Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    13-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gebakken platte oesters met amandel en kropsla

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    20 oesters
    1 krop sla
    15 g amandelpoeder
    30 g amandelschilfers
    40 g boter (bakboter)
    peper
    zout

     

    De oesters openen, uit de schelp nemen en laten uitlekken.

    Het oestervocht apart bewaren.

    De kropsla wassen, in grote stukken snijden en in een weinig water met een klontje boter stoven.

    Kruiden met peper en zout.

    In een anti-kleefpan de overige boter goudgeel kleuren en de oesters zeer vlug door de pan halen.

    De pan van het vuur nemen en deglaceren met het kooknat van de kropsla.

    Het oestervocht en amandelpoeder toevoegen en roeren tot het amandelpoeder de saus lichtjes bindt.

    Ondertussen de amandelschilfers licht kleuren onder de grill.

    De sla op het bord schikken, hierop de oesters leggen en overlepelen met de saus.

    Afwerken met de amandelschilfers.

     

     

    Bouillabaisse met rode poon

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 rode ponen (van 500 g)
    1 teentje knoflook
    1 wortel
    1.5 uien
    1 preiwit
    0.3 kg mosselen
    5 dl wijn (wit/droog)
    3 tomaten
    1 potje saffraanpoeder
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    2 stengels groene selderij
    15 dl water
    peper
    zout
    2 takjes tijm
    2 blaadjes laurier
    50 g boter (bakboter)
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)

     

    De vis door de handelaar laten fileren en vragen om de koppen en de graten bij te voegen.

    Eerst de bouillon maken: alle graten en koppen spoelen en fruiten in de boter.

    De schoongemaakte en fijngesneden selderij en een halve ui toevoegen en laten meestoven. Het water, 4 dl witte wijn, tijm, laurier, peper en zout toevoegen en alles aan de kook brengen. Goed afschuimen, 15 minuten laten koken op een zacht vuurtje en goed zeven.

    De wortel, de ui en het preiwit schoonmaken en fijnsnijden.

    Samen met de geplette knoflook fruiten in de olijfolie, maar niet bruin laten worden.

    De poonfilets toevoegen, een minuutje laten meestoven en weer uit de pan nemen.

    De goed gereinigde mosselen toevoegen en overgieten met de rest van de witte wijn en de helft van de bouillon.

    Kruiden met peper en zout.

    Afdekken en 3 minuutjes laten koken.

    De tomaten pellen en ontpitten en het vruchtvlees in blokjes snijden.

    De poonfilets weer bij de bereiding voegen, samen met de blokjes tomaat en de saffraan.

    Aan de kook brengen, 1 minuut laten koken, eventueel bijkruiden en vervolgens de pan van het vuur nemen en 5 minuten laten trekken.

    De poonfilets over warme borden verdelen, de mosselen rond de vis schikken en overgieten met soep.

    Bestrooien met gehakte peterselie.

     

     

    Bavarois met vruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 eierdooiers
    10 dl melk (halfvol)
    7 blaadjes gelatine (van 3 g)
    200 g suiker
    100 g aardbeien
    100 g druiven (ontpit)
    1 appel (Jonagold)
    50 g braambessen
    250 g frambozen
    30 g boter (bakboter)

     

    De melk opkoken met de suiker, de pan van het vuur nemen en er de losgeroerde eierdooiers doorkloppen samen met de vooraf in koud water geweekte gelatine.

    Een bavaroisvorm met boter bestrijken en daarin het schoongemaakte fruit leggen, behalve de frambozen.

    De warme eiercrème op de vruchten gieten en laten afkoelen.

    Vervolgens in de koelkast nog een paar uur laten opstijven.

    De bavarois in plakken snijden en serveren met een coulis van de gepureerde frambozen.

    13-08-2006 om 13:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Haringsla

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 haringfilets (zuur)
    2 appelen (Jonagold)
    2 aardappelen (Charlotte)
    2 uien (rood)
    4 augurkjes (zoetzuur)
    1 rode biet
    1 eetlepel kappertjes
    peper (zwarte peper)
    0.5 cl wijnazijn (wit)
    5 g suiker
    2 dl room
    2 eieren (hardgekookt)

     

    Alles in kleine stukjes snijden en in een kom scheppen.

    Azijn, kappertjes, suiker en gemalen peper bij de room voegen, eventjes opkloppen.

    Alles grondig mengen en 1 uur op een koele plaats zetten.

    Daarna de kom versieren met partjes hardgekookt ei.

     

     

    Scharfilets in tomatensaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 scharren (van 400 g)
    2 tomaten
    0.5 sjalot
    35 g tomatenpuree
    1 blaadje laurier
    paprikapoeder
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    0.5 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    peper
    zout
    20 g boter (roomboter)

     

    De scharren (laten) fileren en de filets met de velzijde naar binnen van kop naar staart oprollen, 5 minuten pocheren in gezouten water en warm houden.

    Voor de saus de tomaten pellen, het vruchtvlees in blokjes snijden en in de pan doen.

    De sjalot, tomatenpuree, laurier en paprikapoeder toevoegen en overgieten met pocheervocht van de vis.

    Op hevig vuur koken tot de tomaatblokjes uiteenvallen.

    Krachtig roeren, zeven en kruiden met peper en zout.

    Opnieuw aan de kook brengen en de boter erdoor kloppen met de garde.

    De scharrolletjes op een bord schikken, napperen met de saus en afwerken met gehakte peterselie en bieslooksnippers.

    Serveren met aardappelpuree.

     

     

    Charlotte van pompoen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g pompoen
    3 eierdooiers
    100 g suiker
    1 theelepel maïszetmeel
    2 blaadjes gelatine (van 3 g)
    4 dl room
    1 doos lepelbiscuits

     

    De pompoen schillen, in stukken snijden en de pitjes verwijderen.

    De juiste hoeveelheid vruchtvlees afwegen en er met de centrifuge sap van maken.

    De gelatine weken in koud water.

    Het eigeel met de suiker opkloppen tot een wit schuimig mengsel en er voor één charlotte 150 gram pompoensap en het maïszetmeel doorroeren.

    Het mengsel 1 minuut laten opwarmen onder voortdurend kloppen.

    De gelatine uitknijpen en bij het mengsel voegen.

    Grondig roeren en laten afkoelen.

    De room stijfkloppen. De wanden van een charlottevorm bekleden met de lepelbiscuits. Wanneer het pompoenmengsel half opgesteven is, er voorzichtig de room doorroeren.

    Dit mengsel in de vorm scheppen en een nacht in de koelkast laten staan.

    De charlotte uit de vorm halen en versieren met toefjes slagroom.

    Op ieder bord een schijf charlotte leggen en er het resterende pompoensap omheen gieten.

    De gelatine in dit gerecht kan vervangen worden door agar-agar.

    12-08-2006 om 15:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    11-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Wortelslaatje met kip

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g kippenfilet
    0.5 krop eikenbladsla
    0.5 krop lollo bionda-sla
    3 wortelen
    1 stengel groene selderij
    1 sjalot
    250 g champignons
    12 olijven (zwart)
    2 eieren (hardgekookt)
    0.5 citroen
    1 kippenbouillonblokje
    5 dl water

     

    De kippenfilets in 7 minuten gaarkoken in bouillon of water.

    Laten afkoelen en in reepjes snijden.

    De champignons in plakjes snijden, de wortelen raspen.

    Beide groenten besprenkelen met citroensap.

    De selderij in stukjes verdelen en de hardgekookte eieren in partjes snijden.

    Het sjalotje snipperen.

    Alle ingrediënten mengen en goed gekoeld serveren op een bedje van sla.

     

     

    Forel in citroenparfum en aardappeltjes 'Florentine'

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 forellen
    200 g spinazie
    4 aardappelen (Charlotte)
    1 citroen
    4 takjes tijm
    4 takjes citroenmelisse
    4 blaadjes laurier
    4 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    4 eetlepels bieslook (fijngehakt)
    50 g boter (bakboter)
    nootmuskaat
    peper
    zout

     

    De forellen spoelen en droogdeppen.

    De buikholte kruiden met peper en zout, opvullen met schijfjes geschilde citroen, citroenkruid, laurier, tijm en peterselie.

    Besprenkelen met citroensap en opnieuw kruiden.

    De forellen in een magnetronschaal schikken (kop op staart, buikopeningen naar het midden van de schaal toe) en overgieten met de helft van de boter.

    Acht minuten laten garen bij 650 W en halverwege de bereidingstijd de forellen omdraaien. Twee minuten laten nagaren.

    De spinazie in een magnetronschaal schikken, overgieten met de resterende boter, kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    Twee minuten laten garen bij 850 W en laten uitlekken.

    De aardappelen wassen (niet schillen), hier en daar gaatjes prikken, in een magnetronschaal met een bodempje water schikken en afdekken.

    Tien minuten verhitten bij 750 W en halverwege de bereidingstijd de aardappelen omdraaien.

    De aardappelen overlangs doorsnijden.

    Het vruchtvlees eruit halen, mengen met de spinazie, kruiden met peper en zout.

    De leeggehaalde aardappelen ermee vullen en twee minuten verhitten bij 750 W.

    De forellen en de aardappelen op warme borden schikken en overgieten met stoofvocht van de forellen.

     

    Tip:

    Serveren met een gehalveerd tomaatje, gevuld met kruidenboter en 1 minuut opgewarmd bij 850 W.

     

     

    Kaasschotel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g Breugel
    100 g Ardennental
    100 g Passendalekaas
    100 g Loo
    100 g Père Joseph
    100 g Maredsouskaas
    100 g brie
    100 g Wijnendaele
    1 Hervekaasje (van 120 gram)
    100 g Pas de Bleu-kaas

     

    Een kaasschotel is een ideale formule om ongedwongen familie of vrienden te ontvangen. Alles kan immers vooraf worden klaargemaakt.

     

    Een tiental verschillende kazen volstaan ruimschoots voor de samenstelling van een volwaardig kaasbuffet: twee met hard zuivel (Breugelkaas, Nazareth, Ardennental, ...), vier met halfhard zuivel (Passendaele, Loo, Père Joseph, Maredsous, ...), drie met zacht zuivel (Brie, Brusselse kaas, Wijnendaele, Herve-kaas, ...) en één blauwschimmelkaas (Château d'Arville, Bleu de Franchimont, Pas de Bleu, ...).

    Voor een uitgebreid Belgisch kaasbuffet hoeft niet noodzakelijk de duurste wijn gekozen te worden: een Chianti of Valpolicella, een Beaujolais-Villages, een gewone Côtes du Rhône, een gewone Bordeaux, een Minervois of een Cahors.

     

    Wanneer kaas als dessert wordt geserveerd, is een hogere kwaliteit aangewezen.

    Een maaltijd moet in alle omstandigheden immers met de beste wijn worden beëindigd.

    Bij een paterskaas of een jonge kaas met hard zuivel past een Beaujolais Grand Cru, een Loirewijn (Bourgeuil of Chinon), een Vacqueyras, een betere Bordeaux of een Corbières.

    Bij een oude kaas met hard zuivel: Châteauneuf-du-Pape, Barolo, Rioja, een grote Bordeaux.

    Bij een kaas met zacht zuivel en een schimmelkorst of bij een blauwschimmelkaas: een droge witte wijn of een betere Bordeaux.

    Als het om een topkaas gaat, is een Rijnwijn, een Elzassserwijn, een Sancerre of een witte Bourgogne op zijn plaats.

     

    Andere combinaties:
    Bij Herve, Trou d'Sottai, Bou d'Fagne en blauwschimmelkazen:
    een porto of een natuurlijk zoete wijn (wegens het zoet-zuureffect).
    Bij een oude kaas met hard zuivel: een goede Belgische jenever.

    11-08-2006 om 16:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Blankenbergse omelet

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eieren
    0.4 dl melk (halfvol)
    peper
    zout
    100 g boter (bakboter)
    200 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    200 g oesterzwammen

     

    De eieren klutsen met melk, peper en zout.

    De oesterzwammen afborstelen en in kleine stukjes snijden.

    De oesterzwammen samen met de garnalen kort aanfruiten in de hete boter en overgieten met de eierstruif.

    Bakken tot een sappige omelet en de pan geregeld heen en weer schuiven om aanbakken te voorkomen.

    Op een warm bord laten glijden en serveren.

     

     

    Mignongebraad met witbier

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g mignongebraad
    100 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    nootmuskaat
    25 cl witbier
    2 eetlepels rode-bessengelei
    50 g rozijntjes
    6 appelen (Jonagold)
    8 blaadjes munt

     

    Het gebraad in de hete boter aan alle kanten ongeveer 15 minuten kleuren.

    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    Overgieten met bier, de bessengelei erdoor roeren en de rozijntjes en de geschilde en in vieren gesneden appelen toevoegen.

    Nog ongeveer 40 minuten laten bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven.

    Nu en dan het vlees bedruipen met wat saus.

    Het vlees uit de ovenschaal nemen, in plakjes verdelen over de warme borden en overgieten met de saus.

    Garneren met vers gehakte munt en serveren met kroketten of aardappelnootjes.

     

     

    Pruimentaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g bloem (zelfrijzend)
    1 cl arachideolie
    2 g boter (roomboter)
    50 g suiker
    1 zakje vanillesuiker
    1 ei
    600 g pruimen
    2 cl rum
    1 eetlepel bessenconfituur
    15 g suiker

     

    De bloem in een kom brengen en in het midden een kuiltje maken.

    Hierin het geklutste ei, de suiker en de vanillesuiker doen.

    Geleidelijk mengen met bloem en wanneer de bloem bijna vermengd is, met koele handen de in stukjes gesneden koude boter en de olie door het mengsel kneden tot een homogeen geheel. Het deeg best een nacht laten rusten in de koelkast.

    De pruimen wassen, halveren en ontpitten.

    In een schaaltje leggen en besprenkelen met rum.

    Een half uurtje laten trekken.

    Het aanrecht bestrooien met bloem en het deeg uitrollen tot op een dikte van ongeveer 4 mm en voorzichtig in een ingevette bakvorm overbrengen.

    Doorprikken met een vork en het deeg bestrijken met confituur.

    Hierop dakpansgewijs de pruimenhelften leggen.

    De taart ongeveer 40 minuten in een oven van 190 graden zetten.

    Vlak voor het opdienen, bestrooien met suiker.

     

    Tip:

    Door het deeg uit te rollen op boterhampapier zal het makkelijker in de taartvorm aan te brengen zijn; brokkeldeeg (of zanddeeg) is immers zeer kortbrekig.

    10-08-2006 om 16:18 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Andijvieflan met gehakt

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g andijvie
    1 citroen
    4 eieren
    peper
    zout
    nootmuskaat
    500 g gemengd gehakt
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    20 g boter (bakboter)
    tomatensaus

     

    De andijvie zorgvuldig wassen en in reepjes snijden.

    Gedurende 5 minuten blancheren in kokend water met citroensap en een weinig zout.

    De andijvie in een vergiet goed laten uitlekken.

    De eieren loskloppen en mengen met de kruiden, de gehakte peterselie en het gehakt. Vervolgens de andijvie door het mengsel roeren en in een beboterde souffléschaal gieten.

    In een voorverwarmde oven plaatsen en op 200 graden gedurende 1 uur laten garen au bain-marie.

    De flan direct opdienen en serveren met warme tomatensaus.

     

     

    Mechelse koekoek met langoustines

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 Mechelse koekoek (stevige braadkip)
    12 langoustines
    600 g pompoen
    2 dl gevogeltefond
    5 cl jenever
    1 dl wijn (wit/droog)
    35 g tomatenpuree
    zout
    peper
    20 g boter (bakboter)
    1 kruidentuiltje
    1 Spaans pepertje (piment)
    4 lente-uitjes
    25 g boter (roomboter)

     

    Snijd de kip in 8 stukken.

    Schil de pompoen en verwijder de zaadjes en het zachte gedeelte rond de zaadjes.

    Snijd de pompoen in blokjes van 3 centimeter.

    Verwijder de koppen en pel de langoustines.

    Bewaar de langoustines in de koelkast.

    Bak de helft van de langoustinekoppen in een weinig olie gedurende 3 à 4 minuten.

    Voeg er 1/3 van de pompoen en de tomatenpuree bij.

    Giet de wijn en kippenbouillon bij de langoustinekoppen en laat 20 minuten zachtjes koken. Mix de saus met een staafmixer en haal ze door een zeef.

    Druk goed door zodat alle smaakstoffen in de saus terugkomen.

    Kruid de stukken kip met zout en peper.

    Bak de stukken kip goudbruin in een mengsel van olie en boter.

    Zet het vuur lager, voeg er het kruidentuiltje bij en laat 20 minuten zachtjes stoven. Verwijder de kip uit de pot en houd ze warm.

    Giet het overtollige vet uit de pan en deglaceer met een beetje water.

    Giet de saus in de pot.

    Bak de overgebleven blokjes pompoen samen met het gesnipperde chilipepertje in een klontje boter gedurende 5 minuten.

    Voeg er de gepelde langoustines en de gesnipperde lente-uitjes bij en bak nog 3 minuten al roerend op een hoog vuur.

    Kruid bij met peper en zout.

    Verwarm de saus.

    Bind ze met een klontje boter.

    Verdeel de langoustines en de pompoenblokjes op warme schotels.

    Verdeel de stukken kip en lepel er saus op.

     

    Tip:

    Gebruik liefst pompoen met een bruine schil; het vruchtvlees is mooi oranje en is stevig van structuur.

    De overige langoustinekoppen kunt u gebruiken voor een vissoep of een garnalenbouillon.

    U kunt de koppen een tijdje in de vrieskast bewaren.

    Gebruik zo vers mogelijke langoustines.

     

     

    Dessert in laagjes met seizoensvruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eiwitten
    340 g suiker
    2.5 dl water
    5 dl melk (halfvol)
    4 eierdooiers
    2 theelepels maïszetmeel
    sap van 1 citroen
    1 stokje vanille
    250 g aardbeien
    100 g rode bessen
    100 g braambessen
    100 g blauwbessen
    10 eetlepels frambozencoulis
    5 dl room

     

    Bereid het Italiaanse schuim:

    Verwarm 2/3 suiker lichtjes in het water tot een lichte suikerstroop.

    Klop de eiwitten in een kom stijf.

    Voeg tijdens het kloppen zeer langzaam de warme suikerstroop aan de eiwitten toe.

    Klop daarna volledig koud.

    Maak een banketbakkersroom:

    Breng de melk aan de kook met het opengesneden vanillestokje.

    Klop de eierdooiers met de rest van de suiker.

    Verwijder het vanillestokje.

    Meng de eiermassa met het maïszetmeel.

    Giet de kokende melk geleidelijk op de eieren, blijf voortdurend mengen.

    Plaats op een zacht vuurtje en laat de melk tot een homogene massa koken.

    Neem van het vuur weg en laat afkoelen.

    Strijk de banketbakkersroom dun uit op een tefalplaat.

    Zet in de oven op 170°C tot het gaat kleuren, haal uit de oven en snijd in rechthoeken van 8 cm op 4 cm.

    Maak rimpels in de room met behulp van twee spatels en laat afkoelen.

    Maak de vruchten schoon.

    Klop de room op en voeg daarna het Italiaanse schuim toe.

    Leg een rechthoek op het bord, bedek met wat room, dan met één fruitsoort.

    Leg hierop een tweede rechthoek.

    Ga zo door, telkens met een andere fruitsoort.

    Schik de rest van de vruchten op het bord op de frambozencoulis.

    09-08-2006 om 18:13 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gegrilleerde tomaten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 tomaten
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout
    2 eetlepels basilicum (fijngehakt)
    3 takjes rozemarijn

     

    De tomaten wassen, afdrogen en aan de bolle kant (de kant tegenover het steeltje) een inkerving maken.

    De tomaten insmeren met olie, kruiden met peper, zout, rozemarijn en basilicum en laten grilleren.

    Eerst de steelkant grilleren gedurende 3 à 5 minuten, de tomaten omdraaien en de andere kant grilleren.

    Dit kan zowel in de oven, onder de grill als op de barbecue.

    Past heel goed bij lamsvlees of rood vlees.

     

     

    Aardappelomelet met paprika

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 aardappelen (Bintje)
    1 paprika (groen)
    1 paprika (rood)
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    4 eieren
    1 dl room
    60 g emmental (geraspt)
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    zout

     

    De aardappelen schillen en gaarkoken in licht gezouten water.

    Afgieten en even laten afkoelen.

    De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden.

    De aardappelen in schijfjes snijden.

    Beide onder af en toe roeren gedurende 10 minuten bakken in hete olie tot de aardappelen een korstje krijgen.

    De eieren loskloppen met room en kaas.

    Het mengsel over de aardappelen gieten.

    De eieren laten stollen en bestrooien met fijngehakt bieslook.

     

     

    Crème brûlée met vanille en oranjebloesem

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 dl room
    2 stokjes vanille
    6 eierdooiers
    125 g suiker
    2 cl amandelolie
    4 sinaasappelen
    1 eetlepel sinaasappelschil (geconfijt)
    8 blaadjes munt
    cassonadesuiker

     

    Breng de room met de doorlangs gesneden vanillestokjes lichtjes aan de kook en laat parfumeren gedurende 10 minuten.

    Vermeng de suiker met de eierdooiers en roer dit mengsel door de room.

    Bestrijk vormpjes met amandelolie en verdeel de room in de vormpjes.

    Bedek ze met hittebestendige plasticfolie en stoom ze gaar in een oven van 80°C in ongeveer 45 minuten.

    Laat afkoelen.

    Pel de sinaasappelen, verdeel in partjes en verwijder de velletjes.

    Stort de crème in het midden van een bord en schik de sinaasappelpartjes eromheen.

    Versier met gekonfijte sinaasappelschil, munt en sinaasappelsaus.

    Bedek de crème met een dun laagje cassonadesuiker en karameliseer lichtjes krokant met behulp van een gasbrander of met een gloei-ijzer.

    08-08-2006 om 20:06 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Bloemkoolsoep met grijze garnalen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 bloemkool
    3 aardappelen (Bintje)
    2 preiwitten
    1 stengel bleekselderij
    2 uien
    peper
    zout
    15 dl kippenbouillon
    1 dl room
    250 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    50 g boter (bakboter)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

     

    Alle groenten klein snijden en aanstoven in boter.

    Overgieten met de kippenbouillon en kruiden naar smaak met peper en zout.

    De soep pureren met de staafmixer en ze door een zeef gieten.

    De verse room en de garnalen erdoor roeren en kort laten doorwarmen zonder te koken. Bestrooien met gehakte peterselie en meteen serveren.

     

     

    Gemarineerd lage ribgebraad

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g lage ribgebraad
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    nootmuskaat
    10 dl wijn (rood)
    3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    1 takje tijm
    2 blaadjes laurier
    5 mespuntjes peperkorrels
    10 aardappelen (Bintje)
    10 wortelen
    1 knolselder
    1000 g broccoli
    30 g boter (roomboter)
    10 cl azijn
    100 g suiker
    6 sinaasappelen
    2 theelepels maïszetmeel
    2.5 dl demi-glace (ingekookte fond)

     

    Het gebraad 3 tot 4 uur marineren in de rode wijn met de gehakte peterselie, tijm, laurier en peperbolletjes.

    Het vlees uit de marinade halen en zorgvuldig afdeppen met keukenpapier.

    Aan alle kanten mooi kleuren in de hete boter.

    Overgieten met de gezeefde marinade en 40 minuten bakken in de op 200 graden voorverhitte oven.

    Tijdens het bakken geregeld bedruipen met de marinade.

    Ondertussen 3 soorten puree bereiden.

    Een derde van de aardappelen gaarkoken met de wortelen.

    Afgieten en pureren.

    Afwerken met een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat.

    Op dezelfde wijze knolselderij- en broccolipuree maken.

    Vervolgens de saus bereiden.

    De suiker karameliseren, van het vuur nemen en blussen met de azijn.

    Het sinaasappelsap toevoegen samen met de ingekookte kalfsfond (demi-glace).

    Binden met maïszetmeel dat in een beetje fond werd losgeklopt en kruiden met peper.

    Het gebraad in plakken snijden en op een verwarmde schotel schikken met de groentepuree.

     

     

    Aardbeiencoupe met bitterkoekjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g aardbeien
    1 limoen
    50 g suiker
    1 zakje vanillesuiker
    2.5 dl room
    100 g bitterkoekjes (macarons)

     

    De aardbeien wassen en pas daarna de kroontjes verwijderen.

    De limoen schoonboenen en de schil raspen.

    Vervolgens uitpersen.

    Op een laag pitje onder deksel de aardbeien met het limoensap en de suiker 10 minuten laten stoven, in een kommetje scheppen en een uur laten opstijven in de koelkast.

    De room stijfkloppen met de vanillesuiker en mengen met de geraspte limoenschil.

    De room door de koude aardbeienmoes spatelen en in kommetjes scheppen.

    Opnieuw laten opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren met bitterkoekjes en een aardbei garneren.

    07-08-2006 om 23:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!