Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
Paulie vertelt
Over ons gezin Iedere dag is de moeite waard
17-12-2005
Recept
Macaronisoep
8 personen
2 1/2 lt. water
3/4 ons macaroni
2 tl zout
2 lepels boter
8 lepels bloem
1 ei
maggi
een stukje foelie.
Breng het water met het zout, de foelie en de macaroni aan de kook.
Laat de soep 45 minuten zachtjes koken.
Voeg de boter al roerende toe en verwijder de foelie.
Maak de bloem met wat water aan en voeg dit al roerende bij de soep.
Klop het ei en al roerende een gedeelte van de soep erbij gieten.
Dit mengsel weer terug doen bij de rest van de soep.
Ingrediënten voor 4 personen 2 bosjes jonge wortelen 20 gram boter 1 mespunt suiker enkele takjes peterselie
Schraap de wortelen onder stromend water.
Snij ze in dunne schijfjes en doe ze in een braadpan met dikke bodem.
Schud even zodat de wortelen mooi verdeeld zijn over de bodem van de pan.
Giet er water over tot ze net onder staan en voeg de suiker en de boter toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken op een matig vuur.
De wortelen moeten nog vast aanvoelen.
Haal het deksel van de pan en laat al het water verdampen.
Roer regelmatig om. Hak de peterselie fijn en strooi ze net voor het opdienen over de wortelen.
Gekonfijte wortelen met sinaasappel en koriander
Ingrediënten voor 4 personen 3 bosjes jonge wortelen 2 eetlepels olijfolie 1 sinaasappel (onbespoten) 2 koffielepels azijn 1 kaneelstokje 1 koffielepel komijnzaadjes ½ citroen 4 takjes koriander zout peper
Schraap de wortelen onder stromend water en hak ze in schijfjes.
Verhit de olijfolie in een kookpan en fruit de wortelen goudgeel.
Giet de wortelen in een zeef en gooi de olie weg.
Doe de wortelen terug in de pan. Kruid met peper en zout en voeg de azijn toe en een glas water.
Hak het kaneelstokje in stukken en doe ze samen met de komijn bij de wortelen.
Plaats het deksel op de pan en laat 15 minuten koken op een matig vuur.
Roer regelmatig om. Schil intussen de sinaasappel met een dunschiller (alleen het oranje deel) en snij de schil in reepjes.
Blancheer de reepjes in kokend water en schrik ze meteen onder koud stromend water.
Haal nu ook het wit van de sinaasappel en snij die in partjes. Haal het deksel van de pan en verwijder de stukjes kaneel.
Voeg er het sap van de halve citroen bij.
Kook de wortelen onder voortdurend roeren op een hoog vuur tot het sap dikker wordt.
Doe er de sinaasappelpartjes en de schil bij en laat nog enkele minuten doorkoken. Schik de wortelen op een schotel en strooi er de fijngehakte koriander over.
Worteltaart
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen 250 gram wortelen 2 eieren 125 gram fijngemalen hazelnoten 2 dl olie 100 gram kristalsuiker 50 gram bloem 10 gram bakpoeder 1 mespunt zout
Schraap de wortelen onder stromend water en rasp ze fijn.
Verwarm de oven voor op 180° C (gasoven 6).
Breek de eieren in een kom en klop ze op met de suiker. Neem een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en de gemalen hazelnoten.
Werk er met een houten spatel beetje bij beetje de opgeklopte eieren onder.
Voeg de olie toe en de geraspte wortelen.
Roer goed tot u een homogene massa hebt. Smeer een springvorm in met boter en giet er het deeg in.
Zet de taart 40 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen in de vorm.
Haal de taart uit de vorm en snij ze in stukken.
Sorbet van wortel en sinaasappel met koriander
Ingrediënten voor 4 personen 1 kg wortelen 1 kg perssinaasappelen 1 koffielepel korianderzaadjes 1 chilipeper 50 gram kristalsuiker 10 takjes koriander 50 gram pijnboompitten
Schraap de wortelen onder stromend water, snij ze in stukken en doe ze in de sapcentrifuge.
U moet 3 dl wortelsap hebben. Giet het wortelsap in een kookpan, voeg er de suiker bij en warm op.
Doe er de korianderzaadjes en de chilipeper bij en haal de kookpan van het vuur.
Laat afkoelen en giet het sap door een zeef. Pers de sinaasappelen uit en giet het sap bij het wortelsap.
Snipper de helft van de koriander fijn en doe dat bij het sap. Giet alles in een ijsmachine of in een kom die u drie uren in het vriesvak zet.
Bestrooi de bolletjes sorbet net voor het serveren met pijnboompitten en de rest van de korianderblaadjes.
Over de oorsprong van de kerstboomtraditie lopen de meningen uiteen.
Er bestaan hierover verschillende versies, maar steeds wordt aan de kerstboom dezelfde symboliek toegeschreven: in het putje van de winter symboliseert de spar met zijn groenblijvende naalden het leven dat niet dood is en zal terugkeren.
De geschiedenis van de kerstboom is voor een deel gebaseerd op waarheid, maar de tijd en de verbeeldingskracht hebben deze realiteit een eigen vorm gegeven, waardoor de mystiek rond de kerstboom alleen maar gegroeid is.
We geven hier de meest gangbare verhalen die de ronde doen over de kerstboomtraditie.
Zeer waarschijnlijk was het bij onze Germaanse voorouders traditie om de kortste dag te vieren met een altijd groene tak of boom uit het bos (conifeer, jeneverstruik, hulst, maretak, enz ).
Deze boom of tak stond voor het leven dat voortgaat en was de voorbode van de vernieuwing. Ook het licht vormde een belangrijk symbool bij deze gebeurtenis.
Om de langste nacht van het jaar te vieren werden er vreugdevuren ontstoken.
Naar alle waarschijnlijkheid is deze traditie van de groenblijvende boom en van het licht bij de kerstening van Europa overgenomen door de Christelijke gebruiken.
Ze maakt sinds die tijd deel uit van de kerstvieringen.
De traditie om de kerstboom te versieren met kerstballen zou ontstaan zijn in de XIde eeuw.
In die tijd gaven de troubadours voorstellingen op het kerkplein.
Vooral het "mysterie " (de naam die gegeven werd aan deze voorstellingen) van het Paradijs was zeer in trek en kreeg een vaste stek in de Adventsperiode.
Een boom (meestal de takken van een appelboom) versierd met rode appels symboliseerde dan de boom van het Paradijs.
In de loop van de XVde eeuw vatten de gelovigen dan de gewoonte op om op 24 december, de feestdag van Adam en Eva, hun interieur op te smukken met deze versierde takken.
Later werden door de Duitse kerstboomtraditie de appelboomtakken vervangen door een spar en de appels door kerstballen in allerhande kleuren.
Wat er ook van zij, de traditie van de kerstboom heeft zo goed als zeker een Germaanse oorsprong.
In de XVIde eeuw versierde iedereen zijn straat of huis met een groene boom (dit was meestal de spar van de Vogezen, toen de enige groenblijvende boom van streek).
Dit wordt gestaafd door de edicten van Sélestat (Nederrijn).
Deze edicten stelden een kapperiode in voor kerstbomen tijdens de kerstperiode (van 9 dagen vóór tot 9 dagen na Kerstmis).
In Frankrijk was het Hélène de Mecklenbourg, echtgenote van de Duc dOrléans en van Duitse origine, die in 1837 in de Tuilerieën voor het eerst een kerstboom versierde.
Voor de invoering van de kerstboomtraditie in Groot-Brittannië en in de rest van het Europese continent zorgde Prins Albert van Saksen Coburg en Gotha.
Via zijn huwelijk halverwege de XIXde eeuw met Koningin Victoria van Engeland verspreidde hij de traditie van de kerstboom in Groot-Brittannië.
De missionarissen en de eerste Franse kolonisten zouden de kerstboom mee naar het Amerikaanse continent genomen hebben.
Vandaag de dag maakt de kerstboomtraditie overal in de wereld deel uit van de heersende gebruiken.
Deze van oorsprong christelijke traditie is uitgegroeid tot een symbool voor gelovigen en niet-gelovigen, groot en klein, arm en rijk, die samen rond deze boom de eindejaarsfeesten vieren.
Hier in België moeten we voor de kerstboomtraditie teruggaan tot in de XVIIIde eeuw.
In die tijd gingen de inwoners van de Ardennen in het bos een kleine spar zoeken waarmee ze hun huis in de kerstperiode versierden.
Met de twee Duitse invasies die ons land tijdens deze eeuw meemaakte, kreeg deze traditie steeds meer ingang.
Verschillende benamingen van land tot land
Een "kerstboom" krijgt in Londen, Düsseldorf, Amsterdam in Parijs een heel andere naam.
De Engelstaligen kozen voor de algemene term "Christmas tree", net als de Nederlandstaligen (kerstboom).
De Duitsers spreken dan weer van een "Christbaum" of "Weihnachtsbaum" (kerstboom of Kerstnachtboom).
In Frankrijk en Wallonië gebruikt men de term "sapin de Noël".
Ongetwijfeld omdat de eerste kerstbomen "abies" waren (Latijnse naam voor "spar").
Door de eeuwen heen blijkt dit een verkeerde benaming omdat de meeste Kerstbomen eigenlijk epicea zijn (Epicea Abies Karst in het Latijn).
Door de invloed van de Franse taal wordt een kerstboom in Vlaanderen ook wel een "kerstspar" genoemd.
In zuiderse landen omschrijft men de kerstboom als "de boom van de Geboorte" (Italië: Albero di Natale; Spanje: Arbol de Navidad).
Die verschillende benamingen hebben ondertussen ruimschoots ingang gevonden.
Voor de consument en de verdeler is het inderdaad makkelijker om de kerstboom met een algemene naam aan te duiden, veeleer dan de variëteit te specificeren.
Dan zouden immers heel wat namen in omloop zijn.
Bovendien is dat een stuk moeilijker voor de verkopers en vooral de gebruikers die vaak de variëteit of de naam van de boom helemaal niet kennen.
1 kg mosselen 2 uien 4 wortelen 2 stengels bleekselderij 2 preiwitten 10 dl visfumet 2 dl wijn (wit/droog) 1.25 dl room 75 g boter (bakboter) 35 g bloem (tarwebloem) 20 g kervel 2 potjes saffraanpoeder peper zout
De mosselen openkoken in de witte wijn en uit de schelp halen.
De visfumet ondertussen opwarmen.
De groenten wassen, schoonmaken en fijnsnijden.
Een nootje boter laten smelten in een kookpan en de groenten even glazig fruiten.
De groenten bestrooien met bloem, bevochtigen met de warme visfumet en het kookvocht van de mosselen, aan de kook brengen en op een zacht vuurtje laten garen.
De soep mixen en zeven door een puntzeef.
De mosselen toevoegen en net voor het opdienen de room erdoor roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en saffraan.
Goed doorroeren.
Serveren in een grote warme soepkom, uitscheppen in warme soepborden en garneren met kervelpluksels.
Rundvlees op Elzasser wijze
Ingrediënten voor 4 personen
800 g stoofvlees 40 g boter (geklaard) 2 uien 5 cl jenever 5 jeneverbessen 800 g zuurkool (rauw) 2.5 dl wijn (wit/droog) 8 aardappelen (Charlotte) 1 theelepel maïszetmeel peper zout
Het vlees opbinden met keukengaren.
De geklaarde boter in een braadpan verhitten en het vlees aanbraden.
De uien schillen, fijnhakken en bij het gebruinde vlees voegen.
Flamberen met jenever, kruiden met zout en peper en overgieten met water.
Het deksel op de pan zetten en 2,5 uur op een zacht vuur laten sudderen.
De zuurkool gedurende 30 minuten stoven met de jeneverbessen en de witte wijn.
De aardappelen schillen, spoelen en 20 minuten voor het einde van de kooktijd bij het vlees voegen.
Het vlees uit de pan halen en 15 minuten warm houden terwijl het braadvocht wordt ingekookt.
De aardappelen eveneens uit de pan halen en in een warme serveerkom overscheppen.
De braadjus binden met maïszetmeel opgelost in 3 theelepels water.
De saus zeven.
De zuurkool op een warme serveerschaal leggen, het vlees in plakken snijden en op de zuurkool leggen.
Overgieten met een gedeelte van de saus.
De rest van de saus afzonderlijk opdienen evenals de aardappelen.
Appel-kaasschotel
Ingrediënten voor 4 personen
1 citroen 40 g rozijntjes 4 appelen (Boskoop) 4 plakjes cake 2 cl rum 2 eieren 60 g boter (bakboter) 60 g suiker 250 g verse kaas (halfvet) 2 theelepels maïszetmeel
De citroen grondig wassen en de schil raspen.
De helft van de citroen uitpersen.
In een kommetje met heet water de rozijnen ongeveer 5 minuten laten zwellen.
De appelen schillen, in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.
De appelschijfjes een drietal minuten laten koken in een bodempje water.
In een zeef laten uitlekken.
In een ovenschotel de plakjes cake leggen en besprenkelen met rum.
Boter, suiker en citroensap tot een schuimige massa roeren.
Eén voor één de eierdooiers toevoegen en er daarna de verse kaas, het maïszetmeel en tweederde van de appelen erdoor mengen.
De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het kaasmengsel roeren.
Het geheel op de plakjes cake scheppen en de rest van de appelen en de rozijntjes erover verdelen.
In 30 minuten gaar en goudbruin laten worden in een oven van 200 graden.
Jako is vanavond weer niet uit zijn kooi geweest. Toch zijn er vorderingen. Hij vraagt nu zelfs om kopje kraw te doen. Sinds vanavond mag men zijn poten eventjes strelen. Benieuwd wat het morgen zal worden.
Ingrediënten voor 4 personen - 1 kruidentuiltje - 150 gram ganzenleverpastei - 2 koffielepels honing - 1 ei - 2 rollen bladerdeeg - peper en zout - 2 soeplepels porto - 20 cl witte wijn - 2 fazantfilets
Bereiding
- Verwarm de oven op 180°.
- Meng de lichtjes verwarmde porto met de honing.
- Bestrooi de fazantenfilets met peper en zout en smeer ze in met het porto/honing mengsel. Snij elk bladerdeeg in 2.
Rol de filets in een plakje bladerdeeg.
Maak kruisjes in het deeg met een fijn mesje en strijk in met wat eigeel.
Schuif in de oven en laat 30 min. braden.
- Bereid de saus: giet de wijn in een pannetje met de bouquet garni en de koffielepel honing. Laat tot de helft inkoken, voeg de in stukjes gesneden ganzenlever toe, haal de bouquet garni uit de pan en mix alles tot een moes.
Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de fazantenfilets met bosbessenmoes, met de saus apart.
200 g konijnenfilet 4 eetlepels pijnboompitten 8 kolfjes maïs (babymaïs) 100 sneetjes spek (gerookt) 250 g salade-assortiment 150 g bospaddestoelen 100 g oesterzwammen 50 g boter (roomboter) 10 cl arachideolie 2 cl notenolie 2 sjalotten 2 eetlepels mayonaise 0.25 eetlepel mosterd 1 dl cider peper zout
De arachideolie mengen met de notenolie, de gehakte sjalotten, de mayonaise, de mosterd, de cider, peper en zout.
Opkloppen met de garde of met de staafmixer.
Door een fijne zeef gieten.
De gemengde sla op de borden schikken en overgieten met de helft van de vinaigrette. Garneren met gebakken spekreepjes en kort meegebakken konijnenfilets in dunne reepjes.
Bestrooien met geroosterde pijnappelpitten.
De maïskolfjes halveren en aanbakken in een beetje boter.
De paddestoelen aanfruiten in de rest van de boter.
Maïs en paddestoelen bij het slaatje voegen, overgieten met de rest van de vinaigrette en lauw serveren.
Zeebanket in een aardappelbakje
Ingrediënten voor 4 personen
10 aardappelen (Bintje) 2 eieren 40 g boter (roomboter) peper zout nootmuskaat 75 g paneermeel 12 sint-jakobsnoten 1 citroen 200 g zeeduivelfilet 100 g champignons 200 g Noordzeegarnalen (ongepeld) 15 g bloem (tarwebloem) 1 dl room 0.5 bosje peterselie
Vooraf de garnalen pellen en de kopjes bewaren.
De geschilde aardappelen koken, afgieten en laten drogen.
Heet doorsteken met een draaizeef of een stamper.
Vermengen met de eierdooiers, de helft van de boter en de kruiden.
Grote, afgeplatte bollen draaien van het aardappelmengsel.
Deze in het losgeslagen eiwit en het paneermeel wentelen, zoals bij aardappelkroketten.
De handeling een tweede maal herhalen.
Een dekseltje, dat later weggenomen wordt, nu reeds inkerven in de aardappelbol.
De sint-jakobsvruchten spoelen in koud water en gedurende 5 minuten laten gaarsudderen in een bodempje water met wat zout en citroensap.
Het zeeduivelvlees in blokjes snijden en op dezelfde manier laten gaar worden.
De champignons in schijfjes snijden en gaarkoken met wat boter, een bodempje water, wat zout en ruim peper.
Over de garnaalkopjes zoveel kokend water gieten als nodig is tot ze juist onderstaan en enkele minuten laten trekken.
De rest van de boter smelten en vermengen met bloem.
Deze blanke roux mengen met wat kookvocht van de zeeduivel, de sint-jakobsvruchten en de champignons en met een weinig garnaalextract.
Al roerend binden op een matig vuur.
De room bijvoegen en de saus wat laten inkoken.
Eventueel door een zeef wrijven.
De zeevruchten, de vis en de champignons in de saus mengen en warm houden.
De aardappelbollen bakken in hete frituurolie.
De deksels eraf snijden, de bakjes gedeeltelijk leeghalen en de holte royaal vullen met het zeebanket.
Versieren met peterselie.
Warm opdienen.
Biscuit met eierpunch
Ingrediënten voor 4 personen
12 eieren 12 eierdooiers 2 theelepels maïszetmeel 4 dl melk (gecondenseerd) 300 g poedersuiker 280 g suiker 240 g bloem (tarwebloem) vanille-extract 1 dl alcohol 15 g bakpoeder 100 g hazelnoten (gemalen) 50 g boter (roomboter)
Eerst de ingrediënten voor de biscuit mengen: klop de 12 eieren met de kristalsuiker en het vanille-extract luchtig op.
Spatel er de bloem, de maïzena, het bakpoeder en de gemalen noten door.
Warm de oven voor op 180 °C.
Boter een ringvorm in en bestuif met bloem.
Het beslag in de vorm gieten, 15 minuten bakken in de oven van 180 °C.
Laat de biscuit op een rooster afkoelen.
Meng intussen de 12 eigelen, de gecondenseerde melk, de bloemsuiker, de alcohol (bijvoorbeeld: advocaat, rum, cognac of amaretto) en het vanille-extract voor de eierpunch. Bestrijk hiermee de biscuit.
Helpdesk (HELP): Goeden morgen mijnheer, waarmee kan ik u van dienst zijn?
KLANT: Ik heb er lang over nagedacht, maar ik wil nu LIEFDE gaan installeren. Kunt u mij daar stap voor stap bij gaan helpen?
HELP: Ja zeker kan ik dat.
Bent u er klaar voor?
KLANT: Wat moet ik het eerst doen?
HELP: De eerste stap is het openen van uw HART.
Weet u waar uw HART zit mijnheer?
KLANT: Ja, dat weet ik, maar er worden nu verschillende andere programma`s uitgevoerd. Kunnen die tijdens het installeren blijven draaien?
HELP: Welke programma`s zijn dat mijnheer?
KLANT: Laat me eens kijken, op het ogenblik worden OUD-ZEER.EXE, WROK .EXE en WREVEL.COM uitgevoerd.
HELP: Geen probleem.
OUD-ZEER.EXE wordt geleidelijk wel door LIEFDE gewist uit uw huidige besturingssysteem.
Het kan zijn dat het in het geheugen aanwezig blijft, maar dan laat het andere programma`s ongemoeid.
VERDRIET.EXE wordt op den duur wel door een module van LIEFDE overschreven die VERY-HAPPY.EXE heet.
Maar WROK.EXE en WREVEL.COM moet u helemaal afsluiten.
Door deze programma`s kan LIEFDE niet goed worden geïnstalleerd.
Kunt u deze afsluiten mijnheer?
KLANT: Ik weet niet hoe dat moet.
Kunt u mij daarbij helpen?
HELP: Met genoegen.
Ga naar het startmenu en klik op VERGEVING. EXE.
Doe dat net zolang tot WROK. EXE en WREVEL.COM helemaal zijn gewist.
KLANT: O.K., dat is gebeurd.
Nu is liefde zelf gestart.
Is dat normaal?
HELP: Ja hoor.
U moet nu een melding krijgen dat het opnieuw wordt geïnstalleerd voor de levensduur van uw HART-DISK.
Krijgt u die melding?
KLANT: Ja, die zie ik.
Is LIEFDE nu helemaal geïnstalleerd?
HELP: Ja, maar denk eraan dat u nu alleen nog maar de basisprogramma`s heeft.
U moet de andere HARTEN aansluiten voor de programma- uitbreidingen.
KLANT: Oei.
Ik krijg al een foutmelding.
Wat moet ik nu doen?
HELP: Welke foutmelding?
KLANT: Er staat "FOUT-412-PROGRAMMA WORDT NIET UITGEVOERD OP INTERNE COMPONENTEN."
Wat wil dat zeggen?
HELP: Geen zorgen,mijnheer.
Dat is een probleem wat wel vaker voorkomt.
Het wil zeggen dat LIEFDE is ingesteld om op externe HARTEN te worden uitgevoerd, maar dat het nog niet op uw eigen HART draait.
Het ligt nogal ingewikkeld, maar in lekenterm wil het zeggen dat u pas aan "LIEFDE" voor anderen toekomt als u eerst "LIEFDE" voor uw eigen computer draait.
KLANT: Wat moet ik dan doen?
HELP: Kunt u de directory "ZELF-AANVAARDING" openen?
KLANT: Ja die heb ik.
HELP: Mooi zo.
U wordt er echt goed in.
KLANT: Dank u.
HELP: Graag gedaan.
Klik op de volgende bestanden en kopieer die naar de directory "MIJN- HART", VERGEEF-JE-ZELF.DOC, KEN-JE-WAARDE.TXT en ERKEN-JE-BEPERKINGEN.DOC.
De computer zal alle bestanden overschrijven die problemen geven en programma`s verbeteren.
U moet ook OVERDREVEN-ZELFKRITIEK.EXE uit alle directory`s wissen en dan de prullenbak leegmaken zodat u zeker weet dat het programma voorgoed verdwenen is en nooit meer terug kan komen.
KLANT: Zo dat is gebeurt.
Hela!
Mijn hart loopt vol met nieuwe bestanden.
GLIMLACH.MPG draait nu op mijn beeldscherm en geeft aan dat HAPPINESS.COM in mijn HART worden overschreven.
Is dat normaal?
HELP:Dat gebeurt wel eens , ja.
Voor sommige duurt het een tijdje, maar op den duur worden alle programma`s geladen.
Maar alles op zijn tijd.
Dus LIEFDE is nu geïnstalleerd en wordt uitgevoerd.
Vanaf nu moet u het allemaal zelf aankunnen.
Ik heb nog één ding,voordat ik ophang.
KLANT: Ja?
HELP: LIEFDE is een gratis programma.
Zorg ervoor dat u het programma en de modules ervan geeft aan iedereen die u maar tegenkomt.
Die geven u dan weer soortgelijke andere mooie modules.
KLANT: Dat zal ik doen.
Bedankt voor uw hulp.
Hoe heet u trouwens?
HELP:Noem me maar de Goddelijke Cardioloog , maar ik sta ook bekend als De Grote Heelmeester, maar de meeste mensen noemen me gewoon God.
Men vindt dat een jaarlijkse controle voldoende is voor een gezond hart, maar de fabrikant (ik dus) beveelt een dagelijkse onderhoudsbeurt aan, wil men optimaal functioneren.
Het is weer tijd om te gaan slapen. Nog even vertellen hoe het vandaag verder verlopen is. In de namiddag kregen onze kooien weer een grondige poetsbeurt. Voor Jako was dat weer een hele ervaring. Zijn kooi werd ook helemaal anders ingericht zodat hij het even gemakkelijk heeft als ik. Ondertussen heeft hij toch de moet gehad om de kooi even te verlaten. Vanavond zag hij het evenwel niet zitten om er uit te komen. Wel vond hij het fijn om gestreeld en geknuffeld te worden. Morgen speelt hij misschien weer mee, we zien wel.