Jonge prei in vinaigrette met gebakken langoustinesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 preiwitten 12 langoustines 1 sjalot 3 theelepels sherry-azijn 2 cl balsamicoazijn 8 cl olijfolie (extra vierge) 2 eetlepels kervel (fijngehakt) olijfolie om te bakken peper zout
Pel de rauwe langoustines en leg ze op een bord.
Maak de prei schoon en blancheer hem gedurende 5 minuten in kokend gezouten water.
Spoel af onder ijskoud water en laat goed uitlekken.
Snijd de sjalot zeer fijn en bereid de vinaigrette met de twee soorten azijn en de olijfolie. Voeg zout, peper, sjalot en kervel toe.
Bak de langoustines in olijfolie.
Schik ondertussen de prei in waaiervorm bovenaan op het bord en overgiet hem met wat vinaigrette.
Hou wat prei apart voor de garnering.
Giet de rest van de vinaigrette onderaan op het bord en leg hier de langoustines op.
Serveertip:
Garneer met een julienne van prei, gebakken in hete olie.
Lamslende met hopscheuten
Ingrediënten voor 4 personen
10 lamskoteletten 80 g hopscheuten 100 g prinsessenboontjes 2 teentjes knoflook 1 eetlepel citroensap 50 g boter (bakboter) 2 dl bruine fond peper zout 10 g suiker 1 eetlepel mosterd
De bruine fond inkoken en op smaak brengen met peper en zout en een weinig griessuiker. Wanneer de gewenste dikte bereikt is, afwerken met de mosterd.
De lamsribbetjes bakken in boter en kruiden met peper, zout en fijngesnipperde knoflook.
De rauwe hopscheuten grondig reinigen en bakken in een weinig boter.
Een beetje citroensap toevoegen om verkleuring te voorkomen.
De ribbetjes, de voorjaarsgroenten en de hopscheuten verdelen over verwarmde borden die vooraf bedekt werden met een mooie sausspiegel.
Aardbeienmousse
Ingrediënten voor 4 personen
600 g aardbeien 2 dl room 3 blaadjes gelatine (van 3 g) 1 cl grand-marnier 180 g suiker 2 zakjes vanillesuiker
De gelatine weken in koud water.
In een steelpan de suiker mengen met 2 soeplepels water.
Het mengsel zachtjes aan de kook brengen en de uitgeknepen gelatineblaadjes bij de stroop voegen.
Goed roeren en het pannetje van het vuur nemen.
Laten afkoelen.
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en mixen tot een zeer fijne puree.
Deze puree door een fijne zeef wrijven en bij de koude stroop voegen.
De koude slagroom opkloppen en de vanillesuiker toevoegen.
De room vervolgens voorzichtig door de aardbeienpuree roeren.
De mousse in aparte glazen verdelen en gedurende minstens 12 uren in de koelkast zetten.
Opdienen met de rest van de aardbeien en bestrooien met wat suiker.
|