Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 20 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
Paulie vertelt
Over ons gezin Iedere dag is de moeite waard
18-12-2005
Recept
Preitaart exclusief
Dit recept is geschikt voor: 4 personen Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min Verwarm de oven voor op 225 graden.
Zeer lekker en je kan naar eigen inzicht kruiden toevoegen of weglaten.
Kan zowel warm als koud gegeten worden.
Lekker met rauwkostsalade.
Ingrediënten
8 plakjes bladerdeeg
500 gram prei
Kruidenbouillonblokje
Bakje champignons
400 gram gehakt
3 eieren
1 eidooier
Basilicum
Knoflook
Crème fraiche
Geraspte kaas
Peper en zout
Platte ronde ovenschaal of springvorm
Bereidingswijze:
Plakjes bladerdeeg laten ontdooien.
Gehakt rul bakken, prei toevoegen
Bouillonblokje verkruimelen en toevoegen met wat water.
Champignons in aparte pan bakken en later toevoegen.
In schaal 2 eieren en de eidooier kloppen, crème fraîche en kruiden naar eigen smaak toevoegen.
Goed doorroeren, de geraspte kaas erbij.
Ik gebruik meestal 150 gram maar kan ook minder.
De bodem van de schaal bedekken met bladerdeeg, hierop de prei enz. doen en dan het eimengsel eroverheen.
De bladerdeeg in reepjes snijden en netjes over de "taart" leggen.
Bestrijken met geklopt ei en dan ongeveer 30 minuten in de oven.
Amai, wat onze gebuur nu in zich heeft weet ik niet. Sinds gisteravond is dat daar volle bak muziek. Het was tot middernacht. Deze morgend opnieuw vanaf 8 uur. Het staat zo luid dat wij hier zelfs bijna elkaar niet meer verstaan. Vragen om wat zachter te zetten helpt niet want dan lachen die ons vierkant uit. Het zal wel weer eens overwaaien zeker? Ondertussen proberen wij er toch een aangename zondag van te maken.
De reuzengarnalen pellen, spoelen met koud water, droogdeppen, overlangs middendoor snijden en de darmkanaaltjes verwijderen.
De rode en groene paprika in kleine stukjes snijden.
Vier minispiesjes maken door afwisselend telkens een stukje reuzengarnaal en een stukje paprika op een spiesje te rijgen.
Het spiesje afwerken met een stukje maïs en een champignon.
De paling in mootjes van 2 centimeter verdelen, spoelen en droogdeppen.
De ui pellen en in kleine partjes snijden.
Vier minispiesjes maken met de palingmootjes, partjes ui en champignons.
De Noordzeetongfilets oprollen en vastprikken met een cocktailprikkertje.
De sint-jakobsnoten spoelen met koud water en droogdeppen.
De gerookte zalm in blokjes snijden.
De worteltjes in blokjes verdelen.
Per persoon een vel aluminiumfolie (15 centimeter op 15 centimeter) tot op 5 centimeter van de rand instrijken met boter.
In het midden van elk vel een sint-jakobsnoot leggen en bestrooien met de blokjes zalm, wortelen en een takje tijm.
Bevochtigen met wat visfumet en de folie dichtvouwen tot kleine papillotten.
De langoustines spoelen met koud water, pellen en het darmkanaal verwijderen.
Het staartje dichtvouwen en op een satéstokje prikken. Aan beide kanten van het staartje een maïskolfje en een spekblokje prikken.
De tarbotfilet, de zeeduivelfilet en de roodbaarsfilet in kleine blokjes snijden, spoelen met koud water en droogdeppen.
De verschillende soorten vis op een dienblad schikken, de minispiesjes en de papillotjes eromheen.
Het dienblad naar wens garneren met de verse kruiden en de citroenpartjes.
De visfumet aan de kook brengen met de vermouth, een weinig citroensap en de sojasaus.
De lavasblaadjes toevoegen, drie minuten laten koken en zeven.
Aan tafel de brander zo regelen dat de visfumet niet doorkookt, maar tegen de kook aan blijft pruttelen.
De visblokjes op een fonduevorkje prikken en pocheren.
Voor de papillotjes en de minispiesjes een netje gebruiken.
Serveren met rijst, aardappelen in de schil, witte-wijnsaus en rémouladesaus.
Bessenmousse
Ingrediënten voor 4 personen
400 g blauwbessen 125 g suiker 5 dl room
Per persoon een eetlepel bessen vermengen met een beetje suiker en in diepe glazen scheppen. De rest van de bessen pureren en door een fijne zeef halen.
Naar smaak bestrooien met fijne suiker en roeren tot het sap en de suiker goed vermengd zijn.
De room stijfkloppen en de bessenpuree er langzaam doorroeren.
Met dit slagroom-bessenmengsel de glazen verder vullen.
Gedurende minstens 2 uren laten opstijven in de koelkast.
Lekker gespeeld afgelopen avond. Nog steeds zonder Jako. Onze kooien zijn weer gepoetst en Jako reageerde er positief op. In de kooi mag men Jako alsmaar verder aanraken. Hij zette vandaag zelfs al één poot op papa Ronny zijn hand. Met veel geduld zullen wij proberen zijn schrik te overwinnen.
Ingrediënten: 2 gele paprika`s 1/2 rode paprika 1/2 groene paprika 1 kleine ui 25 gram boter of 2 eetlepels olie 1 theelepel koenjit (geelwortel of kurkuma) 1 liter kippenbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van een tablet 2 eetlepels crème fraiche zout en versgemalen peper
Voorbereiden: Snijd de schoongemaakte gele paprika`s zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes.
Snijd de schoongemaakte rode en groene paprika zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes en zet ze apart voor de garnering.
Snipper de ui.
Bereiden: Verhit de boter of de olie in een pan en laat de gele paprikablokjes met het deksel op de pan ca. 10 minuten stoven zonder ze te laten kleuren.
Roer er de koenjit door.
Pureer de paprika met een scheutje bouillon in de foodprocessor en wrijf de puree door een fijne zeef om de schilletjes achter te houden.
Breng de puree met de bouillon aan de kook.
Laat de rode en de groene paprikablokjes 2 minuten meekoken.
Roer de crème fraiche door de soep en breng verder op smaak met wat zout en peper
De kabeljauwfilet spoelen, droogdeppen en in dobbelsteentjes snijden.
De blokjes besprenkelen met citroensap.
De ui en het knoflookteentje pellen.
De ui in ringen snijden en de knoflook hakken.
De aardappelen schillen en in plakjes van 3 mm dik snijden.
De paprika's in reepjes snijden.
Een vuurvaste schaal instrijken met boter en op de bodem ui-ringen en knoflook schikken. Daarbovenop komen de plakjes aardappel, vervolgens de visblokjes en de paprikareepjes. Tussen elke laag wat peper en zout en gemalen Oud-Brugge kaas strooien.
In een kommetje een mengsel maken van de tomatenpuree, de olijfolie, peper, zout, het verkruimelde tijmtakje, de kristalsuiker en het water.
Dit mengsel over de visschotel gieten en afwerken met de rest van de gemalen kaas. Voorzichtig de witte wijn langs de rand in de schaal gieten.
Bovenop de bereiding nog enkele visblokjes schikken en afdekken met aluminiumfolie.
De schaal in een voorverwarmde oven van 200°C plaatsen.
Na 30 minuten de folie weghalen en 15 minuten verder laten gratineren.
Ingrediënten voor 4 personen 2 bosjes jonge wortelen 20 gram boter 1 mespunt suiker enkele takjes peterselie
Schraap de wortelen onder stromend water.
Snij ze in dunne schijfjes en doe ze in een braadpan met dikke bodem.
Schud even zodat de wortelen mooi verdeeld zijn over de bodem van de pan.
Giet er water over tot ze net onder staan en voeg de suiker en de boter toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken op een matig vuur.
De wortelen moeten nog vast aanvoelen.
Haal het deksel van de pan en laat al het water verdampen.
Roer regelmatig om. Hak de peterselie fijn en strooi ze net voor het opdienen over de wortelen.
Gekonfijte wortelen met sinaasappel en koriander
Ingrediënten voor 4 personen 3 bosjes jonge wortelen 2 eetlepels olijfolie 1 sinaasappel (onbespoten) 2 koffielepels azijn 1 kaneelstokje 1 koffielepel komijnzaadjes ½ citroen 4 takjes koriander zout peper
Schraap de wortelen onder stromend water en hak ze in schijfjes.
Verhit de olijfolie in een kookpan en fruit de wortelen goudgeel.
Giet de wortelen in een zeef en gooi de olie weg.
Doe de wortelen terug in de pan. Kruid met peper en zout en voeg de azijn toe en een glas water.
Hak het kaneelstokje in stukken en doe ze samen met de komijn bij de wortelen.
Plaats het deksel op de pan en laat 15 minuten koken op een matig vuur.
Roer regelmatig om. Schil intussen de sinaasappel met een dunschiller (alleen het oranje deel) en snij de schil in reepjes.
Blancheer de reepjes in kokend water en schrik ze meteen onder koud stromend water.
Haal nu ook het wit van de sinaasappel en snij die in partjes. Haal het deksel van de pan en verwijder de stukjes kaneel.
Voeg er het sap van de halve citroen bij.
Kook de wortelen onder voortdurend roeren op een hoog vuur tot het sap dikker wordt.
Doe er de sinaasappelpartjes en de schil bij en laat nog enkele minuten doorkoken. Schik de wortelen op een schotel en strooi er de fijngehakte koriander over.
Worteltaart
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen 250 gram wortelen 2 eieren 125 gram fijngemalen hazelnoten 2 dl olie 100 gram kristalsuiker 50 gram bloem 10 gram bakpoeder 1 mespunt zout
Schraap de wortelen onder stromend water en rasp ze fijn.
Verwarm de oven voor op 180° C (gasoven 6).
Breek de eieren in een kom en klop ze op met de suiker. Neem een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoten.
Werk er met een houten spatel beetje bij beetje de opgeklopte eieren onder.
Voeg de olie toe en de geraspte wortelen.
Roer goed tot u een homogene massa hebt. Smeer een springvorm in met boter en giet er het deeg in.
Zet de taart 40 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen in de vorm.
Haal de taart uit de vorm en snij ze in stukken.
Sorbet van wortel en sinaasappel met koriander
Ingrediënten voor 4 personen 1 kg wortelen 1 kg perssinaasappelen 1 koffielepel korianderzaadjes 1 chilipeper 50 gram kristalsuiker 10 takjes koriander 50 gram pijnboompitten
Schraap de wortelen onder stromend water, snij ze in stukken en doe ze in de sapcentrifuge.
U moet 3 dl wortelsap hebben. Giet het wortelsap in een kookpan, voeg er de suiker bij en warm op.
Doe er de korianderzaadjes en de chilipeper bij en haal de kookpan van het vuur.
Laat afkoelen en giet het sap door een zeef. Pers de sinaasappelen uit en giet het sap bij het wortelsap.
Snipper de helft van de koriander fijn en doe dat bij het sap. Giet alles in een ijsmachine of in een kom die u drie uren in het vriesvak zet.
Bestrooi de bolletjes sorbet net voor het serveren met pijnboompitten en de rest van de korianderblaadjes.
Over de oorsprong van de kerstboomtraditie lopen de meningen uiteen.
Er bestaan hierover verschillende versies, maar steeds wordt aan de kerstboom dezelfde symboliek toegeschreven: in het putje van de winter symboliseert de spar met zijn groenblijvende naalden het leven dat niet dood is en zal terugkeren.
De geschiedenis van de kerstboom is voor een deel gebaseerd op waarheid, maar de tijd en de verbeeldingskracht hebben deze realiteit een eigen vorm gegeven, waardoor de mystiek rond de kerstboom alleen maar gegroeid is.
We geven hier de meest gangbare verhalen die de ronde doen over de kerstboomtraditie.
Zeer waarschijnlijk was het bij onze Germaanse voorouders traditie om de kortste dag te vieren met een altijd groene tak of boom uit het bos (conifeer, jeneverstruik, hulst, maretak, enz ).
Deze boom of tak stond voor het leven dat voortgaat en was de voorbode van de vernieuwing. Ook het licht vormde een belangrijk symbool bij deze gebeurtenis.
Om de langste nacht van het jaar te vieren werden er vreugdevuren ontstoken.
Naar alle waarschijnlijkheid is deze traditie van de groenblijvende boom en van het licht bij de kerstening van Europa overgenomen door de Christelijke gebruiken.
Ze maakt sinds die tijd deel uit van de kerstvieringen.
De traditie om de kerstboom te versieren met kerstballen zou ontstaan zijn in de XIde eeuw.
In die tijd gaven de troubadours voorstellingen op het kerkplein.
Vooral het "mysterie " (de naam die gegeven werd aan deze voorstellingen) van het Paradijs was zeer in trek en kreeg een vaste stek in de Adventsperiode.
Een boom (meestal de takken van een appelboom) versierd met rode appels symboliseerde dan de boom van het Paradijs.
In de loop van de XVde eeuw vatten de gelovigen dan de gewoonte op om op 24 december, de feestdag van Adam en Eva, hun interieur op te smukken met deze versierde takken.
Later werden door de Duitse kerstboomtraditie de appelboomtakken vervangen door een spar en de appels door kerstballen in allerhande kleuren.
Wat er ook van zij, de traditie van de kerstboom heeft zo goed als zeker een Germaanse oorsprong.
In de XVIde eeuw versierde iedereen zijn straat of huis met een groene boom (dit was meestal de spar van de Vogezen, toen de enige groenblijvende boom van streek).
Dit wordt gestaafd door de edicten van Sélestat (Nederrijn).
Deze edicten stelden een kapperiode in voor kerstbomen tijdens de kerstperiode (van 9 dagen vóór tot 9 dagen na Kerstmis).
In Frankrijk was het Hélène de Mecklenbourg, echtgenote van de Duc dOrléans en van Duitse origine, die in 1837 in de Tuilerieën voor het eerst een kerstboom versierde.
Voor de invoering van de kerstboomtraditie in Groot-Brittannië en in de rest van het Europese continent zorgde Prins Albert van Saksen Coburg en Gotha.
Via zijn huwelijk halverwege de XIXde eeuw met Koningin Victoria van Engeland verspreidde hij de traditie van de kerstboom in Groot-Brittannië.
De missionarissen en de eerste Franse kolonisten zouden de kerstboom mee naar het Amerikaanse continent genomen hebben.
Vandaag de dag maakt de kerstboomtraditie overal in de wereld deel uit van de heersende gebruiken.
Deze van oorsprong christelijke traditie is uitgegroeid tot een symbool voor gelovigen en niet-gelovigen, groot en klein, arm en rijk, die samen rond deze boom de eindejaarsfeesten vieren.
Hier in België moeten we voor de kerstboomtraditie teruggaan tot in de XVIIIde eeuw.
In die tijd gingen de inwoners van de Ardennen in het bos een kleine spar zoeken waarmee ze hun huis in de kerstperiode versierden.
Met de twee Duitse invasies die ons land tijdens deze eeuw meemaakte, kreeg deze traditie steeds meer ingang.
Verschillende benamingen van land tot land
Een "kerstboom" krijgt in Londen, Düsseldorf, Amsterdam in Parijs een heel andere naam.
De Engelstaligen kozen voor de algemene term "Christmas tree", net als de Nederlandstaligen (kerstboom).
De Duitsers spreken dan weer van een "Christbaum" of "Weihnachtsbaum" (kerstboom of Kerstnachtboom).
In Frankrijk en Wallonië gebruikt men de term "sapin de Noël".
Ongetwijfeld omdat de eerste kerstbomen "abies" waren (Latijnse naam voor "spar").
Door de eeuwen heen blijkt dit een verkeerde benaming omdat de meeste Kerstbomen eigenlijk epicea zijn (Epicea Abies Karst in het Latijn).
Door de invloed van de Franse taal wordt een kerstboom in Vlaanderen ook wel een "kerstspar" genoemd.
In zuiderse landen omschrijft men de kerstboom als "de boom van de Geboorte" (Italië: Albero di Natale; Spanje: Arbol de Navidad).
Die verschillende benamingen hebben ondertussen ruimschoots ingang gevonden.
Voor de consument en de verdeler is het inderdaad makkelijker om de kerstboom met een algemene naam aan te duiden, veeleer dan de variëteit te specificeren.
Dan zouden immers heel wat namen in omloop zijn.
Bovendien is dat een stuk moeilijker voor de verkopers en vooral de gebruikers die vaak de variëteit of de naam van de boom helemaal niet kennen.
1 kg mosselen 2 uien 4 wortelen 2 stengels bleekselderij 2 preiwitten 10 dl visfumet 2 dl wijn (wit/droog) 1.25 dl room 75 g boter (bakboter) 35 g bloem (tarwebloem) 20 g kervel 2 potjes saffraanpoeder peper zout
De mosselen openkoken in de witte wijn en uit de schelp halen.
De visfumet ondertussen opwarmen.
De groenten wassen, schoonmaken en fijnsnijden.
Een nootje boter laten smelten in een kookpan en de groenten even glazig fruiten.
De groenten bestrooien met bloem, bevochtigen met de warme visfumet en het kookvocht van de mosselen, aan de kook brengen en op een zacht vuurtje laten garen.
De soep mixen en zeven door een puntzeef.
De mosselen toevoegen en net voor het opdienen de room erdoor roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en saffraan.
Goed doorroeren.
Serveren in een grote warme soepkom, uitscheppen in warme soepborden en garneren met kervelpluksels.
Rundvlees op Elzasser wijze
Ingrediënten voor 4 personen
800 g stoofvlees 40 g boter (geklaard) 2 uien 5 cl jenever 5 jeneverbessen 800 g zuurkool (rauw) 2.5 dl wijn (wit/droog) 8 aardappelen (Charlotte) 1 theelepel maïszetmeel peper zout
Het vlees opbinden met keukengaren.
De geklaarde boter in een braadpan verhitten en het vlees aanbraden.
De uien schillen, fijnhakken en bij het gebruinde vlees voegen.
Flamberen met jenever, kruiden met zout en peper en overgieten met water.
Het deksel op de pan zetten en 2,5 uur op een zacht vuur laten sudderen.
De zuurkool gedurende 30 minuten stoven met de jeneverbessen en de witte wijn.
De aardappelen schillen, spoelen en 20 minuten voor het einde van de kooktijd bij het vlees voegen.
Het vlees uit de pan halen en 15 minuten warm houden terwijl het braadvocht wordt ingekookt.
De aardappelen eveneens uit de pan halen en in een warme serveerkom overscheppen.
De braadjus binden met maïszetmeel opgelost in 3 theelepels water.
De saus zeven.
De zuurkool op een warme serveerschaal leggen, het vlees in plakken snijden en op de zuurkool leggen.
Overgieten met een gedeelte van de saus.
De rest van de saus afzonderlijk opdienen evenals de aardappelen.
Appel-kaasschotel
Ingrediënten voor 4 personen
1 citroen 40 g rozijntjes 4 appelen (Boskoop) 4 plakjes cake 2 cl rum 2 eieren 60 g boter (bakboter) 60 g suiker 250 g verse kaas (halfvet) 2 theelepels maïszetmeel
De citroen grondig wassen en de schil raspen.
De helft van de citroen uitpersen.
In een kommetje met heet water de rozijnen ongeveer 5 minuten laten zwellen.
De appelen schillen, in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.
De appelschijfjes een drietal minuten laten koken in een bodempje water.
In een zeef laten uitlekken.
In een ovenschotel de plakjes cake leggen en besprenkelen met rum.
Boter, suiker en citroensap tot een schuimige massa roeren.
Eén voor één de eierdooiers toevoegen en er daarna de verse kaas, het maïszetmeel en tweederde van de appelen erdoor mengen.
De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het kaasmengsel roeren.
Het geheel op de plakjes cake scheppen en de rest van de appelen en de rozijntjes erover verdelen.
In 30 minuten gaar en goudbruin laten worden in een oven van 200 graden.
Jako is vanavond weer niet uit zijn kooi geweest. Toch zijn er vorderingen. Hij vraagt nu zelfs om kopje kraw te doen. Sinds vanavond mag men zijn poten eventjes strelen. Benieuwd wat het morgen zal worden.
Ingrediënten voor 4 personen - 1 kruidentuiltje - 150 gram ganzenleverpastei - 2 koffielepels honing - 1 ei - 2 rollen bladerdeeg - peper en zout - 2 soeplepels porto - 20 cl witte wijn - 2 fazantfilets
Bereiding
- Verwarm de oven op 180°.
- Meng de lichtjes verwarmde porto met de honing.
- Bestrooi de fazantenfilets met peper en zout en smeer ze in met het porto/honing mengsel. Snij elk bladerdeeg in 2.
Rol de filets in een plakje bladerdeeg.
Maak kruisjes in het deeg met een fijn mesje en strijk in met wat eigeel.
Schuif in de oven en laat 30 min. braden.
- Bereid de saus: giet de wijn in een pannetje met de bouquet garni en de koffielepel honing. Laat tot de helft inkoken, voeg de in stukjes gesneden ganzenlever toe, haal de bouquet garni uit de pan en mix alles tot een moes.
Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de fazantenfilets met bosbessenmoes, met de saus apart.
200 g konijnenfilet 4 eetlepels pijnboompitten 8 kolfjes maïs (babymaïs) 100 sneetjes spek (gerookt) 250 g salade-assortiment 150 g bospaddestoelen 100 g oesterzwammen 50 g boter (roomboter) 10 cl arachideolie 2 cl notenolie 2 sjalotten 2 eetlepels mayonaise 0.25 eetlepel mosterd 1 dl cider peper zout
De arachideolie mengen met de notenolie, de gehakte sjalotten, de mayonaise, de mosterd, de cider, peper en zout.
Opkloppen met de garde of met de staafmixer.
Door een fijne zeef gieten.
De gemengde sla op de borden schikken en overgieten met de helft van de vinaigrette. Garneren met gebakken spekreepjes en kort meegebakken konijnenfilets in dunne reepjes.
Bestrooien met geroosterde pijnappelpitten.
De maïskolfjes halveren en aanbakken in een beetje boter.
De paddestoelen aanfruiten in de rest van de boter.
Maïs en paddestoelen bij het slaatje voegen, overgieten met de rest van de vinaigrette en lauw serveren.
Zeebanket in een aardappelbakje
Ingrediënten voor 4 personen
10 aardappelen (Bintje) 2 eieren 40 g boter (roomboter) peper zout nootmuskaat 75 g paneermeel 12 sint-jakobsnoten 1 citroen 200 g zeeduivelfilet 100 g champignons 200 g Noordzeegarnalen (ongepeld) 15 g bloem (tarwebloem) 1 dl room 0.5 bosje peterselie
Vooraf de garnalen pellen en de kopjes bewaren.
De geschilde aardappelen koken, afgieten en laten drogen.
Heet doorsteken met een draaizeef of een stamper.
Vermengen met de eierdooiers, de helft van de boter en de kruiden.
Grote, afgeplatte bollen draaien van het aardappelmengsel.
Deze in het losgeslagen eiwit en het paneermeel wentelen, zoals bij aardappelkroketten.
De handeling een tweede maal herhalen.
Een dekseltje, dat later weggenomen wordt, nu reeds inkerven in de aardappelbol.
De sint-jakobsvruchten spoelen in koud water en gedurende 5 minuten laten gaarsudderen in een bodempje water met wat zout en citroensap.
Het zeeduivelvlees in blokjes snijden en op dezelfde manier laten gaar worden.
De champignons in schijfjes snijden en gaarkoken met wat boter, een bodempje water, wat zout en ruim peper.
Over de garnaalkopjes zoveel kokend water gieten als nodig is tot ze juist onderstaan en enkele minuten laten trekken.
De rest van de boter smelten en vermengen met bloem.
Deze blanke roux mengen met wat kookvocht van de zeeduivel, de sint-jakobsvruchten en de champignons en met een weinig garnaalextract.
Al roerend binden op een matig vuur.
De room bijvoegen en de saus wat laten inkoken.
Eventueel door een zeef wrijven.
De zeevruchten, de vis en de champignons in de saus mengen en warm houden.
De aardappelbollen bakken in hete frituurolie.
De deksels eraf snijden, de bakjes gedeeltelijk leeghalen en de holte royaal vullen met het zeebanket.
Versieren met peterselie.
Warm opdienen.
Biscuit met eierpunch
Ingrediënten voor 4 personen
12 eieren 12 eierdooiers 2 theelepels maïszetmeel 4 dl melk (gecondenseerd) 300 g poedersuiker 280 g suiker 240 g bloem (tarwebloem) vanille-extract 1 dl alcohol 15 g bakpoeder 100 g hazelnoten (gemalen) 50 g boter (roomboter)
Eerst de ingrediënten voor de biscuit mengen: klop de 12 eieren met de kristalsuiker en het vanille-extract luchtig op.
Spatel er de bloem, de maïzena, het bakpoeder en de gemalen noten door.
Warm de oven voor op 180 °C.
Boter een ringvorm in en bestuif met bloem.
Het beslag in de vorm gieten, 15 minuten bakken in de oven van 180 °C.
Laat de biscuit op een rooster afkoelen.
Meng intussen de 12 eigelen, de gecondenseerde melk, de bloemsuiker, de alcohol (bijvoorbeeld: advocaat, rum, cognac of amaretto) en het vanille-extract voor de eierpunch. Bestrijk hiermee de biscuit.
Helpdesk (HELP): Goeden morgen mijnheer, waarmee kan ik u van dienst zijn?
KLANT: Ik heb er lang over nagedacht, maar ik wil nu LIEFDE gaan installeren. Kunt u mij daar stap voor stap bij gaan helpen?
HELP: Ja zeker kan ik dat.
Bent u er klaar voor?
KLANT: Wat moet ik het eerst doen?
HELP: De eerste stap is het openen van uw HART.
Weet u waar uw HART zit mijnheer?
KLANT: Ja, dat weet ik, maar er worden nu verschillende andere programma`s uitgevoerd. Kunnen die tijdens het installeren blijven draaien?
HELP: Welke programma`s zijn dat mijnheer?
KLANT: Laat me eens kijken, op het ogenblik worden OUD-ZEER.EXE, WROK .EXE en WREVEL.COM uitgevoerd.
HELP: Geen probleem.
OUD-ZEER.EXE wordt geleidelijk wel door LIEFDE gewist uit uw huidige besturingssysteem.
Het kan zijn dat het in het geheugen aanwezig blijft, maar dan laat het andere programma`s ongemoeid.
VERDRIET.EXE wordt op den duur wel door een module van LIEFDE overschreven die VERY-HAPPY.EXE heet.
Maar WROK.EXE en WREVEL.COM moet u helemaal afsluiten.
Door deze programma`s kan LIEFDE niet goed worden geïnstalleerd.
Kunt u deze afsluiten mijnheer?
KLANT: Ik weet niet hoe dat moet.
Kunt u mij daarbij helpen?
HELP: Met genoegen.
Ga naar het startmenu en klik op VERGEVING. EXE.
Doe dat net zolang tot WROK. EXE en WREVEL.COM helemaal zijn gewist.
KLANT: O.K., dat is gebeurd.
Nu is liefde zelf gestart.
Is dat normaal?
HELP: Ja hoor.
U moet nu een melding krijgen dat het opnieuw wordt geïnstalleerd voor de levensduur van uw HART-DISK.
Krijgt u die melding?
KLANT: Ja, die zie ik.
Is LIEFDE nu helemaal geïnstalleerd?
HELP: Ja, maar denk eraan dat u nu alleen nog maar de basisprogramma`s heeft.
U moet de andere HARTEN aansluiten voor de programma- uitbreidingen.
KLANT: Oei.
Ik krijg al een foutmelding.
Wat moet ik nu doen?
HELP: Welke foutmelding?
KLANT: Er staat "FOUT-412-PROGRAMMA WORDT NIET UITGEVOERD OP INTERNE COMPONENTEN."
Wat wil dat zeggen?
HELP: Geen zorgen,mijnheer.
Dat is een probleem wat wel vaker voorkomt.
Het wil zeggen dat LIEFDE is ingesteld om op externe HARTEN te worden uitgevoerd, maar dat het nog niet op uw eigen HART draait.
Het ligt nogal ingewikkeld, maar in lekenterm wil het zeggen dat u pas aan "LIEFDE" voor anderen toekomt als u eerst "LIEFDE" voor uw eigen computer draait.
KLANT: Wat moet ik dan doen?
HELP: Kunt u de directory "ZELF-AANVAARDING" openen?
KLANT: Ja die heb ik.
HELP: Mooi zo.
U wordt er echt goed in.
KLANT: Dank u.
HELP: Graag gedaan.
Klik op de volgende bestanden en kopieer die naar de directory "MIJN- HART", VERGEEF-JE-ZELF.DOC, KEN-JE-WAARDE.TXT en ERKEN-JE-BEPERKINGEN.DOC.
De computer zal alle bestanden overschrijven die problemen geven en programma`s verbeteren.
U moet ook OVERDREVEN-ZELFKRITIEK.EXE uit alle directory`s wissen en dan de prullenbak leegmaken zodat u zeker weet dat het programma voorgoed verdwenen is en nooit meer terug kan komen.
KLANT: Zo dat is gebeurt.
Hela!
Mijn hart loopt vol met nieuwe bestanden.
GLIMLACH.MPG draait nu op mijn beeldscherm en geeft aan dat HAPPINESS.COM in mijn HART worden overschreven.
Is dat normaal?
HELP:Dat gebeurt wel eens , ja.
Voor sommige duurt het een tijdje, maar op den duur worden alle programma`s geladen.
Maar alles op zijn tijd.
Dus LIEFDE is nu geïnstalleerd en wordt uitgevoerd.
Vanaf nu moet u het allemaal zelf aankunnen.
Ik heb nog één ding,voordat ik ophang.
KLANT: Ja?
HELP: LIEFDE is een gratis programma.
Zorg ervoor dat u het programma en de modules ervan geeft aan iedereen die u maar tegenkomt.
Die geven u dan weer soortgelijke andere mooie modules.
KLANT: Dat zal ik doen.
Bedankt voor uw hulp.
Hoe heet u trouwens?
HELP:Noem me maar de Goddelijke Cardioloog , maar ik sta ook bekend als De Grote Heelmeester, maar de meeste mensen noemen me gewoon God.
Men vindt dat een jaarlijkse controle voldoende is voor een gezond hart, maar de fabrikant (ik dus) beveelt een dagelijkse onderhoudsbeurt aan, wil men optimaal functioneren.
Het is weer tijd om te gaan slapen. Nog even vertellen hoe het vandaag verder verlopen is. In de namiddag kregen onze kooien weer een grondige poetsbeurt. Voor Jako was dat weer een hele ervaring. Zijn kooi werd ook helemaal anders ingericht zodat hij het even gemakkelijk heeft als ik. Ondertussen heeft hij toch de moet gehad om de kooi even te verlaten. Vanavond zag hij het evenwel niet zitten om er uit te komen. Wel vond hij het fijn om gestreeld en geknuffeld te worden. Morgen speelt hij misschien weer mee, we zien wel.
Bij deze wil ik graag nonkel Theo (dat is de persoon die mij alle warmte en liefde heeft gegeven vanaf mijn geboorte tot aan mijn 12 weken) hartelijk bedanken voor de goede raad hoe wij de problemen omtren Jako moesten oplossen. Ook de andere leden van het Daronibirds-forum hebben heel wat goede raad gegeven. Ik ben benieuwd of Jako vanavond weer uit zijn kooi zal komen. Papa Ronny vertikt het namelijk om hem zelf uit zijn kooi te halen want dat moet hij nu eenmaal zelf doen. Hij moet nog heel wat leren, zoals opstappen bv. Ik breng na het speeluurtje weer verslag uit hoe het deze keer verlopen is.
P.S.: Ik moet wel op bevel uit mijn kooi komen, om te douchen bv. Zin of gene zin, opstappen moet ik. Amai, als Jako dat allemaal geleerd heeft moet hij ook op bevel gaan douchen. Kunnen we samen zingen van "Singing In The Rain".
-oud brood + 800 gr -1 pakje vanille pudding 50 gr -Maïzena 100 gr -bruine suiker + 100 gr -witte suiker + 100 gr -vanille suiker 2 pakjes = 16 gr -rozijnen 250 gr -koffie + ¾ liter -melk of water + 100 ml -een beetje honing 2 eetlepels -geraspte citroenschil of een beetje citroensap 10 gr -een beetje Rum of rum essence 5 cl -eventueel 1 of 2 geschilde in stukjes gesneden appelen -een beetje boter of margarine -enkele blokjes pure of melk chocolade + 120 gr
Zo maak je het klaar. Maal het oud brood fijn. (Mixer, blender of keukenrobot).
Zo krijg je grof paneermeel. Voeg de pudding, maïzena, suikers en rozijnen erbij.
Goed mengen. Voeg de koffie, melk, honing, citroen en de rum erbij.
Alle ingrediënten goed mengen. Schep het deeg in een vuurvaste, ingevette schotel of in een beboterde bakvorm. Leg in het midden de stukjes appel. Zet deze in een voorverwarmde oven (200 graden). Laat ongeveer 60 à70 minuten bakken op 200 tot 210 graden (naargelang de hoeveelheid). Haal de warme broodpudding uit de schotel of bakvorm en leg de blokjes chocolade er op. Smeer de gesmolten chocolade uit over de broodpudding en laat afkoelen.
In plaats van het brood te malen: Snijd de korsten van het brood.
Breek het broodkruim in stukken en leg het in een mengkom. Giet er de koffie en de melk over en laat een tijdje weken. Draai alles door een zeef. Alle ingrediënten goed mengen.
Tijdens een tekenles vertelt de leraar dat er ooit eens een schilder was die met één beweging van zijn penseel een lachend gezicht kon veranderen in een wenend gezicht. Zegt een leerling: "Dat kan mijn vader ook, en die kan dat met z'n blote handen.
60 g bloem (tarwebloem) 1 ei 1.25 dl melk (halfvol) zout 2 g bakpoeder 250 g champignons 5 sneetjes spek (gerookt) 2 uien selderijzout peper 20 g boter (bakboter) 2 dl room
Voor het deeg de bloem mengen met het bakpoeder en het zout.
Het losgeklopte ei en de melk toevoegen en tot een glad deeg roeren.
Dunne pannenkoekjes bakken en warm houden.
Het spek in dobbelsteentjes snijden.
De uien schoonmaken en fijnsnijden.
Het spek en de ui fruiten in wat boter.
De champignons afborstelen en in schijfjes snijden en eveneens aanfruiten in wat boter. Kruiden met een flinke snuif selderijzout en er het spek met de uien bijvoegen.
Alles laten stoven.
De room toevoegen en laten indikken.
Op smaak brengen met peper.
Op elke pannenkoek een weinig vulsel scheppen en dubbel plooien of oprollen.
Beide in dunne plakjes snijden en vervolgens in kleine staafjes.
Peper en zout door de azijn roeren tot het zout opgelost is en er beide soorten olie doorkloppen.
De groenten 30 minuten laten marineren in de vinaigrette en er de gehakte peterselie doorroeren.
De aardappelen schillen, ze grof raspen, mengen met peper en zout en er hoopjes van maken. Bakken in de helft van de boter met de olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag tot ze goudgeel en krokant zijn.
Nu en dan een beetje platdrukken.
De hamburgers aan beide kanten mooi bruin bakken in de rest van de boter op een tamelijk zacht vuur.
Serveren met telkens 2 eetlepels gemarineerde groenten en aardappelrösti.
Een pittige en gezonde variant op de traditionele hamburgersausen.
Tip: de aardappelrösti kunnen worden gemengd met allerlei geraspte groenten als wortelen, courgettes, koolrabi, knolselderij of met geraspte kaas.
Bladerdeegje met appeltjes en gember
Ingrediënten voor 4 personen
200 g bladerdeeg 2 appelen (Boskoop) 1 eetlepel gember (geraspt) 50 g suiker 2 cl pommeau 150 g frambozen 5 dl water 70 g poedersuiker 2 eetlepels citroensap
Schil de appelen en snijd ze in stukjes.
Rasp de gember.
Vul kleine ronde vormpjes met het bladerdeeg en bestrooi het met grove suiker.
Bedek het daarna met de appelen en de gember.
Bak de taartjes in de oven op 200°C.
Flambeer het gebak met de pommeau.
Bereid de frambozencoulis: pureer de frambozen en wrijf de frambozenpuree door een zeer fijne zeef.
Voeg het water bij de poedersuiker en wat citroensap en laat koken tot een lichte stroop.
Voeg de frambozenpuree toe en laat gedurende enkele minuten inkoken.
Presenteer het gebak op een spiegel van frambozencoulis en werk af met een blaadje munt.
Deze avond is het eindelijk gelukt. Jako is eindelijk uit zijn kooi gekomen. Echt meespelen was er nog niet bij maar hij ging toch al eens op verkenning. Hij vond het ook niet erg dat ik naast hem kwam zitten op zijn kooi. Hij moet nog wel leren opstappen want vroeger werd hij altijd ruw uit zijn kooi gehaald. De schrik zit er nog altijd wel een beetje in. Maar met veel liefde en de allerbeste zorgen van ons allen zal hij die schrik ook wel overwinnen. Ik ben er van overtuigd dat alles nog goed gaat komen. Dit gezegd zijnde wens ik iedereen een goede nachtrust toe.
6 kippenvleugels zwarte peper & wat zout dipsaus: 2 el Griekse yoghurt ½ ontvelde, ontpitte en fijngehakte tomaat 1 mespunt sambal ½ zeer fijngesnipperd sjalotje 1 el fijngehakte verse bieskook
- Snijd de vleugeltjes middendoor en hou enkel het dikste gedeelte, de rest kan u ook grillen of bakken naar wens, wij houden ons nu bezig met de mooiste helft dus.
Snij aan de zijde waar het werd doorgehakt het vel los van het been en trek het helemaal naar het andere einde toe zodat er een soort knotsje ontstaat.
Na wat oefening is dit zeker niet moeilijk. - Kruid de knotsjes met peper en wat zout en frituur ze tot ze mooi knapperig zij.
Laat uitlekken op keukenpapier. - Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. - Serveer de kippenknotsjes koud of warm naar keuze, samen met de pikante dip.
Ze zeggen liefde is als een rivier waarin je verdrinkt in emoties Ze zeggen liefde is als een scherpmes die je ziel laat bloeden Ze zeggen liefde is als honger die altijd gestild moet worden Maar ik zeg liefde is als een bloem en jij bent zijn enige zaad.
Het is een hart bang om te breken dat nooit geleerd heeft om te dansen Het is de droom bang om wakker te worden dat nooit een kans neemt Het is die ene die nooit word genomen en ook niet kan geven Het is de ziel die bang is om te sterven en nooit geleerd heeft om te leven.
Als de nacht te eenzaam wordt en de weg veel te lang En als je denkt dat liefde alleen bestemt is voor de gelukkigen en de sterken Onthoud dan, dat in de winter ver onder de koude sneeuw Ligt een zaadje, dat met de liefde van de zon, wordt het in de lente de roos.
Tja, Wat Jako betreft veranderd er nog weinig. Hij wil nog steeds niet aangeraakt worden of uit zijn kooi komen. Als ik over zijn kooi loop tijdens het spelen negeert hij me zelfs. Ik word er een beetje triestig van. We zullen wel zien wat morgen zal brengen.
2 dl wildfond verder: zwarte peper uit de molen & zout
- Doe de champignons in de cutter en maak ze samen met de sjalot fijn.
Stoof ze even aan in wat olie, laat afkoelen en meng er vervolgens wat citroenmelisse onder. - Snijd de varkens haasjes in porties en maak er een opening langs de zijkant in, vul deze op met het champignonmengsel.
Sluit met een cocktailprikker. - Maak de groenten voor de ratatouille schoon en snij ze in brunoise. - Stoof een gehakte ui en knoflook aan in wat boter, blus met de rode wijn.
Voeg het laurierblad en kruidentuiltje toe en laat inkoken tot bijna alle vocht verdwenen is. Giet de wildfond erbij en laat 15 minuten pruttelen.
Zeef de saus en hou opzij. - Bak de varkenshaasjes mooi aan in hete olie & wat boter, laat ze verder garen naar wens onder deksel. - Doe ruim olijfolie in een antikleefpan en stoof hier de groenten voor de ratatouille met uitzondering van de tomaten en gezeefde tomaten.
Laat zo'n 10 minuten rustig stoven, roer regelmatig om.
Voeg de gezeefde tomaten toe en breng op smaak met royaal peper en wat zout.
Schep er net voor het serveren de tomaten onder. - Neem het vlees uit de pan en hou nog even warm, blus de pan met de rode wijnsaus en laat even inkoken. - Schik de ratatouille (met een kookring) op een groot bord, dresseer er het vlees naast en geef er de saus apart bij. - Lekker met aardappelgratin.
Kerrie van varkenstongetjes met duo van risotto & fijne boontjes
Ingrediënten voor 4 personen:
4 varkenstongetjes 3 selderstengels
wit van 1 prei
1 wortel
1 ui
2 kruidnagels
takje tijm 350g rijst voor risotto, type Arborio 200g verse fijne boontjes
1 appel, in brunoise gesneden 2 sjalotten, fijngesnipperd 1 el kerriepoeder 1½ liter kippenbouillon, mag van blokjes 1 dl soja room (type Alpro S line) lookscheuten voor de afwerking zwarte peper uit de molen
zout
- Zet de tongen 2 uur in licht gezouten water, spoel onder stromend water en doe in een ruime pan.
Voeg de in stukken gesneden wortel, selder, prei, ui, het takje tijm, de kruidnagels en een ruime draai van de pepermolen toe.
Zet onder water en breng aan de kook, draai het vuur vervolgens lager en laat de tongetjes in ruim een uur gaar worden.
Neem uit de pan en laat even afkoelen, zeef de bouillon. - Snij de tongen in dunne plakjes en hou ze warm in wat bouillon. - Laat een fijngesnipperd sjalotje even zweten in olijfolie
Voeg de kerrie en de appel-brunoise toe en laat even meestoven
Blus met 3 dl bouillon van het vlees en laat voor de helft inkoken, breng op smaak met peper & zout en werk af met de soja room. - Kook of stoom de boontjes beetgaar. - Bereid een risotto. - Dresseer het gerecht als volgt: Schep wat risotto in een kookring, doe hierop wat boontjes, weer wat risotto en enkele plakjes vlees, werk af met een plukje lookscheuten.