Slaatje van aardappel en jonge haringxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
3 aardappelen (Charlotte) 2 maatjes 1 krop eikenbladsla 1 appel (Jonagold) 0.5 citroen 0.5 ui 50 g walnoten 1 takje dille peper 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 2 cl olijfolie (extra vierge)
De geschilde aardappelen koken en laten afkoelen.
In dobbelstenen snijden.
De appel eveneens in dobbelsteentjes verdelen en besprenkelen met citroensap om verkleuring te voorkomen.
De achtergebleven graatjes van elke haringfilet halen.
De ui fijnhakken.
De helft van de haring in kleine blokjes snijden en mengen met peper, enkele druppels citroensap, gehakte peterselie en olijfolie.
De sla wassen, drogen en kort snijden.
De noten grof hakken.
Een bord versieren met de sla. In het midden een bergje van aardappel, appel en haring scheppen.
De rest van de haring in drie snijden en op het bord schikken.
Versieren met gehakte noten en afwerken met een takje dille.
Naar eigen smaak opdienen met een licht slasausje.
Geroosterde entrecôte met aïoli
Ingrediënten voor 4 personen
800 g tussenrib (entrecôte) 1 cl arachideolie 0.5 eetlepel citroensap 0.5 cl wijnazijn (wit) 0.25 eetlepel mosterd 2 eierdooiers 30 cl olijfolie (extra vierge) 3 teentjes knoflook peper zout
Peper en zout mengen met citroensap, azijn en mosterd.
De eierdooiers bijvoegen.
Kloppen met de staafmixer en er langzaam de olijfolie bijgieten tot er een homogene massa is gevormd.
De knoflookteentjes schoonmaken, overlangs doorsnijden en de kiem verwijderen. Fijnhakken en vermengen door de mayonaise.
Het vlees in 2 gelijke stukken verdelen en bestrijken met arachideolie.
Gedurende 6 tot 8 minuten laten roosteren aan elke kant.
De entrecôtes verdelen in dikke, schuine plakken.
Het vlees op warme borden schikken.
De aïolisaus er afzonderlijk bij serveren.
Biscuit met boterroom
Ingrediënten voor 4 personen
80 g suiker 4 eieren 80 g bloem (tarwebloem) 1 theelepel maïszetmeel 75 g hagelslag 250 g boter (roomboter) 5 eierdooiers 125 g suiker 1 dl water 1 zakje vanillesuiker
De eieren en de suiker zeer luchtig opkloppen in een warmwaterbad.
Laten afkoelen.
De bloem zeven en door het ei-suikermengsel spatelen.
Een springvorm lichtjes beboteren en vullen met het beslag.
Bakken in een voorverwarmde oven van 220 graden tot de biscuit mooi bruin is en laten afkoelen.
Ondertussen de boterroom maken.
Hiervoor de suiker en het water aan de kook brengen en opkloppen tot een klare, kleverige siroop.
De suikersiroop beetje bij beetje bij de eierdooiers voegen en kloppen tot een schuimig mengsel.
De zachte boter in kleine hoeveelheden bij het mengsel voegen en roeren tot een lichte crème wordt bekomen.
De taart met een groot mes in 2 schijven snijden.
Een schijf bestrijken met boterroom en de tweede schijf er terug opleggen.
Ook de zijkanten insmeren met boterroom en de taart door de hagelslag rollen.
Versieren met toefjes boterroom.
|