Salade van gebakken langoustines met oosters parfumxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
20 langoustines 2 appelen (Jonagold) 100 g salade-assortiment 1 wortel 1 preiwit 1 stengel bleekselderij 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 3 cl olijfolie (extra vierge) 2 eetlepels kruidenazijn 2 cl wijnazijn (wit) 1 theelepel kerriepoeder peper zout 1 tomaat 1 komkommer 1 eetlepel pijnboompitten
De langoustines kruiden met een mengsel van zout, peper en kerrie.
Bakken in de olijfolie, blussen met de kruidenazijn en een brunoise van wortel, prei, selderij en bieslook toevoegen.
In het midden van het bord de gemengde sla schikken, gearomatiseerd met olijfolie, wijnazijn, zout en peper.
De gebakken langoustines rond de sla leggen, afwisselend met partjes appel, gekarameliseerd in boter.
De langoustines overgieten met het blusvocht.
De borden versieren met geroosterde pijnboompitten en in stukjes gesneden tomaten en komkommer.
Kip met cashewnoten
Ingrediënten voor 4 personen
600 g kippenfilet 4 lente-uitjes 2 teentjes knoflook 100 g cashewnoten 1 blikje bamboespruiten peper zout 2 cl arachideolie 0.5 eetlepel kippenbouillon 4 eetlepels ketjap (sojasaus) 2 eetlepels saké 1 eetlepel bruine suiker 1 theelepel maïszetmeel
De kippenbouillon, sojasaus, saké (of witte wijn), bruine suiker en maïszetmeel roeren tot een glad sausje en in de koelkast zetten.
De kip in stukjes snijden en de lente-uitjes samen met het loof fijnhakken.
De knoflook snipperen.
De olie in de wok gieten en de kip hierin enkele minuten al roerend laten kleuren.
Mengen met de gesnipperde uitjes, de knoflook, cashewnoten en de uitgelekte bamboespruiten.
Overgieten met de saus en al omscheppend nog een minuutje laten doorbakken.
Serveren met rijst.
Gratin met rode vruchten
Ingrediënten voor 4 personen
150 g aardbeien 75 g frambozen 75 g bosaardbeitjes 75 g rode bessen 30 g poedersuiker 15 cl cointreau 200 g suiker 4 eierdooiers 20 cl champagne (sec of brut) 2 dl room
De vruchten schoonspoelen en voorzichtig de steeltjes verwijderen.
In een kom leggen, de likeur en de poedersuiker erover gieten en laten intrekken.
In een pannetje de eierdooiers en de suiker opkloppen tot een wit en schuimig mengsel.
De champagne (of de schuimwijn) tot op het kookpunt verwarmen en bij het mengsel voegen. Het pannetje au bain-marie zetten en het mengsel opkloppen tot een vaste maar lichte mousse.
Het pannetje in een kom met ijskoud water plaatsen en de sabayon laten afkoelen onder voortdurend kloppen.
Tot slot voorzichtig de stijfgeklopte room erdoor roeren.
De vruchten verdelen over verwarmde diepe borden, het marinadevocht erover gieten en alles bedekken met de sabayon.
De bereiding, net voor het opdienen, bestrooien met poedersuiker en laten gratineren in de warme oven onder de grill. Meteen opdienen.
|