Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    28-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kropsla met peren en spekjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 krop sla
    6 sneetjes spek (gerookt)
    2 peren (Conférence)
    15 g suiker
    3 cl wijnazijn (wit)
    peper

     

    Het spek in reepjes snijden en zonder vetstof krokant bakken in een pan met antikleefbodem.

    De peren schillen, het klokhuis en de pitjes verwijderen en in plakjes snijden.

    De gewassen sla in reepjes snijden en in een mooie slakom schikken.

    Hierover de spekreepjes verdelen en de perenpartjes.

    De suiker losroeren in de wijnazijn en hiermee het slaatje bedruipen.

    Kruiden met peper en meteen serveren.

    28-05-2006 om 16:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    28-05-2006 om 16:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Gevulde mignonnettes met tuinkruiden

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 bakje tuinkers
    10 g kervel
    0.25 bosje peterselie
    3 sprietjes bieslook
    3 blaadjes basilicum
    1 bakje waterkers
    4 mignonnettes
    peper
    zout
    25 g boter (bakboter)
    200 g kaas (vers halfvet)
    1 dl room

     

    De verse kaas pletten met de vers gehakte tuinkruiden en de kervel en kruiden met peper en zout.

    Met een scherp mes een insnijding maken in de mignonnettes zodat er een soort envelopje ontstaat.

    Kruiden met peper en zout en vullen met de kruidige kaas.

    Het vlees dichtprikken met een houten prikker of opbinden met keukengaren en aan beide kanten laten kleuren in de hete boter.

    Uit de pan nemen, warm houden en de braadjus deglaceren met room.

    Het vlees op een bedje van waterkers en tuinkers schikken en overgieten met de saus. Serveren met deegwaren.

    28-05-2006 om 12:31 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    28-05-2006 om 12:24 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Fris slaatje van zure haringfilets en rode biet

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 haringfilets (zuur)
    1 rode biet
    1 aardappel (Bintje)
    1 appel (Jonagold)
    1 eetlepel citroensap
    1 eetlepel mayonaise
    takje dille
    peper
    zout

     

    De aardappelen gaarkoken in de schil en laten afkoelen.

    De aardappelen en de appelen schillen en in kleine blokjes snijden.

    Besprenkelen met citroensap tegen het verkleuren.

    De haringfilets in dunne plakjes of in vierkantjes snijden.

    De blokjes aardappel, appel en haring mengen met de mayonaise en deze salade op smaak brengen met peper en zout.

    De rode bietjes in dunne plakjes snijden.

    De plakjes rode biet in waaiervorm op een schaaltje schikken, daarop de salade leggen en garneren met takjes dille.

     

     

    Champignon-tomatentaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    265 g bloem (tarwebloem)
    10 g gist
    1.5 dl melk (halfvol)
    75 g boter (bakboter)
    zout
    500 g champignons
    4 tomaten
    1 paprika (groen)
    1 paprika (rood)
    1 ui
    1 dl groentebouillon
    peper
    20 g paneermeel
    50 g kaas

     

    Een gistdeeg maken.

    Hiervoor de gist oplossen in een beetje lauwe melk.

    Een kuiltje maken in 250g bloem en de gist hierin gieten.

    Bedekken met bloem en een snuifje zout toevoegen.

    1/3 van de boter in klontjes verdelen en alles kneden tot het deeg makkelijk loskomt van het werkblad.

    Tot een bal rollen en afgedekt laten rusten.

    De tomaten pellen en in stukjes verdelen.

    De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden.

    De ui fijnhakken en aanfruiten in boter.

    Tomaten en paprika toevoegen en laten meestoven.

    Blussen met de bouillon, kruiden met zout en peper en gedurende 20 minuten laten sudderen.

    De champignons reinigen en ze in schijfjes snijden.

    Bij het tomaten-paprikamengsel voegen 5 minuten voor het einde van de stooftijd.

    De rest van de bloem losroeren in een beetje bouillon en er het kookvocht mee binden.

    Het deeg uitrollen en er een beboterde taartvorm van 28 centimeter doorsnee mee bekleden. Het deeg doorprikken met een vork en de bodem even laten rijzen.

    Een laagje paneermeel over het deeg uitstrooien en er de groentevulling over verdelen.

    Bestrooien met geraspte kaas en gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.

    Warm serveren.

     

     

    Zoete gevulde peer

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 peren
    2 sinaasappelen
    2 eetlepels papajablokjes (gedroogd)
    1 eiwit
    2 dl room
    50 g walnoten
    0.5 theelepel vanillepoeder
    1 eetlepel honing (vloeibaar)

     

    Hak de walnoten grof (hou 4 noten apart).

    Rasp de schil van de sinaasappel.

    Hak de papajablokjes fijn.

    Klop het eiwit stijf.

    Klop de room.

    Meng eiwit en slagroom.

    Roer er de noten de papaja, vanille en sinaasappelschil door.

    Zoet naar smaak.

    Halveer de peren en hol ze lichtjes uit.

    Vul de holte met het roommengsel.

    Garneer met walnoten en sinaasappelschil.

    28-05-2006 om 12:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    28-05-2006 om 12:06 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Ename taart

     

    Kaas: Ename

     

    Ingrediënten

    Een deeg van 250 g bloem

    125 g boter

    een kop water

    zout en peper

    Een vulling met:

    5 sneetjes gerookt spek

    2 sneden gekookte hesp

    100 g champignons

    200 g Ename kaas

    6 eieren

    Peper

    5 cl room

     

    Bereiding:

    Deeg maken door de boter met de gezeefde bloem, het water en een ei flink te mengen.

    Op smaak brengen.

    Het deeg in de vooraf ingeboterde bakvorm (diameter +/- 20 cm) gelijkmatig aanbrengen. Spek en hesp in kleine stukjes snijden, champignons in schijfjes, Ename kaas raspen.

    De eieren opkloppen met snuifje peper.

    Spek, hesp, champignons en Ename kaas eronder roeren, flink kloppen en tenslotte de room toevoegen.

    Dit mengsel in de met deeg belegde bakvorm gieten en zowat 30 à 35 minuten in matig verwarmde oven plaatsen.

    Lekker warm opdienen als stevig voorgerecht of lunch.

    27-05-2006 om 16:37 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    27-05-2006 om 14:43 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Bladerdeeg met kaas, ansjovis, paprika en prei

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    preiwit van 1 prei
    4 plakjes bladerdeeg (ca. 10 x 10 cm, gebakken)
    4 ansjovisfilets (in olie)
    0.5 paprika (rood)
    100 g roomkaas

     

    Snijd de prei in de lengte doormidden en kook hem in water net gaar.

    Laat de stukken uitlekken en snijd ze opnieuw in de lengte doormidden.

    Rooster en ontvel de rode paprika en snijd hem in 4 gelijke reepjes.

    Leg op elk vel bladerdeeg 1 ansjovisfilet en 1 reepje paprika.

    Bestrijk ze met een kwart van de kaas en leg er een stuk prei op.

    Zet de taartjes 3-4 minuten onder de grill (ze moeten goed warm zijn) en dien ze direct op.

    27-05-2006 om 14:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    27-05-2006 om 14:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Jonge prei in vinaigrette met gebakken langoustines

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 preiwitten
    12 langoustines
    1 sjalot
    3 theelepels sherry-azijn
    2 cl balsamicoazijn
    8 cl olijfolie (extra vierge)
    2 eetlepels kervel (fijngehakt)
    olijfolie om te bakken
    peper
    zout

     

    Pel de rauwe langoustines en leg ze op een bord.

    Maak de prei schoon en blancheer hem gedurende 5 minuten in kokend gezouten water.

    Spoel af onder ijskoud water en laat goed uitlekken.

    Snijd de sjalot zeer fijn en bereid de vinaigrette met de twee soorten azijn en de olijfolie. Voeg zout, peper, sjalot en kervel toe.

    Bak de langoustines in olijfolie.

    Schik ondertussen de prei in waaiervorm bovenaan op het bord en overgiet hem met wat vinaigrette.

    Hou wat prei apart voor de garnering.

    Giet de rest van de vinaigrette onderaan op het bord en leg hier de langoustines op.

     

    Serveertip:

    Garneer met een julienne van prei, gebakken in hete olie.

     

     

    Lamslende met hopscheuten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    10 lamskoteletten
    80 g hopscheuten
    100 g prinsessenboontjes
    2 teentjes knoflook
    1 eetlepel citroensap
    50 g boter (bakboter)
    2 dl bruine fond
    peper
    zout
    10 g suiker
    1 eetlepel mosterd

     

    De bruine fond inkoken en op smaak brengen met peper en zout en een weinig griessuiker. Wanneer de gewenste dikte bereikt is, afwerken met de mosterd.

    De lamsribbetjes bakken in boter en kruiden met peper, zout en fijngesnipperde knoflook.

    De rauwe hopscheuten grondig reinigen en bakken in een weinig boter.

    Een beetje citroensap toevoegen om verkleuring te voorkomen.

    De ribbetjes, de voorjaarsgroenten en de hopscheuten verdelen over verwarmde borden die vooraf bedekt werden met een mooie sausspiegel.

     

     

    Aardbeienmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g aardbeien
    2 dl room
    3 blaadjes gelatine (van 3 g)
    1 cl grand-marnier
    180 g suiker
    2 zakjes vanillesuiker

     

    De gelatine weken in koud water.

    In een steelpan de suiker mengen met 2 soeplepels water.

    Het mengsel zachtjes aan de kook brengen en de uitgeknepen gelatineblaadjes bij de stroop voegen.

    Goed roeren en het pannetje van het vuur nemen.

    Laten afkoelen.

    De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en mixen tot een zeer fijne puree.

    Deze puree door een fijne zeef wrijven en bij de koude stroop voegen.

    De koude slagroom opkloppen en de vanillesuiker toevoegen.

    De room vervolgens voorzichtig door de aardbeienpuree roeren.

    De mousse in aparte glazen verdelen en gedurende minstens 12 uren in de koelkast zetten.

    Opdienen met de rest van de aardbeien en bestrooien met wat suiker.

    27-05-2006 om 14:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    27-05-2006 om 13:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Aardbeiencoupe met bitterkoekjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g aardbeien
    1 limoen
    50 g suiker
    1 zakje vanillesuiker
    2.5 dl room
    100 g bitterkoekjes (macarons)

     

    De aardbeien wassen en pas daarna de kroontjes verwijderen. De limoen schoonboenen en de schil raspen. Vervolgens uitpersen.

    Op een laag pitje onder deksel de aardbeien met het limoensap en de suiker 10 minuten laten stoven, in een kommetje scheppen en een uur laten opstijven in de koelkast.

    De room stijfkloppen met de vanillesuiker en mengen met de geraspte limoenschil.

    De room door de koude aardbeienmoes spatelen en in kommetjes scheppen.

    Opnieuw laten opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren met bitterkoekjes en een aardbei garneren.

    26-05-2006 om 13:14 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    26-05-2006 om 13:10 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kamutsalade

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g kamut
    1 rode biet
    4 stengels bleekselderij
    2 eieren (hardgekookt)
    2 appelen
    1 ui
    50 g walnoten
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    5 dl yoghurt (mager)
    2 eetlepels mayonaise
    1 eetlepel citroensap
    zout
    peper

     

    Kook de kamut in een uur en een kwart gaar in water en laat een half uur zwellen.

    Klop een saus van de yoghurt en mayonaise en breng deze op smaak met citroensap, zout en peper.

    Kook de rode biet gaar.

    Snij de bieten, de bleekselderij, de eieren, de appelen en de ui fijn en schep met de noten en de helft van de peterselie door de kamut.

    Roer de saus erdoor en garneer met de overgebleven peterselie.

     

     

    Makreel met appelcidersaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g makreelfilets
    3.5 dl cider
    1 eetlepel ciderazijn
    2 eetlepels citroensap
    1 takje tijm
    0.5 bosje peterselie
    1 blaadje laurier
    peper
    zout
    40 g boter (bakboter)
    50 g suiker
    3 appelen (Jonagold)

     

    De vissen in een schotel leggen, samen met de helft van de cider, ciderazijn, citroensap, tijm, peterselie, laurier, peper en zout en zachtjes laten gaarstoven gedurende 20 minuten in een oven van 190 graden.

    Voor de saus de boter smelten samen met de suiker.

    De geschilde en in stukken gesneden appels toevoegen en de rest van de cider.

    Tot moes koken en de saus zeven.

    Bij het opdienen de vissen versieren met schijfjes citroen, waterkers en paprikapoeder.

    De saus apart serveren.

     

    Deze bereiding kan ook met haring of forel.

     

     

    Baklava

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg filodeeg
    boter voor het invetten
    500 g walnoten
    2 theelepels kaneelpoeder
    750 g suiker
    450 g boter (geklaard)
    150 g griesmeel
    kruidnagel
    250 g honing (vloeibaar)
    5 dl water
    2 citroenschillen
    sap van 1 citroen

     

    Meng walnoten (licht geroosterd, dan verkruimelt), kaneelpoeder en 250 g fijne tafelsuiker in een kom en zet apart.

    Smelt de helft van de geklaarde boter in een pan en voeg het griesmeel toe.

    Roer goed door, maar laat het niet kleuren.

    Laat het geheel afkoelen.

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Vet een bakvorm van 30 x 15 x 5 cm in.

    Leg er 10 vellen filodeeg in, bestrijk elk vel met boter en steeds met griesmeel (in totaal de helft).

    Gebruik vooral veel boter! (Wanneer u het filodeeg zelf bereidt, verdubbel dan de hoeveelheden en voeg een theelepel gedroogde gist aan het deeg toe.

    Verdeel het deeg in 32 stukken en rol elk stuk uit.)

    Voeg een laag toe met de helft van het walnoten-kaneelpoedermengsel.

    Leg hier opnieuw tien vellen filodeeg op en bestrijk deze zoals hiervoor met boter en griesmeel.

    Vervolg met een laag van de resterende walnoten-mix.

    Besluit met de vellen filodeeg en gebruik even veel boter als eerst.

    Snijd met een scherp mes de bovenkant van de baklava in.

    Decoreer elke portie met een kruidnagel.

    Besprenkel de baklava met water en zet 30 minuten in de oven.

    Draai de oventemperatuur lager tot 140°C en bak de baklava nog eens 2 tot 2,5 uur.

    De bovenkant moet goudkleurig blijven (en niet donkerbruin worden).

    Haal de baklava uit de oven en laat afkoelen.

    Doe alle ingrediënten voor de siroop (de tijmhoning, 500 g suiker, het water en de fijngeraspte citroenschil), zonder het citroensap, in een pan en breng aan de kook.

    Voeg het citroensap toe als de siroop aan een lepel blijft kleven en giet de hete siroop over de afgekoelde baklava.

    Laat het een nacht rusten en geniet de volgende dag van dit lekkers!

    26-05-2006 om 12:55 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    26-05-2006 om 12:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Actie Oostende : "Belgen in Nood"

     

    Blog: http://blog.seniorennet.be/la_douce_france/

     

    1.Wat er kan ingezameld worden :

    kledij - schoeisel - kleine elektronische, of niet electronische keukenapparatuur - huishoudartikelen - toiletartikelen - kinderspeelgoed - schrijfgerei en papier - leesboeken Nederlands en Frans - baby artikelen (wastafel, badje enz..) - klein werkmateriaal, elektrisch of niet. Kortom al wat bruikbaar is in een huishouden.

    Belangrijk:
    - Aan versleten en uitgerafelde kledij, schoeisel, of kapotte apparatuur heeft niemand wat aan, het overbelast enkel het voertuig.
    - Broeken, vesten, overjassen, anorak's, kleedjes enz.., waar de ritssluiting aan ontbreekt of stuk is, kan evenmin worden gebruikt.
    - Kledij waar er knopen aan ontbreken is eveneens af te raden, doch wel aanvaardbaar.

    2. De Verpakking:

    a) in plastieken zakken, wat gemakkelijk stapelt, maar het nadeel heeft dat de kledij er verkreukt uitkomt, vooral indien ze niet met zorg werd ingepakt.
    b) in kartonnen dozen, wat minder goed stapelt gezien de diverse afmetingen, maar daarentegen wel minder kreukt.
    Beiden mogelijkheden mogen worden toegepast .

    Informatief
    Waar er bijzonder aandacht dient worden aan besteed is het feit dat alle kledij moet gewassen en gestreken zijn. Dit is bovenal een kwestie van hygiëne, doch eveneens om praktische redenen. Er zouden handen en tijd tekort schieten om het zelf te doen.

    Het systeem zit namelijk ineen als volgt; de kledij die binnenkomt wordt gekeurd op winter-, en zomerkleding, vrouwen-, mannen-, en kinderkleren, en naargelang de diverse maten. Alles wordt dan netjes geplaatst op rekken en in kasten. Elke vrijdag krijgen de mensen de keus om onder toezicht van een aangestelde verantwoordelijke, gepaste kledij uit te kiezen. Moest deze manier van werken niet worden gehandhaafd en zou de kledij er ongewassen of ongestreken in zakken bijliggen, zou het een onmogelijk taak worden om deze uit te delen. Het zou bovendien een onoverzichtelijk rommel worden waarbij alles in 't honderd zou lopen.

    Verdere inlichtingen :
    Jean Fredrik Peeters-, e-mail:
    peeters.jean2@wanadoo.fr
    Opapat -Patrick Vincke -, e-mail: patrickvincke@telenet.be

    Voorlopig meewerkende blog's waar deze boodschap bij regelmatige tussentijden zal verschijnen:

    Blog “Opapat”:  http://blog.seniorennet.be/opapat
    Blog “Trekhaak 73”:  http://blog.seniorennet.be/trekhaak73
    Blog “Marleentje”:  http://blog.seniorennet.be/marleentje

    Blog “Paulie vertelt”: http://blog.seniorennet.be/paulie

     

    25-05-2006 om 20:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Salade van waterkers met aardbeien

     

    Ingrediënten voor vier personen
    1 bosje waterkers
    250 gram aardbeien
    1 sinaasappel (onbespoten)
    1 takje munt
    2 eetlepels olijfolie
    1 koffielepel balsamicoazijn
    1 mespunt fijne suiker
    zout
    peper uit de molen

    Was de waterkers en zwier ze droog.

    Haal de blaadjes van de takken.
    Was de aardbeien en haal de steeltjes eraf.

    Snij ze in vieren.
    Schil de sinaasappel met een dunschiller en leg een deel van de schil opzij.

    Schil de sinaasappel verder tot op het vruchtvlees en snij de vleespartjes tussen de bittere vliezen uit.

    Vang het sap op in een bord.
    Doe het sap samen met de azijn, de suiker en een snuifje zout en peper in een kom en klop op met een garde.

    Doe er onder voortdurend roeren de olie bij.
    Meng een vierde van de vinaigrette onder de waterkers en schik op een schotel.

    Leg de aardbeien erbij.

    Verdeel de muntblaadjes en een reepje geraspte sinaasappelschil erover en dien koel op.

    25-05-2006 om 20:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-05-2006 om 19:51 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Salade van gerookte zalm met fruit

     

    Ingrediënten voor vier personen
    150 gram meloenballetjes (diepgevroren)
    4 tomaten
    100 gram gemengde sla
    1 sinaasappel (onbespoten)
    4 schijven ananas (vers of in eigen nat)
    3 takjes munt
    1 pak gerookte zalm (liefst in blokjes gesneden)
    1 teentje look
    1 limoen
    2 eetlepels olijfolie
    grof zeezout
    peper uit de molen

    Laat de meloenballetjes ontdooien in een slakom.
    Schil de sinaasappel met een dunschiller.

    Zorg dat alleen het oranje deel van de schil meekomt.
    Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vlees in blokjes.

    Doe ze in de slakom.
    Was de sla en dep ze droog.

    Snij de ananas in blokjes.

    Haal de blaadjes munt van de takken.
    Doe alles bij de rest in de slakom en voeg de blokjes zalm toe.
    Rasp de sinaasappelschil boven de slakom.
    Pers de sinaasappel uit en zet het sap weg.
    Pel het lookteentje en hak het fijn.

    Doe hem bij het sinaasappelsap.

    Pers de limoen uit en doe het sap erbij, samen met de olie.

    Klop stevig op en giet deze vinaigrette in de slakom.
    Meng alles goed dooreen.
    Bestrooi met wat grof zeezout en kruid stevig met peper uit de molen.

    25-05-2006 om 14:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    25-05-2006 om 14:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Mexicaanse maïssoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g maïs (in blik)
    1 ui
    1 Spaans pepertje (piment)
    olijfolie om te bakken
    0.5 paprika (groen)
    0.5 paprika (rood)
    10 dl groentebouillon
    3 dl melk (halfvol)
    2 tomaten
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    peper
    zout

     

    Snipper de ui.

    Verwijder de zaden van de paprika's en de Spaanse peper.

    Hak deze in stukjes.

    Fruit de ui samen met de Spaanse peper in de olie.

    Bak ook even de paprika mee.

    Voeg de bouillon en de melk toe, breng aan de kook en draai dan het vuur laag.

    Pel de tomaten en snij ze in stukjes.

    Voeg de stukjes tomaat samen met de maïs aan de soep toe.

    Laat zonder deksel 30 minuten sudderen.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Bestrooi voor het opdienen met gehakte peterselie.

     

     

    Lasagne met radicchio rosso

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 vellen lasagne
    peper
    zout
    3 kroppen radicchio rosso
    1 ui
    1 teentje knoflook
    5 sneetjes spek (gezouten)
    3 cl olijfolie (extra vierge)
    130 g boter (bakboter)
    100 g kaas
    10 dl melk (vol)
    60 g bloem (tarwebloem)

     

    De lasagne in gezouten water beetgaar koken, spoelen onder de koude kraan en laten uitlekken.

    De radicchio wassen, drogen en in reepjes van 1 centimeter snijden.

    De gepelde ui en knoflook fijnhakken en met het in blokjes gesneden spek laten aanfruiten in een mengsel van boter en olie.

    De radicchio toevoegen, kruiden met peper en zout en op een laag pitje laten gaarstoven.

    Een blonde roux bereiden met de helft van de boter en de bloem, de melk erbij gieten en al roerend laten indikken.

    Een ovenschotel beboteren en daarin achtereenvolgens lasagneblaadjes, radicchiomengsel, witte saus en geraspte kaas schikken.

    Dit herhalen tot alles opgebruikt is en dan gedurende 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.

    Meteen serveren.

     

     

    Tamarinde-gemberijs met rode papaja

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eierdooiers
    145 g suiker
    2.5 dl melk (vol)
    3 dl room
    100 g tamarindepulp
    100 g gember (fijngesneden) op siroop
    2 papaja's

     

    Klop dooiers en suiker door elkaar tot het volume is verdubbeld.

    Breng de melk aan de kook in een steelpan en giet, als hij begint te schuimen, bij het eimengsel.

    Klop door elkaar en doe terug in de pan op laag vuur.

    Roer tot het mengsel dik wordt en blijft hangen aan de achterkant van een houten lepel.

    Haal van het vuur en zeef boven een koude kom.

    Roer er tamarindepulp, room en gember door.

    Laat afkoelen en giet dan in een ijsmachine.

    Volg de gebruiksaanwijzing.

    Als je geen ijsmachine hebt, giet dan het mengsel in een kleine metalen kom en zet die in de vriezer.

    Haal het mengsel om het paar uur uit de vriezer en klop het door.

    Hierdoor worden eventuele ijskristallen weer gebroken.

    Halveer de papaja's, schil ze en verwijder de zaadjes.

    Serveer een bol ijs in elke papajahelft.

    25-05-2006 om 14:24 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    25-05-2006 om 12:41 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Salade van gerookte schelvis met mango

     

    Ingrediënten voor twee personen
    200 gram gerookte schelvis
    1 rode ui
    1 mango
    1 limoen (onbespoten)
    3 takjes munt
    3 takjes koriander
    1 eetlepel olijfolie
    zout
    peper

    Doe de schelvis in een kookpot, giet er water bij tot de vis ruim onder staat en breng aan de kook.

    Laat twee minuten koken. Neem de pot van het vuur en laat de vis afkoelen in het water.
    Pel de ui en snij hem in dunnen ringen.
    Schil de mango en snij hem in blokjes.
    Schil de limoen met een dunschiller.

    Zorg dat alleen het groene deel van de schil meekomt.
    Doe de ui en de mango in een slakom, samen met de blaadjes munt en de koriander.

    Laat de vis goed uitlekken op een vel keukenpapier.

    Haal hem uiteen met je vingers en doe hem bij de rest.

    Rasp de helft van de limoenschil boven de kom.

    Pers de limoen uit en besprenkel de salade met het sap.

    Doe er de olie bij en breng op smaak met peper en zout.

    Meng alles goed dooreen met je handen of met twee eetlepels.

    Dien koel op.

    24-05-2006 om 20:46 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24-05-2006 om 19:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Omelet met forelfilet

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eieren
    0.4 dl melk (halfvol)
    peper
    zout
    50 g boter (bakboter)
    200 g forelfilet (gerookt)
    100 g amandelschilfers

     

    De eieren klutsen met de melk, de peper en het zout.

    De boter verhitten in een pan met dikke bodem en er de eierstruif ingieten.

    Kort laten stollen en daarop de reepjes gesneden forelfilet verdelen.

    Een sappige omelet bakken en net voor het serveren bestrooien met de geroosterde amandelschilfers.

    24-05-2006 om 19:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    24-05-2006 om 16:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Macaronigebak

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g macaroni
    10 dl melk (halfvol)
    125 g rozijntjes
    3 eieren
    75 g suiker
    1 zakje vanillesuiker

     

    Een kookpan omspoelen met koud water.

    Daarin de melk gieten en aan de kook brengen.

    De macaroni, de afgespoelde rozijnen, de suiker en de vanillesuiker bijvoegen.

    Goed roeren om aanbranden te voorkomen.

    Van het vuur nemen.

    De eieren luchtig door elkaar kloppen en ze bij de macaronimelk voegen.

    Goed roeren.

    Een vuurvaste schaal insmeren met boter.

    Hierin de bereiding gieten.

    Gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 190 graden.

    Laten afkoelen alvorens te serveren.

    24-05-2006 om 15:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    24-05-2006 om 14:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Romig zeevruchtensoepje met fijne groentjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg mosselen
    100 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    10 Sint-Jakobsnoten
    4 langoustines
    1 preiwit
    1 ui
    2 stengels bleekselderij
    5 dl visfumet
    2 dl Noilly Prat
    2.5 dl room
    1 kruidentuiltje
    20 g kervel
    1 eetlepel dragon (fijngehakt)
    20 g boter (bakboter)
    peper
    zout

     

    De groenten wassen en schoonmaken.

    De bleekselderij fijnsnijden en de prei in kleine ruitjes snijden.

    De ui pellen en fijnsnijden.

    De fijngesneden bleekselderij en ui even fruiten in boter.

    De mosselen toevoegen, op een hoog vuur laten openkoken, uit de schelpen halen en apart houden.

    Enkele mosselen in hun schelp bewaren voor de garnering.

    Het kookvocht van de mosselen zeven door een fijne puntzeef, de visfumet en het kruidentuiltje erbij voegen, tot de helft inkoken en daarna de Sint-Jakobsnoten en de langoustines erin gaar pocheren (4 tot 5 minuten).

    De zeevruchten uit het pocheervocht halen en warm houden.

    De langoustines pellen en de koppen met de scharen apart houden voor de garnering.

    Het kruidentuiltje verwijderen.

    De room en Noilly Prat bij het pocheervocht voegen en even inkoken tot een romig soepje.

    De preiruitjes beetgaar koken in de soep.

    Op het laatst de garnalen toevoegen en de soep op smaak brengen met peper en zout.

    De Sint-Jakobsnoten, mosselen en langoustines over warme borden verdelen en de soep erover gieten.

    Garneren met gehakte dragon, kervelpluksels, een mossel met schelp en een langoustinekop-met-scharen.

     

     

    Zeewolf met peper en gemberroomsaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g zeewolffilet
    4 sjalotten
    1 dl wijn (wit/droog)
    2 dl visfumet
    3 dl room
    zout
    1 eetlepel gember (geraspt)
    80 g boter (bakboter)
    400 g spinazie
    20 peperkorrels (zwart)
    3 cl olijfolie (extra vierge)
    15 g kervel

     

    Voor de saus de gehakte sjalotten in hete boter fruiten.

    De witte wijn toevoegen alsook de visfumet en voor de helft laten inkoken.

    De room toevoegen met een snuifje zout en terug inkoken tot de helft.

    Er de geraspte gember doormengen en dit alles 2 minuten laten sudderen alvorens deze saus door een fijne zeef te storten.

    Al roerend de zachte boterklontjes er doorwerken.

    Ondertussen de spinazie in hete boter eventjes aanstoven.

    De visfilets door de grof geplette peper halen, bestrooien met zout en in hete olijfolie flink aanbakken.

    Achteraf snel op keukenpapier de olie afdeppen.

    Eerst de spinazie op het warme bord schikken, dan de vis en het geheel overgieten met de saus.

    Garneren met kervelpluksels.

     

     

    Rood fruit op Zwitserse wijze

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g crème suisse
    1 dl room
    150 g frambozen
    5 dl water
    70 g poedersuiker
    2 eetlepels citroensap
    150 g aardbeien
    8 eiwitten
    500 g suiker
    2 dl water

     

    Klop de crème suisse gedurende 4 tot 5 minuten met de room en eau de vie.

    Bereid de frambozencoulis: pureer de frambozen en haal de frambozenpuree door een fijne zeef.

    Voeg het water bij de poedersuiker en wat citroensap en laat koken tot een lichte stroop.

    Voeg de frambozenpuree toe en laat gedurende enkele minuten inkoken.

    Vul de bodem van de coupe met een laagje frambozencoulis en schik hierop het rood fruit. Breng een laagje crème suisse aan in de coupe en laat twee uur opstijven.

    Bereid de Italiaanse meringue: laat de suiker en het water koken tot 120°C.

    Klop ondertussen het eiwit stijf en giet hierop de suikersiroop.

    Roer alles koud.

    Garneer hiermee de coupe en kleur even onder de grill.

    24-05-2006 om 14:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24-05-2006 om 10:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Gratin van aardappel en prei

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 aardappelen (Bintje)
    6 preiwitten
    50 g boter (bakboter)
    400 g verse kaas (mager)
    1 dl melk (halfvol)
    20 g Parmezaanse kaas
    50 g kaas
    1 teentje knoflook
    1 takje tijm
    zout

     

    De aardappelen schillen, bijna gaarkoken en in plakjes snijden.

    De prei schoonmaken, in ringen snijden en blancheren in kokend water met een beetje zout.

    Een ovenschaal invetten met wat boter en vullen met de aardappelen en de prei.

    De verse kaas mengen met de melk, beide soorten gemalen kaas, de geperste knoflook en de fijngehakte tijm.

    Het mengsel over de groenten gieten.

    Gedurende 15 minuten laten gratineren in een op 200 graden voorverwarmde oven.

    23-05-2006 om 18:08 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    23-05-2006 om 18:03 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Toastje Hollandse Nieuwe

     

    Ingrediënten

    4 sneetjes warm geroosterd brood

    2 nieuwe haringen

    1 klein fijngesnipperd uitje

    2 gehalveerde augurkjes

     

    Beboter de toast en leg op ieder sneetje een halve gefileerde haring.

    Bestrooi de vis met wat fijngesnipperde ui en decoreer de vis met een stukje augurk.

    23-05-2006 om 16:09 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    23-05-2006 om 16:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Struisvogelfilets met sinaasappelportsaus

     

    Ingrediënten

    4 struisvogelfilets

    Bakboter of olie

    Voor de saus:

    sap van 3 sinaasappelen

    15 cl. porto

    1 bouillonblokje

    1 sjalotje

    1 takje tijm

    1 blaadje laurier

    12 geplette bolletjes koriander

    peper

    zout

    nootmuskaat

    eventueel sausdikker naar keuze

     

    Laat het gesnipperde sjalotje glazig worden

    Voeg sinaasappelsap toe, samen met de kruiden.

    Laat 5 minuten zachtjes koken en giet door een zeef.

    Bak de filets en houdt ze warm.

    Giet het vet af.

    Blus met porto

    Voeg sinaasappelsap en bouillon toe.

     

    23-05-2006 om 13:38 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    23-05-2006 om 13:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Romige rabarber

     

    Ingrediënten

    500 gr. rabarber

    75 gr. suiker

    geraspte schil van 1/2 citroen

    2 dl half stijfgeslagen slagroom

    1 el Grand Marnier

     

    Maak de rabarber schoon en snijd hem in stukjes van 4 cm lengte.

    Kook de rabarber in zeer weinig water met de suiker en de citroenrasp zacht.

    Laat de rabarber afkoelen.

    Roer de Grand Marnier door de half stijfgeslagen slagroom en vermeng deze met de rabarber.

    Laat alles door en door koud worden.

    23-05-2006 om 10:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    23-05-2006 om 10:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gevulde flensjes met kaas en Noordzeegarnalen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    300 g Noordzeegarnalen (ongepeld)
    1 dl visfumet
    50 g champignons
    25 g kaas
    15 g boter (bakboter)
    1 eierdooier
    0.5 eetlepel citroensap
    peper
    zout
    6 eieren
    2.5 dl water
    2.5 dl melk (halfvol)
    270 g bloem (tarwebloem)

     

    De garnalen pellen, de koppen en schalen enkele minuten koken in de visfumet en zeven.

    De champignons schoonmaken, in vieren snijden en even koken in een pan met een weinig water, het citroensap, peper en zout.

    Het kookvocht van de champignons bij de garnaalfumet voegen.

    Een roux bereiden door de boter te laten smelten en er 20 g bloem door te roeren.

    De garnaalfumet erbij voegen en onder voortdurend roeren op een zacht vuurtje goed mengen tot een dikke, stevige saus.

    De garnalen, de gemalen kaas en de champignons door de saus mengen en op smaak brengen met peper en zout. (Een beetje kaas apart houden voor de afwerking.)

    Een beslag maken met de eieren, het water, de melk en de bloem.

    Mooie flensjes bakken met dit beslag.

    De flensjes vullen met de saus, oprollen, in een vuurvaste schaal schikken en overgieten met een lepeltje overgebleven saus.

    Bestrooien met de resterende gemalen kaas, enkele nootjes boter toevoegen en 15 minuten garen in een voorverwarmde oven op 180 graden.

     

     

    Lasagne van tomaten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 tomaten
    2 courgetten
    2 aubergines
    2 paprika's (rood)
    2 sjalotten
    2 teentjes knoflook
    6 cl olijfolie (extra vierge)
    6 takjes oregano
    4 eetlepels basilicum (fijngehakt)
    peper
    zout
    5 g suiker
    500 g mozzarellakaas
    10 vellen lasagne
    50 g Parmezaanse kaas

     

    De tomaten wassen en in stukjes snijden.

    De sjalotten en de knoflook fijnhakken en aanstoven in olijfolie.

    De stukjes tomaat, de oregano en de helft van het basilicum toevoegen.

    Gedurende 20 minuten zachtjes laten stoven.

    Vervolgens de saus mixen, laten inkoken en op smaak brengen met peper, zout en suiker.

    De groenten schoonmaken, in stukjes snijden en gaarstoven in olijfolie.

    De oven voorverwarmen op 175 graden.

    De voorgekookte lasagne eventjes in kokend water leggen en laten uitdruipen.

    De mozzarella in dunne schijfjes snijden.

    Een vuurvaste schotel insmeren met boter en de ingrediënten er in laagjes in schikken: eerst een laagje tomatensaus, dan lasagnevellen, groenten, een basilicumblaadje, mozzarellaschijfjes en opnieuw een laagje tomatensaus.

    Eindigen met tomatensaus, bestrooien met Parmezaanse kaas en in de oven laten bakken.

     

     

    Appeldroom

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g appelmoes
    1 citroenschil
    50 g rozijntjes
    4 eetlepels viili
    1 dl room
    2 eetlepels honing (vloeibaar)
    20 g amandelschilfers

     

    Schil de appelen, snij ze in parten en verwijder het klokhuis.

    Stoof ze met de citroenschil in een bodempje water gaar.

    Hou het deksel op de pan.

    Verwijder de schil en pureer de appelen.

    Roer de rozijnen erdoor en laat afkoelen.

    Klop de slagroom stijf.

    Meng met de appels, de viili en de honing.

    Schep in schaaltjes en bestrooi met de amandelen.

    23-05-2006 om 10:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    23-05-2006 om 09:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kalfsfricassee met tomaten & rozemarijn

     

    Ingrediënten voor 2 personen

    500 g kalfsfricassee
    4 mooie tomaten
    70 g tomatenpuree
    4 dl kalfsfond
    2 takjes rozemarijn

    1 laurierblad
    1 el rietsuiker
    boter

    olijfolie
    zwarte peper & zout

     

    Ontvel de tomaten en snij ze in vieren.
    Bak het kalfsvlees mooi bruin aan in boter en wat olijfolie, kruid flink met peper en wat zout. Voeg de stukken tomaat, suiker, laurier, rozemarijn en tomatenpuree toe en blus met de kalfsfond.
    Breng het geheel aan de kook en laat verder garen zonder deksel tot de saus mooi gebonden en het vlees boterzacht is.
    Breng verder op smaak en serveer op warme borden.
    Lekker met gebakken krieltjes of pasta.

    22-05-2006 om 19:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeieavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-05-2006 om 19:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kabeljauwfilet in mosterdsaus

     

    Ingrediënten

    750 gr. kabeljauwfilet

    Zout

    Peper

    Bloem

    70 gr. boter

    20 gr. bloem

    2 dl melk

    1 dl koffieroom

    2 el mosterd

    1 el fijngehakt bieslook

     

    Bestrooi de vis met wat zout en peper en haal de filets door wat bloem.

    Verhit 50 gr. van de boter en bak hierin de visfilets in 4 minuten per kant gaar en mooi bruin van kleur.

    Leg de vis op een schaal en houd hem warm.
    Smelt de 20 gr. overgebleven boter en roer er de bloem door.

    Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk en de koffieroom toe tot een gebonden saus is ontstaan.

    Roer de mosterd door de saus en maak hem op smaak met wat peper en zout.

    Schenk de saus over de vis en garneer het gerecht met het fijngehakte bieslook.

    22-05-2006 om 16:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    22-05-2006 om 16:10 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Couscous met kalfstong, verse groenten & pittig tomatensausje

    Ingrediënten voor 2 personen

    125g couscous
    1 kalfstong
    4 wortelen

    2 pijpajuintjes

    1 gele paprika
    1 rode ui

    1 preiwit

    2 kruidnagels

    1 laurierblad

    1 takje tijm

    peperbolletjes
    sausje:

    boter

    bloem

    tomatenpuree

    room

    sambal

    peterselie

    dragon
    olijfolie
    kerriepoeder
    zwarte peper & zout

     

    Zet de kalfstong één nacht van tevoren in (koud) lichtjes gezouten water.

    Spoel af onder stromend water en doe de tong in een ruime pan.

    Was de groenten en snij twéé wortelen en het preiwit grof, steek de kruidnagels in de ui en voeg ze samen met het laurierblad en tijm toe aan de tong.

    Voeg koud water toe tot alles ruim onder staat en breng aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat de kalfstong in anderhalf tot twee uur gaar worden.
    Snijd de overige twee wortelen in staafjes, de pijpajuin in schuine stukken en de paprika grof.
    Maak voor het sausje een blanke roux met de boter en bloem, bevochtig met wat bouillon van de tong en maak hiermee een gladde saus.

    Voeg tomatenpuree, wat zout en sambal naar believen toe en werk af met een scheutje room, wat verse dragon & peterselie.
    Ontvel de kalfstong, snijd ze in plakjes en hou warm in de rest van de achtergebleven bouillon.
    Roerbak de wortelen, pijpajuin en paprika in hete olie.
    Bereid de couscous volgens gebruiksaanwijzing en schep deze vervolgens bij de couscous, kruid met peper, zout en kerriepoeder.
    Serveer tenslotte de couscous op grote borden, leg een paar plakjes kalfstong erbovenop en werk af met wat tomatensaus.

    22-05-2006 om 12:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-05-2006 om 12:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Asperges met eieren en ham

     

    Ingrediënten

    1 1/2 kg asperges

    4 hardgekookte eieren

    8 plakken ham

    150 gr. boter

    nootmuskaat

     

    Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges af en schil ze dun.

    Leg de asperges met hun koppen dezelfde kant uit, maak er bosjes van en bind deze met een draadje vast.

    Kook de asperges in ruim water met wat zout in 45 minuten gaar.

    Haal de bosjes asperges met een schuimspaan voorzichtig uit het water en laat de groente uitlekken.

    Rangschik de asperges op een schaal en verwijder de draadjes.

    Pel de eieren, halveer ze en leg ze samen met de opgerolde plakjes ham rond de groente.

    Laat de boter smelten en doe hem in een kommetje.

    Serveer de asperges met de gesmolten boter, een bakje gemalen nootmuskaat en de gekookte nieuwe aardappelen.

    22-05-2006 om 10:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-05-2006 om 10:21 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Waterkerssalade

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 bakjes waterkers
    75 g blauwe kaas
    1 eetlepel mosterd
    0.2 dl sinaasappelsap
    3 cl notenolie
    1 eetlepel pijnboompitten
    1 cl arachideolie
    peper
    zout

     

    Snij de waterkers grof.

    Snij de kaas in kleine stukjes.

    Maak een vinaigrette.

    Meng de mosterd met het sinaasappelsap.

    Roer er de notenolie door.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Schep de waterkers, de kaas en de vinaigrette door elkaar.

    Bak de pijnboompitten goudgeel in een beetje arachideolie en strooi over de salade.

     

     

    Kaasfondue 'van eigen bodem'

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    120 g Nazarethkaas
    6 plakjes Fagnarkaas
    6 plakjes Ambiorixkaas
    30 cl pilsbier
    5 cl jenever
    2 theelepels maïszetmeel
    1 teentje knoflook
    6 sneetjes brood
    2 appelen (Jonagold)

     

    Het fonduepannetje goed inwrijven met het knoflookteentje.

    Er de in stukken gesneden kaas in doen, samen met het bier, de jenever en het in bier losgeklopt maïszetmeel.

    Goed mengen en op een zacht vuur laten smelten.

    Het fonduepannetje op het stel zetten.

    Het brood en de appel in stukjes verdelen.

    De stukjes appel besprenkelen met jenever of met citroensap.

    Op een stokje de stukjes brood en/of appel schuiven en in de gesmolten kaas dompelen.

     

    Tip:

    In plaats van appel kan ook ander hard fruit worden genomen.

     

     

    Yoghurtijs met ananas en munt

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 ananas
    200 g suiker
    2.5 dl yoghurt (mager)
    2 eiwitten
    2 eetlepels munt (fijngehakt)
    8 blaadjes munt

     

    Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes.
    Doe de ananas met de suiker in een keukenmachine en laat deze draaien tot een mooi glad mengsel is gevormd.
    Doe de yoghurt in een schaal en roer het ananasmengsel erdoor.

    Voeg eventueel meer suiker toe.
    Klop de eiwitten stijf.

    Schep de eiwitten en de munt door het yoghurt-ananasmengsel.

    Zet de kom 2 uur in de vriezer.

    Haal het ijs 5 minuten voor server uit de vriezer.

    22-05-2006 om 10:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    22-05-2006 om 09:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!