Haringslaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 haringfilets (zuur) 2 appelen (Jonagold) 2 aardappelen (Charlotte) 2 uien (rood) 4 augurkjes (zoetzuur) 1 rode biet 1 eetlepel kappertjes peper (zwarte peper) 0.5 cl wijnazijn (wit) 5 g suiker 2 dl room 2 eieren (hardgekookt)
Alles in kleine stukjes snijden en in een kom scheppen.
Azijn, kappertjes, suiker en gemalen peper bij de room voegen, eventjes opkloppen.
Alles grondig mengen en 1 uur op een koele plaats zetten.
Daarna de kom versieren met partjes hardgekookt ei.
Scharfilets in tomatensaus
Ingrediënten voor 4 personen
2 scharren (van 400 g) 2 tomaten 0.5 sjalot 35 g tomatenpuree 1 blaadje laurier paprikapoeder 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 0.5 eetlepel bieslook (fijngehakt) peper zout 20 g boter (roomboter)
De scharren (laten) fileren en de filets met de velzijde naar binnen van kop naar staart oprollen, 5 minuten pocheren in gezouten water en warm houden.
Voor de saus de tomaten pellen, het vruchtvlees in blokjes snijden en in de pan doen.
De sjalot, tomatenpuree, laurier en paprikapoeder toevoegen en overgieten met pocheervocht van de vis.
Op hevig vuur koken tot de tomaatblokjes uiteenvallen.
Krachtig roeren, zeven en kruiden met peper en zout.
Opnieuw aan de kook brengen en de boter erdoor kloppen met de garde.
De scharrolletjes op een bord schikken, napperen met de saus en afwerken met gehakte peterselie en bieslooksnippers.
Serveren met aardappelpuree.
Charlotte van pompoen
Ingrediënten voor 4 personen
500 g pompoen 3 eierdooiers 100 g suiker 1 theelepel maïszetmeel 2 blaadjes gelatine (van 3 g) 4 dl room 1 doos lepelbiscuits
De pompoen schillen, in stukken snijden en de pitjes verwijderen.
De juiste hoeveelheid vruchtvlees afwegen en er met de centrifuge sap van maken.
De gelatine weken in koud water.
Het eigeel met de suiker opkloppen tot een wit schuimig mengsel en er voor één charlotte 150 gram pompoensap en het maïszetmeel doorroeren.
Het mengsel 1 minuut laten opwarmen onder voortdurend kloppen.
De gelatine uitknijpen en bij het mengsel voegen.
Grondig roeren en laten afkoelen.
De room stijfkloppen. De wanden van een charlottevorm bekleden met de lepelbiscuits. Wanneer het pompoenmengsel half opgesteven is, er voorzichtig de room doorroeren.
Dit mengsel in de vorm scheppen en een nacht in de koelkast laten staan.
De charlotte uit de vorm halen en versieren met toefjes slagroom.
Op ieder bord een schijf charlotte leggen en er het resterende pompoensap omheen gieten.
De gelatine in dit gerecht kan vervangen worden door agar-agar.
|