Salade van gerookte forel en champignonsxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
600 g forelfilet (gerookt) 4 cl olijfolie (extra vierge) 2 cl wijnazijn (rood) 1 eetlepel mosterd 20 druppels Worcestershiresaus 0.5 dl visfumet 100 g veldsla 250 g champignons 2 takjes dille peper zout
De champignons reinigen, in schijven snijden en laten bruinen in een kwart van de olie.
Ze op smaak brengen en uit de pan nemen.
Het bakvet blussen met de azijn.
Mosterd, Worcestershiresaus, visfumet en de overblijvende olie bijvoegen en roeren.
De saus op smaak brengen met peper en zout.
De veldsla reinigen en verdelen over de borden.
De champignons erop leggen en de lauwe saus erover verdelen.
De forelfilets op de borden schikken en met dillepluksels versieren.
Paling 'Westmalle'
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg rivierpaling 50 g bloem (tarwebloem) 10 cl olijfolie (extra vierge) 33 cl Trappist Westmalle (dubbel) 3 takjes tijm 3 blaadjes laurier 0.5 bosje peterselie nootmuskaat 1 teentje knoflook 2 sneetjes hoevebrood 25 g boter (bakboter) 25 g bloem (tarwebloem) 1 eierdooier peper zout
De paling verdelen in moten van ongeveer 5 centimeter lengte.
De mootjes in met peper en zout gekruide bloem wentelen en ze even kort afbakken in olijfolie.
Driekwart van het Trappistenbier en de bruine fond bijvoegen alsook het kruidentuiltje.
Dit geheel op smaak brengen met nootmuskaat en geperste look en 20 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.
Daarna de moten paling eruit halen en warm houden.
Het kookvocht binden met een roux van gesmolten boter en evenveel bloem.
Even laten inkoken.
De saus nog even door een puntzeef gieten, zodat eventuele klontjes van de roux kunnen worden verwijderd.
De eidooiers loskloppen met het resterende bier en dit eveneens bij de saus voegen.
De saus nog even opwarmen, maar niet meer laten koken.
Op een warm bord een vijftal moten paling per persoon scheppen, napperen met de saus en serveren met frietjes.
Biertip: 'enkel', 'dubbel' en 'trippel' verwijst naar het stijgend alcoholgehalte in het brouwsel van de Paters Trappisten in Westmalle.
De Westmalle 'dubbel' is donkerder en iets zoeter dan de 'trippel'.
Cake met citroenmelisse
Ingrediënten voor 4 personen
200 g boter (roomboter) 200 g suiker 200 g bloem (zelfrijzend) 4 eieren 3 eetlepels citroensap 2 eetlepels citroenmelisse (fijngehakt)
Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur en meng ze met de suiker.
Roer er één voor één de hele eieren door en voeg het citroensap toe.
Voeg voorzichtig de bloem toe en roer het geheel tot een soepel deeg.
Meng tenslotte de fijngehakte citroenmelisse door het beslag.
Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk ondertussen een cakevorm met boter en bloem. Schep het deeg in de vorm en laat 45 minuten bakken in de oven.
Haal de cake uit de vorm en laat omgekeerd op een rooster afkoelen.
|