Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    07-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Witte Asperges met ei en dressing van waterkers & salie

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 botten witte Belgische asperges
    4 hardgekookte eieren
    dressing:
    2 bosjes waterkers
    5 blaadjes verse salie
    het eigeel van de eieren
    4 el arachideolie
    1 el zachte mosterd
    200g (gesmolten) boter
    zwarte peper uit de molen en wat zout

     

    Schil de asperges en spoel ze nog even in koud water met wat citroensap (voor de mooie witte kleur).

    Kook of stoom ze vervolgens beetgaar in lichtgezouten water.
    Spoel ondertussen de kruiden en hak ze grof, smelt de boter.
    Haal de dooiers uit de hardgekookte eieren en pureer deze samen met de kruiden, voeg olie en mosterd toe en meng goed.

    Giet tenslotte straalsgewijs de boter bij de dressing en breng op smaak met peper en wat zout.
    Verdeel de asperges op grote borden en lepel er wat van de dressing overheen, strooi ook de gehakte eiwitten erover en werk af met een plukje groen.

    Geef er eventueel nog wat van de overgebleven dressing apart bij.
    Lekker met wat stokbrood en een fris glaasje wijn.

    07-05-2006 om 16:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    07-05-2006 om 16:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Waterzooi van Tongscharrolletjes

     

    Ingrediënten voor 2 personen

    500 g tongscharrolletjes (ongeveer 8 à 10)
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    2 dl droge witte wijn
    2 dl visbouillon (mag van blokje)
    2 el citroensap
    2 dl verse room
    1 stengel bleekselder, 1 preiwit, 1 dikke wortel (alles in julienne)
    100 g rivierkreeftenvlees, grofgehakt
    1 el vers gesnipperde bieslook 
    zwarte peper uit de molen en zout

     

    Meng de visbouillon met de witte wijn, citroensap, de sjalotten en kruid met peper en wat zout.

    Breng aan de kook.
    Laat de visrolletjes hierin zachtjes gaar pruttelen in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grote en smaak.
    Haal de vis uit het kookvocht en hou warm onder alu-folie.
    Voeg de groenten julienne toe aan het kooknat en laat voor de helft inkoken en voeg vervolgens de verse room toe.

    Laat inkoken tot een licht gebonden saus.
    Schik de visrolletjes in grote diepe borden en overgiet met de saus.

    Werk af met wat gehakte rivierkreeftjes en bieslook.


    Ik serveerde hierbij een aardappelpuree en droge witte wijn.

    07-05-2006 om 13:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07-05-2006 om 13:24 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Geroosterde St.-Jakobsvruchten in tapenadesaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 olijven (zwart)
    20 spinaziebladen
    olijfolie om te bakken
    0.5 aubergine
    200 g macaroni
    2.5 dl bouillon
    4 eetlepels tapenade
    peper
    zout
    2 dl room
    200 g St.-Jakobsvruchten
    10 g kervel
    4 takjes dille
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

     

    Ontpit de olijven en verdeel ze in vier stukken.

    Was de spinaziebladeren, plaats ze op een bakplaat en strijk ze in met olijfolie.

    Laat 15 minuten drogen in een voorverwarmde oven op 50°C.

    Doe hetzelfde met de sneden aubergine gedurende 25 minuten.

    Kook de macaroni beetgaar in een ruime hoeveelheid kokend water.

    Laat uitlekken en bewaar warm.

    Laat de gevogeltebouillon inkoken met de olijven en de tapenade.

    Voeg een weinig peper toe samen met de room en laat verder inkoken tot de goede dikte. Proef en kruid bij indien nodig.

    Strooi zout en peper over de St.-Jakobsvruchten, bestrijk met olijfolie en rooster snel aan beide zijden.

    Verwarm de macaroni in de room.

    Verdeel de pasta over warme borden.

    Plaats de St.-Jakobsvruchten op de macaroni en versier met de gekonfijte tomaat en de verschillende kruiden.

     

     

    Stoofpotje van zeeduivel en venkel met anijsboter

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g zeeduivelfilet
    4 venkelknollen
    4 sjalotten
    500 g broodkruim
    3 eieren
    50 g bloem (tarwebloem)
    peper
    zeezout
    1 theelepel kardemomzaadjes
    4 takjes dille
    1 theelepel steranijs
    75 g boter (bakboter)
    1 dl visfumet
    0.5 dl Noilly Prat
    4 dl room
    125 g boter (roomboter)
    5 cl anijslikeur

     

    De venkel en de sjalotten fijnsnijden, stoven in een beetje boter en op smaak brengen met peper, zout en een scheutje anijslikeur.

    De visfumet met de Noilly Prat tot de helft inkoken.

    De room, een scheutje anijslikeur en de in klontjes verdeelde koude boter toevoegen en al roerend verder inkoken tot sausdikte.

    Op smaak brengen met peper en zout en eventueel nog wat anijslikeur.

    De eieren loskloppen en kruiden met peper en zout.

    De zeeduivelfilet in gelijke delen snijden, in de bloem rollen, door de losgeklopte eieren halen, paneren met broodkruim en in de pan goudbruin bakken.

    De venkel in een diep bord schikken, met saus overgieten en de visfilets erop leggen.

    Garneren met een takje dille, steranijs en kardemomzaadjes.

     

     

    Aardbeienbavarois

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eierdooiers
    180 g suiker
    4 blaadjes gelatine (van 3 g)
    5 dl melk (halfvol)
    250 g aardbeien
    2.5 dl room
    15 g suiker

     

    De eierdooiers met de suiker opkloppen tot een schuimig mengsel.

    De gelatineblaadjes laten weken in koud water.

    De melk koken en ze vervolgens geleidelijk bij het eierdooiermengsel voegen.

    De geweekte en uitgeknepen gelatine toevoegen en roeren tot deze helemaal is opgelost.

    De bereiding laten afkoelen en af en toe even roeren.

    De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en door een zeef duwen.

    De gepureerde aardbeien door het afgekoelde eimengsel roeren.

    De room opkloppen met een weinig suiker en bij het mengsel voegen.

    In een met olie ingevette vorm gieten en 24 uur in de koelkast zetten.

    De bavarois ontvormen op een serveerschaal en versieren met kleine aardbeien en toefjes slagroom.

    07-05-2006 om 13:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07-05-2006 om 12:34 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Lauwe salade van nieuwe aardappeltjes met radijsjes & garnalen

    Ingrediënten voor 4 personen

    800g nieuwe aardappeltjes
    2 bosjes radijsjes
    2 bosjes waterkers of veldsla
    100g gepelde grijze garnalen

    100g rivierkreeftenvlees
    verse dille
    Vinaigrette:
    3 el sherryazijn
    2 el citroensap
    1 el graanmosterd
    6 el olijfolie
    zwarte peper uit de molen en wat zout

     

    Kook de aardappeltjes beetgaar.
    Spoel de radijsjes en snij ze in plakjes.
    Maak de vinaigrette en breng op smaak met peper en wat zout.
    Doe de radijsjes, waterkers en de lauwe aardappeltjes bij de dressing en meng voorzichtig.
    Strooi er de garnalen en rivierkreeftenvlees bij en meng, werk af met wat verse dille.
    Een fris glas witte of roséwijn past hierbij uitstekend. 

    06-05-2006 om 19:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    06-05-2006 om 19:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006 om 12:24 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Konijnenreepjes met gedroogde tomaten

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 konijnenrug
    1 koffielepel olijfolie
    ½ glas droge witte wijn
    6 verse tomaten
    1 kleine bokaal gedroogde tomaten
    1 eetlepel kappertjes
    2 eetlepels kleine zwarte olijven
    zout
    peper

    Verwarm de oven voor op 210 °C (gasoven 7).

    Kwast de konijnenrug in met een beetje olijfolie en leg hem op een kleine ovenschotel. Bestrooi met een beetje peper en zout.

    Plaats de schotel op halve hoogte in de oven en laat 25 minuten bakken.

    Besprenkel na 15 minuten met een beetje witte wijn.

    Herhaal dit regelmatig.
    Was en ontvel intussen de verse tomaten.

    Verwijder de pitten en snij elke tomaat in grote stukken.

    Haal de gedroogde tomaten uit de bokaal en laat ze goed uitlekken.

    Hou een eetlepel van de olie apart.
    Verwarm deze olie in een kookpot en voeg er de tomatenblokjes bij.

    Laat een tiental minuten sudderen.
    Snij de helft van de gedroogde tomaten in stukjes en hak de andere helft heel fijn.
    Voeg al de gedroogde tomaten bij de tomatensaus in de kookpot en meng goed door elkaar. Laat het mengsel een tiental minuten sudderen tot de tomatencoulis voldoende is ingedikt. Breng de coulis op smaak met peper en zout.

    Voeg er de kappertjes en de helft van de olijven bij.

    Hou de saus warm op een zacht vuur en roer af en toe.
    Haal het konijn uit de oven.

    Haal het vlees van de beenderen, snij het in reepjes en hou het warm.
    Giet de tomatencoulis in een voorverwarmde schotel.

    Schik er de konijnenreepjes over en versier met de rest van de olijven.

    Dien heet op.

    06-05-2006 om 12:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006 om 12:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Paprikaroomsoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 paprika (rood)
    1 paprika (groen)
    4 tomaten
    2 uien
    1 wortel
    15 dl groentebouillon
    20 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    1 eierdooier
    0.5 dl room

     

    De paprika's wassen, in de lengte doorsnijden, de zaadjes verwijderen en in schijfjes snijden.

    De ui en de wortel fijnsnijden.

    De fijngesneden groenten stoven in de boter.

    De tomaten in stukken snijden en samen met de kippenbouillon bij de rest van de groenten voegen.

    Laten gaarkoken.

    De soep doorsteken en op smaak brengen met peper en zout.

    Een eierdooier losroeren met de room en overgieten met de hete soep.

    Serveren met een weinig gehakte peterselie.

     

     

    Geep in ’t groen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g geepfilet
    25 g kervel
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 takjes citroenmelisse
    10 blaadjes munt
    1 bakje waterkers
    25 g spinazie
    25 g zuring
    1 eetlepel dragon (fijngehakt)
    3 sjalotten
    1 dl wijn (wit/droog)
    75 g boter (bakboter)
    2 dl room
    2 citroenen
    peper
    zout

     

    De fijngehakte sjalotten en de boter in een magnetronschaal leggen, afdekken en twee minuten verhitten bij 850 W.

    De geepmoten, de room, de witte wijn, een scheutje citroensap en de helft van de groene kruiden erbij voegen, op smaak brengen met peper en zout en zeven minuten laten garen bij 850 W.

    Het stoofvocht afgieten, even inkoken, eventueel binden met roux, de resterende groene kruiden toevoegen en opnieuw door de stoofschotel mengen.

    De stoofschotel verdelen over warme borden en garneren met decoratief bijgesneden citroenpartjes.

    Serveren met frietjes of brood.

     

     

    Buideltje van seizoenfruit met een coulis van vanille

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g seizoenfruit
    4 vellen filodeeg
    80 g suiker
    1 sinaasappel
    5 cl grand-marnier
    2 eierdooiers
    30 g suiker
    2 dl melk (halfvol)
    0.5 stokje vanille

     

    Maak het fruit schoon en schik het op een blaadje van filodeeg met de suiker.

    Flambeer daarna met de Grand Marnier.

    Bind toe met een reepje sinaasappelschil.

    Bak het buideltje in de oven en laat bruinen.

    Maak de vanillesaus: klop de eierdooiers op met de suiker tot een witte, schuimende massa. Kook de melk met het vanillestokje.

    Roer de melk door de eierdooiers, zeef dit en laat zachtjes indikken zonder te koken.

    Schik het buideltje op het bord met het sausje van vanille.

     

    06-05-2006 om 12:13 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-05-2006 om 12:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Konijn met paprika’s

    Ingrediënten voor 4/6 personen
    1 konijn
    3 tot 4 rode paprika's
    3 tot 4 groene paprika's
    4 tot 6 tomaten
    1 ui
    4 teentjes knoflook
    1 eetlepel olijfolie
    1 glas witte vermout
    1 takje rozemarijn
    1 citroen
    zout
    peper

    Snij het konijn in stukken en verwijder de vetranden.
    Was de paprika's en snij ze in vieren.

    Haal er de zaden en zaadlijsten uit en snij het vruchtvlees in lange repen.
    Ontvel de tomaten, verwijder de pitten en snij het vlees in blokjes.
    Pel de ui en snij hem fijn.

    Pel de lookteentjes en plet ze even met de platte kant van een mes.
    Verhit de olijfolie in een kookpot.

    Bak de stukken konijn op een matig vuur aan alle kanten mooi bruin.

    Haal ze uit de kookpot en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.

    Gooi het bakvet weg.
    Zet de kookpot terug op het vuur en laat de fijngehakte ui in 10 minuten onder voortdurend roeren glazig worden.

    Voeg er de tomatenblokjes bij, de paprikareepjes, de lookteentjes en het takje rozemarijn.

    Giet er het glas witte vermout over.

    Breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
    Doe de stukken konijn in de kookpot en giet er het sap van de citroen over.

    Meng alles goed door elkaar en laat 35 tot 40 minuten stoven op een matig vuur.

    Voeg indien nodig af en toe een beetje water of vermout toe.
    Proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe.

    Dien op in de kookpot.

     

    04-05-2006 om 16:09 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    04-05-2006 om 16:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Fricassee van konijn en kreeft

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 kreeft
    1 klein konijn
    2 sjalotten
    1 wortel
    een paar takjes peterselie
    1 eetlepel olijfolie
    1 mespunt cayennepeper
    1 eetlepel bloem
    1 dl glas witte wijn
    3 dl kippenbouillon
    1 kruidentuiltje
    1 bussel groene asperges
    peper
    zout

    Dompel de kreeft 3 minuten onder in kokend water.

    Laat ze uitlekken en haal het vlees uit de schaal.

    Snij de staart in schijven.

    Hou de koraal apart in een kommetje.

    Bewaar ook het vocht en de schaal.
    Snij het konijn in stukken en verwijder de vetranden.

    Pel de sjalotten en snij ze in stukken.

    Schraap een wortel schoon en snij ze in rondjes.

    Hak de peterselie fijn.
    Verhit een soeplepel olijfolie in een stoofpan.

    Bak de stukken konijn op een matig vuur aan alle kanten mooi bruin.

    Haal ze uit de stoofpan en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.

    Gooi het bakvet weg.
    Doe de sjalotten en de wortel in de stoofpan en laat ze 5 minuten stoven op een zacht vuur. Breng op smaak met peper, zout en een mespuntje cayennepeper.
    Strooi er een beetje bloem over en meng goed door elkaar.

    Giet er de witte wijn bij.

    Breng aan de kook en leg de stukken konijn weer in de stoofpan.

    Voeg er het nat bij en de schaal van de kreeft.

    Giet er de kippenbouillon over en leg er het kruidentuiltje in.

    Laat 30 tot 40 minuten zachtjes verder sudderen.
    Spoel de asperges schoon en snij het onderste deel weg op 10 cm van de punten.

    Bewaar de onderste delen voor een soep.

    Laat de aspergepunten 10 minuten koken in lichtgezouten water.

    Giet het kookvocht weg en laat de asperges uitlekken op een schone doek of een vel keukenpapier.
    Haal de stukken konijn uit de stoofpan en leg ze op een voorverwarmde schotel.
    Gooi de kreeftenschaal en het kruidentuiltje weg.
    Bewaar een soeplepel van de saus en giet die voorzichtig bij de apart gehouden koraal.

    Roer even en giet alles terug in de stoofpan.

    Meng goed door elkaar.

    Giet de saus door een fijne zeef en wrijf met de bolle kant van een lepel over de achterblijvende massa om zoveel mogelijk saus te krijgen.
    Leg de kreeftenmedaillons in de stoofpan met de saus en laat alles gedurende een minuut opnieuw warm worden.

    Schik de medaillons naast de konijnenstukjes op de schotel.
    Voeg de fijngehakte peterselie en de asperges bij de saus en roer voorzichtig door elkaar.

    Giet de saus en de groenten bij het gerecht in de schotel en dien heet op.

    Als er geen verse kreeft te krijgen is, kunt u dit gerecht ook bereiden met langoest of kreeft uit de diepvries.

    In dat geval moet u in het recept het deel met de koraal overslaan bij de afwerking van de saus.

    04-05-2006 om 13:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    04-05-2006 om 13:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Ossobuco alla Milanese (kalfsschenkel op Milanese wijze)

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 kalfsschenkels
    2 uien (liefst rode)

    2 wortels

    2 stengels bleekselder, fijngehakt
    1 takje tijm

    1 laurierblad
    1 el fijngehakte sinaasappelschil
    1 glas droge witte wijn

    4 dl kalfsfond
    1 groot blik gepelde tomaten, 400 ml
    olijfolie

    boter
    bloem
    peper uit de molen & zout

     

    Kruid de schenkels met peper en zout, wentel ze door de bloem en laat ze mooi kleuren in olie en boter.
    Strooi de uien, wortels en selder over het vlees en laat meestoven, blus met de witte wijn en laat even inkoken.

    Giet de kalfsfond toe en breng aan de kook, nu mogen ook de gepelde tomaten, sinaasappelschil, tijm & laurier in de pan.
    Draai het vuur zeer laag en laat de "ossobuco" in ongeveer 2 uur boterzacht pruttelen.
    Maak ondertussen de "Gremolata", Italianen eisen dit bij deze vleesschotel... hiervoor mengt u 2 zéér fijngesneden teentjes knoflook met geraspte sinaasappelschil en gehakte peterselie. Deze mengeling strooit u bovenop het vlees net voor het opdienen.
    Serveer bij deze lekkernij bij voorkeur een risotto, maar aardappel gratin is ook een aanrader.

    04-05-2006 om 08:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    04-05-2006 om 08:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Slaatje van aardappel en jonge haring

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 aardappelen (Charlotte)
    2 maatjes
    1 krop eikenbladsla
    1 appel (Jonagold)
    0.5 citroen
    0.5 ui
    50 g walnoten
    1 takje dille
    peper
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 cl olijfolie (extra vierge)

     

    De geschilde aardappelen koken en laten afkoelen.

    In dobbelstenen snijden.

    De appel eveneens in dobbelsteentjes verdelen en besprenkelen met citroensap om verkleuring te voorkomen.

    De achtergebleven graatjes van elke haringfilet halen.

    De ui fijnhakken.

    De helft van de haring in kleine blokjes snijden en mengen met peper, enkele druppels citroensap, gehakte peterselie en olijfolie.

    De sla wassen, drogen en kort snijden.

    De noten grof hakken.

    Een bord versieren met de sla. In het midden een bergje van aardappel, appel en haring scheppen.

    De rest van de haring in drie snijden en op het bord schikken.

    Versieren met gehakte noten en afwerken met een takje dille.

    Naar eigen smaak opdienen met een licht slasausje.

     

     

    Geroosterde entrecôte met aïoli

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g tussenrib (entrecôte)
    1 cl arachideolie
    0.5 eetlepel citroensap
    0.5 cl wijnazijn (wit)
    0.25 eetlepel mosterd
    2 eierdooiers
    30 cl olijfolie (extra vierge)
    3 teentjes knoflook
    peper
    zout

     

    Peper en zout mengen met citroensap, azijn en mosterd.

    De eierdooiers bijvoegen.

    Kloppen met de staafmixer en er langzaam de olijfolie bijgieten tot er een homogene massa is gevormd.

    De knoflookteentjes schoonmaken, overlangs doorsnijden en de kiem verwijderen. Fijnhakken en vermengen door de mayonaise.

    Het vlees in 2 gelijke stukken verdelen en bestrijken met arachideolie.

    Gedurende 6 tot 8 minuten laten roosteren aan elke kant.

    De entrecôtes verdelen in dikke, schuine plakken.

    Het vlees op warme borden schikken.

    De aïolisaus er afzonderlijk bij serveren.

     

     

    Biscuit met boterroom

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    80 g suiker
    4 eieren
    80 g bloem (tarwebloem)
    1 theelepel maïszetmeel
    75 g hagelslag
    250 g boter (roomboter)
    5 eierdooiers
    125 g suiker
    1 dl water
    1 zakje vanillesuiker

     

    De eieren en de suiker zeer luchtig opkloppen in een warmwaterbad.

    Laten afkoelen.

    De bloem zeven en door het ei-suikermengsel spatelen.

    Een springvorm lichtjes beboteren en vullen met het beslag.

    Bakken in een voorverwarmde oven van 220 graden tot de biscuit mooi bruin is en laten afkoelen.

    Ondertussen de boterroom maken.

    Hiervoor de suiker en het water aan de kook brengen en opkloppen tot een klare, kleverige siroop.

    De suikersiroop beetje bij beetje bij de eierdooiers voegen en kloppen tot een schuimig mengsel.

    De zachte boter in kleine hoeveelheden bij het mengsel voegen en roeren tot een lichte crème wordt bekomen.

    De taart met een groot mes in 2 schijven snijden.

    Een schijf bestrijken met boterroom en de tweede schijf er terug opleggen.

    Ook de zijkanten insmeren met boterroom en de taart door de hagelslag rollen.

    Versieren met toefjes boterroom.

    04-05-2006 om 08:45 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    04-05-2006 om 08:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Knoflook saus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    6 teentjes knoflook
    3 dl lamsfond (*)
    1 eierdooier
    1 el bloem
    1 dl room of roomvervanger
    peper en zout.

     

    Doe de knoflookteentjes ongepeld in een pannetje, giet koud water over en breng aan de kook, laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
    Pel nu de knoflook en wrijf ze door een zeef, voeg de bloem, eierdooier en een scheutje kookwater van de look toe en meng goed.
    Verhit de lamsfond en laat voor 1/3 inkoken.

    Voeg de "liaison" van knoflook toe en laat even mee pruttelen om de saus te binden.
    Kruid de saus af met peper en wat zout en werk af met de room en wat verse bieslook en peterselie.
    Heerlijk bij lamsvlees.


    (*) De lamsfond kunt U vervangen door met 3 dl water de bakresten los te maken van eventueel gebraden vlees en dit als basis te gebruiken voor de saus.

    03-05-2006 om 16:42 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    03-05-2006 om 15:09 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kip met venkel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g kippenfilet
    peper
    zout
    cayennepeper
    2 venkelknollen
    8 eetlepels kippenbouillon
    2 citroenen
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    0.5 theelepel Provençaalse kruiden

     

    De venkel schoonmaken en in repen snijden.

    De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon.

    Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.

    Kruiden met peper en cayennepeper.

    Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden.

    Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.

     

    Tip:

    Het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.

     

     

    Quiche met gerookte zalm en fijne kruiden

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 plakjes zalm (gerookt)
    2.5 dl room
    1 dl melk (halfvol)
    4 eieren
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    1 eetlepel dragon (fijngehakt)
    1 eetlepel dille (fijngehakt)
    150 g bladerdeeg
    250 g witte bonen (gedroogd)
    nootmuskaat
    peper
    zout

     

    Een taartvorm van ongeveer 25 centimeter diameter bekleden met het bladerdeeg en met een vork gaatjes prikken in de bodem.

    Op het deeg een vel aluminiumfolie aanbrengen en daarop de witte bonen schikken (zo wordt voorkomen dat het deeg zou rijzen tijdens het voorbakken).

    Gedurende een zevental minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.

    Ondertussen de eieren loskloppen met de room, de melk, peper, zout, nootmuskaat en de fijngehakte kruiden.

    De gerookte zalm in reepjes snijden.

    De taartbodem uit de oven halen, de folie en de bonen verwijderen.

    De bodem beleggen met de zalmreepjes, overgieten met het eimengsel en nog een half uurtje verder laten bakken in de oven.

    De quiche in porties verdelen en serveren op warme borden.

     

     

    Bessenmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g blauwbessen
    125 g suiker
    5 dl room

     

    Per persoon een eetlepel bessen vermengen met een beetje suiker en in diepe glazen scheppen. De rest van de bessen pureren en door een fijne zeef halen.

    Naar smaak bestrooien met fijne suiker en roeren tot het sap en de suiker goed vermengd zijn.

    De room stijfkloppen en de bessenpuree er langzaam doorroeren.

    Met dit slagroom-bessenmengsel de glazen verder vullen.

    Gedurende minstens 2 uren laten opstijven in de koelkast.

    03-05-2006 om 14:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    03-05-2006 om 13:34 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Knoflook-kaassoep met krokante spekreepjes

     

    Kaas: Postel Oud


    Ingrediënten:

    50 g dunne plakjes gerookt spek

    60 g boter

    2 geperste teentjes knoflook

    40 g bloem

    1 l groentebouillon

    200 g geraspte belegen kaas (bv. Postel Oud)

    2 dikke sneden wit brood zonder korst

    versgemalen zwarte peper

    2 el fijngesneden bieslook

     

    Bereiding:

    Snij het spek in stukjes.

    Smelt ongeveer de helft van de boter in een ketel en bak de spekstukjes krokant, samen met de knoflook.

    Haal het spek eruit en hou het apart voor de afwerking.

    Schep de bloem bij de gefruite knoflook en giet er geleidelijk de bouillon bij.

    Blijf roeren tot je een gebonden massa krijgt.

    Voeg de kaas in kleine porties toe en laat'm zachtjes smelten op een laag vuur.

    Snij het brood in blokjes en bak die goudgeel in de rest van de boter.

    Breng de soep op smaak met peper en roer er het bieslook onder.

    Schenk de soep in individuele kommetjes en werk af met stukjes krokant spek en wat geraspte kaas.

    Serveer de broodkorstjes er apart bij.

    02-05-2006 om 18:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    02-05-2006 om 18:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Gegrilde Lamsribbetjes

     

    Ingrediënten

    500 g lamsribbetjes
    olijfolie
    snuifje: Provençaalse kruiden, salie & rozemarijn
    snuifje: paprikapoeder & kerrie
    zwarte peper uit de molen en wat zout

     

    Meng de kruiden met wat olijfolie en strijk hiermee de ribbetjes in, laat een uurtje risten in de koelkast.
    Verhit de (grill) pan en bak de ribbetjes knapperig.
    Kruid met peper, zout, paprika en wat kerrie.
    Laat even uitlekken op keukenpapier.
    Serveer met een takje rozemarijn en geef er bij voorkeur een knoflooksausje en een fris glas wijn.

    02-05-2006 om 13:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    02-05-2006 om 13:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Tajine van lamsvlees met tuinbonen

     

    Ingrediënten voor 6 personen
    1,2 kg lamsschouder
    12 kleine artisjokken
    200 gram kekererwten
    3 uien
    1,5 kg tuinbonen
    2 gekonfijte citroenen
    1 verse citroen
    2 mespunten saffraan
    2 eetlepels olijfolie
    zout
    peper

    De dag voordien
    Zet de kekererwten een nacht in de week in koud water.

    De dag zelf
    Snij de stelen van de artisjokken, verwijder de harde buitenste blaadjes en snij de artisjokken in vieren.
    Leg ze in water met het sap van de citroen.
    Haal de boontjes af en dompel ze 5 minuten in kokend water.

    Giet de bonen af en haal de zaden uit de peulen.
    Pel de uien en snipper ze fijn.

    Snij het vlees in stukken en verwijder het vet.

    Snij de gekonfijte citroenen in stukken.
    Verhit 1 eetlepel olie in een tajineschotel of een braadpan en bak het vlees mooi bruin.

    Haal het vlees uit de pot en laat het uitlekken op keukenpapier.

    Giet het vet weg.
    Verhit de rest van de olie en fruit de uien goudbruin.

    Doe er het vlees bij, samen met de artisjokken, de gekonfijte citroen en een groot glas water. Leg het deksel op de pan en laat 30 minuten stoven op een zacht vuurtje.
    Doe er de uitgelekte kekererwten bij en de bonen.

    Los de saffraan op een glas warm water en giet dit erbij.

    Roer alles goed dooreen en lat nog eens 20 tot 25 minuten pruttelen.

    Breng voor het opdienen eventueel op smaak met zout en peper.

    02-05-2006 om 09:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    02-05-2006 om 09:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Geitenkaasterrrine met bieslook

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g geitenkaas (vers)
    1 citroen
    10 cl olijfolie (extra vierge)
    10 sprietjes bieslook
    3 blaadjes gelatine (van 3 g)
    1 dl room
    peper
    zout

     

    Spoel de bieslooksprietjes, dep ze droog, snijd grof en mix tot een fijne puree.

    Hak de geitenkaas fijn en glad.

    Voeg de olijfolie, het sap van de citroen en de bieslook toe, roer goed en breng op smaak met peper en zout.

    Laat de gelatine weken in koud water.

    Warm de room op, voeg de geweekte gelatine toe en los al roerend op.

    Voeg deze crème bij de kaasbereiding, roer goed en giet het mengsel onmiddellijk in een kleine rechthoekige vorm.

    Laat de terrine een nacht opstijven in de koelkast.

     

     

    Aardappeltaart met erwtjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 aardappelen (Bintje)
    350 g erwtjes
    70 g tomatenpuree
    4 takjes tijm
    1 ui
    1 teentje knoflook
    3 cl olijfolie (extra vierge)
    paprikapoeder
    30 g boter (roomboter)
    20 g boter (bakboter)
    20 g bloem (tarwebloem)
    2 eieren
    3 eieren (hardgekookt)
    peper
    zout

     

    Schrob de aardappelen schoon en kook ze in 30 minuten gaar.

    Dop de doperwten.

    Prak de hardgekookte eieren fijn.

    Klop de andere eieren los met tomatenpuree, tijm, zout en peper.

    Verwarm de oven voor op 225°C.

    Giet de aardappelen af, pel ze en stamp ze fijn.

    Meng met het ei-tomatenmengsel, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, de doperwten (hou een handje achter), de fijngeprakte eieren (hou 1/3 apart), olie, paprikapoeder, peper en zout.

    Vet een springvorm in en bestuif met bloem.

    Schep het aardappelmengsel erin en strijk glad.

    Verdeel het handje doperwten erover en druk een beetje in.

    Bak in 40 minuten goudbruin.

    Smelt de roomboter in een pannetje, meng met de rest van het fijngeprakte ei, wat paprikapoeder en zout en verdeel over de nog warme taart.

     

     

    Boterwafels

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    120 g boter (roomboter)
    500 g bloem (tarwebloem)
    5 dl water
    5 dl melk (halfvol)
    40 g gist
    5 g suiker
    5 eieren

     

    De eieren splitsen.

    Het eiwit tot sneeuw kloppen samen met de suiker.

    De gist oplossen in lauw water en samen met de losgeklopte eierdooiers bij de melk voegen.

    De bloem zeven en tegelijk door de vloeistof roeren.

    Alles zorgvuldig mengen.

    De eiwitsneeuw voorzichtig door het deeg spatelen.

    Ten slotte de boter smelten en bij het mengsel voegen.

    Bakken in een heet wafelijzer.

    Serveren met boter, suiker, slagroom, confituur of vruchten.

    02-05-2006 om 09:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    02-05-2006 om 08:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Sauté van lamsvlees met groene groentjes

     

    Ingrediënten
    800 gram lamsschouder
    1 bussel groene asperges
    1 bussel lente-uitjes
    1 eetlepel olijfolie
    1 koffielepel kalfsfond
    300 gram erwten (vers of diepvries)
    200 gram verse tuinbonen, uit de peul gehaald (of diepvries)
    2 takjes verse munt
    zout
    peper

    Snij het vlees in grote blokjes.

    Zorg dat al het vet is weggesneden.
    Was de asperges en snij ze in twee of drie stukken.

    Haal het buitenste vel van de uitjes.
    Verhit de olijfolie in een braadpan en bak het vlees 5 tot 8 minuten aan alle kanten mooi bruin.

    Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

    Giet de olie weg.
    Laat het kalfsfond oplossen in 1 dl heet water.
    Doe het vlees terug in de pan.

    Voeg er de uitjes bij en laat onder voortdurend roeren 5 minuten stoven.

    Giet er het kalfsfond bij.

    Roer opnieuw.

    Laat 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

    Breng op smaak met peper en een beetje zout.
    Doe de erwten en de bonen bij het vlees en de uitjes.

    Roer alles goed dooreen.

    Doe er na 5 minuten de asperges bij.

    Laat nog eens 10 tot 15 stoven, al naar gelang de erwten en de bonen vers zijn of uit diepvries komen.
    Snipper een paar blaadjes munt en doe ze in de pan.

    Proef en breng eventueel verder op smaak.

    Doe de sauté in een schotel.

    Versier met enkele muntblaadjes.

    Dien heet op.

     

    01-05-2006 om 21:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-05-2006 om 21:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Cassoulet van lamsvlees met witte bonen

     

    Ingrediënten voor 6 tot 8 personen
    600 gram witte bonen
    2 wortelen (200 gram)
    2 sjalotten
    3 teentjes look
    1 ui
    2 kruidnagels
    4 tomaten
    200 gram spekzwoerd
    1 kruidentuiltje
    2 stukken ganzenconfit
    2 bouillonblokjes
    1 eetlepel tomatenpuree (1 klein blik)
    1 ontbeende lamsbout (of lamsschouder)
    1 eetlepel ganzenvet

    De dag voordien.
    Zet de bonen een nacht in de week in ruim water.

    De dag zelf.
    Laat de bonen uitlekken.

    Doe ze in een grote braadpot en overgiet ze met water.

    Breng het water aan de kook, zet het vuur lager en laat de bonen 10 minuten koken.
    Ontvel de tomaten.

    Prik ze op een vork en dompel ze in het ziedende water van de bonen en haal het vel eraf.

    Snij ze in tweeën, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in grote blokjes.
    Giet de bonen af en gooi het water weg.
    Schraap de wortelen en snij ze in vrij dikke schijven.

    Pel de ui, de sjalotten en de lookteentjes.

    Steek de kruidnagels in de ui.
    Los de bouillonblokjes op in 5 dl heet water.
    Bedek de bodem van de braadpot met het spekzwoerd.

    Doe er de bonen bij, samen met de wortelen, de ui met de kruidnagels, de lookteentjes, het kruidentuiltje en de stukken ganzenconfit.

    Giet er de afgekoelde bouillon bij.

    Doe het deksel op de pot en laat één uur pruttelen op een heel zacht vuur.
    Verhit intussen het ganzenvet in een andere braadpan en bak de lamsbout aan alle kanten mooi bruin.
    Haal het vlees uit de pan en giet het vet weg.
    Doe het vlees terug in de pan, samen met de tomaten, de sjalotten en de tomatenpuree.

    Laat 10 minuten stoven op een matig vuur en roer regelmatig om met een houten lepel.
    Doe de inhoud van de braadpot bij de lamsbout.

    Roer alles goed dooreen.

    Breng op smaak met peper en zout en roer opnieuw.
    Doe het deksel op de pan en laat 2 uur sudderen op een zacht vuur.
    Haal de lamsbout uit de pan en leg hem in een ovenschotel.
    Roer de inhoud van de braadpot met een houten lepel dooreen.

    De stukken confit moeten uiteenvallen en zich met de bonen vermengen.

    Verdeel alles over de ovenschotel.
    Dek de schotel af met aluminiumfolie en hou hem warm in de voorverwarmde oven (gasstand 2) tot u aan tafel gaat.

    Dit gerecht heeft een vrij lange kooktijd, maar de voorbereiding vergt weinig tijd.

    Je hoeft er ook niet de hele tijd bij te blijven.

    Je kunt het gerecht ook een dag van tevoren klaarmaken en het voor het opdienen opwarmen

    01-05-2006 om 12:47 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-05-2006 om 12:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Groentehapjes met garnalen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    4 kerstomaatjes
    4 champignons (groot)
    1 stronkje witloof
    4 eieren
    0.5 krop krulsla
    12 asperges
    50 g zeekraal
    3 eetlepels mayonaise
    1 eetlepel ketchup
    0.5 eetlepel cognac
    0.1 dl room
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    peper
    zout

     

    De kerstomaten vullen met Noordzeegarnalen gemengd met wat mayonaise.

    De kapjes versieren met een toefje peterselie.

    De champignons kort pocheren en vervolgens opvullen met garnalen.

    Versieren met peterselie.

    Een cocktailsausje bereiden met wat mayonaise, ketchup, een lepel verse room en een scheutje cognac.

    Op smaak brengen met peper.

    Garnalen mengen met de cocktailsaus en hiermee de witloofblaadjes vullen.

    Versieren met wat peterselie.

    De eieren koken en onmiddellijk laten afkoelen.

    De onderkant van de gepelde eieren vlak snijden zodat het ei overeind blijft staan.

    Aan de bovenkant voorzichtig het eiwit wegsnijden tot een derde van de hoogte, tot de dooier mooi zichtbaar wordt.

    Voorzichtig aan één kant gepelde garnaaltjes tussen dooier en eiwit steken, zodat ze uit het ei lijken te komen.

    Versieren met een kraagje krulsla.

    De asperges schillen, de topjes wegsnijden en deze beetgaar koken in water waaraan een snuifje zout werd toegevoegd.

    De rest van de asperges bewaren voor een andere bereiding.

    De topjes rechtop schikken.

    In het midden van de schaal een beetje zeekraal leggen als versiering.

     

     

    Gekarameliseerde krielaardappelen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    750 g aardappelen (Parisienne-aardappelen)
    6 wortelen
    4 stengels groene selderij
    30 g boter (bakboter)
    1 dl groentebouillon
    zout
    peper
    1 mespuntje gemberpoeder
    50 g suiker
    50 g boter (bakboter)
    0.5 dl wijn (wit/droog)
    2 eetlepels pijnboompitten

     

    De krielaardappelen beetgaar koken in licht gezouten water.

    Ondertussen de wortelen en de selderij in staafjes van 3 centimeter snijden.

    Aanfruiten in boter, overgieten met groentebouillon, kruiden met peper en gemberpoeder en gedurende 8 minuten stoven.

    Verder op smaak brengen met een beetje zout.

    De suiker goudbruin laten smelten in een pan met antikleeflaag.

    De boter en de witte wijn toevoegen en hierin de ondertussen lichtjes afgekoelde aardappelen een vijftal minuten bakken onder af en toe roeren.

    De pijnappelpitten roosteren in een ander pannetje.

    De groenten bij de aardappelen voegen en even doorwarmen.

    Bestrooien met pijnappelpitten.

    Serveren met varkensmignonnette.

     

     

    Frambozengratin

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    300 g frambozen
    4 bolletjes vanille-ijs
    20 g poedersuiker
    50 g amandelschilfers
    4 eierdooiers
    1 dl wijn (wit/droog)
    100 g suiker
    1 citroen

     

    Ongeveer een zesde van de frambozen pletten, door een fijne zeef halen en aanlengen met enkele druppels citroensap.

    De rest van de frambozen tegen elkaar schikken in een diep bord.

    De eierdooiers en de suiker opkloppen tot een schuimige massa.

    De witte wijn toevoegen en het beslag au bain-marie tot een luchtige sabayon kloppen.

    Niet laten koken.

    De sabayon over de frambozen gieten, bestrooien met poedersuiker en amandelschilfers en vlug laten kleuren onder de ovengrill.

    De bolletjes ijs in het midden schikken en overgieten met frambozensaus.

    01-05-2006 om 12:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    01-05-2006 om 12:28 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!