CANADEES WANDEL WEEKEND 1-2 NOVEMBER 2008 KNOKKE-HEIST.
MONUMENTENTOCHT
BEVRIJDINGSMARS.
KNOKKE HEIST.
Canadees Wandelweekend in Knokke-Heist, is de afsluiting van de Canadaweek 2008. Zaterdag is een monumententocht die ons doorheen Knokke-Heist met bijzondere aandacht voor de monumenten opgericht ter nagedachtenis aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We worden verrast door de historische context van de wandeling en de schoonheid van het landschap, vooral op zondag.
We vetrekken met de wandeling op het plein midden in de stad, dat het Knokke-Heist ernst is kun je zien aan de duizenden Canadese vlaggen die de stad versieren. Overal vlaggen die in de wind wapperen. Spijtig dat het de ganse dag regent. We wandelen langs de verschillende oorlogsmonumenten, die allemaal bebloemd zijn.
Dan wandelen we de dijk op, en gaan een eind het strand op, Jefke beleeft de tijd van zijn leven, hij is dol op water en strand. We wandelen een stuk door de duinen, hier is nog een prachtig stukje strand en duinen waar geen appartementen staan en waar je kunt zien hoe het ooit geweest moet zijn zonder al de bebouwing. We wandelen nu terug richting binnenland en komen aan de Visserskapel. Daarna komen we aan het Monument 14-18. Dan wandelen we naar de controlepost in het Strubbepark, hier is een heemkundig museum spijtig dat ze vandaag niet open gedaan hebben.
Na de controle wandelen we door de lanen van Knokke - Heist. De grote villas zijn hier wel opvallend aanwezig. Aan een grote vijver, hier staat het beeld van Ode aan de vrouw zo komen we terug aan op het plein met de verwarmde tent.
Binnen staan doedelzakspellers ons op te wachten en geven ons een muzikale aankomst. Wij blijven nog wat napraten over de wandeling, wij hebben een hotel geboekt in Zeebrugge voor een paar nachten, wij gaan nog even naar Blankenberge om naar het vuurwerk te gaan kijken. Wat een prachtig spektakel van 35 minuten was.
We keren naar Zeebrugge terug morgen de Mini Bevrijdingstocht.
Gelukkig is het weer vandaag een beetje beter, geen regen. We wandelen de stad uit om naar de polders te gaan.
De polderlandschappen met zijn authentieke dorpjes te midden van uitgestrekte velden met knoestige knotwilgen. We wandelen hier richting het Zwin. We wandelen naar de Hazegraspolder en keren zo terug richting oosthoek en dan terug langs het mondaine Knokke. Als we Knokke binnenwandelen word het duidelijk dat het hier om een herinneringsmars gaat, op de plaatsen waar de legers kampplaatsen hadden zijn nu terug in beeld gebracht.
Wij wandelen verder en komen langs de Vlindertuin. Hij is nu wel gesloten. Dan weer langs de prachtige huizen van Knokke. We komen zo terug aan de tent. Een fanfare speelt er mars muziek, wel prachtig om gade te slaan.
Wij besluiten om nog een ommetje te maken naar het strand en de dijk, wij wandelen de dijk af en komen aan het natuurreservaat De Zwinduinen en polders. Hier is ook de surfclub waar we kunnen genieten van een drankje en hapje en het zicht op de zee. Spijtig dat een weekend zee zo vlug om is, maar we hebben zeker genoten van de wandelingen en de kust.
Verscholen tussen Tongeren en Sint Truiden, midden in het vruchtbare Haspengouw, hier ligt Borgloon. Het charmante stadje lijkt zo uit de middeleeuwen gestapt. Zet de klok even stil, ontvlucht alle drukte en geniet van het prachtige, groene centrum van de fruitstreek.
ABDIJ COLEN
Zo kondigt Radio 2 de wandeldag aan, en op een gewone zondag klopt dit ook, maar op de Radio 2 wandeldag hebben we hiervan niks kunnen merken, volk, veel volk, parkeer problemen, teveel volk op de controlepost waar je niet aan een koffie kom komen, wij hebben al veel beter georganiseerde wandelingen gedaan. Voor wie Borgloon eens wil verkennen raden we een gewone zondag aan als het rustig is. Wij hebben gekozen voor de Katarakt wandeling. Wij wandelen naar de Abdij van Colen. Hier genieten we van het gloeiende landschap, de abdij waar nog een 7tal zuster wonen, ook hier is het Fruitstreekmuseum gehuisveste.
COLENVALLEI
FRUITLIJN
STOOMSTROOPFABRIEK
Als je even halt houd en de prachtige vallei van Colen in ogenschouw neemt heb je de perfecte indruk van hoe Haspengouw eruit ziet. De vallei met de beek en plantage met de boerderijen, de tegenover gelegen wijngaard, en de parochiekerk van kerniel, gewoon mooi. We wandelen over de oude spoorwegbrug en dalen af naar het fietspad, deze is gelegen op de oude spoorweg ook wel Fruitlijn genoemd. Wij wandelen richting Stationsplein, dat deze spoorlijn voor Haspengouw veel betekend heeft zie je nog in de stationsbuurt, 3 stroopfabrieken en stoommelkerij de weg van het station naar het centrum is de plaats waar de mooiste oude huizen van Borgloon staan.
FRUITPERSEN
STOOMSTROOPFABRIEK
Wij wandelen naar het Stoomstroopfabriek, waar vandaag en demonstatie fruitpersen is, iedereen kan hier zijn eigen fruit laten persen en het fruitsap meenemen, het pas hernieuwde plein van het Stoomstroopfabriek steken we over en gaan even de stroopfabriek binnen, de stroopstokers zijn nog aan het werk, wij wandelen nu de stationsstraat op en gaan voorbij de prachtige villas, al deze woningen zijn nu beschermd als monument.
Wij wandelen nu naar de Markt met het stadshuis en de onlangs aangelegde plein. Hier vetrekken de Katarakt wandelingen van Grootloon. Langs de Oude Berg, met de Burchtheuvel waar de burcht van de Graven van Loon stond. We dalen af, want Borgloon ligt op een heuvel, steken de Steenweg over en wandelen nu de Bolderberg op. Hier zijn de afgelopen maanden werken uitgevoerd om de natuur een heel nadrukkelijke deel te laten uitmaken van dit prachtige landschap, we klimmen Bolderberg op. Links liggen de resten van de Kersentoren uit de Kataraktserie. De eigenaar heeft hen dadelijk na de uitzending van de serie afgebroken, een stukje fruithistorie is verloren gegaan.
HUIS DONCKERS UIT KATARAKTSERRIE
STADHUIS
KANUNIEKENHUIS
Wij wandelen nu naar de Romeinse Kassei of Heerbaan, hier heeft men in een oude kersenweide een picknick plaats gemaakt, je mag men geloven in de lente als de oude kersenbomen in bloei staan en je kunt, op een zonnige dag hier je boterhamen opeten het is een feest. Vandaag is het niet zo goed weer, maar wij willen toch hier halt houden om onze boterhamen op te eten, het is er gezellig ver weg van de drukte en alle verkeer. De wandeling over de Romeinse heerbaan brengt ons naar het idyllische dorpje Grootloon, hier moet je zeker in de bloesemtijd komen, vele hoogstamboomgaarden zijn hier bewaard er en het nieuwe Katarakt wandelpad leid ons door de prachtige boomgaarden en velden. De glooiende akkers, de imposante boomgaarden en hoeves zijn een streling voor het oog.
De controlepost is in de Servaeshoeve, een Haspengouwse vierkantshoeve, waar de sporen van het stroopstoken nog aanwezig zijn, voor de tijd van de stroopfabrieken werd op de boerderijen stroop gestookt en werden stallen gebouwd om stroop te stoken, en je herkent deze aan de typische lagen daken. We verlaten Grootloon om terug naar Borgloon te wandelen, al vlug komt Borgloon kerk in zicht, niet moeilijk ze ligt op een van de hoogste punten van de stad naast de Burgheuvel.
SERVAESHOEVE
STROOPDAK
We wandelen terug langs het kasteel de Grote Mot. Dan via de Graef naar het centrum, wij dalen terug af naar de fruitveiling, het is er druk 8000 wandelaars hebben de weg naar Borgloon gevonden. Alhoewel we hier in onze eigen achtertuin aan wandelen zijn is het voor ons toch altijd aangenaam om te wandelen en genieten we met volle tuigen van het landschap en de mensen die hier wonen.
INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG / CHARLY'S WANDERCLUB / MONTENAU 25/10/2008
35. INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG
CHARLYS WANDERCLUB MONTENAU.
MONTENAU.
Montenau een deelgemeenten van Amel ligt aan de Ravel (fietsroute) van de Scheinenbett der Vennbahnstrasse. Deze fietsroute op de bedding van de Vennbaan is ook een deel van onze wandeling. Maar we wandelen eerst naar Inveldingen, een prachtig dorpje met een geklasseerd kerkje en een paar prachtige boerderijen. We klimmen naar boven en komen aan het kerkje.
INVELDINGEN
Dan wandelen we de Ravel-fietsroute op, hier is het prachtig om te wandelen en de herfstkleuren zijn nu op zijn best. We worden getrakteerd op prachtige zichten over het mooie landschap. We wandelen verder en komen aan de Place Saint Donat, een gezellig pleintje met een zitbank en een zicht op de kerk. Dan weer verder langs prachtige lanen in de bossen we wandelen een heel eind langs de Amel.
Het staatsbos Rohrbusch is een prachtige bos om in te wandelen, met naaldverliezende dennen die nu mooi geel kleuren en daarna afvallen. We wandelen terug richting Montenau om langs het klooster te komen, wij wandelen verder en wandelen een stukje langs de Goud groeven, rond 1900 waren verschillende goudmijnen in dit gebied. In 1919 werden de mijnen gesloten door de Duitse regering. Een postkaart uit 1911 laat deze goudmijn zien.
POSTKAART 1911/GOUDMIJN
AMEL
Altijd komen we wel iets te weten over de streek waar we wendelen, als je maar de infoplaten leest en wat tijd maakt om naar de mensen te luisteren, dit maakt voor ons het wandelen niet alleen een gezonde ontspanning maar je leert ook nog iets van de streek. We wandelen het dorpje weer binnen, langs de voormalige station ook hier weer een reeks infoborden met het verhaal van de Vennbahn.
Langs een van de beste en smakelijkste Schinkendrogerij uit de streek. De Montenauer Original Ardenner Schinken. We zijn zo weer terug aan ons vertrekpunt op de brug over de Amel. Een herfstwandeling met de wandelclub van Montenau. In de 25 jaar die we wandelen hebben we nooit een wandeling in Montenau overgeslagen, en toch blijft het elk jaar weer een prachtige wandeling met een weerzien van wandelvrienden.
HET VOORRECHT VAN GROOTOUDERS TE ZIJN IS DAT JE MET JE KLEINKIND NAAR SINTERKLAAS MOOGT GAAN, ALHOEWEL ONZE JELLE NOG MAAR 7 MAANDEN IS ZIJN WE TOCH MET HEM NAAR DE SINT GEGAAN SAMEN MET ZIJN NEEFJE SENNE EEN HEEL FIJNE NAMIDDAG.
MARCHE DE L'DERENE MASTOKE / LES CASTORS DES COMOGNES DE VEDRIN / NOVILLE-LES-BOIS 19/10/2008.
25E MARCHE DE LDERENE MASTOKE.
LES CASTORS DES COMOGNES DE VEDRIN.
NOVILLE-LES-BOIS.
Noville-les-Bois is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Fernelmont. Noville-les-Bois ligt in de provincie Namen.
Wij starten onze wandeling in het centrum van het dorpje, en dan wandelen we het dorpje uit. In de verte zien we het kasteel van Noville liggen. Beter gekend als het kasteel van Fernolmont. Dit prachtige kasteel is nog volledig intact met als middelpunt de donjon in natuursteen. Gelegen in een moerassige gedeelte is het gebouwd op houten palen. Nog steeds bevinden zich achter het kasteel grote vijvers, de kasteelhoeve bevind zich rechts van de ingang, in het verleden hebben we dit prachtige bouwwerk bezocht. Wij vatten onze wandeling aan en verlaten het dorpje om kennis te maken met de groene omgeving. Uitgestrekte velden met grote boerderijen. We komen langs de vroegere Siroperie en dan langs een copie van een windmolen. Hier is het aangenaam om te wandelen. Langs een prachtig veldkapel en dan de uitgestrekte velden in.
Controle pop één van de grote boerderijen, deze zijn hier wel indrukwekkend. Verder wandelen we langs de molen en dan komt het stadhuis van Noville in zicht. Een prachtig oude kasteeltje. Door het dorpje en dan komen we terug aan het kasteel van Noville.
Na de wandeling gaan we nog even terug naar het kasteel kijken. We lopen de laan met bomen af naar de ingang, spijtig dat de poort gesloten is, wij wandelen langs de muur en komen zo aan de zijkant waar we een prachtig zicht hebben op de binnenkoer en de donjon. Van hieruit hebben we een mooi zicht op de achterliggende vijvers. Aan de andere zijde ligt de kasteelhoeve die nog altijd uitgebaat wordt als landbouwbedrijf. Al bij al is het een heel fijne wandeling, wij hebben er met volle teugen van genoten.
We vertrekken in Aubin een gehucht van Neufchateau. We wandelen door een plantage met zicht op de kerk van Aubin. De neoclassicistische Sint-Laurentiuskerk in het oude gehucht Aubin die dateert van 1789-1791. Zij is de parochiekerk voor de hele deelgemeente.
Er bevindt zich een grafkapel uit 1714 van de graven de Hoen-Neufchâteau. We wandelen het dorpje binnen en worden aangetrokken door de grote kapel aan de kerk, gelukkig is er iemand binnen en kunnen we even in de kapel kijken, spijtig dat de kapel zo onderkomen is, het is wel een prachtig gebouw geweest, indrukwekkend in afmetingen, de grafkapel van de graven van Hoen-Neufchateau is een van de weinige grafkapelen van deze grote en omvang. In de koepel staat het wapenschild van de graaf van Hoen-Neufchateau. Ook het grafmonument is mooi. Wij verlaten Aubin en wandelen richting Neufchateau.
Controle in de parochiezaal met een prachtig kasteel. Da verder zien we in de verte het Fort Aubin-Neufchâteau maakt deel uit van de fortengordel rond Luik uit de jaren 1930. Na de val van het Fort Eben-Emael bood het fort van Aubin-Neufchâteau nog 11 dagen weerstand tegen de Duitsers. Na de capitulatie gebruikten de Duitsers het fort om te experimenteren met een nieuwe soort granaat. Alle metalen onderdelen zijn verkocht aan een schroothandel.
Wij wandelen verder door de prachtige omgeving, veel weilanden en stukjes bos. Door de vallei met op heuvel het prachtige kasteel. Deze dorpen hebben verschillende kastelen, we moeten zeker eens terug komen om deze allemaal eens te bezoeken en bekijken.
We wandelen terug naar Warsage, dit dorpje bezit nog verschillende prachtige boerderijen. Een wandeling die zeker de moeite waard is op nog eens te doen, tot volgende keer Marcheurs Alliance Warsage.
Stramproy een Nederlands dorpje aan de grens met België. Wij wandelen met één voet in Nederland en de andere in België, wij wandelen op de grens.
De wandeling door de prachtige omgeving, al is het wat mistig en af en toe wat lichte regen, toch is het fijn om hier te wandelen, dan weer een stukje door het bos en dan weer langs akkers met maïsvelden. We wandelen verdere en komen zo ook langs de typische boerderijen. De bloementeelt is ook hier aanwezig en het is mooi om de gekleurde velden te zien waar de laatste bloemen bloeien. Grote stukken met paarse bloemen, heel mooi. We wandelen dan weer een stukje door het bos en hier kunnen we van de verscheidenheid van de paddenstoelen genieten. Verscheidenheid in grote en vorm en kleur.
BROEKMOLEN 1738
Dat we hier op de grens wandelen kunnen we goed zien aan de grenspalen we komen langs nr160 voorbij, tussen de grote grenspalen staan kleine om de juiste grens aan te geven. We wandelen verder en komen in het natuurgebied Kempen-Broek, het grensoverschrijdend landschap aan beide zijden van de landsgrenzen. Het vijvergebied Mariahof-De Luysen-Grootbroek is een 70 ha groot aaneengesloten natuurgebied dat rijk is aan waterwild en vele insecten. Een waar vogel paradijs. Sinds enkele jaren is via de Abeek ook de bever terug in het gebied komen wonen. Een rijk natuurgebied wat open is voor de wandelaar waar veel te zien en te beleven is. We wandelen nog een eind door het natuurgebied en komen aan de controlepost. De Broekmolen uit 1738 is een unieke plaats om even te verpozen, vooral als de molenaar zo vriendelijk is om het waterrad te laten draaien en de molenstenen aan de gang te zetten.
BROEKMOLEN
Heel mooi om te zien hoe hij de sluizen opent en het water het rad in beweging zet. Door de hoeveelheid water wat hij doorlaat bepaalt hij de snelheid van de molenstenen, hij weet de juiste hoeveel door te laten waardoor de molen op een zachte wijze loopt. Hier houden we even halt om wat te genieten van het schouwspel. We wandelen verder en komen aan een prachtige plek met een oude hoeve waar de tijd is blijven staan we zijn dan ook weer in een ander natuurgebied Areven en dan op de Stramprooierheide. Zo wandelen we door de prachtige natuur en krijgen de ene verrassing na de andere.
AREVEN
In Stramproy staan nog twee andere molens, windmolens. Beide molens zijn in restauratie, de Beltmolen De Nijverheid is een stenen molen. Wat verder staat de St Jan een Standerdmolen. Een prachtig zicht is het wel.
BELTMOLEN
ST JAN
Wij zijn hier wel in een molenrijke streek, even over de grens op Belgische grondgebied staan nog twee prachtige windmolens. De witte molen van Molenbeek/Kinrooi en de Zorgvlietmolen, wij gaan deze ook nog even bekijken.
WITTE MOLEN
ZORGVLIETMOLEN
Het is een prachtige dag met heel veel mooie dingen die we gezien hebben, dit is werkelijk een prachtige wandeldag.
Het stroopstokken was een winter bezigheid voor de fruitboeren en een manier om het overtollige fruit te verwerken en te bewaren.
Hier in Borgloon waren 3 grote stroopfabrieken, gelegen aan het station. Tot de jaren 1980 werd er stroop gestookt in één van deze fabrieken, en toen stopte het verhaal van het stroopstoken in Borgloon. Toch is de traditie van de stroop blijven leven. De karavalgroep, een wandelclub,en vele andere vereningingen dragen de naam "stroop" in hun naam. Er is zelf een politieke partij die Stroop heet.
Gelukkig is het verhaal van de Loonse stroop niet teneinde. Sinds de monumentenstrijd is het Stoomstroopfabriek weer in de kijker en er word stroop gestookt. Niet op een industriele wijze maar op een ambachtelijke wijze, dit wil niet zeggen dat de stroopstokers nog met pollepel en emmers werken, nee ook zij zijn met de tijd meegegaan, maar wat zeker is dat het product ambachtelijk is.
Alle dagen dampen de ketels weer en er hangt een zoet zeme geur rond het stoomstroopfabriek. Als je het pas opnieuw aangelegde plein op komt dan staan de grote houten kisten vol met appelen te wachten om er stroop van te maken. Het is een prachtig zicht om al dat fruit te zien, en enkele dagen later de lekkere stroop te kunnen proeven en op de boterham te smeren. Loonse Stroop een eerlijk, ambachtelijk product gemaakt met veel liefde en toewijding door de familie Bleus.
Heinerscheid is een klein dorpje met ongeveer 1000 inwoners. Het ligt in het noorden van Luxemburg op een hoog plateau. Het plaatsje is vooral bekend als vertrekpunt voor wandeling door de bosrijke omgeving.
In de kerk van de gemeente, gesierd door een opvallende koepelvormige toren, is een prachtig mozaïek te zien. Op het drielandenpunt van Luxemburg, België en Duitsland is een monument voor Europa opgericht. In het naburige Fischbach staat een kasteel uit 1638, dat eind 19de eeuw is verbouwd. In dit slot verbleef groothertogin Charlotte op regelmatige basis. Het kasteel kan helaas niet worden bezocht. In dit landelijk gebied, heeft de landbouw altijd al een belangrijke rol gespeeld.
Heel wat initiatieven voor de verbetering van de inkomsten en de diversificatie van de landbouw zijn er ontstaan. Onze wandeling vertrekt aan de huisbrouwerij Cornelyshaff en Regionaal informatiecentrum en verkooppunt van de producten uit het natuurpark Our met restaurant en brouwerij, mosterd- en kaasproductie en een café-restaurant. De omgeving is gehuld in een dikke mist, we komen langs het Monument ter ere van de 6e Amerikaanse pantserdivisie.
Dan wandelen we de velden in, er staan nog mooie blauwe bloemen en zonnebloemen in het veld. We volgen de Romeinse heerbaan. En komen zo in het verdwenen dorp Buchenburg. Verder wandelen we door de velden en komen zo terug in Heinerscheid. We genieten van een bezoekje aan de brouwerij en het informatiecentrum. Een paar kilometer verder ligt Chateau DUrspelt. De geschiedenis van het kasteel gaat 300 jaar terug.
Een prachtige omgeving waar het kasteel het middelpunt is, prachtig gerestaureerde kasteel en kerk een prachtig geheel. Na het bezoek eindigt onze wandeldag in Luxemburg.
MARCHE D'AUTOMNE / LA CLEF DES CHAMPS ROSOUX / HOLLOGNE-SUR-GEER 05/10/2008.
MARCHE DAUTOMNE
LA CLEF DES CHAMPS ROSOUX.
HOLLOGNE-SUR-GEER.
Hollogne-sur-Geer ligt in het oosten van de gemeente Geer. De dorpskom ligt aan de Jeker. De oude Romeinse heerweg van Tongeren naar Bavay vormt de zuidgrens van de deelgemeente. Hollogne-sur-Geer is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met een vrij grote dorpskom. Er is vooral akkerbouw en veeteelt.
KASTEEL VAN HOLLOGNE
JEKER
Wij vertrekken in het dorpje en komen zo langs de ruïnes van het voormalige kasteel van Hollogne waarvan nog enkel een toren uit de 17de eeuw en een gebouw uit de 16de eeuw overblijft. Het kasteel zelf was in 1652 gebouwd op de fundamenten van een oude burcht. De site werd in 1976 beschermd. We wandelen een stukje langs de Jeker.
KASTEELMOLEN
De watermolen uit 1646 aan de Jeker. Deze ligt in de omgeving van het kasteel en werd gebouwd in opdracht van de toenmalige kasteelheer. De molen fungeerde tot in 1948 als korenmolen. Het rad en de moleninrichting dateerde van de 19de eeuw en werden verwijderd in 2003. Na een volledige restauratie is de molen sinds januari 2008 terug in gebruik voor de aanmaak van groene stroom. De molen werd in 1977 beschermd als monument.
KASTEEL BROUWERIJ
Eveneens op de site van het kasteel en de molen ligt een voormalige brouwerij uit 1753. Het is een prachtige omgeving. Een kruiswegkapel uit de 18de eeuw werd in 1973 met haar omgeving beschermd als landschap. In Hollogne-sur-Geer liggen nog verscheidene oude grote boerderijen zoals de Ferme Pirlot en de Ferme du Manil. Een prachtige omgeving met veel natuur en weilanden.
MARCHE DU VAL DE VERNE / MARCHEURS DU VAL VERNE DE PERUWELZ / PERUWELZ 04/10/2008.
MARCHE DU VAL DE VERNE
MARCHEURS DU VAL VERNE DE PERUWELZ.
PERUWELZ.
Peruwelz is een aangenaam stadje dat in een groene omgeving gelegen is. Het ligt op enkele kilometers van de Franse grens en vertoont dan ook reeds Franse karaktertrekken. Rondom het pittoreske marktplein van Peruwelz ligt een aantal 18de eeuwse huizen.
Wij vertrekken met de wandeling in Roe. De prachtige groene omgeving geeft ons een heerlijk gevoel dankzij de zon is alles nog mooier. We zien in de verte op de heuvel van Bon-Secours, de in 1885 tot 1930 gebouwde indrukwekkende basiliek, zij beheerst de hele omgeving. Wij wandelen verder en komen zo in het Foret de Bon Secours. Met zijn 1200ha ligt het voor het grootste gedeelte op Frans grondgebied.
Basiliek Bon-Secours
Wij wandelen dan ook de staatsgrens over. In het zelfde bos bevind het Chateau de lHarmitage-1749-, dat in een 13ha groot park ligt. Dit kasteel dat omringd is door een woud van 720ha, is het eerste juweeltje van het Natuurpark van de Scarpe-Schelde. Anne-Emmanuel, zoon van Maarschalk de Croÿ, liet het Hermitagekasteel in de jaren 1786 1789 in zijn huidige vorm bouwen, volgens de plannen van architect Chaussard.
Het kasteel vormt met zijn bijna honderd vertrekken op vier verdiepingen een gebouw dat in alle opzichten uitzonderlijk is. Zijn afmetingen en de originaliteit van het ontwerp doen aan de Rhénau paleizen en aan de Venetiaanse villas denken. De bouwkundige kenmerken vertolken de kunstverfijning die men aan de grote Europese hoven kon vinden.
Wij wandelen verder door de prachtige omgeving als we het park verlaten staan we op Frans grondgebied. Het dorpje Condé-sur-Escaut, met zijn bijzonder moderne kerk en hier is de controlepost. Wij wandelen na de rust verder door het Franse dorpje, en komen zo op de oude spoorwegberm, hier kunnen we genieten van de mooie herfstkleuren en vruchten, ook vele paddenstoelen staan hier.
Wij naderen de Belgische grens en stekken deze over. Zo zijn we terug in Bon Secours. Verder langs prachtige wegen komen we aan in Roe. Hier is een extra controlepost met een lekkere Duvel, dit gratis biertje smaakt wel, nog een kleine inspanning en we zijn terug binnen.
Wat een prachtige wandeling. Het is nog vroeg in de namiddag en we willen wel even naar de prachtige parken gaan kijken die ze hier hebben. Langs de wandelpaden van de stad kunnen we de zes parken en tuinen ontdekken die eind 19de begin 20ste eeuw ontworpen werden.
Deze 3km-lange voettocht loopt tussen Herenhuizen, kastelen en tuinen en dankzij informatieborden worden we ingelicht over de landschapstuinen waarover de eigenaars zo trots waren. We wandelen door het park Simon de Keyser, naar de Verte-Chasse, nemen ook al een voorsmaakje van het park La Roseraie, De Najade die af en toe hun deuren voor het publiek openen. Het is gewoon prachtig om door deze parken te wandelen. Wij hebben genoten van onze wandeling en ons bezoek aan Peruwelz.