Bloemkoolslaatje met eendenborstxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
0.25 bloemkool 0.25 bloemkool (groen) 1 krop radicchio rosso 1 krop eikenbladsla 0.25 krop krulandijvie 20 cl notenolie 4 cl frambozenazijn peper zout 2 eendenborstfilets 50 g boter (bakboter) 3 sjalotten 1 dl kalfsfond
De bloemkool in roosjes verdelen en blancheren in kokend gezouten water.
Afgieten en laten afkoelen.
Een nootje boter in een pan met antikleeflaag laten smelten en daarin de eendenborstfilets aan de velzijde mooi rozig bakken samen met de gehakte sjalotten.
Kruiden met peper en zout, uit de pan nemen en warm houden.
Het overtollige braadvet afgieten en de braadbodem deglaceren met kalfsfond.
Laten inkoken en intussen de vetlaag van de eendenfilets verwijderen.
In schuine plakjes snijden en warm houden in de saus.
Een slaatje samenstellen met de gemengde slasoorten en de bloemkoolroosjes en overgieten met een vinaigrette van notenolie en frambozenazijn.
Daarop de eendenfilets schikken en meteen serveren.
Lamsstoofpot
Ingrediënten voor 4 personen
500 g lamsragout 6 sneetjes spek (gezouten) 4 raapjes 4 wortelen 0.25 groene kool (savooikool) 500 g spruitjes 2 preiwitten 2 stengels bleekselderij 10 dl lamsfond peper zout 100 g boter (bakboter)
De groenten schoonmaken, in grove stukken snijden en gedurende 10 minuten stoven in de boter.
Het vlees en de spekreepjes toevoegen en 5 minuten laten meestoven.
Overgieten met de lamsfond en onder deksel ongeveer 45 minuten doorstoven tot alles mooi gaar is.
Serveren met bruin boerenbrood.
Chocoladetaart
Ingrediënten voor 4 personen
100 g boter (roomboter) 30 g bloem (tarwebloem) 4 eieren 0.2 dl melk (halfvol) 2 cl rum 150 g suiker 150 g chocolade (puur) 10 g boter (bakboter)
De chocolade en de boter smelten au bain-marie.
Melk en rum bijvoegen.
De eieren schuimig kloppen met de suiker.
De chocoladepasta voorzichtig door het eierschuim scheppen.
De bloem door een zeef door het mengsel strooien.
Goed mengen.
De resterende boter in vlokjes in een vuurvaste vorm leggen en de oven 10 minuten laten voorverwarmen.
Het chocoladedeeg in de vorm doen en in een matige oven van 180 graden bakken gedurende 45 minuten.
|