Beursje van Spaanse ham met venkelpureexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 sneetjes gedroogde Spaanse ham 2 venkelknollen olijfolie om te bakken 5 cl pastis peper zout 8 sprietjes bieslook
Maak de venkelknollen schoon en snijd in kleine stukjes.
Stoof de venkel gaar in de olijfolie, blus met pastis en breng verder op smaak met peper en zout.
Laat de venkel gedurende 40 minuten zachtjes sudderen en roer tot een gladde puree.
Laat afkoelen.
Leg per beursje 2 sneetjes gedroogde ham kruislings over elkaar en schep in het midden een lepel venkelpuree.
Plooi de ham toe tot een beursje en bind het samen met 2 takjes bieslook.
Chilikip
Ingrediënten voor 4 personen
2 uien (rood) 2 teentjes knoflook 2 chilipepers 3 tomaten 500 g kippenfilet 3 eetlepels olijfolie (extra vierge) 75 g spek (gezouten) 2 eetlepels tacokruiden 1 doosje tomatenpuree 1 dl wijn (rood) 400 g kidneybonen korianderblaadjes limoensap crème fraîche
Pel en snipper de uien en knoflook.
Maak de pepers schoon en snijd ze in ringetjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Snijd de kip in kleine stukjes of maal het vlees in de keukenmachine tot gehakt.
Verhit de olie in een braadpan en bak de kip met de spekblokjes, de uien, knoflook en pepers circa 5 minuten.
Voeg de tacokruiden en tomatenpuree toe en bak die kort mee.
Voeg de wijn en de tomaten toe.
Voeg de uitgelekte bonen toe en laat de chili circa 20 minuten afgedekt zachtjes stoven.
Hak de koriander.
Schep de chili op de borden, besprenkel met limoensap naar smaak.
Bestrooi met koriander en schep er een lepel crème fraîche op.
Verse koriander, limoensap en crème fraîche worden door veel mensen weggelaten.
Maar deze drie ingrediënten maken de chili juist af en zijn eigenlijk onmisbaar voor een lekkere chili!
Tamarinde-gemberijs met rode papaja
Ingrediënten voor 4 personen
4 eierdooiers 145 g suiker 2.5 dl melk (vol) 3 dl room 100 g tamarindepulp 100 g gember (fijngesneden) op siroop 2 papaja's
Klop dooiers en suiker door elkaar tot het volume is verdubbeld.
Breng de melk aan de kook in een steelpan en giet, als hij begint te schuimen, bij het eimengsel.
Klop door elkaar en doe terug in de pan op laag vuur.
Roer tot het mengsel dik wordt en blijft hangen aan de achterkant van een houten lepel.
Haal van het vuur en zeef boven een koude kom.
Roer er tamarindepulp, room en gember door.
Laat afkoelen en giet dan in een ijsmachine.
Volg de gebruiksaanwijzing.
Als je geen ijsmachine hebt, giet dan het mengsel in een kleine metalen kom en zet die in de vriezer.
Haal het mengsel om het paar uur uit de vriezer en klop het door.
Hierdoor worden eventuele ijskristallen weer gebroken.
Halveer de papaja's, schil ze en verwijder de zaadjes.
Serveer een bol ijs in elke papajahelft.
|