Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    18-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Preitaart exclusief

     

    Dit recept is geschikt voor: 4 personen
    Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
    Verwarm de oven voor op 225 graden.

    Zeer lekker en je kan naar eigen inzicht kruiden toevoegen of weglaten.

    Kan zowel warm als koud gegeten worden.

    Lekker met rauwkostsalade.

     

    Ingrediënten

    8 plakjes bladerdeeg

    500 gram prei

    Kruidenbouillonblokje

    Bakje champignons

    400 gram gehakt

    3 eieren

    1 eidooier

    Basilicum

    Knoflook

    Crème fraiche

    Geraspte kaas

    Peper en zout

    Platte ronde ovenschaal of springvorm

     

    Bereidingswijze:

    Plakjes bladerdeeg laten ontdooien.

    Gehakt rul bakken, prei toevoegen

    Bouillonblokje verkruimelen en toevoegen met wat water.

    Champignons in aparte pan bakken en later toevoegen.

    In schaal 2 eieren en de eidooier kloppen, crème fraîche en kruiden naar eigen smaak toevoegen.

    Goed doorroeren, de geraspte kaas erbij.

    Ik gebruik meestal 150 gram maar kan ook minder.

    De bodem van de schaal bedekken met bladerdeeg, hierop de prei enz. doen en dan het eimengsel eroverheen.

    De bladerdeeg in reepjes snijden en netjes over de "taart" leggen.

    Bestrijken met geklopt ei en dan ongeveer 30 minuten in de oven.

    18-12-2005 om 18:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Pittig Herderspannetje

     

    Ingrediënten voor 10 personen:

    2 kilo varkensschnitzel

    3 - 4 eetlepels gyroskruiden

    500 gr. grote uien

    1 blik sperziebonen (850 ml.)

    1 blik hele champignons (850 ml.)

    4 rode paprika's (800 gr.)

    450 gr. diepvries erwten

    600 gr. crème fraîche

    250 gr. slagroom

    250 ml. zigeunersaus

    zout

    cayennepeper

    evt. peterselie ter garnering

     

    1.

    Vlees schoonmaken, droogdeppen en in stukken snijden.

    Meng 2 - 3 eetlepels gyroskruiden door het vlees.

    Schil de uien en snij dunne ringen.

    Laat de bonen en de champignons uitlekken.

    Maak de paprika's schoon en snij ze in stukken.

     

    2.

    Vlees, uien, champignons, bonen, erwten en paprika op laag vuur in een grote braadpan (ca. 8 lt.) kort bakken.

    Meng de crème fraîche met de slagroom.

    Breng dit mengsel op smaak met zout, cayennepeper en 1 eetlepel gyroskruiden.

    Strijk het geheel over de gebakken groenten en het vlees en laat het ca. 12 uur koud staan.

     

    3.

    Smoor het geheel met het deksel op de pan in een voorverwarmde oven (electrisch 200 C / hete  lucht 175 C / gas stand 3) in ongeveer 150 minuten.

    Neem in de laatste 15 - 20 minuten het deksel van  de pan.

    Roer alles goed door en garneer eventueel met de peterselie.

    Serveren met stokbrood, kruidenboter en een lekker koud biertje..

    18-12-2005 om 16:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebuur doet moeilijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje


    Amai, wat onze gebuur nu in zich heeft weet ik niet.
    Sinds gisteravond is dat daar volle bak muziek.
    Het was tot middernacht.
    Deze morgend opnieuw vanaf 8 uur.
    Het staat zo luid dat wij hier zelfs bijna elkaar niet meer verstaan.
    Vragen om wat zachter te zetten helpt niet want dan lachen die ons vierkant uit.
    Het zal wel weer eens overwaaien zeker?
    Ondertussen proberen wij er toch een aangename zondag van te maken.

    18-12-2005 om 14:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Pasta met kikkererwten en paprikasaus

     

    Italiaans, hoofdgerecht, 4 personen, pasta

     

    Bereidingstijd in minuten

    25 minuten

     

    Bevat per eenpersoonsportie

    energie 565 kcal - eiwit 26 g

    vet 21 g - koolhydraten 78 g

     

    Ingrediënten

    2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

    4 eetlepels olijfolie

    1 blik tomatenpuree (70 g)

    3 rode paprika's, in stukjes

    1 blikje tomatenblokjes (400 g)

    1 eetlepel honing

    1 eetlepel Italiaanse kruiden

    300 g volkoren spaghetti

    1 blik kikkererwten (400 g)

    100 g pittige kaas (bijv. grana padano), in krullen

     

    Bereiden

    Knoflook 30 sec. in helft van olie fruiten.

    Tomatenpuree erdoor roeren en op laag vuur al roerend 1 min. meebakken.

    Paprika toevoegen en 1 min. roerbakken.

    Tomatenblokjes, honing, 100 ml water en kruiden erdoor roeren en geheel in 10 min. zachtjes gaarstoven, op smaak brengen met zout en peper.

    Spaghetti volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken.

    Kikkererwten met vocht in steelpannetje verwarmen, afgieten en door uitgelekte spaghetti roeren.

    Rest van olie door pasta scheppen, op smaak brengen met zout en peper.

    Paprikasaus over vier borden verdelen en pasta met kikkererwten erop leggen.

    Kaas erover strooien.

     

    Tip

    (W)etenswaardigheid:

    Wist je dat je met tomatenpuree meer lycopenen binnenkrijgt dan met verse tomaat, omdat het geconcentreerder is?

    Lycopenen zijn waardevolle antioxidanten.

    Antioxidanten kunnen vrije radicalen, die onder meer kanker kunnen veroorzaken, neutraliseren.

     

    Wijnadvies

    Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

     

    18-12-2005 om 13:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Rood witloofsalade met scampi en gefrituurde prei

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 stronkjes witloof (rood)
    1 eetlepel citroensap
    2 cl arachideolie
    peper
    zout
    2 preiwitten
    20 scampi
    4 takjes koriander

     

    De witloofstronkjes schoonmaken, de bittere kern verwijderen, het witloof overlangs doorsnijden en dan dwars in reepjes verdelen.

    Meteen vermengen met citroensap om verkleuring te voorkomen.

    De olie erdoor scheppen en kruiden met peper en zout.

    De preiwitten schoonmaken, wassen en in flinterdunne reepjes snijden.

    De scampistaarten aan alle kanten bakken op een matig vuur in een pan met antikleeflaag tot ze mooi oranje zijn.

    Intussen de preireepjes frituren in hete frituurolie (180 graden) en laten uitlekken op keukenpapier.

    De witloofsalade en de prei op borden schikken.

    De pan met de scampi even blussen met een half glas water en laten verdampen.

    De scampi op de salade schikken en garneren met gehakte verse koriander.

    Meteen opdienen.

     

     

    Feestelijke visfondue

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g tarbotfilet
    200 g zeeduivelfilet
    200 g roodbaarsfilet
    200 g rivierpalingfilet
    4 plakjes zalm (gerookt)
    1 Noordzeetong
    8 sint-jakobsnoten
    8 scampi
    4 langoustines
    125 g champignons
    1 ui
    0.5 paprika (groen)
    0.5 paprika (rood)
    4 worteltjes (primeurs)
    10 kolfjes maïs
    2 sneetjes spek (gerookt)
    4 takjes tijm
    20 g boter (bakboter)
    20 dl visfumet
    10 cl vermouth (droog)
    1 eetlepel ketjap (sojasaus)
    2 citroenen
    3 blaadjes lavas

     

    De reuzengarnalen pellen, spoelen met koud water, droogdeppen, overlangs middendoor snijden en de darmkanaaltjes verwijderen.

    De rode en groene paprika in kleine stukjes snijden.

    Vier minispiesjes maken door afwisselend telkens een stukje reuzengarnaal en een stukje paprika op een spiesje te rijgen.

    Het spiesje afwerken met een stukje maïs en een champignon.

    De paling in mootjes van 2 centimeter verdelen, spoelen en droogdeppen.

    De ui pellen en in kleine partjes snijden.

    Vier minispiesjes maken met de palingmootjes, partjes ui en champignons.

    De Noordzeetongfilets oprollen en vastprikken met een cocktailprikkertje.

    De sint-jakobsnoten spoelen met koud water en droogdeppen.

    De gerookte zalm in blokjes snijden.

    De worteltjes in blokjes verdelen.

    Per persoon een vel aluminiumfolie (15 centimeter op 15 centimeter) tot op 5 centimeter van de rand instrijken met boter.

    In het midden van elk vel een sint-jakobsnoot leggen en bestrooien met de blokjes zalm, wortelen en een takje tijm.

    Bevochtigen met wat visfumet en de folie dichtvouwen tot kleine papillotten.

    De langoustines spoelen met koud water, pellen en het darmkanaal verwijderen.

    Het staartje dichtvouwen en op een satéstokje prikken. Aan beide kanten van het staartje een maïskolfje en een spekblokje prikken.

    De tarbotfilet, de zeeduivelfilet en de roodbaarsfilet in kleine blokjes snijden, spoelen met koud water en droogdeppen.

    De verschillende soorten vis op een dienblad schikken, de minispiesjes en de papillotjes eromheen.

    Het dienblad naar wens garneren met de verse kruiden en de citroenpartjes.

    De visfumet aan de kook brengen met de vermouth, een weinig citroensap en de sojasaus.

    De lavasblaadjes toevoegen, drie minuten laten koken en zeven.

    Aan tafel de brander zo regelen dat de visfumet niet doorkookt, maar tegen de kook aan blijft pruttelen.

    De visblokjes op een fonduevorkje prikken en pocheren.

    Voor de papillotjes en de minispiesjes een netje gebruiken.

    Serveren met rijst, aardappelen in de schil, witte-wijnsaus en rémouladesaus.

     

     

    Bessenmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g blauwbessen
    125 g suiker
    5 dl room

     

    Per persoon een eetlepel bessen vermengen met een beetje suiker en in diepe glazen scheppen. De rest van de bessen pureren en door een fijne zeef halen.

    Naar smaak bestrooien met fijne suiker en roeren tot het sap en de suiker goed vermengd zijn.

    De room stijfkloppen en de bessenpuree er langzaam doorroeren.

    Met dit slagroom-bessenmengsel de glazen verder vullen.

    Gedurende minstens 2 uren laten opstijven in de koelkast.

     

    18-12-2005 om 13:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekker gespeeld afgelopen avond.
    Nog steeds zonder Jako.
    Onze kooien zijn weer gepoetst en Jako reageerde er positief op.
    In de kooi mag men Jako alsmaar verder aanraken.
    Hij zette vandaag zelfs al één poot op papa Ronny zijn hand.
    Met veel geduld zullen wij proberen zijn schrik te overwinnen.

    18-12-2005 om 00:28 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Paprikasoep

     

    Ingrediënten:
    2 gele paprika`s
    1/2 rode paprika
    1/2 groene paprika
    1 kleine ui
    25 gram boter of 2 eetlepels olie
    1 theelepel koenjit (geelwortel of kurkuma)
    1 liter kippenbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van een tablet
    2 eetlepels crème fraiche
    zout en versgemalen peper

     

    Voorbereiden:
    Snijd de schoongemaakte gele paprika`s zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes.

    Snijd de schoongemaakte rode en groene paprika zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes en zet ze apart voor de garnering.

    Snipper de ui.

     

    Bereiden:
    Verhit de boter of de olie in een pan en laat de gele paprikablokjes met het deksel op de pan ca. 10 minuten stoven zonder ze te laten kleuren.

    Roer er de koenjit door.

    Pureer de paprika met een scheutje bouillon in de foodprocessor en wrijf de puree door een fijne zeef om de schilletjes achter te houden.

    Breng de puree met de bouillon aan de kook.

    Laat de rode en de groene paprikablokjes 2 minuten meekoken.

    Roer de crème fraiche door de soep en breng verder op smaak met wat zout en peper

     

    17-12-2005 om 18:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Ovenschotel van kabeljauw met aardappelen

     

    kaas : Oud-Brugge

     

    ingrediënten voor 4 personen

    800 g kabeljauwfilet

    2 dl wijn (wit/droog)

    1 ui

    1 paprika (groen)

    1 paprika (rood)

    70 g tomatenpuree

    8 aardappelen (Charlotte)

    1 teentje knoflook

    1 cl olijfolie (extra vierge)

    2 eetlepels citroensap

    0,2 dl water

    100 g gemalen Oud-Brugge kaas

    5 g suiker

    1 takje tijm

    peper en zout.

     

    bereiding :

    De kabeljauwfilet spoelen, droogdeppen en in dobbelsteentjes snijden.

    De blokjes besprenkelen met citroensap.

    De ui en het knoflookteentje pellen.

    De ui in ringen snijden en de knoflook hakken.

    De aardappelen schillen en in plakjes van 3 mm dik snijden.

    De paprika's in reepjes snijden.

    Een vuurvaste schaal instrijken met boter en op de bodem ui-ringen en knoflook schikken. Daarbovenop komen de plakjes aardappel, vervolgens de visblokjes en de paprikareepjes. Tussen elke laag wat peper en zout en gemalen Oud-Brugge kaas strooien.

    In een kommetje een mengsel maken van de tomatenpuree, de olijfolie, peper, zout, het verkruimelde tijmtakje, de kristalsuiker en het water.

    Dit mengsel over de visschotel gieten en afwerken met de rest van de gemalen kaas. Voorzichtig de witte wijn langs de rand in de schaal gieten.

    Bovenop de bereiding nog enkele visblokjes schikken en afdekken met aluminiumfolie.

    De schaal in een voorverwarmde oven van 200°C plaatsen.

    Na 30 minuten de folie weghalen en 15 minuten verder laten gratineren.

    Serveren in de ovenschaal.

    17-12-2005 om 16:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Macaronisoep

     

    8 personen

    2 1/2 lt. water

    3/4 ons macaroni

    2 tl zout

    2 lepels boter

    8 lepels bloem

    1 ei

    maggi

    een stukje foelie.

     

    Breng het water met het zout, de foelie en de macaroni aan de kook.

    Laat de soep 45 minuten zachtjes koken.

    Voeg de boter al roerende toe en verwijder de foelie.

    Maak de bloem met wat water aan en voeg dit al roerende bij de soep.

    Klop het ei en al roerende een gedeelte van de soep erbij gieten.

    Dit mengsel weer terug doen bij de rest van de soep.

    Laat de soep nu niet meer aan de kook komen.

    De soep op smaak brengen met maggi-aroma.

    17-12-2005 om 12:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    17-12-2005 om 11:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelrecepten

    koken met wortelen

     

    Geglaceerde wortelen

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    2 bosjes jonge wortelen
    20 gram boter
    1 mespunt suiker
    enkele takjes peterselie

    Schraap de wortelen onder stromend water.

    Snij ze in dunne schijfjes en doe ze in een braadpan met dikke bodem.

    Schud even zodat de wortelen mooi verdeeld zijn over de bodem van de pan.

    Giet er water over tot ze net onder staan en voeg de suiker en de boter toe.
    Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken op een matig vuur.

    De wortelen moeten nog vast aanvoelen.

    Haal het deksel van de pan en laat al het water verdampen.

    Roer regelmatig om.
    Hak de peterselie fijn en strooi ze net voor het opdienen over de wortelen.

     

    Gekonfijte wortelen met sinaasappel en koriander

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    3 bosjes jonge wortelen
    2 eetlepels olijfolie
    1 sinaasappel (onbespoten)
    2 koffielepels azijn
    1 kaneelstokje
    1 koffielepel komijnzaadjes
    ½ citroen
    4 takjes koriander
    zout
    peper

    Schraap de wortelen onder stromend water en hak ze in schijfjes.

    Verhit de olijfolie in een kookpan en fruit de wortelen goudgeel.

    Giet de wortelen in een zeef en gooi de olie weg.

    Doe de wortelen terug in de pan.
    Kruid met peper en zout en voeg de azijn toe en een glas water.

    Hak het kaneelstokje in stukken en doe ze samen met de komijn bij de wortelen.

    Plaats het deksel op de pan en laat 15 minuten koken op een matig vuur.

    Roer regelmatig om.
    Schil intussen de sinaasappel met een dunschiller (alleen het oranje deel) en snij de schil in reepjes.

    Blancheer de reepjes in kokend water en schrik ze meteen onder koud stromend water.

    Haal nu ook het wit van de sinaasappel en snij die in partjes.
    Haal het deksel van de pan en verwijder de stukjes kaneel.

    Voeg er het sap van de halve citroen bij.

    Kook de wortelen onder voortdurend roeren op een hoog vuur tot het sap dikker wordt.

    Doe er de sinaasappelpartjes en de schil bij en laat nog enkele minuten doorkoken.
    Schik de wortelen op een schotel en strooi er de fijngehakte koriander over.

     

    Worteltaart

     

    Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
    250 gram wortelen
    2 eieren
    125 gram fijngemalen hazelnoten
    2 dl olie
    100 gram kristalsuiker
    50 gram bloem
    10 gram bakpoeder
    1 mespunt zout

    Schraap de wortelen onder stromend water en rasp ze fijn.

    Verwarm de oven voor op 180° C (gasoven 6).

    Breek de eieren in een kom en klop ze op met de suiker.
    Neem een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoten.

    Werk er met een houten spatel beetje bij beetje de opgeklopte eieren onder.

    Voeg de olie toe en de geraspte wortelen.

    Roer goed tot u een homogene massa hebt.
    Smeer een springvorm in met boter en giet er het deeg in.

    Zet de taart 40 minuten in de oven.

    Laat ze afkoelen in de vorm.

    Haal de taart uit de vorm en snij ze in stukken.

     

    Sorbet van wortel en sinaasappel met koriander

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 kg wortelen
    1 kg perssinaasappelen
    1 koffielepel korianderzaadjes
    1 chilipeper
    50 gram kristalsuiker
    10 takjes koriander
    50 gram pijnboompitten

    Schraap de wortelen onder stromend water, snij ze in stukken en doe ze in de sapcentrifuge.

    U moet 3 dl wortelsap hebben.
    Giet het wortelsap in een kookpan, voeg er de suiker bij en warm op.

    Doe er de korianderzaadjes en de chilipeper bij en haal de kookpan van het vuur.

    Laat afkoelen en giet het sap door een zeef.
    Pers de sinaasappelen uit en giet het sap bij het wortelsap.

    Snipper de helft van de koriander fijn en doe dat bij het sap.
    Giet alles in een ijsmachine of in een kom die u drie uren in het vriesvak zet.

    Bestrooi de bolletjes sorbet net voor het serveren met pijnboompitten en de rest van de korianderblaadjes.

    Versier met partjes

     

    17-12-2005 om 11:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kip met venkel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g kippenfilet
    peper
    zout
    cayennepeper
    2 venkelknollen
    8 eetlepels kippenbouillon
    2 citroenen
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    0.5 theelepel Provençaalse kruiden

     

    De venkel schoonmaken en in repen snijden.

    De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon.

    Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.

    Kruiden met peper en cayennepeper.

    Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden.

    Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.

     

    Tip: het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.

     

     

    Kalfsschenkel in looksaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    40 g boter (bakboter)
    4 kalfsschenkel
    6 uien
    8 teentjes knoflook
    15 g bloem (tarwebloem)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    3 dl vleesbouillon
    1 dl room
    peper
    zout

     

    De knoflookteentjes uit elkaar trekken en ze zonder te pellen in een kookpannetje schudden. Overgieten met koud water en aan de kook brengen.

    Vervolgens op matig vuur 30 minuten laten koken.

    De schijven kalfsschenkel aan beide zijden kruiden met zout en peper.

    De uien schoonmaken en grof hakken.

    In een kookpan de boter lichtjes laten kleuren en hierin het vlees leggen.

    De gehakte uien toevoegen.

    De kookpan afdekken en op een zacht vuur laten stoven zodat de vleessappen uitlopen. Vervolgens het vocht laten verkoken en het vlees laten kleuren.

    Overgieten met de vleesbouillon en afgedekt gedurende 40 minuten laten gaar worden.

    Wanneer de lookteentjes gaar zijn (na 30 minuten), deze laten uitlekken, pellen en door een zeer fijne zeef wrijven.

    Mengen met de bloem en de room en flink kruiden met versgemalen peper.

    Een kwartier voor het vlees gaar is, dit lookmengsel bij de vleessaus voegen, goed mengen en het vlees verder laten gaar worden.

    Het vlees op een voorverwarmde serveerschotel leggen, overgieten met de saus en bestrooien met fijngehakte peterselie.

    Onmiddellijk opdienen.

     

     

    Bananenyoghurt

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 dl yoghurt (mager)
    2 bananen
    2 sinaasappelen

     

    De sinaasappelen uitpersen.

    De bananen pellen.

    De yoghurt in een mengbeker gieten, het sinaasappelsap en de in stukken gesneden banaan toevoegen.

    Het geheel goed mixen en onmiddellijk serveren.

    17-12-2005 om 11:38 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Groentesoep

     

    8 personen

    2 1/2 lt. water

    1/2 a 1 pond poelet

    prei

    selderij

    bloemkooltje

    een paar spruitjes

    peterselie

    worteltjes

    1 ons vermicelli

    2 tl zout

    foelie

     

    Breng het water met het zout en de foelie aan de kook.

    Snijd het vlees in stukjes en laat het 2 uur in het kokende water trekken.

    Maak de verschillende groenten schoon en snijd ze fijn.

    Laat de vermicelli en de gewassen soepgroenten 45 minuten meekoken.

    Breng de soep op smaak met een paar maggiblokjes.

     

    16-12-2005 om 18:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verhaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    klik op het plaatje


    De kerstboom : Geschiedenis en traditie.

     

    De oorsprong van de kerstboomtraditie.

    Over de oorsprong van de kerstboomtraditie lopen de meningen uiteen.

    Er bestaan hierover verschillende versies, maar steeds wordt aan de kerstboom dezelfde symboliek toegeschreven: in het putje van de winter symboliseert de spar met zijn groenblijvende naalden het leven dat niet dood is en zal terugkeren.

    De geschiedenis van de kerstboom is voor een deel gebaseerd op waarheid, maar de tijd en de verbeeldingskracht hebben deze realiteit een eigen vorm gegeven, waardoor de mystiek rond de kerstboom alleen maar gegroeid is.

    We geven hier de meest gangbare verhalen die de ronde doen over de kerstboomtraditie.

    Zeer waarschijnlijk was het bij onze Germaanse voorouders traditie om de kortste dag te vieren met een altijd groene tak of boom uit het bos (conifeer, jeneverstruik, hulst, maretak, enz…).

    Deze boom of tak stond voor het leven dat voortgaat en was de voorbode van de vernieuwing. Ook het licht vormde een belangrijk symbool bij deze gebeurtenis.

    Om de langste nacht van het jaar te vieren werden er vreugdevuren ontstoken.

    Naar alle waarschijnlijkheid is deze traditie van de groenblijvende boom en van het licht bij de kerstening van Europa overgenomen door de Christelijke gebruiken.

    Ze maakt sinds die tijd deel uit van de kerstvieringen.

    De traditie om de kerstboom te versieren met kerstballen zou ontstaan zijn in de XIde eeuw.

    In die tijd gaven de troubadours voorstellingen op het kerkplein.

    Vooral het "mysterie " (de naam die gegeven werd aan deze voorstellingen) van het Paradijs was zeer in trek en kreeg een vaste stek in de Adventsperiode.

    Een boom (meestal de takken van een appelboom) versierd met rode appels symboliseerde dan de boom van het Paradijs.

    In de loop van de XVde eeuw vatten de gelovigen dan de gewoonte op om op 24 december, de feestdag van Adam en Eva, hun interieur op te smukken met deze versierde takken.

    Later werden door de Duitse kerstboomtraditie de appelboomtakken vervangen door een spar en de appels door kerstballen in allerhande kleuren.

    Wat er ook van zij, de traditie van de kerstboom heeft zo goed als zeker een Germaanse oorsprong.

    In de XVIde eeuw versierde iedereen zijn straat of huis met een groene boom (dit was meestal de spar van de Vogezen, toen de enige groenblijvende boom van streek).

    Dit wordt gestaafd door de edicten van Sélestat (Nederrijn).

    Deze edicten stelden een kapperiode in voor kerstbomen tijdens de kerstperiode (van 9 dagen vóór tot 9 dagen na Kerstmis).

    In Frankrijk was het Hélène de Mecklenbourg, echtgenote van de Duc d’Orléans en van Duitse origine, die in 1837 in de Tuilerieën voor het eerst een kerstboom versierde.

    Voor de invoering van de kerstboomtraditie in Groot-Brittannië en in de rest van het Europese continent zorgde Prins Albert van Saksen Coburg en Gotha.

    Via zijn huwelijk halverwege de XIXde eeuw met Koningin Victoria van Engeland verspreidde hij de traditie van de kerstboom in Groot-Brittannië.

    De missionarissen en de eerste Franse kolonisten zouden de kerstboom mee naar het Amerikaanse continent genomen hebben.

    Vandaag de dag maakt de kerstboomtraditie overal in de wereld deel uit van de heersende gebruiken.

    Deze van oorsprong christelijke traditie is uitgegroeid tot een symbool voor gelovigen en niet-gelovigen, groot en klein, arm en rijk, die samen rond deze boom de eindejaarsfeesten vieren.

    Hier in België moeten we voor de kerstboomtraditie teruggaan tot in de XVIIIde eeuw.

    In die tijd gingen de inwoners van de Ardennen in het bos een kleine spar zoeken waarmee ze hun huis in de kerstperiode versierden.

    Met de twee Duitse invasies die ons land tijdens deze eeuw meemaakte, kreeg deze traditie steeds meer ingang.

     

    Verschillende benamingen van land tot land

    Een "kerstboom" krijgt in Londen, Düsseldorf, Amsterdam in Parijs een heel andere naam.

    De Engelstaligen kozen voor de algemene term "Christmas tree", net als de Nederlandstaligen (kerstboom).

    De Duitsers spreken dan weer van een "Christbaum" of "Weihnachtsbaum" (kerstboom of Kerstnachtboom).

    In Frankrijk en Wallonië gebruikt men de term "sapin de Noël".

    Ongetwijfeld omdat de eerste kerstbomen "abies" waren (Latijnse naam voor "spar").

    Door de eeuwen heen blijkt dit een verkeerde benaming omdat de meeste Kerstbomen eigenlijk epicea zijn (Epicea Abies Karst in het Latijn).

    Door de invloed van de Franse taal wordt een kerstboom in Vlaanderen ook wel een "kerstspar" genoemd.

    In zuiderse landen omschrijft men de kerstboom als "de boom van de Geboorte" (Italië: Albero di Natale; Spanje: Arbol de Navidad).

    Die verschillende benamingen hebben ondertussen ruimschoots ingang gevonden.

    Voor de consument en de verdeler is het inderdaad makkelijker om de kerstboom met een algemene naam aan te duiden, veeleer dan de variëteit te specificeren.

    Dan zouden immers heel wat namen in omloop zijn.

    Bovendien is dat een stuk moeilijker voor de verkopers en vooral de gebruikers die vaak de variëteit of de naam van de boom helemaal niet kennen.

    16-12-2005 om 12:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Erwtensoep

     

    8 personen

    1 pak groene erwten

    2 1/2 lt. water

    1 pond varkenshiel

    2 preien

    2 uien

    selderijgroen of knol

    2 aardappelen

    zout

    peper

     

    Was de erwten, zet ze daags te voren in het water om te weken.

    De volgende dag opzetten met het weekwater.

    Doe de varkenshiel, de aardappelen en de fijngemaakte groenten erbij.

    Laat de soep 2 uur koken.

    Haal de varkenshiel uit de soep en snijd deze in kleine stukjes.

    Wrijf de erwten door een vergiet.

    Doe de soep weer in de pan,voeg het kleingesneden vlees weer toe en laat de soep nog een uurtje koken tot ze mooi gebonden is.

    Op smaak afmaken met peper en zout.

    In plaats van varkenshiel kunnen we ook één pond verse worst of een half pond worst en een half pond spek in de soep meekoken.

     

    16-12-2005 om 12:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten: Op verzoek met Blonde Leffe

    Vlaamse karbonaden

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g stoofvlees
    100 cl Blonde Leffe
    6 uien
    2 sneetjes wit brood
    1 takje tijm
    1 blaadje laurier
    0.5 bosje peterselie
    15 g bloem (tarwebloem)
    2 eetlepels bruine suiker
    1 cl azijn
    2 eetlepels mosterd
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout

     

    De uien schillen en in ringen snijden.

    De peterselie spoelen.

    De boter verhitten in een stoofpan.

    Het vlees aan alle kanten laten korsten.

    Het vlees uit de pan scheppen.

    De uien in het braadvet bakken tot ze goudbruin zijn.

    Bestrooien met bloem.

    Nog 1 minuut laten kleuren en omroeren.

    Het bier toevoegen.

    Blijven roeren tot het kookt.

    Het vlees terug in de pan leggen met tijm, laurier, peterselie, suiker en azijn.

    Zout en peper toevoegen.

    Het deksel op de pan leggen.

    Gedurende 1 uur laten sudderen.

    De sneetjes brood met mosterd bestrijken.

    Het brood op de saus leggen.

    Nog 1,5 uur laten sudderen.

    Serveren met frietjes of gekookte aardappelen.

     

     

    Konijn met pruimen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 konijn
    2 uien
    peper
    zout
    20 g bloem (tarwebloem)
    100 g boter (bakboter)
    7.5 dl wijn (wit/droog)
    33 cl Blonde Leffe
    1 dl vleesbouillon
    1 kruidentuiltje
    400 g pruimen (gedroogd)
    100 g rozijntjes
    2 sneetjes wit brood
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 cl azijn
    0.5 theelepel maïszetmeel
    1 eetlepel mosterd

     

    Het konijn in stukken snijden.

    De uien pellen en grof hakken.

    Het vlees kruiden met peper en zout en de stukken in bloem wentelen.

    Aan alle kanten mooi bruin bakken in hete boter.

    Uit de pan halen en de uien lichtbruin fruiten.

    De stukken konijn weer toevoegen en de wijn en het bier erbij gieten.

    Het kruidentuiltje toevoegen en gedurende 1 uur zachtjes laten stoven met het deksel op de pan.

    Wat bouillon toevoegen zodat het vlees blijft onderstaan.

    Ondertussen de pruimen en de rozijnen laten zwellen in lauw water.

    Het kruim van het brood in dobbelsteentjes snijden en goudbruin bakken in olie met boter.

    De peterselie fijnhakken.

    Het zetmeel en de mosterd losroeren in wat azijn.

    De stukken konijn op een dienschaal scheppen, de saus binden met mosterd en het zetmeelmengsel.

    De pruimen en de rozijnen toevoegen en ze even laten doorwarmen.

    De saus over het konijn scheppen en bestrooien met gebakken broodkorstjes en gehakte peterselie.

    Serveren met gekookte aardappelen.

     

    16-12-2005 om 09:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    16-12-2005 om 09:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Wortelroomsoepje met mosselen en saffraan

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg mosselen
    2 uien
    4 wortelen
    2 stengels bleekselderij
    2 preiwitten
    10 dl visfumet
    2 dl wijn (wit/droog)
    1.25 dl room
    75 g boter (bakboter)
    35 g bloem (tarwebloem)
    20 g kervel
    2 potjes saffraanpoeder
    peper
    zout

     

    De mosselen openkoken in de witte wijn en uit de schelp halen.

    De visfumet ondertussen opwarmen.

    De groenten wassen, schoonmaken en fijnsnijden.

    Een nootje boter laten smelten in een kookpan en de groenten even glazig fruiten.

    De groenten bestrooien met bloem, bevochtigen met de warme visfumet en het kookvocht van de mosselen, aan de kook brengen en op een zacht vuurtje laten garen.

    De soep mixen en zeven door een puntzeef.

    De mosselen toevoegen en net voor het opdienen de room erdoor roeren.

    Op smaak brengen met peper, zout en saffraan.

    Goed doorroeren.

    Serveren in een grote warme soepkom, uitscheppen in warme soepborden en garneren met kervelpluksels.

     

     

    Rundvlees op Elzasser wijze

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g stoofvlees
    40 g boter (geklaard)
    2 uien
    5 cl jenever
    5 jeneverbessen
    800 g zuurkool (rauw)
    2.5 dl wijn (wit/droog)
    8 aardappelen (Charlotte)
    1 theelepel maïszetmeel
    peper
    zout

     

    Het vlees opbinden met keukengaren.

    De geklaarde boter in een braadpan verhitten en het vlees aanbraden.

    De uien schillen, fijnhakken en bij het gebruinde vlees voegen.

    Flamberen met jenever, kruiden met zout en peper en overgieten met water.

    Het deksel op de pan zetten en 2,5 uur op een zacht vuur laten sudderen.

    De zuurkool gedurende 30 minuten stoven met de jeneverbessen en de witte wijn.

    De aardappelen schillen, spoelen en 20 minuten voor het einde van de kooktijd bij het vlees voegen.

    Het vlees uit de pan halen en 15 minuten warm houden terwijl het braadvocht wordt ingekookt.

    De aardappelen eveneens uit de pan halen en in een warme serveerkom overscheppen.

    De braadjus binden met maïszetmeel opgelost in 3 theelepels water.

    De saus zeven.

    De zuurkool op een warme serveerschaal leggen, het vlees in plakken snijden en op de zuurkool leggen.

    Overgieten met een gedeelte van de saus.

    De rest van de saus afzonderlijk opdienen evenals de aardappelen.

     

     

    Appel-kaasschotel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 citroen
    40 g rozijntjes
    4 appelen (Boskoop)
    4 plakjes cake
    2 cl rum
    2 eieren
    60 g boter (bakboter)
    60 g suiker
    250 g verse kaas (halfvet)
    2 theelepels maïszetmeel

     

    De citroen grondig wassen en de schil raspen.

    De helft van de citroen uitpersen.

    In een kommetje met heet water de rozijnen ongeveer 5 minuten laten zwellen.

    De appelen schillen, in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.

    De appelschijfjes een drietal minuten laten koken in een bodempje water.

    In een zeef laten uitlekken.

    In een ovenschotel de plakjes cake leggen en besprenkelen met rum.

    Boter, suiker en citroensap tot een schuimige massa roeren.

    Eén voor één de eierdooiers toevoegen en er daarna de verse kaas, het maïszetmeel en tweederde van de appelen erdoor mengen.

    De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het kaasmengsel roeren.

    Het geheel op de plakjes cake scheppen en de rest van de appelen en de rozijntjes erover verdelen.

    In 30 minuten gaar en goudbruin laten worden in een oven van 200 graden.

     

    16-12-2005 om 09:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jako is vanavond weer niet uit zijn kooi geweest.
    Toch zijn er vorderingen.
    Hij vraagt nu zelfs om kopje kraw te doen.
    Sinds vanavond mag men zijn poten eventjes strelen.
    Benieuwd wat het morgen zal worden.

    16-12-2005 om 01:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijze woorden

    Het ultieme geluk in het leven is de overtuiging dat wij bemind zijn.

    15-12-2005 om 22:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Fazantenfilet in bladerdeeg met ganzenleversaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    - 1 kruidentuiltje
    - 150 gram ganzenleverpastei
    - 2 koffielepels honing
    - 1 ei
    - 2 rollen bladerdeeg
    - peper en zout
    - 2 soeplepels porto
    - 20 cl witte wijn
    - 2 fazantfilets

     

    Bereiding

    - Verwarm de oven op 180°.

    - Meng de lichtjes verwarmde porto met de honing.

    - Bestrooi de fazantenfilets met peper en zout en smeer ze in met het porto/honing mengsel. Snij elk bladerdeeg in 2.

    Rol de filets in een plakje bladerdeeg.

    Maak kruisjes in het deeg met een fijn mesje en strijk in met wat eigeel.

    Schuif in de oven en laat 30 min. braden.

    - Bereid de saus: giet de wijn in een pannetje met de bouquet garni en de koffielepel honing. Laat tot de helft inkoken, voeg de in stukjes gesneden ganzenlever toe, haal de bouquet garni uit de pan en mix alles tot een moes.

    Breng op smaak met peper en zout.

    - Serveer de fazantenfilets met bosbessenmoes, met de saus apart.

    15-12-2005 om 19:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Bouillon

     

    8 personen

    1 1/2 pond mager rundvlees

    2 1/2 lt. water

    2 tl zout

     

    Snijd het vlees in stukjes en zet het op met water en zout.

    Laat de bouillon 3 a 4 uur zachtjes trekken in een gesloten pan.

    Geef bij de bouillon beschuitjes of geroosterd brood met een schijfje citroen.

    De bouillon kan gebruikt worden voor het maken van soep.

    Hij moet dan wel iets verdund worden.

    Voor heel sterke bouillon b.v. voor een zieke, neemt men 1 pond vlees per 1 lt. water.

    Gebruik het vlees uit de bouillon voor het bereiden van andere gerechten.

    15-12-2005 om 13:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Advocaattaart

     

    -In een springvorm een bodem maken van langevingers.

    -De bokkepootjes in vieren snijden.

    -2 pakjes slagroom stijf kloppen.

    -De bokkepootjes door de slagroom doen.

    -Een flinke scheut advocaat er door roeren.

    -Het mengel in de springvorm scheppen en laten opstijven in de diepvries.

     

    Het lekkerste is om ongeveer een uur voor serveren uit de diepvries te halen en bevroren te snijden.

    15-12-2005 om 11:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Slaatje van konijn met spekreepjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g konijnenfilet
    4 eetlepels pijnboompitten
    8 kolfjes maïs (babymaïs)
    100 sneetjes spek (gerookt)
    250 g salade-assortiment
    150 g bospaddestoelen
    100 g oesterzwammen
    50 g boter (roomboter)
    10 cl arachideolie
    2 cl notenolie
    2 sjalotten
    2 eetlepels mayonaise
    0.25 eetlepel mosterd
    1 dl cider
    peper
    zout

     

    De arachideolie mengen met de notenolie, de gehakte sjalotten, de mayonaise, de mosterd, de cider, peper en zout.

    Opkloppen met de garde of met de staafmixer.

    Door een fijne zeef gieten.

    De gemengde sla op de borden schikken en overgieten met de helft van de vinaigrette. Garneren met gebakken spekreepjes en kort meegebakken konijnenfilets in dunne reepjes.

    Bestrooien met geroosterde pijnappelpitten.

    De maïskolfjes halveren en aanbakken in een beetje boter.

    De paddestoelen aanfruiten in de rest van de boter.

    Maïs en paddestoelen bij het slaatje voegen, overgieten met de rest van de vinaigrette en lauw serveren.

     

     

    Zeebanket in een aardappelbakje

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    10 aardappelen (Bintje)
    2 eieren
    40 g boter (roomboter)
    peper
    zout
    nootmuskaat
    75 g paneermeel
    12 sint-jakobsnoten
    1 citroen
    200 g zeeduivelfilet
    100 g champignons
    200 g Noordzeegarnalen (ongepeld)
    15 g bloem (tarwebloem)
    1 dl room
    0.5 bosje peterselie

     

    Vooraf de garnalen pellen en de kopjes bewaren.

    De geschilde aardappelen koken, afgieten en laten drogen.

    Heet doorsteken met een draaizeef of een stamper.

    Vermengen met de eierdooiers, de helft van de boter en de kruiden.

    Grote, afgeplatte bollen draaien van het aardappelmengsel.

    Deze in het losgeslagen eiwit en het paneermeel wentelen, zoals bij aardappelkroketten.

    De handeling een tweede maal herhalen.

    Een dekseltje, dat later weggenomen wordt, nu reeds inkerven in de aardappelbol.

    De sint-jakobsvruchten spoelen in koud water en gedurende 5 minuten laten gaarsudderen in een bodempje water met wat zout en citroensap.

    Het zeeduivelvlees in blokjes snijden en op dezelfde manier laten gaar worden.

    De champignons in schijfjes snijden en gaarkoken met wat boter, een bodempje water, wat zout en ruim peper.

    Over de garnaalkopjes zoveel kokend water gieten als nodig is tot ze juist onderstaan en enkele minuten laten trekken.

    De rest van de boter smelten en vermengen met bloem.

    Deze blanke roux mengen met wat kookvocht van de zeeduivel, de sint-jakobsvruchten en de champignons en met een weinig garnaalextract.

    Al roerend binden op een matig vuur.

    De room bijvoegen en de saus wat laten inkoken.

    Eventueel door een zeef wrijven.

    De zeevruchten, de vis en de champignons in de saus mengen en warm houden.

    De aardappelbollen bakken in hete frituurolie.

    De deksels eraf snijden, de bakjes gedeeltelijk leeghalen en de holte royaal vullen met het zeebanket.

    Versieren met peterselie.

    Warm opdienen.

     

     

    Biscuit met eierpunch

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 eieren
    12 eierdooiers
    2 theelepels maïszetmeel
    4 dl melk (gecondenseerd)
    300 g poedersuiker
    280 g suiker
    240 g bloem (tarwebloem)
    vanille-extract
    1 dl alcohol
    15 g bakpoeder
    100 g hazelnoten (gemalen)
    50 g boter (roomboter)

     

    Eerst de ingrediënten voor de biscuit mengen: klop de 12 eieren met de kristalsuiker en het vanille-extract luchtig op. 

    Spatel er de bloem, de maïzena, het bakpoeder en de gemalen noten door.

    Warm de oven voor op 180 °C. 

    Boter een ringvorm in en bestuif met bloem. 

    Het beslag in de vorm gieten, 15 minuten bakken in de oven van 180 °C. 

    Laat de biscuit op een rooster afkoelen.

    Meng intussen de 12 eigelen, de gecondenseerde melk, de bloemsuiker, de alcohol (bijvoorbeeld: advocaat, rum, cognac of amaretto) en het vanille-extract voor de eierpunch. Bestrijk hiermee de biscuit.

     

    15-12-2005 om 11:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon mooi

    Liefde Installeren

          

    Helpdesk (HELP): Goeden morgen mijnheer, waarmee kan ik u van dienst zijn?

     

    KLANT: Ik heb er lang over nagedacht, maar ik wil nu LIEFDE gaan installeren. Kunt u mij daar stap voor stap bij gaan helpen?

     

    HELP: Ja zeker kan ik dat.

    Bent u er klaar voor?

     

    KLANT: Wat moet ik het eerst doen?

     

    HELP: De eerste stap is het openen van uw HART.

    Weet u waar uw HART zit mijnheer?

     

    KLANT: Ja, dat weet ik, maar er worden nu verschillende andere programma`s uitgevoerd. Kunnen die tijdens het installeren blijven draaien?

     

    HELP: Welke programma`s zijn dat mijnheer?

     

    KLANT: Laat me eens kijken, op het ogenblik worden OUD-ZEER.EXE, WROK .EXE en WREVEL.COM uitgevoerd.

     

    HELP: Geen probleem.

    OUD-ZEER.EXE wordt geleidelijk wel door LIEFDE gewist uit uw huidige besturingssysteem.

    Het kan zijn dat het in het geheugen aanwezig blijft, maar dan laat het andere programma`s ongemoeid.

    VERDRIET.EXE wordt op den duur wel door een module van LIEFDE overschreven die VERY-HAPPY.EXE heet.

    Maar WROK.EXE en WREVEL.COM moet u helemaal afsluiten.

    Door deze programma`s kan LIEFDE niet goed worden geïnstalleerd.

    Kunt u deze afsluiten mijnheer?

     

    KLANT: Ik weet niet hoe dat moet.

    Kunt u mij daarbij helpen?

     

    HELP: Met genoegen.

    Ga naar het startmenu en klik op VERGEVING. EXE.

    Doe dat net zolang tot WROK. EXE en WREVEL.COM helemaal zijn gewist.

     

    KLANT: O.K., dat is gebeurd.

    Nu is liefde zelf gestart.

    Is dat normaal?

     

    HELP: Ja hoor.

    U moet nu een melding krijgen dat het opnieuw wordt geïnstalleerd voor de levensduur van uw HART-DISK.

    Krijgt u die melding?

     

    KLANT: Ja, die zie ik.

    Is LIEFDE nu helemaal geïnstalleerd?

     

    HELP: Ja, maar denk eraan dat u nu alleen nog maar de basisprogramma`s heeft.

    U moet de andere HARTEN aansluiten voor de programma- uitbreidingen.

     

    KLANT: Oei.

    Ik krijg al een foutmelding.

    Wat moet ik nu doen?

     

    HELP: Welke foutmelding?

     

    KLANT: Er staat "FOUT-412-PROGRAMMA WORDT NIET UITGEVOERD OP INTERNE COMPONENTEN."

    Wat wil dat zeggen?

     

    HELP: Geen zorgen,mijnheer.

    Dat is een probleem wat wel vaker voorkomt.

    Het wil zeggen dat LIEFDE is ingesteld om op externe HARTEN te worden uitgevoerd, maar dat het nog niet op uw eigen HART draait.

    Het ligt nogal ingewikkeld, maar in lekenterm wil het zeggen dat u pas aan "LIEFDE" voor anderen toekomt als u eerst "LIEFDE" voor uw eigen computer draait.

     

    KLANT: Wat moet ik dan doen?

     

    HELP: Kunt u de directory "ZELF-AANVAARDING" openen?

     

    KLANT: Ja die heb ik.

     

    HELP: Mooi zo.

    U wordt er echt goed in.

     

    KLANT: Dank u.

     

    HELP: Graag gedaan.

    Klik op de volgende bestanden en kopieer die naar de directory "MIJN- HART", VERGEEF-JE-ZELF.DOC, KEN-JE-WAARDE.TXT en ERKEN-JE-BEPERKINGEN.DOC.

    De computer zal alle bestanden overschrijven die problemen geven en programma`s verbeteren.

    U moet ook OVERDREVEN-ZELFKRITIEK.EXE uit alle directory`s wissen en dan de prullenbak leegmaken zodat u zeker weet dat het programma voorgoed verdwenen is en nooit meer terug kan komen.

     

    KLANT: Zo dat is gebeurt.

    Hela!

    Mijn hart loopt vol met nieuwe bestanden.

    GLIMLACH.MPG draait nu op mijn beeldscherm en geeft aan dat HAPPINESS.COM in mijn HART worden overschreven.

    Is dat normaal?

     

    HELP:Dat gebeurt wel eens , ja.

    Voor sommige duurt het een tijdje, maar op den duur worden alle programma`s geladen.

    Maar alles op zijn tijd.

    Dus LIEFDE is nu geïnstalleerd en wordt uitgevoerd.

    Vanaf nu moet u het allemaal zelf aankunnen.

    Ik heb nog één ding,voordat ik ophang.

     

    KLANT: Ja?

     

    HELP: LIEFDE is een gratis programma.

    Zorg ervoor dat u het programma en de modules ervan geeft aan iedereen die u maar tegenkomt.

    Die geven u dan weer soortgelijke andere mooie modules.

     

    KLANT: Dat zal ik doen.

    Bedankt voor uw hulp.

    Hoe heet u trouwens?

     

    HELP:Noem me maar de Goddelijke Cardioloog , maar ik sta ook bekend als De Grote Heelmeester, maar de meeste mensen noemen me gewoon God.

    Men vindt dat een jaarlijkse controle voldoende is voor een gezond hart, maar de fabrikant (ik dus) beveelt een dagelijkse onderhoudsbeurt aan, wil men optimaal functioneren.

    Anders gezegd, blijf contact houden......

    Bless !!!

     

    15-12-2005 om 00:00 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is weer tijd om te gaan slapen.
    Nog even vertellen hoe het vandaag verder verlopen is.
    In de namiddag kregen onze kooien weer een grondige poetsbeurt.
    Voor Jako was dat weer een hele ervaring.
    Zijn kooi werd ook helemaal anders ingericht zodat hij het even gemakkelijk heeft als ik.
    Ondertussen heeft hij toch de moet gehad om de kooi even te verlaten.
    Vanavond zag hij het evenwel niet zitten om er uit te komen.
    Wel vond hij het fijn om gestreeld en geknuffeld te worden.
    Morgen speelt hij misschien weer mee, we zien wel.

    14-12-2005 om 23:37 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    advocaat zelf maken

     

    Kook gedurende een paar minuten een vanillestokje in 4 dl water en laat dit afkoelen.

    Klop vervolgens in een grote kom 12 eidooiers met 200 g suiker schuimig.

    Terwijl u klopt moet u geleidelijk het afgekoelde water (zonder vanillestokje) en 6 dl brandewijn toevoegen.

    Klop het mengsel au-bain-marie verder, tot het mengsel warmer wordt en begint te binden.

    De advocaat snel laten afkoelen en koel en donker bewaren.

    De kelder is ideaal!

    Tip: In plaats van brandewijn, kan men ook jonge jenever gebruiken.

    14-12-2005 om 18:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Omgekeerd perentaartje

     

    Nagerecht voor 4 personen
    2 eetlepels suiker

    2 eetlepels water

    slagroom, half stijf geslagen

    4 handperen, geschild van klokhuis ontdaan en in partjes gesneden

    4 bolletjes vanille-ijs

    150 gr bloem

    100 gr boter, in blokjes gesneden

    75 gr suiker

    1 mespuntje zout

    2 eetlepels water

     

    Bereidingstijd: 40 minuten

     

    Benodigdheden:
    4 Taartvormen van ± ø 12 centimeter.

    Bereiden:
    1
     Kneed de ingrediënten voor het deeg samen tot een bal en laat het 1½ uur in de koelkast rusten.

    2 Laat de suiker en het water inkoken tot een lichtbruine siroop en verdeel deze over de taartvormen.

    3 Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke plak.

    Leg de peerpartjes als een bloem in de taartvormen.

    Leg het deeg over de vormpjes en rol er met een deegrol overheen, zodat de overgebleven deeghoekjes er af vallen.

    Druk het deeg aan de zijkanten iets aan.

    4 Bak ze af in een voorverwarmde oven op 200ºC ongeveer 15-20 minuten.

    Direct een bord op de taartvormen leggen en beiden omkeren.

    Serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom.

    14-12-2005 om 12:24 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank aan nonkel Theo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje


    Bij deze wil ik graag nonkel Theo (dat is de persoon die mij alle warmte en liefde heeft gegeven vanaf mijn geboorte tot aan mijn 12 weken) hartelijk bedanken voor de goede raad hoe wij de problemen omtren Jako moesten oplossen.
    Ook de andere leden van het Daronibirds-forum hebben heel wat goede raad gegeven.
    Ik ben benieuwd of Jako vanavond weer uit zijn kooi zal komen.
    Papa Ronny vertikt het namelijk om hem zelf uit zijn kooi te halen want dat moet hij nu eenmaal zelf doen.
    Hij moet nog heel wat leren, zoals opstappen bv.
    Ik breng na het speeluurtje weer verslag uit hoe het deze keer verlopen is.

    P.S.: Ik moet wel op bevel uit mijn kooi komen, om te douchen bv.
    Zin of gene zin, opstappen moet ik.
    Amai, als Jako dat allemaal geleerd heeft moet hij ook op bevel gaan douchen.
    Kunnen we samen zingen van "Singing In The Rain".

    14-12-2005 om 10:29 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Broodpudding

     

    Ingrediënten

    -oud brood + 800 gr
    -1 pakje vanille pudding 50 gr
    -Maïzena 100 gr
    -bruine suiker + 100 gr
    -witte suiker + 100 gr
    -vanille suiker 2 pakjes = 16 gr
    -rozijnen 250 gr
    -koffie + ¾ liter
    -melk of water + 100 ml
    -een beetje honing 2 eetlepels
    -geraspte citroenschil of een beetje citroensap 10 gr
    -een beetje Rum of rum essence 5 cl
    -eventueel 1 of 2 geschilde in stukjes gesneden appelen
    -een beetje boter of margarine
    -enkele blokjes pure of melk chocolade + 120 gr

    Zo maak je het klaar.
    Maal het oud brood fijn. (Mixer, blender of keukenrobot).

    Zo krijg je grof paneermeel.
    Voeg de pudding, maïzena, suikers en rozijnen erbij.

    Goed mengen.
    Voeg de koffie, melk, honing, citroen en de rum erbij.

    Alle ingrediënten goed mengen.
    Schep het deeg in een vuurvaste, ingevette schotel of in een beboterde bakvorm.
    Leg in het midden de stukjes appel.
    Zet deze in een voorverwarmde oven (200 graden).
    Laat ongeveer 60 à70 minuten bakken op 200 tot 210 graden (naargelang de hoeveelheid).
    Haal de warme broodpudding uit de schotel of bakvorm en leg de blokjes chocolade er op.
    Smeer de gesmolten chocolade uit over de broodpudding en laat afkoelen.


    In plaats van het brood te malen:
    Snijd de korsten van het brood.

    Breek het broodkruim in stukken en leg het in een mengkom.
    Giet er de koffie en de melk over en laat een tijdje weken.
    Draai alles door een zeef.
    Alle ingrediënten goed mengen.

    Vervolgens dezelfde bakmethode als hierboven.

    14-12-2005 om 10:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mop

    Tijdens een tekenles vertelt de leraar dat er ooit eens een schilder was die met één beweging van zijn penseel een lachend gezicht kon veranderen in een wenend gezicht.
    Zegt een leerling: "Dat kan mijn vader ook, en die kan dat met z'n blote handen.

    14-12-2005 om 09:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Champignon-pannenkoek

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    60 g bloem (tarwebloem)
    1 ei
    1.25 dl melk (halfvol)
    zout
    2 g bakpoeder
    250 g champignons
    5 sneetjes spek (gerookt)
    2 uien
    selderijzout
    peper
    20 g boter (bakboter)
    2 dl room

     

    Voor het deeg de bloem mengen met het bakpoeder en het zout.

    Het losgeklopte ei en de melk toevoegen en tot een glad deeg roeren.

    Dunne pannenkoekjes bakken en warm houden.

    Het spek in dobbelsteentjes snijden.

    De uien schoonmaken en fijnsnijden.

    Het spek en de ui fruiten in wat boter.

    De champignons afborstelen en in schijfjes snijden en eveneens aanfruiten in wat boter. Kruiden met een flinke snuif selderijzout en er het spek met de uien bijvoegen.

    Alles laten stoven.

    De room toevoegen en laten indikken.

    Op smaak brengen met peper.

    Op elke pannenkoek een weinig vulsel scheppen en dubbel plooien of oprollen.

    Warm opdienen.

     

     

    Hamburger met aardappelrösti

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    10 bosjes radijsjes
    2 wortelen
    peper
    zout
    2 cl wijnazijn (wit)
    1 cl notenolie
    1 cl arachideolie
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    4 aardappelen (Bintje)
    80 g boter (bakboter)
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    4 hamburgers
    peper
    zout
    nootmuskaat

     

    De radijsjes wassen en de wortelen schillen.

    Beide in dunne plakjes snijden en vervolgens in kleine staafjes.

    Peper en zout door de azijn roeren tot het zout opgelost is en er beide soorten olie doorkloppen.

    De groenten 30 minuten laten marineren in de vinaigrette en er de gehakte peterselie doorroeren.

    De aardappelen schillen, ze grof raspen, mengen met peper en zout en er hoopjes van maken. Bakken in de helft van de boter met de olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag tot ze goudgeel en krokant zijn.

    Nu en dan een beetje platdrukken.

    De hamburgers aan beide kanten mooi bruin bakken in de rest van de boter op een tamelijk zacht vuur.

    Serveren met telkens 2 eetlepels gemarineerde groenten en aardappelrösti.

    Een pittige en gezonde variant op de traditionele hamburgersausen.

     

    Tip: de aardappelrösti kunnen worden gemengd met allerlei geraspte groenten als wortelen, courgettes, koolrabi, knolselderij of met geraspte kaas.

     

     

    Bladerdeegje met appeltjes en gember

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g bladerdeeg
    2 appelen (Boskoop)
    1 eetlepel gember (geraspt)
    50 g suiker
    2 cl pommeau
    150 g frambozen
    5 dl water
    70 g poedersuiker
    2 eetlepels citroensap


    Schil de appelen en snijd ze in stukjes.

    Rasp de gember.

    Vul kleine ronde vormpjes met het bladerdeeg en bestrooi het met grove suiker.

    Bedek het daarna met de appelen en de gember.

    Bak de taartjes in de oven op 200°C.

    Flambeer het gebak met de pommeau.

    Bereid de frambozencoulis: pureer de frambozen en wrijf de frambozenpuree door een zeer fijne zeef.

    Voeg het water bij de poedersuiker en wat citroensap en laat koken tot een lichte stroop.

    Voeg de frambozenpuree toe en laat gedurende enkele minuten inkoken.

    Presenteer het gebak op een spiegel van frambozencoulis en werk af met een blaadje munt.

    4 blaadjes munt

    14-12-2005 om 09:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze avond is het eindelijk gelukt.
    Jako is eindelijk uit zijn kooi gekomen.
    Echt meespelen was er nog niet bij maar hij ging toch al eens op verkenning.
    Hij vond het ook niet erg dat ik naast hem kwam zitten op zijn kooi.
    Hij moet nog wel leren opstappen want vroeger werd hij altijd ruw uit zijn kooi gehaald.
    De schrik zit er nog altijd wel een beetje in.
    Maar met veel liefde en de allerbeste zorgen van ons allen zal hij die schrik ook wel overwinnen.
    Ik ben er van overtuigd dat alles nog goed gaat komen.
    Dit gezegd zijnde wens ik iedereen een goede nachtrust toe.

    14-12-2005 om 00:11 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk eens naar mijn Hollywoodster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-12-2005 om 22:45 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Monchoutaart

     

    Ingrediënten:

    half pakje roomboter

    220g tarwebiscuit

    120g basterdsuiker

    pakje monchou

    0.25 l slagroom

    blik (taart)vulling (kersen/aardbeien)

     

    Bereiding:

    Maak de biscuit fijn en meng deze met boter.

    Leg dit mengsel op de bodem
    van de ingevette bakvorm.

    Meng de basterdsuiker en de monchou, en doe hier de stijfgeklopte slagroom door.

    Leg dit mengsel op de bodem en leg hieroverheen een laag van de vulling.

    Zet het geheel 1 dag koel weg.
    Garneer het met slagroom.

    13-12-2005 om 19:08 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Kippen knotsjes met pikante dip


    Ingrediënten per persoon:

    6 kippenvleugels
    zwarte peper & wat zout
    dipsaus:
    2 el Griekse yoghurt
    ½ ontvelde, ontpitte en fijngehakte tomaat
    1 mespunt sambal
    ½ zeer fijngesnipperd sjalotje
    1 el fijngehakte verse bieskook

     

    - Snijd de vleugeltjes middendoor en hou enkel het dikste gedeelte, de rest kan u ook grillen of bakken naar wens, wij houden ons nu bezig met de mooiste helft dus.

    Snij aan de zijde waar het werd doorgehakt het vel los van het been en trek het helemaal naar het andere einde toe zodat er een soort knotsje ontstaat.

    Na wat oefening is dit zeker niet moeilijk.
    - Kruid de knotsjes met peper en wat zout en frituur ze tot ze mooi knapperig zij.

    Laat uitlekken op keukenpapier.
    - Meng alle ingrediënten voor de dipsaus.
    - Serveer de kippenknotsjes koud of warm naar keuze, samen met de pikante dip.

    13-12-2005 om 16:18 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Kaastoasts

     

    kaas : Floreffe Selection

     

    ingrediënten :

    2 sneetjes wit brood

    10 gr. boter

    1 eetlepel mosterd

    100 gr. gekookte ham

    1 tomaat

    1 perzik (in blik)

    100 gr. Floreffe Selection

    Paprikapoeder

     

    bereiding :

    Per persoon een sneetje wit brood met zachte korst roosteren en er boter en mosterd op smeren.

    Daarop een plakje ham, een schijf tomaat, een halve perzik en een plak Floreffe Selection leggen.

    Bestrooien met paprikapoeder, een houten prikker dwars door het beleg prikken en alles in de hete oven zetten tot de kaas gesmolten is.

    13-12-2005 om 13:44 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedicht

    Liefde is als een roos

     

    Ze zeggen liefde is als een rivier
    waarin je verdrinkt in emoties
    Ze zeggen liefde is als een scherpmes
    die je ziel laat bloeden
    Ze zeggen liefde is als honger
    die altijd gestild moet worden
    Maar ik zeg liefde is als een bloem
    en jij bent zijn enige zaad.

    Het is een hart
    bang om te breken
    dat nooit geleerd heeft om te dansen
    Het is de droom
    bang om wakker te worden
    dat nooit een kans neemt
    Het is die ene die nooit word genomen
    en ook niet kan geven
    Het is de ziel die bang is om te sterven
    en nooit geleerd heeft om te leven.

    Als de nacht te eenzaam wordt
    en de weg veel te lang
    En als je denkt dat liefde alleen bestemt is
    voor de gelukkigen en de sterken
    Onthoud dan, dat in de winter
    ver onder de koude sneeuw
    Ligt een zaadje, dat met de liefde van de zon,
    wordt het in de lente de roos.

    13-12-2005 om 13:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    13-12-2005 om 13:37 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kruidige aardappel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 aardappelen (Nicola)
    80 g verse kaas (mager)
    1 dl yoghurt (mager)
    peper
    zout
    cayennepeper
    0.5 citroen
    1 bakje tuinkers

     

    De aardappelen schoonborstelen en ze gedurende 15 minuten koken in water.

    In aluminiumfolie wikkelen met een klontje boter en ze nog 10 minuten in de oven zetten (op 200 graden) of op de barbecue.

    De verse kaas mengen met de yoghurt en op smaak brengen met peper en zout, cayennepeper en citroensap.

    Er vers afgeknipte tuinkers doorroeren en de saus over de aardappelen scheppen.

     

    Tip: de folie openvouwen en de aardappel kruiselings insnijden.

    De schil naar buiten toe klappen en opvullen met de saus of vulling.

     

     

    Magie van de heksenmix

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g oesterzwammen
    100 g kastanjechampignons
    100 g shiitake
    40 g boter (bakboter)
    1 teentje knoflook
    1 krop sla (eikenblad)
    1 krop ijsbergsla
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    1 cl sesamolie
    2 cl balsamicoazijn
    0.5 eetlepel mosterd
    2 eetlepels pijnboompitten
    kiemen
    1 bakje tuinkers

     

    Maak de paddestoelen schoon en laat ze heel.

    Pel de knoflook en snipper fijn.

    Smelt de boter in de pan, voeg de paddestoelen en de knoflook toe en stoof in een kwartiertje zachtjes gaar.

    Maak de slablaadjes los, deel ze in stukjes, was en droog ze.

    Maak een vinaigrette van de olijfolie, sesamolie, balsamicoazijn, mosterd en pijnboompitten. Schep de vinaigrette door de sla.

    Schik de sla op de borden.

    Schik de lauwwarme paddestoelen erop.

    Versier met de kiemen en de tuinkers.

     

     

    Bosbessen-citroenmuffins

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    175 g boter (roomboter)
    120 g amandelpoeder
    0.5 citroenschil
    200 g poedersuiker
    100 g bloem
    5 eiwitten
    200 g bosbessen

     

    Laat de boter langzaam smelten in een pan tot hij goudbruin van kleur is.

    Doe de amandelen, geraspte citroenschil, poedersuiker en bloem in een schaal.

    Meng goed.
    Roer de eiwitten erdoor.

    Schenk de gesmolten boter erbij en meng alles goed door elkaar.

    Schenk het beslag in muffinvormpjes.

    Leg de bosbessen erbovenop.
    Bak de muffins ca. 15 minuten op 200 °C of tot ze goudbruin van kleur zijn.

    Laat de muffins op een rooster afkoelen.

    13-12-2005 om 13:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even geduld voor het menu van de dag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het ogenblik is er hier bezoek.
    Daarom zal het menu van de dag wat vertraging oplopen.

    13-12-2005 om 10:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-12-2005 om 10:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Tja, Wat Jako betreft veranderd er nog weinig.
    Hij wil nog steeds niet aangeraakt worden of uit zijn kooi komen.
    Als ik over zijn kooi loop tijdens het spelen negeert hij me zelfs.
    Ik word er een beetje triestig van.
    We zullen wel zien wat morgen zal brengen.

    12-12-2005 om 23:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten

    Gevuld varkenshaasje met champignons met ratatouille & aardappelgratin

     

    Ingrediënten voor 4 personen:

    800g varkenshaasje
    200g champignons

    1 sjalot

    citroenmelisse
    ratatouille:
    1 rode & 1 groene paprika

    1 courgette

    1 aubergine
    2 tomaten

    2 teentjes knoflook

    1 dl gezeefde tomaten
    saus:
    1 rode ui

    1 teentje knoflook

    1 laurierblad

    1 kruidentuiltje
    1 glas rode wijn

    2 dl wildfond
    verder:
    zwarte peper uit de molen & zout

     

    - Doe de champignons in de cutter en maak ze samen met de sjalot fijn.

    Stoof ze even aan in wat olie, laat afkoelen en meng er vervolgens wat citroenmelisse onder.
    - Snijd de varkens haasjes in porties en maak er een opening langs de zijkant in, vul deze op met het champignonmengsel.

    Sluit met een cocktailprikker.
    - Maak de groenten voor de ratatouille schoon en snij ze in brunoise.
    - Stoof een gehakte ui en knoflook aan in wat boter, blus met de rode wijn.

    Voeg het laurierblad en kruidentuiltje toe en laat inkoken tot bijna alle vocht verdwenen is. Giet de wildfond erbij en laat 15 minuten pruttelen.

    Zeef de saus en hou opzij.
    - Bak de varkenshaasjes mooi aan in hete olie & wat boter, laat ze verder garen naar wens onder deksel.
    - Doe ruim olijfolie in een antikleefpan en stoof hier de groenten voor de ratatouille met uitzondering van de tomaten en gezeefde tomaten.

    Laat zo'n 10 minuten rustig stoven, roer regelmatig om.

    Voeg de gezeefde tomaten toe en breng op smaak met royaal peper en wat zout.

    Schep er net voor het serveren de tomaten onder.
    - Neem het vlees uit de pan en hou nog even warm, blus de pan met de rode wijnsaus en laat even inkoken.
    - Schik de ratatouille (met een kookring) op een groot bord, dresseer er het vlees naast en geef er de saus apart bij.
    - Lekker met aardappelgratin.

    12-12-2005 om 18:37 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Maredsoussoep

     

    Benodigdheden

    Ajuinen (vijf grote)

    Boter

    Bouillon blokjes (4)

    Gepelde tomaten (2 blikken)

    Tomatenpuree ( 2 tot 3 blikjes)

    2 liter water

    Een kuipje maredsous smeerkaas

     

    Bereiding

    Je laat je boter smelten niet bruinen.

    Je gooit daar alle ajuinen in (in stukken gesneden), en laat die wat glazig worden niet bruinen.

    Je doet er je water bij, de bouillon blokjes en de gepelde tomaten.

    Laat dit alles een minuutje of 20 koken  tot de ajuin zacht is.

    Je neemt die van het vuur en mix die glad.

    Daarna voeg je de tomatenpuree en het kuipje smeerkaas erbij en mix die nog eens goed door.

    Wat  bij kruiden eventueel met wat  peper en je hebt een heel lekkere tomatenroom soep (zout heb je al van je bouillon blokjes).

    Je kunt die soep zo eten zonder iets bij maar ze is ook heel lekker als je een heel klein scheutje porto in je bord doet.

    Of een beschuit met gemalen kaas er in laten drijven heel heel lekker.

    Smakelijk.

    12-12-2005 om 16:13 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Kipfilet met paprikasaus

     

    Ingrediënten

    4 enkele kipfilets

    peper

    zout

    40 gr. boter

    1 sjalot gesnipperd

    1 rode paprika in kleine stukjes

    1 pakje roomsaus voor groenten en pasta

    1 el crème fraiche

     

    Wrijf de kipfilets in met peper en zout naar smaak en bak ze in 30 gr. van de boter rondom bruin en in 25 minuten helemaal gaar.

    Fruit de sjalot in de rest van de boter in 3 minuten glazig.

    Voeg de paprikastukjes toe en bak deze 2 minuten mee.

    Laat de paprika in 5 minuten op een laag vuur helemaal gaar smoren.

    Bereid de saus volgens de gebruiksaanwijzing.

    Schep het paprikamengsel en de crème fraiche erdoor en warm de saus kort door.

    Snijd de kipfilets in plakjes en lepel er een beetje van de saus over.

    Serveer de rest van de saus er apart bij.

    12-12-2005 om 14:23 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemiddag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Amai, gaat dat smaken zeg.
    Hier kom ik wel enkele dagen mee toe.

    12-12-2005 om 12:46 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten

    Kerrie van varkenstongetjes met duo van risotto & fijne boontjes

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 varkenstongetjes
    3 selderstengels

    wit van 1 prei

    1 wortel

    1 ui

    2 kruidnagels

    takje tijm
    350g rijst voor risotto, type Arborio
    200g verse fijne boontjes

    1 appel, in brunoise gesneden
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    1 el kerriepoeder
    1½ liter kippenbouillon, mag van blokjes
    1 dl soja room (type Alpro S line)
    lookscheuten voor de afwerking
    zwarte peper uit de molen

    zout

     

    - Zet de tongen 2 uur in licht gezouten water, spoel onder stromend water en doe in een ruime pan.

    Voeg de in stukken gesneden wortel, selder, prei, ui, het takje tijm, de kruidnagels en een ruime draai van de pepermolen toe.

    Zet onder water en breng aan de kook, draai het vuur vervolgens lager en laat de tongetjes in ruim een uur gaar worden.

    Neem uit de pan en laat even afkoelen, zeef de bouillon.
    - Snij de tongen in dunne plakjes en hou ze warm in wat bouillon.
    - Laat een fijngesnipperd sjalotje even zweten in olijfolie

    Voeg de kerrie en de appel-brunoise toe en laat even meestoven

    Blus met 3 dl bouillon van het vlees en laat voor de helft inkoken, breng op smaak met peper & zout en werk af met de soja room.
    - Kook of stoom de boontjes beetgaar.
    - Bereid een risotto.
    - Dresseer het gerecht als volgt: Schep wat risotto in een kookring, doe hierop wat boontjes, weer wat risotto en enkele plakjes vlees, werk af met een plukje lookscheuten.

    Lepel de kerriesaus er rond en serveer.

    12-12-2005 om 10:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Salade van gerookte forel en champignons

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g forelfilet (gerookt)
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    2 cl wijnazijn (rood)
    1 eetlepel mosterd
    20 druppels Worcestershiresaus
    0.5 dl visfumet
    100 g veldsla
    250 g champignons
    2 takjes dille
    peper
    zout

     

    De champignons reinigen, in schijven snijden en laten bruinen in een kwart van de olie.

    Ze op smaak brengen en uit de pan nemen.

    Het bakvet blussen met de azijn.

    Mosterd, Worcestershiresaus, visfumet en de overblijvende olie bijvoegen en roeren.

    De saus op smaak brengen met peper en zout.

    De veldsla reinigen en verdelen over de borden.

    De champignons erop leggen en de lauwe saus erover verdelen.

    De forelfilets op de borden schikken en met dillepluksels versieren.

     

     

    Paling 'Westmalle'

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg rivierpaling
    50 g bloem (tarwebloem)
    10 cl olijfolie (extra vierge)
    33 cl Trappist Westmalle (dubbel)
    3 takjes tijm
    3 blaadjes laurier
    0.5 bosje peterselie
    nootmuskaat
    1 teentje knoflook
    2 sneetjes hoevebrood
    25 g boter (bakboter)
    25 g bloem (tarwebloem)
    1 eierdooier
    peper
    zout

     

    De paling verdelen in moten van ongeveer 5 centimeter lengte.

    De mootjes in met peper en zout gekruide bloem wentelen en ze even kort afbakken in olijfolie.

    Driekwart van het Trappistenbier en de bruine fond bijvoegen alsook het kruidentuiltje.

    Dit geheel op smaak brengen met nootmuskaat en geperste look en 20 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.

    Daarna de moten paling eruit halen en warm houden.

    Het kookvocht binden met een roux van gesmolten boter en evenveel bloem.

    Even laten inkoken.

    De saus nog even door een puntzeef gieten, zodat eventuele klontjes van de roux kunnen worden verwijderd.

    De eidooiers loskloppen met het resterende bier en dit eveneens bij de saus voegen.

    De saus nog even opwarmen, maar niet meer laten koken.

    Op een warm bord een vijftal moten paling per persoon scheppen, napperen met de saus en serveren met frietjes.

     

    Biertip: 'enkel', 'dubbel' en 'trippel' verwijst naar het stijgend alcoholgehalte in het brouwsel van de Paters Trappisten in Westmalle.

    De Westmalle 'dubbel' is donkerder en iets zoeter dan de 'trippel'.

     

     

    Cake met citroenmelisse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g boter (roomboter)
    200 g suiker
    200 g bloem (zelfrijzend)
    4 eieren
    3 eetlepels citroensap
    2 eetlepels citroenmelisse (fijngehakt)

     

    Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur en meng ze met de suiker.

    Roer er één voor één de hele eieren door en voeg het citroensap toe.

    Voeg voorzichtig de bloem toe en roer het geheel tot een soepel deeg.

    Meng tenslotte de fijngehakte citroenmelisse door het beslag.

    Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk ondertussen een cakevorm met boter en bloem. Schep het deeg in de vorm en laat 45 minuten bakken in de oven.

    Haal de cake uit de vorm en laat omgekeerd op een rooster afkoelen.

    12-12-2005 om 10:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!