De pater Capucijn en ik hebben in de namiddag een eeuwenoud koninklijk paleis en een grote waterval bezocht. Buiten de hindoe-tempel waren dat de enige bezienswaardigheden, waar ik naartoe ben gegaan. De hoofdbedoeling van mijn reis was immers mensen ontmoeten en hen steunen. Ik wou ook een zicht krijgen hoe de gewone mensen moesten leven.
In het paleis was er een danszaal met een parketvloer. Alleen mannen mochten toezien maar daarnaast was er wel ter hoogte van het plafond een vrouwenvertrek met kijkgaatjes. Het paleis had ook een eetzaal voor 2000 gasten. Het plafond werd over de hele breedte gedragen door eiken balken uit één stuk.
De waterval was breed en hoog en het geluid stoorde het gesprek met zuster Dina. We zijn wat verder gaan zitten om gemakkelijker te kunnen praten. Ons denken en aanvoelen gaat nogal dezelfde richting uit. In het klooster hadden we al diepzinnige geprekken gehouden en nu beleefden wij er allebei weer deugd aan.
Al vele jaren steunt de gemeentelijke school van Essen-Wildert de school in Jampatti niet meer. De gemeente heeft het project overgeschakeld naar Zuid-Afrika. Deze twee kinderen blijf ik de kans geven om naar school te gaan.
De teksten geven mijn bezoek aan India weer in 1998 en de foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
De pater Capucijn en ik zijn naar Molugamodu in het uiterste zuiden van India gereden. Op deze plaats zijn de zusters van de Jacht in Heverlee 100 jaar geleden hun eerste missie in India begonnen. De Vlaamse zusters daar zijn Dina Vinckx en zuster Maria uit Brussel. We zijn er warm onthaald in de twee betekenissen van het woord. Zij vonden het alleen spijtig dat wij er slechts één dag konden blijven.
Ik kwam sterk onder de indruk hoezeer zuster Dina begaan was met de arme, oude mensen en hoe zij door die mensen in het hart werd gedragen.
Zuster Maria leert meisjes en jonge vrouwen uit de buurt borduren met de hand. Met deze vaardigheid hebben zij een kostwinning voor heel hun gezin. De zakdoekjes staken mijn ogen uit. Er waren er ook bij, waarvan aan de rand een draad uit het fijne weefsel was weggehaald. 'Point clair' noemden zij dat. Het borduurwerk en de kleuren waren zo fijn dat ik alle roepies, die ik bij me had, aan zulke zakdoekjes heb besteed. Ik vroeg aan zuster Maria of ze geen grotere stukken had. Ze liet mij een tafellaken zien. Ik was er zo op verliefd en heb haar achteraf betaald. Belangrijk is dat arme mensen op die manier een hele toekomst voor zich hebben.
Zuster Therese heeft eens de school Van Wildert bezocht en bleef er bij mij op aandringen om naar de school van Jampatti te komen.
Victoria bracht veel afwisseling in de rijstschotels. Zij stond er op dat ik haar bed gebruikte om te slapen terwijl zij gewoon op de vloer ging liggen.
Half september 2016 hebben vier kardinalen een brief geschreven naar de paus en naar de de Congratie voor het geloof om klaarheid over de omgang van de kerk met gescheiden mensen, die opnieuw zijn gehuwd.
Omdat zij gedurende twee maanden geen antwoord hebben gekregen, hebben zij hun brief publiek gemaakt.
Zij beweren dat zij geen tegenstanders zijn van de paus maar bezorgd zijn om het geestelijk welzijn van de gelovigen. Zij leggen de paus vijf vragen voor, o.a. of mensen na een tweede huwelijk de communie mogen ontvangen.
Eigenlijk draait alles om een voetnota in de pauselijke brief Amoris laetitia. Daarin staat dat gescheiden personen, die opnieuw in het huwelijk zijn getreden, in enkele gevallen aanspraak mogen maken op de steun van de sacramenten.
Kurie-kardinaal Walter Jasper beklemtoont dat Amoris Laetitia geen afbreuk doet aan de leer van de kerk maar de traditionele leer in een nieuw perspektief stelt. De paus neemt afstand van de negatieve kijk op sexualiteit bij Augustinus en richt zich op de moedige en samenhangende kijk van Thomas van Aquino. De lang heersende wettelijke moraal moet plaats maken voor een moraal, die opgebouwd is op deugden.
Walter Kasper pleit ook voor een betere voorbereiding op het christelijk huwelijk.
Na de rondvraag over huwelijk en gezin heeft de paus twee Synodes bij elkaar geroepen. In de eerste Synode stemde een absolute meerderheid in met de voorgelegde teksten en in de tweede Synode was het zelfs een twee derde meerderheid.
In de namiddag hebben de pater Kapucijn en ik een Hindoe-tempel bezocht. Bij vrienden van hem hebben we onze schoenen en ik ook mijn kousen achtergelaten.
Zo' n tempel is eigenlijk een dorpje met kleine woningen tegen de ringmuur, met een marktplein en kraampjes en met meerdere gebouwen.
In een kleinere tempel wonen kleinere goden. Mensen liepen er in en uit, verrichten er gebeden en branden er wierookstokjes. Enkelen lagen er te slapen.
We gingen verder naar een grotere tempel. Daar verblijven de grotere goden. Voor de ingang stond er een polititeagent. Met opgeheven arm stak hij zijn hand naar ons uit. We waren duidelijk niet welkom. Vergoeilijkend zei de pater Kapucijn: 'Ik geloof dat zij een groot feest aan het vieren zijn'.
Op zaterdag 17 januari was ik bij de Jesuïten in Trichi. Om twaalf uur komt de pater Kapucijn aangestormd. 'Vlug, vlug, haal uw valies. De taxi staat klaar. We rijden naar Nagercoil. ik heb niet eens fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van de paters Jesuïten.
De vrouw is de lerares Engels in de school te Jampatti. Haar Engels is uitstekend en zij gaf ook heel degelijk les. Deze kinderen volgden bij haar les en konden mij begeleiden in een rondgang door het dorp.
Teksten geven mijn eerste bezoek aan India weer in 1998 en foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Vrijdag 16 januari heb ik kennis gemaakt met een Indische Kapucijn, met wie ik al jaren correspondeer.
We hebben de familie Fatima bezocht. De vader is vijf jaar geleden verongelukt en de moeder is achter gebleven met vier kinderen. Ik heb er warme melk moeten drinken.
Dan reden we naar de familie Rani. We kwamen in een hoop hutten terecht en de pater moest vragen waar de familie woonde. Er zijn twee zonen en een dochter Pavritha. Ze is acht jaar en heeft een gaatje in haar hart. Dank zij een betere voeding en goede medicamenten is het gaatje al wat kleiner geworden. Als ze tien jaar is, kan zij geopereerd worden.
Met kerstmis kreeg Pavritha een inzinking. De moeder begon te wenen. Het ziekenhuis en de dokters had zij nog niet kunnen betalen. Ze liet mij de uittreksels van de bank zien. De overschrijving van juli 1997 zat er nog niet bij. Ik heb later alles gecontroleerd. Op 7 juli is het bedrag overgeschreven naar India en bevestigd. Het is wraakroepend dat de bank het geld van de sukkelaars zolang achter houdt.
Behalve in een hotel en in een restaurant brengt men in India het eten met de rechterhand naar de mond. In Trichy was een echtpaar met een hoge cultuur te gast. Mevrouw sprak overigens perfect en vloeiend Frans. Ook zij aten met hun rechterhand.
Op een bord schept men wat rijst, kerry-saus, groenten en wat vlees. In het Tamil spraken zij er op los als een ratelslang en ondertussen zitten zij even snel de brei op hun bord met de hand te bepotelen. De rijst wordt geen vaste brok. Als zij het hoofd wat naar voor en naar beneden buigen, gaat het beginnen. Ik geloof dat het zo gaat: ze doen hun mond open, gooien de rijst naar omhoog, happen, slikken en tateren verder en zitten met hun hand weer in het bord.
Niet alleen eten zij in India met de hand, ook bij het drinken raakt de kan de mond niet aan. Zij houden hun mond open en slikken het water naar binnen.
De tekst geeft mijn eerste bezoek aan India weer in 1998 en de foto's geven beelden van mij tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Woensdag 14 januari vloog ik naar Madras en jawel, ik overnachte er bij de paters SJ. De straten zijn er properder en de chauffeurs rijden rustiger. Ik heb er een wandeling gemaakt. Ik had dorst en kocht een fles water. Het deksel scheen mij niet erg origineel en ik heb dan maar een groene kokosnoot leeg gedronken.
Ik heb ook mijn vuile schoenen laten poetsen. De man maakte er werk van. Het bleef maar duren. Hij leek op mijn schoenen verliefd te zijn. Toen ik vroeg hoeveel het kostte, antwoordde hij dat ik mocht geven wat ik wou. Hi is er wel bij gevaren.
De volgende dag wenste ik met de trein naar Trichy te rijden. De Jesuïten hebben voor een ticket met voorbehouden plaats gezorgd. Zij hebben mij tot aan mij zitplaats begeleid en mij voorgesteld aan mijn buurman, die ook een christen was. Ik heb tweemaal koffie en een gebakje moeten aannemen en ik mocht hem niets aanbieden, want ik was zijn gast.
We waren vertrokken om kwart voor vier in de namiddag en na 320 km kwamen we toe om 10 uur 's avonds. Bij het uitstappen vroeg een man met alleen een lendendoek om zijn heupen of hij mijn valies mocht dragen. Maar mijn buurman had die al in de hand en was niet van plan om die af te geven. De man vroeg het een tweede en een derde keer en smeekte toen op zijn knieen. Hij droeg mijn valies op zijn hoofd voor ons uit. Buiten het station was de buurman mij te vlug af om hem een fooi te geven.
Een Jesuït bleek al een tijdje achter een Herman Dupré te zoeken en voerde mij naar het college. In Ranchi moet de telefoonrekening wel hoger geweest zijn dan normaal.
Voor een staatsexamen oefenen de leerlingen de leerstof samen in. Luidop hameren zij de teksten er in, ook de minder begaafde leerlingen om toch zo ver mogelijk te geraken.
Voor een turnwedstrijd tussen scholen wordt er duchtig geoefend. Men wil niet onderdoen.
De teksten geven mijn eerste bezoek aan India in 1998 weer en de foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Ranchi
Pater Mayhys uit mijn geboortedorp. 74 jaar, gaf nog les in filosofie, bereidde alle contacten van de bisschop voor en schreef zelfs zijn preken. Hij ging graag met mij wandelen. Soms vroeg hij: 'Hoe zeggen ze dat in het Vlaams ? ' Om allerlei redenen was hij al 25 jaar niet meer in ons land op vakantie geweest. Ik heb aan hem een heel hartelijke herinnering over gehouden.
Pater De Cuyper bracht me iedere avond een ketel heet water. Na een wasbeurt moest ik er naar believen koud water aan toe voegen en dat met een kom over mijn hoofd gieten. Het gaf zo'n zalig gevoel dat ik altijd alle water over mij heb uitgegoten.
Hij nam me op zijn brommerke mee naar een melaatsenkolonie. De melaatsen worden er verzorgd door zusters van Moeder Teresa. Alles is er kraakproper. Wel zijn ze kordaat bij de controle of iedere melaatse elke dag zijn medicament inneemt. Er woonde ook een gezin. Moeder en dochter gaven mij een hand, de vader niet. Hij was duidelijk gelukkig met mijn belangstelling voor hem.
Op de terugweg wees pater De Cuyper mij hutten aan en zei: 'Daarstraks heb ik het verzwegen maar hier wonen ook melaatsen. Zij zijn aan hun lot overgelaten. Men heeft aan het goevernement voorgesteld er een dorp te bouwen maar zij doen de grond niet van de hand.
Pater De Cuyper bracht mij naar een reisbureau om een vliegtuigticket te kopen. Hij heeft voor mij hemden gewassen en gestreken en is met mij enkele uren op zoek geweest naar religieuze belletjes, die we niet gevonden hebben. Bij het afscheid toverde ik een glimlach op zijn gezicht met te zeggen: 'Pater De Cuyper, gij zijt voor mij echt een vader geweest ! '
Op dinsdag 13 januari landde ik weer in Calcutta en vond er mijn bagage terug. Ik was te gast in het Jezuïtencollege. Ik was getipt vanuit Ranchi en ben er heel hartelijk ontvangen.
Dit is de lerares Engels. Zij sprak de taal uitstekend en kon de lessen heel goed overbrengen. Dit is de groep kinderen, die Engelse les volgden. Zij waren bekwaam om mij in het dorp rond te leiden.
Op de vlieghaven van Calcutta was mijn valies nog niet toegekomen. Bij mijn aankomst in Ranchi stond de overste van de Paters Jesuïten mij op te wachten.
In het seminarie stapte ik uit de auto en een van de tien Vlaamse Jesuïten, Pater De Cuyper, vroeg mij naar mijn bagage. 'Vlug terug instappen' zei hij tegen de overste. In de stad kochten ze voor mij ondergoed, hemden, sokken, een lichte broek, een pyama en zakdoeken. Ik vroeg achter de rekening maar ik kreeg ze niet.
Wel had ik voor mijn afreis van het geld, dat de parochie mij bezorgd had, een bedrag overgeschreven naar Ranchi om het sociale werk van de paters Jesuïten daar te ondersteunen. Ook vernam ik daar hoe streng de autoriteiten het gebruik van elke schenking naar india controleren.
's Avonds zat ik met de paters Jesuïten in de lees- en recreatiezaal. Ook de Vlamingen waren na meer dan 30 India aangepast aan het klimaat. Er was geen verwarming. Zij droegen een pullover, hadden een sjaal om hun hals en een muts liet alleen hun ogen, hun neus en hun mond vrij. Zij dronken hete thee. Ik zat daar in mijn opgerolde hemdsmouwen en ze vroegen mij of ik geen jas aantrok. Ik antwoordde: 'Toch niet bij deze goede temperatuur, zeker !'
De volgende morgen beging ik dezelfde vergissing. Ik ging mijn kamer buiten naar de refter voor het ontbijt. De zon scheen zoals bij ons op een zomerse voormiddag. Heel geestdriftig riep ik tweemaal uit: ' Wat een heerlijke dag !' Ze bekeken mij met rare ogen. Het was de koudste dag van het jaar.
Eén foto is genomen in de school te Jampatti. De zuster met de zonnebril is zuster Marie-Therese. Als zij op bezoek was in ons land, is zij met mij in alle klassen van onze gemeentelijke school geweest. De kinderen vertelden alles thuis. Heel veel volwassenen vroegen mij om meer uitleg.
De andere foto toont een kleine zustergemeenschap, die mij uitgenodigd had.
De teksten geven mijn bezoek aan India weer in 1998 en de foto's geven beelden van mij tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Een verkoper en Moeder Teresa.
Op een avond heb ik in Calcutta bij een schaarse verlichting tot negen uur in de straat van Moeder Teresa gewandeld. Er was veel volk en verkopers probeerden zonder opdringerigheid wat aan de man te brengen.
Achter een gammel tafeltje stond een man met alleen een lendendoek aan. Ik nam tien briefomslagen voor luchtpost en vroeg hoeveel ik moest betalen.
Hij kon geen Engels en begon een hele reeks muntstukjes op een rij te zetten. Ik schudde het hoofd en zei:' Nee, nee' en schoof hem een briefje van 10 roepies toe. Hij wilde een muntstuk, wellicht één roepie, terug geven maar ik schudde weer het hoofd en nam het niet aan.
Hij herhaalde driemaal het Indische gebaar van dankbaarheid en keek me daarbij in de ogen tot diep in mijn hart. Het was een heel korte ontmoeting maar zo rijk aan stijl en warme menselijkheid. Lieve man, ik ken je naam niet en ik zou hem ook niet kunnen onthouden maar u vergeet ik mij hele leven niet.
Op zaterdag vertrok ik naar Ranchi. Eerst keek ik nog eens naar de overkant van de straat. Moeder Teresa was in september overleden en nu, in januari, hingen er aan de moskee nog twee spandoeken in het Arabisch en in het Engels: Wij nemen met een diep verdriet afscheid van Moeder Teresa. Haar eerbied voor elke mens heeft de kloof met moslims overbrugd.
Op deze meest zuidelijke punt van India kwam Mahatma Ghandi heel vaak mediteren. Op deze bootjes gingen mannen de zee op om te vissen. Eens zag ik twee mannen het net boven halen met ocharme vijf kleine visjes.
De teksten geven mijn eerste bezoek aan India weer in 1998 en de foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Het Moslimmeisje Ina
Ina moest van haar familie iedere dag bedelen voor het huis van Moeder Teresa. Omwille van haar contact met toeristen spreekt zij vlot Engels maar zij kan niet naar school gaan.
Op de vroege avond van mijn eerste dag in Calcutta sprak zij mij aan: 'Geld a.u b. Geld a.u b.' Zij had zo'n lief snoetje. Ik wou haar zeker wat geven maar ik wilde niet de hele straat achter mij aan hebben.
Het huis van Moeder Teresa is een hoekhuis en in het smalle straatje was het heel wat rustiger. 'Geld' vroeg zij opnieuw 'Geld a.u b.' Ik antwoordde 'Ja, ja' maar wij waren nog niet aan de hoek. Ina geloofde er niet meer in en bleef achter. Ik zei: ' Nee, nee, kom. Geld'. In het straatje gaf ik haar 50 roepies. Dat is 50 fr waard. Later hoorde ik dat een werkman voor dat bedrag in India een week lang moet werken. Het werkte wel als een magneet. Ik kon niet op straat verschijnen of Ina stond er.
Ik wou het bedelspel wel meespelen maar zo dat Ina als mens behandeld bleef en zich niet vernederd voelde terwijl ik de financiële touwtjes in handen hield. In die voorwaarden kwam het voor mij ook niet op het geld aan. Ik was benieuwd hoe dat bedelen funktioneerde en al vlug voelde ik aan dat Ina daarin lessen had gekregen.
Ik wilde geld wisselen. Ina wist waar dat mogelijk was en vroeg of zij mee mocht gaan. Honderd meter verder sloot haar neefje zich bij ons aan. Goed bekeken. Als een westerling met duiten over de brug komt, is het interessanter om met twee te zijn.
Toen vroegen zij om 'Holly'. Ik wist in de verste verte niet wat dat kon betekenen. Ik gaf toe en in de winkel scheen dat een pak kindervoeding te zijn van 200 roepies. Ook niet slecht bekeken, want zoveel geld hadden ze van mij toch niet gekregen. Zij bedanken mij uitbundig om het voedsel voor de baby. Ik voelde me niet bedrogen en er lag een glimlach rond mijn mond.
Terug op straat vroeg Ina of zij mijn hand mocht vast houden. Zij stapte op de stoep en ik op de rijweg. Telkens een auto toeterde, trok ze aan mijn hand. Ik mocht zeker niet aangereden worden.
Wat verder stond er een fruit- en groentenkar. Ina stapte verder op de stoep en ik bleef op de rijbaan. Zolang we naast de kar gingen, keken we elkaar in de ogen en gaven daarna elkaar weer de hand. Ze moest er om lachen.
We kwamen aan een luxueus hotel met een mooie tuin achter een boog. Ina en haar neefje bleven op de stoep staan en zeiden: 'Hier is het.' Ze wisten goed tot waar ze mochten komen. Ik wilde hun minderwaardigheidsgevoel doorbreken en zei: 'Dank u wel maar nu weet ik nog niet waar ik juist moet zijn. Komt maar mee'.
Geen 15 seconden later stond een briesende leeuw hen uit te schelden. Ik legde de man uit dat het aan mij lag en dat ik geld wilde wisselen. Hij zou me graag begeleiden naar een wisselkantoortje een beetje verderop. Wij gingen naast elkaar en Ina en haar neefje kwamen achterna. Ze zijn zelfs het smalle straatje van het wisselkantoor niet ingegaan.
Ina vroeg of ik geld had kunnen wisselen en of ik tevreden was. 'Ha, dan kunt ge kleren voor ons kopen !' Het behoort tot de bedeltaktiek om overdreven veel te vragen. Dan valt er toch nog een behoorlijke winst in de schoot. 'Sandalen misschien ?' Wij kennen hier wel een schoenwinkel.' Ina en haar neefje droegen doodversleten sandalen. Ik was benieuwd wat het ging worden.
Met een gelukkig gezicht staarde Ina naar een paar mooi versierde meisjessandalen. Zo'n paar zou haar familie zeker niet kopen maar mij was het wel 165 roepies waard. Haar neefje wees op een paar bergschoenen van 750 roepies. Ik moest weer eens goed op de rem duwen: 'Dat zijn goede schoenen maar die betaal ik niet. Ge denkt toch niet dat ik het geld zo maar van de bank te halen heb'. Hij was zo slim om jongenssandalen van 165 roepies te kiezen. De winkelier verpakte de sandalen in kartonnen dozen en stak ze in een plastiekzak. Wat ik al vemoed had, gebeurde: ze hebben deze sandalen nooit gedragen. Ofwel heeft de familie ze tegen 50 % aan de winkelier terug verkocht ofwel tegen een hogere prijs aan een liefhebber ervan.
Op zeker ogenblik vroeg ik: Hé, waar is uw neef gebleven ?' Die bracht de babyvoeding en de sandalen naar de familie. Het was een hete namiddag. Ina draaide op straat een waterkraan open, spoelde haar handen en dronk. Daarna zei ze: 'Nee, nee, niet drinken; dit is Indisch water !' Ja, daarvoor had men mij genoeg gewaarschuwd.
Op verschillende ogenblikken was het heel duidelik dat het voor Ina niet alleen om het geld te doen was. Zij heeft in mij een aangenaam en blij gevoel achtergelaten.
De foto's tonen hoe arme mensen hun graan dorsen door er auto's over te laten rijden. De wind laat het kaf opzij vallen en zo kunnen zij het graan in zakken opbergen.
De teksten geven mijn eerst bezoek aan India weer in 1998. De foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie bij mijn afscheid.
Het kindertehuis in Calcutta
Vrijdag 9 januari om 9 uur heeft de verantwoordelijke zuster van het kinderopvangtehuis mij rondgeleid.
Ongewenste kinderen worden er opgevangen tot aan hun adoptie. De Indische autoriteiten zijn heel streng geworden tegenover adoptie in ons land. De vier grootste kranten in India hebben het Dutrouxverhaal uitgebreid weergegeven.
Het was aandoenlijk hoe een meisje van in het begin mijn hand niet heeft losgelaten zolang ik in dit deel van het huis ben gebleven. Eén grote vraag straalde uit haar ogen: 'Wilt ge mij niet meenemen ?'
Er is ook een afdeling voor gehandicapte kinderen. Eén jongen was duidelijk ouder en groter. Hij had een zware handicap en niemand adopteert hem. Als ik binnen kwam, was een helpster hem aan het voeden. Het ging extra langzaam. Toen ik helemaal was rondgegaan, was de vrouw met een onbeschrijflijk geduld de jongen nog altijd aan het eten geven. Die jongen moet de genegenheid van deze zorgzame vrouw sterk aanvoelen.
Voor een andere deur zei de zuster: ' Nu moet ik u vragen uw schoenen uit te doen. Hier vechten de te vroeg geboren en zieke kinderen voor hun leven. Er mag geen enkele microbe binnen geraken'. Daar ben ik nog stiller geworden. Heel de tijd heb ik er een diepe eerbied voor elk mensenleven ingeademd.
Ik heb er ook twee jonge zusters bezocht, die niet meer konden genezen. Ik heb geluisterd naar hun bondig verhaal. Daarna heb ik hen toegesproken. Ik stond stom verbaasd hoe vlug zij door hadden wat ik bedoelde te zeggen. Hun hart, wijd open voor God en voor de mensen, had een enorm aanvoelen en begrijpen van mensen ontwikkeld.
Ik dankte de zuster en ging over de binnenplaats naar de buitenpoort. Links onder een afdak gaven een dokter en zusters medicijnen en verzorgden zij zieken. Zeker vijf meter voor mij ging een vrouw van onder een afdak ook naar buiten. Zij merkte mij op en ging terug om mij voor te laten. Mensen van een lagere stand moeten hun plaats en hun wereld goed kennen. Vanuit het besef dat in Gods ogen alle mensen evenwaardig zijn, heb ik al het mogelijke gedaan om deze Indische gewoonte te doorbreken. Het is mij niet gelukt.
Niet alleen moslims trekken hun schoenen uit om een moskee binnen te gaan. Ook de christenen ontdoen zich van hun schoeisel voor de deur van een kerk, kapel of bidplaats. Indiërs dragen geen kousen en zitten dus blootvoets op de mat of op de grond. Zij blijven tot op hoge ouderdom gummibeenderen behouden gelijk een zuigeling. Voor westerlingen zijn er stoelen of banken voorzien.
In de kapel van de zusters staat er tegen de achtermuur een beeld van Moeder Teresa. Haar ineengedoken zithouding verbergt haar gezicht. Het lijkt of zij er echt is. Ik voel er mij gedragen door de biddende wereldkerk. Bij de eucharistie was het een ongewoon zicht dat de priester, in vol ornaat en met de kelk in de handen, barvoets naar het altaar gaat.
Zuster Marie-Therese met zonnebril is geen directrice van de school meer en woont samen met nog drie andere zusters in een kleine gemeenschap. Met deze tekening hebben de leerkrachten en de kinderen mij welkom geheten.
De teksten geven mijn eerste bezoek aan India weer in 1998. De foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Culcutta
Moeder Tesera heeft wel de juiste wijk uitgekozen i Ik wilde in Calcutta alleen bidden met de zusters van Moeder Teresa, hun kindertehuis bezoeken en ik wou zien hoe mensen op de vuilnisbelt van de stad zochten naar afval, dat ze konden verkopen.
Voor dat laatste opzet hoefde ik mij niet te verplaatsen: in de straat werd er afval in hoopjes bijeen geveegd. Er zat roest bij, dat jongens me een stuk hout wegkrasten van autovelgen. Een paar meter verder was een lasser aan het werk en de volgende was de velgen aan het schilderen. Al het onbruikbare kwam in de straatgoot terecht. Soms werden er een paar hoopjes opgehaald.
Een vrouw zocht achter oud papier. Een geit vond een paar totaal uitgedroogde palmbladeren en de straathonden zaten vol schurft van kop tot staart. Tegen dat alles en zeker tegen de uitlaatgassen van optrekkende auto's was mijn zachte keel niet opgewassen. Na een kwartier lopen in de straat had ik keelpijn.
In het hotel bestelde ik een menu, waarvan ik de woorden 'kotelet met aardappelen' begreep. Toen ik op een stuk vlees kauwde, was mijn keelpijn als bij toverslag verdwenen. Ik wist niet dat een kotelet zo'n krachtig geneesmiddel was. Ik moet er aan toevoegen dat de kotelet heel sterk gekruid was. Daarom voelde ik niets meer. Wel kon ik het pikante eten in India goed verdragen en ik heb verder dan ook geen keelpijn meer gehad.
In de straat zag ik achter een muur een magnifieke villa met een heel grote tuin. Een doodversleten deken lag met stenen vast bovenop de muur. Het andere uiteinde lag ook weer met stenen vast op de stoep. Daaronder woonde een familie.
Magere mannen stonden naast hun riksja's te wachten op klanten. Na een verkiezingsoverwinning hadden de communisten de riksja's verboden: zij vonden het mensonterend dat een mens een andere in een riksja moest voorttrekken. Alleen deze mannen hebben geprotesteerd. Het was hun enig inkomen. Vaak heb ik deze mensen iets willen gunnen. Maar ik heb het niet over mijn hart kunnen krijgen mij, rijke westerling, op zo'n manier door de stad te laten voeren.
Nu begrijp ik beter dat Jezus tot de lamme zegde: 'Neem uw bed op en ga naar huis.'
Toen was het zo warm dat men de onderste takken van de palmboom afsneed om ze op de grond rond de boomstam te leggen tegen de hevige zonnestralen.
De teksten geven mijn eerst bezoek aan India weer in 1998. De foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
In Bangalore (deelstaat Takanaka) is er ook een noviciaat voor Norbertijnen. Bij mijn aankomst zei de novicenmeester onmiddelijk: 'Zaterdag geeft ge twee en zondag één uur les aan de novicen.' Samen hebben we gezocht naar de hoofdgedachte van bijbelteksten en we hebben er deugd aan beleefd.
Kelketta (Calcutta)
De zusters van Moeder Teresa, de missionarissen van de liefde, stralen een geweldige openheid, een ontwapenende eenvoud en een bereidwillige dienstbaarheid uit. Naar mijn gevoel halen de zusters dat uit hun diep gebedsleven.
Onaangemeld kwam ik daar binnen en ze schenen voor mij alle tijd te hebben. Ze vroegen vanwaar ik was. Toen riep een zuster een jonge vrouw, die zich verder om mij bekommerde. Ik vroeg waar haar vloeiend Frans vandaan kwam. 'Ik ben van Brussel.' - 'Wat doet gij hier ?' - ' Ik help hier.' -'Hoelang doet ge dat al ?' Op die onbelangrijke vraag heb ik geen antwoord gekregen. Zij was geen kloosterzuster en wenste ook niet in te treden maar er ging van haar toch dezelfde grote eenvoud uit. Zij wees mij verderop in de straat het tehuis voor kinderopvang aan.
De teksten geven mijn eerste bezoek aan India weer in 1998. De foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
In Bangalore (deelstaat Tanaka) studeren tien jonge Norbertijnen voor priester. De verantwoordelijke voor hen is Vincent Mattamel. Hij mocht vier jaar studeren aan de universiteit van Leuven. Zaterdag is de dag om te poetsen.
Kelketta (Calcutta)
De taxichauffeur 'vloog' mij naar het hotel tegenover het huis van Moeder Teresa. 's Nachts in mijn slaap hoorde ik hem nog toeteren.
Op zeker ogenblik rijdens wij links in de straat bumper aan bumper. Opeens merkt mijn chauffeur dat er op de rechterkant een opening van 50 meter is. Hij toetert, zwenkt naar rechts, trekt op maar dat deed de tegenligger natuurlijk ook. Op 20 cm afstand van elkaar schiet mijn chauffeur na getoeter terug naar links tussen de andere auto's in. Ze hebben in India een fantastisch gevoel ontwikkeld wie er in het verkeer het eerst gaat toegeven.
In mijn hotelkamer stond zoals overal in India een bed met houten planken. Daarover ligt een dunne, gevlochten mat en een laken. Het hoofdkussen, het bovenlaken en het deken zijn zoals bij ons. De eerst morgen heb ik mijn knoken nogal gevoeld maar na enkele dagen heb ik dat niet eens meer opgemerkt.
Ik wou mijn handen wassen. Het water van de wasbak spoelde weg langs een buis in de muur. Opeens hoor ik een raar geluid achter mij. Ik kijk om en zie het water opborrelen over de plint en verdwijnen in een gaatje in de hoek. Het stortbad was een sproeier in het plafond van de wc.
Toiletpapier was er niet. Maar men had mij ingelicht en ik was er goed op voorzien. Zes rollen zaten er in mijn valies maar die was nog altijd niet toegekomen. Ik kan u verzekeren dat ik wel mijn plan heb getrokken.
De tekst geeft mijn eerste bezoek aan India weer in 1998 en de foto's geven beelden van mijn tweede bezoek, aangeboden door de parochie van Wildert bij mijn afscheid.
Vermoedelijk is deze Norbertijn in Mumbay Jerome D'Souza. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in de abdij van Berne te Heeswijk (Nl). Hij kende nog één woord Nederlands: wandelen en de uitspraak was nog heel juist.
In de kerk van het klooster hangt een origineel kruisbeeld: een verrezen Christus voor het kruis.
Mumbay
In de luchthaven zag ik een ongelooflijke verscheidenheid van kleding en hoofddeksels. Mannen hadden hun voorhoofd met verschillende kleuren en tekens beschilderd en één man zelfs zijn hele blote borst.
Sommige vrouwen waren gesluierd en drie vrouwen met een doek voor hun ogen liepen achter hun man aan. Stiekem ben ik achter hen gaan lopen om te kijken of ik doorheen dat doek kon zien.
Blijkbaar kwamen allen voor hun geloof en voor hun levensovertuiging uit en op het eerste zicht werd dat door iedereen gemakkelijk aanvaard.
Op de binnenlandse vlucht zag ik voor het eerst Indische airhostessen. Wel, die behoren ook niet tot de armste mensen van het land. Wie hier in ons land een buikje heeft of zelfs een hele buik moet voor hen terdege onderdoen en aan hun armen en onder hun kin hangen nog kilo's vlees.
De teksten geven mijn eerste bezoek aan India weer in 1998.
De foto's geven beelden van mijn tweede bezeoek.
In Bombay werd een deel van de schoolgebouwen gerestaureerd. Daartoe gebruikte men zulke stellingen. In het begin van januari hing de kerstster nog over de speelplaats.
Bombay (Mumbai)
Om een uur in de nacht plaatselijke tijd landde ik in Bombay maar mijn valies was in Frankfurt achtergebleven. Een volledig uur was men heel vriendelijk tegenover mij en men zou mijn bagage achterna sturen naar Calcutta.
Om twee uur 's nachts zag ik geen autobus meer om naar de binnenlandse luchthaven te rijden. Dus bleef er niets anders over dan een taxi te nemen. Uit eerbied voor India en ook uit zelfrespect vertel ik niet hoe dikwijls ze mij in India op alle mogelijke manieren hebben beetgenomen. Met het zinnetje 'Ik heb zo mijn ervaring met Indische taxichauffeurs' heb ik ze later wel uit mijn buurt weten te houden.
In India zijn er veertien verschillende grote talen. Het Engels, dat zij uitspreken heeft dan ook een ander accent. Bovendien gebruikt men opnieuw de Indische plaatsnamen. Het duurde enige tijd voor ik door had dat de omroeper van de luchthaven met Kelletta Calcutta bedoelde. Ik ging dan telkens naar de uitgangsdeur maar een politieagent stak zijn hand op en zei: 'Nog niet '. Ik ging naar de berichten kijken en zag dat de vlucht nog maar eens was uitgesteld. In plaats van zes uur zijn we om kwart na negen opgestegen. Blijkbaar komt dat meer voor in India.
De teksten geven mijn eerste gezoek aan India weer in 1998.
De foto's geven beelden van mijn tweede bezoek.
Twee medebroeders Norbertijnen in Bombay (Mumbai).
Links zit Cyril D'Souza, de toenmalige overste in Bombay.
Op bezoek in India.
Al meerdere jaren tijdens de vastentijd hielden de leerlingen met de leerkrachten van de Gemeentelijke Basisschool van Wildert te Essen acties ten voordele van schoolgaande kinderen in India.
In 1994 was de directrice Zuster Rose Therese in ons land en bezocht alle klassen van onze school. Op het einde van de dag vroeg ze mij of ik niet eens naar India kwam. Omwille van de hitte in het zuiden van India komen alleen de wintermaanden in aanmerking. Ik vond het een goed idee zonder daarbij praktische besluiten te trekken. Die zijn er dan gekomen voor januari 1998.
Op acht weken tijd moest ik acht Lariampillen nemen, een zwaar geneesmiddel tegen malaria. Op de dag van mijn vertrek heb ik de tweede Lariampil genomen. Ik had niet veel gegeten en dat heb ik moeten uitboeten. Ik had geweldige dorst en heb anderhalve liter water gedronken. Ik kreeg een raar gevoel in mijn maag maar dat gevoel moest wijken voor de verwachting Zuster Rose Therese en andere mensen te kunnen ontmoeten in India.
In Zaventem staakte het bagagepersoneel gedurende twee uur. Een poetsvrouw zei: 'Het jaar is nog niet begonnen en ze zijn al aan het staken'. In het vooruitzicht op een fjine reis antwoordde ik:' Och, madmmeke, we zullen er maar geen drama van maken'. Ik wist toen nog niet welke staart er nog achter zou komen.
De stewardessen moesten alle bagage in het vliegtuig dragen en met de container hadden ze duidelijk meer last. Met heel wat vertraging startten we dan naar Frankfurt. Daar stapte ik op het vliegtuig naar Bombay.
Over dag leidt een wolk de Israëlieten (links) en in de nacht is het en vuurkolom (rechts). Beneden is de zee gescheiden door een tent. Zo kunnen de Israëlieten er door. De tent bevat de ark met de boekrollen en de kandelaar. Links van de tent is de berg met de twee stenen tafelen afgebeeld. De duif boven de tent stelt de Geest van God voor. In het water zijn er links en rechts voorstellingen hoe de leger van de farao ten onder gaat. Het gouden kalf is afgebeeld op de rechterzijde.
De blauwe lucht bedekt de hemel. De brandende struik maakt een opening in de lucht. Op de gouden plek onder de boom staat Mozes. Twee halve gordijnen over de boom wijzen op zijn taak om het volk te verlossen uit de slavernij. Een pyramide rechts boven stelt Egypte voor en een vuurbol duidt de plagen aan. Links boven heeft het Beloofde Land een zuiverder kleur. Trillende lijnen in de middencirkel geven de stem van God weer. Onderaan rechts zijn de twee stenen tafelen onbeschreven.
Over mijn medebroeder Werenfried Van Straeten, de Spekpater, bestaat er veel documentatie. Daarom vertel ik maar een persoonlijke anekdote.
Hij vroeg mij eens of ik niet mee kon gaan naar Ootmarsum bij Almelo in Nederland om te prediken over Oostpriesterhulp. De andere predikanten waren allemaal Nederlanders. Voor wij uit elkaar gingen dronken wij nog koffie en tot slot zei Werenfried mij: 'Ge moet de mensen daar niet vertellen dat ge geen Nederlander zijt. Dat horen ze wel.' Algemeen gegiechel was het gevolg.
Twee maanden later zag Werenfried mij op het binnenplein van de abdij. Hij kwam naar mij toe en wenste mij geluk met mijn predikatie in Ootmarsum. Na hem had ik het hoogste bedrag opgehaald. Dat hij, die het zo druk had, zich dat nog na twee maanden herinnerde en dat hij mij een compliment gaf, vond ik heel tof.
Nog een bedenking.
Het valt op dat de meeste kandidaten om in te treden in Tongerlo zich meldden in de periode van de preken van Werenfried.
Een geestelijke roeping is eerst en vooral het werk van God. Jawel, maar God slaapt nooit. Hij roept altijd. Het hangt dus ook af van het geloof en de uitstraling van mensen.
Werenfried had het geloof en de moed om na de oorlog over liefde te prediken en om hulp te vragen voor de verdreven Duitsers en later voor de gelovigen achter het ijzeren gordijn . Door zulk geloof en zulke inzet wekt God roepingen.