Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    23-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Eierslaatje

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 eieren
    resten gekookte aardappelen
    kip vlees
    vleeswaren
    vis of groente
    olie
    azijn
    slasaus
    ui
    peterselie
    augurk
    zout
    peper
    aroma
    2 tomaten
    1 krop sla

     

    Bereiding
    Kook de eieren hard, koel ze af en pel ze.
    Snij de aardappelen en de 4 eieren in blokjes en vermeng deze met fijngesneden ui, peterselie, resten kip, vlees, vleeswaren, vis of groente.
    Doe hierdoor een sausje van slasaus, olie en azijn.
    Maak het geheel op smaak met peper, zout en aroma.
    Leg het slaatje op de goed gewassen en uitgelekte slablaadjes.
    Strooi over het slaatje fijngewreven dooiers en gehakt wit zodat er banen ontstaan.
    Garneer het geheel met plakjes ei, tomaat, augurk enz.

    23-04-2006 om 16:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    23-04-2006 om 16:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Paella met kip "Pepitoria"

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg kippenvleugels
    350g rijst (type arborio)
    100g serrano ham, in fijne reepjes
    1 rode paprika

    1 rode ui

    1 dikke tomaat (in fijne blokjes gesneden)
    6 teentjes knoflook

    handvol verse peterselie

    1/4 liter kippenbouillon
    2 el amandelschilfers
    1 koffielepel paprikapoeder

    snuifje nootmuskaat
    snuifje échte saffraan

    1 laurierblad
    1 dl droge sherry
    2 hardgekookte eieren, fijngehakt
    olijfolie
    peper en zout

     

    Verwarm de oven voor op 200°, week de saffraandraadjes even in 2 el kippenbouillon.
    Mix de amandelen, knoflook en peterselie fijn, meng er de saffraan/bouillon onder en zet opzij.
    Kruid de kippenvleugeltjes met peper en wat zout, en bak ze goudbruin in hete olijfolie.

    Voeg de ui, serrano ham, paprika, tomaat en laurierblad toe en laat even meestoven.

    Kruid met nootmuskaat en paprikapoeder en blus met de sherry, laat volledig inkoken.
    Voeg nu de rijst, bouillon en het knoflook/saffraan/peterselie mengsel toe en meng alles goed onder elkaar.

    Laat ongeveer 5 minuten rustig koken.

    Verwijder het laurierblad.
    Plaats de pan in de oven en laat nog 10 minuten onafgedekt garen tot de rijst al denté is, dek vervolgens de pan af en laat nogmaals 10 minuten garen tot de rijst zacht is.
    Strooi er een mengeling van vers gehakte peterselie en eieren over en serveer met een goed glas (Spaanse) wijn.

    23-04-2006 om 15:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Asperges met visbeignets

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 asperges
    peper
    zout
    500 g pladijsfilet
    2 eierdooiers
    8 cl pilsbier
    80 g bloem (tarwebloem)
    20 g kervel
    2 eetlepels kappertjes
    1 dl room
    1 eierdooier

     

    De geschilde en schoongemaakte asperges beetgaar koken in kokend gezouten water.

    De eierdooiers loskloppen met bier, peper en zout en roeren met de gezeefde bloem tot een glad beignetbeslag.

    De visfilets in reepjes snijden, ze door het beslag wentelen en goudbruin bakken in hete frituurolie.

    Laten uitlekken op keukenpapier.

    Voor de saus de eierdooier loskloppen in de hete room en er de kappertjes met een beetje kappertjesvocht doorroeren.

    De asperges en de visbeignets op warme borden schikken en overgieten met de saus. Garneren met kervelpluksels.

     

     

    Forel met noilly en verse kruiden

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 forellen
    20 g bloem (tarwebloem)
    75 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    1 takje dille
    25 g postelein
    4 sjalotten
    1 eetlepel dragon (fijngehakt)
    1 dl wijn (wit/droog)
    1 dl Noilly Prat
    2.5 dl room

     

    De schoongemaakte forellen in de bloem wentelen en bakken in een pan met de boter. Kruiden met peper en zout.

    Het bakproces verloopt op een zacht vuur, gedurende 5 à 7 minuten.

    Halverwege de baktijd de vissen omdraaien zodat ze aan beide zijden mooi goud gekleurd zijn.

    De sjalotten snipperen en de dragon fijnsnijden.

    De peterselie fijnhakken en de takjes dille voor het garnituur afplukken.

    De forellen uit de pan halen en warm houden.

    De sjalotten een minuutje aanstoven in de braadpan van de forellen.

    Wijn en Noilly Prat bijgieten en even laten inkoken.

    De dragon en de room bijvoegen en weer laten reduceren tot de gewenste dikte.

    Proeven en eventueel op smaak brengen met peper, zout en Noilly Prat.

    De forellen op voorverwarmde borden leggen, overgieten met de saus, bestrooien met peterselie en versieren met takjes dille en blaadjes postelein.

     

     

    IJstaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g boter (roomboter)
    150 g suiker
    2 zakjes vanillesuiker
    6 eieren
    5 dl room
    50 g bitterkoekjes (macarons)

     

    Boter, de beide soorten suiker en de room in een pan doen, op een zacht vuurtje goed mengen.

    Laten afkoelen tot het mengsel lauw is.

    Er de eieren bijvoegen en mixen.

    Gedurende 2 uur in de diepvries zetten en mixen.

    De koekjes (dit mogen ook kokoskoekjes zijn) in stukjes breken en uitstrooien in een cakevorm.

    Er het mengsel uit de diepvriezer overgieten.

    Alles 24 uur in het diepvriesvak van de koelkast zetten.

    Een uur voor het serveren de ijstaart uit de diepvriezer halen.

    Een in heet water gedrenkte handdoek rond de cakevorm leggen.

    De ijstaart storten op een serveerschotel.

    De taart desgewenst versieren met toefjes slagroom, stukjes fruit en kokoskoekjes.

    23-04-2006 om 14:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    23-04-2006 om 14:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Ossobuco van kalkoen met gevulde tomaten en gemengde sla

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800g kalkoenfilet
    1 dikke rode ui

    4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    2 wortelen

    2 mooie stengels groene selder, in brunoise
    1 groot blik gepelde tomaten (400g)
    het sap én de schil van 1 sinaasappel
    4 el balsamico-azijn
    tijm en laurier
    zwarte peper uit de molen en wat zout

     

    Snijd de kalkoenfilet in stukken van ongeveer 3 cm, kruid ze met peper en wat zout en bak ze mooi aan alle kanten bruin in een scheut olijfolie.
    Voeg de ui, wortelen, selder, knoflook en de gepelde tomaten toe en laat even meestoven.
    Blus met de balsamico azijn en het sinaasappelsap en strooi er ook nog de in brunoise gesneden sinaasappelschil, tijm en het laurierblad aan toe.
    Giet er tenslotte wat water aan toe tot alle vlees onder staat en kruid met peper en wat zout, breng langzaam aan de kook.
    Draai het vuur laag en laat het vlees in ongeveer 40 minuten boterzacht worden.
    Serveer het vlees op grote borden en lepel er wat saus omheen.
    Lekker met een verse gemengde salade en gevulde tomaten met couscous.

    22-04-2006 om 22:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    22-04-2006 om 12:42 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kruidige aardappel

     

    Kaas: La Prihel

     

    Ingrediënten:

    4 aardappelen (Nicola)

    80 g verse kaas (La Prihel)

    1 dl yoghurt (mager)

    peper,

    zout

    cayennepeper

    een halve citroen

    1 bakje tuinkers

     

    Bereiding:

    De aardappelen schoonborstelen en ze gedurende 15 minuten koken in water.

    In aluminiumfolie wikkelen met een klontje boter en ze nog 10 minuten in de oven zetten (op 200°C) of op de barbecue.

    De verse kaas mengen met de yoghurt en op smaak brengen met peper en zout, cayennepeper en citroensap.

    Er vers afgeknipte tuinkers doorroeren en de saus over de aardappelen scheppen.

     

    Suggestie:

    Tip: de folie openvouwen en de aardappel kruiselings insnijden.

    De schil naar buiten toe klappen en opvullen met de saus of vulling.

    22-04-2006 om 12:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-04-2006 om 12:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Courgettesoep met een garnituur van kip en garnalen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 courgetten
    2 uien
    10 dl gevogeltefond
    200 g kippenfilet
    150 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    1 tomaat
    1 dl room
    1 teentje knoflook
    1 takje tijm
    1 blaadje laurier
    1 bosje peterselie
    10 g kervel
    peper
    zout

     

    Schil een gedeelte van een courgette met de dunschiller en snijd deze schil in een fijne brunoise.

    Snijd uit dezelfde courgette ook nog een zestal flinterdunne repen van ongeveer 4 cm breed. Verwijder de zaadlijsten en snijd de rest van de courgette in stukjes.

    Stoof de gesnipperde uien aan in wat olijfolie, voeg de stukjes courgette toe en blus met de kippenfond.

    Voeg een kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels) toe en laat alles onder deksel een halfuur sudderen.

    Verwijder het kruidentuiltje, mix de soep en giet ze door een puntzeef.

    Kruid met peper en zout.

    Fruit de brunoise van courgetteschil beetgaar in een scheut olijfolie met de geperste knoflook. Snijd de kipfilet in dunne reepjes en laat ze in een beetje olijfolie lichtjes aanbraden.

    Laat ze afkoelen en meng ze met de garnalen.

    Bekleed de wand en de bodem van vier beboterde ringen (5 cm doorsnede) met repen courgette en vul de ringen op met het kip- en garnalenmengsel.

    Stoom 10 minuten.

    Ontvel de tomaat, verwijder de pitten en snijd in kleine blokjes.

    Plaats elke ring in een voorverwarmd bord en schik er tomaatblokjes en plukjes kervel op als garnering.

    Lepel hete soep rond de ringen en werk af met de brunoise van de courgetteschil en wat room. Verwijder voorzichtig de ringen.

     

     

    Provençaals stoofpotje van roodbaars

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g roodbaarsfilet
    2 tomaten
    2 sjalotten
    125 g champignons
    1 courgette
    0.5 paprika (rood)
    1 teentje knoflook
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    1 theelepel Provençaalse kruiden
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    peper
    zout

     

    De groenten wassen en schoonmaken.

    De tomaten even laten schrikken in kokend water, onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in reepjes snijden.

    De sjalotten fijnsnijden en de knoflook pletten.

    De champignons, de courgetten en de paprika in blokjes versnijden.

    Een magnetronschaal instrijken met olijfolie.

    De bodem bedekken met de sjalotten, knoflook en Provençaalse kruiden.

    Op smaak brengen met peper en zout, afdekken en vier minuten verhitten bij 750 W.

    De blokjes champignons, courgetten en paprika toevoegen, op smaak brengen met peper en zout en nog drie minuten laten garen bij 850 W.

    Ondertussen een andere magnetronschaal instrijken met olijfolie, de roodbaarsfilets erin schikken en beleggen met de voorgegaarde groenten.

    Afdekken en zes minuten verhitten bij 850 W.

    Daarna twee minuten laten nagaren en eventueel licht binden met roux.

    De bereiding over warme borden verdelen en rijkelijk garneren met gehakte peterselie. Serveren met pasta of gebakken rijst.

     

     

    Honingéclairs

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    40 g boter (roomboter)
    50 g boter (bakboter)
    zout
    eetlepel honing (vloeibaar)
    125 g bloem (roggebloem)
    4 eieren
    0.5 liter abrikozenijs
    2 dl room

     

    Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn.

    Verwarm de oven voor op 200°C.

    Vet de bakplaat in.

    Kook het water zachtjes samen met de boter, de honing en het zout.

    Zeef de bloem en voeg in een keer toe.

    Roer 2 minuten goed door.

    Laat het deeg in een kom 5 minuten afkoelen.

    Klop de eieren er één voor één door tot een glanzend en stevig deeg.

    Doe het deeg in een spuitzak (3 cm doorsnede, zonder mondstuk) en spuit op de bakplaat 1 streep per persoon (4 cm lang).

    Bak goudbruin in de oven: 10 minuten op 220°C, 25 minuten op 175°C (open de oven tussentijds niet).

    Doe de oven uit en zet 10 minuten half open.

    Neem de éclairs eruit, laat afkoelen, snij ze in de lengte voor 3/4 open en hol uit.

    Vul vlak voor het opdienen met een lepel ijs.

    Serveer de éclairs met een bolletje ijs en toefjes slagroom.

    22-04-2006 om 12:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-04-2006 om 12:03 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Gratin van Penne, broccoli & roze Zalm

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500g penne rigate
    500 ml tomatensaus
    600g roze zalmfilet, in hapklare brokken
    1 broccoli
    1 bussel lente-uitjes, in fijne ringetjes
    4 flinke tomaten, ontpit, ontveld en in brokjes
    150g chorizo (zacht of pikant naar keuze) in fijne reepjes
    200g geraspte kaas
    verse basilicum
    kerriepoeder

    peper

    zout

     

    Kook de pasta en broccoli al denté, spoel onder koud stromend water en giet af.
    Maak te tomatensaus.
    Snijd de visfilets in hapklare brokken, kruid ze met peper, kerriepoeder en wat zout en bak ze 2 minuten in olijfolie.
    Meng de pasta, vis, broccoli, lente-uitjes, tomatenstukjes en de chorizo onder de tomatensaus onder elkaar en giet in een met wat olie ingesmeerde vuurvaste schaal.
    Strooi er de geraspte kaas over en laat in zo'n half uurtje gratineren in de oven op 190°, werk af met verse basilicum.

    21-04-2006 om 13:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21-04-2006 om 13:08 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Puree van prei

     

    Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
    2 kg prei
    20 cl (magere) room
    1 citroen
    zout
    peper

    Haal de buitenste blaren van de prei, maak de preien schoon onder stromend water en snij ze in rondjes (of gebruik voorgesneden prei uit de diepvries).
    Kook de prei in ongeveer 15 minuten gaar in lichtgezouten water.

    Giet het kookwater af en maal de prei fijn met de mixer.
    Giet de puree in een kookpot en verwarm ze opnieuw op een zacht vuur.

    Roer voortdurend zodat de puree niet uitdroogt.
    Doe er peper en zout bij en het sap van de citroen.

    Meng goed.

    Voeg de room erbij en klop de puree stevig op tot hij smeuïg is

    21-04-2006 om 09:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21-04-2006 om 09:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Salade van gebakken langoustines met oosters parfum

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    20 langoustines
    2 appelen (Jonagold)
    100 g salade-assortiment
    1 wortel
    1 preiwit
    1 stengel bleekselderij
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    3 cl olijfolie (extra vierge)
    2 eetlepels kruidenazijn
    2 cl wijnazijn (wit)
    1 theelepel kerriepoeder
    peper
    zout
    1 tomaat
    1 komkommer
    1 eetlepel pijnboompitten

     

    De langoustines kruiden met een mengsel van zout, peper en kerrie.

    Bakken in de olijfolie, blussen met de kruidenazijn en een brunoise van wortel, prei, selderij en bieslook toevoegen.

    In het midden van het bord de gemengde sla schikken, gearomatiseerd met olijfolie, wijnazijn, zout en peper.

    De gebakken langoustines rond de sla leggen, afwisselend met partjes appel, gekarameliseerd in boter.

    De langoustines overgieten met het blusvocht.

    De borden versieren met geroosterde pijnboompitten en in stukjes gesneden tomaten en komkommer.

     

     

    Kip met cashewnoten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g kippenfilet
    4 lente-uitjes
    2 teentjes knoflook
    100 g cashewnoten
    1 blikje bamboespruiten
    peper
    zout
    2 cl arachideolie
    0.5 eetlepel kippenbouillon
    4 eetlepels ketjap (sojasaus)
    2 eetlepels saké
    1 eetlepel bruine suiker
    1 theelepel maïszetmeel

     

    De kippenbouillon, sojasaus, saké (of witte wijn), bruine suiker en maïszetmeel roeren tot een glad sausje en in de koelkast zetten.

    De kip in stukjes snijden en de lente-uitjes samen met het loof fijnhakken.

    De knoflook snipperen.

    De olie in de wok gieten en de kip hierin enkele minuten al roerend laten kleuren.

    Mengen met de gesnipperde uitjes, de knoflook, cashewnoten en de uitgelekte bamboespruiten.

    Overgieten met de saus en al omscheppend nog een minuutje laten doorbakken.

    Serveren met rijst.

     

     

    Gratin met rode vruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g aardbeien
    75 g frambozen
    75 g bosaardbeitjes
    75 g rode bessen
    30 g poedersuiker
    15 cl cointreau
    200 g suiker
    4 eierdooiers
    20 cl champagne (sec of brut)
    2 dl room

     

    De vruchten schoonspoelen en voorzichtig de steeltjes verwijderen.

    In een kom leggen, de likeur en de poedersuiker erover gieten en laten intrekken.

    In een pannetje de eierdooiers en de suiker opkloppen tot een wit en schuimig mengsel.

    De champagne (of de schuimwijn) tot op het kookpunt verwarmen en bij het mengsel voegen. Het pannetje au bain-marie zetten en het mengsel opkloppen tot een vaste maar lichte mousse.

    Het pannetje in een kom met ijskoud water plaatsen en de sabayon laten afkoelen onder voortdurend kloppen.

    Tot slot voorzichtig de stijfgeklopte room erdoor roeren.

    De vruchten verdelen over verwarmde diepe borden, het marinadevocht erover gieten en alles bedekken met de sabayon.

    De bereiding, net voor het opdienen, bestrooien met poedersuiker en laten gratineren in de warme oven onder de grill. Meteen opdienen.

     

    21-04-2006 om 09:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21-04-2006 om 09:08 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Preisoep met wortelen en kikkererwten

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    40 g kikkererwten
    6 preien
    ½ bleekselderij
    3 wortelen
    2 tomaten
    1 blokje runderbouillon
    1 takje rozemarijn
    zout
    peper

    Laat de kikkererwten vooraf een nachtje weken in water.
    Maak de prei, de selderij en de wortelen schoon onder stromend water en snij ze in stukken. Was de tomaten en snij ze in partjes.
    Breng een liter water met het bouillonblokje aan de kook in een snelkookpan.

    Giet de kikkererwten af en doe ze bij de bouillon.

    Laat 10 minuten koken.
    Haal de druk van de snelkookpan en open ze.

    Voeg de prei toe, samen met de bleekselderij, de wortelen en de rozemarijn.

    Laat 10 minuten koken.

    Doe er de tomaten bij en laat nog eens 5 minuten koken.
    Proef de soep en breng eventueel op smaak met peper en zout.

    Dien heet op.

    20-04-2006 om 09:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    20-04-2006 om 09:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Bloemkoolslaatje met eendenborst

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    0.25 bloemkool
    0.25 bloemkool (groen)
    1 krop radicchio rosso
    1 krop eikenbladsla
    0.25 krop krulandijvie
    20 cl notenolie
    4 cl frambozenazijn
    peper
    zout
    2 eendenborstfilets
    50 g boter (bakboter)
    3 sjalotten
    1 dl kalfsfond

     

    De bloemkool in roosjes verdelen en blancheren in kokend gezouten water.

    Afgieten en laten afkoelen.

    Een nootje boter in een pan met antikleeflaag laten smelten en daarin de eendenborstfilets aan de velzijde mooi rozig bakken samen met de gehakte sjalotten.

    Kruiden met peper en zout, uit de pan nemen en warm houden.

    Het overtollige braadvet afgieten en de braadbodem deglaceren met kalfsfond.

    Laten inkoken en intussen de vetlaag van de eendenfilets verwijderen.

    In schuine plakjes snijden en warm houden in de saus.

    Een slaatje samenstellen met de gemengde slasoorten en de bloemkoolroosjes en overgieten met een vinaigrette van notenolie en frambozenazijn.

    Daarop de eendenfilets schikken en meteen serveren.

     

     

    Lamsstoofpot

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g lamsragout
    6 sneetjes spek (gezouten)
    4 raapjes
    4 wortelen
    0.25 groene kool (savooikool)
    500 g spruitjes
    2 preiwitten
    2 stengels bleekselderij
    10 dl lamsfond
    peper
    zout
    100 g boter (bakboter)

     

    De groenten schoonmaken, in grove stukken snijden en gedurende 10 minuten stoven in de boter.

    Het vlees en de spekreepjes toevoegen en 5 minuten laten meestoven.

    Overgieten met de lamsfond en onder deksel ongeveer 45 minuten doorstoven tot alles mooi gaar is.

    Serveren met bruin boerenbrood.

     

     

    Chocoladetaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g boter (roomboter)
    30 g bloem (tarwebloem)
    4 eieren
    0.2 dl melk (halfvol)
    2 cl rum
    150 g suiker
    150 g chocolade (puur)
    10 g boter (bakboter)

     

    De chocolade en de boter smelten au bain-marie.

    Melk en rum bijvoegen.

    De eieren schuimig kloppen met de suiker.

    De chocoladepasta voorzichtig door het eierschuim scheppen.

    De bloem door een zeef door het mengsel strooien.

    Goed mengen.

    De resterende boter in vlokjes in een vuurvaste vorm leggen en de oven 10 minuten laten voorverwarmen.

    Het chocoladedeeg in de vorm doen en in een matige oven van 180 graden bakken gedurende 45 minuten.

    20-04-2006 om 09:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    20-04-2006 om 08:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Prei met koriander

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    8 preien
    2 eetlepels droge witte wijn
    1 koffielepel korianderzaad
    1 citroen
    1 eetlepel olijfolie
    1 takje verse koriander
    zout
    peper

    Maak de prei schoon en haal er het groen af.

    Leg het weg en gebruik het later in een soep.

    Maak de preiwitten schoon onder stromend water en snij ze in rondjes.
    Doe de schijfjes prei in een kookpot en voeg er de wijn, de korianderzaadjes en 2 eetlepels water bij.

    Breng op smaak met peper en zout, plaats het deksel op de pot en laat 20 minuten koken op een zacht vuur.
    Schik de schijfjes prei op een schotel en laat ze lauw worden.
    Doe het sap van de citroen en de olijfolie bij het kooknat en meng goed.

    Giet het nat over de prei.

    Bestrooi met de fijngesneden verse koriander en dien lauw op.

    19-04-2006 om 12:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-04-2006 om 12:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Wokschotel met rijst

     

    Voor 4personen:
    wokgroenten 200g
    sojascheuten 200g
    1 lepel boter
    sojasaus een 3à4 eetlepels
    200gr rijst (ongekookt)
    peper

    zout

    paprikapoeder

    kerriepoeder

    peterselie
    wok

    werkwijze:
    Breng de boter in de wok.
    Nadat de boter is gesmolten voeg je de sojascheuten en de wokgroenten erbij.
    Laat deze nu stoven tot ze gaar zijn.
    Ondertussen kook je de rijst.
    Nadat de rijst gekookt is en de groentjes gaar zijn voeg je de rijst bij de groenten in de wok.
    Je kruid deze nu met peper, zout, kerrie en paprikapoeder en de peterselie.
    Werk af met 3à 4 eetlepels sojasaus.
    *Je kunt eventueel ook wat kipblokjes eraan toevoegen.

    19-04-2006 om 09:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    19-04-2006 om 09:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Ham- en spektaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 g bloem (tarwebloem)
    1 eierdooier
    100 g boter (bakboter)
    2 dl water
    100 sneetjes spek (gerookt)
    100 g ham
    3 eieren
    2 dl melk (halfvol)
    1 dl room
    200 g kaas
    peper
    zout
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

     

    De bloem, vermengd met een mespunt zout, uitgieten in een kom.

    In het midden ervan een kuiltje maken.

    Het eigeel en de boter, lichtjes verwarmt, met de bloem vermengen en er beetje bij beetje het lauwe water bijvoegen tot een deeg wordt bekomen dat loskomt van de kom.

    Het aanrecht bestrooien met een weinig bloem en het deeg erop platrollen met een deegrol.

    Een taartvorm insmeren met een beetje boter en bekleden met het uitgerolde deeg.

    De bodem beprikken met een vork, zodat hij tijdens het bakken niet gaat trekken.

    De deegbodem bestrooien met een mengeling van stukjes spek en stukjes ham.

    De eieren breken in een kom en mengen met de melk en de room.

    De geraspte kaas toevoegen, evenals wat peper en zout.

    Het mengsel grondig kloppen en het ten slotte in de taartvorm gieten, over de stukjes ham en spek.

    Bestrooien met fijngesnipperd bieslook.

    De taart in een voorverwarmde oven van 250 graden plaatsen en 20 minuten bakken.

    Lauw serveren in de taartvorm waarin de ham- en spektaart werd gebakken.

     

    Tip:

    Voor deze ham- en spektaart kan ook bladerdeeg worden gebruikt.

     

     

    Maaltijdslaatje met kip

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kip
    0.5 komkommer
    2 preiwitten
    1 stengel bleekselderij
    2 sinaasappelen
    1 bakje waterkers
    50 g pinda's
    0.5 krop sla
    0.2 dl yoghurt (mager)
    6 eetlepels citroensap
    5 cl olijfolie (extra vierge)
    1 teentje knoflook
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    peper
    zout

     

    De kip gedurende 1 uur braden in de oven.

    De gebraden kip 15 minuten laten staan alvorens ze te snijden.

    Het vel verwijderen, het vlees van de botjes halen en in stukjes snijden.

    De komkommer in plakjes snijden, de prei in dunne ringetjes verdelen, de bleekselderij in staafjes snijden en de sinaasappelen in partjes verdelen.

    De waterkers schoonmaken.

    Het vlees en de groenten mengen met de pinda's.

    De yoghurt mengen met het citroensap en de olie.

    De fijngesnipperde knoflook toevoegen en verder op smaak brengen met peper en zout.

    De saus over de salade gieten en voorzichtig mengen.

    Goed gekoeld serveren op een bedje van kropsla.

     

     

    Iles flottantes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    6 eierdooiers
    240 g suiker
    5 dl melk (vol)
    1 theelepel vanille-extract
    6 eiwitten
    0.6 dl water

     

    Bereid de crème anglaise:

    Klop de eierdooiers los met ¼ van de suiker tot u een homogeen mengsel verkrijgt.

    Zet in een warmwaterbad.

    Giet de melk in een kookpan en breng aan de kook.

    Giet, al roerend, de melk langzaam bij het eimengsel.

    Roer verder op een zacht vuurtje (zonder te laten koken) tot het mengsel dikker wordt.

    Voeg de vanille toe, zeef het mengsel en laat het afkoelen.

     

    Bereid de eilandjes:

    Klop de eiwitten tot sneeuw met ¼ van de suiker.

    Neem een ondiepe schotel en giet hierin wat water tot de bodem bedekt is.

    Schep het stijfgeklopte eiwit in ‘eilandjes’ op het bodempje water.

    Zet in de microgolfoven en laat 1 à 2 minuten op volle kracht opwarmen.

     

    Voor de karamel:

    Neem een kleine kookpot en vermeng hierin de rest van de suiker en het water.

    Breng aan de kook zonder te roeren, haal van het vuur zodra de siroop goudgeel wordt. Versier diepe borden met de crème anglaise, leg in elk bord een eilandje met het tot sneeuw geklopte eiwit en nappeer met wat karamel.

    19-04-2006 om 09:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    19-04-2006 om 08:53 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Witte koolsalade

     

    Ingrediënten voor 2 personen
    2 eetlepels rozijnen
    1/2 witte kool of voorgesneden zakje (200gr)
    2 schijven ananas op eigen sap
    1 kleine ui en/of bieslook
    2 eetlepels magere slasaus
    2 eetlepels magere yoghurt
    1/2 theelepel mosterd
    kerriepoeder, peterselie, zout en peper
    evt. wat zoetstof ( naar smaak )

    Week de rozijnen in lauw water.
    Maak de witte kool schoon en snijd fijn.
    Laat ananas uitlekken en snijd in stukjes.
    Snipper de ui of snijd de bieslook.
    Vermeng de kool, ananas, ui en uitgelekte rozijnen.
    Maak een sausje van slasaus, yoghurt, mosterd, kerriepoeder, zout en peper ( zoetstof).
    Verdeel sausje over de salade.

    18-04-2006 om 21:38 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-04-2006 om 19:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Visschotel (3 pers.)

     

    Benodigdheden:

    1 pakje diepvrieskabeljauw 400 gram

    1 blikje ratatouille

    1 zakje boerensoepgroenten 300gr

    geraspte kaas 20 +

    Italiaanse kruiden gedroogd of vers

     

    Vet een ovenschaal in leg de kabeljauw (peper en zout aan beide kanten) erin.

    Bak in een tefalpan de soepgroenten beetgaar, voeg het blikje ratatouille erbij en laat dit warm worden.

    Schep het groentemengsel over de vis, daarboven op de Italiaanse kruiden, daar weer bovenop de geraspte kaas en een half uurtje in de oven op 200 graden.

    Lekker met rijst of stokbrood.

    18-04-2006 om 16:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    18-04-2006 om 16:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Varkensvlees met pittige whisky roomsaus

     

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 gram varkensfilet

    1 grote ui, fijngehakt

    2 el boter

    versgemalen zwarte peper

    150 gram wortels, in dunne reepjes

    250 gram champignons, in schijfjes

    1 potje zure room of slagroom

    3 el Ierse whisky

    1 el fijngehakte peterselie

     

    Bereidingswijze
    Snijd de varkensfilet in reepjes en strooi er royaal peper over.
    Smelt de boter in een zware koekenpan en bak de reepjes filet op hoog vuur snel bruin.
    Haal ze uit de pan en voeg dan de fijngesneden ui, de in dunne reepjes gesneden wortel en de in schijfjes gesneden champignons toe.
    Zet het vuur wat lager en roerbak het geheel tot de groenten zacht zijn.
    Doe nu het vlees weer in de pan en warm even door.
    Voeg de whisky toe en warm deze ook even mee (flambeer desnoods).
    Roer er van het vuur af de zure room door en voeg nog wat zout naar smaak toe.
    Garneer met peterselie.


    Serveertips
    Serveer direct met aardappelpuree en doperwten.

     

    18-04-2006 om 13:42 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-04-2006 om 13:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Trivelli tricolori met ham en groenten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    160 g ham
    8 wortelen
    1 preistengel
    400 g erwtjes
    1 eetlepel mosterd
    4 eetlepels mayonaise
    0.1 dl room
    0.5 eetlepel mosterdzaadjes
    peper
    zout

     

    Kook de pasta beetgaar in gezouten water met olijfolie.

    Laat uitlekken in een vergiet, spoel overvloedig onder koud water en laat opnieuw goed uitlekken.

    Maak de wortelen schoon, snijd ze in schijfjes en kook ze beetgaar.

    Maak de erwten schoon en kook ze.

    Snijd de ham in blokjes en in reepjes.

    Maak de prei schoon, snijd het wit en een deel van het groen in zeer fijne ringen.

    Blancheer kort, spoel af en dep droog.

    Meng de deegwaren met de ham, de wortel en de uitgelekte doperwten.

    Voeg dan de preiringen toe.

    Meng de mayonaise met de mosterd en de room en roer deze saus door de salade.

    Breng op smaak met zout, peper en mosterdzaadjes.

    Verdeel over de borden en garneer met venkel.

    18-04-2006 om 10:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-04-2006 om 10:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Spinaziefantasie

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 eieren (hardgekookt)
    200 g paranoten
    200 g spinazie
    100 g kwark (vol)
    2 eetlepels mayonaise
    peper
    zout
    4 sneetjes brood
    1 paprika (rood)

     

    Blancheer de spinazie drie minuten, laat even afkoelen, snij grof en laat in een zeef uitlekken. Pers eventueel om overtollig vocht kwijt te raken.

    Verwerk eieren, noten en spinazie in een keukenmachine tot een zo egaal mogelijke massa.

    Meng hier zoveel kwark en mayonaise door zodat het geheel met een spuitzak te spuiten is. Breng op smaak met peper en zout.

    Spuit op rondjes brood en decoreer met stukjes paprika.

     

     

    Courgette-moussaka met roquefort

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g voorgekookte aardappelschijfjes
    2 courgetten
    4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout
    2 teentjes knoflook
    2 dl Griekse of Bulgaarse yoghurt
    8 theelepels maïzena
    2 dl tomatensaus
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    160 g roquefort (verkruimeld)

     

    Verwarm de oven voor op 200°C.

    Kook de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten.

    Snijd de courgettes in lange dunnen plakken.

    Bestrijk de plakken courgette met olie en bak ze aan beide kanten lichtbruin in de grillpan. Bestrooi de plakken met zout en peper.

    Roer de fijngesneden knoflook en 4 theelepels allesbinder door de yoghurt.

    Meng de tomatensaus met de peterselie en 4 theelepels allesbinder en schep hiervan een dun laagje in de ovenschotel.

    Verdeel vervolgens de helft van de courgetteplakken met daarop de helft van de aardappelplakjes over de saus.

    Schep hierop weer een laagje tomatensaus en beleg dit met de rest van de courgette en aardappel.

    Schenk hier het yoghurtmengsel op en verdeel er de roquefort over.

    Laat de moussaka 15 tot 20 minuten in de oven garen.

     

     

    Gemarmerd bosvruchtendessert

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 g kwark (vol)
    0.25 dl room
    0.2 dl melk (halfvol)
    125 g bosvruchtenconfituur
    0.5 eetlepel citroensap
    50 g amandelschilfers
    2 takjes citroenmelisse

     

    Mix de kwark met de room en de melk ongeveer 1 minuut tot een romige crème en schenk in glazen schaaltjes.

    Pureer de confituur glad met het citroensap.

    Schep een deel voorzichtig door de crème, gebruik de rest later voor de garnering.

    Laat de crème afgedekt in de koelkast opstijven.
    Rooster in een droge pan de amandelen goudbruin en laat afkoelen.

    Garneer de crème voor het opdienen met de confituur, de amandelen en takjes citroenmelisse.

    18-04-2006 om 10:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-04-2006 om 09:51 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Tomatensoep

     

    Ingrediënten

     rode ui, ongeschild in parten
    1 bol knoflook, horizontaal doorgesneden
    2 takjes tijm
    1 eetlepel olijfolie
    1 l groentebouillon, heet
    100 g halfvolle crème fraiche
    3 eetlepels verse peterselie, gehakt
    zeezout en wat versgemalen zwarte peper
    eventueel wat knapperig brood om te serveren

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 200 C.

    Doe de tomaten, ui, knoflook en tijm in een bakblik en schenk de olijfolie erover.

    Bestrooi royaal met zout en peper en zet het bakblik 30 minuten in de oven tot alles zacht is en een beetje verkleurd.

    Verwijder de ui en knoflook uit het blik en houd ze apart.

    Doe de helft van de bouillon bij de tomaten in het bakblik en zet alles nog eens 30 minuten in de oven.

    Druk de ui en knoflook uit hun schil.

    Pureer in keukenmachine tot een pasta.

    Haal het bakblik uit de oven en neem de tijm eruit.

    Voeg het tomatenmengsel met de bouillon toe aan de ui en knoflook in de keukenmachine. Schraap met pollepel alle restjes uit het blik.

    Pureer tot een gladde massa.

    Schenk het mengsel door een zeef in een schone pan, voeg de rest van de bouillon met de crème fraiche toe.

    Warm de soep langzaam op en breng op smaak met zout en peper.

    Roer de peterselie erdoor en schep de soep in voorverwarmde kommen.

    Serveer met warm knapperig brood als je dat lekker vind.

    17-04-2006 om 20:03 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    17-04-2006 om 19:51 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Tomaat in garnalensaus

     

    Ingrediënten

    2 kleine of middelgrote zoete aardappels

    50 g volkorenbloem (plus extra bloem om te bestuiven)

    1,5 el gemalen nootmuskaat


    Voor de saus
    225 g tomaten uit blik, plus sap
    75 g gekookte garnalen
    1 tl olijfolie
    1 tl fijngehakte knoflook
    35 g ui, gepeld en gesnipperd
    35 g champignons, fijngesneden
    1 el rode wijn (optioneel)
    1 tl fijngehakte verse oregano of 0,5 tl gedroogde oregano
    1 kleine el fijngehakte verse basilicum

     

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180 °C.

    Rooster de zoete aardappels ongeveer 35 minuten in de oven, totdat ze zocht zijn.

    Dit kun je testen door met een breipen in de aardappel te prikken.

    Laat de aardappels afkoelen en haal de schil eraf.

    Schep de aardappels in een mengkom: je hebt ongeveer 175 g aardappels.

    Voeg de bloem toe en prak de aardappels.

    Voeg de nootmuskaat toe en schep alles nog een keer door elkaar.

    Voeg wat zout en peper toe.

    Bestuif je werkblad met wat bloem.

    Het is ook handig je handen even door de bloem te halen.

    Rol een beetje van het gnocchimengsel, ter grootte van een brasilnoot, in je handen en op het werkblad tot een balletje.

    Druk het balletje met een vork een beetje plat.

    Herhaal dit totdat het aardappelmengsel op is.

    Zet de gnocchi een halfuur in de koelkast.

    Maak de saus door de olijfolie in een antiaanbakpan te verwarmen.

    Fruit de knoflook en de ui goudbruin.

    Voeg de champignons toe en eventueel wat water als de pan droog wordt.

    Voeg de rode wijn (of 1 el water) toe zodra de champignons zocht zijn geworden.

    Laat de saus opkoken en voeg dan de oregano toe.

    Voeg nu de tomaten en het sap toe.

    Roer alles goed door, zodat de tomaten uit elkaar vallen.

    Voeg ten slotte de garnalen toe.

    Zet het vuur wat zachter en laat alles 15 tot 20 minuten sudderen totdat de saus dik is.

    Voeg de basilicum toe.

    Schep de gnocchi, net voordat de saus klaar is, één voor één in een grote pan met kokend water en kook ze gedurende 3 minuten.

    De gnocchi komen bovendrijven als ze gaar zijn.

    Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan op een bord.

    Giet de saus erover.

    Voeg naar smaak zout en peper toe.

    Direct serveren.

    17-04-2006 om 13:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    17-04-2006 om 13:41 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Zalm met groene kruiden en 'blanquette' saus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g zalmfilet
    1 eetlepel dille (fijngehakt)
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    2 blaadjes lavas
    0.5 eetlepel dragon (fijngehakt)
    1 eetlepel basilicum (fijngehakt)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 dl visfumet
    1 dl blanquette de Limoux
    1 dl room
    100 g boter (roomboter)
    peper
    zout

     

    De groene kruiden schoonmaken en fijnhakken met de foodprocessor.

    De zalm aan één kant paneren met de groene kruiden.

    Voor de saus de visfumet met de schuimwijn tot een derde inkoken.

    De room toevoegen en weer even inkoken.

    Op smaak brengen met peper en zout, en monteren met de in stukjes gesneden koude boter.

    De bakplaat inwrijven met boter en de zalm erop leggen.

    De zalm gedurende 3,5 minuten grillen op 240 graden in de oven.

    Garneren met marktverse groenten.

    Serveren met een glaasje Blanquette de Limoux.

    Niet enkel de wijn koelen (8 graden), maar ook de glazen zodat de wijn langer sprankelend fris blijft aan tafel.

     

     

    Deense kip

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 eetlepels mayonaise
    25 g boter (bakboter)
    2.5 dl slagroom
    1 hoevekip
    5 bosjes peterselie
    4 aardappelen (Bintje)
    15 cl olijfolie (extra vierge)
    2 blaadjes laurier
    3 teentjes knoflook
    0.5 g saffraandraadjes
    1 komkommer
    0.5 theelepel zout
    5 g suiker
    1 dl water

     

    De komkommer in dunne, lange plakken snijden en het water eruit laten lopen.

    Water, zout en suiker mengen tot alles is opgelost en een paar laurierblaadjes toevoegen.

    De komkommer in de dressing leggen en 2 uur laten staan.

    Voor de aïoli de mayonaise, knoflook en saffraan mengen.

    De poten van de kip afsnijden en de botten verwijderen.

    De poten met peterselie, peper en zout vullen en dichtbinden met vleesgaren.

    Boter in een pan laten smelten en als het goed heet is, de poten en de rest van de kip bruin braden.

    Als de huid bruin gekleurd is, een flinke scheut water toevoegen, de pan afdekken met een deksel en zachtjes laten koken.

    Na 20 minuten de kippenborst uit de pan halen en in aluminiumfolie verpakken.

    De poten nog 10 minuten in de pan laten en daarna ook eruit halen en afdekken met aluminiumfolie.

    Aan het braadvocht de slagroom toevoegen en met een klopper goed opkloppen.

    Tot de helft laten inkoken en de saus door een zeef passeren.

    De kip onder de grill laten garen.

    Intussen de aardappels schillen, in gelijke schijfjes snijden, wassen en goed afdrogen met een schone theedoek.

    In een pan olie heet laten worden en de schijfjes frituren tot ze goudgekleurd zijn.

    Daarna op keukenpapier laten uitlekken.

    Op ieder bordje een torentje van de aardappels maken.

    De kip snijden en mooi dresseren op de borden.

    De komkommersalade gebruiken om mee te garneren en een klein beetje aïoli over de aardappels verdelen .

     

     

    Broodpudding

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 eieren
    12 sneetjes wit brood
    2 dl melk (halfvol)
    200 g suiker
    60 g rozijntjes
    kaneelpoeder
    1 eiwit
    150 g suiker

     

    De suiker losroeren in de warme melk.

    De korsten van het oud brood snijden en daarover de zoete melk gieten.

    Een half uurtje laten rusten.

    De eieren klutsen en er de gespoelde rozijnen en wat kaneelpoeder bijvoegen.

    Dit mengsel door het broodpapje roeren.

    De oven voorverwarmen op 200 graden.

    Een bakvorm insmeren met zachte boter.

    Hierin het broodmengsel gieten en 50 minuten laten bakken.

    De broodpudding storten op een rooster en laten afkoelen.

    Glazuur maken met het stevig opgeklopte eiwit en de fijne suiker.

    Over de broodpudding uitstrijken om te laten opstijven.

     

    Tip:

    Deze broodpudding is ook zeer lekker wanneer in het broodpapje gehakte nootjes of enkele lepels aardbeienconfituur worden geroerd.

    Ook eiergelei (of lemon curd) gaan goed samen met dit gerecht.

    17-04-2006 om 13:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    17-04-2006 om 12:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!