Bloemkoolsoep met grijze garnalenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 bloemkool 3 aardappelen (Bintje) 2 preiwitten 1 stengel bleekselderij 2 uien peper zout 15 dl kippenbouillon 1 dl room 250 g Noordzeegarnalen (gepeld) 50 g boter (bakboter) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
Alle groenten klein snijden en aanstoven in boter.
Overgieten met de kippenbouillon en kruiden naar smaak met peper en zout.
De soep pureren met de staafmixer en ze door een zeef gieten.
De verse room en de garnalen erdoor roeren en kort laten doorwarmen zonder te koken. Bestrooien met gehakte peterselie en meteen serveren.
Gemarineerd lage ribgebraad
Ingrediënten voor 4 personen
800 g lage ribgebraad 50 g boter (bakboter) peper zout nootmuskaat 10 dl wijn (rood) 3 eetlepels peterselie (fijngehakt) 1 takje tijm 2 blaadjes laurier 5 mespuntjes peperkorrels 10 aardappelen (Bintje) 10 wortelen 1 knolselder 1000 g broccoli 30 g boter (roomboter) 10 cl azijn 100 g suiker 6 sinaasappelen 2 theelepels maïszetmeel 2.5 dl demi-glace (ingekookte fond)
Het gebraad 3 tot 4 uur marineren in de rode wijn met de gehakte peterselie, tijm, laurier en peperbolletjes.
Het vlees uit de marinade halen en zorgvuldig afdeppen met keukenpapier.
Aan alle kanten mooi kleuren in de hete boter.
Overgieten met de gezeefde marinade en 40 minuten bakken in de op 200 graden voorverhitte oven.
Tijdens het bakken geregeld bedruipen met de marinade.
Ondertussen 3 soorten puree bereiden.
Een derde van de aardappelen gaarkoken met de wortelen.
Afgieten en pureren.
Afwerken met een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat.
Op dezelfde wijze knolselderij- en broccolipuree maken.
Vervolgens de saus bereiden.
De suiker karameliseren, van het vuur nemen en blussen met de azijn.
Het sinaasappelsap toevoegen samen met de ingekookte kalfsfond (demi-glace).
Binden met maïszetmeel dat in een beetje fond werd losgeklopt en kruiden met peper.
Het gebraad in plakken snijden en op een verwarmde schotel schikken met de groentepuree.
Aardbeiencoupe met bitterkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
500 g aardbeien 1 limoen 50 g suiker 1 zakje vanillesuiker 2.5 dl room 100 g bitterkoekjes (macarons)
De aardbeien wassen en pas daarna de kroontjes verwijderen.
De limoen schoonboenen en de schil raspen.
Vervolgens uitpersen.
Op een laag pitje onder deksel de aardbeien met het limoensap en de suiker 10 minuten laten stoven, in een kommetje scheppen en een uur laten opstijven in de koelkast.
De room stijfkloppen met de vanillesuiker en mengen met de geraspte limoenschil.
De room door de koude aardbeienmoes spatelen en in kommetjes scheppen.
Opnieuw laten opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren met bitterkoekjes en een aardbei garneren.
|