koken met wortelenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Geglaceerde wortelen
Ingrediënten voor 4 personen 2 bosjes jonge wortelen 20 gram boter 1 mespunt suiker enkele takjes peterselie
Schraap de wortelen onder stromend water.
Snij ze in dunne schijfjes en doe ze in een braadpan met dikke bodem.
Schud even zodat de wortelen mooi verdeeld zijn over de bodem van de pan.
Giet er water over tot ze net onder staan en voeg de suiker en de boter toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken op een matig vuur.
De wortelen moeten nog vast aanvoelen.
Haal het deksel van de pan en laat al het water verdampen.
Roer regelmatig om. Hak de peterselie fijn en strooi ze net voor het opdienen over de wortelen.
Gekonfijte wortelen met sinaasappel en koriander
Ingrediënten voor 4 personen 3 bosjes jonge wortelen 2 eetlepels olijfolie 1 sinaasappel (onbespoten) 2 koffielepels azijn 1 kaneelstokje 1 koffielepel komijnzaadjes ½ citroen 4 takjes koriander zout peper
Schraap de wortelen onder stromend water en hak ze in schijfjes.
Verhit de olijfolie in een kookpan en fruit de wortelen goudgeel.
Giet de wortelen in een zeef en gooi de olie weg.
Doe de wortelen terug in de pan. Kruid met peper en zout en voeg de azijn toe en een glas water.
Hak het kaneelstokje in stukken en doe ze samen met de komijn bij de wortelen.
Plaats het deksel op de pan en laat 15 minuten koken op een matig vuur.
Roer regelmatig om. Schil intussen de sinaasappel met een dunschiller (alleen het oranje deel) en snij de schil in reepjes.
Blancheer de reepjes in kokend water en schrik ze meteen onder koud stromend water.
Haal nu ook het wit van de sinaasappel en snij die in partjes. Haal het deksel van de pan en verwijder de stukjes kaneel.
Voeg er het sap van de halve citroen bij.
Kook de wortelen onder voortdurend roeren op een hoog vuur tot het sap dikker wordt.
Doe er de sinaasappelpartjes en de schil bij en laat nog enkele minuten doorkoken. Schik de wortelen op een schotel en strooi er de fijngehakte koriander over.
Worteltaart
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen 250 gram wortelen 2 eieren 125 gram fijngemalen hazelnoten 2 dl olie 100 gram kristalsuiker 50 gram bloem 10 gram bakpoeder 1 mespunt zout
Schraap de wortelen onder stromend water en rasp ze fijn.
Verwarm de oven voor op 180° C (gasoven 6).
Breek de eieren in een kom en klop ze op met de suiker. Neem een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoten.
Werk er met een houten spatel beetje bij beetje de opgeklopte eieren onder.
Voeg de olie toe en de geraspte wortelen.
Roer goed tot u een homogene massa hebt. Smeer een springvorm in met boter en giet er het deeg in.
Zet de taart 40 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen in de vorm.
Haal de taart uit de vorm en snij ze in stukken.
Sorbet van wortel en sinaasappel met koriander
Ingrediënten voor 4 personen 1 kg wortelen 1 kg perssinaasappelen 1 koffielepel korianderzaadjes 1 chilipeper 50 gram kristalsuiker 10 takjes koriander 50 gram pijnboompitten
Schraap de wortelen onder stromend water, snij ze in stukken en doe ze in de sapcentrifuge.
U moet 3 dl wortelsap hebben. Giet het wortelsap in een kookpan, voeg er de suiker bij en warm op.
Doe er de korianderzaadjes en de chilipeper bij en haal de kookpan van het vuur.
Laat afkoelen en giet het sap door een zeef. Pers de sinaasappelen uit en giet het sap bij het wortelsap.
Snipper de helft van de koriander fijn en doe dat bij het sap. Giet alles in een ijsmachine of in een kom die u drie uren in het vriesvak zet.
Bestrooi de bolletjes sorbet net voor het serveren met pijnboompitten en de rest van de korianderblaadjes.
Versier met partjes
|