Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    18-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Pittig Herderspannetje

     

    Ingrediënten voor 10 personen:

    2 kilo varkensschnitzel

    3 - 4 eetlepels gyroskruiden

    500 gr. grote uien

    1 blik sperziebonen (850 ml.)

    1 blik hele champignons (850 ml.)

    4 rode paprika's (800 gr.)

    450 gr. diepvries erwten

    600 gr. crème fraîche

    250 gr. slagroom

    250 ml. zigeunersaus

    zout

    cayennepeper

    evt. peterselie ter garnering

     

    1.

    Vlees schoonmaken, droogdeppen en in stukken snijden.

    Meng 2 - 3 eetlepels gyroskruiden door het vlees.

    Schil de uien en snij dunne ringen.

    Laat de bonen en de champignons uitlekken.

    Maak de paprika's schoon en snij ze in stukken.

     

    2.

    Vlees, uien, champignons, bonen, erwten en paprika op laag vuur in een grote braadpan (ca. 8 lt.) kort bakken.

    Meng de crème fraîche met de slagroom.

    Breng dit mengsel op smaak met zout, cayennepeper en 1 eetlepel gyroskruiden.

    Strijk het geheel over de gebakken groenten en het vlees en laat het ca. 12 uur koud staan.

     

    3.

    Smoor het geheel met het deksel op de pan in een voorverwarmde oven (electrisch 200 C / hete  lucht 175 C / gas stand 3) in ongeveer 150 minuten.

    Neem in de laatste 15 - 20 minuten het deksel van  de pan.

    Roer alles goed door en garneer eventueel met de peterselie.

    Serveren met stokbrood, kruidenboter en een lekker koud biertje..

    18-12-2005 om 16:17 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebuur doet moeilijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje


    Amai, wat onze gebuur nu in zich heeft weet ik niet.
    Sinds gisteravond is dat daar volle bak muziek.
    Het was tot middernacht.
    Deze morgend opnieuw vanaf 8 uur.
    Het staat zo luid dat wij hier zelfs bijna elkaar niet meer verstaan.
    Vragen om wat zachter te zetten helpt niet want dan lachen die ons vierkant uit.
    Het zal wel weer eens overwaaien zeker?
    Ondertussen proberen wij er toch een aangename zondag van te maken.

    18-12-2005 om 14:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Pasta met kikkererwten en paprikasaus

     

    Italiaans, hoofdgerecht, 4 personen, pasta

     

    Bereidingstijd in minuten

    25 minuten

     

    Bevat per eenpersoonsportie

    energie 565 kcal - eiwit 26 g

    vet 21 g - koolhydraten 78 g

     

    Ingrediënten

    2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

    4 eetlepels olijfolie

    1 blik tomatenpuree (70 g)

    3 rode paprika's, in stukjes

    1 blikje tomatenblokjes (400 g)

    1 eetlepel honing

    1 eetlepel Italiaanse kruiden

    300 g volkoren spaghetti

    1 blik kikkererwten (400 g)

    100 g pittige kaas (bijv. grana padano), in krullen

     

    Bereiden

    Knoflook 30 sec. in helft van olie fruiten.

    Tomatenpuree erdoor roeren en op laag vuur al roerend 1 min. meebakken.

    Paprika toevoegen en 1 min. roerbakken.

    Tomatenblokjes, honing, 100 ml water en kruiden erdoor roeren en geheel in 10 min. zachtjes gaarstoven, op smaak brengen met zout en peper.

    Spaghetti volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken.

    Kikkererwten met vocht in steelpannetje verwarmen, afgieten en door uitgelekte spaghetti roeren.

    Rest van olie door pasta scheppen, op smaak brengen met zout en peper.

    Paprikasaus over vier borden verdelen en pasta met kikkererwten erop leggen.

    Kaas erover strooien.

     

    Tip

    (W)etenswaardigheid:

    Wist je dat je met tomatenpuree meer lycopenen binnenkrijgt dan met verse tomaat, omdat het geconcentreerder is?

    Lycopenen zijn waardevolle antioxidanten.

    Antioxidanten kunnen vrije radicalen, die onder meer kanker kunnen veroorzaken, neutraliseren.

     

    Wijnadvies

    Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

     

    18-12-2005 om 13:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Rood witloofsalade met scampi en gefrituurde prei

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 stronkjes witloof (rood)
    1 eetlepel citroensap
    2 cl arachideolie
    peper
    zout
    2 preiwitten
    20 scampi
    4 takjes koriander

     

    De witloofstronkjes schoonmaken, de bittere kern verwijderen, het witloof overlangs doorsnijden en dan dwars in reepjes verdelen.

    Meteen vermengen met citroensap om verkleuring te voorkomen.

    De olie erdoor scheppen en kruiden met peper en zout.

    De preiwitten schoonmaken, wassen en in flinterdunne reepjes snijden.

    De scampistaarten aan alle kanten bakken op een matig vuur in een pan met antikleeflaag tot ze mooi oranje zijn.

    Intussen de preireepjes frituren in hete frituurolie (180 graden) en laten uitlekken op keukenpapier.

    De witloofsalade en de prei op borden schikken.

    De pan met de scampi even blussen met een half glas water en laten verdampen.

    De scampi op de salade schikken en garneren met gehakte verse koriander.

    Meteen opdienen.

     

     

    Feestelijke visfondue

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g tarbotfilet
    200 g zeeduivelfilet
    200 g roodbaarsfilet
    200 g rivierpalingfilet
    4 plakjes zalm (gerookt)
    1 Noordzeetong
    8 sint-jakobsnoten
    8 scampi
    4 langoustines
    125 g champignons
    1 ui
    0.5 paprika (groen)
    0.5 paprika (rood)
    4 worteltjes (primeurs)
    10 kolfjes maïs
    2 sneetjes spek (gerookt)
    4 takjes tijm
    20 g boter (bakboter)
    20 dl visfumet
    10 cl vermouth (droog)
    1 eetlepel ketjap (sojasaus)
    2 citroenen
    3 blaadjes lavas

     

    De reuzengarnalen pellen, spoelen met koud water, droogdeppen, overlangs middendoor snijden en de darmkanaaltjes verwijderen.

    De rode en groene paprika in kleine stukjes snijden.

    Vier minispiesjes maken door afwisselend telkens een stukje reuzengarnaal en een stukje paprika op een spiesje te rijgen.

    Het spiesje afwerken met een stukje maïs en een champignon.

    De paling in mootjes van 2 centimeter verdelen, spoelen en droogdeppen.

    De ui pellen en in kleine partjes snijden.

    Vier minispiesjes maken met de palingmootjes, partjes ui en champignons.

    De Noordzeetongfilets oprollen en vastprikken met een cocktailprikkertje.

    De sint-jakobsnoten spoelen met koud water en droogdeppen.

    De gerookte zalm in blokjes snijden.

    De worteltjes in blokjes verdelen.

    Per persoon een vel aluminiumfolie (15 centimeter op 15 centimeter) tot op 5 centimeter van de rand instrijken met boter.

    In het midden van elk vel een sint-jakobsnoot leggen en bestrooien met de blokjes zalm, wortelen en een takje tijm.

    Bevochtigen met wat visfumet en de folie dichtvouwen tot kleine papillotten.

    De langoustines spoelen met koud water, pellen en het darmkanaal verwijderen.

    Het staartje dichtvouwen en op een satéstokje prikken. Aan beide kanten van het staartje een maïskolfje en een spekblokje prikken.

    De tarbotfilet, de zeeduivelfilet en de roodbaarsfilet in kleine blokjes snijden, spoelen met koud water en droogdeppen.

    De verschillende soorten vis op een dienblad schikken, de minispiesjes en de papillotjes eromheen.

    Het dienblad naar wens garneren met de verse kruiden en de citroenpartjes.

    De visfumet aan de kook brengen met de vermouth, een weinig citroensap en de sojasaus.

    De lavasblaadjes toevoegen, drie minuten laten koken en zeven.

    Aan tafel de brander zo regelen dat de visfumet niet doorkookt, maar tegen de kook aan blijft pruttelen.

    De visblokjes op een fonduevorkje prikken en pocheren.

    Voor de papillotjes en de minispiesjes een netje gebruiken.

    Serveren met rijst, aardappelen in de schil, witte-wijnsaus en rémouladesaus.

     

     

    Bessenmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g blauwbessen
    125 g suiker
    5 dl room

     

    Per persoon een eetlepel bessen vermengen met een beetje suiker en in diepe glazen scheppen. De rest van de bessen pureren en door een fijne zeef halen.

    Naar smaak bestrooien met fijne suiker en roeren tot het sap en de suiker goed vermengd zijn.

    De room stijfkloppen en de bessenpuree er langzaam doorroeren.

    Met dit slagroom-bessenmengsel de glazen verder vullen.

    Gedurende minstens 2 uren laten opstijven in de koelkast.

     

    18-12-2005 om 13:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekker gespeeld afgelopen avond.
    Nog steeds zonder Jako.
    Onze kooien zijn weer gepoetst en Jako reageerde er positief op.
    In de kooi mag men Jako alsmaar verder aanraken.
    Hij zette vandaag zelfs al één poot op papa Ronny zijn hand.
    Met veel geduld zullen wij proberen zijn schrik te overwinnen.

    18-12-2005 om 00:28 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Paprikasoep

     

    Ingrediënten:
    2 gele paprika`s
    1/2 rode paprika
    1/2 groene paprika
    1 kleine ui
    25 gram boter of 2 eetlepels olie
    1 theelepel koenjit (geelwortel of kurkuma)
    1 liter kippenbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van een tablet
    2 eetlepels crème fraiche
    zout en versgemalen peper

     

    Voorbereiden:
    Snijd de schoongemaakte gele paprika`s zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes.

    Snijd de schoongemaakte rode en groene paprika zonder de zaadlijsten en de zaadjes in blokjes en zet ze apart voor de garnering.

    Snipper de ui.

     

    Bereiden:
    Verhit de boter of de olie in een pan en laat de gele paprikablokjes met het deksel op de pan ca. 10 minuten stoven zonder ze te laten kleuren.

    Roer er de koenjit door.

    Pureer de paprika met een scheutje bouillon in de foodprocessor en wrijf de puree door een fijne zeef om de schilletjes achter te houden.

    Breng de puree met de bouillon aan de kook.

    Laat de rode en de groene paprikablokjes 2 minuten meekoken.

    Roer de crème fraiche door de soep en breng verder op smaak met wat zout en peper

     

    17-12-2005 om 18:36 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Ovenschotel van kabeljauw met aardappelen

     

    kaas : Oud-Brugge

     

    ingrediënten voor 4 personen

    800 g kabeljauwfilet

    2 dl wijn (wit/droog)

    1 ui

    1 paprika (groen)

    1 paprika (rood)

    70 g tomatenpuree

    8 aardappelen (Charlotte)

    1 teentje knoflook

    1 cl olijfolie (extra vierge)

    2 eetlepels citroensap

    0,2 dl water

    100 g gemalen Oud-Brugge kaas

    5 g suiker

    1 takje tijm

    peper en zout.

     

    bereiding :

    De kabeljauwfilet spoelen, droogdeppen en in dobbelsteentjes snijden.

    De blokjes besprenkelen met citroensap.

    De ui en het knoflookteentje pellen.

    De ui in ringen snijden en de knoflook hakken.

    De aardappelen schillen en in plakjes van 3 mm dik snijden.

    De paprika's in reepjes snijden.

    Een vuurvaste schaal instrijken met boter en op de bodem ui-ringen en knoflook schikken. Daarbovenop komen de plakjes aardappel, vervolgens de visblokjes en de paprikareepjes. Tussen elke laag wat peper en zout en gemalen Oud-Brugge kaas strooien.

    In een kommetje een mengsel maken van de tomatenpuree, de olijfolie, peper, zout, het verkruimelde tijmtakje, de kristalsuiker en het water.

    Dit mengsel over de visschotel gieten en afwerken met de rest van de gemalen kaas. Voorzichtig de witte wijn langs de rand in de schaal gieten.

    Bovenop de bereiding nog enkele visblokjes schikken en afdekken met aluminiumfolie.

    De schaal in een voorverwarmde oven van 200°C plaatsen.

    Na 30 minuten de folie weghalen en 15 minuten verder laten gratineren.

    Serveren in de ovenschaal.

    17-12-2005 om 16:35 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Macaronisoep

     

    8 personen

    2 1/2 lt. water

    3/4 ons macaroni

    2 tl zout

    2 lepels boter

    8 lepels bloem

    1 ei

    maggi

    een stukje foelie.

     

    Breng het water met het zout, de foelie en de macaroni aan de kook.

    Laat de soep 45 minuten zachtjes koken.

    Voeg de boter al roerende toe en verwijder de foelie.

    Maak de bloem met wat water aan en voeg dit al roerende bij de soep.

    Klop het ei en al roerende een gedeelte van de soep erbij gieten.

    Dit mengsel weer terug doen bij de rest van de soep.

    Laat de soep nu niet meer aan de kook komen.

    De soep op smaak brengen met maggi-aroma.

    17-12-2005 om 12:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    17-12-2005 om 11:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelrecepten

    koken met wortelen

     

    Geglaceerde wortelen

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    2 bosjes jonge wortelen
    20 gram boter
    1 mespunt suiker
    enkele takjes peterselie

    Schraap de wortelen onder stromend water.

    Snij ze in dunne schijfjes en doe ze in een braadpan met dikke bodem.

    Schud even zodat de wortelen mooi verdeeld zijn over de bodem van de pan.

    Giet er water over tot ze net onder staan en voeg de suiker en de boter toe.
    Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken op een matig vuur.

    De wortelen moeten nog vast aanvoelen.

    Haal het deksel van de pan en laat al het water verdampen.

    Roer regelmatig om.
    Hak de peterselie fijn en strooi ze net voor het opdienen over de wortelen.

     

    Gekonfijte wortelen met sinaasappel en koriander

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    3 bosjes jonge wortelen
    2 eetlepels olijfolie
    1 sinaasappel (onbespoten)
    2 koffielepels azijn
    1 kaneelstokje
    1 koffielepel komijnzaadjes
    ½ citroen
    4 takjes koriander
    zout
    peper

    Schraap de wortelen onder stromend water en hak ze in schijfjes.

    Verhit de olijfolie in een kookpan en fruit de wortelen goudgeel.

    Giet de wortelen in een zeef en gooi de olie weg.

    Doe de wortelen terug in de pan.
    Kruid met peper en zout en voeg de azijn toe en een glas water.

    Hak het kaneelstokje in stukken en doe ze samen met de komijn bij de wortelen.

    Plaats het deksel op de pan en laat 15 minuten koken op een matig vuur.

    Roer regelmatig om.
    Schil intussen de sinaasappel met een dunschiller (alleen het oranje deel) en snij de schil in reepjes.

    Blancheer de reepjes in kokend water en schrik ze meteen onder koud stromend water.

    Haal nu ook het wit van de sinaasappel en snij die in partjes.
    Haal het deksel van de pan en verwijder de stukjes kaneel.

    Voeg er het sap van de halve citroen bij.

    Kook de wortelen onder voortdurend roeren op een hoog vuur tot het sap dikker wordt.

    Doe er de sinaasappelpartjes en de schil bij en laat nog enkele minuten doorkoken.
    Schik de wortelen op een schotel en strooi er de fijngehakte koriander over.

     

    Worteltaart

     

    Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
    250 gram wortelen
    2 eieren
    125 gram fijngemalen hazelnoten
    2 dl olie
    100 gram kristalsuiker
    50 gram bloem
    10 gram bakpoeder
    1 mespunt zout

    Schraap de wortelen onder stromend water en rasp ze fijn.

    Verwarm de oven voor op 180° C (gasoven 6).

    Breek de eieren in een kom en klop ze op met de suiker.
    Neem een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoten.

    Werk er met een houten spatel beetje bij beetje de opgeklopte eieren onder.

    Voeg de olie toe en de geraspte wortelen.

    Roer goed tot u een homogene massa hebt.
    Smeer een springvorm in met boter en giet er het deeg in.

    Zet de taart 40 minuten in de oven.

    Laat ze afkoelen in de vorm.

    Haal de taart uit de vorm en snij ze in stukken.

     

    Sorbet van wortel en sinaasappel met koriander

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    1 kg wortelen
    1 kg perssinaasappelen
    1 koffielepel korianderzaadjes
    1 chilipeper
    50 gram kristalsuiker
    10 takjes koriander
    50 gram pijnboompitten

    Schraap de wortelen onder stromend water, snij ze in stukken en doe ze in de sapcentrifuge.

    U moet 3 dl wortelsap hebben.
    Giet het wortelsap in een kookpan, voeg er de suiker bij en warm op.

    Doe er de korianderzaadjes en de chilipeper bij en haal de kookpan van het vuur.

    Laat afkoelen en giet het sap door een zeef.
    Pers de sinaasappelen uit en giet het sap bij het wortelsap.

    Snipper de helft van de koriander fijn en doe dat bij het sap.
    Giet alles in een ijsmachine of in een kom die u drie uren in het vriesvak zet.

    Bestrooi de bolletjes sorbet net voor het serveren met pijnboompitten en de rest van de korianderblaadjes.

    Versier met partjes

     

    17-12-2005 om 11:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kip met venkel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g kippenfilet
    peper
    zout
    cayennepeper
    2 venkelknollen
    8 eetlepels kippenbouillon
    2 citroenen
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    0.5 theelepel Provençaalse kruiden

     

    De venkel schoonmaken en in repen snijden.

    De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon.

    Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.

    Kruiden met peper en cayennepeper.

    Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden.

    Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.

     

    Tip: het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.

     

     

    Kalfsschenkel in looksaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    40 g boter (bakboter)
    4 kalfsschenkel
    6 uien
    8 teentjes knoflook
    15 g bloem (tarwebloem)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    3 dl vleesbouillon
    1 dl room
    peper
    zout

     

    De knoflookteentjes uit elkaar trekken en ze zonder te pellen in een kookpannetje schudden. Overgieten met koud water en aan de kook brengen.

    Vervolgens op matig vuur 30 minuten laten koken.

    De schijven kalfsschenkel aan beide zijden kruiden met zout en peper.

    De uien schoonmaken en grof hakken.

    In een kookpan de boter lichtjes laten kleuren en hierin het vlees leggen.

    De gehakte uien toevoegen.

    De kookpan afdekken en op een zacht vuur laten stoven zodat de vleessappen uitlopen. Vervolgens het vocht laten verkoken en het vlees laten kleuren.

    Overgieten met de vleesbouillon en afgedekt gedurende 40 minuten laten gaar worden.

    Wanneer de lookteentjes gaar zijn (na 30 minuten), deze laten uitlekken, pellen en door een zeer fijne zeef wrijven.

    Mengen met de bloem en de room en flink kruiden met versgemalen peper.

    Een kwartier voor het vlees gaar is, dit lookmengsel bij de vleessaus voegen, goed mengen en het vlees verder laten gaar worden.

    Het vlees op een voorverwarmde serveerschotel leggen, overgieten met de saus en bestrooien met fijngehakte peterselie.

    Onmiddellijk opdienen.

     

     

    Bananenyoghurt

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 dl yoghurt (mager)
    2 bananen
    2 sinaasappelen

     

    De sinaasappelen uitpersen.

    De bananen pellen.

    De yoghurt in een mengbeker gieten, het sinaasappelsap en de in stukken gesneden banaan toevoegen.

    Het geheel goed mixen en onmiddellijk serveren.

    17-12-2005 om 11:38 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Groentesoep

     

    8 personen

    2 1/2 lt. water

    1/2 a 1 pond poelet

    prei

    selderij

    bloemkooltje

    een paar spruitjes

    peterselie

    worteltjes

    1 ons vermicelli

    2 tl zout

    foelie

     

    Breng het water met het zout en de foelie aan de kook.

    Snijd het vlees in stukjes en laat het 2 uur in het kokende water trekken.

    Maak de verschillende groenten schoon en snijd ze fijn.

    Laat de vermicelli en de gewassen soepgroenten 45 minuten meekoken.

    Breng de soep op smaak met een paar maggiblokjes.

     

    16-12-2005 om 18:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verhaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    klik op het plaatje


    De kerstboom : Geschiedenis en traditie.

     

    De oorsprong van de kerstboomtraditie.

    Over de oorsprong van de kerstboomtraditie lopen de meningen uiteen.

    Er bestaan hierover verschillende versies, maar steeds wordt aan de kerstboom dezelfde symboliek toegeschreven: in het putje van de winter symboliseert de spar met zijn groenblijvende naalden het leven dat niet dood is en zal terugkeren.

    De geschiedenis van de kerstboom is voor een deel gebaseerd op waarheid, maar de tijd en de verbeeldingskracht hebben deze realiteit een eigen vorm gegeven, waardoor de mystiek rond de kerstboom alleen maar gegroeid is.

    We geven hier de meest gangbare verhalen die de ronde doen over de kerstboomtraditie.

    Zeer waarschijnlijk was het bij onze Germaanse voorouders traditie om de kortste dag te vieren met een altijd groene tak of boom uit het bos (conifeer, jeneverstruik, hulst, maretak, enz…).

    Deze boom of tak stond voor het leven dat voortgaat en was de voorbode van de vernieuwing. Ook het licht vormde een belangrijk symbool bij deze gebeurtenis.

    Om de langste nacht van het jaar te vieren werden er vreugdevuren ontstoken.

    Naar alle waarschijnlijkheid is deze traditie van de groenblijvende boom en van het licht bij de kerstening van Europa overgenomen door de Christelijke gebruiken.

    Ze maakt sinds die tijd deel uit van de kerstvieringen.

    De traditie om de kerstboom te versieren met kerstballen zou ontstaan zijn in de XIde eeuw.

    In die tijd gaven de troubadours voorstellingen op het kerkplein.

    Vooral het "mysterie " (de naam die gegeven werd aan deze voorstellingen) van het Paradijs was zeer in trek en kreeg een vaste stek in de Adventsperiode.

    Een boom (meestal de takken van een appelboom) versierd met rode appels symboliseerde dan de boom van het Paradijs.

    In de loop van de XVde eeuw vatten de gelovigen dan de gewoonte op om op 24 december, de feestdag van Adam en Eva, hun interieur op te smukken met deze versierde takken.

    Later werden door de Duitse kerstboomtraditie de appelboomtakken vervangen door een spar en de appels door kerstballen in allerhande kleuren.

    Wat er ook van zij, de traditie van de kerstboom heeft zo goed als zeker een Germaanse oorsprong.

    In de XVIde eeuw versierde iedereen zijn straat of huis met een groene boom (dit was meestal de spar van de Vogezen, toen de enige groenblijvende boom van streek).

    Dit wordt gestaafd door de edicten van Sélestat (Nederrijn).

    Deze edicten stelden een kapperiode in voor kerstbomen tijdens de kerstperiode (van 9 dagen vóór tot 9 dagen na Kerstmis).

    In Frankrijk was het Hélène de Mecklenbourg, echtgenote van de Duc d’Orléans en van Duitse origine, die in 1837 in de Tuilerieën voor het eerst een kerstboom versierde.

    Voor de invoering van de kerstboomtraditie in Groot-Brittannië en in de rest van het Europese continent zorgde Prins Albert van Saksen Coburg en Gotha.

    Via zijn huwelijk halverwege de XIXde eeuw met Koningin Victoria van Engeland verspreidde hij de traditie van de kerstboom in Groot-Brittannië.

    De missionarissen en de eerste Franse kolonisten zouden de kerstboom mee naar het Amerikaanse continent genomen hebben.

    Vandaag de dag maakt de kerstboomtraditie overal in de wereld deel uit van de heersende gebruiken.

    Deze van oorsprong christelijke traditie is uitgegroeid tot een symbool voor gelovigen en niet-gelovigen, groot en klein, arm en rijk, die samen rond deze boom de eindejaarsfeesten vieren.

    Hier in België moeten we voor de kerstboomtraditie teruggaan tot in de XVIIIde eeuw.

    In die tijd gingen de inwoners van de Ardennen in het bos een kleine spar zoeken waarmee ze hun huis in de kerstperiode versierden.

    Met de twee Duitse invasies die ons land tijdens deze eeuw meemaakte, kreeg deze traditie steeds meer ingang.

     

    Verschillende benamingen van land tot land

    Een "kerstboom" krijgt in Londen, Düsseldorf, Amsterdam in Parijs een heel andere naam.

    De Engelstaligen kozen voor de algemene term "Christmas tree", net als de Nederlandstaligen (kerstboom).

    De Duitsers spreken dan weer van een "Christbaum" of "Weihnachtsbaum" (kerstboom of Kerstnachtboom).

    In Frankrijk en Wallonië gebruikt men de term "sapin de Noël".

    Ongetwijfeld omdat de eerste kerstbomen "abies" waren (Latijnse naam voor "spar").

    Door de eeuwen heen blijkt dit een verkeerde benaming omdat de meeste Kerstbomen eigenlijk epicea zijn (Epicea Abies Karst in het Latijn).

    Door de invloed van de Franse taal wordt een kerstboom in Vlaanderen ook wel een "kerstspar" genoemd.

    In zuiderse landen omschrijft men de kerstboom als "de boom van de Geboorte" (Italië: Albero di Natale; Spanje: Arbol de Navidad).

    Die verschillende benamingen hebben ondertussen ruimschoots ingang gevonden.

    Voor de consument en de verdeler is het inderdaad makkelijker om de kerstboom met een algemene naam aan te duiden, veeleer dan de variëteit te specificeren.

    Dan zouden immers heel wat namen in omloop zijn.

    Bovendien is dat een stuk moeilijker voor de verkopers en vooral de gebruikers die vaak de variëteit of de naam van de boom helemaal niet kennen.

    16-12-2005 om 12:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Erwtensoep

     

    8 personen

    1 pak groene erwten

    2 1/2 lt. water

    1 pond varkenshiel

    2 preien

    2 uien

    selderijgroen of knol

    2 aardappelen

    zout

    peper

     

    Was de erwten, zet ze daags te voren in het water om te weken.

    De volgende dag opzetten met het weekwater.

    Doe de varkenshiel, de aardappelen en de fijngemaakte groenten erbij.

    Laat de soep 2 uur koken.

    Haal de varkenshiel uit de soep en snijd deze in kleine stukjes.

    Wrijf de erwten door een vergiet.

    Doe de soep weer in de pan,voeg het kleingesneden vlees weer toe en laat de soep nog een uurtje koken tot ze mooi gebonden is.

    Op smaak afmaken met peper en zout.

    In plaats van varkenshiel kunnen we ook één pond verse worst of een half pond worst en een half pond spek in de soep meekoken.

     

    16-12-2005 om 12:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten: Op verzoek met Blonde Leffe

    Vlaamse karbonaden

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1000 g stoofvlees
    100 cl Blonde Leffe
    6 uien
    2 sneetjes wit brood
    1 takje tijm
    1 blaadje laurier
    0.5 bosje peterselie
    15 g bloem (tarwebloem)
    2 eetlepels bruine suiker
    1 cl azijn
    2 eetlepels mosterd
    50 g boter (bakboter)
    peper
    zout

     

    De uien schillen en in ringen snijden.

    De peterselie spoelen.

    De boter verhitten in een stoofpan.

    Het vlees aan alle kanten laten korsten.

    Het vlees uit de pan scheppen.

    De uien in het braadvet bakken tot ze goudbruin zijn.

    Bestrooien met bloem.

    Nog 1 minuut laten kleuren en omroeren.

    Het bier toevoegen.

    Blijven roeren tot het kookt.

    Het vlees terug in de pan leggen met tijm, laurier, peterselie, suiker en azijn.

    Zout en peper toevoegen.

    Het deksel op de pan leggen.

    Gedurende 1 uur laten sudderen.

    De sneetjes brood met mosterd bestrijken.

    Het brood op de saus leggen.

    Nog 1,5 uur laten sudderen.

    Serveren met frietjes of gekookte aardappelen.

     

     

    Konijn met pruimen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 konijn
    2 uien
    peper
    zout
    20 g bloem (tarwebloem)
    100 g boter (bakboter)
    7.5 dl wijn (wit/droog)
    33 cl Blonde Leffe
    1 dl vleesbouillon
    1 kruidentuiltje
    400 g pruimen (gedroogd)
    100 g rozijntjes
    2 sneetjes wit brood
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 cl azijn
    0.5 theelepel maïszetmeel
    1 eetlepel mosterd

     

    Het konijn in stukken snijden.

    De uien pellen en grof hakken.

    Het vlees kruiden met peper en zout en de stukken in bloem wentelen.

    Aan alle kanten mooi bruin bakken in hete boter.

    Uit de pan halen en de uien lichtbruin fruiten.

    De stukken konijn weer toevoegen en de wijn en het bier erbij gieten.

    Het kruidentuiltje toevoegen en gedurende 1 uur zachtjes laten stoven met het deksel op de pan.

    Wat bouillon toevoegen zodat het vlees blijft onderstaan.

    Ondertussen de pruimen en de rozijnen laten zwellen in lauw water.

    Het kruim van het brood in dobbelsteentjes snijden en goudbruin bakken in olie met boter.

    De peterselie fijnhakken.

    Het zetmeel en de mosterd losroeren in wat azijn.

    De stukken konijn op een dienschaal scheppen, de saus binden met mosterd en het zetmeelmengsel.

    De pruimen en de rozijnen toevoegen en ze even laten doorwarmen.

    De saus over het konijn scheppen en bestrooien met gebakken broodkorstjes en gehakte peterselie.

    Serveren met gekookte aardappelen.

     

    16-12-2005 om 09:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    16-12-2005 om 09:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Wortelroomsoepje met mosselen en saffraan

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg mosselen
    2 uien
    4 wortelen
    2 stengels bleekselderij
    2 preiwitten
    10 dl visfumet
    2 dl wijn (wit/droog)
    1.25 dl room
    75 g boter (bakboter)
    35 g bloem (tarwebloem)
    20 g kervel
    2 potjes saffraanpoeder
    peper
    zout

     

    De mosselen openkoken in de witte wijn en uit de schelp halen.

    De visfumet ondertussen opwarmen.

    De groenten wassen, schoonmaken en fijnsnijden.

    Een nootje boter laten smelten in een kookpan en de groenten even glazig fruiten.

    De groenten bestrooien met bloem, bevochtigen met de warme visfumet en het kookvocht van de mosselen, aan de kook brengen en op een zacht vuurtje laten garen.

    De soep mixen en zeven door een puntzeef.

    De mosselen toevoegen en net voor het opdienen de room erdoor roeren.

    Op smaak brengen met peper, zout en saffraan.

    Goed doorroeren.

    Serveren in een grote warme soepkom, uitscheppen in warme soepborden en garneren met kervelpluksels.

     

     

    Rundvlees op Elzasser wijze

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g stoofvlees
    40 g boter (geklaard)
    2 uien
    5 cl jenever
    5 jeneverbessen
    800 g zuurkool (rauw)
    2.5 dl wijn (wit/droog)
    8 aardappelen (Charlotte)
    1 theelepel maïszetmeel
    peper
    zout

     

    Het vlees opbinden met keukengaren.

    De geklaarde boter in een braadpan verhitten en het vlees aanbraden.

    De uien schillen, fijnhakken en bij het gebruinde vlees voegen.

    Flamberen met jenever, kruiden met zout en peper en overgieten met water.

    Het deksel op de pan zetten en 2,5 uur op een zacht vuur laten sudderen.

    De zuurkool gedurende 30 minuten stoven met de jeneverbessen en de witte wijn.

    De aardappelen schillen, spoelen en 20 minuten voor het einde van de kooktijd bij het vlees voegen.

    Het vlees uit de pan halen en 15 minuten warm houden terwijl het braadvocht wordt ingekookt.

    De aardappelen eveneens uit de pan halen en in een warme serveerkom overscheppen.

    De braadjus binden met maïszetmeel opgelost in 3 theelepels water.

    De saus zeven.

    De zuurkool op een warme serveerschaal leggen, het vlees in plakken snijden en op de zuurkool leggen.

    Overgieten met een gedeelte van de saus.

    De rest van de saus afzonderlijk opdienen evenals de aardappelen.

     

     

    Appel-kaasschotel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 citroen
    40 g rozijntjes
    4 appelen (Boskoop)
    4 plakjes cake
    2 cl rum
    2 eieren
    60 g boter (bakboter)
    60 g suiker
    250 g verse kaas (halfvet)
    2 theelepels maïszetmeel

     

    De citroen grondig wassen en de schil raspen.

    De helft van de citroen uitpersen.

    In een kommetje met heet water de rozijnen ongeveer 5 minuten laten zwellen.

    De appelen schillen, in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.

    De appelschijfjes een drietal minuten laten koken in een bodempje water.

    In een zeef laten uitlekken.

    In een ovenschotel de plakjes cake leggen en besprenkelen met rum.

    Boter, suiker en citroensap tot een schuimige massa roeren.

    Eén voor één de eierdooiers toevoegen en er daarna de verse kaas, het maïszetmeel en tweederde van de appelen erdoor mengen.

    De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het kaasmengsel roeren.

    Het geheel op de plakjes cake scheppen en de rest van de appelen en de rozijntjes erover verdelen.

    In 30 minuten gaar en goudbruin laten worden in een oven van 200 graden.

     

    16-12-2005 om 09:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jako is vanavond weer niet uit zijn kooi geweest.
    Toch zijn er vorderingen.
    Hij vraagt nu zelfs om kopje kraw te doen.
    Sinds vanavond mag men zijn poten eventjes strelen.
    Benieuwd wat het morgen zal worden.

    16-12-2005 om 01:27 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijze woorden

    Het ultieme geluk in het leven is de overtuiging dat wij bemind zijn.

    15-12-2005 om 22:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Fazantenfilet in bladerdeeg met ganzenleversaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen
    - 1 kruidentuiltje
    - 150 gram ganzenleverpastei
    - 2 koffielepels honing
    - 1 ei
    - 2 rollen bladerdeeg
    - peper en zout
    - 2 soeplepels porto
    - 20 cl witte wijn
    - 2 fazantfilets

     

    Bereiding

    - Verwarm de oven op 180°.

    - Meng de lichtjes verwarmde porto met de honing.

    - Bestrooi de fazantenfilets met peper en zout en smeer ze in met het porto/honing mengsel. Snij elk bladerdeeg in 2.

    Rol de filets in een plakje bladerdeeg.

    Maak kruisjes in het deeg met een fijn mesje en strijk in met wat eigeel.

    Schuif in de oven en laat 30 min. braden.

    - Bereid de saus: giet de wijn in een pannetje met de bouquet garni en de koffielepel honing. Laat tot de helft inkoken, voeg de in stukjes gesneden ganzenlever toe, haal de bouquet garni uit de pan en mix alles tot een moes.

    Breng op smaak met peper en zout.

    - Serveer de fazantenfilets met bosbessenmoes, met de saus apart.

    15-12-2005 om 19:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!