In Amel, afgeleid van het Keltische woord amblava "water", ontspringt de gelijknamige waterloop: de Amel (Frans: Amblève). Het dorp Amel is de oudste vestiging van de Oostkantons: het werd reeds in het jaar 670 in een document genoemd. De helft van de gemeente Amel is bebost: de economische activiteit draait om hout. Het gevelde hout wordt in zagerijen en schrijnwerkerijen verwerkt en uiteindelijk verkocht.
Een streek om van te houden, te genieten van de prachtige landschappen. We verlaten Amel om de wandeling naar de prachtige natuur te ontdekken. Langs de straten en veldwegen staan overal oude kruizen, als je ze goed bekijkt zijn ze gewoon prachtige en zeer gedetailleerd.
We wandelen verder en komen in het prachtige landschap met uitgestrekte vergezichten. We blijven genieten van de prachtige omgeving en komen zo in Schoppen. Hier komen we langs prachtige Ardeense boerderijen.
Langs de kerk van Schoppen en dan maar klimmen. Langs een prachtig herstelde boerderij die prachtig bebloemd is. Langs het beekje dat door landschap vloeit. Dan komen we in Möderscheid , langs de molen en dan terug naar Amel. Wij hebben genoten van deze prachtige wandeling.
We vertrekken vanuit het centrum, met de hoogste kerk van Nederland, dalen af en krijgen een prachtig zicht op de abdij.
Van veraf lijkt de abdij met haar hoge muren en zware hoektorens op een middeleeuwse burcht. Gelegen op een heuvelhelling beheerst deze "burcht van gebed" in wijde omtrek de vallei. Aan haar voet raast het verkeer over de Rijksweg Vaals~Maastricht voorbij. Achter de kloostermuren heerst een strenge dagorde. De stilte is van vitaal belang voor de monniken die haar bevolken. Zij volgen de regel van Sint Benedictus, vandaar ook dat de abdij de naam Benedictusberg draagt.
Wij vervolgen onze wandelweg door prachtige wegjes met bos aan de rechterkant en links weilanden, uitzonderlijk mooie vergezichten zijn de beloning op deze wandeling. De gemeente Vijlen met zijn vele gehuchten waar de tijd is blijven stilstaan en de vakwerkhuizen met grote zorg zijn bewaard en nog steeds bewoont. We komen in Mellenschet. Het ontstaan van dit gehuchtje wordt gedateerd in de Frankische tijd. Vermoedelijk waren de eerste bewoners immigranten, afkomstig van Malone bij Namen die ter herinnering aan de plaats waar zij vandaan kwamen, hun nederzettingen noemden met de namen waaruit Malensbos en Melleschet zijn voortgekomen.
Prachtige vakhuizen maar ook prachtige zichten over het prachtige landschap, genieten maar van de natuur en de omgeving, zalig wandelen in de lentezon. Een groep paarden die aan grazen zijn wat verder de koeien die liggen te herkauwen in de zon gewoon prachtig. Wij verder naar Wahlwilder en Elzet; ook hier weer prachtige vakwerkhuizen.
Op onze wandeling komen we vele kruizen tegen ook dit prachtige exemplaar uit 1653, heel mooi bewaard en de letters en cijfers zijn nog goed zichtbaar, prachtig dat dit kruis 355 jaar op deze plaats is blijven staan. Wij duiken de holle weg binnen en komen zo in het Vijlerbos. Hier is de tweede controlepost.
Nu verlaten we het Vijlerbos en keren terug naar Vijlen nog even langs de ruïne van de oude cementfabriek en dan klimmen we terug naar ons vertrekpunt.
Een wandeling die ons telkens weer een ander stukje Vijlen laat zien, een prachtige prestatie van de wandelvrienden van Jo-Ne Vijlen.
Even ten zuiden van de gewestweg Tongeren Sint-Truiden biedt de natuur je enkele oogstrelende vergezichten aan. Zo is er de lieflijke vallei van Grootloon waarin de boomgaarden zich zachtjes slingeren rond het Romaanse kerkje. Wanneer in de lente de fruitbloesems het landschap kleuren, waant elke wandelaar zich in een prentkaart. Onlangs kocht Natuurpunt Borgloon 10 ha van de boomgaardengordel aan. Zo blijft niet alleen het unieke schouwspel van crèmekleurige bloesems rond het witte kerkje bewaard, bovendien zal ecologisch beheer van de weiden ervoor zorgen dat ze voortaan de pleisterplek worden van weidebloemen, vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, vogels
Pinkstermaandag, worden we uitgenodigd om even mee te feesten en de boomgaarden even van nabij te ontdekken. Het is een gezellig samenzijn in de natuur met een hapje en drankje en veel informatie.
Wij genieten van de omgeving en wandelen even door de prachtige vallei van Grootloon, naar het kerkje en de nieuwe aangelegde wandelwegen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
We kijken ook naar de vrijlating van twee buizerd door het vogelopvangcentrum, wat toch een hele beleving is.
Ook onze vrienden Yvon en Marissa met de kinderen zijn erbij en deze kunnen zich eens uitleven in de prachtige natuur van Grootloon.
Na de wandeling is er nog mogelijkheid om wat bij te praten met andere natuurvrienden. Een heel fijne namiddag is het zeker geworden en door het prachtige weer, zon en blauwe hemel we het allemaal nog mooier en aangenamer.
Aan Natuurpunt Borgloon een dikke proficiat en op naar de volgende 25 jaar om dan ons Gouden jubileum te vieren.
NOUVION SUR MEUSE / US CHEMINOTS / FRANKRIJK 01/05/2008.
NOUVION SUR MEUSE.
US CHEMINOTS.
Nouvion sur Meuse, in de streek les Ardennes et la Meuse als we aankomen heeft het pas geregend maar al vlug komt de zon tevoorschijn. Het is een prachtige streek in de vallei van de Maas.
STADHUIS EN SCHOOL
MAAS
Maar eerst moeten we door het dorpje richting Maas. Langs het gemeentehuis in de bruingele steen. We komen langs een trein die hier zijn laatste rustplaats gevonden heeft. Dan even de brug over en we zijn op weg voor een pracht van een wandeling. Het groene dal met zijn beboste heuvels het is prachtig om te zien, en nog mooier om er te kunnen wandelen. Wandelen verder een heel eind langs de Maas en komen zo in FLIZE.
FLIZE
STADHUIS-KERK-VREDEGERECHT
Hier wandelen we langs een oude boerderij die langs de Maas staat, en draaien af naar het dorp. Het is een prachtig dorp met mooie huizen, we komen op het kerkplein, met twee vierkante gebouwen het vredegerecht en gemeente huis. In het midden staat het oorlogsmonument. Daarachter de kerk Saint-Remi, wel bijzonder mooi dit plekje. Hier is ook de eerste controlepost, met gratis drank, een peperkoek en stukje chocolade. Dan wijken we even af van het parkoer een kleine straat binnen hier staat het kasteel van Flize.
CHATEAU FLIZE
Gelegen aan de Maas is het een prachtig gebouw. Van op de straat komen we aan de ingang van het kasteel dat geheel ommuurd is en door de ingangspoort hebben we een prachtig zicht op het kasteel met zijn twee ronde torens. Prachtig zicht op het gehele gebouw. We keren terug om onze wandelroute te vervolgen, langs de school en een vervallen fabriekje.
We dalen af naar de vallei van de Maas. We wandelen door de prachtige vallei met zijn groenen weilanden en de gele koolraap velden. In de verte ligt het volgende dorpje, we klimmen nu de vallei uit en worden beloond met een prachtig zicht op de Maas. De weilanden staan vol met gele sleutelbloemen, gewoon prachtig.
Zo komen we in Dom le Mesnil hier klimmen we de vallei uit en komen in het grote bos van Mesnil, hier hebben we een prachtig panorama op de omgeving. Door de brede lanen door het bos komen we op het hoogste punt van de wandeling. Hier komen we aan het Piont de vue de la Cote de Dom hier is in 1936 het fort gebouwd waar in mei 1940 het Franse leger gelegerd was Hier is de tweede controlepost, weer met gratis drank en voor iedereen een appel en stukje koek. Zo komen we in het dorpje Dom le Mesnil.
WASPLAATS
We wandelen langs de begraafplaats en staan verwonderd te kijken naar de prachtig grafmonumenten die hier staan, het zijn prachtige gebouwtjes in marmer en rijkelijk voorzien van bloemen. Wat verder komen we langs de wasplaats en zo het dorp uit. Nu draaien we terug naar de oevers van de Maas richting Nouvion.
Een flink eind langs de Maas en we steken de brug terug over en zijn terug in het dorpje. Nog even en we zijn terug aan ons vertrekpunt. Het is een aangename wandeling, in een prachtige omgeving.
De meidoorn staat volop in bloei wat prachtige beelden geeft, en nu de zon heerlijk schijnt geurt de meidoorn heerlijk.
De meidoorn wordt ingedeeld in de grote familie van de rosaceae (roosachtigen).
De bloemen van de appelachtigen zijn meestal mooi en vrij groot, en worden door insecten bestoven. De vruchten worden gegeten door vogels en zoogdieren, die daarmee zorgen voor de verspreiding van de zaden. Wat de meidoorn betreft gaat het hier vooral om vogels. In het najaar zijn het vooral spreeuwen en vinken, en ook trekvogels die in die periode overtrekken. Kramsvogels en koperwieken die hier overwinteren voeden zich met de overgebleven bessen.
Bij heel wat soorten komen takdoorns voor als bescherming tegen dieren. Dit geldt - zoals zijn naam al zegt - ook voor de meidoorn.(De puntige uitsteeksels die uit een tak ontstaan zijn inderdaad doorns, terwijl uitsteeksels die uit een vervormde bladknop ontstaan stekels zijn. In tegenstelling tot het gezegde zijn er dus wel degelijk rozen zonder doornen, want rozen hebben uitsluitend stekels.)
Voor alle meidoorns geldt verder dat hun bloemen in vertakte bloeiwijzen geschikt staan. Ze hebben één tot drie stijlen, stampers. De meidoornbloesems zijn bloemen met halfverborgen honing, wat betekent dat onder gunstige omstandigheden, bij helder zonneschijn, de honing onmiddelijk zichtbaar is, doch anders min of meer onzichtbaar is. Zij worden vooral bezocht door vliegen, wespen en korttongige bijen. De bloemen zijn protogynisch, wat inhoudt dat de stamper vroeger rijp is dan de helmknoppen.
Geen enkele meidoornsoort is giftig. De bast van alle soorten is aanvankelijk licht bruingrijs en glad, op latere leeftijd bruin en vol barstjes. De meidoornsoorten hebben een opvallende geur, die echter minder uitgesproken is bij de (gekweekte) vormen met dubbele bloemen. In tegenstelling tot de sleedoorn (Prunus spinosa L.) die eerst bloeit en daarna bladeren vormt, verschijnen bij de meidoorn de bloemen na de bladeren.
17E MARCHE DES PRIMEVERES / LES HULL'OTTES /RIVIERE 27/04/2008.
17E MARCHE DES PRIMEVERES.
LES HULLOTTES PROFONDEVILLE.
RIVIERE.
De Naamse Maasstreek in het hartje van Wallonië, is een streek met geschiedenis, historische plakjes, kastelen, abdijen, versterkte hoeven, klooster en nog zo veel meer. Rustige dorpjes en grote vierkanthoeven liggen er te midden van akkers en weiden.
Riviere is een deelgemeente van Profondeville, gelegen aan de Maas met prachtige huizen langs de rivier. We steken de Maas over aan de sluis en komen zo aan een prachtig wit gebouw. Op de ankers staat het jaartal 1725. Over de brug en zo verder langs de Maas. In Riviére tekenen zich de zeven bochten van de Maas af. Een prachtige wandeling de Maas die kronkelend door het landschap slingert.
Oud kerkhof
Dan wandelen we verder en komen in Mont-Godinne, hier ligt het voormalige Clinique de Mont-Godinne vroeger was dit een hersteloord voor mensen die aan tuberculose leden, wat verder klimmen we de helling op en komen aan het oude kerkhof van het ziekenhuis, het is overwoekerd en de graven zijn verwaarloost en de kapel is verlaten. We klimmen verder en genieten van de prachtige zichten en de veelheid van bloemen en kleuren de bermen zijn heel kleurrijk.
Mont-Godinne bezit verschillende prachtige Ardeense huizen uit grijze steen. De uitgestrekte vlaktes, de weiden met bloemen en de hellingen die bebost zijn, gewoon prachtig. We wandelen het bos binnen en komen langs de oude eik. Prachtige lanen met bomen die er fris groen uitzien. We verlaten het bos en komen aan de spoorweg, gaan langs de spoorweg tunnel en komen aan het station.
We wandelen verder door het dorp langs prachtige huizen. We komen aaneen bijzonder mooi plek aan de Maas, kasteel en boerderij en kerk zijn van bijzondere erfgoed waarde.
FERME DE GODINNE
De Ferme Seigneuriale uit 1623 ook de Vieille Ferme de Godinne genoemd is bijzonder mooi van op de binnenkoer hebben we een prachtig zicht op het kasteel, wij mogen even binnen in de grote schuur kijken een pracht van bouwkunst, we wandelen langs de boerderij naar het kasteel en dan door het poortje naar de Maas, van hier uit hebben we prachtig zicht op de Saint-Pierrekerk.
CHATEAU DE GODINNE
Wat deze bijzonder maakt is de vierkante toren die ervoor staat, met een steen met 3 houten hamers op afgebeeld, aan de oever van de Maas.
We wandelen aan de oever van de Maas en genieten van het prachtige landschap. We wandelen langs de oever verder en zien de eendjes met jonge zwemmen in de Maas. Gewoon prachtig. Zo komen we aan het eind van een prachtige wandeling.
Daslook (Allium ursinum) is in België vrij zeldzame en wettelijk beschermde plant behorend tot de lookfamilie. De soortaanduiding ursinum betekent van de beren. Deze naam is ontstaan door een oud bijgeloof, men geloofde dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is de reden dat de plant ook wel berelook wordt genoemd. De naam daslook is waarschijnlijk afgeleid van het feit dat dassen vroeger onder deze plant hun hol hadden.
MARCHE DES GAIS LURONS / LES GAIS LURONS / MELEN 20/04/2008.
34E MARCHE DES GAIS LURONS
LES GAIS LURONS MELEN
MELEN.
Melen, een deelgemeente van Soumagne in het Land van Herve, hier hebben vele dorpjes hun bouwkundig erfgoed kunnen bewaren in een prachtig groen kader, hier mogen we vandaag in rond wandelen. De terriels van het steenkool bekken van Luik zijn nooit veraf en Blengny is vlak bij. De kunstmatige bergen van steenafval uit de mijnen sieren nog altijd het landschap en zijn door de jaren heen één geworden met het landschap en zijn nu de laatste getuigen van het roemrijke koolmijn verleden van de streek.
Niet alleen de steenkoolmijnen hebben sporen nagelaten in het landschap, maar ook het militair verleden kunnen we nog waarnemen, de forten rond Luik hebben hier ook nog getuigen achter gelaten. Maar vooral de prachtige huizen en boerderijen uit grijze steen zijn de moeite waard. Zij zijn de getuigen van het leven van alledag van de gewone man uit de straat. We komen zo in Evegnée dit dorpje heeft zijn charme kunnen bewaren met zijn prachtige kapel die ligt in de schaduw van een enorme lindeboom en ook de prachtig gerestaureerde fontein die nu een rustplaats is voor de vele wandelaars die het dorpje komen bezoeken.
Op de helling van de vallei is men een heel nieuwe wijk aan bouwen met huizen uit hout een bijzonder zicht is het wel. Dan wandelen we verder en komen in Cerexhe-Heuseux hier bevind zich het kasteel en de boerderij.
De boerderij een prachtige in bakstenen opgetrokken gebouw met ronde torens bevind zich voor het kasteel en is in privé handen maar het kasteel is nu een school, het is toch nog altijd een prachtig gebouw dat onlangs nog een nieuw dak kreeg. De hele omgeving is prachtig, wat verder in het dal komen we langs een watermolen, alleen het molenhuis is er nog, spijtig het is zo mooi gelegen aan de beek.
We wandelen verder en komen langs een paar echte mooie boerderijen die al honderden jaren dienst doen al landbouwbedrijf. De laatste die we tegen komen is van het bouwjaar 1663. Het Land van Herve verbergt nog vele bouwkundige schatten die we al wandelen kunnen ontdekken en daarom al een afspraak voor volgende wandeling in deze prachtige groene streek.
ALS JE WANDELEN GAAT OF EEN TOCHTJE DOOR DE NATUUR MAAKT, EVEN VERPOOST IN JE TUIN DAN ZIJN ZE ER WEER, VANAF APRIL KUN JE ZE WAARNEMEN. DE VLINDERS. IN HEEL DE WERELD KOMEN VLINDERS VOOR MAAR LIEFS 120.000 VERSCHILLENDE SOORTEN ZIJN ONDERTUSSEN BESCHREVEN. MAAR ALLE VLINDERS ZIJN NOG NIET ONTDEKT IN DUN BEVOLKTE TROPISCHE GEBIEDEN SCHAT MEN NOG DAT ER 80.000 SOORTEN WACHTEN OM ONTDEKT EN BESCHREVEN TE WORDEN. WIJ PROBEREN ELK JAAR WEER EEN AANTAL BIJ ONS LEVENDE VLINDERS TE FOTOGRAFEREN EN OP ONZE BLOG TE PLAATSEN. DIT JAAR IS HET AL EIND APRIL VOORDAT WE DE EERSTE VLINDERS TEGENKOMEN OP ONZE WANDELINGEN.
Wepion, het stadje van de aardbei op de vruchtbare hellingen groeien de lekkere aardbeien. Wij wandelen vandaag in deze prachtige streek. De Maasvallei is een prachtige vallei met huizen in breuksteen, grijze stenen uit de lokale steengroeven.
Prachtige huizen in verschillende grote. Ook verschillende kapellekes komen we tegen. De kleine dorpjes met de gehuchten waar de tijd is blijven stilstaan. Mooie grote boerderijen gezellig straatjes rustig om te wandelen.
We wandelen door deze prachtige dorpen en komen in Dave. In dit dorp bevindt zich het grootste eiland van het land; ongeveer 1km lang en 200m breed. Het wordt bewoond door een groot aantal eenden, ganzen, zwanen en andere vogels. In het bosrijke park verheft zich een schitterend kasteel aan de oevers van de Maas. We komen langs Villa des Saules een prachtige gebouw.
KASTEEL DAVE
We komen terug aan de oevers van de Maas met prachtige huizen eerst nog even een pleintje over met een wit oud gebouw wel prachtig onderhouden en dan aan de Maas verder, nog een kasteeltje voorbij. Dan komen we aan kasteel Moutier. Dit landelijk domein werd in 1890 opgericht en begin 1900 gerestaureerd. Het bevindt zich op de heuvels boven Wépion en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de Maasvallei. Op 4 juni 1920 verkoopt Mevrouw Bayot, de weduwe van Aurélien, de eigendom aan vijf benedictines, waarvan de oudste, zuster Hildegarde die in 1881 werd geboren, moeder overste was. Kasteel Bayot vindt op dat ogenblik de meest onverwachte roeping : " Le Monastère du Mont Vierge " (Het klooster van de Maagdberg), waarvan de naam Moûtier. Ora et Labora, Bidden en Werken. Uitgeverij- en boekbindwerkplaatsen, drukkerij, gelegenheidsbeeldjes, aanmaken van priesterlijke ornementen, ze werken op vol rendement.
CHATEAU MOUTIER
De onontbeerlijke eenzaamheid wordt helaas door de omgeving in vraag gesteld. De zusters beslissen het Domein van de Marlagne aan te kopen en op 19 september 1928 komt de eigendom in handen van Mijnheer Joarlette. Het klooster van Mont Vierge keert terug naar haar oorspronkelijke roeping van kasteel die haar door Aurélien Bayot werd toegekend. Dat hij er uiterst fier over was, getuigt de aanwezigheid van de ineengevlochten initialen A B boven de hoofdingang. Ze bevinden er zich nog steeds samen met de religieuze inscripties die men eveneens op de tweede verdieping terugvindt en in één van de eetkamers die de Benedictines van Mont Vierge als kapel gebruikten.
Het is een prachtig kasteel in een prachtig domein. Nog even klimmen en we zijn terug op onze vertrekplaats. De wandeling was zeer mooi hebben veel gezien en genoten.
VRIENDEN, ECHTE VRIENDEN ZIJN ZO KOSTBAAR ALS EDELSTENEN. ALS JE ZE VIND BEWAAR JE ZE OP EEN VEILIG PLAATSJE DIEP IN JE HART. WAT ER OOK GEBEUREN MAG ECHTE VRIENDEN VINDEN ELKAAR, EN DE AFSTAND MAG NOG ZO GROOT ZIJN VER WEG ZIJN ZE NOOIT, ZE ZITTEN VEILIG OPGEBORGEN DIEP IN ONS HART.
ONZE VRIENDEN, ETIENNE EN ROSETTE HEBBEN EEN SPECIAAL PLAATSJE IN ONS HART,HET ZIJN DAN OOK ECHTE VRIENDEN WAAR JE ALTIJD TERECHT KUNT VOOR EEN LACH EN VOOR EEN HOREND OOR.
VRIENDEN ZIJN VRIENDEN,BLIJVEN VRIENDEN, WIJ ZIJN GELUKKIG DAT WE HEN HEBBEN EN NATUURLIJK OOK DE KINDEREN EN DE KLEINKINDEREN HEBBEN EEN PLAATSJE IN ONS HART.
VRIENDEN ECHTE VRIENDEN ZIJN DIKWIJLS BETER DAN FAMILIE,DICHTER BIJ,LIEFDEVOL EN TEDER.
VRIENDEN ZIJN VAN ETIENNE EN ROSETTE IS EEN VOORRECHT OM VAN TE GENIETEN EN NOOIT LOS TE LATEN, IN GOEDE TIJDEN EN KWADE DAGEN, VRIENDEN BLIJVEN HOUDEN VAN.....VRIENDSCHAP.
BEDANK LIEVE VRIENDEN DAT WIJ JOU VRIENDEN MOGEN ZIJN.
Alhoewel deze wandeling maar 3,5 kilometer lang is, toch is het een uitzonderlijke mooie tocht en als je de tijd neemt om alles te bekijken en voorla van te genieten moet je tellen op een paar uur wandel, klim en daalgenot.
ONTHAAL
ROMEINS BADHUIS
Het geschiedkundig en natuurhistorische park van Furfooz is werkelijk een historisch monument dat bewaard moet blijven. Je staat versteld wat je hier boven op het plateau van de Lesse allemaal te zien krijgt. Van op de parking klimmen we naar het onthaalcentrum, hier kun je een boekje met uitleg bekomen. Ook hier kun je het toegangsbewijs kopen (2,5) dan klimmen we verder en komen aan de Romeinse warme baden, een reconstructie van een Romeins badhuis werd op de Romeinse fundamenten opgebouwd, de constructie is zo natuurgetrouw mogelijk. Even voorbij de Romeinse baden draait het pad naar rechts en we bereiken de uiterste noordhoek van het smalle plateau.
Op het plateau
TROU DU GRAND DUC
Hier bevinden zich het Romeinse en Middeleeuwse fort. Spijtig dat alleen de fundamenten bewaard gebleven zijn, maar toch is deze plek indrukwekkende met de contouren van de verschillende gebouwen, de middeleeuwse muur en de Romeinse muur. Van hieruit hebben we een prachtig zicht op de Lesse vallei. De natuur is hier ook bijzonder mooi kleine gele bloemen bedekken de rotsen.
MIDDELEEUWS FORT
MIDDELEEUWSE MUUR
ROMEINSE MUUR
Op de plaats waar de Lesse plots links afzwenkt aan de voet van de rots beneden ons heeft de rivier vroeger een grot uitgesleten waarin zich het water stortte dat de ondergrondse loop van de rivier voedde. Boven deze grot is een holte in de rotsde Trou du grand Duc aan beide zijden open met een hoogte verschil van 15-20 meter tussen haar gapende mond aan de rand van het plateau en haar indrukwekkende verticale uitgang vlak boven de Lesse.
TROU DU GRAND DUC
De ondergrondse loop uitgesleten toen de rivier op deze hoogte liep vormt nu een hangende afgrond van 50 meter. We dalen de trap af om beloont te worden met een prachtig zicht op de Lessevallei. We klimmen terug naar het plateau en zetten onze tocht verder, we lopen langs de rotswand die steil naar benden schiet, met prachtige beelden over het landschap. We komen aan de Romeinse muur, door een smalle gang, en met trappen naar beneden om tot bij Trou qui Fume te komen. Bij periode van lange vorst komen grote hoeveelheden waterdamp uit de holte vandaar zijn naam. We klimmen weer enkele treden omhoog en dan dalen we het slingerde pad af naar de Trou des Nutons Nutons waren een dwergvolk, verschillende van de andere mensen. Die in grotten leefden, volgens de legende. Hier werden bij opgravingen in de rots rendierbotten gevonden met een ingekraste bisonkop.
Voorbij de Trou des Nutons wandelen we naar de Trou du Frontal en Trou de la Mâchoire dit zijn natuurlijke hollen in Trou du frontal vonden onderzoekers een collectief graf uit de late steentijd (2500vJC) en voorwerpen in bewerkte vuursteen. Wat later komen we aan de cafetaria. Hier is een rustpunt met een prachtige uitzicht op Lesse.
TROU QUI FUME
Na een heerlijk kop koffie klimmen we de trap op en komen aan de Grotte de la Gatte dOr deze grot is een uitgang van de onderaardse loop. We wandelen verder en komen aan de Puits des Vaux een diepe afgrond gaapt voor onze voeten, het hoogte verschil tussen terras en diepte is 30 meter. Het stille schijnbaar onbeweeglijke wateroppervlakte lijkt wel stil et staan, maar dit is enkele gezichtsbedrog. Bij een proef werd kleurstof in de Lesse gelaten en 17 uur later zag men hier de kleurstof verschijnen.
TROU DES NUTONS
PRACHTIGE KLEUREN IN DE GROT
De beschaduwde en vochtige wanden vallen op door een weelde aan mossen en varens zoals steenbreuk, eik-, tong-, en naaldvarens. We wandelen verder en komen aan Trou Reuviau in deze kleine grot werden beenderen van mensen, bewerkt vuursteen en Romeinse potscherven gevonden. Nu komen we aan het einde van een prachtige wandeling.
GROTTE DE LA GATTE D'OR
TROU REUVIAU
We genieten nog wat van de prachtige natuur, de veel bloemen, vlinders en vogels gans de wandeling hebben we een concert van vogels gehad soms bleven we even stilstaan om naar het lied van de vogels te luisteren, vinken en de Gele Kwikstaart komen veel voor en een eekhoorn loopt door de bomen gewoon prachtig. Voor liefhebbers van natuur en erfgoed is dit een prachtige wandeling.
De katarakt gekte neemt toe in Haspengouw, wij willen nog eens de wandeling in Groot-Gelmen doen. Hier kan je genieten van het prachtige Haspengouwse landschap en nu de bloei stilaan begint is het zeker de moeite om nog eens op verkenning te gaan. Groot-Gelmen , het kerkgebouw en parochie zijn genoemd naar Sint-Martinus. De neoromaanse Sint-Martinuskerk ligt op een heuvel en dateert uit 1880.
De parochie Groot-Gelmen omvat naast de deelgemeente verder nog het gehucht Helshoven dat behoort tot de Borgloonse deelgemeente Hoepertingen. Hier staat de beschermde kapel van Helshoven. Ook het kasteel De Motte een kasteel uit de 19e eeuw op een motte waar vanaf 1342 een burcht stond. De prachtige vierkantshoeven uit de 18e en 19e eeuw maken deel uit van de historische gebouwen. Tegenover de kerk staat de oudste Limburgse dorpsherberg de Zwaan.
Na twee vierkantshoeve wandelen we de kersenweide in, de bloesem op de hoogstam is mooi. Vooral als je boven op de heuvel bent en even terug blik op de boomgaard, gewoon adembenemend. We wandelen even maar op de weg en dan duiken we de prachtige holle weg in. Boven ons de bloesem van de kersenlaar. Klimmen maar de beloning komt eraan een prachtige panorama van het golvende Haspengouwse landschap. We dalen af naar Klein Gelmen, en komen aan de kerk.
Hier gaat de wandeling links af, maar wij wandelen even verder naar de katarakt hoeve het huis van Roger. Deze hoeve gelegen aan een dreef van kersenbomen is een mooi gebouw, ze renovatie is volop bezig, wat in de serie niet zien was is de hoge schouw van het stroop en confituur fabriekje dat met de hoeve verbonden is.
We keren terug naar ons parkoer, tegenover de kerk is een nieuw café geopend Catarakske je zult het niet geloven in hoeveel verschillende schrijfwijze je tegenwoordig in Haspengouw het woord Katarakt tegenkomt. We wandelen naar het drie gemeentepunt van Groot-Gelmen, Klein-Gelmen en Gelinden. Voorbij de fontein klimmen we het smalle steile wegje op en komen boven in de kersenplantage. Een boomgaard met hoogstam is een hoogstamboomgaard en een veld met laagstambomen is een plantage. We dalen af en wandelen door een klein natuurreservaat en komen langs de holleweg.
In de wanden zijn geologische lagen te zien, en hier kom je een rijke planten groei tegen,vandaag staat de gele dovenetel in bloei met de prachtige groen-witte bladeren. We wandelen terug richting dorp en worden beloont met prachtige hoogstambomen die nu in bloei staan, voorons duikt de kerk op. Als we aan d ekerk komen komt de Katarakt shuttle aangereden .
Hier eindigt de wandeling, maar als je hier bent ben je op enkele honderden meters van het Kasteel van Groot Gelmen. Chateau de la Motte het is een prachtig kasteel met park waar je vrij in kunt rondwandelen of kunt genieten op een zonnige dag van een terrasje. In het park staan prachtige beeldhouwwerken,
Het kasteel met viertorentjes is prachtig en pas enkele jaren geleden met zorg gerestaureerd. We genieten even van dit prachtige domein. De wandeling in Groot Gelmen is zeker een aanrader omdat de wandelweg zeer goed verzorgt is en je de prachtige gebouwen kunt bewonderen, het anders zo stille dorp herleeft door Katarakt.
FOTOALBUM GROOT-GELMEN Op onderstaande foto klikken
In Borgloon is commotie ontstaan over de tentoonstelling De Bloesemimpressies waarin playboyfotos worden getoond in een terreinwagen. Omdat burgemeest Eric Awouters de fotos niet de meest onschuldige vindt, liet hij de tepels afplakken. De fotos en de wagen zijn het werk van kunstenaar Luc Vermeerbergen uit Rijkevorslel. Na enkele klachten van burgers heeft burgemeester Eric Awouters afgelopen weekend besloten de expo te censureren. De terreinwagen staat op openbaar domein, waar minderjarigen op kunnen. De fotos die je er kan zien zijn nu niet direct de meest onschuldige. Vandaar dat ik opdracht gaf aan de kunstenaar om ze te bedekken, zegt Awouters. Censuur Kunstenaar Luk Vermeerbergen (64) uit Rijkevorsel reageert verbaasd op de klacht tegen het bloot in zijn installatie in Borgloon. Dit is puur censuur, zegt de kunstenaar. Ik heb geweigerd de fotos af te plakken, maar uiteindelijk zijn ze toch gecensureerd. Je kan je toch niet voorstellen dat dit tegenwoordig nog kan gebeuren. Als ik door Borgloon rijd, kan ik meer bloot fotograferen, zoals op een affiche bij de apotheker. En in de krant verscheen onlangs nog de naaktfoto van het topmodel Carla Bruni. Het is niet de eerste keer dat er opschudding ontstaat over een tentoonstelling met bloot in Borgloon. Zo moest er zes jaar geleden een doek gehangen worden over een al te blote Jezus. Dat nieuws haalde destijds zelfs nieuwszender CNN.
Bron Het Belang van Limburg.
Het Belang vroeg aan haar lezers:Vindt u dat de burgemeester van Borgloon gelijk heeft om de blote borsten te laten afdekken?
In april wordt de aftrap gegeven voor de verkiezingen van "het mooiste dorp van Vlaanderen". Het Loonse dorpje Gors-Opleeuw is bij de 15 halve finalisten.
Op zaterdag 19 april komen de 3 Limburgse dorpen die nog in de running zijn, aan bod in Vlaanderen Vakantieland (TV één). Naast Gors-Opleeuw is dat Kanne en Oud-Rekem. Slechts één van deze 3 dorpen zal de finale bereiken op 24 mei.
Stemmen kan vanaf zaterdag 19 april 6.00u 's morgens tot en met woensdag 23 april 12.00u via:
SMS "dorp 1" naar het nummer 3238 - maximum 1 sms (0,50 euro) per gsm-nummer.
Het grote publiek zal beslissen welk dorp "het mooiste" is.
Kijk dus op 19 april naar Vlaanderen Vakantieland en STEM "dorp 1" voor GORS-OPLEEUW
Gors opleeuw.
Gors-Opleeuw heeft vele beschermde monumenten en dorpsgezichten.
Het kasteel van Gors is het meest belangrijke kasteel van Gors-Opleeuw. Het heeft een U-vormige kern uit de 17e eeuw dat aan drie zijden omringd was door grachten. Het kasteel werd volledig verbouwd in 1820 in laatclassicistische Empirestijl. De ronde toren dateert uit 1923. Het kasteel werd in 1986 beschermd als monument.
De bijbehorende kasteelhoeve werd in 1965 afgebroken en even verderop opnieuw opgebouwd naar de oude plannen. Ook de hoeve werd in 1986 beschermd.
Het huidige kasteel van Opleeuw dateert uit 1874 en werd op dat ogenblik opnieuw opgebouwd in neobarokke stijl naast het vroegere kasteel dat ruim driemaal groter was en eveneens een 17e eeuwse U-vormige kern had met grachten errond. Het kasteel werd in 2004 samen met de kasteelhoeve beschermd als monument. De omgeving van het kasteel werd dat jaar eveneens beschermd als dorpsgezicht.
Het Provinciaal Domein Rullingen is gelegen in een typisch Vochtig Haspengouws landschap, op de zijvallei van de Herk, tussen hooi- en weilanden en fruitaanplantingen.
De huidige provinciale eigendom in Rullingen, ongeveer 13 ha, bestaat uit het kasteel met de daarbij horende tuin, het aansluitende parkbos en de boomgaard. De idee om bij het kasteel een fructuarium of museumboomgaard aan te leggen, kwam er na de verdwijning van vele hoogstamboomgaarden in de streek. De boomgaard bevat voornamelijk zeldzame variëteiten van pruimen en kersen.
Een wandeling door het domein is buitengewoon prachtig nu de bloesem stilaan begint. Ondanks het bewolke weer is het toch nog mooi, nu en dan een stevige regenbui weerhoud ons niet om hier een paar mooie beelden te maken. Bloesem en kasteel een mooie combinatie, genieten.
Kasteelhoeve De Tornaco was in de streek alom bekend als fokkerij van raspaarden, onder andere Brabantse boerenpaarden. De kasteelhoeve herbergt nog steeds paarden en tegenwoordig ook streektoeristen.
KASTEEL TORNACO
KASTEELHOEVE TORNACO
Vandaag wordt de historische kasteelhoeve uitzonderlijk opengesteld. Het is een bezoek aan een levende boerderij. We hebben oude foto's van die ons een blik gunnen op het boerenleven van rond 1930-1940.
KASTEELPARK
TOEGANGSPOORT KASTEEL
Ook uitzonderlijk is het kasteelpark open, waar een het verhaal van het kasteel wordt verteld. Ook het verhaal van de Engelse bommerwerper die op het kasteel gevallen is wordt verteld, ook konden de bezoekers nog een stukje van het vliegtuig zien, namelijk de propeller.
IJSKELDER
DE HERK
De wandeling door het prachtige park met zijn ijskelder en openlucht theater de prachtige natuur en de uitzonderlijke zichten op het kasteel roepen bewondering op bij de bezoekers. Voorbij het kasteelpark wandelen we verder naar de Lorettokapel van de Hulsberg. Hier weer een prachtig zicht op de hoog boven de kapel staande Kasteel van De Hulsberg.
ROMEINSE HEERBAAN
KASTEEL HULSBERG
LORETTO KAPEL HULSBERG
KASTEEL PARK
Via de Romeinse Heerbaan keren we terug naar het Kasteel van Voort. Wie nog wat verder wil wandelen kan naar Tjenne boom. Op de kasteelhoeve heel de dag demonstraties door de paardensmid, en de boogschutters van Voort geven demonstratie in boogschieten wie wil kan ook even proberen.
PAARDENSMID
FOTOTENTOONSTELLING
PATRIEK EN CHRISTIANE
De foto tentoonstelling lokt veel volk en de gezellige sfeer op de grote binnnenkoer draag bij met het slagen van een mooie dag Erfgoed te Voort. We mogen zeker niet vergeten dat de eigenaars van de Kasteelhoeve ervoor gezorgt hebben dat vele en vooral kinderen een fijne rondrit met paard en huifkar hadden door het prachtige park van het kasteel De Tornaco.
MET DE HUIFKAR
ROGER ONZE NATUURGIDS
De Erfgoeddag in Voort kan zeker geslaagd genoemd worden om en bij de 2.000 bezoekers die een bezoekje aan de kasteelhoeve brachten, een wandeling door het kasteelpark en de Loretto kapel of naar Tjenneboom.
BOOGSCHUTTERS
ZICHT OP KASTEEL VANUIT PARK
AAN DE PROPELLER
KASTEELPARK
FOTOALBUM VOORT. Even klikken op onderstaande foto.
LANDSCHAPSWANDELING / REGIONAAL LANDSCHAPSWANDELING HASPENGOUW EN VOEREN / GROOTLOON 31/03/2008.
LANDSCHAPSWANDELING
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
GROOTLOON.
Grote delen van deze wandeling lopen precies op de grens tussen Vochtig- en Droog Haspengouw. Het leemplateau van Midden-België en de zandleemstreek vloeien hier naadloos in elkaar over. In deze contactzone kreeg erosie vrij spel.
Getuige daarvan zijn de beekdalen, droogdalen en holle wegen die diepe, duidelijke zichtbare sporen trekken door het landschap. Het uiteindelijke resultaat is een landschap dat voortdurend op en neer golft, met op de heuveltoppen schitterende vergezichten.
De Motvallei
Zicht op Borgloon
Zicht op Grootloon
De hellingen werden voornamelijk gereserveerd voor weides. De plattere delen leenden zich beter om akkergewassen te verbouwen. Vanaf de 19de eeuw moesten de akkers en weilanden steeds vaker plaats ruimen voor hoogstamboomgaarden. Die maken het landschap vandaag bijzonder aantrekkelijk. Een bijzondere plaats op de wandeling is Bollenberg ze neemt een centrale plaats in op deze wandeling beschermt als natuurgebied. De graslanden op de zonnige hellingen zijn op een natuurlijke manier verrijkt door kalk, afkomstig van fossiele schelpen.
GROOTLOON
Ook hier ontspringen de bronnen van de Motbeek, een zijriviertje van de Herkebeek. Het natuurgebied is op de wandelpaden toegankelijk voor het publiek. Van uit hier heb je een prachtig zicht op het golvend landschap van Haspengouw. Boomgaarden, hellingen met bossen, en ook een prachtig zicht op de Romeinse Heerbaan die via Broekom naar Voort en zo verder richting St Truiden gaat. Maar de hoogstamboomgaarden zijn hier nog prachtig en als de bloesem binnen enkele weken de bomen met witte bloesem siert is het adembenemend mooi.
Romeinse Heerbaan
Bolderberg en Sassenbroek
In de kersenweide/speelweide is het aangenaam vertoeven een picknick onder de bomen gewoon prachtig. Als is de wandeling maar 8,5 kilometer je kunt hier een paar mooie uren doorbrengen, bij regenweer zijn hoge wandelschoenen schoenen geen luxe. De wandeling is er eentje als je ze verschillende keren per jaar maakt ze toch telkens weer anders is en je kunt het verloop van de seizoenen meemaken. Een prachtige wandeling in een bijzonder waardevolle omgeving