Kip met venkelxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kippenfilet peper zout cayennepeper 2 venkelknollen 8 eetlepels kippenbouillon 2 citroenen 2 cl olijfolie (extra vierge) 0.5 theelepel Provençaalse kruiden
De venkel schoonmaken en in repen snijden.
De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon.
Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.
Kruiden met peper en cayennepeper.
Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden.
Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.
Tip:
Het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.
Quiche met gerookte zalm en fijne kruiden
Ingrediënten voor 4 personen
5 plakjes zalm (gerookt) 2.5 dl room 1 dl melk (halfvol) 4 eieren 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 eetlepel dragon (fijngehakt) 1 eetlepel dille (fijngehakt) 150 g bladerdeeg 250 g witte bonen (gedroogd) nootmuskaat peper zout
Een taartvorm van ongeveer 25 centimeter diameter bekleden met het bladerdeeg en met een vork gaatjes prikken in de bodem.
Op het deeg een vel aluminiumfolie aanbrengen en daarop de witte bonen schikken (zo wordt voorkomen dat het deeg zou rijzen tijdens het voorbakken).
Gedurende een zevental minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Ondertussen de eieren loskloppen met de room, de melk, peper, zout, nootmuskaat en de fijngehakte kruiden.
De gerookte zalm in reepjes snijden.
De taartbodem uit de oven halen, de folie en de bonen verwijderen.
De bodem beleggen met de zalmreepjes, overgieten met het eimengsel en nog een half uurtje verder laten bakken in de oven.
De quiche in porties verdelen en serveren op warme borden.
Bessenmousse
Ingrediënten voor 4 personen
400 g blauwbessen 125 g suiker 5 dl room
Per persoon een eetlepel bessen vermengen met een beetje suiker en in diepe glazen scheppen. De rest van de bessen pureren en door een fijne zeef halen.
Naar smaak bestrooien met fijne suiker en roeren tot het sap en de suiker goed vermengd zijn.
De room stijfkloppen en de bessenpuree er langzaam doorroeren.
Met dit slagroom-bessenmengsel de glazen verder vullen.
Gedurende minstens 2 uren laten opstijven in de koelkast.
|