Andijvieflan met gehaktxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1000 g andijvie 1 citroen 4 eieren peper zout nootmuskaat 500 g gemengd gehakt 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 20 g boter (bakboter) tomatensaus
De andijvie zorgvuldig wassen en in reepjes snijden.
Gedurende 5 minuten blancheren in kokend water met citroensap en een weinig zout.
De andijvie in een vergiet goed laten uitlekken.
De eieren loskloppen en mengen met de kruiden, de gehakte peterselie en het gehakt. Vervolgens de andijvie door het mengsel roeren en in een beboterde souffléschaal gieten.
In een voorverwarmde oven plaatsen en op 200 graden gedurende 1 uur laten garen au bain-marie.
De flan direct opdienen en serveren met warme tomatensaus.
Mechelse koekoek met langoustines
Ingrediënten voor 4 personen
1 Mechelse koekoek (stevige braadkip) 12 langoustines 600 g pompoen 2 dl gevogeltefond 5 cl jenever 1 dl wijn (wit/droog) 35 g tomatenpuree zout peper 20 g boter (bakboter) 1 kruidentuiltje 1 Spaans pepertje (piment) 4 lente-uitjes 25 g boter (roomboter)
Snijd de kip in 8 stukken.
Schil de pompoen en verwijder de zaadjes en het zachte gedeelte rond de zaadjes.
Snijd de pompoen in blokjes van 3 centimeter.
Verwijder de koppen en pel de langoustines.
Bewaar de langoustines in de koelkast.
Bak de helft van de langoustinekoppen in een weinig olie gedurende 3 à 4 minuten.
Voeg er 1/3 van de pompoen en de tomatenpuree bij.
Giet de wijn en kippenbouillon bij de langoustinekoppen en laat 20 minuten zachtjes koken. Mix de saus met een staafmixer en haal ze door een zeef.
Druk goed door zodat alle smaakstoffen in de saus terugkomen.
Kruid de stukken kip met zout en peper.
Bak de stukken kip goudbruin in een mengsel van olie en boter.
Zet het vuur lager, voeg er het kruidentuiltje bij en laat 20 minuten zachtjes stoven. Verwijder de kip uit de pot en houd ze warm.
Giet het overtollige vet uit de pan en deglaceer met een beetje water.
Giet de saus in de pot.
Bak de overgebleven blokjes pompoen samen met het gesnipperde chilipepertje in een klontje boter gedurende 5 minuten.
Voeg er de gepelde langoustines en de gesnipperde lente-uitjes bij en bak nog 3 minuten al roerend op een hoog vuur.
Kruid bij met peper en zout.
Verwarm de saus.
Bind ze met een klontje boter.
Verdeel de langoustines en de pompoenblokjes op warme schotels.
Verdeel de stukken kip en lepel er saus op.
Tip:
Gebruik liefst pompoen met een bruine schil; het vruchtvlees is mooi oranje en is stevig van structuur.
De overige langoustinekoppen kunt u gebruiken voor een vissoep of een garnalenbouillon.
U kunt de koppen een tijdje in de vrieskast bewaren.
Gebruik zo vers mogelijke langoustines.
Dessert in laagjes met seizoensvruchten
Ingrediënten voor 4 personen
4 eiwitten 340 g suiker 2.5 dl water 5 dl melk (halfvol) 4 eierdooiers 2 theelepels maïszetmeel sap van 1 citroen 1 stokje vanille 250 g aardbeien 100 g rode bessen 100 g braambessen 100 g blauwbessen 10 eetlepels frambozencoulis 5 dl room
Bereid het Italiaanse schuim:
Verwarm 2/3 suiker lichtjes in het water tot een lichte suikerstroop.
Klop de eiwitten in een kom stijf.
Voeg tijdens het kloppen zeer langzaam de warme suikerstroop aan de eiwitten toe.
Klop daarna volledig koud.
Maak een banketbakkersroom:
Breng de melk aan de kook met het opengesneden vanillestokje.
Klop de eierdooiers met de rest van de suiker.
Verwijder het vanillestokje.
Meng de eiermassa met het maïszetmeel.
Giet de kokende melk geleidelijk op de eieren, blijf voortdurend mengen.
Plaats op een zacht vuurtje en laat de melk tot een homogene massa koken.
Neem van het vuur weg en laat afkoelen.
Strijk de banketbakkersroom dun uit op een tefalplaat.
Zet in de oven op 170°C tot het gaat kleuren, haal uit de oven en snijd in rechthoeken van 8 cm op 4 cm.
Maak rimpels in de room met behulp van twee spatels en laat afkoelen.
Maak de vruchten schoon.
Klop de room op en voeg daarna het Italiaanse schuim toe.
Leg een rechthoek op het bord, bedek met wat room, dan met één fruitsoort.
Leg hierop een tweede rechthoek.
Ga zo door, telkens met een andere fruitsoort.
Schik de rest van de vruchten op het bord op de frambozencoulis.
|