MARVILLE ST-HILAIRE KERKHOF.
MARVILLE FRANKRIJK
Marville een sluimerend stadje in het Noorden van de Meuse met een 650 inwoners, vlak tegen de Belgische grens. Een stadje met een lange en indrukwekkende geschiedenis.
En die geschiedenis ontvouwt zich op een bijzonder kerkhof en in een uitzonderlijke kerk. De kerk dateert uit de 12de eeuw en is al in 1905/1931 geklasseerd als historisch monument. Het kerkhof heeft zijn oorsprong al bij de Romeinen en Merovingers. We bezoeken deze plaats de paden van het verleden, het huis van de bewaker, het ossuarium, het monument van de Piëta, de Christus van het laatste oordeel, de Siant Hilaire kerk, de Canadese graven, het rotsmonument uit 1646, de geboeide Christus, het leprahuis en talloze opmerkelijke grafstenen.
Wij nemen ons de tijd om dit bijzonder kerkhof te bezichtigen, opeens komt men in een buitentijdse wereld terecht. Verrassende elementen van een lange historie. Vooral het ossuarium Een ossuarium of knekelhuis is een gebouwtje op een begraafplaats of een deel van een kerk, waar beenderen van overledenen worden bewaard (bijvoorbeeld de beenderen die worden gevonden bij het delven of ruimen van graven). Het woord komt van het Latijnse os, dat been betekent de zorg voor de overleden is hier duidelijk zichtbaar.
In 1890 plaatste tuinman Motsch de 40.000 schedels en lange beenderen in een knekelhuis. De voorname personen van het dorp hun schedel werd in houten kistjes gelegd en zo in het knekelhuis gelegd. Dit knekelhuis is uniek en ligt op een historische site. Marville was ook een Canadese vliegbasis van 1954 1967. Daardoor vinden we verschillende Canadese graven op het kerkhof.
Het dorp van Marville in Lorreine, was een tijd een Spaanse bol werk, gekenmerkt door een bepaalde architectuur die bestaat uit de renaissance gevels. In de zestiende eeuw was het dorp welvarend met een 2000 inwoners, vele adelijke gezinnen, rijke burgers en handelaars. De Saint-Nicolas is een opmerkelijke Gothic kerk van de eeuwen XIII XVIde eeuw. Binnen de kerk is het prachtig om te bekijken een heel andere kerk dan hier in België. Marville was ook een versterkte stad waarvan nog enkele delen bewaard gebleven zijn zelfs een ingangspoort.
Dat hier Spaanse edelen gewoond hebben is duidelijk als je het Huis van Ridder Michel bekijken met zijn prachtige bewerkte stenen balkonnen. De gele muren die in de zon liggen geven deze stad een bijzonder tintje. De blauwe lucht en de zon gewoon prachtig.
Voor het fotoalbum de link volgen
|