Geitenkaasterrrine met bieslookxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
200 g geitenkaas (vers) 1 citroen 10 cl olijfolie (extra vierge) 10 sprietjes bieslook 3 blaadjes gelatine (van 3 g) 1 dl room peper zout
Spoel de bieslooksprietjes, dep ze droog, snijd grof en mix tot een fijne puree.
Hak de geitenkaas fijn en glad.
Voeg de olijfolie, het sap van de citroen en de bieslook toe, roer goed en breng op smaak met peper en zout.
Laat de gelatine weken in koud water.
Warm de room op, voeg de geweekte gelatine toe en los al roerend op.
Voeg deze crème bij de kaasbereiding, roer goed en giet het mengsel onmiddellijk in een kleine rechthoekige vorm.
Laat de terrine een nacht opstijven in de koelkast.
Aardappeltaart met erwtjes
Ingrediënten voor 4 personen
5 aardappelen (Bintje) 350 g erwtjes 70 g tomatenpuree 4 takjes tijm 1 ui 1 teentje knoflook 3 cl olijfolie (extra vierge) paprikapoeder 30 g boter (roomboter) 20 g boter (bakboter) 20 g bloem (tarwebloem) 2 eieren 3 eieren (hardgekookt) peper zout
Schrob de aardappelen schoon en kook ze in 30 minuten gaar.
Dop de doperwten.
Prak de hardgekookte eieren fijn.
Klop de andere eieren los met tomatenpuree, tijm, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Giet de aardappelen af, pel ze en stamp ze fijn.
Meng met het ei-tomatenmengsel, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, de doperwten (hou een handje achter), de fijngeprakte eieren (hou 1/3 apart), olie, paprikapoeder, peper en zout.
Vet een springvorm in en bestuif met bloem.
Schep het aardappelmengsel erin en strijk glad.
Verdeel het handje doperwten erover en druk een beetje in.
Bak in 40 minuten goudbruin.
Smelt de roomboter in een pannetje, meng met de rest van het fijngeprakte ei, wat paprikapoeder en zout en verdeel over de nog warme taart.
Boterwafels
Ingrediënten voor 4 personen
120 g boter (roomboter) 500 g bloem (tarwebloem) 5 dl water 5 dl melk (halfvol) 40 g gist 5 g suiker 5 eieren
De eieren splitsen.
Het eiwit tot sneeuw kloppen samen met de suiker.
De gist oplossen in lauw water en samen met de losgeklopte eierdooiers bij de melk voegen.
De bloem zeven en tegelijk door de vloeistof roeren.
Alles zorgvuldig mengen.
De eiwitsneeuw voorzichtig door het deeg spatelen.
Ten slotte de boter smelten en bij het mengsel voegen.
Bakken in een heet wafelijzer.
Serveren met boter, suiker, slagroom, confituur of vruchten.
|