Fris slaatje van zure haringfilets en rode bietxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 haringfilets (zuur) 1 rode biet 1 aardappel (Bintje) 1 appel (Jonagold) 1 eetlepel citroensap 1 eetlepel mayonaise takje dille peper zout
De aardappelen gaarkoken in de schil en laten afkoelen.
De aardappelen en de appelen schillen en in kleine blokjes snijden.
Besprenkelen met citroensap tegen het verkleuren.
De haringfilets in dunne plakjes of in vierkantjes snijden.
De blokjes aardappel, appel en haring mengen met de mayonaise en deze salade op smaak brengen met peper en zout.
De rode bietjes in dunne plakjes snijden.
De plakjes rode biet in waaiervorm op een schaaltje schikken, daarop de salade leggen en garneren met takjes dille.
Champignon-tomatentaart
Ingrediënten voor 4 personen
265 g bloem (tarwebloem) 10 g gist 1.5 dl melk (halfvol) 75 g boter (bakboter) zout 500 g champignons 4 tomaten 1 paprika (groen) 1 paprika (rood) 1 ui 1 dl groentebouillon peper 20 g paneermeel 50 g kaas
Een gistdeeg maken.
Hiervoor de gist oplossen in een beetje lauwe melk.
Een kuiltje maken in 250g bloem en de gist hierin gieten.
Bedekken met bloem en een snuifje zout toevoegen.
1/3 van de boter in klontjes verdelen en alles kneden tot het deeg makkelijk loskomt van het werkblad.
Tot een bal rollen en afgedekt laten rusten.
De tomaten pellen en in stukjes verdelen.
De paprika's schoonmaken en in reepjes snijden.
De ui fijnhakken en aanfruiten in boter.
Tomaten en paprika toevoegen en laten meestoven.
Blussen met de bouillon, kruiden met zout en peper en gedurende 20 minuten laten sudderen.
De champignons reinigen en ze in schijfjes snijden.
Bij het tomaten-paprikamengsel voegen 5 minuten voor het einde van de stooftijd.
De rest van de bloem losroeren in een beetje bouillon en er het kookvocht mee binden.
Het deeg uitrollen en er een beboterde taartvorm van 28 centimeter doorsnee mee bekleden. Het deeg doorprikken met een vork en de bodem even laten rijzen.
Een laagje paneermeel over het deeg uitstrooien en er de groentevulling over verdelen.
Bestrooien met geraspte kaas en gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Warm serveren.
Zoete gevulde peer
Ingrediënten voor 4 personen
2 peren 2 sinaasappelen 2 eetlepels papajablokjes (gedroogd) 1 eiwit 2 dl room 50 g walnoten 0.5 theelepel vanillepoeder 1 eetlepel honing (vloeibaar)
Hak de walnoten grof (hou 4 noten apart).
Rasp de schil van de sinaasappel.
Hak de papajablokjes fijn.
Klop het eiwit stijf.
Klop de room.
Meng eiwit en slagroom.
Roer er de noten de papaja, vanille en sinaasappelschil door.
Zoet naar smaak.
Halveer de peren en hol ze lichtjes uit.
Vul de holte met het roommengsel.
Garneer met walnoten en sinaasappelschil.
|