Kip met venkelxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kippenfilet peper zout cayennepeper 2 venkelknollen 8 eetlepels kippenbouillon 2 citroenen 2 cl olijfolie (extra vierge) 0.5 theelepel Provençaalse kruiden
De venkel schoonmaken en in repen snijden.
De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon.
Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.
Kruiden met peper en cayennepeper.
Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden.
Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.
Tip: het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.
Kalfsschenkel in looksaus
Ingrediënten voor 4 personen
40 g boter (bakboter) 4 kalfsschenkel 6 uien 8 teentjes knoflook 15 g bloem (tarwebloem) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 3 dl vleesbouillon 1 dl room peper zout
De knoflookteentjes uit elkaar trekken en ze zonder te pellen in een kookpannetje schudden. Overgieten met koud water en aan de kook brengen.
Vervolgens op matig vuur 30 minuten laten koken.
De schijven kalfsschenkel aan beide zijden kruiden met zout en peper.
De uien schoonmaken en grof hakken.
In een kookpan de boter lichtjes laten kleuren en hierin het vlees leggen.
De gehakte uien toevoegen.
De kookpan afdekken en op een zacht vuur laten stoven zodat de vleessappen uitlopen. Vervolgens het vocht laten verkoken en het vlees laten kleuren.
Overgieten met de vleesbouillon en afgedekt gedurende 40 minuten laten gaar worden.
Wanneer de lookteentjes gaar zijn (na 30 minuten), deze laten uitlekken, pellen en door een zeer fijne zeef wrijven.
Mengen met de bloem en de room en flink kruiden met versgemalen peper.
Een kwartier voor het vlees gaar is, dit lookmengsel bij de vleessaus voegen, goed mengen en het vlees verder laten gaar worden.
Het vlees op een voorverwarmde serveerschotel leggen, overgieten met de saus en bestrooien met fijngehakte peterselie.
Onmiddellijk opdienen.
Bananenyoghurt
Ingrediënten voor 4 personen
5 dl yoghurt (mager) 2 bananen 2 sinaasappelen
De sinaasappelen uitpersen.
De bananen pellen.
De yoghurt in een mengbeker gieten, het sinaasappelsap en de in stukken gesneden banaan toevoegen.
Het geheel goed mixen en onmiddellijk serveren.
|