ZOMERTOCHT
STROOPLEKKERS BORGLOON.
BORGLOON.
Tussen Sint-Truiden en Tongeren, midden in het vruchtbare hart van Haspengouw, bevindt zich de gemeente Borgloon. Een enig, levenskrachtig stadje, aangelegd boven op een heuvel. Borgloon was eens een versterkte stad van waaruit de Graven van Loon regeerden over hun graafschap.
Op het hoogtepunt van hun roem heersten zij over een gebied dat de huidige provincie Limburg in grootte evenaarde. Het Loonse stadhuis, met ankerjaartal 1680 op de voorgevel, is één van de fraaiste burgerlijke gebouwen in Zuid-Limburg. Dit gebouw dateert in oorsprong uit de 11de eeuw. In 1680 werd het gerestaureerd in Maaslandse stijl. De kenmerken van deze stijl zijn het gebruik van baksteen, afgewisseld met natuursteen en mergelsteen. Een ander kenmerk van Maaslandse stijl is de toren, die zich steeds aan de linkerzijde van het gebouw bevindt. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen.
Het was enkel een voorrecht van adel en geestelijkheid om postduiven te houden. Oorspronkelijk was het stadhuis de verblijfplaats van de eerste graven van Loon. De burcht, die gelegen was op de burchtheuvel diende als militaire verdedigingsplaats. Bij het definitief verlaten van Borgloon als woonplaats schonk de graaf het stadhuis aan de stad. Vandaar dat het stadhuis nu nog steeds Grevenhuis wordt genoemd. Aan de hand van de glasramen in de raadzaal krijgt men een heleboel informatie over het oude graafschap Loon.
Het graafschap Loon bestond zelfstandig van 949 tot 1366 en was iets groter dan de huidige provincie Limburg. Borgloon was de hoofdplaats van het graafschap Loon, dat 10 gegoede steden bevatte: Borgloon, Beringen, Bilzen, Bree, Hasselt, Hamont, Herk-de-Stad, Maaseik, Peer, Stokkem. Omstreeks 1366 nadat de laatste graaf stierf zonder mannelijke erfgenaam werd het graafschap ingelijfd bij het Prinsbisdom Luik. In het stadhuis bevinden zich enkele unieke bezienswaardigheden zoals een 12de eeuwse schatkist en een pijnbank uit de 17de eeuw die gebruikt werd tijdens de beruchte heksenprocessen. Borgloon bevindt zich in het overgangsgebied tussen droog- en vochtig Haspengouw, een gebied dat uitermate geschikt is voor fruitteelt.
Het heeft een vruchtbare bodem waarop reeds lang voor onze tijdrekening fruitbomen en wijnstokken groeiden. Onder meer door historische en economische omstandigheden ontstond hier een streekgebonden maar volwaardige fruitindustrie met fruitbedrijven, een verwerkende nijverheid, verpakkingsbedrijven en veilingen. Voor de Loonse wijncultuur moeten we ver teruggaan in de geschiedenis van t Oude Land van Loon en de Kanunniken van het St. Odulfuskapittel. In 1340 werd aan de kapittelheren een wijngaard geschonken van 3 tot 4 ha gelegen op de Groote Mot.
Met dank aan de wijnlieden voor de foto's en logo
wijngilde.
Deze plaats werd voor enkele 'wijnliefhebbers' het aanknopingspunt om in 1991 een nieuwe wijngaard aan te leggen onder auspiciën van het Fruitstreekmuseum. De eigenaar stemde in met het project, en enkele jaren later werden de eerste flessen gebotteld, geproefd en gesmaakt. Op de website van de Wijngilde vind je heel wat uitleg. Met de mogelijkheid van het bezoeken van de wijngaard.De wandeling brengt ons door het prachtige landschap van Haspengouw, langs de Romeinse kassei en de plantages. Een prachtige wandeling in het Land van Loon
Voor het fotoalbum op de link klikken
|