schrijven viel mij tegen. wat kon ik nog verwoorden dat zou zin geven en hoop.
    Tot ik mijn moestuin aan het verzorgen was en vaststelde dat de natuur wonderwel zijn werk deed.

     

    Mijn groentetuin staat nu bijna gans in het groen: de kropsla mag reeds geplukt worden, de aardbeien staan in  bloei, erwten en bonen zijn bovengronds en de aardappelen zijn al aangeaard.De zomer heeft de lente voorbijgestoken. Er is hoop dat moeder aarde mij een rijke oogst schenkt.

     

    Hoop doet leven. Leven is hopen, ook als je je down voelt nadat je herhaaldelijk  naaste familie, kennissen en vrienden heb weten afstaan aan de aarde. Zelfs met Pasen, het verrijzenisfeest,is het moeilijk ons een beeld te vormen van een ander en nieuw bestaan.

     

    Werkend in mijn tuin moet ik toch geloven dat, wat schijnbaar dood is, toch weer tot leven komt en dat het onder Gods zon weer groeit en bloeit.

     

    Zelfs zouden wij weer verlangen naar wat regen, liefst een pletsende regen.

    Wolken mogen zich ook eens uitwenen als na regen maar weer zonneschijn komt.

     

    27-04-2007 om 20:42 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lentekriebels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    ’t Was deze week voor velen een feestweek.

    Twee dagen nadat de Ieren hun “Saint Patrick’s day”vierden was het de beurt aan de timmerlieden met het patroonfeest van de zagers: St. Jozef de stille timmerman. 

    In sommige streken is 19 maart vaderkensdag zoals half-oogst moederkensdag.
    Het  is ook het naamfeest van de vele jefkens die  geboren zijn  in de christelijke tijd van voor den oorlog. Nu worden ze genoemd naar televisie-  en sportsterren.


    Deze heilige is ook de patroon van onze St.-Jozefsparochie. In veel dorpen is het feest van hun patroonheilige reden voor een kermis met veel toeters en bellen. Zo was het toch in het verleden. Nu niets van beleefd. Een stadsparochie is ook heel anders dan een dorp waarnaar ik wel eens heimwee heb temeer men in de plaatselijke Kerk werkt met federaties is de parochiale aanhankelijkheid helemaal zoek.

    Deze week is de lente in het land getreden.Ware het niet dat het op den almanak stond, we zouden het nooit weten dat het lente is. Het was koud en miezerig.Je zou er geen hond door jagen. Dus, zijn we maar thuis gebleven. Maar niet iedereen bleef thuis want aan mijn deur werd gebeld. Stonden daar niet twee mensen van het “nieuw geloof”? Ik zei hen “ ’t is spijtig maar ‘k heb al een geloof en zal niet meer veranderen”. Eigenlijk een beetje stout dat ik hen niet binnen liet. Maar dan kreeg ik ze misschien niet buiten tot zij mijn oud geloof mee hadden.

    Ik dacht aan Sef van ginderachter die met een onweer van je welste uit zijn noenedutje gewekt werd door een hevig bellen aan zijn deur. En daar stond zijn schoonmoeder in de pletsende regen zonder papaplu en het water in haar botten. “ Maar moeder toch, zei sef, hoe is het mogelijk dat ge daar zijt in zo een hondenweer. Ga maar rap weer naar huis”.

     

    De meer dan 650 koppels waren deze week ook niet thuis maar afgezakt naar St.Niklaas om in massa te trouwen of te schijntrouwen en in open lucht onder de gietende blote hemel. Was het uit antiracisme of voor de leute ?

    Een kleine uit de buurt vroeg aan zijn moeder. “ Hoe gaat dat, moet je dan om te trouwen geen familie zijn ?” - “ Wel neen, antwoordde zijn moeder , hoe kom je daarbij ?” – “Eh wel, opa is toch ook met oma getrouwd en nonkel Jef met tante Pharilde”.

    Nu moet ge niet alleen geen familie zijn maar zelfs niet meer van het andere geslacht.

     

    Wat er ook nog verandert is het uurwerk. Vannacht schakelen we over van winteruur naar zomeruur. Het wordt een korte nacht want ’t zal laat in bed zijn en er vroeg weer uit.. Met genodigden van de directies uit Lourdes, de Belgische Hospitaliteit en Vlaanderens Bedevaarten is het tafelen op de vooravond van de Jaarlijkse Algemene Vergadering van de Belgische Hospitaliteit die op 25 maart, feest van 0.L.Vrouw Boodschap plaats heeft te Brugge.

    Ik ben al verwittigd geweest dat ik water bij mijn wijn moet doen.

     

    Ook de 15 cm hoge sneeuwlaag rond mijn vakantiehuisje in de Ardennen krijgt water. Het zal dooien. Het wordt dan toch lente zodat ik straks mijn patatjes kan planten.De lente kriebelt al.

     

    24-03-2007 om 15:23 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een spirituele ontdekkingsreis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “ NAAR KEVELAER”:een spirituele ontdekkingsreis.


    Foto: Beeld van de pelgrim te Kevelaer.
    Klik op fot voor meer beelden uit Kevelaer


    Santiago de Compostella, Rome, Jeruzalem en Lourdes zijn met nog zovele andere plaatsen bestemmingsplaatsen om als een soort ontdekkingsreiziger te speuren naar het voor hen nog onbekende.

    Men trekt er op uit op zoek naar een deugdzaamheid dat men denkt te vinden in een ontmoeting met andere zoekers, een beleven van een verhaal in zijn rituelen, een genieten van een plek waar het verleden, de cultuur van heden en mogelijks een betere toekomst hen aangrijpt.

    Elk pelgrimsoord heeft zijn eigenheid, zijn infrastructuur, zijn rituelen en zijn verhaal.

    Zo heb je, niet zo ver van ons en toch nog weinig bekend, het bedevaartsoord KEVELAER.


    Het ligt 280 Km van bij ons in Duitsland aan de Nederlandse grens nabij Venlo. Het is een van die mooie toeristische stadjes, half Duits half Nederlands van uitzicht, mooi van gebouwen die getuigen van heel wat kunstwerkplaatsen van glas- en mozaïekschilders, goud- en zilversmeden, houtsnijwerk en orgelbouw.Daar is een zekere kunstenaarscultuur gegroeid.

    Men kan er kuieren in enkele winkelwandelstraten die leiden naar een rustig met bomen beplant pleintje en in het midden….de Genadekapel.Men beland er plots in een gans andere sfeer, van rust en stilte en van inkeer.

    Die Genadekapel is de uiteindelijke bestemmingsplaats voor de pelgrim zoals de “Grot der verschijningen” te Lourdes. Men maakt er een ommegang om devoot het schrijn aan te raken, om een kaars aan te steken, om rustig op een bank voor de kapel te bidden

    Om die kapel is het eigenlijk te doen.Maar hoe is dit begonnen ? Wat is zijn verhaal ?

    Kevelaer was destijds een gehucht met enkele huizen en een paar honderd inwoners dat in de dertigjarige Duitse godsdienstoorlog (1618-1648) fel te lijden had en waarbij heel wat inwoners werden gedood. Ter nagedachtenis aan die gruweldaden werd een Kroatisch Hagelkruis opgericht. Een koopman die daar dagelijks voorbij kwam bad regelmatig aan dit kruis. In 1641 hoorde hij tot drie keren een mysterieuze stem uit de hemel: “ Op die plaats moet u voor mij een kapelletje bouwen”. Zijn vrouw kreeg ’s nachts een visioen met in een heldere lichtstraal een kapel met het beeld van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg. Tijdens de pestepidemie van 1623 was O.L.Vrouw van Luxemburg fel aanroepen als “Troosters de Bedrukten”.Deze afbeelding was kort voordien haar door soldaten te koop aangeboden maar zij had dit geweigerd.

    In 1642 bouwde het niet zo fortuinrijke paar op die plaats een eenvoudig kapelletje met een afbeelding van dit prentje ter grootte van 7,5 x 11 cm. Het kapelletje kreeg heel wat bezoek en reeds op 8 september ( feest van O.L.Vrouw geboorte) gebeurde de eerste wonderbare genezing van een sedert vijf jaar verlamde. Nadien werden door de Kerk nog meerdere genezingen als mirakel erkend. Het volk bleef toestromen zodat een grotere kapel werd gebouwd met in de omgeving verschillende bidplaatsen zoals een kaarsenkapel, een Mariabasiliek, een biecht- en sacramentskapel, een modern openluchtforum voor de vieringen van grote groepen.

    Al deze gebouwen zijn parels met kunstwerken in brandglas, koper- en zilversmederij in een mooi gotisch interieur met mooie beelden.

    Het werd, na Lourdes en Fatima,.een van de grootste bedevaartsoorden van West-Europa.

    Het eenvoudig kapelletje werd tien jaar later verbouwd tot een mooie zeshoekige kapel als een kopie van de kerk van Scherpenheuvel. Zoals in alle oude heiligdommen van Maria zijn ook hier de verkondiging aan Maria, de geboorte van Jezus en de kroning afgebeeld en door de jaren heen zijn er heel wat sieraden aangebracht.

    Om er een kaarsje te branden is deze kapel te klein en daarom staat er achter deze kapel de Kaarsenkapel met binnenin naast de vele dankvotieven 300 grote bedevaartkaarsen van pelgrimgroepen die er komen terwijl men buiten langs de zwartgerookte gevel van deze kerk zijn eigen devotiekaarsje kan aansteken.

    In de basiliek hebben de grote bedevaartdiensten plaats. Deze kerk die gewijd is aan “Maria ten hemel opneming” herinnert de pelgrim aan zijn uiteindelijk einddoel. Wanneer hij opkijkt naar de gewelven ziet hij mediterend de hele heilsgeschiedenis van de kerk en het christelijk leven. Het retabelaltaar in de absis toont de Zeven Smarten van Maria die moet duidelijk maken dat Maria de troosteres is der bedroefden.

    Ook de andere bidplaatsen zoals de Doop- en biechtkapel, de sacramentskapel, de Pax-Christi kapel, het forum en de openlucht kruisweg in het Mariapark nabij het Clarissenklooster zijn mooie kunstvolle plaatsen voor bezinning.

    Waar vroeger de godsdientoorlog woedde is dit nu een ontmoetingsplaats geworden voor de vrede, verdraagzaamheid en de oecumene met zijn Petrus Canisiushuis.

    Het eerste Pax-Christi congres in 1948 vond plaats te Kevelaer en als herinnering werd er de Pax-Christi kapel gebouwd. In de Genadekapel brandt de Vredeslamp, door drie vredesduiven gedragen, waarin het licht dat in 1949 te Lourdes ontstoken werd naar Kevelaer werd gebracht. Iedere zaterdag is er een vredesmis in de kapel. Er is ook nog de Oecumenische kerk.

    De “Vrienden van Lourdes” die niet alleen als doel hebben de Lourdesbedevaarten te propageren maar ook het bedevaarten in het algemeen en de Mariaverering in het bijzonder willen met een tweedaagse bedevaartreis dit uitzonderlijk oord Kevelaer in de kijker plaatsen.

    Daartoe organiseren zij op 29 en 30 mei deze drievoudige bedevaartreis.

    Op de heenreis wordt een gegidst bezoek gebracht aan de O.L.Vrouw kathedraal te Antwerpen en op de terugreis een stop in het bedevaartsoord te Scherpenheuvel.

    De reis gaat door per autocar van het reisagentschap “Reizen Sercu verg. A1239” en een met verblijf van een dag volpension in het Parkhotel Kevelaer.

    In het programma van deze reis wordt naast de groepsviering en gegidste bezoeken ook ruimte gelaten voor individuele tijdsbesteding.

    De reis kost 110 euro ( 2 p.-kamer) en 125 euro (1p.-kamer). Inschrijven wordt dringend bij de “Vrienden van Lourdes” tel 051/20.43.81

    18-03-2007 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het leven gaat verder....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het leven gaat verder….


     


    Reeds is het een week geleden dat mijn twee jaar oudere broer werd begraven. Plots, na een St.Cecilia-etentje van zijn Seniorenfanfare “ Schudddn en bevn” met een fatale hersentrombose ineen gezakt.Het was mentaal een zware week van verdriet, herinneringen, medelijden en nare gedachten.

    Er was maar één oplossing: doorwerken . Het HBK-seniorenkrantje met een uitnodiging voor de Algemene Vergadering moest weg, Het contacblad van de Belgische Hospitaliteit moest de deur uit, de 36 winnaars van de Lourdestrekking dienden verwittigd en de uitslag in de lokale pers verzonden. De geplande bedevaart naar Oostakker en de tweedaagse bedevaartreis naar Kevelaer (Dtsl.) moest verder verwerkt worden en gepropageerd, mijn verzameling  5000 zichtkaarten uit Lourdes moest nog nagezien worden om ze ten toon te stellen op de vergadering van de bijeenkomst van de afdelingsbesturen van de “Vrienden van Lourdes.

    Dit was mijn remedie tegen het piekeren.Het leven gaat verder.

     

    Uit de begrafenistekst citeer ik maar:

     

    Ook morgen zal de zon opgaan

    Maar zullen we zonder jou verder moeten.

    Het zal zomer en winter zijn,

    De wind zal waaien met zijn geheimen en verten,

    De regen zal de aarde drenken als weleer

    En we zullen er zonder jou doorheen moeten.

    Maar jouw naam zullen wij bij weer en wind

    Met ons meedragen.

    Al wat in je leefde en dreef,

    Zal het onze geworden zijn

    En in stille uren ben je ons meer nabij

    Dan woorden kunnen zeggen.

     

    In herinnering zal je blijven: een liefhebbende echtgenoot,pa en opa, broer vol van muziek, plezieren clown,moed en wilskracht, een geweldig mens.

    02-03-2007 om 21:24 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEZOEK VAN BEESTJES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    BEZOEK
    Hier ben ik terug, verlost van mijn beestjes . Ik was overvallen door beestjes; in mijn neus, mijn keel, mijn oren. Het waren vieze beestjes vol slijm die me plaagden en tergden juist als ik…. 75 jaar werd . Konden die ook geen beter moment uitkiezen ?

    Nu begin ik ook klaar zien in het vele werk dat nog te doen was voor onze Lourdesnamiddag op 18 februari en het  klaarmaken van de expo

    “5000 groetjes uit Lourdes”.

    Deze kaarten tonen de merkwaardigste plaatsen uit Lourdes en omgeving. In een verzameling van meer dan 5000 postkaarten kan men de veranderingen reconstrueren die er in de loop der jaren gebeurd zijn. Zo; de gebouwen, de plechtigheden, de bezoekers, de kledij en gewoonten, de speciale gebeurtenissen. Maar misschien méér dan een toeristisch zichtkaartje verhaalt een postkaart uit Lourdes de gevoelens en wedervaren van de pelgrims.

    Om een overzicht te hebben werden de kaarten geselecteerd volgens soort zicht:

    De diverse kerken ( Rozenkrans, Onbevlekt ontvangen, crypte, Bernadettekerk, Pius X-basiliek), de Grot, de baden, de Esplanade, het Gekroonde Beeld,

    Maria in de nis aan de Grot, de beelden in het Heiligdom (Bernadette, St Michiel, diverse Mariabeelden, het Bretoens Kruis), een hele reeks voorstellingen van Bernadette ( als herderinnetje, tijdens de verschijning,biddend met de paternoster) en  het cachot met het huisje van Bernadette. Men ziet het Heiligdom vanuit verschillende plaatsen ( van de St. Michielspoort, van de Route de Pau, van de weide, met de Gave, vóór en na de bouw van de ondergrondse ,de omgeving van Lourdes met het kasteel, de Pic du Ger, de bergen,  de Calvarie, Cité Secours, de binnenstad met de hotels.

    Een groot deel is gewijd aan de processies ( de lichtprocessie, de sacramentsprocessie, de ziekenzegening). Men ziet op de kaarten ook de massa en zieken aan de Grot, in de processies, de Pius X basiliek.  Er zijn kaarten n.a.v. speciale bedevaarten zoals de Rosaire, de militaire bedevaart, de oudstrijders, de kinderbedevaart van Ziekenzorg, de KWB of  n.a.v.speciale gebeurtenissen zoals de Cuinquantenaire en de Centenaire, het bezoek van de Paus , inhuldigingen.

    Interessant ook is wat men schrijft op deze kaarten. Een bloemlezing werd gemaakt met mooie devote teksten of  ludieke groetjes en vooral hun verwondering over het Lourdesgebeuren.

     

    Vandaag is het de grote dag te Lourdes: 11 februari, verjaardag van de eerste verschijning. Wellicht meer dan 20.000 mensen zullen er zijn. Ik zou er ook willen bij zijn, maar mijn plicht roept aan het thuisfront.

    Van een blogvriend ontving ik een gedicht van Guido Gezelle. Naar aanleiding van deze feestdag geef ik het u dan ook mee.


    LOURDES.

    Voor velen is de weg naar Lourdes hooge steden 
    een hoopverwekkende gaan, vol lof- en dankgebeden,

    en ’t wederkeeren wordt door velen, in hun land,

    als of ’t een bruiloft waar’, gevierd ten allen kant.

     

    Eilaas, zoo ging ik ook, vol hopende gepeinzen,

    om troost in mijn verdriet, van hier naar Lourdes reizen,

    en ‘k wenschte al ’t gene God, met Onze Lieve Vrouw,

    had best voor mijne ziel beschikt, dat ’t wezen zou.

     

    Triomph, het is geschied ! Geloofd zij God ! Genezen

    en mocht ik van de kwaal des lichaams wel niet wezen,

    maar hooger giften gaf mij, op Maria’s woord,

    die God, die altijd elk na zijn beliefte aanhoort:

     

    ‘k Genas van al ’t verdriet, van al de droeve plagen,

    die velen nog na mij, die mensch zijn, zullen dragen;

    ‘k genas, om nimmer meer te kranken, en om, blij,

    voor eeuwig God te zien, van zucht en tranen vrij !


                                          Gezelle, Kerkhofblommem   1881

     

    11-02-2007 om 08:53 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ‘t Zijn zotten die werken…

     

    Je zal dit wellicht van mij gedacht hebben daar je een hele tijd geen nieuws meer las op mijn blog. Maar niets is minder waar. Het is een drukke periode in voorbereiding van de trekkingsnamiddag van de “Vrienden van Lourdes”, de voorbereiding van de bedevaart naar Kevelaer in Duitsland, de jaarvergaderingen van het Diocesaan Comité, de Belgische Hospitaliteit, de HBK-Seniorenclub en de daarbij horende nieuwsbladen die ik moet neerpennen of liever typen.

    Bij dit alles  beleef ik een snotperiode van je welste en neem ik geregeld een warme slok citroenwater vermengd met honig en een lepel vlierbessensiroop. ’t Schijnt dat dit goed is.Het zal moeten want mij wacht nog enkele verjaardagsdineetjes.

    Van eten gesproken. Sif en Elza van ginderachter gingen ook eens op restaurant om hun verjaardag te vieren.Het was een restaurangske met een halve sterre en niet te diere. Sif die graag de groten afgeeft commandeert aan de garçon zijn menu: “ Een biefstuk, niet te hard en niet te zacht gebraden, “djuuste van passe al weerskanten”, met een beetje sause, niet te vet en niet te waterachtig, schone van passe gebruind. Daarbij een kommeke sla van de geelste blaadjes, zonder nerven, met nogal veel mayonaise, maar niet een hele bokaal. En dan een zatte kaffee met een heel klein beetje melk zonder vel”.

    De garçon stond heel die litanie te aanhoren en zonder op te schrijven vroeg hij: “ En wat voor tandenstoker zou menere willen: een in Louis Quinze of een in Louis Seize ?”

    ‘ Is maar om te zeggen dat je nog zo zindelijk niet mag zijn in ’t leven, maar voor wie met mij meegaat naar Kevelaer op bedevaart heb ik toch een hotelleke besteld van méér dan een halve sterre.

    18-01-2007 om 09:38 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GELUKKIG NIEUWJAAR
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan mijn lezers wens ik een 
    gelukig nieuwjaar

    Een nieuw jaar kan je beginnen

    met de mooiste kleren aan.

    Dat is wel gezellig

    maar je hebt er niet veel aan.

    Een nieuw jaar kan je beginnen

    met een grote zak vol goud.

    Maar dat heeft weinig waarde

    als niemand van je houdt.

    Een nieuw jaar kan je beginnen

    met een glaasje wijn.

    Maar als dat op is, wat dan nog ?

    Er moet iets beters zijn.

    Een nieuw jaar kan je beginnen

    met een heel mooi gedicht.

    Maar het beste is altijd nog:

               Begin met een blij gezicht !

    01-01-2007 om 10:25 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elvis Presley
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lieve Blogbezoeker,

     

    Met mijn wensen voor een Zalige Kerst en een Genadevol 2007

    heb ik een speciale Kerst-'surprise' :

     

    In 1971 bracht niemand minder dan ELVIS PRESLEY een prachtig WEES GEGROET ( Hail Mary ) uit met als titel MIRACLE of the ROSARY

    Inderdaad was Elvis in zijn beginperiode een overtuigde katholieke gelovige. Slechts later ging hij ten onder aan drugs, drank en vrouwen...

     

    Klik op de afbeelding ( eerst bovenaan links eigen muziek afzetten) en je krijgt een link naar de warme stem van Elvis die hulde brengt aan Maria. 

     

    Met volgende tekst:

     

    Oh blessed mother we pray to thee
    Thanks for the miracle of your rosary
    Only you can hold back
    Your holy son`s hand
    Long enough for the whole world to understand

    Hail, Mary full of grace
    The Lord is with thee

    Blessed are thou among women
    And blessed is the fruit of thy womb, Jesus
    Oh holy Mary dear mother of God
    Please pray for us sinners
    Now and at the hour of our death
    And give thanks once again
    For the miracle of your rosary

     

     

    Veel luistergenot.

    22-12-2006 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    't Is winter....

    ’t Zijn geen winterse dagen lijk dat we op de kerstkaartjes en de vele internetbeelden zien met dikke lagen sneeuw op de daken van romantische huisjes onder een fonkelende sterrenhemel.

    Zelfs hoor ik het niet vriezen dat het kraakt.

    Alleen aan de vrouwenbenen kan je het zien dat het al winter is. Zij paraderen op straat en op de kerstmarkt met hun botten aan. Het zijn geen botten van het Belgisch leger, kloek en sterk, maar sierlijk en kroket spannend op hun slanke benen.

    Straks zal ik mij nog moeten overpeinzen of ik voor de nachtmis met Kerstmis mijn pardessus zal moeten aantrekken.

    ’t Is lijk Sissen van uit mijn gebuurte. Die moest op 21 december naar de begrafenis van Saaten, een van zijn kaartersmaten. Zegt zijn vrouw Farailde: " ’t Zal er voor zeker niet warm zijn in die kerk, doe maar uwen onderbaai aan met lange mauwen." – " Bah,bah,repliceert Sissen, ’ t en is nog geen winter ten volle. ’t Gaat nog kouder worden. Wat zal ik dan aandoen met Kerstdag ?"

    " Tegen dan zal die begraving al lang gedaan zijn en zal er geen mens meer over Saaten praten"orakelt Farailde.

    Met mijn hartverwarmende kerstgroeten en…. dat iedereen zich aan het gras houdt om niet weg te glijden voor het geval het toch nog mocht sneeuwen..

    22-12-2006 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria Onbevlekt Ontvangen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    8 december: Feest van Maria Onbevlekt ontvangen

     

    Voor Lourdesvrienden is dit een bijzondere Mariale feestdag, vandaar dat ik niet kon nalaten toch even mijn lezers er aan te herinneren.

     

    Dit feest is precies negen maanden voor het feest van Maria Geboorte  op 8 september .Tevens is het de eerste Mariale feestdag van de Advent waarop wij ons voorbereiden op de komst van Jezus.


    Toen paus Pius I
    X het dogma hiervan in 1854 afkondigde, was het een bevestiging van wat het volk Gods al lang geloofde, zeker na de verschijningen van de Moeder Gods in Parijs in 1830 aan Catharina Labouré en in Lourdes aan Bernadette Soubirous in 1858.


    Bij het hoogfeest gedenken wij hoe de vrouw, die bestemd is om de moeder te worden van Jezus Christus, vanaf haar eerste levensjaar door Gods genade hierop is voorbereid. Zij is boven alle mensen uitverkoren om een uitzonderlijke plaats in Gods heilsplan in te nemen.

    Het dogma
    zette onder Rooms Katholieken een nieuwe golf van Mariaverering op gang.

    Wil je meer weten over de Mariale feestdagen in het jaar. Klik dan op
    http://www.pixagogo.be/8801664202

     

    08-12-2006 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    TIJD TE KORT

     

    Daags voor het feest van de Goede Sint was het seniorendag.

    Met de HBK-collega’s zijn wij gaan quizzen in Hoboken, spannend en leerrijk omdat je dan beseft dat je eigenlijk zoveel niet weet en ervaart dat het vrouwelijk schoon nog slimmer is dan zij er uit zien en fel hun man staan.

     

    Met een fles wijn onder mijn arm als prijs ben ik naar huis getrokken in gezelschap van mijn vrouw en “den Raf”. Als sardientjes in een doos zaten wij gedurende een half uur  in het droge op de tram om dan rustig met de trein via Brugge naar Roeselare te sporen. We hadden wat pech - wat zelden gebeurt (?) - het treinverkeer had vertraging zodat wij na drie uren reizen om 20 uur thuis landden.

    Toch was er voor de prijs van een seniorenticket heel wat treinamusement te beleven. Met  Raf als bijzit  heb je geen MP3-speler nodig.

    Het snel oplossen van de kruiswoordraadsel en de sudoku in het treinblad “Metro” als een bijkomende test op mijn intelligentie bevestigde mijn overtuiging dat een HBK-quiz  tienvoudig meer hersenkronkels van zijn publiek vergt dan de Metro van zijn lezers. Er restte nog ruim de tijd om mijn medereizigers te scannen ( volgens onze quizmaster een microtone uitvoeren).

    Zou die een lerares zijn, zou dit een bankmanager zijn , wiens mobieltje speelt er nu , naar welke schat zou hij aan het mobielen zijn, uit welk land komt die zwaarlijvige kleurlinge, wie van de twee is de moeder en wie zou de dochter zijn ? Zoveel vragen spelen in mijn hoofd dat ik niet weet welk station we voorbij rijden. Gelukkig heeft Raf gezien dat het Hansbeke is.

    “Hansbeke”, dat is het dorp van collega Gilbert Demuyter. Meteen werd in mijn hersenen een link gelegd naar de tijd dat wij voor het personeel en agenten samen een rally organiseerden. " Waar is de tijd van de HBK- rally in dit mooie Meetjesland ? zei ik.

    En waar is de tijd, repliceerde mijn bijzit van de HBK-Quiz op de incentiv-reis naar de Moezel voor de ster-agenten.
    Als quizmaster had ik als eerste prijs aangekondigd: “Drie dagen wenen”. Het werd een heuse strijd voor de fel begeerde prijs.. Toen uiteindelijk aan de winnaar de prijs moest overhandigd worden kwam een tas met drie kilo ajuinen te voorschijn, genoeg om drie dagen te wenen.

    Gelukkig heb ik geen slagen gekregen. Er werd alleen maar (groen) gelachen en de winnaar kreeg toch nog een krat heerlijke Moezelwijn.


     
    Morgen is het Sinterklaas. Het is alsof dat het gisteren was dat ik op een personeelsbijeenkomst samen met mijn twee zwarte pieten voor mijn collega’s en chefs voorlas uit het grote rode zondeboek.(zie foto).

    Zonde! Mijn pieten hadden de ganse kleedkamer in het hotel bevlekt met het schoensmeer waarmee ze werden ingewreven

    Waar is die tijd ?!

    Wij zijn weer in Roeselare aangekomen. De tijd van een treinreis al duurt die langer dan verwacht is nog te kort om al onze herinneringen op te halen.


    Voor meer HBK-frivoliteiten klik onderaan op "1992 Adieu HBK", onderaan de HBK-fototo.

     

    07-12-2006 om 00:00 geschreven door Germain Dierynck  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    Archief per week
  • 27/10-02/11 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Succes met uw blog.Nog altijd Vlaming in hart en nieren ?
  • zondag bezoekje van bompajack
  • fijne avond
  • ppsjes en nog wat
  • Hallo ik wens U een fijn weekend...liefs

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn websites
  • SeniorenNet.be
  • Diocesaan Comité
  • Vrienden van Lourdes te Roeselare
  • Mijn Ardennenhuisje
  • Lourdeshospitaliteit
  • Mijn stamboom

  • Foto

    Welkom op mijn websites
    Inhoud blog
  • Respect voor DOEL
  • Lang leve Lourdes
  • Bezorgde luisterijd
  • Lourdes en Guido Gezelle
  • Ingrid Betancourt in Lourdes
  • nN het Odenwald/Duitsland
  • Doen zoals Abraham
  • Civitas Dei op expo 58
  • WEEK VAN DE VRIJWILLIGER
  • KORT VERBLIJF

    Zoeken in blog


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • DAGBOEK VAN EEN VRIEND
  • MAARTEN'S BLOG
  • FOTOBLOG MICHIEL HENDRICKX
  • KALENDER MARIALE FEESTDAG
  • ROESELAARS- EN STREEK NIEUWS:Fototelenet
  • LOURDESHOSPITALITEIT

  •  


    Blog als favoriet !

     


    ONS VAKANTIEHUISJE
    Klik op foto voor meer info


    Foto

    Met gehandicapten en zieken naar Lourdes.
    Voor een diareeks met muziek en 49 sfeerbeelden over "Lourdes, zijn symboliek en rituelen" klik op de foto 
    51 Mb en 21 min. downloadtijd


    Foto

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • DAGBOEK VAN EEN VRIEND
  • MAARTEN'S BLOG
  • Roeselaars streeknieuws

  • Jaarlijkse trekking van 35 Lourdesbeurzen uit 3500 lidkaarten. Voor website Lourdesvrienden Roeselare klik op foto


    Foto

    Bezoek aan de Koningin n.a.v. 75 jaar "Belg. Hospitaliteit O.L.Vr.v.Lourdes" als ondervoorzitter.
    Foto

    Foto

     1992 -ADIEU HBK-SPAARBANK !


    Stichter - secretaris van de HBK-seniorenclub 1993
    op de jaarlijkse ASV. Klik op foto voor website

    Foto

    KLIK HIER VOOR MUZIEK
    "Vrienden van Lourdes"
    bisdom Brugge
    Klik op foto

    Foto


    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!