WINTERWANDELING NAAR KERNIEL.
KERNIEL.
Namiddag is het al wat minder koud geworden en het heeft nog wat bij gesneeuwd waardoor het landschap er prachtig bijligt. Wij gaan een wandeling maken van Borgloon naar Kerniel en terug. Wij wandelen naar het stationsplein, spijtig dat het oude station al jaren geleden verdwenen is.
Alleen de spoorwegzate is er nog, nu omgevormd tot fiets- en wandelpad. Wij wandelen voorbij het stationsplein en de stoomstroopfabriek. Nu de spoorwegzate op. Het is er prachtig al de sneeuw die er ligt en de bomen en struiken bedekt met een laagje verse sneeuw. Wij volgen de spoorwegzate tot aan de brug van Colen, een gehucht van Kerniel waar de mooie abdij van Colen is. Weggedoken in het heuvelend Haspengouwse landschap midden in de fruitstreek straalt de Abdij "Mariënlof" vrede en rust uit. In de loop der jaren is ze een vaste waarde geworden in Zuid-Limburg.
Oorspronkelijk gesticht voor en bewoond door de Kruisheren, opgeheven met de Franse Revolutie, wordt de Abdij sedert 1822 bewoond door de cisterciënzerzusters, als voortzetting van de Abdij Woutersbrakel in Waals-Brabant. Het cisterciënzer ideaal werd er hoog gehouden en nog steeds beleeft. Mariënlof, mensen komen en gaan, mensen om de schatten te bewonderen, mensen om te bidden, mensen met hun vragen en problemen, mensen om één of meerdere dagen te genieten van de rust en de stilte. Op de dezelfde site bevind zich het Fruitstreekmuseum, is een ecomuseum waarbij de hele regio betrokken is. Het bevindt zich in een zijgebouw op het binnenplein van de abdij Mariënlof (Abdij Colen).
Naast het promoten van Zuid-Limburg als fruitstreek en het organiseren van evenementen waarbij fruit een prominente rol speelt tracht men de fruitsite in de abdij verder uit te bouwen met aandacht voor verleden, heden en toekomst van de fruitteelt. Een aantal panelen geven de ganse geschiedenis van de Haspengouwse fruitteelt weer aan de hand van foto's en teksten. Men maakt er ook kennis met de diverse facetten van de moderne fruitteelt. Thema's als het belang van de fruitproductie, fruit en gezondheid, fruit en wetenschap,
worden zeer bevattelijk en educatief geïllustreerd, uitgelegd en getoond. Eén en ander wordt verduidelijkt aan de hand van memorabilia zoals de oudste Europese sorteermachine en de oudste Belgische veilingklok. Het museum is open van 1 april tot 30 september.
Wij wandelen over het plein en gaan even het park binnen, hier bevinden zich enkele prachtige bomen en vooral vanuit de tuin hebben we een prachtig zicht op de Vallei van Colen. Wij verlaten de abdij door de toegangspoort met duiventoren. Duiventorens vond men vroeger bij kastelen en hoeven. Tijdens het Ancien Régime was het houden van duiven middels het Duivenrecht streng gereglementeerd. De aanwezigheid van een duiventoren was een teken van rijkdom. Heren mochten 1 koppel duiven houden per hectare grond die ze bezaten.
Wij wandelen nu door het kerkwegeltje naar Kerniel. Dit paadje werd vroeger gebruikt om naar de abdij te komen en om de kinderen naar school te brengen. Voor de kleuters en de meisjes van het dorp. Wij dalen af en hebben een prachtig zicht op de vallei van Colen. En klimmen dan op naar de kerk van Kerniel.
Wij wandelen nu voorbij de kerk en dalen de Nielstraat af. Hier nog verschillende boerderijen die nu omgevormd zijn tot fruitbedrijven. Op één van de oude boerderijen zien we nog de sporen van het stroopstoken op de boerderijen. Onze rustpost vandaag is bij mijn ma, een lekker warme kop koffie gaat er nu wel in.
Na ons bezoek gaan we terug de Nielstraat op en wandelen nu terug naar de spoorwegzate, langs de onlangs aangelegde wijngaard en dan terug naar het stationsplein in Borgloon. Nog even en we zijn terug thuis. Een aangename wandeling door een prachtig sneeuwlandschap.
Voor het fotoalbum de link volgen
|